Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Да, Panasonic-a е добър, но планирам част от парите да дойдат от продажбата му ... Малко трудно ми е да се разделя с него, но нямам нужда от 3 фотоапарата, а IXUS-чето е удобно, и го ползвам ежедневно за снимки, при които качеството не е от особено значение. А с това за дупката в бюджета съм наясно. Може би най-добре ще е за начало да взема само китовия 18-55 , и по-нататък да си набавям останалото - според нуждите и възможностите си. Доп. Между другото, имаш ли представа как мога да проверя Panasonic-а на колко кадъра е? Оказва се, че е важна информация. Имам лошия навик, след като сваля снимките от пълна карта, да нулирам броячите и да почвам наново. А от PhotoED не можах да разбера.

Редактирано от suggs (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой ги е писал тия простотии за Pentax, бе, OMFG...Да иде да се гръмне, или е пиян...К10D е чудесен апарат, а, за който няма пари, ти гарантирам, че K100 ще е далеч по-добре от буквално жалкия D40...Толкоз да маже, и да е мека картината, все едно Panasonic гледаш...Neo, D90 си е чист провал в много отношения, за орязан, не, извинете, за осакатен апарат толкоз пари...По-добре човек да гладува (правил съм и това в името на някоя голяма покупка), но да си вземе D300.

...как мога да проверя Panasonic-а на колко кадъра е?

Ако апаратът има навика да пише тази информация в всяка снимка, можеш да отвориш един jpg файл и надолу към края ще пише бройките на сниманите кадри до сега. Ето с това:

http://www.opanda.com/en/iexif/index.html

Кой ги е писал тия простотии за Pentax, бе, OMFG...Да иде да се гръмне, или е пиян...К10D е чудесен апарат, а, за който няма пари, ти гарантирам, че K100 ще е далеч по-добре от буквално жалкия D40...Толкоз да маже, и да е мека картината, все едно Panasonic гледаш...

Кои "простотии"?

Кой апарат маже?

Ти с какво снимаш бе знайковецо?

Тебе в магазините не те пускат да пипаш Никон, щото не си си мил ръцете и имаш черна кал под ноктите :rolleyes::) :)

Ако апаратът има навика да пише тази информация в всяка снимка, можеш да отвориш един jpg файл и надолу към края ще пише бройките на сниманите кадри до сега. Ето с това:

http://www.opanda.com/en/iexif/index.html

Благодаря, но ... къде по-точно?

[image]

Make = Panasonic

Model = DMC-FZ8

Orientation = top/left

X Resolution = 72

Y Resolution = 72

Resolution Unit = inch

Software = Ver.1.0

Date Time = 2009-07-07 14:42:21

YCbCr Positioning = co-sited

Exif IFD Pointer = Offset: 418

PrintIM Data = 208 Byte

[Camera]

Exposure Time = 1/200"

F Number = F5

Exposure Program = Normal program

ISO Speed Ratings = 100

Exif Version = Version 2.21

Date Time Original = 2009-07-07 14:42:21

Date Time Digitized = 2009-07-07 14:42:21

Components Configuration = YCbcr

Compressed Bits Per Pixel = 4

Exposure Bias Value = -0.33EV

Max Aperture Value = F2.83

Metering Mode = Pattern

Light Source = unknown

Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode

Focal Length = 72mm

Maker Note = 6786 Byte

Flashpix Version = Version 1.0

Color Space = sRGB

Exif Image Width = 3072

Exif Image Height = 2304

Interoperability IFD Pointer = Offset: 7714

Sensing Method = One-chip color area sensor

File Source = DSC

Scene Type = A directly photographed image

Custom Rendered = Normal process

Exposure Mode = Auto exposure

White Balance = Auto white balance

Digital Zoom Ratio =

Focal Length In 35mm Film = 432mm

Scene Capture Type = Normal

Gain Control = None

Contrast = Normal

Saturation = Normal

Sharpness = Normal

[GPS]

[interoperability]

Interoperability Index = ExifR98

Interoperability Version = Version 1.0

[Thumbnail Info]

Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)

Orientation = top/left

X Resolution = 72

Y Resolution = 72

Resolution Unit = inch

JPEG Interchange Format = Offset: 8084

JPEG Interchange Format Length = Length: 7838

YCbCr Positioning = co-sited

[Thumbnail]

Thumbnail = 160 x 120

На мен ли говориш, бе, образ? Само единият ми чифт дънки струва повече от D40, а дрехите ми повече от годишната ти заплата, интернет боецо ;) Най-мразим, га некоя кифла ми се прай на кроасан...

Да, Panasonic-a е добър, но планирам част от парите да дойдат от продажбата му ... Малко трудно ми е да се разделя с него, но нямам нужда от 3 фотоапарата, а IXUS-чето е удобно, и го ползвам ежедневно за снимки, при които качеството не е от особено значение.

А с това за дупката в бюджета съм наясно. Може би най-добре ще е за начало да взема само китовия 18-55 , и по-нататък да си набавям останалото - според нуждите и възможностите си.

Доп. Между другото, имаш ли представа как мога да проверя Panasonic-а на колко кадъра е? Оказва се, че е важна информация. Имам лошия навик, след като сваля снимките от пълна карта, да нулирам броячите и да почвам наново. А от PhotoED не можах да разбера.

Извинявай,че не успях да ти отговоря веднага.В случая с турбосапунерите и сапунерите,количеството кадри няма значение,няма електромеханичен затвор,който има определен ресурс.200 000 кадъра е за камери от класа на Никон Д300,ентри левълите от 50 000 или до толкова,ама не съм съвсем шур.А с един турбосапонер спокойно можеш да минеш милион кадри и повече,а гадното изчадие си работи и не се оплаква.Мисля че и точно това е идеята на Панасоник,за новите микро 4/3.

Сугс,можеш да се сетиш че и аз си имам турбосапунер,с който съм направил повече кадри отколкото е редно,ама как да се въздържи човек при тия условия.

Фикс,Гизмо,не се карайте бе хора,всеки си има право на мнение.

На мен ли говориш, бе, образ? Само единият ми чифт дънки струва повече от D40, а дрехите ми повече от годишната ти заплата, интернет боецо ;) Най-мразим, га некоя кифла ми се прай на кроасан...

Ха - ха - ха,

смешник, бегай си легай.

И утре да си продадеш дънките и да си купиш огледално-рефлексен фотоапарат.

Изписа тука цели фермани да хленчи че никой не му помагал да си избере сапунерка, ама с видео да била. За видео се ползва видеокамера моето момче.

Гледай си там компютрите, като нямаш пари за скъпи процесори си ги клоквай за игрички с водно охлаждане...

Па ако ме хване някога твоята оувъклок болест, ще те питам за съвет тогава кое какво го правиш. Тука, в тоя раздел си гола вода и кал по ушите.

Благодаря, но ... къде по-точно?

При мене пише на един ред

Total Number of Shutter Releases for Camera = 5570

това е в частта

[MakerNote (Nikon)]

Но файла е сниман първо в RAW и после съм го конвертирал в JPEG за да го прочете този софтуер. Щтракни една снимка в RAW и направи в JPEG да видиш дали няма да ти изкара повече данни.

Аз си взех Samsung S760 и останах неприятно изненадан от това, че когато приближавам картината когато записвам видео не записва звук. Може ли да се направи така, че при проближение да има звук? Кажете и мнението си за апаратчето. На мен ми върши работа засега, но пак има проблем с настройката на обектива.

Редактирано от marto008 (преглед на промените)

Извинявай,че не успях да ти отговоря веднага.В случая с турбосапунерите и сапунерите,количеството кадри няма значение,няма електромеханичен затвор,който има определен ресурс.200 000 кадъра е за камери от класа на Никон Д300,ентри левълите от 50 000 или до толкова,ама не съм съвсем шур.А с един турбосапонер спокойно можеш да минеш милион кадри и повече,а гадното изчадие си работи и не се оплаква.Мисля че и точно това е идеята на Панасоник,за новите микро 4/3.

Сугс,можеш да се сетиш че и аз си имам турбосапунер,с който съм направил повече кадри отколкото е редно,ама как да се въздържи човек при тия условия.

Фикс,Гизмо,не се карайте бе хора,всеки си има право на мнение.

Това за затвора не го знаех. Логично е, но не съм се замислял. Сигурно затова в EXIF-а липсва такава информация, дори и след конвертирането от RAW в JPEG.

След това обаче, което ми писа, почвам да се замислям. Дали не е по-добре да изчакам малко, и да събера пари за нещо по-перспективно? В момента нисък клас DSLR ми се струва, че ще ми е напълно достатъчен, но - човек бързо свиква, и почва да му се иска нещо по-добро. А по фото форумите чета за много хора, които са си накупили подобен клас апарати, и сравнително скоро искат да ги сменят. Да не стане и с мен така :P ...

btw, G1 е много приятно и удобно апаратче. Бих се замислил да си го взема, ако не беше абсурдната му цена, която го прави просто непродаваем. Интересно ми е PEN-ът на Olympus колко ще струва. В края на седмицата ще го представят тук, може да отида да хвърля едно око ;) .

Цитат от suggs: " Дали не е по-добре да изчакам малко, и да събера пари за нещо по-перспективно? В момента нисък клас DSLR ми се струва, че ще ми е напълно достатъчен, но - човек бързо свиква, и почва да му се иска нещо по-добро. А по фото форумите чета за много хора, които са си накупили подобен клас апарати, и сравнително скоро искат да ги сменят. Да не стане и с мен така" Според мен е по-добре да се купува най-евтиното възможно, защото иначе се прекарва много яко човек. Цените на фотоапаратите са изкуствено надути. Производителите се стремят към все по-големи печалби и вместо да намаляват трайно цените изкарват нови модели още по-скъпи. Това което аз купих през 2008-ма за 300 евро е било 550 евро в началото на 2007г. Значи могат да ги продават и за по-евтино ако искат, ама не искат. Сега на това което струва 1000 евро ще му се срине яко цената, като пуснат я от Сони я от Пентакс след време фулфрейм от 24 или 30 мегапиксела на подобна цена. И тогава какво го правиш? Ами остава си вечно твое, като моят Зенит например. По добре едно рязко обективче да си купиш и да го сложиш на 1 евтин Пентакс (понеже такъв си си харесал), от колкото да си харчиш спестените пари за по-скъп апарат. Китовите обективи са залъгалки, стават за "туристическа радост" само.

Слаби процесори?!?! OMFG...Къв си ти, бе, ламер, изобщо имаш ли представа с кого говориш?! На мен ли ще ми говориш за видеообработка, където имам 7г професионален стаж?Ти да нямаш Хаселблад, че си такъв баровец?!Мислиш, че има ИСТИНСКИ D$LR под 2000лв изобщо ли?!Да ти задам един въпрос, да се наакаш, какво ще кажеш, а?!Камерите от по 2-3 хиляди лв не са никакви HD, нали си взех samples и гледах? Ами CPHDV, HDV upmixed как се прави от 6,4 mbps Elecard с интерполация, а? Чакам отговора ти.Не ми ли отговориш-излагаш се пред целия форум и попадаш в листата на ламерите, изписана с червено в подписа ми.Взел съм си топпроцесор за времето си, тоя на мен щял да обяснява за овърклок...Я ти закарай на въдух Q6600 на 3960 prime blend стабле да ти падне encoded shrink почти двойно за СЪЩИТЕ пари? Плащай си като последния льольо за SSE 4.1, дето никой енкодър не го поддържа, и си въобразявай, че най-ниският и най-високият клас процесор от еднаква серия и марка не са ЕДНАКВИ процесори, и снасяй кат бай Балък 3х кинти за СЪЩИЯ процесор, а за бай Стефан не се тревожи, той с колци доматки не хапва...Именно затова си взех това Fuji за 300лв, а не супер дупер хипер Sigma от 4х=1200лв, която на Iso400 почти няма сносен детайл вече : :P:P;) Опазил Бог форума от такива пишман разбирачи...И, ако си мислиш, че разбираш от апарати, леймъре, дълбоко грешиш, показах написаното от теб за Пентаксите на няколко места, хората издуха бузи от хилеж...Като не знаеш с кого говориш, най-забавно е отстрани да гледаш как някой се обажда неподготвен...Пфу, аман от измекяри със скромни познания...Ами между superCCD sensor и тоя на D40 защо няма разлика при ISO800? moire artifacts, white balance performance in incandescent light защо има, нали уж кпуваш само най-измекярската и бракувана последна бройка "техника"? Я да видим дали можеш да ми отговориш, всезнайко! Разбирам в очите да ми говориш така, ама не би, скатал се на сума километри зад заключена врата и спуснати прозорци, и лала...Че целият форум накуп трябва да ме държи, за да оцелееш :P

Аз си взех Samsung S760 и останах неприятно изненадан от това, че когато приближавам картината когато записвам видео не записва звук. Може ли да се направи така, че при проближение да има звук? Кажете и мнението си за апаратчето. На мен ми върши работа засега, но пак има проблем с настройката на обектива.

Няма как да се направи това.При приблжаването моторчето на обектива гълта много ток,затова изчезва звука.Мисля това е логичното обяснение.Затова някои производители даже са ограничили възможността да се използва оптичния зум при заснемането на видео.Апратчето мисля става и е добро начало ,да усвоиш основните фотографски умения.

П.П. все пак не забравяй че това е фотоапарат,а не видеокамера.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

1. ...а за бай Стефан не се тревожи, той с колци доматки не хапва...

2. ...Именно затова си взех това Fuji за 300лв, ...

3. И, ако си мислиш, че разбираш от апарати, дълбоко грешиш, показах написаното от теб за Пентаксите на няколко места, хората издуха бузи от хилеж...

4. ...Като не знаеш с кого говориш, ...

5. Я да видим дали можеш да ми отговориш, всезнайко!

6. Разбирам в очите да ми говориш така, ама не би, скатал се на сума километри...

1. Като си роден 1982г. мило младо момченце, кой те е излъгал че си бил станал вече Бай някойси?

2. Да, да щом като си си взел Фуджи за 300 кинта значи ... абе, кво да ти кажа - ясен си ми.

3. Я го покажи пак същото на други разбирачи и ги снимай на видео и го пусни тука и ние да се посмееме малко.

4. Вече знам че, в профила ти са се писали за твои приятели модератори.

5. Ще ти отговоря само ако лично админа ми гарантира че няма да ме баннва заради тебе после. Аз пиша тука на този форум с чисто развлекателна цел. Що да си развалям кефа да ми спират достъпа до форума, само защото ти не си владееш нервите?

6. Аааа, сега пък ти пречи че съм се скътал. Цели две години не бях писал в профила ми от къде съм, точно за да не съм им трън в очите на някои хора. Ама един друг потребител дето много обича да ми чете писанията, взе че отгатна и написа през май т.г. в една друга тема от къде съм. И по негова вина сега всеки вижда тази информация под ника ми.

1. Като си роден 1982г. мило младо момченце, кой те е излъгал че си бил станал вече Бай някойси?

2. Да, да щом като си си взел Фуджи за 300 кинта значи ... абе, кво да ти кажа - ясен си ми.

3. Я го покажи пак същото на други разбирачи и ги снимай на видео и го пусни тука и ние да се посмееме малко.

5. Ще ти отговоря само ако лично админа ми гарантира че няма да ме баннва заради тебе после. Аз пиша тука на този форум с чисто развлекателна цел. Що да си развалям кефа да ми спират достъпа до форума, само защото ти не си владееш нервите?

6. Аааа, сега пък ти пречи че съм се скътал. Цели две години не бях писал в профила ми от къде съм, точно за да не съм им трън в очите на някои хора. Ама един друг потребител дето много обича да ми чете писанията, взе че отгатна и написа през май т.г. в една друга тема от къде съм. И по негова вина сега всеки вижда тази информация под ника ми.

Ако става въпрос за мен приемам вината.Поради липсата на нещо по качествено наоколо и в твоя чест ще си отворя бутилка студено бордо.През лятото ми харесва червеното вино изстудено.Аз не съм ти писал информацията под ника ама карай.....

Между другото сподели малко снимки от там.Пейзажи няма начин да не си снимал,дай нещо за да видим как живеят белите хора. Публикувано изображение

Не не си ти. Господинът който е "виновен" си е написал под ника че е от изток, и той се спотайва както аз преди, и не си казва пряко точно къде се е заселил. Пейзажи не съм снимал. Всъщност не съм търсил нещо интересно. Аз съм на 30 км от гр. Люксембург и там има за снимане, ама ме мързи. Иначе като карам по магистралата към гр. Трир в Германия (това пък е на 80км) и все си викам, а тука е готино за снимки, после малко по-далече и тука е интересно, ама шопинга е по-важен от снимките и така. Снимам за сега най-вече хора които са ми важни и събития свързани с тях. За това съм взел твър обектив 50мм. Иначе другите снимки са ми просто експерименти за кеф.

1.Тоя роден 1982г е старши експерт, и шесткратен световен шампион, а ти какъв си, бе, льольо? Някакъв си изгнаник, пардон, имигрант?

2.Покажи ми по-добър сапунер с 1/1.6" sensor, по-добър от superccd на високо ISO, full manual controls, 30 fps vga, pop-up flash, и т.н, пък нека и за повече да е

3.Ти ли говориш за разбирачи?!Дето си профан (извън материята, в превод) и не ми отговори не само на въпроси от моята компетенция (видеообработка), но и от твоята-фотографията...Фотоапаратите са предимно HARDWARE, затова не можа да ми отговориш, n00b такъв, колко такива съм порязвал...

4.Ни-най малко, често ям наказания, чувствай се свободен да си говориш, те не нарушават Правилата заради никого, не падат от небето.

5.Тук наистина показа колко си безсилен, и какво самочувствие имаш.И, като си изгнаник да си СКЪТВАШ парите, и да си купуваш най-измекярския евтин апарат...честито...Накрая и с друг потребител се извини...Разкатан си по всички мои условия...Добре дошъл в моя ignore list...

Аааа, чичо ти Западняк, не се лови на въдиците на младежи с неуравновесен темперамент. Тази сутрин трябваше да минавам през анонимно прокси за да мога да пиша тука. Чат ли си бе шампиончо по чи.... ? Този ник ми е четвъртия на този форум. Другите не оцеляха заради спорове с такиви като тебе. Ти започна пръв да се заяждаш тука, проблема си е лично твой. Абе ти гадже имаш ли си, че като ти гледам снимката и ме обвземат притиснения да не би от незадоволеност да си така избухлив? :)

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Аааа, чичо ти Западняк, не се лови на въдиците на младежи с неуравновесен темперамент.

Тази сутрин трябваше да минавам през анонимно прокси за да мога да пиша тука. Чат ли си бе шампиончо по чи.... ?

Този ник ми е четвъртия на този форум. Другите не оцеляха заради спорове с такиви като тебе.

Ти започна пръв да се заяждаш тука, проблема си е лично твой.

Абе ти гадже имаш ли си, че като ти гледам снимката и ме обвземат притиснения да не би от незадоволеност да си така избухлив? ;)

Остави го, приятелю. Този комплексар е писнал на всичките 150 хил. абоната на този форум. Шампион е по идиотизъм. Признат. Шесткратен.

Просто си го спести и си гледай кефа.

Не съм упълномощавал разни завистливи дъртаци от село Панагюрище да говорят от името на 150000, нито пък виждам да си полезен на темата.Все едно да говориш на циганче за ядрена физика...Гледай си кабелчетата и не се безпокой за мен, на теб и сопола не си давам, хем те ритам, ти пак ми се слагаш...Аман от гейове, бре...Още един новодошъл в осъдения ми списък.Някакъв си световнонеизвестен жичкаджия ще ми дава наклон и ще ми казва по какво съм шампион...Снимката на аватара ми е доказателство.Ти, тъп и сляп да беше- пак щеше да разбереш и видиш, бе... Публикувано изображение

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Пикльо селски, да ти пратя ли снимка с 12 купи? Не се изжиявай като бог, ами си гледай рампата със зеленчуците. М/у другото и българският ти е като познанията ти по география и история - кръгла 0. Всъщност, май си олицетворение на комплексираната 0 :)

М/у другото и българският ти е като познанията ти по география и история - кръгла 0. Всъщност, май си олицетворение на комплексираната 0 :yanim:

То да му беше проблем само географията и историята, добре щеше да е.

Ама заради неспособността му да общува всички мацки бягат от него.

По темата,

мисля че момчето е станало жертва, без да се усети на някакво лоби на пентаксаджии, на които им е било неудобно да пишат от тяхно име и са го дадъхали/насъскали той да дойде тука да се изрепчи.

Простият факт че не притежава никакъв огледално-рефлексен апарат, говори сам по себе си за неопитноста му в тази област. Снимането със съпунерка не е същата работа като снимането с аналогов или цифров SLR.

По отношение на Никон Д40 ще информирам читателите че е направен нарочно да не потиска яко moire-то, за да е по-ясна и по-рязка снимката. Във фирмения софтуер Capture NX2 може да се оправи moire-то с кликането на един бутон само. Фотоапаратът е пуснат на пазара с 6 мегапиксела разделителна способност, когато другите му конкуренти са били с по 10 МП. Екраните на компютрите са доста под 3000 на 2000 пиксела, от което следва че снимките се виждат смалени когато го изпълват. При тази игра 10 МП снимка ще изглежда по-рязка от 6МП ако са правени на фотоапарати с еднакъв процесор. Ако се отворят на 100% това вече няма да е вярно. Но проблема е че не всеки знае какво е това 100% и на какво отговаря. Само преди няколко дена един пита на фотографския форум точно за тези 100%. Та значи незнаещи потребители има много и заради това от Никон са се постарали да направят така че 6МП да изглеждат като 10МП. От това печели потребителят на Д40 които е наясно как стоят нещата. Защото апаратът му не "разваля" излишно всяка една снимка с потискане на проблемите в сигнала който обработва. Потискането се прави в софтуера само когато се налага. А то се налага доста рядко.

Pentax K10D vs Nikon D80 Честито на печелившите!Снимай си с шумния и замазан апарат, мен никой и никога не може да ме вербува, кви ги брътвиш?! Снимал съм неведнъж с D$LR, и имам достатъчно пари да си купя 10х от твоя апарат-НЕ МЕ КЕФИ, и не съм съгласен с компромисите, на какъв език да ти го кажа, тълковен речник ли ти трябва? На мен много повече ще ми хареса качествено изработено и защитено "тяло", отколкото да пълня гушата на Nikon с жалките им подобия на D$LR.Ако ще вземаш такъв-поне D300 да е...Нали снимах именно с D40 няколко часа, нали ония се скъсаха да сменят обективи, и пак меко-замазаната снимка, a la Panasonic, си личеше от киломентри?! В тоя ценови клас няма конкуренция, К100D го има в Техномаркет за 760 лв с "китаците" (аз ги наричам таш...), за който иска такъв апарат.Не виждам защо много хора си мислят, че при най-евтините D$LR също няма хроматични аберации при F 2.8, и минусите на турбосапунерите...Ако си броя 6 стотака за един 18-200, например, истината ще лъсне-абе, що ти е турбосапунер с такъв zoom, що не дадеш цяло състояние за D$LR, не, че снимката ще е 400 % по-добра, ама цената и над 400 % ще дойде Публикувано изображение Точно Nikon са фирмата с най-надценени фотоапарати, които правят жалки сапунерки и натискат потребителя да снася кинти, цената им е далеееч над реалната, но спирам да ти обяснявам, след като не умееш да се държиш с уважение.Никому не съм длъженд а отварям очите, особено, след като никой не го иска от мен.НиКОНСКИТЕ китаци са само за тъпаци, дето освен носа си, друго не виждат, а Пентакс правят едни от най-добрите китаци-блестящ пример е скопеният и осакатено-орязан Nikon D60, който за нищичко не става.

P.S Не виждам тоя ТЪПИР какво мели в темата, след като бъкел не разбира от апарати.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

С извинение, че прекъсвам "културния" спор: Този път наистина имам нужда от помощ. След като днес снимах в един магазин с Nikon D60, го задрасквам от списъка. Остават Canon EOS1000D и Pentax K-M . Впечатлението ми от Канона: Качествени снимки, нисък шум при ISO800 (по-нагоре не съм го пробвал), правилно измерване на осветеността и белия баланс, бърз и точен автофокус. Не ми харесва, че е по-скъп, снимките са в по-студени тонове (типично за всички Canon-и), и ми е по-трудно да боравя с него. В Pentax-а ми харесва: цената, работи с по-евтини и по-лесно заменяеми батерии, работата с него ми е по-приятна, има стабилизация в тялото. Лошото е , че не мога да видя на компютъра снимки от него. Вече го няма по магазините, може само да се поръча от друг град или по Интернет. Затова - разчитам на помощ от вас (сособено на Neo2311). И много ви моля, нека да е конкретно за апаратите. Достатъчни ще ми бъдат китовия обектив, и още един дълъг освен него. Така че наличието на "суперобектив" от рода на 18-105 VR за даден модел не го смятам за убедителна причина да си го купя. И общи приказки от рода на "Цената на нефта се вдига, значи - купувай Canon" също няма да са ми от полза. Off. : Слава богу, въпросът ми е на нова страница.

1. Снимал съм неведнъж с D$LR, и имам достатъчно пари да си купя 10х от твоя апарат-НЕ МЕ КЕФИ.

2. Ако ще вземаш такъв-поне D300 да е...

3. Нали снимах именно с D40 няколко часа, нали ония се скъсаха да сменят обективи, и пак меко-замазаната снимка.

4. Точно Nikon са фирмата с най-надценени фотоапарати, които правят жалки сапунерки и натискат потребителя да снася кинти, цената им е далеееч над реалната, но спирам да ти обяснявам, след като не умееш да се държиш с уважение.

5. НиКОНСКИТЕ китаци са само за тъпаци, дето освен носа си, друго не виждат.

1. Там е проблема че си снимал ВЕДНЪЖ. Не съм те питал дали имаш пари. Спри да ми говориш точно на мене за пари, щото не върви, ако почна да ти отговарям ще ме намразят разни хора пък заради това. Можеш да питаш модератора на този раздел, адаш ти е, по негова преценка колко пари съм харчил за Hi-End аудио, за да се успокоиш на тема мангизи.

Голям кеф е да купиш нещо на цена на която го няма постоянно. Моя Никон съм го купил по време на национална супер промоция в цяла Франция в магазините Auchant.fr . Продаваха го даже и на сайта им за 300 евро. Така че представите ти за последна дефектна бройка си ги ползвай на местна почва. Аз съм Белгия, на границата с Люксембург и на 17 км от френската граница с големите френски магазини и получавам всяка седмица реклами в пощенската ми кутия от трите държави. Разглеждам си рекламките на топло вкъщи и като има нещо отивам и го купувам. Важното е да е на сметка.

2. Не, не е дошло времето, чакам фулфрейм на човешки цени.

3. Да, да ... ами заводските настройки на апарата трябва да се сложат навсякъде на 0 или нормално или стандартно, после се слага твър обектив с ръчен фокус и тогава гледаш резултата. Тука на две други теми има две мои снимки, едната е на дете правена с китака, другата е (трябва да се клекне на линка) на един гълъб с 50мм твърд обектив. Иди ги виж. Не са замазани. Апарата няма стабилизация. Зависи си от снимача какъв резултат ще се получи.

4. Я па ти, с уважение? Ти да не би с уважение да си се произнесъл относно мнението ми за пентаксите? Каквото повикало, това отговорило.

5. Всичките китаци са за тъпаци. Обектив който отваря на бленда Ф5.6 на 50мм е боклук и половина. Тука вече сме спорили за тъмните китаци.

Карай, отговори на човека, явно доста е задълбал.За студените цветове съм напълно съгласен.Днес именно в Техномаркет препоръчвах на едно момиче, което живее в Нидерландия, да си вземе К100, там поне има обективи за него, и на човешки цени, за разлика от БГ.Относно Auchan, не съм впечатлен, неведнъж или дваж съм пазарувал от тая верига, докато ходех на почивка всяка година.Не съм казвал кой какви пари има, отбелязах, че си имам достатъчно, за да не ми е проблем да вложа-това е основната пречка пред повечето БГ ентусиасти.И, докато получавам пари, по-големи от средната заплата в ЕС, и освободени от данъци-такова ще ми е и мнението.За Никоните нищо невярно не съм казвал.Аз бих си снимал с някой кадърен обектив 18-200, например, и бих приел леките изкривявания, без които няма да се размине.Именно затова онова FUJI мачка наред, 28-400мм...Трябва ти цял куфар мангиз за такъв обхват при D$LR, дори снимката да е 2х по-добра...Но, липсата на видео ми е прекалено голям минус.Теглото и габаритите-също.Не казвам лошо по адрес на огледалните, просто НЕ са за моя случай.Колкото до сапунерката-кърти миФки, особено за тия пари.Не само ти си пестиш парите, за да не хрантутиш големите марки като повечето будали ;) Днес едва отказах едно момиче от едно Sony за...800 лв, по-скъпо от К100, и 12 mpix на... 1/2.5" сензор... Публикувано изображение Несравнимо удобство е да си носиш кожената чантичка на кръста с всички документи, портфейл, 4 GSM, и "сапуна"-това ми е по-важно, отколкото да снимам на ISO1600.Взех назаем D$LR за няколко дни да видя как е, не съм очарован.Повтарям-не само веднъж съм снимал.И никой не може да ме убеди, че D40 > K100D, да не говорим, че вторият е по-евтин.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.