Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

На мен видеото ми също е много важно, и, след като F30 разкатава абсолютно всяка една камера до 1200лв, дори и скапаните, изкуствени, шумопотиснати с планината Етна AVCHD CamZ, си избирам да си остана на тия пари.Да не говорим като качество на изработката как S100FS издухва всеки един D$LR от тоя ценови клас, и смятам за силно преувеличено това, че на ISO1600>ISO100 при сапунерките, нали видях как 350D пада от F10@low iso по детайли, като едни професионалисти снимаха прашни фикуси...Не виждам кой D$LR до 1000лв ще снимка всичко, еднакво добре, само с един обектив, и какъв crop factor трябва да има...В HWBG си го казаха-под 3000 лева няма да ти се размине, за да имаш всичко.Тъкмо ще науча как да си го настройвам.Много е кухо да снимаш @ auto settings с D$LR, то е, като да караш DB9 с автоматични скорости...

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти си знаеш, човече ... :) Явно си си решил вече. Имай пред вид, че темата в ''хардуеърбг'' е от преди години - тогава и цените и моделите и китовите обективи са били доста различни от сега. И 350Д е много различен от 450Д...във всяко едно отношение, еле пък за шум... Успех с фотоапарата! Със сигурност е много добър и дава много възможности за снимиане на хубави кадри! Щом и с размера и теглото си се примирил вече! :whist: При мене засега това е единствения късур, който ме спира да си взема по-голям апарат...:)

Аз много ти благодаря за помощта, и съм приятно изненадан от нея, но има много основни неща, които ме спират за 450D.

1.За какъв (цензурирано) ми е да взема D$LR, ако няма да сменям обективи? Нали искам фиксирана леща...

2.Заснемане на видео с чудесно качество @ standard resolution

3.Висока цена, неудобни и тежки допълнителни обективи, ненужни екстри, само оскъпяващи всичко...

4.Фактът, че като качество на изработка, меню, external command buttons FUJI S100fs разкатава почти всеки един entry-level D$LR, според експертите от Dpreview.

За зума си прав - единия е всичко в едно и зум 28-400мм( и никъде не е кой-знае какво), а другия - имаш добър и остър ''китак'', ама само от 29-88...няма начин - трудно се покрива тая огромна матрица със обектив хем широк-хем дълъг..има и такива обективи за СЛР - 27-350мм, ама те като оптически качества са близки до въпросните ''всичко в едно'' суперзум сапунери.

Обаче ти май четеш само ревютата на апаратите, които си си харесал и предврително си имаш някаква нагласа. По принцип е хубаво е човек да знае какво иска. Обаче, честно казано, много от изводите, до които си стигнал ....са ми много чудни..;); без да се обиждаш.

Хубаво - ''всичко в едно'' - всичко в едно - един обектив, голям зум, голям контрол, видео и т.н .., разбирам, че много хора искат точно това, ама е наивно да се смята, че във всяко едно от тея неща превъзхожда техниката, която е направена за всяко едно от тея неща. Не знам къде ги четеш тея работи..

- За видеото - защо мислиш, че освен зума по време на снимане, има нещо друго, с което ф100фс е по-добър от предишния ти сапунер? Погледни ревюта на HD камери за по $500-700( еле пък HD модели на Канон) и клипове, снимани с тях да видиш дали има някаква връзка? Погледни на каква резолюция снимат, на колко кадъра в секунда. И най-вече - електрониката и сензорите и на камерите, макар и с неголями, като физически размер, са оптимизирани за снимане на видео и на движение; разгъвката при тях е съвсем различна, няма аберации и смущения и всичко е пъти по-плавно. Механиката - блендата и затвора- също работят по различен начин. И може би най-важното - ергономически камерите са направени, че да се снема удобно с тях, а едно СЛР тип тяло, като цяло, е крайно неудобно за снимане на видео...това го пишат във всички ревюта като ОСНОВЕН ВРОДЕН НЕДОСТАТЪК на снимането на видео с големи фотоапарати. Сапупнерите снимат много сносни клипове за домашна употреба, съгласен съм, ама да ги сравняваш с ХД камера за 1000 - 1200 лв...

ето ти един сайт за споделяне на клипове от ХД камери:

http://www.vimeo.com/

- За качеството на изработката и удобството - всичко което казват е, че е много добър, ТОЧНО ЗАЩОТО ИМИТИРА ДСЛР, не се споменава за някакво тевтонско ниво на изработка; прочени ревю на някой от най-евтините НИКОНИ или Пентакси и там ще видиш да се споменават вече суперлативи за качеството на материалите и сглобката като цяло; не си прави изводи само от ревю на един модел за всички останали; и че, като казват на едно место, че нещо е добро, това значи, че всичко друго е зле;

Но както вече казах - избора е направен вече - апарата съм сигурен, че е много добър и ще служи добре; прави много неща и ги прави сравнително добре за ''all in one''.

Само недей да му вкарваш ''свръхмагически способности'', които няма...Разгледай повече ревюта, питай повече хора, интересувай се от повече неща преди да заключиш, че нещо ''слага в джоба си'' друго нещо и ''разбива'' по някакъв показател друго нещо.

Ти мислиш ли, че, ако беше така щеше да има човек на планетата, дето нямаше да предпочете да си вземе за 1000лв нещо такова, ако наистина ''слага в малия си джоб'' по качество и функционалност въпросните апарати и въпросните камери? Това, което иска човек да е така е едно, ама....да бъдем реалисти...:clap:

Има много D$LR-и, които отстъпват силно като външни бутони и изработка.Аз бих си счупил моя в земята, ако неква си сапунерка го бие по такъв важен критерий.Аз не ги знам тия неща за какво са...Относно видеото, имам добра представа от видеообработка, години наред припечелвах завидно, към приходите.AVCHD с издупен битрейт от 14MBPS, шум и артефакти, и 1200 лв...Е, не, не може да се мери със сапуна.Взех клипове от камерата...Професионално ги анализирах...

Има много D$LR-и, които отстъпват силно като външни бутони и изработка.Аз бих си счупил моя в земята, ако неква си сапунерка го бие по такъв важен критерий.Аз не ги знам тия неща за какво са...Относно видеото, имам добра представа от видеообработка, години наред припечелвах завидно, към приходите.AVCHD с издупен битрейт от 14MBPS, шум и артефакти, и 1200 лв...Е, не, не може да се мери със сапуна.Взех клипове от камерата...Професионално ги анализирах...

Фикс,сега се сетих какво може да ти свърши работа.Новия Панасоник -Panasonic Lumix DMC-GH1.Тук има много добри технологични решения ,колкото и привържениците на традицията да го плюят.Микро 4/3 формата е събирането на качествата на огледално рефлексните и сапунерките с максимално избягване на недостатъците.Има кроп фактор 2 което в някой случаи е предимство.С 2 обектива покриваш фокусните разстояния от 27 до 600мм приравнено с ФФ.Имаш и фул ХД видео ,въртящ в всички посоки дисплей и други екстри.Разгледай линка-даже с 300мм обектив ще тежи по малко от фуджито дето толкова си го харесал.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Здравейте, съфорумци! ВЪпроса е следния искам да си взема фотоапарат. Предпочитание е само да е с Li-Ion батерия. Дайте предложение, бюджета е 300 лв :)

Редактирано от SlyRunner (преглед на промените)

Здравейте, съфорумци!

ВЪпроса е следния искам да си взема фотоапарат. Предпочитание е само да е с Li-Ion батерия.

Дайте предложение, бюджета е 300 лв :huh:

UP

Да видях го това sony, но съм се насочил към този http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09037553 някои с впечатленип от него ?

Нямам точно от този модел впечатления,но от модел Панасоник с същата матрица имам.Ще ти върши добра работа,но не си казал какво ще снимаш.И пак е много по скъп в българските магазини,отколкото в нормалните държави. Публикувано изображение

Нямам точно от този модел впечатления,но от модел Панасоник с същата матрица имам.Ще ти върши добра работа,но не си казал какво ще снимаш.И пак е много по скъп в българските магазини,отколкото в нормалните държави. Публикувано изображение

Ами за ежедневни неща. Няма да ставам про :). Имаш ли някакво друго предложение до 300 лв, което да е по-добро от тоя Lumix?

Разполагам с 250 до 300 лв. за фотоапарат.За тези пари,ако може да препоръчате модел с добро качество.Аз съм харесал Olympus FE-370 като параметри и цена.Моля мнение относно този модел и да дадете ваше предложение за нещо по-добро на тази цена.

1.За какъв (цензурирано) ми е да взема D$LR, ако няма да сменям обективи? Нали искам фиксирана леща...

Ми като си го вземеш и след няколко месеца ще прогледнеш и ще видиш с какво снимките са по-различни.

На теория нищо не им пречи да сложат сензор колкото на рефлекс (Канон, Никон) и да сложат един 35мм несменяем обектив и това да снима в RAW с хардуер на нивото на рефлексите, в фотоапарат приличащ външно на сапунерка. Но на практика не го правят щото ще се юрне народа да си купува само това и няма да има от какво да печелят грешни пари японците.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Без да ангажирам никой, аз, ако трябваше да си избирам апарат до 250 - 300 лв. - бих се спрял на едно от следните предложения -

260лв с 2 ГБ Карта.Освен всички други работи има и много ръчни настройки:

http://www.photopavilion.com/?page=catalog...l#slides-pane-0

за 320лв., пак с 2 ГБ карта, доста по-компактно решение без ръчни настройки:

Признавам, че съм пристрастен към Канон, ама от личен опит съм се убедил, че са приятни и свестни машинки :sobbing:

Редактирано от kiko777 (преглед на промените)

Здравейте .. в момента съм с един Olympus Stylus 1010 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Olym..._stylus1010.asp и съм доста доволен, но се чудя ако го сменя за нещо около 350-400 $ да кажем ( ще пазарувам от САЩ) какво може да е .. ии ако може да ми препоръчате професионален, с който мога да започна .. но до 800 $ да кажем Публикувано изображение

Без да ангажирам никой, аз, ако трябваше да си избирам апарат до 250 - 300 лв. - бих се спрял на едно от следните предложения -

260лв с 2 ГБ Карта.Освен всички други работи има и много ръчни настройки:

Това го имам, сега скоро го гледах за по 109 евро само в магазина.

Точно ръчните настройки спасяват положението когато автоматичните се объркват а трябва непременно да снимаш. Само дето на сапунерките като тази фокуса ръчно не се настройва точно и за останалите настройки е малко бавничко до като се рови човек из менютата да ги променя.

Но при липса на хелание за харчене на повече пари и с това може да се снима.

...и ако може да ми препоръчате професионален, с който мога да започна .. но до 800 $ да кажем

За 800 гущера професионален май няма все още.

Можеш спокойно да си избереш най-евтиния модел или на Никон или на Канон, за да имаш повечко парици за обектив. Софтуера на Никона за обработка на RAW снимки обаче е много по-сладка работа от това което ти дават от Канон. Толкова е добър че се охарчих 39 евро за книгата за него на френски език. А на английски можеш да си свалиш в PDF формата една друга книга за същия софтуер и за без пари. Само трябва да знаеш къде да я търсиш.

Моделите на Сони яко ги намаляват когато са в кит т.е. с лош обектив, а и няма такъв голям избор на обективи както е при другите два производителя.

• 3 седмици по-късно...

Ами аз съм от София и продавам фотоапарат Olympus. Купих го за 800, но ако искаш ще ти го дам за 600. Цифров е, с LCD дисплей с...

Толкова ли е трудно да използвате кирилица?!

2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница или само с главни букви, се изтриват без предупреждение.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

здр. бихте ли ми препоръчали фотоапарат ... марка , параметри и тн . дайте мнението си за !!!!! Технически характеристики Модел Модел Praktica DCZ 8.2 Сензор 1/2,5" CCD Пиксели 8 Mp Фокусно разстояние 35 - 105 mm Оптично приближение 3 X Цифрово приближение 5 X Скорост на затвора 4 - 1/1500 сек. ISO чувствителност auto, ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1250 Екстри Дисплей 2,4" / 6,1 cm TFT-color monitor (110k pixels) Видеоклип 320x240;640x480 (@30fps) Звук Да Памет 16 MB Слот за разширителни карти SD/SDHC Card Файлов формат JPEG, AVI, EXIF 2.2, DPOF, DCF Батерии 2 "AA" Батерии Размери 93x61x22mm Тегло 120 гр. Технически характеристики Модел Модел Polaroid T 831 Пиксели 8 Mp Оптично приближение 3 X Цифрово приближение 4 x ISO чувствителност 64/100/200/400/800/1000/1600 Екстри Дисплей 3.0" LCD Видеоклип Да Звук Да Памет 32 MB Слот за разширителни карти SD Card Файлов формат JPEG (EXIF v. 2.2), AVI Батерии Li-Ion Зарядно Да Размери 55.8 x 89.9 x1.7 mm. Технически характеристики Модел Модел Nikon CoolPix L 16 Сензор 1/2,5" CCD Пиксели 7 Mp Фокусно разстояние 35-105 mm. Оптично приближение 3X Цифрово приближение 4 x Маx. апертура f/2.8-4.7 ISO чувствителност ISO 64-1600 Екстри Дисплей 2,8" LCD, 230 000 пиксела Видеоклип Да Звук Да Стабилизатор Да Памет 21 MB Слот за разширителни карти SD Батерии 2 "AA" Батерии Размери 95 x 61 x 29.5 mm. Тегло 125 гр. дайте съвет коя марка да избера от тези. нявсякъде по форуми чета този не е добър , този не прави добри снимки ... в крайна сметка искъм да направя горе долу добър избор !!!

a palaroid не е ли добра марка - аз съм се насочил към никон или палароид .. но никон е 7 мегапиксела ...

НЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧИ .... ;):rolleyes::rolleyes:

зависи какво ще правиш с тоя фотоапарат?И колко манги си отделил?Ако ще се занимаваш постоянно с това да щракаш ще ти трябва инвестиция

ако ще снимаш приятел-я/-ката на "Кавала" няма мого за мислене до 200 евро Никон има перфектни камери!

Другите на са ми интересни това е моето мнение!

Ако ще взимаш фотоапарат нека да е някоя от марките-Olympus,Canon,Sony,FujiFilm и Lumix на Panasonic.Всичко друго е компромис с качеството.Не се лъжи от характеристиките на даден апарат със " куча марка "-пример Pentax за да не съжаляващ после. Публикувано изображение

Ето една статия как да си изберем фотоапарат дано ти е от помощ.

Лесно е да тръгнете по магазините с нагласата, че ”повече означава по-добре”, когато пазарувате каквато и да било техника. Все пак имайте предвид, че почти винаги ще можете да намерите нещо по-скъпо и с повече и различни функции от това, което вече сте си избрали. Купете си фотоапарат, който отговаря на нуждите ви и няма да остарее като модел много бързо, но не се хвърляйте на професионалните модели, ако не се нуждаете от много функции или нямате достатъчно опит. Ако изберете такъв модел, ще прахосате излишни пари, а функциите на устройството ще си останат неизползвани. Вземете в предвид аксесоарите, когато определяте бюджета си. За да направите преживяванията ви в света на дигиталната фотография по-приятни, ще трябва да си приготвите пари за следните допълнения към вашия апарат:

Допълнителни батерии. Доста е неприятно, когато в разгара на снимането батериите ви свършат или просто спрат да работят. Затова трябва да имате резервен комплект.

Допълнителна памет. Ако искате да направите повече снимки, особено на висока резолюция (с високо качество) с вашия фотоапарат, ще се нуждаете от доста памет. Повечето цифрови апарати се продават с достатъчно място само за няколко хубави снимки и ще трябва непрекъснато да изпразвате вашата карта на компютъра си, за да освободите място за нови.

Комплект за почистване. Прах, мръсотия и други вредни частици могат да скапят лещите на фотоапарата ви, ако не ги почистите навреме. Не използвайте тениската си или парцал за почистването им. Четчица с духало и тампон могат да ви помогнат да защитите своята инвестиция.

Четец на карти с памет. Повечето апарати са снабдени с кабели и специален софтуер, които ви позволяват да ги свържете към компютрите си (така че да изпразните паметта и да освободите място за нови снимки). Въпреки това един четец прави прехвърлянето на данни много по-бързо, което е особено важно, когато картата ви е 1 гигабайт, например. Просто свързвате четеца към USB порт, вкарвате картата в него и имате достъп до снимките си сякаш те са на твърдия ви диск. Някои по-нови компютри са снабдени с четци, затова проверете преди да закупите такова устройство.

Цветен принтер, по възможност такъв за снимки. Споделете снимките си с вашите приятели! Можете да печатате дигиталните си снимки в различни магазини или фотоцентрове или да предвидите пари за фото принтер, с който да правите хартиени копия на вашите изображения когато и както пожелаете.

Чантичка/калъф. В случай, че сте избрали някой компактен модел и едно малко калъфче, в което да се поберат резервните ви батерии, ще ви свърши работа, но ако сте се спрeли на по-голям фотоапарат, трябва да предвидите специална чанта, в която да има място за всичките ви аксесоари. Освен това по този начин ще защитите устройството си от всякакво вредно въздействие.

Това са само най-наложителните неща, който можете да закупите. Има специални филтри, който защитават лещите на апарата ви и усилват дадени цветове в дигиталните снимки; стативи, с които ще можете да застопорите своя фотоапарат, докато правите снимки и да избегнете треперенето на ръцете ви; допълнителни светкавици, с който да увеличите светлината при необходимост и много други допълнения.

Забравете за цифровото увеличение

Въпреки че много продавачи няма да се съгласят, ви препоръчвам напълно да игнорирате т.нар. ”дигитален зуум”. Той работи чрез интерполация или иначе казано можете да постигнете същия успех с подходяща програма на вашия компютър. Оптичният зуум е този, който позволява реалното увеличение на обектите. Имайте предвид, че този коефициент означава, че фотоапаратът може да увеличи обектите на снимката до 3 пъти повече от нормалното, но увеличението на два различни апарата с показател 3x може леко да се различава.

Не се залъгвайте по мегапикселите

Мегапикселите не са най-важното нещо при покупката на цифров фотоапарат. Повече мегапиксели не означава задължително по-добри снимки. Ако един 5-мегапикселов фотоапарат има по-добра оптика от един с 8 мегапиксела, то първият може да прави по-ясни и хубави снимки. Освен това има и много други фактори, които трябва да вземете предвид. Колко бързо можете да снима устройството (така че да не изпуснете момента, който искате да запаметите)? Може ли да се наглася баланса на бялото? Има ли фотоапаратът автоматични настройки, които да ви помогнат да снимате нощем, да правите портрети, да запечатвате пейзажи?

Внимавайте при избора на аксесоари

Когато сравнявате цифрови фотоапарати, обърнете внимание какъв тип памет използва всеки модел, като например CompactFlash, Memory Stick, Secure Digital, Smartmedia и други. Ако е възможно, не си взимайте някой от по-малко използваните модели и си купете апарат, който поддържа CompactFlash или Secure Digital. Причините са две. CompactFlash и Secure Digital карти можете да откриете много по-лесно, особено когато ви трябват спешно. Освен това този тип карти са много по-евтини. За сравнение, при написването на материала цената на SecureDigital Card (SD) 512MB в MobileBulgaria.com е 33,5лв., докато Memory stick pro за Sony със същия размер можете да закупите за 88лв. (цените са ориентировъчни).

Много цифрови фотоапарати използват презареждаеми батерии тип AA (които повечето хора наричат ”волт и половина”), но някои модели използват специални видове батерии, разработени за конкретния апарат. Тези батерии имат известно предимство пред батериите тип AA, защото издържат по-дълго, но недостатъците им като че ли са повече. Можете да закупите зареждаеми батерии тип AA (или дори обикновени такива, макар че те издържат изключително малко време) от почти всеки магазин. Но трудно ще намерите някой специален модел литиево-йонна батерия, например. Затова ако решите да си купувате апарат с такава батерия, си купете резервна предварително. Освен това специалните батерии обикновено струват много повече от един, a дори и два или повече комплектa от батерии тип AA.

Пазете се от ниските цени

Не избирайте задължително най-ниската цена, особено когато става въпрос за фирма, която никога не сте чували или ползвали. Ако цената е много по-ниска от тези на останалите фирми, най-вероятно има причина за това. Много компании ще ви примамят с пакетни цени, в които са включени аксесоари, които вече не се поддържат, например. Все пак това не означава, че ниски цени може да намерите само при безскрупулни продавачи. Освен това пакетните сделки могат да ви спестят пари, особено когато купувате апарат за първи път и се нуждаете от всички гореспоменати аксесоари. Най-добре се запознайте с мненията на хора, които вече са използвали избрания от вас модел и разгледайте в интернет снимки, направени с него. Освен това можете да посетите и някои от по-популярните сайтове, които предлагат рецензии на повечето марки цифрови апарати.

Редактирано от anatoliman (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.