Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

И общи приказки от рода на "Цената на нефта се вдига, значи - купувай Canon" също няма да са ми от полза.

Ама що се мъчиш и нас искаш да ни намесваш?

Ти вече си си решил отдавна че искаш Пентакс. Купи си го. Тамън ще клекнеш, ще се превиеш и ще снимаш само в RAW после с него. Това го казвам щото на отворената от мен тема за RAW ти искаше някой да ти доказва че така се прави. С Пентакса няма да ти трябват доказателства от трети лица, сам ще си го скиваш още на първия ден.

Нали има един форум за пентаксфанклуб на български, питай там за снимки, ще те засипят.

Аз съм сигурен че ако ми даде някой пентакса който си си избарал, за около 15 дена ще му намеря цаката как да правя добре снимките с него.

Сега ще ти кажа една работа която ще ти се стори абсудна може би, но трябва малко време да го разработиш, преди да го оценяваш какво може. (Не ме питай що мисля така, техничарска "магия" е). Дано не ме погне сега неприятелят от изток за това изказване, че ...

Айде купувай го, кво се чудиш още?

От панасоника ти ще е по-добър.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

С извинение, че прекъсвам "културния" спор:

Този път наистина имам нужда от помощ. След като днес снимах в един магазин с Nikon D60, го задрасквам от списъка. Остават Canon EOS1000D и Pentax K-M

....

Canon EOS 1000D e клас полупрофесионален. Този апарат преповтаря Canon EOS 450D. Разликите идват от по-малкото битове за сурова снимка -12 при EOS1000D и пластмасовия байонет. Подобен апарат е създаден с идея - той да бъде пръв допир към огледално-рефлексните, а след време да се върви към по-скъп модел. Предполага се, че фотолюбителя преминал в по-горен клас фото ще се задоволи с китов обектив и няма да го сменя често с друг. Цитирам по памет, че затвора му е разчетен за 50 000 снимки.

Щом Pentax K-M ти допада повече - дилемата отпада. Съществува поверие, че старите съветски стъкла се качват на апарати Pentax. Предполагам и на този ще може.

Canon EOS 1000D e клас полупрофесионален. Този апарат преповтаря Canon EOS 450D. Разликите идват от по-малкото битове за сурова снимка -12 при EOS1000D и пластмасовия байонет. Подобен апарат е създаден с идея - той да бъде пръв допир към огледално-рефлексните, а след време да се върви към по-скъп модел. Предполага се, че фотолюбителя преминал в по-горен клас фото ще се задоволи с китов обектив и няма да го сменя често с друг. Цитирам по памет, че затвора му е разчетен за 50 000 снимки.

Щом Pentax K-M ти допада повече - дилемата отпада. Съществува поверие, че старите съветски стъкла се качват на апарати Pentax. Предполагам и на този ще може.

Това за Canon-a е точно така. Като цяло 1000D е по-евтин вариант на 450D.

Впечатленията ми от двата апарата обаче са много повърхностни - само от кратко изпробване в магазините. Останалото е от четене на ревюта, и мнения по форумите. Не ми е достатъчно, затова търся и други мнения.

Благодаря ти за включването.

С извинение, че прекъсвам "културния" спор:

Този път наистина имам нужда от помощ. След като днес снимах в един магазин с Nikon D60, го задрасквам от списъка. Остават Canon EOS1000D и Pentax K-M . Впечатлението ми от Канона: Качествени снимки, нисък шум при ISO800 (по-нагоре не съм го пробвал), правилно измерване на осветеността и белия баланс, бърз и точен автофокус. Не ми харесва, че е по-скъп, снимките са в по-студени тонове (типично за всички Canon-и), и ми е по-трудно да боравя с него. В Pentax-а ми харесва: цената, работи с по-евтини и по-лесно заменяеми батерии, работата с него ми е по-приятна, има стабилизация в тялото. Лошото е , че не мога да видя на компютъра снимки от него. Вече го няма по магазините, може само да се поръча от друг град или по Интернет.

Затова - разчитам на помощ от вас (сособено на Neo2311). И много ви моля, нека да е конкретно за апаратите. Достатъчни ще ми бъдат китовия обектив, и още един дълъг освен него. Така че наличието на "суперобектив" от рода на 18-105 VR за даден модел не го смятам за убедителна причина да си го купя. И общи приказки от рода на "Цената на нефта се вдига, значи - купувай Canon" също няма да са ми от полза.

Off. : Слава богу, въпросът ми е на нова страница.

Сугс,майтап ли си правиш? Как ще е свършил,щом и в Метро го продават,че и с батерии карта и статив,разбира се само с 18-55 за 800 кинта.Поне миналата седмица беше така.Утре ще се разходя пак до там и ще ти пиша.

Не само старите съветски стават и старите японски стават.И с малко алуминиево фолио,поставено на правилното място даже и с М обективите блендата може да се управлява от тялото,да не споменавам,че потвърждението на фокуса си работи с всички обективи.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Не може и дума да стане за сравнение, FUJI-то го издухва от пътя си като ураганен вятър по всички параграфи, зависи вече от цената...Но IXUS като цяло са най-жалките апарати в ценовия си клас.Сензорът му е много малък, 1/2.3", докато тоя, на FUJI, е 1/1.6"-това е най-големият сензор, произвеждан някога за компактен апарат, и в момента не мисля, че има друга марка апарати с такъв, да не говорим, че при ниско осветление (парти, дискотека, сумрак) всички други апарати просто умират.Цветовете са много живи и правилно рендирани, докато при Канон са си едни "студени", сякаш си снимал мъртъвци, което е лично мнение.Автоматичните и предварително зададени режими на това FUJI са блестящи, от личен опит потвърждавам-едва ли има друг сред 150 000 във форума, който е по-запознат с FUJI от мен, относно компактните им сапунерки.Имитирането на лента с ефекти е чудесно, настройки и меню-също, няма апарат, който дори да го доближи.Иронично, легендарните F10/F11/20/F30/F31 вече ги няма, те са най-добрият възможен избор, иначе.Тоя Канон няма едно реално предимство пред Фуджито, а и са в различен ценови клас.Освен Fujifilm, и конкретно SuperCCD моделите (тоя е един от тях), НЯМА достойни сапунерки сред компактните.И изборът ти винаги се съсредоточава между тях.При ISO400 другите апарати са по-зле, отколкото е тоя при ISO800.Суперскъпият и суперсмешен G10, който струва четирицифрена сума, отстъпва на това FUJI.

Не може и дума да стане за сравнение, FUJI-то го издухва от пътя си като ураганен вятър по всички параграфи, зависи вече от цената...Но IXUS като цяло са най-жалките апарати в ценовия си клас.Сензорът му е много малък, 1/2.3", докато тоя, на FUJI, е 1/1.6"-това е най-големият сензор, произвеждан някога за компактен апарат, и в момента не мисля, че има друга марка апарати с такъв, да не говорим, че при ниско осветление (парти, дискотека, сумрак) всички други апарати просто умират.Цветовете са много живи и правилно рендирани, докато при Канон са си едни "студени", сякаш си снимал мъртъвци, което е лично мнение.Автоматичните и предварително зададени режими на това FUJI са блестящи, от личен опит потвърждавам-едва ли има друг сред 150 000 във форума, който е по-запознат с FUJI от мен, относно компактните им сапунерки.Имитирането на лента с ефекти е чудесно, настройки и меню-също, няма апарат, който дори да го доближи.Иронично, легендарните F10/F11/20/F30/F31 вече ги няма, те са най-добрият възможен избор, иначе.Тоя Канон няма едно реално предимство пред Фуджито, а и са в различен ценови клас.Освен Fujifilm, и конкретно SuperCCD моделите (тоя е един от тях), НЯМА достойни сапунерки сред компактните.И изборът ти винаги се съсредоточава между тях.При ISO400 другите апарати са по-зле, отколкото е тоя при ISO800.Суперскъпият и суперсмешен G10, който струва четирицифрена сума, отстъпва на това FUJI.

Погледни снимките в моята галерия и ми кажи с какъв фотоапарат са правени.

Ама що се мъчиш и нас искаш да ни намесваш?

Ти вече си си решил отдавна че искаш Пентакс. Купи си го. Тамън ще клекнеш, ще се превиеш и ще снимаш само в RAW после с него. Това го казвам щото на отворената от мен тема за RAW ти искаше някой да ти доказва че така се прави. С Пентакса няма да ти трябват доказателства от трети лица, сам ще си го скиваш още на първия ден.

Нали има един форум за пентаксфанклуб на български, питай там за снимки, ще те засипят.

Аз съм сигурен че ако ми даде някой пентакса който си си избарал, за около 15 дена ще му намеря цаката как да правя добре снимките с него.

Сега ще ти кажа една работа която ще ти се стори абсудна може би, но трябва малко време да го разработиш, преди да го оценяваш какво може. (Не ме питай що мисля така, техничарска "магия" е). Дано не ме погне сега неприятелят от изток за това изказване, че ...

Айде купувай го, кво се чудиш още?

От панасоника ти ще е по-добър.

Гизмото,специално този модел има доста подобрени неща,едно от които е че съвсем спокойно можеш д си пуцаш на автоматичните настройки и повярвай ми,няма да е по зле и от никон Д 300.Говоря само и единствено за качеството на картината.В бързината на автофокуса и серийните снимки,сравнение няма как да има,различни класи са просто.Мои познати правиха сватба,та от там успях да направя сравнението.Та тия приказки за меките JPG на пентакс вече не са актуални за новите модели.

Гизмото,специално този модел има доста подобрени неща,едно от които е че съвсем спокойно можеш да си пуцаш на автоматичните настройки ....

Моят Никон е снимал на автоматични настройки само първия ден.

После или на пълни ръчни, или ако бързам на приоритет на бленда, или ако са серийни снимки на приоритет на скорост ( съответно 1/250 за да щрака по-бързо).

Фокуса е по централната точка, баланса на бялото е на автоматично щото в РОУ си го сменяш после без проблем.

Няма такъв фотоапарат които да може да отгатва какъв DOF ти трябва за всеки отделен кадър. Снимат на пълни автоматични настройки тези които не знаят да снимат и са си купили ДСЛР от снобизъм, да ги видят другите хора те какво мъкнат насам натам.

Първия ден, преди да съм го разучил, моят апарат настройваше фокуса (на пълни автоматични) по най-близкия обект в кадъра, падаше се или нещо в ляво или в дясно от визирания обект в центъра. И като снима така, после е ясно че това в което си се прицелил ще е мътно щото не е на фокус.

И ако си прави човек изводи за качеството на апарата от снимка правена на пълни автоматични настройки, вероятно ще реши погрешно че е лош. Ама ако е влязъл човек в магазин в който го обслужва усмихната симпатична млада дама, друго и не може да се очаква.

п.п. ще изчакаме и ще го видиме съфорумеца дали ще се откаже от първоначалния си избор за Пентакс. Може пък жена му да каже че не иска Пентакс, щото на една нейна колежка мъжът й е бил казал че от Канон по-добро нямало ... и така. А па ако се намери някой умник да го подсети че при Олимпус 200мм отговаря на 400мм еквивалент при 35мм филм, до като при Пентакса същите 200мм отговарят само на 300мм и ще стане още по-сложно за избор.

Сугс,майтап ли си правиш? Как ще е свършил,щом и в Метро го продават,че и с батерии карта и статив,разбира се само с 18-55 за 800 кинта.Поне миналата седмица беше така.Утре ще се разходя пак до там и ще ти пиша.

Не, не си прави труда, аз ще мина днес. Вярно, че вчера само там не ходих. Един от предишните ми шефове (много умен човек) казваше: "Техника не се купува от магазин за салами" . И затова Метро просто съм го изключил.

Не е проблем, дори и да го няма. Както писах, може да се поръча по Интернет. С доставката ще излезе около 770 лв, без батерии и статив, които вече си ги имам. Но разчитах на твоето мнение дали да го предпочета пред Canon-а. Нещата, които не ми харесват в EOS1000D, не са много важни, и повечето могат да бъдат отстранени с подходящи настройки или обработка на снимката. И с оглед на бъдещ ъпгрейд, въпреки че сега не мисля за такъв, марката Canon мисля, че е за предпочитане.

2. Не, не е дошло времето, чакам фулфрейм на човешки цени.

На есен новото а800, но ще трябва да сменяш системата. :P

Незнам обаче дали си струва. Започнаха значително да подобряват процесорите, за да вадят по-малко шум на високо ISO, а също се очакват скоро ново поколение сензори.

На есен новото а800, но ще трябва да сменяш системата. :cheers:

Незнам обаче дали си струва. Започнаха значително да подобряват процесорите, за да вадят по-малко шум на високо ISO, а също се очакват скоро ново поколение сензори.

Дай някакъв линк, къде си чел за това Сони?

Аз пък да ти кажа, не смея да снимам на високо ISO, щото после много се ядосвам ако снимката артистично има голям емоцианален заряд, а технически не е издържана. Става въпрос за снимки за които знам предварително че могат да са ми важни. Иначе за неважните може всякак.

И с оглед на бъдещ ъпгрейд, въпреки че сега не мисля за такъв, марката Canon мисля, че е за предпочитане.

Особено ако тръгнеш да го продаваш Канона в базара, ще му намериш повече мераклии от колкото за Пентакс. Ако купиш тялото с 50мм Ф1.8 обектива ( някъде към 220лв) вместо с китака, няма да збъркаш. После с преходник М42 обективи при временно безпаричие.

добавка:

Canon EOS Rebel XS/1000D For Dummies by Julie Adair King

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Дай някакъв линк, къде си чел за това Сони?

Аз пък да ти кажа, не смея да снимам на високо ISO, щото после много се ядосвам ако снимката артистично има голям емоцианален заряд, а технически не е издържана. Става въпрос за снимки за които знам предварително че могат да са ми важни. Иначе за неважните може всякак.

Инфо, макар и не съвсем сигурно тук

Я тука един кратък цитат от тази книга:

"Practical Artistry: Light & Exposure for Digital Photographers"

на 88 стр. четем това:

If you are taking advantage of IS to use slower shutter speeds,

you should be sure to make several shots of each photo

because the technology is erratic and doesn’t always work.

In my experience, for every three shots taken using image

stabilization at slow shutter speeds, one shot adjusts properly

for camera shake and the other two do not.

Значи авторът съветва ако ще се ползава стабилизация, да се снима по три пъти един и същи кадър, защото ситемата работи от дъжд на вятър (един от три пъти сработва както трябва).

По-добър начин от това да разчиташ на стабилизацията и да си изпуснеш момента за кадъра едва ли има. Публикувано изображение

Малка редакция: "Авторът съветва ако ще се ползва стабилизация при ниски скорости на затвора, да се снима по три пъти един и същи кадър ..." . Мисля, че всеки, който е снимал с апарат със стабилизация, го знае това от опит.

По-добър начин от това да разчиташ на стабилизацията и да си изпуснеш момента за кадъра едва ли има. Публикувано изображение

Ако се щраква по един път следва, че при равни условия от примерно 30 снимки без и 30 със стабилизация при ниска скорост на затвора, може да се очаква със сигурност 30% (10 снимки) резки резултати при стабилизацията и неизвестно число без стабилизация.

Здравейте!Търся една книга на Светослава Тадаракова /Крастника и силните/,ако някой знае от каде мога да я намеря ще сам много благодарен,може и втора употреба

post-238991-1247382371_thumb.jpg

Не знам кой как я възприема стабилизацията, но в тестовете на български на огледално-рефлексни фотоапарати със стабилизиран матричен сензор, показват снимки на бавна скорост със и без стабилизация. Толкова бавна че снимките са размазани ако няма стабилизация.

Но НИКЪДЕ не видях някой от авторите да е уточнил по колко пъти е трябвало да пробва със стабилизацията да си снима етажерката с книгите (които не мърдат, стоят послушно мирно) и други дребни предмети. Така както представят нещата човек може да си помисли че винаги от първия пък са успявали със всяка снимка. А пък в цитата от книгата пише че не било така.

На мен ми се вижда че поне тези които още не са снимали продължително време с някакъв огледално-рефлексен фотоапарат, може да имат погрешни очаквания относно ползата от стабилизирано тяло.

Не е случаен факта че двете марки които държат 80% от пазара на ДСЛР-ли не слагат стабилизация в тялото. Другите които я слагат го правят с цел маркетингово зарибяване на потребителите на които не им е 100% ясно кое как точно работи. Също както при съпонерките има някакъв вид "стабилизация" плюс много мегаписели за привличане на купувача.

На мен ми се вижда че поне тези които още не са снимали продължително време с някакъв огледално-рефлексен фотоапарат, може да имат погрешни очаквания относно ползата от стабилизирано тяло.

Опитен фотограф с D40 Kit ;) би могъл и на 1/15 да прави снимки за спомен, добри за печат до 15/20 примерно. Начинаещият дори и с предимството на стабилизацията може да ги размаже при време 1/60 и по-малко.

Не, не си прави труда, аз ще мина днес. Вярно, че вчера само там не ходих. Един от предишните ми шефове (много умен човек) казваше: "Техника не се купува от магазин за салами" . И затова Метро просто съм го изключил.

Не е проблем, дори и да го няма. Както писах, може да се поръча по Интернет. С доставката ще излезе около 770 лв, без батерии и статив, които вече си ги имам. Но разчитах на твоето мнение дали да го предпочета пред Canon-а. Нещата, които не ми харесват в EOS1000D, не са много важни, и повечето могат да бъдат отстранени с подходящи настройки или обработка на снимката. И с оглед на бъдещ ъпгрейд, въпреки че сега не мисля за такъв, марката Canon мисля, че е за предпочитане.

Зависи за какъв ъпгрейд говорим.Ако си вземеш стари твърди обективи няма никаква разлика освен че при канона си 230 кинта назад още с купуването му.Това са ти 2 или 3 обектива на старо най-малко.Примерно 50 мм 1:1,7 А можеш да намериш от 90 до 130 лв в базара,а М е от 60 до 80 лв,като с малко станиол се превръща в А обектив-тоест можеш да управляваш блендата от тялото.Това с канона не съм сигурен дали ще можеш да го направиш,да не говорим че тия обективи са си на К байонет-пентакския такъв.Но ако не искаш ръчно фокусни обективи ,възможно е канон да има предимство,щом са повече собтвениците на такава техника,да е така.Но аз леко се съмнявам,поне тези които познавам си купуват Канон,просто защото смятат че това е просто най-добрия апарат и обикновено си пуцат геройски с китака без да им мине през ума ,че така качеството на снимките не е много по добро от това на една качествена сапунерка.Ако искаш мога да ти пусна снимки за сравнение,съвсем случайно скоро имах точно възможността да сравня двата апарата които те интересуват.Само трябва да ги намеря къде съм ги сложил снимките.

Зависи за какъв ъпгрейд говорим.

.............................

Не знам :) - говоря по принцип. Нямам представа какво ще ми потрябва. Имам предвид не само засега, но и в бъдеще. Но времето ще си покаже.

Ходих в събота в Метро, но не можах да пробвам Pentax-а. Нямаше батерии, а не се сетих да взема. Държах да видя снимки от него на компютъра, преди да го поръчвам по Интернет.

Следобеда обаче, както се казваше в един филм, ми направиха предложение, на което не можах да откажа Публикувано изображение . И вече съм собственик на Canon EOS1000D + 18-55 IS + 4GB Kingston, за 899 лв, срещу върнат стария ми счупен Panasonic LZ2 . Като ми остане време, ще го разуча, и ще кача някоя снимка. Ето една от тестовите:

Публикувано изображение

Благодаря ти за помощта.

Не знам :lol6: - говоря по принцип. Нямам представа какво ще ми потрябва. Имам предвид не само засега, но и в бъдеще. Но времето ще си покаже.

Ходих в събота в Метро, но не можах да пробвам Pentax-а. Нямаше батерии, а не се сетих да взема. Държах да видя снимки от него на компютъра, преди да го поръчвам по Интернет.

Следобеда обаче, както се казваше в един филм, ми направиха предложение, на което не можах да откажа Публикувано изображение . И вече съм собственик на Canon EOS1000D + 18-55 IS + 4GB Kingston, за 899 лв, срещу върнат стария ми счупен Panasonic LZ2 . Като ми остане време, ще го разуча, и ще кача някоя снимка. Ето една от тестовите:

Публикувано изображение

Благодаря ти за помощта.

Е това е наистина добра сделка!Честито! Да си го ползваш дълго и безаварийно и да направиш хиляди добри снимки!!! :P

Честито и от мен, баце, "анджак ми трябваха сега очите", казал дядо Йоцо! "Алба"-та не я забравяй, тъкмо на воля ще си щракаме, аз се наемам да донеса статива- 125см при пълно разтягане! Да си го ползваш със здраве и да ти омръзне скоро, и да си харесаш и по-висок клас, ама и да имаш възможност да си го купиш :P;) А тестовата снимка е идеална, както сам каза, за феновете на мъртвешки студения цвят :lol6: 18-55 не ти ли е малко...как да се изразя...компромисен и неуниверсален вариант? Отново подчертавам, сделката си струва всяка стотинка, за който иска тюфлешко тяло и несравними снимки :wors:;)

Здравейте, нов съм във форума и имам някое и друго въпросче . Харесал съм си един SLR-like апарат Fuji FinePix S9600 и на Pentax модела K-M (на промоция в един магазин е 795 лв- боди,обектив DA L 18-55mm,4 батерии SANYO Eneloop(добри са според мен) + зареждачка за тях(нищо,че си имам компютърна такава) , 4gb SDHC , статив Velbon) . Кой според вас кой от двата модела е по-добър за любителска фотофрафия :angry: ? Чудя се , тъй като четох-четох ,ама като не съм ходил още в магазина да ги тествам , нямам преки наблюдения. Благодаря предварително !

Редактирано от raptor5 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.