Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

И вече съм собственик на Canon EOS1000D + 18-55 IS + 4GB Kingston, за 899 лв,...

А така де, браво!

Ако му сложиш най-бързата СД карта ще снима по повече снимки на секунда след като му се е запълнил буфера на вградената памет. Моя Никон държи по 1,9 кадъра в РОУ на секунда до 100 снимки, със 30МВ/сек карта. Преди бях с 15МВ/сек карта и работеше по-бавно след първите 5 сериини снимки.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

А така де, браво!

Ако му сложиш най-бързата СД карта ще снима по повече снимки на секунда след като му се е запълнил буфера на вградената памет. Моя Никон държи по 1,9 кадъра в РОУ на секунда до 100 снимки, със 30МВ/сек карта. Преди бях с 15МВ/сек карта и работеше по-бавно след първите 5 сериини снимки.

Тия снимки в RAW за секунда заради избора на композиция ли ги правиш?

Здравейте,

нов съм въвфорума и имам някое и друго въпросче . Харесал съм си един SLR-like апарат Fuji FinePix S9600 и на Pentax модела K-M (на промоция в един магазин е 795 лв- боди,обектив DA L 18-55mm,4 батерии SANYO Eneloop(добри са според мен) + зареждачка за тях(нищо,че си имам компютърна такава) , 4gb SDHC , статив Velbon) .

Кой според вас кой от двата модела е по-добър за любителска фотофрафия :speak: ? Чудя се , тъй като четох-четох ,ама като не съм ходил още в магазина да ги тествам , нямам преки наблюдения.

Благодаря предварително !

SLR-like не е като истински DSLR. За мен без съмнение Pentax-а е правилния избор.

SLR-like не е като истински DSLR. За мен без съмнение Pentax-а е правилния избор.

Много благодаря за бързия и конкретен отговор ! :speak: Вече съм сигурен в избора си .

Тия снимки в RAW за секунда заради избора на композиция ли ги правиш?

Хлапето ми си играе с гръб към мен, натискам спусъка да щрака без да спира и викам сина ми да се обърне. Той се чуди, прави си оглушки и по някое време се обърне и тръгва към мен да ми каже нещо. Значи аз не знам предварително какво ще излезе но снимам без прекъсване. И така се получават истински непринудени снимки, които няма как да бъдат направени по поръчка.

Ако някой снима на сватба и натисна спусъка (да снима непрекъснато) като почнат да викат горчиво, ще има много повече шансове да хване интересен кадър, който другите снимкаджий присъстващи там вероятно ще са изпуснали.

Гълъби също се снимат добре на серийни снимки. Имам една снимка хваната така, на която гълъбето си е протягнало едното крило като за изложба, да му го видиме колко са му готини перата. В такиви моменти в които нямаш време да мислиш, сериините снимки вършат страхотна работа.

Аз съм в момента с Nikon L16 ии съм доста доволна... нищо,че вече си мечтая за професионален ;)

Но се видях в чудо с батериите му!

Изхабяват се за по-малко от един час.Вече сигурно съм си купила толкова опаковки с батерии,колкото щях да платя за един професионален фотоапарат... Публикувано изображение

Но въпреки това,апаратчето е супер!

Глупости. Голо твърдение, неподкрепено с нищо.

@raptor5: Основното предимство на Pentax-а е голямата матрица, благодарение на която ще имаш по-качествени и с по-малко шум снимки. Но ако разгледаме оптиката? Обективът на K-M покрива фокусно разстояние (приравнено към 35 мм) от 27 до 82.5 мм , а този на S9600 - от 28 до 300 мм ! Тоест при Fuji-то имаш по-големи възможности за приближаване, което никак не е маловажно. Разликата в светлосилата на обективите също е в полза на S9600. Ако си купиш Pentax-а, имай предвид, че те очакват още разходи - за поне още един обектив, филтри, и т.н.

Двата апарата имат възможност за ръчни настройки, както и за снимане в RAW формат. Предимство на Fuji-то е възможността да снима видео (ако ти трябва, разбира се), но пък сериозен недостатък е липсата на стабилизация - особено за обектив с 10х увеличение. Както писа по-горе Gizmoto, ефектът от нея е спорен, но аз от опит знам, че е добре да я има.

Накратко - ако ще се занимаваш сериозно с фотография, и си готов да отделяш доста време и средства за това, вземи си Pentax-а. Но ако ти трябва просто да си правиш снимки за удоволствие и за спомен - Fuji S9600 е напълно достатъчен.

Обаче е хубаво малко да се разходиш по магазините, и ако можеш да изпробваш и двата апарата. Все пак, за да си купиш даден фотоапарат, той трябва да се продава някъде, нали :P ? За тази промоция, за която пишеш, в сайта на магазина от известно време пише "Наличност: Очаквайте скоро". С други думи - свършил е , и не се знае кога пак ще го доставят.

Глупости. Голо твърдение, неподкрепено с нищо.

@raptor5: Основното предимство на Pentax-а е голямата матрица, благодарение на която ще имаш по-качествени и с по-малко шум снимки. Но ако разгледаме оптиката? Обективът на K-M покрива фокусно разстояние (приравнено към 35 мм) от 27 до 82.5 мм , а този на S9600 - от 28 до 300 мм ! Тоест при Fuji-то имаш по-големи възможности за приближаване, което никак не е маловажно. Разликата в светлосилата на обективите също е в полза на S9600. Ако си купиш Pentax-а, имай предвид, че те очакват още разходи - за поне още един обектив, филтри, и т.н.

Двата апарата имат възможност за ръчни настройки, както и за снимане в RAW формат. Предимство на Fuji-то е възможността да снима видео (ако ти трябва, разбира се), но пък сериозен недостатък е липсата на стабилизация - особено за обектив с 10х увеличение. Както писа по-горе Gizmoto, ефектът от нея е спорен, но аз от опит знам, че е добре да я има.

Накратко - ако ще се занимаваш сериозно с фотография, и си готов да отделяш доста време и средства за това, вземи си Pentax-а. Но ако ти трябва просто да си правиш снимки за удоволствие и за спомен - Fuji S9600 е напълно достатъчен.

С изключение на болднатото, другото което си казал за мен е несериозно. Особено ако след няколко месеца или година отдели още някой лев за един-два обектива, място за сравнение няма.

Напълно сериозно си е, вземи и прочети малко за въпросния апарат.Такива преходни турбо-сапунери са оправдана инвестиция и стъпка напред.Хората, решили да хвърлят на вятъра купища пари за малко по-добри снимки, са малка част от трезвомислещите.Не виждам защо всеки изнудва хората да платят за нещо, без да са запознати с него, и без да е сигурно дали ще го използват.А при обективите горна граница няма, винаги се ламти за още и още по-добър.

Ами, стана една хубава дискусийка по моя въпрос.

В интерес на истината в началото се бях спрял на Panasonic FZ20-ка(нали има LEICA оптика с добра светосилата - 1:2,8 май, при 12х оптичен зум , както и добър стабилизатор).Обаче зачетох се из форумите и мернах ,че липсва запис на снимката директно в RAW , което аз държа да има.По тази причина се бях спрял на горепосочените апарати(съответно SLR-like и DSLR) .

Явно ще си купя Фуджито , тъй като ми трябва за непрофесионални,любителски снимки с Г/Д задоволително качество (даже Super CCD HR сензор си има Публикувано изображение )

Пак благодаря за интересните и изчерпателни(за мен) отговори !

Успех и само добре експонирани снимки !

С поздрави,

ПС:Досега съм с една сладка 3мп сапунерка Konica Minolta(4.7-14.1mm ; 1:2.8-3.7) - перфектна за А4 снимчици .

Редактирано от raptor5 (преглед на промените)

Ето какво може да стане с огледално-рефлексен фотоапарат (без стабилизация) на бленда ф4 с твърд 50мм обектив при закрито от облаци небе:

Публикувано изображение

за да се отвори в цял размер снимката кликни на линка:

http://img199.imageshack.us/img199/4048/perrap.jpg

ако имаше слънце в момента на снимката щеше да е върхът.

Някой ако е успял с турбосъпонерка с несменяем обектив да направи при същите условия същото качество или по-добро да качи снимка да видиме.

Обектива може да снима на Ф1.8 но е затворен в случая до ф4 за да е по-рязко изображението. Можеше и на Ф5.6 да се снима но на по-бавна скорост.

Някой ако реши да си пробва турбосъпонерката да затвори с поне една степен блендата в сравнение с максимално възможния отвор за дадени милиметри от вариото/зума.

Ами, стана една хубава дискусийка по моя въпрос.

В интерес на истината в началото се бях спрял на Panasonic FZ20-ка(нали има LEICA оптика с добра светосилата - 1:2,8 май, при 12х оптичен зум , както и добър стабилизатор).Обаче зачетох се из форумите и мернах ,че липсва запис на снимката директно в RAW , което аз държа да има.По тази причина се бях спрял на горепосочените апарати(съответно SLR-like и DSLR) .

Явно ще си купя Фуджито , тъй като ми трябва за непрофесионални,любителски снимки с Г/Д задоволително качество (даже Super CCD HR сензор си има Публикувано изображение )

Пак благодаря за интересните и изчерпателни(за мен) отговори !

Успех и само добре експонирани снимки !

С поздрави,

Щом изискванията ти са такива, то Фуджито наистина е правилния избор за теб.

Ето какво може да стане с огледално-рефлексен фотоапарат (без стабилизация) на бленда ф4 с твърд 50мм обектив при закрито от облаци небе:

Публикувано изображение

Някой ако е успял с турбосъпонерка с несменяем обектив да направи при същите условия същото качество или по-добро да качи снимка да видиме.

Обектива може да снима на Ф1.8 но е затворен в случая до ф4 за да е по-рязко изображението. Можеше и на Ф5.6 да се снима но на по-бавна скорост.

Някой ако реши да си пробва турбосъпонерката да затвори с поне една степен блендата в сравнение с максимално възможния отвор за дадени милиметри от вариото/зума.

Това имах предвид и аз.

Ами, аз, като си взема компа в новата суперкутия, ще ти покажа именно отблизо, клипче с гълъб, и с по-голяма рязкост дори, че да ти падне шапката от удивление.Ако ще мерим плюсове и минуси, дай наистина да си ги премерим...Снимка на животно е крайно смешно и несериозно (това е мнение на мой познат, суперпрофесионалист и прочут из цяла БГ, има и развъдници), тъй като никак не може да улови естественото поведение и движения на животното.Особено при кучетата-овчарки, и опашката, като последното му го оставям за домашно, тъй като е с повишена трудност.Макар снимката да е чудесна, и несравнима, пичът с турбосапунера щеше лесно да те изпревари с много по-достойно предаване на онзи момент, без да се тормози и поти с каквито и да е настройки и да се чуди и мае какви да избере.Честито на печелившите...

Здравейте пак , драги съфорумци ! Един приятел(по-скоро познат) се колебае м/у Фуджи С9600(аз му го "казах") и Паналайка FZ50(бил чел ревюта и смята ,че е по-добрият избор ) . По тоз повод и аз реших да го цъкна Фз-та в чичко гугъл и ме обзе едно съмнение ,все пак бях чел някъде тук ,че Панасоник е малко "недолюбвана" от вас марка (пък и в търсачката нямаше почти нищо за 50-ката).Та,по темата,още не съм купил Фуджито и ... май вече доста се обърках . Вярно ,че има по-голяма матрица от Пана-та , но пък е без ОИС. Мнения ...по въпроса(ако ви се занимава с един новобранец ,де ;) ) Поздрави,

Редактирано от raptor5 (преглед на промените)

Снимка на животно е крайно смешно и несериозно (това е мнение на мой познат, суперпрофесионалист и прочут из цяла БГ, има и развъдници), тъй като никак не може да улови естественото поведение и движения на животното.

Значи тука има нещо като капан за притежателите на турбосапунерки. Няма да го напиша какъв е. Направи ти с твоя фотоапарат снимка на гълъб и я пусни тука да я видиме.

Иначе по "логиката" на твоя познат и деца не трябва да се снимат защото не са професионални манекени и не стоят мирно по поръчка.

п.п. само не ми се карай после на мене тука ако не успяваш щракнеш някое гълъбе.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Здраввейте пак , драги съфорумци !

Един приятел(по-скоро познат) се колебае м/у Фуджи С9600(аз му го "казах") и Паналайка FZ50(бил чел ревюта и смята ,че е по-добрият избор ) . По тоз повод и аз реших да го цъкна Фз-та в чичко гугъл и ме обзе едно съмнение ,все пак бях чел някъде тук ,че Панасоник е малко "недолюбвана" от вас марка (пък и в търсачката нямаше почти нищо за 50-ката).Та,по темата,още не съм купил Фуджито и ... май вече доста се обърках . Вярно ,че има по-голяма матрица от Пана-та , но пък е без ОИС.

Мнения ...по въпроса(ако ви се занимава с един новобранец ,де ;) )

Поздрави,

Здравей, raptor5,

Мисля, че аз съм най-големия фен на Panasonic в този форум, така че с удоволствие ще ти отговоря. Доскоро имах Panasonic FZ8, който също като FZ50 e с 12х оптично увеличение и стабилизатор, но като цяло е по-нисък клас и с по-малка матрица, въпреки че е по-нов модел. Виж тази снимка:

Публикувано изображение

Най-добре си я свали на компютъра, и я разгледай при 100%-ово увеличение. Правена е при максимален зум - 432 мм (35мм екв.) . Въпреки, че е снимана без статив, няма раздвояване в контурите. Това е предимството на стабилизацията. Обаче в тъмните участъци се вижда шума, причинен от малката матрица. С Fuji S9600 би трябвало (пиша така, защото не съм снимал с него) шумът да е по-малко, а рискът от раздвояване на контурите да е по-голям. Но това е много относително - зависи от условията на снимане, а също и от задапаратното устройство :lol6: .

Не искам много да се разпростирам, защото все пак темата е за избор на фотоапарат, а не "Кой е най-добър" . Fuji S9600 все още може да се намери, но знаеш ли някъде да се продава FZ50? Аз - не. Освен втора употреба. А ако не можеш да си го купиш, не виждам смисъл да го обсъждаме.

Аз съм в момента с Nikon L16 ии съм доста доволна... нищо,че вече си мечтая за професионален ;)

Но се видях в чудо с батериите му!

Изхабяват се за по-малко от един час.Вече сигурно съм си купила толкова опаковки с батерии,колкото щях да платя за един професионален фотоапарат... Публикувано изображение

Но въпреки това,апаратчето е супер!

Купи си едно комплектче акумулаторни, заедно със зарядно. Така се прави.

Единственият ПЪНасоник, който си струва, е несъмнено LX3, също го няма.Gizmoto, поразен съм...Явно наистина и основно понятие си нямаш от животни...Децата НЕ са животни, а там всякакъв фото/видео материал е добре дошъл, за да си го видят децата след време.

Единственият ПЪНасоник, който си струва, е несъмнено LX3 ...

Вярно е, много си струва ;) - 1059 лв (където все още го има) .

Редактирано от suggs (преглед на промените)

Всъщност питах ,защото го има все още в някакъв там онлайн магазин за "интересната" цена от САМО 899.00 лв. с ДДС .Все пак аз приоритетно съм се спрял на Фуджито . Публикувано изображение

Поздрави,

Я тука за притежателите на фотоапарати, на които няма пръстен да го въртят на ръка за фокусирането, едни пера от гълъб (събрани по земята):

Публикувано изображение

кликни на линка за да се отвори в цял размер

http://img188.imageshack.us/img188/6213/perrata.jpg

Това е снимано от близо без стабилизация, при ветровито слънчево време.

На линийката се виждат реалните сантиметри.

На Ф5.6 50мм, първо в RAW, после в TIFF и накрая в JPEG на 80%.

Въпросът е, КОЯ съпонерка може да направи същото?

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Точно резкостта в тази снимка е последното нещо, с което може да парадираш.

Я тука за притежателите на фотоапарати, на които няма пръстен да го въртят на ръка за фокусирането, едни пера от гълъб (събрани по земята):

кликни на линка за да се отвори в цял размер

Това е снимано от близо без стабилизация, при ветровито слънчево време.

На линийката се виждат реалните сантиметри.

На Ф5.6 50мм, първо в RAW, после в TIFF и накрая в JPEG на 80%.

Въпросът е, КОЯ съпонерка може да направи същото?

Подобна трансформация на формати е осакатила снимката. 96dpi e далеч под възможните 300dpi за модела.

Всъщност Nikon D40 e насочен към "чайници". Той толкова може.

Gizmoto, прекаляваш с парадирането.И D300 е доста далечко от full frame camera.Имаш много поздрави от бай Стефан и компания.

Виж Fuji E900 друга бира. Много близко до фулфрейм камера. Прелита ниско над тополите. Малко оптиката да бяха бутнали само. Вече като софтуер кой както си е свикнал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.