Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Gizmoto, гледам, вчера си правил големи "открития" ... :P . Почвам поред:

1)FS Image Viewer не ти отваря никакъв JPEG, а направо RAW файла, но не в пълен размер:

Публикувано изображение

Това е, защото по подразбиране са му зададени следните настройки, които могат и да бъдат променени:

Публикувано изображение

И по принцип при тази програма "1" служи за показване на снимката на 100%, а както е показано по-горе, за RAW файлове се използва "А".

Ако не те затруднява, пусни един линк към място, където си чел, че "във всеки роу има по един джипег". Защото все още не се съгласявам с това.

2)"Проблема с цифровата фотография е че, колкото повече се задълбочаваш да я разбираш - толкова повече се разочароваш че не било както си си го мислил. Почти всичко е резултат от компромиси." Това е общ житейски принцип, приятелю, и важи не само за фотографията, а за всичко :) . Номерът е да продължиш да я харесваш, след като си опознал и недостатъците й.

3)"Някои от производители редовно използват технологиите разработени първоначално за по-скъпите модели, на по-късен етап в най-евтините модели." Това го правят всички производители, и не само на фотоапарати, а на всичко. Първият пример, който ми хрумва, е как завиждах някога на приятеля си за неговия SE K700, който имаше някаква много "напреднала" за времето си технология, със странното име Bluetooth ;) ... А сега - има го във всеки евтин модел.

Което не пречи на нас, обикновените потребители, които се стремим да спестим някой лев, да се възползваме от някои "благинки" .

4)Такааа... Различните видове софтуер не давали еднакви резултати. Интересно, защо ли ;) ? Човек би си помисли, че са ги правили различни производители , които не са се съобразявали един с друг ... :clap:

Gizmoto, това е напълно нормално, и се знае. В dpreview, за всеки фотоапарат, снимащ в RAW, има сравнение между софтуера, който се предлага с апарата, и една или две алтернативи - най-често ACR. Пример за Canon EOS 1000D и за Nikon D40. Човек си избира това, което му харесва, и си работи с него.

5)И последното, най голямо откритие - твърдия светъл обектив може да улови повече светлина в сенчестите зони на ръчен режим, в сравнение с китака на Auto... :cool: Това просто го оставям без коментар. Само ще кажа, че при обработка на снимката с цветята изобщо не съм чистил шум. За разлика от Fixt00l, на мен не ми пречи чак толкова.

И в момента събирам пари за някой светъл обектив, не съм решил какъв точно. Но няма да е 50/1.8 mkII - пробвал съм го, и не ми хареса.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

И в момента събирам пари за някой светъл обектив, не съм решил какъв точно. Но няма да е 50/1.8 mkII - пробвал съм го, и не ми хареса.

Да ти дам една идея, за която може да не си се сетил.Купи си преходник М42-ЕОС с глухарче, така ще имаш потвърждение на фокуса.Ама може и обикновен , нали имаш лайв вю .Юпитерите струват от 25 до 80 лв в базара, а ще имаш 58 и 85 мм на ф 1:2 , а супер такумарите са максимум 200 лв 1:1.4 и 1:1.2 , а са страхотни стъкла.Има и преходници К-ЕОС , ама тогава ще трябва да пилиш задната част на обектива и да знаеш, че вероятно ще е вечно твой, защото се съмнявам някой след това да реши да го купи.

П.П. Весел и слънчев ден и от мен!Чао за сега. :cool:

Днес ходихме със Suggs да видим К-Х, позволиха ни да пощракаме съвсем малко с 18-55, заради броя кадри.Богато меню има, не е лесно за настройка, докато разберем защо снима серийно...Книжката на БГ, която идва с него, изглежда като цял роман.Впечатленията ми от физиката на апарат бяха добри, той не тежи, дори с 4х АА вътре.Побира се в малката ми фоточантичка, и с двата обектива.Не можах да се оправя с фокуса, и снимките ми изглеждаха със странни цветове..Силно се притесних...Розови очи, като на Прасчо, странен, частичен фокус...Качил съм няколко jpeg, да си кажете мнението.Нямам намерение за всяка снимка да се занимавам да я обработвам.Егати, на 100 снимки, от някоя примерна екскурзия, по 2 минути за обработка, са 2 часа кибичене...Много държа да си кажете мнението за пробите.Наясно съм, че не ме бива с ръчния фокус. LINK

Днес ходихме със Suggs да видим К-Х, позволиха ни да пощракаме съвсем малко с 18-55, заради броя кадри.Богато меню има, не е лесно за настройка, докато разберем защо снима серийно...Книжката на БГ, която идва с него, изглежда като цял роман.Впечатленията ми от физиката на апарат бяха добри, той не тежи, дори с 4х АА вътре.Побира се в малката ми фоточантичка, и с двата обектива.Не можах да се оправя с фокуса, и снимките ми изглеждаха със странни цветове..Силно се притесних...Розови очи, като на Прасчо, странен, частичен фокус...Качил съм няколко jpeg, да си кажете мнението.Нямам намерение за всяка снимка да се занимавам да я обработвам.Егати, на 100 снимки, от някоя примерна екскурзия, по 2 минути за обработка, са 2 часа кибичене...Много държа да си кажете мнението за пробите.Наясно съм, че не ме бива с ръчния фокус. LINK

На ръчен фокус ли си снимал?Трябваше да включиш най-високото ИСО, любопитно ми е как щеше да се представи на 12 800.Утре ще го видя къде ти е фокуса, но трабваше и да пробваш и конкуренцията, за да имаме материал за сравнение.Трябваше да щракнеш същите кадри на подобни настройки и с Канон 500 Д и Никон Д 5000.

Отидох на пентакс.фр и свалих пдф файла с техническите характеристики.

Имаше и на една страница с препоръчителни цени за с един или два обектива.

Не знам, ама нещо не схващам що трябва да е точно пентакс а не нещо друго.

Иначе снимките са толкова лоши, че ми е трудно да повярвам че някой удвърден пентаксаджия няма да може да изкара много по-добър резулатат в същото дюкянче при същите светлинни условия със същия този фотоапарат.

И на едната от снимките са 300 дпи а на другите само 72 дпи, това е странна загадка при положение че не са пипани в софтуер на компютър.

Не се ли сетихте да снимате едновременно и с канона дето го има придружителя?

Заключение:

от тези снимки не може да се направи никакво свястно заключение.

п.п. бридж изклюкари настройките на фотоапарата, не се снима така. 

Какава повече светлина като си снимал на яко затворена бленда Ф16 ?

Китака нали се отваря поне на ф5.6 на 50мм ?

Твърдият обектив ще ми позволи да направя по-прецизен фокус там къде искам да е, а не непременно до най-близкия план.

Ръчните настройки ще ми позволят да му пусна повече светлина от това което апаратът преценява за правилно и после софтуерно ще ги възстановя "изгорелите" бяли участъци. 

И като за капак ще направя и една снимка на ръчни настройки с изкарана светкавица да светне задължително и ще стане картинка да ти е кеф да я показваш по фотофоруми.

Гизмото, коя тая снимка с 300 дпи? При мен всичките са с 72.На първата снимка стабилизацията не е сработила,повечето са в режим авто и фейс детекшън АФ, само на една фокуса е по централна зона, но и там мисля има размазване , светлината наистина я няма никаква.Много трудно наистина може да се даде оценка на качествата на апарата о тези снимки, а и наистина трябваше да направите сравнение и с друг модел.Последната снимка е 161 от този апарат, те наистина докато го продадат добре ще го разработят.Можеше и една снимка с блескавицата да направите, така по можеше да излезе нещо .Утре и аз ще се разходя до павилиона,надявам се да го имат и ще го тествам заедно с отаналите кандидати.

След това ще ви пиша по подробно.

Ами, аз мислех да взема професионален фотограф със себе си, познавам само един такъв, и той да си го тества добре.Оня се дърпа за броя кадри, ама как да им дам 1400 лв, без да съм сигурен...А и нали аз ще снимам, затова аз правех снимките.Шумът ми се стори повече от очакваното.А и с AF не ставаше като хората.

Здравейте , искам да си купя компактен фотоапарат или както вие им викате "сапунерка".Не разбирам абсолютно нищо от фотография и за това се надявам да получа малко помощ от вас.Не робувам на марки по принцип но повечето ми приятели ми препоръчват sony щото оптиките им били хубави(държа да отбележа че и те не разбират нищо).Поразрових се малко по форума тук и вече съм силно разколебан.В същото време от коментарите ви ми се струва че за същите пари които е сонито мога да взема някое fuji finepix например.Ще се радвам на мнения а и на предложения от ваша страна. А какво ще кажете за това: http://cgi.ebay.com/Black-Fuji-FinePix-8-2MP-Digital-Camera-Battery-Charger_W0QQitemZ390118318480QQcmdZViewItemQQptZDigital_Cameras?hash=item5ad4dd2190

Редактирано от stoian_dyankov (преглед на промените)

Евтин, напълно автоматичен и приличен фотоапарат е FUJIFILM A220. Не си казал в какви условия ще снимаш най-често, на какво точно държиш, на какво не държиш...И, разбира се-какъв бюджет би ти се откъснал от сърцето?

Ами, аз мислех да взема професионален фотограф със себе си, познавам само един такъв, и той да си го тества добре.Оня се дърпа за броя кадри, ама как да им дам 1400 лв, без да съм сигурен...А и нали аз ще снимам, затова аз правех снимките.Шумът ми се стори повече от очакваното.А и с AF не ставаше като хората.

Няколко пъти ти повторих , че трябва да ги пробваш всички при едни и същи условия.За 1000 кинта можеш да си вземеш цяла система /втора ръка естествено/.Но няма да те агитирам, все още не си казал какво точно искаш. :)

Аз "дизелар" без видео нема си зема никога.Има премного ситуации, където фотографията бледнее, и е безсилна.На свободните битки в Спортна Зала, до ринга, снимах един съотборник, и момчетата искаха да видят ключовете, хватките, изобщо-целия бой.Видеокамерите до 2000 лв са гола вода, в Техномаркет над 10 изпробвах, а нямам възможност да мъкна един TIR с професионална техника зад себе си.Държа на нисък шум при ISO1600, и да има детайл, най-вече, и да е малък и лек.Тоя К-Х определено е такъв.Жалко, че само със suggs сме от Варна, инак спокойно можеше една тумба да идем и да пробваме.

Някой може ли да ми даде отзиви за sony cybershot DSC-W115.На цена под 200лева е в ebay. Трябва ми бърз отоговор. За тия пари (под 200 лева) може ли да се вземе нещо по-добро с подобни характеристики???

Някой може ли да ми даде отзиви за sony cybershot DSC-W115.На цена под 200лева е в ebay. Трябва ми бърз отоговор. За тия пари (под 200 лева) може ли да се вземе нещо по-добро с подобни характеристики???

Ако можеш, намери си W120. Същият е, но със стабилизатор на образа.

Евтин, напълно автоматичен и приличен фотоапарат е FUJIFILM A220. Не си казал в какви условия ще снимаш най-често, на какво точно държиш, на какво не държиш...И, разбира се-какъв бюджет би ти се откъснал от сърцето?

Не смятам да да дам повече от 250 лева поради простата причина че няма да получа нищо по-качествено ако дам 400-450(изключвам повечето мегапиксели ).Колебая се между sony и fuji като единственото ми условие е да е с LI/Ion батерия и да може да прави прилични снимки в ръцете на абсолютен непрофесионалист.Така като ви слушам май няма нужда да е поwече от 4 5 mp.На кои от 2те марки на които сам се спрял дса по добри оптиките(доколкото знам sony-тата са с carl-zeiss).

Колебая се между sony и fuji като единственото ми условие е да е с LI/Ion батерия и да може да прави прилични снимки в ръцете на абсолютен непрофесионалист...... На кои от 2те марки на които сам се спрял дса по добри оптиките(доколкото знам sony-тата са с carl-zeiss).

Sony имат по-добра оптика, а Fuji - по-добра матрица, което също е много важно.

Обясни какво разбираш под "прилични снимки", и ще можем да ти препоръчаме нещо по-конкретно.

Sony имат по-добра оптика, а Fuji - по-добра матрица, което също е много важно.

Обясни какво разбираш под "прилични снимки", и ще можем да ти препоръчаме нещо по-конкретно.

Ами под прилични съм имал предвид че търся нещо по универсално което да може да снима и на светло и на тъмно и от близо и отдалеч.Дано да не се превърне в "мисията невъзможна".

Единствените, правещи прилични снимки на слабо осветление, са именно Fujifilm.Много рядко има модели, които да могат да се мерят с тях.panasonic LX3, Ricoh CX1, но те са стари модели.Даже е по-добре човек да си намери от eBay употребяван.

Иначе снимките са толкова лоши, че ми е трудно да повярвам че някой удвърден пентаксаджия няма да може да изкара много по-добър резулатат в същото дюкянче при същите светлинни условия със същия този фотоапарат.

....................................

Съгласен съм с теб. Само че там бяхме един бивш Панасоникджия и настоящ начинаещ Канонист :( , и един Fuji-мен, който няма опит с Pentax, и изобщо с DSLR-и. Така че, не се учудвай, че снимките са лоши.

И да, сетих се да щракна няколко кадъра с 1000D, Fixt00l също. Но не смятам да ги публикувам, тъй като покупка на Canon не се разглежда като възможност.

Мнението ми , на база сравнение на снимките от двата апарата е, че К-х има по-топли цветове, снимките в JPEG са по-меки, и с малко повече шум. Неща, които лесно могат да се настройват при снимане в RAW, и последваща обработка с някакъв софтуер.

Като цяло, апаратът ми хареса, и смятам, че е добър избор. Но тъй като Neo има повече опит с Pentax, очакваме неговото мнение.

За това трябва една торба пари...

Да и то обемиста Публикувано изображение

По-важно за мен е че тенденцията за използвавми все по-високи ISO-а се забелязва при всички производители.

Да и то обемиста Публикувано изображение

По-важно за мен е че тенденцията за използвавми все по-високи ISO-а се забелязва при всички производители.

Повече от 12 800 , ми се струва по скоро рекламен трик , отколкото нещо което реално да върши работа.Даже и Д3с издъхва геройски при тия стойности, още повече като се има предвид и колко е осветено.Ако беше сумрак,щеше да има бой на негри в тъмна нощ на жълти петна. :P

Съгласен съм с теб. Само че там бяхме един бивш Панасоникджия и настоящ начинаещ Канонист :) , и един Fuji-мен, който няма опит с Pentax, и изобщо с DSLR-и. Така че, не се учудвай, че снимките са лоши.

И да, сетих се да щракна няколко кадъра с 1000D, Fixt00l също. Но не смятам да ги публикувам, тъй като покупка на Canon не се разглежда като възможност.

Мнението ми , на база сравнение на снимките от двата апарата е, че К-х има по-топли цветове, снимките в JPEG са по-меки, и с малко повече шум. Неща, които лесно могат да се настройват при снимане в RAW, и последваща обработка с някакъв софтуер.

Като цяло, апаратът ми хареса, и смятам, че е добър избор. Но тъй като Neo има повече опит с Pentax, очакваме неговото мнение.

Ами аз си казах мнението.От тия снимки не може да се направи категорично заключение.Исках да видя как е положението на най-високото ИСО-12 800.На 1600 ми се вижда добре, ама наистина фокуса се е скрил някъде, не се показва и в програмата къде е и не мога да съм сигурен на какво се дължи тоя факт.Днес не успях да отскоча до павилиона и нямам нищо ново за споделяне.

Няма такова дето да може да снима на тъмно, но за това пък въпросите ти отвличат вниманието доста успешно, за да има разнообразие.

На тъмно светкавицата и щрак, щрак, хайде пак Зайо Байо червеноок.

п.п. ти още малко и домашна еротика ще искаш да може да снима на видео.

Точно за домашна еротика ще го ползвам!!!Абе просто исках съвет не се заяждам с никой и казах че не разбирам нищо от фотография.

Абе просто исках съвет не се заяждам с никой и казах че не разбирам нищо от фотография.

Казах ти - намери си Sony W120. Търсиш нещо около 200 лв, и не разбираш от фотография - значи е идеален за теб. Гарантирам ти, че може да снима и наблизо, и надалече, и на светло, и на тъмно (със светкавица).

Като поснимаш известно време с него, ще започнеш да разбираш, и ще си по-наясно какво ти трябва.

А иначе, щом пазаруваш от e-bay, ТОВА например е много добър апарат, но и парите му са повече.

Тук може да лъсне истината каква гавра с парите на клиента са D40/D50, с измекярския, прехвален от Гизмото обектив.Камера с почти ...6х по-голям сензор, която е почти 10х по-скъпа, с обектива...Публичен линч трябва за целия търговски отдел на Мишон.Който иска да мъкне една тежка, архаична, и скъпа техника, а не компактна машинка, нека си хвърля парите на вятъра.От такива балъци някои фирми стават "мнооо гоУеми" :)

А за това някой може ли да каже нещо http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300369343940&fromMakeTrack=true&ssPageName=VIP:watchlink:top:en

лелееее, ами сега какво ще правиме, всички на пентакситеееееееееееееееееееее

Като си го купиш пентаксчето искам да ми изкараш едно перо от гълъб снимано от близо (с който ти е кеф обектив) и да стане по-добре от снимката която аз качвах тука на този форум. Хайде пробвай и пак заповядай. Може да дадеш и на друг човек да снима ако искаш, защото не е важно дали ти знаеш да снимаш, а дали пентаксчето може да снима.

п.п. поне да беше прочел че д40 не е д50, ама нищо, ти си още новобранец и трудно се ориентираш въпреки "перфектния" ти инглиш.

Gizmo, пак разцепи мрака!Ами ако не знаеш приятелю, да ти кажа че Д50 е доста по-добър в фотографско отношение от Д40.Има 5 АФ зони , мотор за автофокуса, горен дисплей, но не това е особено важно.Предполагам ако му бяха поставили някой супер обектив, резултата щеше да е категорично в негова полза.Всъщност истината е че прехваления ти 50 1.8 се оказва доста посредствен обектив. Фикстул каза нещо изключително вярно, само обаче не трябваше да се ограничава с Никон.Всички фирми произвеждащи ДСЛР апарати доста се ебават с клиентите си и политиката им е да търсят максимални печалби, което автоматично включва и това , с многократно по скъпа техника на практика да нямаш по добър резултат /да не казвам , че в някои отношения даже и по-лош/

В първия момент даже си помислих че има някакъв номер,стори ми се прекалено затворена блендата на Никона, ама после погледнах ревюто на обектива и работата ми стана ясна.Просто на тази бленда се получава най-равномерно остро изображение и в центъра и в краищата на кадъра и са най-слаби хроматичните аберации.Хората са си го написали в прав текст: При леко изостряне, картинката ще е доста по различна, но така или иначе Фуджито се справя блестящо.Между другото, ако махнем изискването за видео Фуджифилм С5 про мисля ще е доста добър избор за човек,който не би желал да губи време с обработка на снимки.Утре ще потърся някое перо и ще видиш че пентаскчетата не снимат по-зле от никончетата.:(

Чел съм доста възторжени отзиви за него, но нямам собствени впечатления.Ако го видя някъде , ще опитам да го пробвам.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.