Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Здравеите,след дълго лутане из интернет успях да сведа избора си до два фотоапарата pentax optio a30(предимства пред опонента са оптична стабилизация и цена(199 лв срещу 229лв)) и samsung digimax l85(предимства пред опонента са оптика шнайдер ,5х оптичен зуум ,1см макро и пълни ръчни настройки).Фотоапаратът ми трябва за любителски снимки ,но с хубаво качество дори при по неблагоприятни светлинни условия и затовя гледах и двата апарата да са с голям сензор 1/1.8 инча.Кой според вас е по-добрия избор?

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Какво е мнението ви за SONY DSC-W290 ?

Какво е мнението ви за SONY DSC-W290 ?

Еднозначното ми мнение е, че ако искаш да снимаш цветни петна това е той. Ако искаш да различаваш изображенията на снимките - продължваш търсенето в избора.

12 мегапиксела на 1/2.3" матрица е просто магия. Нерезки фотки, свое мнение за баланса на бялото и от там измислени цветове, кубици шум.

Ураааааа ! ! ! Днес, след мъчително мислене, и след унизителни процедури за кредит, с огромната помощ на Suggs взехме от Технополис единствената бройка на Pentax K-X ! ! ! Оглеждах другите дизелари на витрината, които бяха огромни, тежки, грозни, особено Sony A300, и чувствително отстъпваха. TBI се оказах пълни професионалисти, далеч над жалките jetCredit, за които не искам и да чуя, а от Unicredit Bulbank-в пъти повече.Определено е цял нов свят да си с DSLR, докато suggs ми обясняваше в магазина как да снимам, аз изключих апарат погрешка Публикувано изображение Дори сам не мога да си сложа обектива, ще чета упътвания сега, тия червени точки просто не мога да ги уцеля...Публикувано изображение Ей така, реших се, и днес отидох, не вярвах, че ще стане без първоначална вноска.Точно преди 14.02, и преди мартенската почивка на планина-и ще имам огромно поле за снимане, и не си пипнах парите в брой Публикувано изображение Имаме само 2 бързи кадъра, че магазинът затваряше, в режим Р, давам ви ги.Първият е моят, вторият е на suggs. 1 2

Ураааааа ! ! ! Днес, след мъчително мислене, и след унизителни процедури за кредит, с огромната помощ на Suggs взехме от Технополис единствената бройка на Pentax K-X ! ! ! Оглеждах другите дизелари на витрината, които бяха огромни, тежки, грозни, особено Sony A300, и чувствително отстъпваха. TBI се оказах пълни професионалисти, далеч над жалките jetCredit, за които не искам и да чуя, а от Unicredit Bulbank-в пъти повече.Определено е цял нов свят да си с DSLR, докато suggs ми обясняваше в магазина как да снимам, аз изключих апарат погрешка Публикувано изображение Дори сам не мога да си сложа обектива, ще чета упътвания сега, тия червени точки просто не мога да ги уцеля...Публикувано изображение Ей така, реших се, и днес отидох, не вярвах, че ще стане без първоначална вноска.Точно преди 14.02, и преди мартенската почивка на планина-и ще имам огромно поле за снимане, и не си пипнах парите в брой Публикувано изображение Имаме само 2 бързи кадъра, че магазинът затваряше, в режим Р, давам ви ги.Първият е моят, вторият е на suggs. 1 2

Честито!Със здраве да си го ползваш!

С каква стъклария го взе?Само с 18-55 или и с нещо дълго?И какъв цвят е все пак?

:clap::yanim:

18-55, черен.Ама наистина ли имам само F 3.2-5.6, това е голяма мизерия, бе...

Не е мизерия.Обектива си е добър, само трябва да се научиш как да го ползваш, никак не е сложно.Имаш си перфектна картинка на 1600 исо, това ти е достатъчно.И изчаквай да ти светне зелената ръчичка в визьора, като снимаш с включена стабилизация, защото не е била задействана като си натиснал спусъка докрай.

Е, аз даже на сапунката имам F8... Май остротата ще страда, а ? На по-тъмно винаги снимам на ISo 800-1600 @ F 5.6, и сигурно няма да ми е проблем, ама за другото...И, на втората снимка, в лампите, на F4, това Purple Fringing ли е, или така си мисля ?

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Е, аз даже на сапунката имам F8... Май остротата ще страда, а ?

Ти май цяла нощ не си спал ...Публикувано изображение . Честито още веднъж и от мен.

Хвани се, и когато имаш време, прочети подробно упътването. Така няма да се научиш да снимаш, но ще разбереш много неща за техническите възможности на апарата - опции, настройки, и т.н.

Едно полезно линкче за обектива.

Още едно.

Там ще видиш какви стойности на блендата можеш да задаваш. И няма страшно - има си и F8 Публикувано изображение .

И вече напълно заслужено можеш да пишеш в темата за DSLR-ите на Neo Публикувано изображение .

Е, аз даже на сапунката имам F8... Май остротата ще страда, а ? На по-тъмно винаги снимам на ISo 800-1600 @ F 5.6, и сигурно няма да ми е проблем, ама за другото...И, на втората снимка, в лампите, на F4, това Purple Fringing ли е, или така си мисля ?

Спокойно, нищо няма да страда.Имаш F 3,5-22 на 18мм и F 5.6-40 на 55мм.Макар, че ако опиташ да снимаш на 22,32,40 остротата наистина ще страда, поради дифракцията. :rolleyes:

Правилно мислиш, но няма какво да се притесняваш, при важни кадри снимай в РОУ и лесно ще го премахнеш, то и така не пречи много, ако забелязваш се появява към края на кадъра.Няма обектив който да не аберира.Ако не виждам в екзифа, че е снимано на 1600 исо, никога не бих познал.

Ако искаш аберациите да са сведени до минимум снимай на малко по затворени бленди:

18мм- 5.6-8 и на 55мм - 8-11, особено ако снимаш пейзажи.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

В тази тема са изписани много неща - за бленди, матрици, светлосила, и др. подобни ... Днес обаче, като разглеждах какво съм наснимал с големия си, тежък, неудобен и скъп DSLR, попаднах на една снимка, която ме наведе на размисли, провокирали появата на този пост.

Без съмнение, техническите данни са важни. "Производството" на технически съвършена снимка е постижение. Но според мен най-ценното е, независимо с какво сте снимали, и колко пари сте дали за него, полученият резултат да ви радва.

Както на въпросната снимка:

Публикувано изображение

В тази тема са изписани много неща - за бленди, матрици, светлосила, и др. подобни ... Днес обаче, като разглеждах какво съм наснимал с големия си, тежък, неудобен и скъп DSLR, попаднах на една снимка, която ме наведе на размисли, провокирали появата на този пост.

Без съмнение, техническите данни са важни. "Производството" на технически съвършена снимка е постижение. Но според мен най-ценното е, независимо с какво сте снимали, и колко пари сте дали за него, полученият резултат да ви радва.

Както на въпросната снимка:

Публикувано изображение

Абсолютно си прав.А и в "производството" на технически съвършена снимка, най важна роля има не апарата , а ЗАУ-то.И добрата и постобработка разбира се.

За наш късмет конкуренцията между производителите дава в наши ръце все по съвършени апарати.И гадната политика на японското правителство, направи най-лошата услуга на японските производители.Пречейки на Самсунг да купят Хоя, ги принудиха да започнат собсвено развитие на техниката и резултата е налице:

Публикувано изображение

Нов стандарт в компактните сапунери от висок клас изобщо!

Обектив еквивалент на 24-72 с светлосила 1.8-2.4 !!!

Пффффф...1,8 бленда и 10 мегапиксела...Това ще избухне откъм дефекти в снимката-шум, аберации и лилавеене (както казвам аз на Purple fringing )...

Публикувано изображение

Нов стандарт в компактните сапунери от висок клас изобщо!

Обектив еквивалент на 24-72 с светлосила 1.8-2.4 !!!

Да, четох днес за него. Само че този стандарт отдавна е поставен. Подобни апаратчета вече има - на Panasonic (LX серията), аналогичната Leica, както и наскоро от Canon - PowerShot S90. Вярно, че при тях максималната бленда е малко по-малка (F2.0 срещу F1.8), но мисля, че това едва ли е от толкова голямо значение. Очаквам да видя скоро снимки от Samsung-а, както и за колко ще се продава по магазините. Хубави апарати са, но на цени от порядъка на 1000 лв. трудно ще намерят почитатели в България.

За мен бъдещето на компактните фотоапарати е по-скоро в този клас:

Публикувано изображение

Като очаквам и другите производители да почнат да пускат аналогични разработки, а не само Panasonic и Olympus. Впрочем, Samsung вече го направиха - с NX10:

Публикувано изображение

Доп.: Ха, аз какво казах :cool: . Ето, че и Sony се включват в играта: http://a.img-dpreview.com/news/1002/sony/PMA_concept-DSLR.jpg . Очакваме продължение - може би от Canon и Nikon ...

Редактирано от Suggs (преглед на промените)

Здравейте, ще си купувам фотоапарат до 400лв. но се чудя какъв да бъде?Фотоапарата ше се ползва предимно за снимки навън(общи снимки като по екскурзии) също с него ще се снима и аквариум+риби за което трябва да има стабилно макро.Гледам има апарати с по 1см. макро но какво могат незнам. Аз си харесах Ricoh R10 но даже не съм чувал марката.Ще бъда благодарен ако ми предложете някой модел за мойте нужди.Също препоръчайте ми някой любителски статив не много скъп. Поздрави и благодаря предварително! ;)

Да, но макрото не е ли малко далече?Няма ли нещо с 1см. и качеството на този примерно.SONY DSC-H10 този не е ли по добър?

Редактирано от gecatax (преглед на промените)

Да, но макрото не е ли малко далече?Няма ли нещо с 1см. и качеството на този примерно.SONY DSC-H10 този не е ли по добър?

Този, който ти е посочил Стефчо, за тези пари е много добър.Нали питаш. Ако имаш предпочитания към модел, да би написал. А и това макро - Я кажи какво ще снимаш, да научим и ние, които се занимаваме много време с фотография.

Този, който ти е посочил Стефчо, за тези пари е много добър.Нали питаш. Ако имаш предпочитания към модел, да би написал. А и това макро - Я кажи какво ще снимаш, да научим и ние, които се занимаваме много време с фотография.

Ами ще снимам обекти колкото бръмбар, освен това апарата ще се ползва за най-обикновенна любителска фотография, може би трябваше да дам по-подробна информация.Не споря с вас и затова питам.

Поздрави и благодаря!

Здравейте,

ще си купувам фотоапарат до 400лв. но се чудя какъв да бъде?Фотоапарата ше се ползва предимно за снимки навън(общи снимки като по екскурзии) също с него ще се снима и аквариум+риби за което трябва да има стабилно макро.Гледам има апарати с по 1см. макро но какво могат незнам.

Аз си харесах Ricoh R10 но даже не съм чувал марката.Ще бъда благодарен ако ми предложете някой модел за мойте нужди.Също препоръчайте ми някой любителски статив не много скъп.

Поздрави и благодаря предварително! :)

За цена до 400 лв. най-добрата възможност е някой турбозуум от рода на Fujifilm S1500 + допълнителна леща за макро снимки. 

Качеството на снимките няма да е най-доброто, но за тези пари - толкова.

За цена до 400 лв. най-добрата възможност е някой турбозуум от рода на Fujifilm S1500 + допълнителна леща за макро снимки.

Качеството на снимките няма да е най-доброто, но за тези пари - толкова.

Мога да събера още стотина лева.и да направи бюджета 500-520лв.

Поздрави!

Редактирано от gecatax (преглед на промените)

Мога да събера още стотина лева.и да направи бюджета 500-520лв.

Поздрави!

Разликата не е голяма. Какво имаш против двете Fuji-та, които ти дадохме за пример по-нагоре? Ако марката не ти допада, кажи към коя имаш предпочитания. F100fd е с добра матрица, а фотоапарат с 12-кратно оптично увеличение и стабилизация (като S1500) е много подходящ за снимане на открито. За макро снимки ползваш лещата, и си готов.

С Ricoh R10 и Sony H10 не съм снимал, но по ревюта чета, че качеството на снимките не е от най-високите за категорията им.

Ако говорим за макро режими, по-важно е не най-малкото фокусно разстояние, а мащабът и увеличението. Тоест - не от колко близко ще снимаш бръмбара, а колко голям ще бъде той на снимката ти. Като цяло, от всичко, с което съм снимал, най-добри впечатления имам от макрото на Canon. Имам едно малко джобно апаратче от тази марка, което понякога ме изненадва приятно точно с макрото си. Ето ти една тестова снимка от преди малко, на слаба дневна светлина:

Публикувано изображение

И ако не е тайна, сподели откъде смяташ да го купуваш - от България или от чужбина, нов или втора употреба. Да знаем какво да ти предлагаме.

Разликата не е голяма. Какво имаш против двете Fuji-та, които ти дадохме за пример по-нагоре? Ако марката не ти допада, кажи към коя имаш предпочитания. F100fd е с добра матрица, а фотоапарат с 12-кратно оптично увеличение и стабилизация (като S1500) е много подходящ за снимане на открито. За макро снимки ползваш лещата, и си готов.

С Ricoh R10 и Sony H10 не съм снимал, но по ревюта чета, че качеството на снимките не е от най-високите за категорията им.

Ако говорим за макро режими, по-важно е не най-малкото фокусно разстояние, а мащабът и увеличението. Тоест - не от колко близко ще снимаш бръмбара, а колко голям ще бъде той на снимката ти. Като цяло, от всичко, с което съм снимал, най-добри впечатления имам от макрото на Canon. Имам едно малко джобно апаратче от тази марка, което понякога ме изненадва приятно точно с макрото си. Ето ти една тестова снимка от преди малко, на слаба дневна светлина:

Публикувано изображение

И ако не е тайна, сподели откъде смяташ да го купуваш - от България или от чужбина, нов или втора употреба. Да знаем какво да ти предлагаме.

От България ще купувам, искам да е нов да свикна с нещо и след това да премина към dslr.

За макрото да важно е колко голям ще е бръмбъра на снимката но и да се вижда добре, нищо против марката.

Публикувано изображение

това е с FinePix F100fd нея оспях да намеря.

Поздрави!

От България ще купувам, искам да е нов да свикна с нещо и след това да премина към dslr.

:rolleyes:

geca, извинявай, но ако имаш намерение да минаваш на DSLR, защо ти е да си купуваш по-нисък клас апарат? Опитът с него няма да ти помогне особено, снимането с рефлекс е на съвсем различен принцип (и Fixt00l ще го потвърди, той в момента се бори с един такъв   ;) ). Особено да купиш нещо ново за около 400-500 лв., и след време да се опитваш да го продаваш - трудно ще му вземеш добра цена, и ще си на загуба. По-добре отсега се ориентирай към някое тяло, учи се на него, и по-нататък си избирай обективи - според финансовите си възможности.

Ако все пак мислиш, че ти трябва някакъв "учебен" апарат - по-добре потърси употребяван. Гледам в момента например се продава един Panasonic FZ18 за 300 лв. Матрицата му е малка, и това естествено се отразява на снимките, но ще имаш качествена оптика, пълни ръчни настройки, много добър визьор, снимане в RAW - неща, които ще са ти от полза после при DSLR-а.

Ако ще увеличава бюджета, да взема да си продам апарата тогава, и без това посмъртно няма да има по-добра сапунерка  ;):rolleyes: Fuji F70EXR е прекрасен модел за 500 лв, с голямо увеличение, което според мен е излишно даже, но е широкичък.Ако успееш да си намериш втора ръка Fuji F30 или дори легендарния F31fd-това е изборът за вечни времена-мен даже ме е яд, че си взех DSLR, разликата до ISO800 включително е строго минимална (питай suggs).

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.