Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. И аз зная че не са много стока, но засега разполагам със вехта сума само за "чукачки" (това определение ми хареса),които според мене би трябвало да снимат по-добре от гсм-а ми сони ериксон к800и.Общо взето покупката не ми е спешна и може и да почакам да събера още някой лев за някое канонче например A1100is,въпреки че и неговата матрица e 1/2.33'

Разочарованието от ниското качество ще остане по-дълго, отколкото радостта от ниската цена.

Това бе имплантираната сентенция в предния ми отговор и ни най-малко е било с идея да засегна. Ще се поправя като кажа, че там и сега давам лично мнение, касаещо преди всичко мен.

Дискутираните модели владеят пазара по единствена причина - тяхната цена. Тук обаче две неща куцат яко. На шума - майната му, на цветопредаването - може да преглътнем и тази обида. На мен не ми достига резкост. Снимките ми изглеждат смити, детайлите - размазани и не опира до фокусировка , а до технически възможности на обектива. Вторият негатив, когото натрисат тези сапунерки е геометрическите изкривявания. Те са ужасни. "Бъчвообразни" или "възглавницообразни". Единствен виновник е същия обектив. Към това се прибавя слабата способност да запечаташ панорама. Заставяйки пред масивна сграда - катедрала, манастир, концертна зала, то краищата й задължително са схлупени, наподобявайки трапец.

При тези модели плачевно остава положението с нощни снимки на светкавица. Снимката трябва да е съобразена с работния диапазон на светкавицата. "Обувка" няма по подразбиране.

Мечтата на чайника, да има фотка-швейцарско ножче, доведе до набиване на видео, пък ако може да работи и като уеб-камера - удряме десятката. За какво видео иде реч. 320х240 в най-добрия случай, моно звук, без зум. При увеличение на разширението е само олицетворение на порнилка.

Аз също съм спонсор на китайската икономика. Започнах с "родната гордост PhotoClip". Продадох две каруци зеле, за да го купя от някаква дейзи в един скатан софийски квартал. В мига когато проумях, че е премаркирана китайска чики-рики, се направих на богатир и налях 1000паунда за 2Mpx Коdak. Имах 3х зум на достойните 68dpi/inch. Това бе през 2001г. Три години по-късно изтрещях по манията за повече пиксели и си купих сапунер nikon E3200. Скочих на 3.2Mpx. Tам набих 350$. Нищо особено като апарат и го шитнах на една украинка, като набих нови 400$ за Canon A520. Скочих на 4Mpx и 4х зум. Преживях поредно разочарование.

От 2005г насам настана истинско състезание за повече мегапиксели. Този път постъпих разумно и взаимствах поредния апарат от приятел, да видя що за чудеса прави. Отличията бяха нова коруба на чукачката, повече пиксели и "шпионката" еректираше по-далече от носа ми, но определно не покриваше критериите изложени горе.

"сони ериксон к800и" e много приличен камерфон и ако впрегнеш Photoshop ще покажеш завидни снимки.

Всеки сам знае с какво разполага и избора си е лично негов. За прилична сапунерка соча Fuji FinePix S2000 HD, която надхвърля бюджета с 85лв.

Както е казал поетът - за такива пари - такава свирка.

поздрави

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря ви за отговорите особенно на последния,който напълно ми изясни картинката как стоят нещата с фотоапаратите. Изобщо не си ме засегнал ,дори съм доволен че се допитах до вас и благодарение на това няма да направя грешката да си дам парите(колкото ги няма :)) за някакъв апарат от който няма да остана доволен.Покупката се отлага дотогава, докато не събера пари за нещо наистина качествено. Хубаво е да има повече хора като вас, с вашия опит и много знания и информация,които споделяте с нас(имащите желанието,но нямащи практиката и средствата), за което още веднъж Благодаря.

чудя се между четири Canon PowerShot SX120 IS Nikon Coolpix L100 Fujifilm FinePix S1500 или Fujifilm FinePix S2000HD Всички за и против ще са ми полезни предварително благодаря За сега личните ми предпочитания май са към Фуджитата, но се боря със предразсъдъци.

Редактирано от redhot2 (преглед на промените)

Честито! Днес ми пристигна най-добрата сапунерка, произвеждана някога-Fuji F31fd! Малко повече шум, но и повече детайл, спрямо F30, face detection, и пооправени контрастни сцени, автоматичен zoom при преглед на снимки, нещо като crop...432 лв излезе, с доставка, с всичко.Имаше и по-евтини, да бях изчакал няколко дни, но не съжалявам много.Вашето мнение за бързите ми снимки? Не съм се старал много, съвсем набързо, че много бях нетърпелив. Изтеглете .zip оттук.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Честито! Днес ми пристигна най-добрата сапунерка, произвеждана някога-Fuji F31fd! Малко повече шум, но и повече детайл, спрямо F30, face detection, и пооправени контрастни сцени, автоматичен zoom при преглед на снимки, нещо като crop...432 лв излезе, с доставка, с всичко.Имаше и по-евтини, да бях изчакал няколко дни, но не съжалявам много.Вашето мнение за бързите ми снимки? Не съм се старал много, съвсем набързо, че много бях нетърпелив. Изтеглете .zip оттук.

Свалих зипа и проверих за вируси, е нЕма нито един :(

После, на последната снимка по блока в дясно на 4 етаж в зелено сянката, а най-доре в ляво и зелено и виолетово.

Хроматичните аберации в зелено по ръба на сградата са ясни че са почти не избежни с подобен обектив, но пък цели големи сенчести участъци да ги вади по сред бял ден в шарено, нещо не виждам какво й е толкова доброто на съпонерката.

За да не скачаш, ще ти кажа че вчера като си купих поредния твърд обектив (205 евро нов) и снимах из Люксембург и той изкара хроматични аберации по едни високи бяли стълбове за знамена. Но такиви странни оцветявания на големи части от картината не е направил. 

Свалих зипа и проверих за вируси, е нЕма нито един :(

После, на последната снимка по блока в дясно на 4 етаж в зелено сянката, а най-доре в ляво и зелено и виолетово.

Хроматичните аберации в зелено по ръба на сградата са ясни че са почти не избежни с подобен обектив, но пък цели големи сенчести участъци да ги вади по сред бял ден в шарено, нещо не виждам какво й е толкова доброто на съпонерката.

За да не скачаш, ще ти кажа че вчера като си купих поредния твърд обектив (205 евро нов) и снимах из Люксембург и той изкара хроматични аберации по едни високи бяли стълбове за знамена. Но такиви странни оцветявания на големи части от картината не е направил.

Не скачам, но за тия пари няма друга оферта.Трябваше яко да затворя на 7.1, или дори на 8 бленда май...А снимките при високо ISO?

Не скачам, но за тия пари няма друга оферта.Трябваше яко да затворя на 7.1, или дори на 8 бленда май...А снимките при високо ISO?

Снимката с блока ти е на Ф5 бленда, то на съпонерките не може яко да затваряш щото няма ф22 например.

За тия пари на старо си могъл да си купиш огледално-рефлексен и после да дебнеш и за един руски обектив пак на старо и е щяло друго да е.

По принцип всичко опира до отношението към снимките. Вчера до като снимах една сергия на едно коледно пазарче един човек с тежка професионална камера и тежък триножник беше се спрял (държейки ги в ръце) да ме изчака да си нащракам няколко кадъра. Той ме е видял че дебна и опитвам отмествайки се да хвана нещо и стой и чака , не минава пред мен. Той има уважение към процеса на снимане и знае колко е трудно понякога да постигнеш добър кадър. Другите люксембурци си минаваха пред мене и не им пукаше. Те на ония  такова им е отношението към снимането. Като си купуват фотоапарат взимат една скъпа съпонерка или турбосъпонерка и не му мислят кой знае колко какъв ще е резултата. И имат право за себе си. Но ти тука беше тръгнал да пробваш разни "дизелари" с големи претенции към тях, а най-накрая като видя че не знаят да снимат сами пентаксите и се отказа.

Фотографията е кофти работа, много проблеми, ядове, харчене на пари губене на време и т.н. Техниката е несъвършенна, скъпа и иска да й ходиш на нея по гайдата. Най-лесно е да се откаже човек от претенциите си и каквото излезе това. 

Нямаш причини за притеснение.Впечатляващо представяне на високо ИСО, а хроматичните аберации ги има и при най-добрите обективи.Чистят се софтуерно, ако те дразнят много.Честито и със здраве да си го ползваш.:blink:

Нямаш причини за притеснение.Впечатляващо представяне на високо ИСО, а хроматичните аберации ги има и при най-добрите обективи.Чистят се софтуерно, ако те дразнят много.Честито и със здраве да си го ползваш.:blink:

А зеленикавата сянка на 4-я етаж в дясно как я чистиш ???

С мокра гъба напоена със съпунена вода ли?

Гизмо, само ти ли не разбра, че за тия пари НЯМАШЕ никога да си купя дърт дизелар, дето някой му се е нарадвал с хиляди кадри, а може и десетки хиляди, подобно на пета употреба жена?!Научи се да пишеш поне, пише се " вдясно ".За тия пари има жалки подобия на дизелари, като любимия ти D40, съкратено от да го духаш, г-н клиент, плащай ся за обективи.При 3 обектива плащаш 3 стабилизации.Извинявай, но аз имам мозък в главата, и не смятам да се набутвам като други, които нямат, в частност-като теб.Казвам ти го по-най острия и директен начин, за да престанеш да се заяждаш.Пентакс не го взех заради шума, защото не можеш да правиш тайни снимки, и заради незадоволителното представяне при jpeg, което при ISO400 имаше цветен шум.Нямам нерви да мъкна противотанкова пехота със себе си, торба с обективи, твърди, меки, надървени, увиснали, в ерекция, без ерекция, нито да плащам хиляди, за няма и два пъти по-голяма снимка.Извинявай, но нито съм смотан, нито съм тъп, и, ако не можеш да разбереш написаното - ще ти препоръчам да продадеш някой обектив и да платиш на психолог, да ти набие истината в тиквата.Видеото на апарата качествено, автофокусът не е от най-бързите, например, има розови облаци за период около секунда, или по-малко, но всички апарати са така.Гарантирам ти, че разлика откъм детайл на ISО 800 няма да има голяма, защото във Фотосинтезис изкараха яките обективи, мажещи яко със смешните Мишони и обектив ниКУР, ни *****, и разликата не беше и 50 процента.Аз съм човек, водещ големи сделки, макар да не са мои, и 50 процента за 500 в съотношение цена/качество НЕ МЕ УСТРОЙВАТ.Със здраве, и много поздрави от бай Стефан.Чакаме уважаемия Profruit, който знае за перфектния F30, да изкаже мнение за F31fd.

Гизмо, само ти ли не разбра, че за тия пари НЯМАШЕ никога да си купя дърт дизелар, дето някой му се е нарадвал с хиляди кадри, а може и десетки хиляди, подобно на пета употреба жена?!Научи се да пишеш поне, пише се " вдясно ".За тия пари има жалки подобия на дизелари, като любимия ти D40, съкратено от да го духаш, г-н клиент, плащай ся за обективи.При 3 обектива плащаш 3 стабилизации.Извинявай, но аз имам мозък в главата, и не смятам да се набутвам като други, които нямат, в частност-като теб.Казвам ти го по-най острия и директен начин, за да престанеш да се заяждаш.Пентакс не го взех заради шума, защото не можеш да правиш тайни снимки, и заради незадоволителното представяне при jpeg, което при ISO400 имаше цветен шум.Нямам нерви да мъкна противотанкова пехота със себе си, торба с обективи, твърди, меки, надървени, увиснали, в ерекция, без ерекция, нито да плащам хиляди, за няма и два пъти по-голяма снимка.Извинявай, но нито съм смотан, нито съм тъп, и, ако не можеш да разбереш написаното - ще ти препоръчам да продадеш някой обектив и да платиш на психолог, да ти набие истината в тиквата.Видеото на апарата качествено, автофокусът не е от най-бързите, например, има розови облаци за период около секунда, или по-малко, но всички апарати са така.Гарантирам ти, че разлика откъм детайл на ISО 800 няма да има голяма, защото във Фотосинтезис изкараха яките обективи, мажещи яко със смешните Мишони и обектив ниКУР, ни *****, и разликата не беше и 50 процента.Аз съм човек, водещ големи сделки, макар да не са мои, и 50 процента за 500 в съотношение цена/качество НЕ МЕ УСТРОЙВАТ.Със здраве, и много поздрави от бай Стефан.Чакаме уважаемия Profruit, който знае за перфектния F30, да изкаже мнение за F31fd.

Ами ползвай си го този мозък дето си го имаш в главата например за да разбереш че и трите ми обектива са без стабилизация. От което директно става ясно че за стабилизация още не съм дал и стотинка.

Аааааа, значи такава била работата, тайни снимки не можел да прави пентакса ц ц ц брей ...

Пентакса бил имал цветен шум а па мижавата ти съпонерка сигурно нямала шум, леле, леле ...

Като нямаш нерви да мъкнеш фотоапарт с обективи, що ходи да им досаждаш по магазините и да ги будалкаш че имаш пари за подобни играчки?

Разликата между моя акъл и твоя е че аз не рева по форумите с дни наред, да питам какво да си купувам. 

Като ми трябва нещо, просто чакам да му падне цената до приемливи стоиности и си го купувам ново. Цяло изкуство е да знаеш да купуваш в подходящ момент.

Успокой си нервите, ще дойде господин еврейна от изток да те похвали за великата ти съпонерка. 

Ще те успокои че и цветовете са естествени т.е. имало е зеленикави и лилави сияния от летяща чиния точно до като си го снимал блока, та за това само на отделни участъци мазилката е странна.

п.п. жалко аз си мислех че ще дойдеш в клуба на големите момчета с "дизеларчетата", а па ти се върна там където си ти е мястото = при каките с шарените сапунерки.

:) :) :lol6: :lol6: :lol6:

Ти сериозно ли питаш?Чак сега схванах че смяташ цвета на сянката за хроматична аберация!Аберациите са предимно пурпурни, а цвета на сянката се дължи на някакво отражение от цветна повърхност, което също разбота се може да се коригира.С Фотошоп, не със стийммоп. ;)

:lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6:

Ти сериозно ли питаш?Чак сега схванах че смяташ цвета на сянката за хроматична аберация!Аберациите са предимно пурпурни, а цвета на сянката се дължи на някакво отражение от цветна повърхност, което може да се коригира естествено.С Фотошоп, не със стийммоп. :top secret:

;):lol6: :lol6: :lol6: :lol6:    

Ти сериозно ли питаш?Чак сега схванах че смяташ цвета на сянката за хроматична аберация!Аберациите са предимно пурпурни, а цвета на сянката се дължи на някакво отражение от цветна повърхност, което може да се коригира естествено.С Фотошоп, не със стийммоп. :)

Не смятам зелената сянка за хроматична аберация, криво си разбрал.

На другата тема за дслр съм качил даже сканирана страница с обяснение по въпроса за хроматичните аберации.

Не бе, не е отражение от цветна повърхност зеленикавата сянка, от летяща чиния е лъчение насочено към техен кореспондент спотайващ се на 4-я етаж.

А най-горе в ляво лилаво-зеленикавата сянка как ще ни я обясниш, а? Лилаво-зеленикави повърхности ли ти се привиждат на тази височина?

Оптични дефекти на сапунерки от несериозни производители са това, съчетани с лош софтуер за коригирането им вътре в фотоапарата. Е, не съм го карал шампиона по издънки да снима навън по сред бял ден. Тази съпонерка явно на слънце не може да снима, понеже й е бил супер дупер сензора с "огромните" му размери.

Във връзка с темата ще помоля за коментар по следните кропове:

1) Pentax K-x;

Публикувано изображение

2) Fuji F31:

Публикувано изображение

И двете са снимани на закрито, на ISO400. Имат си и EXIF. Отрязан е долният десен ъгъл.

Публикувано изображение

така е без хроматичните аберации.става точно за минута.

Гизмо, само ти ли не разбра, ...

Чакаме уважаемия Profruit, който знае за перфектния F30, да изкаже мнение за F31fd.

Честито! Отговарям с уговорка, че давам лично мнение.

Намирам f31 за същия f30. Отличавам единствено козметични промени по външния вид. Предпочитам черна техника (моделът се предлага сребрист или черен).

Силата на модела е неговата матрица. 6МPx в матрица с площ 1/1/7. По-малко число пиксели на по-голяма площ води до по-голяма чувствителност. Видях споделените снимки. Снимки при максимално исо са подобие на производ от камерфон и едва ли ще имат реално приложение. Но това води до много прилични снимки при ISO=400 по отношение на шум, което е завидно постижение за сапунерка. Сравнението дадено след няколко поста говори, че модела ще се справя много добре при снимки без светкавица. Що се касае светкавицата тя също е завидна. На този модел е заложено да снима до разстояние 6.5м, което при масовия модел е едва 3м. Трето впечатляващо е количеството снимки за един заряд. Споменава се 560 снимки. Аз съм изредил поредицата модели на PowerShot и те стигат едва 120 снимки с един комплект батерии. Що се касае верността на цветопредаване нямам коментар, понеже не съм снимал с този модел. Общо е успокоението, че то винаги е отлично от реалността за който и да е модел. За целта си има графични редактори или пък успокоение, че така снимката получава художествена стойност.

Хроматичните аберации са присъщи за всички обективи. Затваряне на блендата до краен предел ги подтиска. Продуктите на Adobe (Photoshop, Illustrator, Lightroom) предлагат софтуерен метод за борба. Ako ги нямаш, можеш да си инсталираш безплатния GIMP и да добавиш plugin - Fix Chromatic Aberration, който се справя успешно с това. Допълнението има и обратно действие, да добавя хроматичните аберации. Има сайт, на когото може да качиш въпросната снимка и да получиш конкретен отговор, дали има аберации (губи ми се линка).

За себе си мога да кажа, че не бих купил този апарат. Не ме устройва, че снима 72dpi/inch. Малко е за последвало изрезване на обекти от снимката. Снима в 4:3 формат, а съм горд притежател на HDMI 22' 1920 x 1080 монитор.

За тези пари бих купил Fuji FinePix F200EXR. Той предлага:

Светосила f/2.8 - f/5.0

1/1.6" (CCD)

12 mpx матрица

4000x3000 пикс

5х зум

WIDE режим L:16:9 1920 x 1080

ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200

Публикувано изображение

Това е снимка от f30. Тук ясно се вижда как църквата е полегнала назад, но това е присъщо за обективите на подобен род апарати. Автомобилите в случая са повече от излишни. За да се обхване църквата се е наложило отстъп назад, за да покрие ъгъла на обхват на обектива. С Fuji FinePix F200EXR само мога да предполагам, че нещата ще са по-удачни. Той може да прегрупира количеството пиксели нужни в момента и формата (от 4:3 на 16:9).

...

Успокой си нервите, ще дойде господин еврейна от изток да те похвали за великата ти съпонерка.

...

Синята кръв е по наследство! Талантът - по рождение! И за белгийската кралица да си женен, циклофренията се лекува само като ти чукне камбаната. Все ми е тази в колко френски форума по психоанализа пишеш. Тук доказваш че си селяндур, имал трудно детство в провалено социалистическо семейство. За мен интернет е реална проекция на личността ми, която отразява духовния и материален мир на битие ми, докато ти си развил синдрома на неудачника и в момента силиците ти се простират до границата, да стоиш в интернет и да доизживяваш безсмисленото си съществуване в оплюване на всички и всичко, което е над теб! Давам си сметка, че с тази публикация засягам крехката ти душевност и газя биополето ти, но това е поради лабилната ти психика!

Ако искаш да докажеш, че можеш да стоиш далеч от гения Profruit, просто не отговаряй на мнението ми. Нещо, в което дълбоко се съмнявам, че ще изпълниш! По подобие на насекоми ще се лепнеш на ярката светлина на лампата и ще изгoриш, което пък от друга страна ти е присъщо, тъй като безспорно съм далеч по-атрактивен, както с поведението си в интернет, така и с представата за човек.

Къпеш се с сапун, от там и сапунерка!

Друго което мога да добавя за белгийската кралица, е че тя не може да помогне и в лечението на циничния мироглед.

Друго което мога да добавя за белгийската кралица, е че тя не може да помогне и в лечението на циничния мироглед.

Вие двамата с господин еврейна от изток ( щото има и от бг други тука уважавани хора от същия етност) даже и не знаете че сегашната белгийска кралица е от Италия. За ваше успокоение съм я виждал по телевизията и тя да снима със сЪпунерка (за да е различно от сАпун) на китайската стена.

п.п. а с дърти гениални еврей които са над мен не ми се занимава. 

Ти изобщо не си схванал какво съм казал. Както и да е, давай нататък.

Профрут, в БГ F200 струва 600лв.Да не говорим, че видеото му е УЖАСНО, и автофокусът му е плачевен-питай SUGGS, той видя клипа, който му пратих.Ако не използвах видеото често, щях и аз като Гизмо да се радвам на най-жалкия дизелар D40.Тук, във варненския Фотосинтезис го има същия хейтър като него, със същия апарат, и плюе като отровна кобра по всичко не-никонско.Още при ниско iso на F200 се личи мацането на детайла и шумопотискането.Може ли мнение за това сравнение? Нещо се прецака браузерът, ето ви линка за копиране http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmF200EXR/page16.asp

Ти изобщо не си схванал какво съм казал. Както и да е, давай нататък.

Що, ти да не би да си казал нещо по темата?

Гониш ме по разни други теми (нямащи нищо общо с фотографията) да ми говориш за Никони колко пари стрували, а пък тука дето е уж за фотография пригласяш на изпуснали си нервите стари хора.

Кажи нещо по темата та да те разбера.

Здравей Fixt00l,

от тук насетне е без значение кой какво мисли относно покупката ти. Тя е факт и отговаря на твоите претенции. За цени се въздържам да говоря. При мен Fuji FinePix F200EXR преведен в левове струва 433лв. Без идея защо в татковината е на тази цена.

f30 и f31 не се предлагат и от тази серия най-близък е f47 на цена 354лв.

Аз не съм Джордж Лукас и възможностите на видеото никога не са ме вълнували.

Fuji FinePix F200EXR приведох като пример за компактен любителски апарат. Искам две неща - да снима в Wide режим и да има RAW. Предубеден съм в тези предимства. Останалото е обективи и пак обективи.

Компактните любителски апарати имат един сериозен недостатък. Те с мъка проработват небето. То или е "изпрано" или наситено турско. Например, как ще закачиш сенник на твоя обектив? Като изрежеш кофичка от кафе или поставиш отпред слънчевите си очила? Как ще закрепиш филтър? Ясно, ще шариш с помощта на фотошоп, като си играеш с експозицията или насищаш с фото филтри.

D40, D60 - kaкво е това? Тях ги отвява D350, далеч по-стар като модел и далеч по-евтин като цена. Това че някакъв белгийски хастар го притежава , ме кара да повдигам рамене. Да снимаш перата на някакви гарагашки и да покажеш дядо Мраз предрешен в роклята на булката - голям праз, че имаш такова чудо! Такива отвратяги винаги поздравявам с песента на Мишо Шамара - "От Свиленград до Варна".

В последно време съм мобилограф. Снимам улицата (street photography) с nokia N96. После задължително Photoshop. Tази програма е като меча на малкия Йода. CS4 въведе 3D и с това програмата се откъсна светлинни години пред имитаторите си. Висок контраст, висока резкост, blur на участъци, корекция на геометрия, шумоподтискане, кроп - всичко с нея. В краен резултат никой не е в състояние да познае, че това е снимка от телефон.

Попаднах на мнение, че твоя модел имал агресивен софтуер за подтискане на шума в момента на снимане. Това можело да се регулира.

Чакаме снимки от морето. Тракни малко сняг да видим.

Що, ти да не би да си казал нещо по темата?

Гониш ме по разни други теми (нямащи нищо общо с фотографията) да ми говориш за Никони колко пари стрували, а пък тука дето е уж за фотография пригласяш на изпуснали си нервите стари хора.

Кажи нещо по темата та да те разбера.

Ок, ще кажа - мен много ме кефят апаратите от микро 4/3 стандарта. Сигурно сте видели сравнението между ЕР-2 и GF1 във фото форума. Досега повече клонях към Панасоника, но след това сравнение май Олито печели временното класиране. :(

Ако е рекал Бог някой ден може да си взема едно такова и няколко обективчета

Ако не използвах видеото често, щях и аз като Гизмо да се радвам на най-жалкия дизелар D40.Тук, във варненския Фотосинтезис го има същия хейтър като него, със същия апарат, и плюе като отровна кобра по всичко не-никонско.

Малко уточнение, по всичко неканиконско.

Когато имаш пари да си купиш Д300 ако искаш, можеш да си позволиш да ползваш Д40 знаейки че ти е достатъчен за нуждите. И не ти пука кой какъв 18 - 200 мм зум си купува, а си взимаш това за което си сигурен че ти върши работа.

Когато обаче покупката на огледално-рефлексен фотоапарат става с финансово напъване придружено с родилни мъки, тогава предметът се превръща в някаква мечта. И започваш да си я идеализираш тази мечта и да си представяш небивалици за нейните страхотни качества.

На другия форум има един потребител от .де който също е с Д40 въпреки че на работата му е със скъп канон и има определено пари да си купи поне Д90. Та този подход не е изолирано явление. 

Аз ако ти кажа какъв компютър ползвам, ще си помислиш със сигурност че нямам пари да си купя по-нов. Ама като имам три работещи щайги и не ме кефи да си купувам още една и така. Тази от която пиша съм я направил да работи без вентилатори. Тишина !!!

п.п. има едни змии които наистина могат да плюват отрова на повече от метър разстояние, но това не са кобрите.

Ок, ще кажа - мен много ме кефят апаратите от микро 4/3 стандарта. Сигурно сте видели сравнението между ЕР-2 и GF1 във фото форума. Досега повече клонях към Панасоника, но след това сравнение май Олито печели временното класиране. :(

Ако е рекал Бог някой ден може да си взема едно такова и няколко обективчета

Олито с една фиксирана палачинка ( да не може да се сменя ) и някакъв визьор който да не стърчи, за около 250 евро може да върши работа в някои случаи. Ама сега с тази измислена надута цена не ми е интересно.

А на самия 4/3 стандарт могат да му измислят и по-голезми сензори ако искат. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.