Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Profruit, ако взема обратно апарата, ще се радвам да направя куп снимки, стига да ми подскажете кои настройки да задам...Сакът е правен при 800, все пак...

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добре, вземи си обратно фотоапарата. Той в случая е едно техническо решение и за мен няма такава тежест за крайния резултат. Снимката преди всичко е художествено постижение. Пример, снимката в коридора не представлява никакъв интерес и съответно губи стойност, ако ще да е снимана с върхов модел.

Добрата страна на цифровия апарат е, че себестойността на снимките клони към нула. Тогава какво пречи един кадър да бъде повторен при различни технически значения. За това се грижи експозицията. Имаш диафрагма, скорост на затвора, чувствителност на филма/матрицата. Тънкия момент е да подбереш оптимално съотношение между тях. Висока чувствителност води до шум, ниска пък до смазване на контурите (с известни условности). С диафрагмата регулираме потока светлина, но с едно на ум. При максимална диафрагма главния обект е на фокус, а пред него и зад него е смито. При затворена диафрагма всичко е на фокус. Това е особеност на обектива и всеки учебник по фотография го учи. Въпросът е, че чрез фокуса се акцентира, насочва вниманието на зрителя и така той по-лесно проследява замисъла на фотографията.

Подбираш диафрагма и боравиш с останалите два лоста - скорост на затвора и чувствителност на филма/матрицата. Малка скорост е предпоставка за смазване на динамични обекти в кадъра, но пък и чувствителност на филма/матрицата е малка. По-малък шум в случая. Неща, които ти или вградения експонометър преценяват. Проба - грешка и в даден момент ще видиш технически как стоят нещата.

Photoshop или Paint ShopPro умеят да коригират недостатъците на снимката/фотоапарата, което преповтаря думите ми, че обработката на снимката продължава на компа, в противен случай тя е скучна и обикновена, ако ще да е снимана при ISO 100милиона.

Направи си труда да погледнеш в профила ми първите 6 снимки в сектор галерия. Те са снимани с телефон nokia 6288, което е един посредствен фотоапарат и мноооого далеч от възможностите на FinePix F30. В този камерфон има само едно копче, ако не броим баланса на бялото. Фактор технически (в случая ISO) веднага отпада, защото изброените програми са го компенсирали. Последвалата обработка е направила снимките да стоят на едно стъпало по-високо.

някой ще ми каже ли как да остраня следния проблем с никон д40 18-55 --- след като снимам някакъв предмет отблизо , не излиза целия предмет с ясен образ. само част от него е фокусиран,другата част не. пробвах различните аф опции,все така . ето пример

http://eurotrade07.com/shop/images/DSC_00561.jpg

помогнете

някой ще ми каже ли как да остраня следния проблем с никон д40 18-55 --- след като снимам някакъв предмет отблизо , не излиза целия предмет с ясен образ. само част от него е фокусиран,другата част не. пробвах различните аф опции,все така . ето пример

http://eurotrade07.com/shop/images/DSC_00561.jpg

помогнете

Това не е проблем ,така си снимат тия апарати.ДОФ е явно непознат термин все още.Зависи от това на каква бленда снимаш.И от фокусното разстояние също.В конкретния случай бленда 4,5 на 34мм.Вариантите са да затвориш на 8 или 11 или да снимаш с същата бленда но на 18мм.Щях да пропусна и третия фактор-разстоянието до обекта който снимаш,колкото е по малко -полето на фокуса е също по малко.Ето ти един калкулатор ,с който лесно ще си изчисляваш каквото ти трябва. http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Вероятно си разбрал/а правилно в общи линии. И все пак ако си избереш Канон А590 IS, Сони W150, Фуджи F60FD ще е сравнително добър избор сред останалите в ценовия диапазон. Последните два са много компактни и красиви фотоапарати. Канонът е евтин и леко грозноватичък, но за него пък има софтуерен пач, с който може да снимаш в RAW.

Редактирано от universum (преглед на промените)

Вероятно си разбрал/а правилно в общи линии.

И все пак ако си избереш Канон А590 IS, Сони W150, Фуджи F60FD ще е сравнително добър избор сред останалите в ценовия диапазон. Последните два са много компактни и красиви фотоапарати. Канонът е евтин и леко грозноватичък, но за него пък има софтуерен пач, с който може да снимаш в RAW.

От тия трите определено А590...единствен недостатък при видеото е 20 кад/сек, което не знам дали може да се нарече недостатък. Освен това в павилиона в момента е 259 кинта с чантичка и карта...така, че не се мотай. Публикувано изображение

Мен ме притеснява фактът, че S100fs<F30fd @ ISO800, според едно ревю.Ако ги сравним на хартия, какво бихте казали? Още, притеснява ме това, че първият е даден 11mpix, а 2/3 сензор го дават докъм 8mpix, освен да сваля резолюцията, има такава настройка?

От тия трите определено А590...единствен недостатък при видеото е 20 кад/сек, което не знам дали може да се нарече недостатък. Освен това в павилиона в момента е 259 кинта с чантичка и карта...така, че не се мотай. Публикувано изображение

е добреде отговорете ми на един въпрос само заради този RAW формат ли ми препоръчвате канон А590. канон SX100 категорично ли го отричате, защото аз мисля да си го взема от америка за 150S. а и все пак има по голямо оптично знам че това не е по важно, но в крайна сметка като се замисля едвали ще ги изкарвам на хартия. така че искам да ми кажете защо не канон SX100

е добреде отговорете ми на един въпрос само заради този RAW формат ли ми препоръчвате канон А590. канон SX100 категорично ли го отричате, защото аз мисля да си го взема от америка за 150S. а и все пак има по голямо оптично знам че това не е по важно, но в крайна сметка като се замисля едвали ще ги изкарвам на хартия. така че искам да ми кажете защо не канон SX100

Ако можеш да си вземеш SX100 IS на такава цена - изобщо не се замисляй. Оптиката му е по-добра, което е много важно. Това с RAW изобщо не ти трябва. Няма да ставаш професионален фотограф, нали?

От любителска гледна точка и стабилизацията на образа има значение, моето предложение е това - цък Бонуса е онова име-легенда отпред на апаратчето ;)

Чудесно, купи го за 150$. Ще имаш нов, евтин и стар модел.

SX100 е евтиният вариант на S5 IS. Няма шпионка и вероятно китайска сглобка,

SX100 и A590 IS ползват една матрица и един процесор DIGI III. Разликите произтичат от корубата и обектива. В общи линии една и съща снимка при двата няма да има разлика.

Обективът на SX100 е с 10х увеличение, но от това страда стъпката на диафрагмата и за мен това е недостатък.

SX100 прави клип с 30 кадъра в секунда. Предимство, което игнорирам. Не ме вълнува подобна възможност. Видеото е поносимо до 50-80м разстояние.

Евтин апарат - евтин обектив, това важи и за двата.

RAW е предимство, ако знаеш за какво иде реч, ако имаш желание да обработваш в последствие снимките. Ако смяташ да живееш без RAW, купи си SX100.

RAW при A590 IS не идва заводско и ти поемаш риска да го пачваш.

Снимка от S5 IS в зоопарка. Да видиш как снима бъдещия ти SX100.

По-тъпото, че по същата причина страда Resolution = 72/1 = 72dpi по Х и по Y.

С думи прости, снимките от този апарат може да си ги печатате на кибритени кутийки. За качествен печат на А4 и нагоре забравете. В студията печатат при 300dpi, а профи студията при 600dpi резолюции.

Ако позволите и аз ще се включа за да обясня как да увеличим прословутото DPI без да се промени резолюцията на снимката.Ще дам един прост пример с програмата Irfanview,която е безплатна за лична употреба:

1.Отворете снимката с Irfanview.

2.Изберете Image > Resize/Resample.

3.Появява се прозорец,срещу DPI внасяте произволна цифра в зависимост от нуждата ви(например 600).

4.ОК

5.Изберете File > Save as..

6.Името на снимката(напр. 123-600dpi.jpg)

7.Качеството на компресията оставяте високо-над 95.

8.Натискате ОК.

Процедурата е кратка и лесна,но можем да минем и без нея,посредством подходящ софтуер за разпечатване(Adobe Illustrator, Corel Draw и т.н.).Все пак няма гаранция,че използват подобен във всяко фото студио...

Ще ти кажа, че Nikon 40D снима с 300dpi и да ти е кеф да изрезваш, а матрицата му е само 6.3МПиксела.

Тази твоя съпоставка S100fs<F30fd @ ISO800 ....1mpix, а 2/3 сензор го дават докъм 8mpix говори, че тук положението е сходно. Тоест, снимките с S100fs ще са по-богати на пиксели за единица площ и ако тръгнеш да мащабираш няма да се разсипва бързо изображението на зърна.

Постояно се придържащ към това ISO800. Ти само в помещения и вечер ли ще снимаш?

Има над 10 софтуерни компании, предлагащи програми за борба с шума и работата с тях е клик-клик. Вярно, платени.

Номера с сваляне на резолюция е: цифрова стабилизация, серийна снимка или спортен режим. Все шитни според мен.

Работата ще ви направи свободни!

Аз утре съм на работа. Лека нощ

Евтин апарат - евтин обектив, това важи и за двата. добре посочими апарат за 400лв, който хем всичко да си има, хем всичко да му е качествено или почти всичко, защото за тези пари се съмнявам да има апарат, който да има всички важни екстри и всичко да му е качествено. да има хубав обектив, хубава оптика, да има голяма матрица, пиксели саобразени с големината на матрицата, да има оптичен стабилизатор, да има RAW формат, шумоподтискането да е на ниво, бърз софтуер и т.н

Редактирано от evolet (преглед на промените)

От любителска гледна точка и стабилизацията на образа има значение, моето предложение е това - Panasonic LZ10. Бонуса е онова име-легенда отпред на апаратчето ;)

:yanim: В никакъв случай. На силна слънчева светлина - става, но на по-слаба или на изкуствено осветление снимките са много зле. Сложили са нов процесор, нов алгоритъм за изчистване на шума, което, съчетано с по-малката оптика (в сравнение с моделите до LZ7 вкл.) , размазва детайлите до такава степен, че снимката не се търпи.

Казвам го от опит, фен съм на Panasonic, и при възможност тествам моделите им. Но този специално много ме разочарова. А и уж е "Made in Japan", но на пипане се усеща евтината китайска пластмаса.

Доп.: evolet, това ми хареса , браво :yanim: . Напълно права си, няма такъв апарат. Ако съществуваше, всеки щеше да си го купи, а не да дава по 2-3 хиляди лева (примерно) за DSLR-и.

Редактирано от suggs (преглед на промените)

няма такова чудо затова като човек който се представя, че разбира и очевидно е така. вместо да търсиш недостатъците на един модел, които са много от този клас апарати.можеш просто да дадеш модел за пример за тези пари , който е с възможно по малко недостатъци и си заслужава да си дадеш парите. да го наречем така дай пример за най-хубавата сапунерка. защото говорим за сапунерки, а не за професионални апарати

А NeatImage, която е безплатна, може ли да замести успешно платената NoiseNinja?

Евтин апарат - евтин обектив, това важи и за двата.

добре посочими апарат за 400лв, който хем всичко да си има, хем всичко да му е качествено или почти всичко, защото за тези пари се съмнявам да има апарат, който да има всички важни екстри и всичко да му е качествено. да има хубав обектив, хубава оптика, да има голяма матрица, пиксели саобразени с големината на матрицата, да има оптичен стабилизатор, да има RAW формат, шумоподтискането да е на ниво, бърз софтуер и т.н

Виж ги тук сравнени рамо до рамо.Аз също мисля че за начало canon 100 sx си е идеален апарат.Всеки един апарат е компромисно решение в известен смисъл.Апарата не прави сам снимката,той е просто инструмент с определени качества.Панасоника е добър вариант,ако си решила да се занимаваш сериозно с фотография.Има си RAW без всякакви пачове и кракове.Ако можеш да си го вземеш от щатите за 286 $ както пише в ревюто,ще си близо до 400-те лева лимит.С него ще получиш и много добър софтуер за конвертиране и обработка на снимките.

Щях да пропусна и видеото в с качество по добро от повечето любителски видеокамери.

http://www.dpreview.com/reviews/compare_po...28&show=all

Moже. Тя дори е по-хубава. Към лидерите спадат още Noiseware също по-хубава от Noise Ninja.

Ако се научиш да намаляваш шума в каналите на LAB ще живееш и без изброените програми.

Снимка без шум за мен е векторно изображение, цифрова живопис, пластмаса или някакъв стерил. Шум е имало и при фотолентите, така че не е болка за умиране.

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

няма такова чудо затова като човек който се представя, че разбира и очевидно е така. вместо да търсиш недостатъците на един модел, които са много от този клас апарати.можеш просто да дадеш модел за пример за тези пари , който е с възможно по малко недостатъци и си заслужава да си дадеш парите. да го наречем така дай пример за най-хубавата сапунерка. защото говорим за сапунерки, а не за професионални апарати

Не знам това към кого е отправено, но ще ти отговоря. По мое мнение (не искам да го налагам на никого) най-добрият апарат, продаван в България през последите 2-3 години, и на цена под 400 лв, е Panasonic TZ2. Със същите възможности е като Canon SX100IS, но е с по-широкоъгълен обектив и оптичният стабилизатор се справя по-добре при по-голямо увеличение. Освен това беше и по-евтин - миналата година по това време струваше 339 лв, докато SX100IS беше 600 лв.

За съжаление е стар модел и вече го няма никъде. Затова ти предложих Canon-a. На цена 150$ (около 225 лв.) просто няма конкуренция. Тук има примерни снимки от него, разгледай ги , ако искаш, и си реши.

Лека нощ, и успех с избора.

''Fixt00l'', клиповете от фуджито ти са наистина много сносни като качество и с много малко шум; учудих се чак. Моя сапунер Канон Г9 също снима много гладко движение и се оправя бързо с експозицията, ама черното яке на мъжа ( не знам дали си ти това) щеше да ''ручи'' много яко, сигурен съм, ако беше сниман с моя. Снимките също потвърждават, че на високи ИСО-та Ф30д и ф31д на Фуджи нямат аналог, което е факт. Едно е да се снима на високо ИСО на светло, друго е да се снима на същото ИСО на тъмно - разлика в шума и детайла от тука до небето; а твойте са повечето на тъмно. Евала на Фуджи, че правят опити да поспрат безумната маркетингова война на мегапикселите и наблягат на подобряване светлочувствителността и на динамичния обхват в сапунерчетата си.

Заеби ги обаче тея мнения, дето хората си хвърляли масово СЛР-ите и си купуват Fujifilm FinePix S100FS. А казват ли колко са си хвърлили ултра-зумовете или ''DSLR-like'' апаратите, като са си взели ДСЛР?

Недей да очакваш, че въпросното Фуджи S100FS ще те пренесе в рая. Много е готино да имаш малка сапунерка, която се събира в джоба на ризата и която има ИСО с 2 стъпки по-добре от средния сапунер - друго е да сравняваш 1 кг-мова тухла...тука вече критериите са други, а пък резултатите май не кой-знае колко по-добри от малката сапунерка..Не съм снимал с това Фуджи, обаче, както ти каза някой преди - ти си на път да се сдобиеш с повечето от недостатъците на СЛР-ите, заедно с много от недостатъците на сапунерките в едно тяло.

Щом качеството на изображението е от първостепенно значение за тебе, точно качеството, което ти дава един СЛР е несравнимо с това на фуджито; ти мислиш ли, че въобще може да има връзка със сензора на някой ЕОС или нещо от сорта? Да не говорим за бързина, акуратност, контрол върху системата и т.н. А размера на ''тухлата'' - същия; дори любителски клас СЛР с китов обектив е 200-300 грама по-лек. В ДПРевю отзивите за тва Фуджи съвсем не са само ласкави.

Всичките кусури на обектива на това фуджи идват точно от факта че не е сменяем и че се опитва да бъде ''all in one'' - тоест - да бъде хем широк - хем дълъг; е - и тогава се появяват абераци и различни видове други изкривявания. Малките гореспоменати Фуджита са добри като за малки; тоя обаче се опитва да е всичко в едно...е не става.

За видеото си прав - никой не може и мене да ме убеди, че не ми трябва видео в апарата; те неслучайно започнаха да вграждат масово в новите модели на СЛР-ите; обаче виж какво има вече, което снима уникално HD видео с авто-фокус по време на клипа, може да зумва по верме на клип, има по-голяма матрица от фуджито, страхотна бързина на фокуса и липсват изкривявания и качеството на снимките е доста по-добро като цяло и тежи 630 грама с обектива-

http://www.dpreview.com/reviews/specs/Pana...onic_dmcgh1.asp

Е и цената засега е по-висока от Fujifilm FinePix S100FS, ама, ако така и така си решел да инвестираш в нещо ''голямо'' и приоритет ти е високо ИСО и добро видео...замисли се сериозно

ето ти тука една много информативна тема от БГ форум по въпроса:

http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=106639

Не искам да ти кажа - ''взимай си ДСЛР задължително, щото иначе ще се минеш!''

Не казвам и, че в подходящи ръце със въпросното Фуджи няма да могат да се правят страхотно снимки в различни ситуации - апарата си има и много силни страни;

Казвам ти обаче - не си мисли, че взимаш нещо уникално и без аналог, вземайки това Fujifilm FinePix S100FS. Ако ф30 и ф31д бяха донякъде уникални за класа, парите и размера си - тоя модел не виждам с какво е такъв...

Редактирано от kiko777 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

На мен също ми предстои избор на фотоапарат Избирам между тези модели на Canon - ако някой може да даде съвет .... или да предложи нещо по-добро

http://www.canon-europe.com/For_Home/Produ...dex.asp?specs=1

http://www.darty.com/nav/achat/photo_cames...ancre_techtitle

kiko, най-после един с малко отворени очи да го разбере, благодарен съм ти...Да, на видеоклипа, мъжът в черната мантия съм именно аз, и не е някакво си яке, хич не е какво да е, даже... Публикувано изображение Обективи няма да сменям, на тая мафия данък няма да им давам.Просто тая сапунерка малко повече се доближава до "всичко в едно", докато за 1000лв ще вземеш най-евтиния D$LR с най-измекярския kit, не може топсапунерка да се сравнява с най-измекярския апарат.Защо да вземам D$LR, като дори не зная как да си настроя shutter speed, aperture, f и т.н? И защо да губя време и да разучавам? Темата от HWBG адски много ми помогна, там има и защитници на сапунерките.Все пак, аз няма да разпечатвам, много рядко го правя, 10 х 15, за приятели, и им компресирам яко снимката, да я пратя на Skype/e-mail, иначе мрънкат.Тъкмо ще понаучим малко повече.Главната причина е, че не зная как ония некадърници от Бушона ще ми го оправят, след като е бил мокрен, казват, никога няма да работи както трябва (обаче, кихни некоя и друга стотачка за ремонт), и съм го отписал.

''Fixt00l'', че, ако не ти го оправят, то има и нови модели компактни фуджита, наследници на F31d - F60fd, F100fd, F200FXR; цени - от 400 до 600лв в БГ. Вярно – по-напомпали са им малко матричките с мегапиксели и не са чак толкова чисти на високо ИСО, ама пак са доста по-добри от вички други сапунерки; а и като премащабираш от 12 на 6 М-пиксела и пак ще получиш картинка, близка до тази на Ф31фд, щом и без това ги правиш винаги малки снимките; а пък новите модели си имат и разни други модерни ''благинки'' - стабилизацийка, т'ва-онова.. Ти си знаеш за какво да си даваш парите, аз няма да те убеждавам какво да купуваш. искам само да споделя някой мои лични впечатления: - Аз също доскоро бях против СЛР-купуването и в момента имам ''най-висок клас сапунерка'' - Канон Г9 - струвше около1100 лв в БГ, когато го купих; обаче от известно време щракам и с апарата (най-евтин клас СЛР) на един приятел - Canon EOS 450D с най-евтиния китов обектив 18-55 IS(като го купи беше 1500лв, сега е 1300лв., а излезе и по-нисък клас - ЕОС 1000Д, който е почти същия и струва с обектива 1000лв). Трябва да ти кажа, че разликата е от тука до небето! Качеството на снимките няма смисъл да ги коментирам - на пълна резолюция ( и двата са 12 МП-лови) ЕОС-а на ИСО 1600 има горе-долу картинка, като на моя на ИСО 100; цветове, динамика - всичко в полза на ЕОС-а. Бързина на менютата, на затвора, бързина и акуратност на авто-фокуса, на светломера, звук при снимането, удобство и бързина при превключване и боравене и най-вече - ЦЯЛОСТЕН КЕФ от допира с такава машинка... несравними! Просто друг тип механично-електро-оптична система, друг тип механизми; много по-съвършени по замисъл и направа и в известна степен по изчистени и прости като конструкция. Въпреки, че е начален клас, доста компоненти са като на по-големите класове. - За китовите обективи - в последно време оптичните качества на последните модели китови обективи са доста по-добри от тея от 1-2 поколения назад. Просто в малкия зум-дизпазон, който покриват повечето китови обективи, конкретно този - ( 18-55мм - умножено по кроп фактор 1.6 при Канон - дава приравнено към 35мм стандарт - 29-88мм - по-малко от почти всяко съвременно сапунерче), е направен така, че да не дава големи изкривявания и да е сравнително остър. Обаче пък слушам и чета, че (особено при Канон) има все по-голяма разлика между различните бройки на даден модел обективи и винаги зависи на ''каква точно бройка’’ ще попаднеш. Затова е хубаво да се пробва, ако има възможност. - За това, че, човек ще трябва да учи много работи преди да започне да снима с СЛР: в ниските класове - т. нар.-''entry level DSLR''- си имат всякакви автоматични режими - ТОЧНО както при сапунерките, дето апарата ти прави всякакви настройки на АБСОЛЮТНО всичко и ти само седиш и щракаш ( в известен смисъл те са си направо''point and shot SLR''. :P Имат си и автоматичните режими за нощ, пейзаж, портрет, Бързо движение (спорт) и различните там други картинки. Ти да не мислиш, че идиотите по Америка, дето масово си го купуват тоя клас, разбират нещо от устройство на апарата, скорост на затвора, ИСО-та, бленди-мленди и т.н. ( е, със сигурност много разбират, ама мнозинството - едва ли...:P. Та това, че човек няма да може да снима с СЛР, ако не е в час с настройките е ПЪЛЕН МИТ. Производителите са се погрижили в този клас дори и най-незнаещия да може да изкарва сносни снинки. Ще снима толкова успешно, колкото успешно снима и със някоя мини-сапунерка за 200лв. Само дето със въпросния ДСЛР снимките ще бъдат доста по-добри..И в много ситуации със сапунерката ще седи и ще гледа или ще щрака и после ще види, че не е излязло нищо, а пък с огледално-рефлексния ще има хубави снимки..Е, за сметка на теглото и обема, на допълнителни чанти и т.н; ама пък от друга страна въпросния ЕОС 450Д + батерия + въпросния китов обектив тежат около 700 гр. - почти кокото един супер-зум сапунер... пак ти казвам - избора, както и парите са си твои; аз само споделям лични впечатления; преди 2 години и аз бях на абсолютно същото мнение по въпроса като тебе. Ама - ''апетита идва с яденето'', както казват... Ако избирам между 150 - 200 грамово неангажиращоапаратче, дето си го слагам във всеки джоб и раница с техника - отделен въпрос; ако обаче в момента така и така се навия с мене да разкарвам насам-натам чанта и еднокилограмова тухла...просто няма начин да не е огледално-рефлексен. ''nitz'' - а за какви пари става въпрос за различните апарати? според мене ИКСУС серията на Канон е много добра; няма да сбъркаш с който и да е от тях; разликите са минимални; аз, ако можех да избирам без оглед на парите - бих взел Ixus 990, щото е топ-модела и е с по-голяма матрица и има ръчни настройки; от тея, които са посочени бих избирал между Иксус 95 и Иксус 870 (той е с по-широкоъгълен обектив - започва от 28мм - т.е - ще можеш да събереш ''още някоя глава'' на снимката на компанията в ресторанта..:).

Редактирано от kiko777 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.