Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Щото да налива човек пари в обектив, а да не може да ползва автофокуса, нещо не върви.

Е аз снимах цяла година с 50мм Никор без автофокус детето ми, ама на серийни снимки. И мърдах леко гривната до като апарата щрака по 2 кадъра в секунда и се уцелваше по някоя на фокус. После купих 35мм с автофокус ама той пък криви изображението пустеняка му смотан. Японците така са решили

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Заслужава ли си парите Panasonic DMC-FZ38 за 549лв.

за тези пари по-добър в този клас няма да намериш. След 1 година, ако не са се свършили, може и под 500 да падне :)

Да, това за моторите е ясно, но не ми е ясна точно информацията. Това, дето съм подчертал с червено би трябвало да се отнася за обектива, който препоръча по-горе, но той е с вграден мотор. Или греша нещо? Всъщност, какво означава тип G и D? Тоя обектив не е DX формат, значи би трябвало да попада в графата с неизползваемите AF според информацията, дадена от Nikon. Сигурен ли си, че AF на тоя обектив ще работи при D5100? Човърка ме тоя въпрос, защото не ми е ясно точно кои обективи може да се ползват с пълната си функционалност. Щото да налива човек пари в обектив, а да не може да ползва автофокуса, нещо не върви.

ПП: Да, сега видях черно на бяло, че при тоя обектив може да се ползва автофокуса при всички DSLR на Nikon. Обаче Nikon трябва да разширят информацията си за поддържаните обективи при DSLR от нисък клас, защото много като мен почват от там, без да са много наясно с нещата. Сигурно месец вече се чудя, кои обективи стават и кои не.

http://www.dpreview.com/news/1104/11042710nikon50mmf1p8.asp

Информация си има, ама няма кой да ползва Гугъл :) .

Виж тази статия , и по-специално таблицата с моделите на телата. D5100 е в същата графа, както Д5000.

А за обективите на другите производители - трябва да се чете за всеки конкретен модел. По ревютата пише дали е с мотор, или не.

Е аз снимах цяла година с 50мм Никор без автофокус детето ми, ама на серийни снимки. И мърдах леко гривната до като апарата щрака по 2 кадъра в секунда и се уцелваше по някоя на фокус. После купих 35мм с автофокус ама той пък криви изображението пустеняка му смотан. Японците така са решили

А, тия неща си ги изясних. Просто, ако някой си купува нов фотоапарат, ще иска да ползва всичките му възможности. Иначе, ще си снима със Зенита като мен. Ако е някой като теб, може и със сапунерка да направи отлични снимки и едва ли ще го притесни факта, че в 80 % от случаите автофокусът е неточен. Само не разбрах, защо ме наричаш момче. Мина ли петдесетте?

Информация си има, ама няма кой да ползва Гугъл :) .

Виж тази статия , и по-специално таблицата с моделите на телата. D5100 е в същата графа, както Д5000.

А за обективите на другите производители - трябва да се чете за всеки конкретен модел. По ревютата пише дали е с мотор, или не.

Първо, малко съм зле с английския, затова и най-напред проверявам българските сайтове и по-точно тия, които са оторизирани за продажбата на Никон в БГ. Второ, информацията е много, но като за начало предпочитам да чета всичко, написано на БГ, а след това на английски. Естествено, превеждам си главно с Google и когато нещо не ми е много ясно, просто се опитвам да си го преведа лично аз. Трето, снощи четох 4 часа ревюта и накрая си коригирах мнението, защото намерих това, което ми трябваше. Обаче аз пак поставям въпроса. Защо на българските сайтове не може да се намери точна информация за това, дали даден обектив става или не. Ето какво пише тук: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/200303010004.html От тоя сайт копирах и информацията за обективите. От нея аз разбирам, че само изброените обективи стават. Изведнъж се оказва, че и AF обективи със сервомотор ставали, но всъщност информация за тоя нов 50 мм стандартен обектив излезе едва оня ден. Е, кажи ми сега, аз как за половин час да намеря информация? Колегата от Белгия дава линк и аз понеже го смятам за вещо лице, както и теб, му вярвам безпрекословно. Обаче се оказва, че тоя обектив ще излезе чак юни месец тая година и информацията за него е прясна, прясна. Все пак аз се оказах прав, че Никон ще разширяват гамата от обективи, подходящи за новите DSLR от нисък клас. Така отпада необходимостта да се наливат повече пари в тяло, което притежава сервомотор, ако целта е да се ползват колкото се може повече обективи. Е, ще трябва да се изчака някой друг месец или година да паднат цените, но няма как иначе. До тогава мога да си щракам с китовия. Така и така има какво да уча за тая техника. В сайта не се споменава, че обективи AF-S и AF-I работят нормално. Това и предизвика въпроса ми, който се изясни бързо.

ПП: Ставам банален, но за да доизясня нещата, виж какво пише на оня сайт:

AF Nikkor тип G или D: Всички функции работят без автофокус (PC Micro Nikkor - не поддържат някои функции); Другите обективи AF Nikkor: Всички функции работят без автофокус и 3D Color Matrix Metering I

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Предложенията ти са добри, но какво ще кажеш и за Canon PowerShot A1200 или A3100?

По-добре колегите да кажат, но лично аз, като преглеждах моделите под 250 лева попаднах и на тоя PowerShot A1200. Той е без оптична стабилизация, затова и изобщо не го споменах. Другият модел за 200 лева, който споменаваш, е с оптична стабилизация, но прави само VGA клипове. Тоест, 640х480, 30 FPS. Освен това и двата Canon-а са с 4 кратно увеличение, докато Никонът е малко по-добър - 5x. Nikon се продава с 2 годишна гаранция, а Canon с 1 година. Никон е модел август 2010, докато A3100 - януари 2010 г. Все пак, А1200 има някакъв режим против размазване, който предполагам е подобен на цифровата стабилизация при евтините модели на Никон. Аз затова и споменах Nikon S5100, защото притежава не цифрова, а истинска, оптична VR стабилизация на изображението. Все пак, за цената получаваш точно толкова, колкото плащаш. За 239 лева ( Никон) най-много, за 219 лева ( А1200) по-малко и за 199 лева ( А3100) най-малко. Все пак, нека по-запознатите кажат, дали си заслужават да се дадат 239 лева за Никон или може да се мине с Conon за 199 лева. То че може може, но от теб зависи какво искаш. Ако не държиш на доброто видео, може да минеш с по-евтиния Canon, или ако не държиш на това, да правиш повече добри снимки на купони при всякакви ситуации, пак може да спестиш някой лев. Но за мен оптичната стабилизация би показала точно там предимството си - на изкуствена светлина, а и винаги е хубаво да направиш някое по-качествено клипче в HD формат. Все пак имай предвид, че ще трябва да дадеш и допълнителни пари за карта. Поне 4 GB, ако ще правиш HD клипове. Никон S5100 се предлага с калъф като подарък, USB кабел, зарядно, литиево-йонна батерия, каишка... така, че само една memory card ще трябва да се вземе. Това е моето скромно мнение. Лично аз бих взел Никон S5100 за 239 лева.

И да спомена все пак, че лично аз имам сапунерка Сони и вероятно никога повече не бих закупил тая марка, въпреки, че DSLR моделът им A55 показва някои върхови постижения. Моето Сони след няма и година му блокира обектива и ходи на ремонт. Добре, че имаше още 2-3 месеца гаранция, иначе увяхвах със 700 лева. След това му се прецака дискът с програмите и досега си избира която иска, когато натисна спусъка за снимка. Това е достатъчно, за да не се спра повече на Сони и да търся конкурентните марки. Не съм ползвал споменатите Canon и Nikon, но скоро четох някъде, че Canon са лидери при сапунерките. Така, че която и от двете марки да избереш, едва ли ще сгрешиш.

И аз да попитам: значи трябва ми фотоапарат за любител до 100-150 лева максимум, но искам да има функция за стабилизиране на изображението или пък ф-ята "спортно снимане", защото ръцете много ми треперят и става мазало, затова ми трябва такива опции! Преди ползвах Нокиата Н95, ама си замина и така! Благодаря!

Тук ми харесва отново един Никон, макар и с цифрова стабилизация - Nikon Coolpix L23

Тройната технология против размазване се справя автоматично с размазаните снимки по три различни начина. Електронното VR (намаляване на вибрациите) намалява ефекта от движението на фотоапарата. Детектирането на движение компенсира движението на фотоапарата и обектите. Селекторът за най-добра снимка (BSS) избира автоматично най-отчетливата от 10 последователни снимки.

Както и тоя Olympus Fe-47

За 159 лева може да се вземе Nikon Coolpix L22, който е с по-голям сензор от L23 ( 1/2.3" срещу 1/2.9"). Tова предполага по-качествени снимки.

По-добре колегите да кажат, но лично аз, като преглеждах моделите под 250 лева попаднах и на тоя PowerShot A1200. Той е без оптична стабилизация, затова и изобщо не го споменах. Другият модел за 200 лева, който споменаваш, е с оптична стабилизация, но прави само VGA клипове. Тоест, 640х480, 30 FPS. Освен това и двата Canon-а са с 4 кратно увеличение, докато Никонът е малко по-добър - 5x. Nikon се продава с 2 годишна гаранция, а Canon с 1 година. Никон е модел август 2010, докато A3100 - януари 2010 г. Все пак, А1200 има някакъв режим против размазване, който предполагам е подобен на цифровата стабилизация при евтините модели на Никон. Аз затова и споменах Nikon S5100, защото притежава не цифрова, а истинска, оптична VR стабилизация на изображението. Все пак, за цената получаваш точно толкова, колкото плащаш. За 239 лева ( Никон) най-много, за 219 лева ( А1200) по-малко и за 199 лева ( А3100) най-малко. Все пак, нека по-запознатите кажат, дали си заслужават да се дадат 239 лева за Никон или може да се мине с Conon за 199 лева. То че може може, но от теб зависи какво искаш. Ако не държиш на доброто видео, може да минеш с по-евтиния Canon, или ако не държиш на това, да правиш повече добри снимки на купони при всякакви ситуации, пак може да спестиш някой лев. Но за мен оптичната стабилизация би показала точно там предимството си - на изкуствена светлина, а и винаги е хубаво да направиш някое по-качествено клипче в HD формат. Все пак имай предвид, че ще трябва да дадеш и допълнителни пари за карта. Поне 4 GB, ако ще правиш HD клипове. Никон S5100 се предлага с калъф като подарък, USB кабел, зарядно, литиево-йонна батерия, каишка... така, че само една memory card ще трябва да се вземе. Това е моето скромно мнение. Лично аз бих взел Никон S5100 за 239 лева.

И да спомена все пак, че лично аз имам сапунерка Сони и вероятно никога повече не бих закупил тая марка, въпреки, че DSLR моделът им A55 показва някои върхови постижения. Моето Сони след няма и година му блокира обектива и ходи на ремонт. Добре, че имаше още 2-3 месеца гаранция, иначе увяхвах със 700 лева. След това му се прецака дискът с програмите и досега си избира която иска, когато натисна спусъка за снимка. Това е достатъчно, за да не се спра повече на Сони и да търся конкурентните марки. Не съм ползвал споменатите Canon и Nikon, но скоро четох някъде, че Canon са лидери при сапунерките. Така, че която и от двете марки да избереш, едва ли ще сгрешиш.

Тук ми харесва отново един Никон, макар и с цифрова стабилизация - Nikon Coolpix L23

Това с блокирането на обектива и изобщо качеството на изработка и надеждността е проблем на повечето сапунерки. Чист късмет е колко ще работи, независимо дали я пазиш като очите си :indian: . Моя Canon A570IS 2 пъти е блокирал до сега и 2 пъти ходи на ремонт с други проблеми. Цифровите апарати не са вечни, като старите аналогови - нали иначе китайците няма да има какво да ядат :offtopic_s:

Това с блокирането на обектива и изобщо качеството на изработка и надеждността е проблем на повечето сапунерки. Чист късмет е колко ще работи, независимо дали я пазиш като очите си :indian: . Моя Canon A570IS 2 пъти е блокирал до сега и 2 пъти ходи на ремонт с други проблеми. Цифровите апарати не са вечни, като старите аналогови - нали иначе китайците няма да има какво да ядат :offtopic_s:

Ами то блокирането само да бе проблем. От тогава, вече 5 години си работи добре обектива, макар сензора да е пълен с прашинки. Проблемът ми обаче е много по-сериозен. Спусъкът е поставен в средата на диска с програмите. С моите големи пръсти, неволно го допирам при снимане. Това често предизвиква смяна на режима. Примерно съм на пълни ръчни настройки и докато изчакам фокусирането, режимът се сменя с някой съседен, защото дискът не работи добре. Тогава правя изстрел на вятъра и ако това е снимка, която не може да се повтори, всичко отива по дяволите. А и сега чета какви ли не ревюта за DSLR апарати, защото на сапунерка няма да се върна. Там Сони предлагат доста неща за цената си, но им липсва най-важното - качеството на снимките и надеждност на предлаганите функции и режими. Иначе 7 кадъра в секунда са си рекорд в ниския клас DSLR.

Първо, малко съм зле с английския, затова и най-напред проверявам българските сайтове и по-точно тия, които са оторизирани за продажбата на Никон в БГ. Второ, информацията е много, но като за начало предпочитам да чета всичко, написано на БГ, а след това на английски. Естествено, превеждам си главно с Google и когато нещо не ми е много ясно, просто се опитвам да си го преведа лично аз. Трето, снощи четох 4 часа ревюта и накрая си коригирах мнението, защото намерих това, което ми трябваше. Обаче аз пак поставям въпроса. Защо на българските сайтове не може да се намери точна информация за това, дали даден обектив става или не. Ето какво пише тук: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/200303010004.html От тоя сайт копирах и информацията за обективите. От нея аз разбирам, че само изброените обективи стават. Изведнъж се оказва, че и AF обективи със сервомотор ставали, но всъщност информация за тоя нов 50 мм стандартен обектив излезе едва оня ден. Е, кажи ми сега, аз как за половин час да намеря информация? Колегата от Белгия дава линк и аз понеже го смятам за вещо лице, както и теб, му вярвам безпрекословно. Обаче се оказва, че тоя обектив ще излезе чак юни месец тая година и информацията за него е прясна, прясна. Все пак аз се оказах прав, че Никон ще разширяват гамата от обективи, подходящи за новите DSLR от нисък клас. Така отпада необходимостта да се наливат повече пари в тяло, което притежава сервомотор, ако целта е да се ползват колкото се може повече обективи. Е, ще трябва да се изчака някой друг месец или година да паднат цените, но няма как иначе. До тогава мога да си щракам с китовия. Така и така има какво да уча за тая техника. В сайта не се споменава, че обективи AF-S и AF-I работят нормално. Това и предизвика въпроса ми, който се изясни бързо.

1) Съжалявам, че не можеш да ползваш свободно английски, голямо предимство е ... Но в статията, към която ти пуснах линк, има една таблица за съвместимост на обективите, на която ти казах да се съсредоточиш, и за която не са нужно много езикови познания. Същата информация може да се намери и другаде, но там е най-пълна.

2) Знам, че е банално, но - Nikon не е българска марка! Защо се учудваш, че не можеш да намериш пълна информация на български? Още повече, че гамата от обективи е голяма и разнообразна. Не знам сайт, в който да са описани подробно всички модели, дори и на английски. А какво остава някой българин да си е направил труда да създаде такова описание ...

3) Подходът ти е грешен. Не се опитвай да търсиш списък с обективи, съвместими с дадено тяло. Дай си сметка за това, което снимаш, какъв обектив ти е нужен, и след като набележиш няколко подходящи за целта, разучавай характеристиките им, и проверявай съвместимост.

4) Сега разбираш ли защо ти препоръчах моторизирано тяло, въпреки че аз не съм с такова :whist: ? С него отпада въпросът "Ще имам ли автофокус?" . А ако си вземеш и по-висок клас (D300/D300S, D7000) , ще имаш и мерене със стари обективи, микроаджъстмент на фокуса, и други благинки. Nikon са си решили въпроса - като искаш екстри, давай повече пари. От друга страна, дори и най-ниският клас Canon има автофокус и мерене със всички съвременни EF и EF-S обективи, и мерене дори и с ръчнофокусни. Има обективи, които по цена и характеристики превъзхождат никонските. Е, и обратно :ph34r: . Това прави изборът по-труден. И най-важно е да прецениш какво и как точно ще снимаш.

5) Като си купувах D5000, и аз бях много сигурен, че ще ползвам само моторизирани обективи. Мислех точно като теб. Обаче наскоро си търсех макро обектив. Пробвах прехваления Micro-Nikkor 60/2.8 G , но повече ми хареса една Sigma - 70/2.8 . И си я купих, въпреки че няма мотор. Сега си снимам с нея на ръчен фокус, изхвърлям 40-50% от снимките, и си мечтая за D7000 ...

Такива ми ти работи :speak: . Успех с избора.

Изборът е труден. Харесват ми и Pentax k-r и Canon EOS 600D, но колкото повече ги гледам и сравнявам, толкова повече не мога да реша. Всеки си има своите предимства и недостатъци. Например Pentax снима с 6 кадъра в секунда и качеството на снимките не отстъпва на конкурентите. Обаче има други недостатъци - той е лек феслифт на k-x от края на 2009 година. Конкурентите му за това време са извървели доста път. Освен това Pentax е и с най-ниската резолюция, не добра възможност за обработка на RAW и с цена, която вече не е конкурентна, както преди е била тая на k-x. При EOS 600D всичко е ОК, с изключение на високата цена и някои други дребни неща като по-ниското максимално ISO от конкурентите. Може и да не стават хубави снимки на ISO 25600, но както казват в едно ревю, хубаво е да имаш и тая възможност, когато се наложи. Иначе останах впечатлен от снимките, направени с Pentax при високо ISO 12800 и 25600. Обаче липсата на големи възможности за обработка на RAW ме спира. Както и да я въртя и суча, нещата клонят към Nikon. Сега, ако се реша да дам повече пари, което ме съмнява, ще погледна и Nikon D7000. В противен случай остава D5100.

Само не разбрах, защо ме наричаш момче. Мина ли петдесетте?

Къде тва ?

Някой друг ти писал таквиз работи и си се объркал от много четене.

Здравейте.Дайте съвет кой от апаратите е с по добри параметри. FUJI FINEPIX S1800 BLACK, OLYMPUS SP-600 UZ или CANON POWERSHOT SX 130 IS. Струва ми се, че Канона е най-добър, но все пак не разбирам много от фотоапарати. Ще го ползвам по-вече за снимки сред природата.Благодаря предварително.

Здравейте, Някой може ли да обясни в общи линии разликата м/у Canon Powershot SX210 IS и новия модел SX220 HS. Какво представлява системата HS System. Каква е разликата с IS. Каква е разликата м/у CMOS сензор със задно осветяване и този на по-стария модел тип CCD. А струва ли си човек да доплати +50 лв. за модела с вградения GPS, т.е. SX 230 HS Благодаря за отделеното време!

Здравейте,

Някой може ли да обясни в общи линии разликата м/у Canon Powershot SX210 IS и новия модел SX220 HS.

Какво представлява системата HS System. Каква е разликата с IS.

Каква е разликата м/у CMOS сензор със задно осветяване и този на по-стария модел тип CCD.

А струва ли си човек да доплати +50 лв. за модела с вградения GPS, т.е. SX 230 HS

Благодаря за отделеното време!

Основната разлика е във вида на матрицата на 210 е CCD, а на 220/230 е CMOS. HS е новата рекламна измишльотина на Canon, според която по добре се снимало при ниска осветеност. Малко е спорно дали 220 с новата матрица прави по малко шум на високо ИСО, но поне е с по малко мегапиксели, което е предимство при малките размери на сензора. IS - оптична стабилизация в обектива го имат и двата модела. GPS-a според мен е излишна екстра, която само яде батерията. Все пак 220 мисля, че е най добрия избор.

Къде тва ?

Някой друг ти писал таквиз работи и си се объркал от много четене.

Ти си го писал, но си имал друго предвид. Извинявай, чак ми стана смешно. Ами така става понякога - бачкане, четене.

Основната разлика е във вида на матрицата на 210 е CCD, а на 220/230 е CMOS. HS е новата рекламна измишльотина на Canon, според която по добре се снимало при ниска осветеност. Малко е спорно дали 220 с новата матрица прави по малко шум на високо ИСО, но поне е с по малко мегапиксели, което е предимство при малките размери на сензора. IS - оптична стабилизация в обектива го имат и двата модела. GPS-a според мен е излишна екстра, която само яде батерията. Все пак 220 мисля, че е най добрия избор.

И да добавя още разлики - пълнорамерно HD видео - 1080p срещу 720p ; Super Slow Motion Movie видеоклип с формат 640х480 - 120FPS и 320х240 - 250 FPS, което позволява забавено възпроизвеждане на клипа - примерно бързодвижещ се обект; дисплей с по-голяма разделителна способност - 460 к срещу 230 к точки; Снимане с до 8 кадъра в секунда при 3 MP. А за GPS бих изказал личното си мнение. Хубаво е да има такава джаджа, ако се пътува много. Например аз имах един период преди години, когато през отпуската си минах Стара Планина през 5-6 прохода. Естествено, природата е почти една и съща и след време вече е трудно да разбера дали съм снимал във Върбишкия или някой друг проход, още повече, че през повечето едва ли ще мина някога пак поради простата причина, че видях какво представляват. Освен това, често като съм на път, правя снимки от автомобила. Понякога е трудно да разбера къде точно съм снимал и правя грешни заключения.

А за HS и CMOS сензора бих казал, че все пак има възможност за разширяване на ISO до 3200. Според Canon, шумът е по-малък с до 60 % спрямо камери без високочувствителен сензор. Колкото и да е, самото присъствие на ISO 3200 е плюс за 220/230.

Освен това Pentax е и с най-ниската резолюция, не добра възможност за обработка на RAW и с цена, която вече не е конкурентна, както преди е била тая на k-x.

Стана ми интересно ... :shake_puter: Кое точно му е "недоброто" на обработката на RAW? Конвертирал съм много снимки от K-x, и 1-2 от K-r. Никакви проблеми. Личните ми предпочитания са към Adobe Lightroom, но има и много други програми за обработка, дори и безплатни. А за резолюцията - 12MP са напълно достатъчни за любителски цели. Не смяташ да печаташ плакати, нали :shake_puter: ? Повечето мегапиксели в един момент почват да са недостатък - увеличава се шумът в снимките, и почват да личат повече недостатъците на обективите. Снимал съм с 18MP Canon, и съм го изпитал на собствен гръб.

Не ме разбирай погрешно - нямам желание да те убеждавам да купуваш някакъв определен модел или марка фотоапарат. Но тъй като явно ти липсва опит с DSLR, имаш някои неправилни представи за това кои характеристики са важни, и кои не. Можеш да научиш нещо от чуждите грешки, или от своите :shake_puter: - изборът е твой.

Стана ми интересно ... :) Кое точно му е "недоброто" на обработката на RAW? Конвертирал съм много снимки от K-x, и 1-2 от K-r. Никакви проблеми. Личните ми предпочитания са към Adobe Lightroom, но има и много други програми за обработка, дори и безплатни. А за резолюцията - 12MP са напълно достатъчни за любителски цели. Не смяташ да печаташ плакати, нали :) ? Повечето мегапиксели в един момент почват да са недостатък - увеличава се шумът в снимките, и почват да личат повече недостатъците на обективите. Снимал съм с 18MP Canon, и съм го изпитал на собствен гръб.

Не ме разбирай погрешно - нямам желание да те убеждавам да купуваш някакъв определен модел или марка фотоапарат. Но тъй като явно ти липсва опит с DSLR, имаш някои неправилни представи за това кои характеристики са важни, и кои не. Можеш да научиш нещо от чуждите грешки, или от своите :devil2: - изборът е твой.

Какво става с тоя сайт? 15 минути писах отговор и накрая не го публикува. Дори не се запази никъде. Сега по-накратко, доколкото мога. Tова, което писах, го четох в едни ревюта. Там става въпрос за това, че при Pentax се губят повече детайли при преекспонирани снимки, които в последствие не могат да се възстановят. При Nikon нещата не стоели така и имало много по-големи възможностти за обработка. Тоест, може да изстискаш много повече детайли от едно бяло небе например. А за мен това е важно, понеже обработвам всичките си снимки, преди да реша да публикувам. Със сегашното ми Сони нещата са много грозни и груби. Не само че се губят детайли, а и няма какво да изстискам от петте мегапиксела при croop на снимка. Не съм съгласен, че нямало разлика между 12 и 18 MP. При вторите би трябвало да могат да се отрежат по-вече участъци от снимката нали или греша?А това е важно, когато се снима отдалече и желания обект е излязъл твърде малък. Ето, белгиецът се заяде, че пчелата ми била малка, макар целта ми на нея снимка да бе показване не само на пчелата, а и на цветето, от което излита. Pentax притежава важно предимство - 6 fps, но на мен не ми върши работа, защото последните години нямам много спомени от серийни снимки. Сигурно е хубаво, ако човек отиде на рали, да направи по 20 снимки на кола или ако е на състезание по лека атлетика, да заснеме движението на атлета, но лично аз не съм хукнал да правя точно такива снимки, макар и такива да имам в колекцията си. Това, че съм любител не означава, че съм се отказал от всякаква обработка на снимки. Напротив, то това и остава едно от най-приятните занимания след фотосесията. Ето защо, точка по въпроса за RAW. Колкото повече, толкова повече. Обаче, ти малко си противоречиш, ако погледнем линейно на нещата. Един път препоръчваш старо тяло и казваш, че било важно да има сервомотор, отричаш по-големите резолюции и казваш, че и 12 МП били достатъчни, а втори път си мечтаеш за D7000, който е с 14 битово преобразуване на цветовете и 16 MP. Да, знам защо си мечтаеш - има вграден сервомотор. Но все пак получаваш и много по-модерна техника. И да се върна пак на Pentax. Заключението в това ревю бе, че Pentax k-r вече не е толкова изгоден за цената си, както Pentax k-x в края на 2009 година, когато конкурентите не бяха изкарали новите си модели. Сегашният k-r просто е един фейслифт, без много нови неща. Може и да нямам реален опит с DSLR, но гледам да си изясня нещата навреме. Не бързам с покупката, както с други продукти преди това. Има достатъчно време да прочета много отзиви в нета, защото на живо няма как това да стане. Все пак, благодаря за мнението колега. Видно е, че Pentax k-r е добър фотоапарат и ще се радвам да споделиш, как стоят нещата при Pentax с обработката на изгубени детайли при преекспониране. Наистина ли нещата са такива, каквито ги описват в ревютата или мрънкат на високо ниво?

1) "Там става въпрос за това, че при Pentax се губят повече детайли при преекспонирани снимки, които в последствие не могат да се възстановят. При Nikon нещата не стоели така и имало много по-големи възможностти за обработка."

Да, и аз го четох това за Pentax K-r тук. Подобен проблем има при много модели от различни марки, и явно при K-r е по-силно изразен. Съгласявам се с теб, макар и не от личен опит.

2) "Не съм съгласен, че нямало разлика между 12 и 18 MP. При вторите би трябвало да могат да се отрежат по-вече участъци от снимката нали или греша?А това е важно, когато се снима отдалече и желания обект е излязъл твърде малък."

Не съм казал никъде, че няма разлика между 12 и 18 MP :) . Казах, че по-голямата резолюция може да е недостатък. Разбира се, че с нея ще имаш по-големи възможности да кропваш (изрязваш) снимката, както и повече детайли при един и същ размер. Но не трябва да пренебрегваш и отрицателните страни. Ползвал съм едни и същи обектив за Canon на 10 и на 18 MP, и за мое съжаление на новото ми тяло (550D) те се представяха по-зле. Наложи се да ги сменям ... Едно от нещата, което ме спира засега да се засиля към D7000, е точно по-голямата резолюция. Основният обектив, който ползвам, е 18-105VR, а четох тук-там, че на 16MP не бил толкова добър, както на 12. Не искам да сменям и него.

Освен това имай предвид, че обработването на по-големи снимки изисква и повече място, и по-мощен компютър.

3) "Обаче, ти малко си противоречиш, ако погледнем линейно на нещата. Един път препоръчваш старо тяло и казваш, че било важно да има сервомотор, отричаш по-големите резолюции и казваш, че и 12 МП били достатъчни, а втори път си мечтаеш за D7000, който е с 14 битово преобразуване на цветовете и 16 MP. Да, знам защо си мечтаеш - има вграден сервомотор."

Имам намерение да си взема (някой ден) D7000 заради:

- Наличието на мотор в тялото, и след спирането от производство на D90 - най-евтиният актуален модел с мотор.

- Много добрата матрица, която, въпреки многото мегапиксели, на тестовете показва изключително ниско ниво на шум, особено в тъмните участъци. Впрочем, същата матрица има и D5100 ;) .

- Съвместимостта със стари ръчнофокусни никонски обективи.

- Възможността за корекция на фокуса (Micro-Adjustment) . Това ще ми е особено полезно за Sigma-та, ако има някакви отклонения във фокусирането.

- Електронния хоризонт. Нямаш си представа колко често се налага да си изправям снимките.

- По-добрият дисплей. D5000 е зле в това отношение.

- По-добрият визьор - пентапризма, със 100% покритие на кадъра.

- По-доброто мерене и фокусиране - и от D5000, и от D90.

Не са малко неща, нали? :cool: Отрицателните страни (лично за мен) са: високата цена, сравнително големите размери и тегло, както и 16-те MP. Както писах, не знам как ще се отразят те на обективите, с които разполагам. Освен това D5000-то ми е почти ново, харесва ми въпреки недостатъците си, и още не ми се разделя с него.

4) Когато излезе, Pentax K-x имаше една от най-добрите за времето си матрици, по-отношение най-вече на ниския шум. Същата матрица (производство на Sony) я има и в D5000, но там обработката на образа е малко по-различна. K-x имаше два основни недостатъка - липсата на потвърждение във визьора на точката на фокусиране, и ненадеждната работа с 4хАА батерии. Е - K-r е същият апарат, но с отстранени точно тези два недостатъка.

Най-големият проблем при Pentax в България е по-трудното намиране на обективи. Цената няма да коментирам, тя се определя най-вече от търговците, и както всичко в нашата мила Родина, няма много общо с обективността.

Благодаря за отговора. И аз си мислех тия неща, с изключение на неяснотата ми относно резолюциите. Сега ми хрумна - дали не може някъде да се намерят снимки в RAW формат от различни фотоапарати, за да пробвам на място с някоя програма, как стои въпросът с корекциите? Само, че ми трябват не някакви стандартни снимки, като тия на dpreview.com, а съвсем нормални с небе и така нататък. Сега засега имам един плъгин на GIMP - UFRaw, с който отварям подобни файлове, но в интерес на истината съм в процес на разучаване. За проба си инсталирах и Capture NX 2, но не ми отваря .NEF файловете от D5100. Само веднъж успя и си поиграх малко, но след като затворих програмата, повече не стартира. Подобен проблем се появява и при UFRaw, но там само ми изкарва съобщения постоянно, че някаква си стойност била 0, а файловете си ги отваря. Файловете ги изтеглих от dpreview.com. Все пак, ако знаеш някой сайт, от който мога да изтегля сурови RAW файлове, ще съм ти благодарен да споделиш. Бих приел и някои от теб, ако имаш такива. И един малко ранен въпрос. Някой запознат ли е, какви DSLR се очакват да излязат до тая есен, когато съм запланувал такъв?

Благодаря за отговора. И аз си мислех тия неща, с изключение на неяснотата ми относно резолюциите. Сега ми хрумна - дали не може някъде да се намерят снимки в RAW формат от различни фотоапарати, за да пробвам на място с някоя програма, как стои въпросът с корекциите? Само, че ми трябват не някакви стандартни снимки, като тия на dpreview.com, а съвсем нормални с небе и така нататък. Сега засега имам един плъгин на GIMP - UFRaw, с който отварям подобни файлове, но в интерес на истината съм в процес на разучаване. За проба си инсталирах и Capture NX 2, но не ми отваря .NEF файловете от D5100. Само веднъж успя и си поиграх малко, но след като затворих програмата, повече не стартира. Подобен проблем се появява и при UFRaw, но там само ми изкарва съобщения постоянно, че някаква си стойност била 0, а файловете си ги отваря. Файловете ги изтеглих от dpreview.com. Все пак, ако знаеш някой сайт, от който мога да изтегля сурови RAW файлове, ще съм ти благодарен да споделиш. Бих приел и някои от теб, ако имаш такива.

И един малко ранен въпрос. Някой запознат ли е, какви DSLR се очакват да излязат до тая есен, когато съм запланувал такъв?

Във photographyblog.com към ревютата на моделите прилагат и примерни снимки в "суров" формат, естествено, за които имат такава възможност. Конкретно за D5100 - тук . За да ги отвориш обаче с Capture NX2, ще ти трябва последната версия - 2.2.7 .

Аз мога да ти дам файлове от D5000 . Ето един

пример , в който се е получило "изгаряне" на белите участъци от снимката. Любопитен съм какво можеш да направиш по въпроса ;) .

Това с преекспонирането го има при много модели от всички марки. Недостатък е на системата на мерене, която изчислява общата осветеност на кадъра, и в зависимост от това определя параметрите на снимката. Зависи също така и от настройките на апарата. Когато снимаш при ярка светлина, добре е да намалиш малко експонацията примерно с 0.5 - 1 , за да неутрализираш ефекта.

А за моделите, които се разработват - шегуваш се, нали :cool: ? Фирмите ги пазят в тайна, за да повишат интереса на потенциалните клиенти. Отвреме навреме изтичат разни слухове, но не се знае на кой може да се вярва.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Благодаря! Ще прегледам утре нещата. А за моделите не знаех. Мислех си, че е както при автомобилите - 2-3 години предварително се знае какво ще излезе на пазара, даже фирмите умишлено представят модела година - година и половина преди започване на сериийно производство. Да, досетих се, че ще трябва нова версия на NX2,че съм изтеглил една стара. Аз и затова, като снимам със сапунерката пейзажи, коригирам чувствителността с -1, -2 EV в зависимост от това, дали искам да заснема и слънцето или само небето с облаци. То добре, че тая сапунерка има ръчни настройки, че иначе отдавна да съм я захвърлил.

Не съм съгласен, че нямало разлика между 12 и 18 MP.  При вторите би трябвало да могат да се отрежат по-вече участъци от снимката нали или греша?А това е важно, когато се снима отдалече и желания обект е излязъл твърде малък.

Pentax  притежава важно предимство - 6 fps, но на мен не ми върши работа, защото последните години нямам много спомени от серийни снимки.

Сега, една неприятна истина. Значи при сегашното положение на несъвършенство на техниката си ги смятай така:

от 3000х2000 пиксела си ги намаляваш на 50% снимките и стават 1500х1000 пиксела.

същото е и при 

4608х3072  = 14 МП

4928х3264  = 16МП

и го цакаш цветния шум да стане по-незабележим при по-високо изо.

Освен това когато е потрепнал обектива при снимка, пак трябва да намалиш на 50% за да замаскираш липсата на резкост на изображението. Даже и не е достатъчно често това намаляване на 50% та трябва да замъгляш "изкусвено" задния план ( особено при макро) ако ти се налага да повишаваш резкостта на снимката. Иначе си личи обработката.

Значи, за по-сигулно разчитай на 50% от размера в пиксели. За пускане на снимки в Интернет няма проблеми. За плакати - не знам, рядко печатам снимки и не по-голями от 20 на 30 см.

Серийните снимки вършат страхотна работа при снимане на 300мм , защото не го виждаш добре какво точно става и не можеш да предвидиш винаги точния момент на снимане. Та като го пуснеш да си щрака и хапарато прави шедьоври вместо теб. Ако искаш да можеш да ловиш моменти ( като снимката ми с коня от днес) , трябва да е изключена стабилизацията на обектива или на апарата, иначе до като се накани ситемата да стане готова и коня вече не се зъби. И няма никакъв вариант да го накараш пак да направи същото изпълнение щото не си научил конски. А като е изключена стабилизацията , трябва да те ти треперят ръцете. И тук пак  серийните снимки помагат. Ако първата и втората са мътни, следващите вече не са, щото не натискаш спусък а само гледаш през визьора кво става и забравяш да трепериш като алкохолик. Та снимането в серия си е блага работа, при условие че не ти пука кога ще се скапе фотоапарата. На мен не ми пука и си щракам на воля. Като издъхне, ще си имам добра причина да си купя нов. Ама си купувам от най-евтините, понеже съм тарикат. Не ми трябва техника да си я галя и да й се радвам калко е скъпа, нито пък имам желание да я пазя. Каруцата ми например не я мия,  дъждът я мие. И тя не сме да се повреди, щото ще я сменя с нова и така.  

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Ами това, което може да се направи например, е в едното изображение да се запише с корекция -1EV да кажем, а второто с +1. След това да се наложат двете изображения и да се прави каквото ще се прави. По принцип възможностите са много, а аз не съм човек, който се занимава професионално с това и работя по метода - "проба-грешка". Още повече, че за сефте се занимавам с RAW файлове. Трябва ми време да схвана нещата, но възможностите изглеждат доста големи или поне дотолкова, доколкото му се занимава на човек.Мисля, че ако се овладее една стандартна процедура с корекции на експозицията, ще се постигат доста бързи резултати в снимки тип - преекспонирано небе, недоекспонирана земя. Ето това имам предвид: http://photo-forum.net/ebook/page5-1.htm Те затова споменах, че не ми харесва факта, че Pentax k-r има малки възможности за възстановяване на детайли от преекспонирани кадри.

Днес ме хванаха дяволите и в почивката на работа, се захванах да гоня едни гарги. Хванах една две и аха да се зарадвам се сетих, че оня ден правих някакви експерименти с уголемяване на снимки с малка резолюция и съм забравил сонито на 1 мегапиксел xD Да, хванах две гарги излитащи от едно дърво, като втората със серия снимки, а първата докато захапе фотоапарата, но с 1 мегапиксел си останах само с емоцията :P

ПП: А, да, забравих. Днес си купих един филм Kodak за 40 годишния Зенит и направо съм на седмото небе ;) Остава и да се сетя, как се наглася всичко по фотоапарата. Не е проблем, но имам едно леко въпросче към знаещите. Имам книги за чернобяла фотография. Там всичко е описано подробно, но се отнася за чернобели филми. Какви корекции трябва да направя, когато ползвам цветен филм? 200 ASA 200 ASA ли са или трябва да се съобразявам с нещо друго? Е, знам, че цветното е цветно и експерименти като тия, да правя семейна снимка на светнати лампи не върви. За целта си имам една светкавица FIL 16, която все още работи и на времето ми е вършила чудесна работа при чернобялата фотография.

Те затова споменах, че не ми харесва факта, че Pentax k-r има малки възможности за възстановяване на детайли от преекспонирани кадри.

Да уточним - това за K-r важи само в сравнение с моделите на другите марки от същия клас. Иначе само по себе си не е голям проблем.

Но спирам да говоря за Pentax, защото от няколко дена насам вече има ревю на D5100 в dpreview.com. Изчетох го внимателно, разгледах примерите, и ти препоръчвам модела с двете си ръце :rolleyes: . От Nikon са свършили добра работа.

Но пак ти напомням да помислиш за обективите. Все пак липсата на мотор ще те ограничава донякъде. Най-вероятно ще започнеш с китовия, но съветът ми е да си вземеш 18-105 VR вместо 18-55. Естествено, ако парите го позволяват.

ПП: А, да, забравих. Днес си купих един филм Kodak за 40 годишния Зенит и направо съм на седмото небе :P Остава и да се сетя, как се наглася всичко по фотоапарата. Не е проблем, но имам едно леко въпросче към знаещите. Имам книги за чернобяла фотография. Там всичко е описано подробно, но се отнася за чернобели филми. Какви корекции трябва да направя, когато ползвам цветен филм? 200 ASA 200 ASA ли са или трябва да се съобразявам с нещо друго? Е, знам, че цветното е цветно и експерименти като тия, да правя семейна снимка на светнати лампи не върви. За целта си имам една светкавица FIL 16, която все още работи и на времето ми е вършила чудесна работа при чернобялата фотография.

Доколкото си спомням ;) 200 ASA са си 200 ASA, независимо какъв е филмът. Не знам какъв точно модел е Зенитът ти, но би трябвало да има настройка за светлочувствителността. Моят имаше. Оттам нататък имаш настройка на скорост и бленда, според осветеността.

ПП. Понякога ми липсва фокусният екран на Зенита ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.