Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Изкарвал съм снимки със светкавица от моята сапунерка на хартия и бих казал, че качеството е идеално. Или поне в домашния албум не може да се направи никаква разлика.

1) Твоето Sony W5 е по-добро от съвременните многомегапикселови китайски пластмасови еднодневки. Не се учудвай.

2) Шумът и размазването в една снимка личат много по-малко на хартия, отколкото на екрана. До 2007-а (преди да си купя компютър) и аз си разпечатвах снимките. Да видиш какви чисти и ясни снимки излизаха от Panasonic LZ2 :) , и как, като ги изкарам на монитора, се вижда всичкия шум ...

Съвета ми е, ако още няма 7-дневен срок минал, от купуването на фотоапарата, да го върнеш и да си вземеш друг. Panasonic-ка не е лош, особено като се има напредвид, че IXUS серията на Канон за тия пари на Авто-режим прави снимки достойни за телефон.

Срокът е минал, тези, които следим темата, знаем :) . А това за IXUS-ите е пълна глупост. Заявявам го отговорно като бивш собственик на IXUS.
  • Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

никъде не намирам такова нещо като "Suppressed Flash". Качеството на снимката, която си сложил от 1000д наистина ме устройва, но точно сега преди да замина на екскурзия не ми се дават пари за фотопарат. Еми изглежда ще карам с фуджито пък каквото стане :). Мерси на отзовалите се

Ами да, няма да го намериш, защото това означава " включена светкавица" :) Иначе, пробва ли с Low Sinchro? И понеже явно фотоапаратът не може да измери точно осветеността, а от там се бърка и светкавицата, защо не пробваш да насочиш апарата към по-светъл обект, докато си натиснал спусъка до средата? И сложи фотоапаратът да измерва осветеността в центъра, а не общата. Просто пробвай различни варианти, докато накрая не се откажеш :)

ПП: А, да, сега ми хрумна нещо нестандартно. Вземи една запалка от ония, дето имат светодиодче и осветявай обекта, докато се опитваш да го снимаш ;)

1) Твоето Sony W5 е по-добро от съвременните многомегапикселови китайски пластмасови еднодневки. Не се учудвай.

2) Шумът и размазването в една снимка личат много по-малко на хартия, отколкото на екрана. До 2007-а (преди да си купя компютър) и аз си разпечатвах снимките. Да видиш какви чисти и ясни снимки излизаха от Panasonic LZ2 :) , и как, като ги изкарам на монитора, се вижда всичкия шум ...

Срокът е минал, тези, които следим темата, знаем ;) . А това за IXUS-ите е пълна глупост. Заявявам го отговорно като бивш собственик на IXUS.

Тук съм напълно съгласен с теб. Само отбелязах, че снимките на хартия не са толкова взискателни. Пък за Каноните...аз лоша снимка от Канон не съм видял. Е, не съм се заглеждал по най-евтините модели, но за мен Канон са водещи при сапунерките, поне от това, което гледам като резултат.

Редактирано от WildHorse (преглед на промените)

Ми то със сапунерка все ядове се получават.

Ако е толкова много зор за снимки в кръчма и ако найстина няма откъде да дойдат пари, тогава:

Публикувано изображение

от този линк е снимката http://www.chassimages.com/cote/cote.xml това е френско списание за фотография. И разправят че един Никон Д40 като моя бил струвал на старо само 100 евро, значи 200 лв.

При Пентаксите който работят със стари руски обективи за по 20 лв също излизат някакви смешни цени. Остава да търси и намери човек нещо неповредено и да снима със стара техника, след като парите са проблем.

Аз настаро не купувам, но ако нямах пари и ако нямах никакъв начин да изкарам допълнителни доходи, щях да почна да търся по познати хора, дали някой няма нещо запазено да продава.

Ами да, няма да го намериш, защото това означава " включена светкавица" :indian: Иначе, пробва ли с Low Sinchro? И понеже явно фотоапаратът не може да измери точно осветеността, а от там се бърка и светкавицата, защо не пробваш да насочиш апарата към по-светъл обект, докато си натиснал спусъка до средата? И сложи фотоапаратът да измерва осветеността в центъра, а не общата. Просто пробвай различни варианти, докато накрая не се откажеш :)

ПП: А, да, сега ми хрумна нещо нестандартно. Вземи една запалка от ония, дето имат светодиодче и осветявай обекта, докато се опитваш да го снимаш :)

хах голям смях ще пада с тази запалка :), а относно за slow synchro стават малкоо по - светли, но трябва да държа фотоапарата много здраво, че се размазва. Изглежда вечер като излизам ще си нося по 5,6 светещи запалки Публикувано изображение. Най - хубави стават на режим парти, но обекта да е на 1,5 метра. Аз имах едно сони преди фуджито, то като "плеснеше" светкавица и пращаше до другия край на заведението, но пък на 100исо шумеше. Изглежда ще взема един канон иксус 80 от един приятел за там. Снимките са му значително по - добри.

А това за IXUS-ите е пълна глупост. Заявявам го отговорно като бивш собственик на IXUS.

Е добре, явно аз имам претенциозен вкус.

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/b49bad5f5e6de9d9f64ddbede60fe206/1j

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/9a021d12fad288694781a888e8b5023c/2v

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/b95e8ac022b989eb16426a697790f593/3h

Авто режим.

http://www.canon.bg/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/IXUS/IXUS_130/ ~300лв

• 2 седмици по-късно...

Някой който му разбира да ддаде мнението си за някой от трите фотоапарата. :rolleyes::yanim:

Някой който му разбира да ддаде мнението си за някой от трите фотоапарата. :) :)

Олимпуса е с най - добри характеристики, но не е ясно как снима - много нов модел е и няма ревюта. Не е лошо да пощракаш с него и с канона и който снима по добре - вземай :)

и аз мисля ,че олимпуса е най добре според написаното ,но нека някой даде още мнения. :)

Ето ревю за Олимпуса : http://www.ephotozine.com/article/olympus-vr-310-digital-compact-camera-review-16439 Както си и мислех, с толкова много пиксели и толкова малък сензор, няма начин да няма шум, дори и на ниско ISO.

Какъв е този сензор и шум за който казваш.къде да гледам в характеристиките.Не съм специалист ,искам просто нормални снимки денем и нощем.Ясно е ,че над 500-600лв. започват апаратите дето са по добри.Но аз съм доволен и на тези.Каква е разликата с апарат дето струва 150-170лв примерно с тези дето съм дал като пример.Само оптичното ли приближение или има и нещо др.И другите са с 12-14мр, но с 5 оптично.

Редактирано от mrawkata (преглед на промените)

При дигиталната фотография се използва светлочувствителен сензор вместо лента. Сензорът улавя изображението, като преобразува различните цветове в ел.сигнали и ги записва. Ето цитат от сайт, който обяснява шумът в снимките: „Шумът" в снимката са детайли като, цветни точки, прашинки или зърна на места, където би трябвало цветът и изображението да са еднородни . Електронният шум в цифровата фотография се поражда в процеса на конвертиране на светлината в цифров сигнал от фоторецепторите, изграждащи светочувствителната матрица. Шумът е по-ясно изразен при снимане с висока светлочувствителност (високи стойности на ISO), при слаба осветеност, или дълга експонация.

Какъв е този сензор и шум за който казваш.къде да гледам в характеристиките.Не съм специалист ,искам просто нормални снимки денем и нощем.Ясно е ,че над 500-600лв. започват апаратите дето са по добри.Но аз съм доволен и на тези.Каква е разликата с апарат дето струва 150-170лв примерно с тези дето съм дал като пример.Само оптичното ли приближение или има и нещо др.И другите са с 12-14мр, но с 5 оптично.

1. нормални снимки нощем на какво, защоот ако е на сгради, отдалечени обекти т.е. където не може да се използва ефективно светкавица - скъпа камера

2. разликата между 500 и 150 е размера на сензора, колкото е по-голям, толкова по-прецизни са цветовете, толкова е по-малко цветния шум, толкова е по-чувствителна камерата

3. доста модели (от евтините) имат и електронен зум, но това е интерполация, т.е. не носи информация, даже се намалява качеството на изображението

4. Обикновено рзделителната способност на камерата няма много общо с зума, моята е 12 мегапиксела и е 12 зум, има други пак с 12 мегапиксела и 25 зум

Няма да снимам сгради вечер.Примерно в къщи ,на заведение да се снимаме ние.Сензора как се води къде да гледам за него.

Няма да снимам сгради вечер.Примерно в къщи ,на заведение да се снимаме ние.Сензора как се води къде да гледам за него.

Хм, не знам, евтините камери няма да дадат добро качество на изкуствено осветление. Сензора е една пластина, която е фотоприемника. В тази тема някой пусна една диаграма когато попитах за камера, която да си купя, потърсете я, там доста нагледно са показани разликите в размерите на различните сензори.

П.П. Ето го поста: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=2174&view=findpost&p=1960370

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Като разгледах снимките от ревюто на Олимпуса - не е по шумен от всички съвременни сапунерки. То вече под 14 Мп няма и с по големи сензори също в този клас и за тези пари. Ресайзваш снимките после на 6-7 Мп и шума почти изчезва. Все пак и зумче си има :)

Ок значи ще се насоча към олимпуса май.Като отида в магазина ще поразпитам още и ще видя. :cool:

Какво бихте препоръчали за компактен фотоапарат на цена 600-650 лв?

Аз снимам с FUJI F70EXR , който закупих след препоръка от колега от този форум. Благодара Fixt00l.

Canon са прилично зле, и прекалено скъши, бих препоръчал да се преориентираш.За под 400 лв има FUJI F70EXR, с реален 10х zoom, и много по-добри снимки, при всякакво осветление, особено при парти, на тъмно, следобед, вечер, в заведение и т.н, което е най-често срещаното любителско снимане.

Сега избираме за приятел с по-висок бюджет.

Благодаря.

Какво бихте препоръчали за компактен фотоапарат на цена 600-650 лв?

Аз снимам с FUJI F70EXR , който закупих след препоръка от колега от този форум. Благодара Fixt00l.

Сега избираме за приятел с по-висок бюджет.

Благодаря.

Това Canon-че. Ако го интересува GPS, може и 230.

Този Olimpus също много добре изглежда :whist:

Редактирано от tihman (преглед на промените)

Това са два линка към 3 различни модела ...

Само преди няколко страници в темата се обсъждаше избор на подобен апарат. В резултат на което Ssilver стана собственичка на TZ10. Доволна е от него, доколкото знам, и показва хубави снимки. Ако за теб не са важни режимите "Приоритет на бленда/скорост" , можеш да помислиш и за по-стария модел - TZ7. Той (лично според мен) дава малко по-добро качество на снимките, и в момента може да се намери на много добра цена.

Благодаря Mr. McPherson.

Грешка съм допуснал наистина при копиране на линковете.

Вторият линк трябваше да е този : http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_dmc_tz10_review/

Ръчните настройки и приоритетите на бленда и скорост са много желателни.

Имам и един друг въпрос.

Как се казва функцията на светкавицата, която при дълга експозиция я управлява по кое време да светне?

Пример: Правя дълга експозиция, да речем 6 сек. Искам светкавицата да светне в края на експозицията.

Slow Sync Flash- това ли е?

Има ли компактни фотоапарати с такава функция на светкавицата или е приоритет само на големите и скъпи DSLR?

здравейте нуждая се от помощ искам да си купя фотоапарат но не знам какъв много се чудя какъв точно не разбирам от фотоапарати и затова ще се нуждая от вашите съвети :wors: чудя се между SONY Cyber-shot DSC-T110 Canon PowerShot SX130 IS 12MP PANASONIC DMC-FZ45EB-K лично на мен ми харесва начина по който изглежда сонито малко компактно готин дизаин но до там иначе не знам дали си струва като качество канона може би най добрата марка поне от това което съм чувал дизаина му не е особено добър но няма значение стига да е добър и панасоника изглежда доста професионален на външен вид моля ви кажете си мението за тези три апарата или ми препоръчаите някой друг за разумна цена благодаря ви предварително

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.