Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Все още съм млад, за да ми треперят ръцете ;) и предполагам че ще мога да снимам без да мърдам много обектива. Тъкмо гледах темата от подписа ти и се канех да те питам с какво снимаш и ме изпревари, само не можах да разбера какъв модел е никона. Между другото страхотни снимки, браво. Именно на мен ми е на сърце обектива да има макро режим и автозуум.

Гледай само да не се прекараш да си купиш някой 40мм макрообектив, щото ще снимаш на 5 см от пеперудата, ако не е отлетяла.

Тези 95 см за които ти говоря на моя всъщност са до почти гърба на фотоапарата, там на врътката дето виждаш в зелено ауто. Та кото прочетеш че някой макро обектив снима на минимално разстояние от 16 или 20 см, те са почти  до гърба на фотоапарата, не са до предната леща на обектива. Като сложиш и сенника и го скъсяваш разстоянието с още 5 см до пеперудата. Та за макро си трябва от 150мм нагоре, ама са скъпи тия пусти обективи макро 1:1.

Обобщено, без да го меря сега, моя се води че снима на 95 см, ама то излиза но около 65 см от сенника му. А без сенник срещу слънцето ще се появят едни гадни цветни кръгове, да те е кеф да се ядосваш.

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нещо по-скромничко като цена, долу горе на това ниво, като обектив..?

За съжаление - не ... Този обектив е с оптимално съотношение (качество + възможности)/цена , затова го препоръчвам. И е от сравнително евтините ;)

Ако ти се вижда скъпо - може би DSLR не е подходящ за теб. Защото покрай него се дават много пари. По-добре се ориентирай към някой турбозуум.

Идеята да си купуваш тяло само с 55-200 е абсурдна. Милиметрите между 18 и 55 са най-използваните, не случайно китовите обективи на всички марки са в този обхват.

Поръчката на скъпа техника от друга държава е рисковано, особено ако не знаеш езика, и не си запознат с технологията на покупко-продажбата. Рискуваш - да не получиш точно това, което мислиш, че си купил, да платиш повече, отколкото си си мислел, да се повреди стоката при транспорта, и т.н. Ако си купувал от ebay - мисля, че разбираш  :rolleyes: .

Аз пък моя 35 мм го слагам само когато ми трябва да снимам на бленда Ф1.8 до Ф 2.8 в някакви помещения.

Китовия 18-55 мм  го слагам по 2 пъти в годината.

На аз нали не си падам по снимането на пейзажи и облаци и морски вълни, та си щракам с 70 - 300 мм навън, за да са хубави снимките.

Ако пуснат един 24 мм ф2 Никонски, тогава може да го разкарам 35 милиметровия.

Магазините които съм ги писал нямат нищо общо с ebay-ско пазаруване. По фотофорумите във франция и Германия хората са си създали нарочни теми за обсъждане на тези магазини ( поотделно за всеки ) и пазаруват смело. Французите холандски не говорят въобще. Германците могат евентуално да разчитат че в някой от магазините ще им говорят на немски., но по принцип се действа на английски. 

Аз ловя тука 4 холандски телевизии ( излъчвани от Люксембург, не знама защо го правят ) и филмите им и емисиите които купуват от Америка и Англия са с надписи. Та още от малки слушат английски щат не щат. И свикват с него и го учат.

Аз идеята я схванах, но ми се искаше да я опишеш тук. Така че всеки да разбере за какво става дума, без да се бори със сума ти видео и текстова информация на английски. Като не искаш - аз ще се опитам.

rlaguna, идеята е следната - на съвременните цифрови апарати със сменяеми обективи могат да им се слагат и стари обективи, предназначени за лентови апарати. Такива понякога се намират на много ниски цени, и дават учудващо добри резултати. Само че, тъй като всяка марка има собствен начин на поставяне на обектива (байонет), и не са съвместими една с друга, налага се да се ползват преходници. Ако искаш да ползваш такива стари обективи на DSLR Canon, ти трябва преходник на цена между 10 и 100 лв (приблизително), в зависимост от вида. А това, което предлага Нео за Samsung NX, е да си купиш обектив за това тяло (който в България нов не знам да се продава, а в ebay гледам, че му искат $300), да го изтърбушиш, и да го преработиш в преходник.

Кое от двете те устройва, ти си решавай :offtopic_s: .

Нео, Nikon имат толкова много стари ръчнофокусни обективи, че едва ли ще ми се наложи да ползвам от други марки. Но дори и за това си има начини. Има преходници, има го и slav61 :speak: . Но лично за мен не си заслужава. Ако толкова го исках, щях да си остана на Canon.

Зададох ти три въпроса не заради мен, а заради другите, четящи темата. Не получих отговор ... Жалко. Ще ми е много неприятно, ако и ти станеш поредният хейтър, който предпочита да плюе, вместо да помага.

Е не успя да уцелиш правилния отговор, не знам за какви страници на английски говориш, но една малка таблица дава красноречив отговор на въпроса:

Публикувано изображение

Няма преходници за никон с които да ползваш пълноценно обектива. Всъщност има, но с оптичен елемент, което скапва качеството на изображението. Повечето от четящите темата тия въпроси едва ли ги вълнуват, не се притеснявай за мен освен това. :ph34r:

Здравейте отново :speak:

Преди няколко седмици бях писал, че си търся апарат (сапунерка) около 200-300 лева макс.

След дълго мислене и разглеждане на ревюта и тестове, реших лееееееееееко да дигна летвата.

На въпроса. Колебая се между Canon Powershot SX30 IS, Nikon P500 и Fujitsu SH10. Както се вижда от примерите съм се спрял на лидерите (доколкото разбирам) в суперзуум нишата. Не е сапунерка, не е професионално. Имат си ръчни настройки (повече или по-малко). Едните имат CCD, другите CMOS сензори (които явно са по-добри ако са в ДСЛР машинка). Едните могат да снимат в RAW, другите не. Май и трите не се справят добре на тъмно.

Та, кое от трите ще ми препоръчате? И трите използват някаква стабилизация на изображението, и трите не могат да се сравняват с DSLR-ите като качество, но отново - избрал съм ги главно заради суперзуума.

От друга страна има ли DSLR, макар и любителски за тези пари и съответно какви обективи могат да му се намерят? Защото явно да можеш да сменяш обективи е много по-блага работа от това да работиш само с едни вградени. Там вече предполагам едва ли мога да очаквам за подобни пари такъв зуум, но пък качеството на изображението би трябвало да е по-добро.

п.п. Честно казано засега избора ми клони към Канончето и предполагам, че след някой друг месец ще излезе новата версия SX40, за която чувам се очаква 40+ оптичен зуум.

Не ми е ясно как точно да ти помогнем. Като гледам, добре се ориентираш във функциите на апаратите. Избери този, чиито екстри ще са ти най-полезни. Потърси в Интернет някакви ревюта, по възможност с примерни снимки, и виж от кой ще ти харесат най-много. Моите лични предпочитания са за Canon SX30.

Но ми е интересно - за какво ти е този голям оптичен зуум? Какво ще снимаш? Обективите им в дългия край са на 840, 810, 720 мм (екв.) . На такива разстояния нито качеството на снимките ще е като хората, нито ще те спаси каквато и да е стабилизация, за да снимаш от ръка. Ще трябва статив. И става сложно :P . Каква е целта ти?

За тези пари (800-900 лв) можеш да си купиш DSLR само най-нисък клас с китов обектив. Или да търсиш втора ръка. И не е вярно, че смяната на обективи е "блага работа" , точно обратното. Тъй като DSLR-ите са с по-големи матрици, за тях е невъзможно да се направят аналогични обективи с 35х "зуум" . Или - както се майтапеха във Фотофорума - възможно е, но никой фотограф няма да е в състояние да си купи такъв обектив. Или да го носи :P .

.... Или - както се майтапеха във Фотофорума - възможно е, но никой фотограф няма да е в състояние да си купи такъв обектив. Или да го носи :D .

Не съм сигурен че няма да се намерят мераклии паралии да си го купят. Щом има желаещи (и то не малко) за този: http://hasselblad.com/promotions/h4d-40-ferrari-edition.aspx (и това е на промоция :) )

Mr. McPherson, бе откакто видях в тубата клипчетата които правят тия фотоапарати със зуум на луната, очите ми останаха там (да не повярваш що народ снима такива работи). То май и точно това ми харесва в тях - комбинация между фотоапарат и бинокъл. Като за средна работа ... А и малко като подготовка за някое DSLR-че след време (това вече е в неопределеното бъдеще). Поне като външен вид и възможност за настройка. И цялата работа тръгна от сапунерката VR 320 на Олимпус с нейното 12 кратно оптично увеличение.

Mr. McPherson, бе откакто видях в тубата клипчетата които правят тия фотоапарати със зуум на луната, очите ми останаха там (да не повярваш що народ снима такива работи). То май и точно това ми харесва в тях - комбинация между фотоапарат и бинокъл. Като за средна работа ...

А и малко като подготовка за някое DSLR-че след време (това вече е в неопределеното бъдеще). Поне като външен вид и възможност за настройка.

И цялата работа тръгна от сапунерката VR 320 на Олимпус с нейното 12 кратно оптично увеличение.

аз съм с подобен (х12 зум) и съм имал много малко ситуации при които да ми се иска да има ще малко. Освен това ако нямаш статив или нещо на което да се подпреш комбинирано с твърда ръка го пиши избягаало :cool:

Mr. McPherson, бе откакто видях в тубата клипчетата които правят тия фотоапарати със зуум на луната, очите ми останаха там (да не повярваш що народ снима такива работи). То май и точно това ми харесва в тях - комбинация между фотоапарат и бинокъл. Като за средна работа ...

А и малко като подготовка за някое DSLR-че след време (това вече е в неопределеното бъдеще). Поне като външен вид и възможност за настройка.

И цялата работа тръгна от сапунерката VR 320 на Олимпус с нейното 12 кратно оптично увеличение.

Ясно, разбирам. И ти вярвам :cool: - тук във Варна даже се събираха ентусиасти да снимат затъмнението, бяха си приготвили и телескоп.

Е, щом мислиш, че си заслужава да дадеш толкова пари - давай.

И аз съм имал турбозуум, само че стигаше в дългия край "само" до 432 мм (екв.). Стабилизацията работеше перфектно, нямах размазани снимки, дори и с моите нервни ръце :wors: . Но мисля, че 700-800 мм е много.

12 кратен оптичен зум не е 12 кратно оптично увеличение. Не се хващайте на евтини търговски трикове. Виждам обаче че даже точно така пише в българските сайтове. Оптичното увеличение на конкретния модел е само 6 пъти. Формулата е проста, увеличението е това което е над 50мм приравнено фокусно разстояние. 12х50 е 600мм. Много са малко турбозумовете дето ги имат или надминават.Канон СХ 30 е 35 кратен зум, ама реалното оптично увеличение му е 16,8. :)

Уместни забележки :rolleyes: Явно ще се продължи проучването. Все пак тия пари няма да се дават от днес за утре.

Освен това ако нямаш статив или нещо на което да се подпреш комбинирано с твърда ръка го пиши избягаало 

Абе аз понеже знам къде да търся точната информация и намерих това за 

PowerShot SX30 IS

Focal Length

35x zoom: 4.3 (W) - 150.5 (T) mm (35mm film equivalent: 24 (W) - 840 (T) mm)

значи превеждам го на разбираем език

зумчето е само от 4,3 мм до 150,5 мм

та няма никакви 840 мм в този обектив, значи няма страшно. Особено ако ги гледа човек на екран с 1080 пиксела вертикална резолюция. А пък ако ги печати на снимки на хартия от 20 по 30 см още повече няма да има проблеми.

Е, това е при условие че не го е хванала паркинсоновата болест да му треперят ръцете като на дърт алкохолик де.

За стабилизацията му не знам, какви поразии прави.

Добре де пичове. Ако затаковаме фактора "зуум" (около който ми се върти избора ЗАСЕГА), какво бихте ми препоръчали за около 600-800 лева? За тия пари коя машинка може да вади хубави снимки (като за своя клас), може да има достатъчно свобода за настройки (ръчни) и други такива благинки? Ясно е, че няма да е върхов клас, но все трябва да има и някакъв балансиран клас между сапунерка за 150 лева и DSLR + оптика за 1000-2000+ лева.

...

200лв е голяма стъпка и ако ползваме максимума на бюджета - купуваме едно от следните предложения с китов обектив:

Nikon D3100

Canon EOS 450D Digital Rebel XSi EOS Kiss X2

Canon EOS 1000D Digital Rebel XS EOS Kiss F

Canon EOS 1100D Rebel T3

Към тази група има пропуснати ниско бюджетни на сони, пентакс и фуджи, разните кулпиксове и поуършотове за тези пари в киреча!

200лв е голяма стъпка и ако ползваме максимума на бюджета - купуваме едно от следните предложения с китов обектив:

Nikon D3100

Canon EOS 450D Digital Rebel XSi EOS Kiss X2

Canon EOS 1000D Digital Rebel XS EOS Kiss F

Canon EOS 1100D Rebel T3

Към тази група има пропуснати ниско бюджетни на сони, пентакс и фуджи, разните кулпиксове и поуършотове за тези пари в киреча!

Мда. Но тук цените са малко по-различни. За 800 лева рибата е рак. Лично аз с малко замисляне, бих се спрял на вече поостарелия Nikon Coolpix P7000. Но понеже смятам, че това отново е компромис, бих послушал съвета на Profruit.

Ясно е, че няма да е върхов клас, но все трябва да има и някакъв балансиран клас между сапунерка за 150 лева и DSLR + оптика за 1000-2000+ лева.

Това за оптиката за 2000 лв са легенди, пускани от хора на които техниката им пречи да снимат.

Ето това е купено ново, Никон с китов 18-55мм за 300 евро + 139 евро за зума 70-300 с макро 1:2, значи само 439 евро за всичко от 18 до 300мм. За същите пари никога не бих си купил турбосапунерка, със матричен сензор колкото нокът на бебе. Та ако щат и "еквивалентен" телескоп да са й закачили.

Публикувано изображение

Никони и Сонита лесно се намират нови за по 300 евро.

п.п.

опит със турбосапунерки нямам де, и няма и да имам още дълго време.

Добре де пичове. Ако затаковаме фактора "зуум" (около който ми се върти избора ЗАСЕГА), какво бихте ми препоръчали за около 600-800 лева? За тия пари коя машинка може да вади хубави снимки (като за своя клас), може да има достатъчно свобода за настройки (ръчни) и други такива благинки?

Ясно е, че няма да е върхов клас, но все трябва да има и някакъв балансиран клас между сапунерка за 150 лева и DSLR + оптика за 1000-2000+ лева.

За 600-800 лева можеш да си вземеш например:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

и разни други. Всеки от тях си има предимства и недостатъци. Но ако искаш наистина качествени снимки - вземи си DSLR. Дори и втора ръка (след като ти е ограничен бюджета) - пак си струва. Предложенията на Profruit са добри, но с изключение на 1000D няма да ги намериш в България нови за под 800 лв. Спомням си наскоро се продаде в базара употребяван, но на малко кадри 450D + 18-55IS , за 600 лв. От това по-добро ... Ако искаш да снимаш Луната - добавяш един EF 75-300 за 200 лв, и си екипиран :P .

Само че, за да имаш хубави снимки, апарат не е достатъчен. Най-важна е не техниката, а човекът, който работи с нея ;) .

Да де, ясно е това за задклавиатурното (в случая задобективното) устройство. Но нали все пак и техниката трябва да е нещо поне малко качествено. Благодаря за предложенията :cool:

Искам да попитам, кой от двата модела апарати е по- добър. CANON POWERSHOT SX210 IS МОДЕЛ POWERSHOT SX210 IS РЕЗОЛЮЦИЯ 14.0 MPX РАЗМЕР НА МАТРИЦАТА 1/2.3" БРОЙ ПИКСЕЛИ 14.5 ОПТИЧНО ПРИБЛИЖЕНИЕ 14.0 СТАБИЛИЗАЦИЯ ДА ЦИФРОВО ПРИБЛИЖЕНИЕ 4 x РАЗМЕР НА ЕКРАНА В INCH 3.0 " РАЗМЕР НА ЕКРАНА В СМ 7.6 CM РЕЗОЛЮЦИЯ НА ВИДЕО КЛИП 1280x720, 30fps ВИД КАРТА С ПАМЕТ SD/SDHC ВГРАДЕНА ПАМЕТ НЕ РЪЧНИ РЕЖИМИ ДА ISO 80/1600 ТИП БАТЕРИЯ Li-Ion NB-5L МАТЕРИАЛ НА ТЯЛОТО МЕТАЛ Sony DSC-HX7VN Digitalkamera (16 Megapixel, 10-fach opt. Zoom, Full HD Videoaufnahme, GPS, 7,6 cm (3 Zoll) Display, bildstabilisiert) gold Features 16,2 Megapixel effektive Auflösung des Exmor R Sensors 25 mm Sony G Weitwinkel-Objektiv mit 10-fach optischem Zoom, Lichtstärke: F1:3,5 bis 5,5, Brennweite im Vergleich zu 35-mm-Kleinbildkamera: 25 bis 250 mm 7,6 cm (3 Zoll) Xtra Fine Tru Black LC-Display mit einer Auflösung von 921.600 Pixeln GPS-Recorder und Kompass, 3D-Schwenkpanorama, Lichtempfindlichkeit: ISO 125 bis 3200 (inkl. AUTO Modus), Verschlusszeit: 1 bis 1/1.600 Sek. BIONZ Bildprozessor, Bildstabilisator, Full-HD-Videoaufnahme (AVCHD, 50 Bilder/Sek. (interlaced))

Искам да попитам, кой от двата модела апарати е по- добър.

CANON POWERSHOT SX210 IS

МОДЕЛ POWERSHOT SX210 IS

РЕЗОЛЮЦИЯ 14.0 MPX

РАЗМЕР НА МАТРИЦАТА 1/2.3"

БРОЙ ПИКСЕЛИ 14.5

ОПТИЧНО ПРИБЛИЖЕНИЕ 14.0

СТАБИЛИЗАЦИЯ ДА

ЦИФРОВО ПРИБЛИЖЕНИЕ 4 x

РАЗМЕР НА ЕКРАНА В INCH 3.0 "

РАЗМЕР НА ЕКРАНА В СМ 7.6 CM

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ВИДЕО КЛИП 1280x720, 30fps

ВИД КАРТА С ПАМЕТ SD/SDHC

ВГРАДЕНА ПАМЕТ НЕ

РЪЧНИ РЕЖИМИ ДА

ISO 80/1600

ТИП БАТЕРИЯ Li-Ion NB-5L

МАТЕРИАЛ НА ТЯЛОТО МЕТАЛ

Sony DSC-HX7VN Digitalkamera (16 Megapixel, 10-fach opt. Zoom, Full HD Videoaufnahme, GPS, 7,6 cm (3 Zoll) Display, bildstabilisiert) gold Features

16,2 Megapixel effektive Auflösung des Exmor R Sensors

25 mm Sony G Weitwinkel-Objektiv mit 10-fach optischem Zoom, Lichtstärke: F1:3,5 bis 5,5, Brennweite im Vergleich zu 35-mm-Kleinbildkamera: 25 bis 250 mm

7,6 cm (3 Zoll) Xtra Fine Tru Black LC-Display mit einer Auflösung von 921.600 Pixeln

GPS-Recorder und Kompass, 3D-Schwenkpanorama, Lichtempfindlichkeit: ISO 125 bis 3200 (inkl. AUTO Modus), Verschlusszeit: 1 bis 1/1.600 Sek.

BIONZ Bildprozessor, Bildstabilisator, Full-HD-Videoaufnahme (AVCHD, 50 Bilder/Sek. (interlaced))

CANON POWERSHOT SX220 IS или 230 IS :speak:

• 3 седмици по-късно...

Здравейте, не мога да избера кои от фотоапаратите да си взема, вие кои от двата харесвате повече:

http://www.technomar...ic-dmc-fx40ep-s

http://www.technomar.../sony-dsc-w530s

А втората важна тема в раздела за какво е?

Добавям темата ви там!!!

Здравейте, можете ли да ми предложите бърз цифров фотоапарат до 200 лв. или поне към коя марка да се ориентирам. Под бърз имам предвид времето, което е необходимо да прави снимка след снимка.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.