Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Благодаря на всички за помоща, но накрая пак се върнах на камерката "Aiptek", доста съм доволен от камерата! HD качествтво до 1080p и снимките излизат добре.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря на всички за помоща, но накрая пак се върнах на камерката "Aiptek", доста съм доволен от камерата! HD качествтво до 1080p и снимките излизат добре.

Е, щом си доволен, дай му 5-ях лева! Утре да не почнеш да псуваш форума!!!! Мисли му!

Абе не е баш така.

Според мен най-просто е да не се заплесва човек по замъгляване на фона.

Ама ако не може да живее без замъгляване, тогава най-лесно и евтино е фона да е много далече назад.

Но в практиката фона не иска да се отдалечи сам, та запалянковците по мъглявините трябва да си купят матричен сензор с възможно по-голям диагонал. Обикновено им стигат парите калкото за един АПЦ-С сензор. А когато няма кинти после за обектив замъгляващ яко , тогава го карат на стари руски джамове и ръчен фокус.

Има и друг вариант, но трябва да има ясно отчетливо разстояние от вертикарната плоскост ( равнина ) на снимания човек и всичко да е зад него , да речем на поне 2 метра. После софтуерно мажеш. Тоя номер не минава когато има неща в същата равнина с човека или пък пред него.

'бати тъпотиите са изходени тук. Превода на тази мисъл би довела до ритуално самоубийство на инженерите от Carl Zeiss Jena и конкурентите им в световен мащаб.

Снимката търпи постобработка. Дали с перото или с четка в маската - фона зад младежа модифицирам за няколко минути време в photoshop.

Колеги, помагаите.

Дойде време да обновим и фотото. Изборът е между тези:

Nikon L120

http://www.euronics....aff_trovaprezzi

и

Finepix HS20

http://www.euronics....d112007286.html

Търся аргументирани мнения за или против и приемам предложения за нещо в ценовия диапазон между двата модела.

Моля, не ми предлагаите модели на сони - не харесвам тази марка принципно, и също не ми предлагаите огледално-рефлексни - не е проблема толкова в парите, колкото че не искаме да задълбаваме в историите с обективи, светкавици и т.н. Не харесвам също и новите "турбо сапунери" на Канон заради тъпо изскачащата им светкавица. Основно снимаме екскурзиите на които рядко ходим, партита и сбирки с приятели и горе-долу това е - всичко на автомат ако възможно.. Бих желал апарата да има LI-io батерия ама те всички са се наговорили да слагат обикновени+ опция за акумулатор. Не случайно съм дал линкове към италиански магазин - ще купуваме от там - не от тези, но цените са еднакви. Примоциите в България за момента не ме интересуват.

Благодаря предварително.

Благодаря, ще прегледам и неговите ревюта.

Хора, я ми кажете две думи за първи DSLR. Накратко - имам на разположение около 400-500 лева (за обектив + тяло) - естествено ще се пазарува втора употреба. Преди месец-два имах страхотно предложение за D5000 и 18-55 за около 400 пари, но го изпуснах. Като цяло съм се насочил към Nikon, но като се разходих по форумите, не намирам нещо повече от D40/D60 в този бюджет, а ниския клас на Nikon първо, че няма AF мотор и второ, че по едно време липсата на копченца ще започне да ме спъва. Иначе най-евтиното тяло с мотор е D90 (или пък някой много стар модел от по-висок клас), нали така? А сега се пазаря с един човек за Sony Alpha A300 и 18-70 кит - струва ли си апаратчето? Вярно, че сигурно ще ми кажете "взимай каквото можеш", но все пак искам да чуя няколко мнения. Благодаря предварително.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Жалко, че си изтървал D5000-то. На такава цена, че даже и с обектив, е супер оферта.

Всичко, което е с APS-C матрица, става за първи DSLR :D . Телата от ниския клас общо взето предлагат едно и също като възможности, и всяко си има малките предимства и недостатъци.

Имам някои възражения към A300 +18-70, не са кой знае какво, но все пак да си ги кажа:

1) Ползва CF карта. Вече всички DSLR-и се насочват към SD стандарта, които са по-разпространени и по-удобни за ползване.

2) Силно шумоподтискане при по-високо ISO, което води до размазване на детайлите. За да го избегнеш, трябва да снимаш в RAW, и после да обработваш в някакъв конвертор. Което е допълнителни време и труд.

3) Най-важното - обективите. Всеки ги подценява, когато за пръв път си избира тяло (включително и аз на времето :* ) . По-късно обаче, когато се ориентира човек, се оказва, че трябва да смени тялото или даже марката.

Китовият 18-70 на Sony е може би най-слабият китак от всички марки. Като острота горе-долу бива, но има силно изразени хроматични аберации. Което, за да се коригира - пак снимане в RAW :) . Освен това все още Canon и Nikon са марките, за които има най-голям избор от обективи. Това е важно, въпреки че може в момента да не го осъзнаваш.

Хубавото е, че можеш да ползваш разни стари и сравнително евтини авто- и ръчнофокусни обективи. Тялото е много подходящо за целта - имаш вградена стабилизация, имаш LiveView с точен и бърз автофокус, байонетът е съвместим с обективите на Minolta, а за други може да се ползва преходник. Имаш и чупещ се дисплей, който може да е полезен в някои ситуации.

Имай предвид, че даже и D40/D60 да вземеш, те пак могат да ти дадат напълно достатъчни възможности да правиш хубави снимки. Nikon се ориентират вече към обективи с вграден мотор, и пускат все повече такива модели. Така че липсата на мотор в тялото е все по-малък недостатък.

А за копчетата ... Според мен - те трябва не да са много, а да са достатъчно. В момента снимам с D7000, което е пълно с всякакви бутони, за всичко. Честно, много ме затрудняват, трябва да мисля за всяка една функция как се превключваше ;) . Вярно, че повечето съм ги научил, но понякога ми е по-лесно просто да си вляза в менюто, и да си избера каквото ми трябва.

ПП. Ще ти бъда благодарен, а и на теб ще ти е полезно - прочети мисълта, която съм цитирал в подписа си, помисли над нея, и ми кажи какво ти е мнението ;) .

Ред. : Ако става дума за тази обява - 500 лв са много. И обърни внимание на факта, че продавачът е готов да го замени за Canon или Nikon ;) .

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Sony Alfa чисто нов с китака се продаваше това лято в кварталната ми бакалия за 214 евро само. Мрънкай им че няма видео да свалят цената. Иначе аз снимам с Д40 и не си купувам друг заради това че нямал копчета. Можеш да разгледаш внимателно снимките ми в раздела фотография, едва ли щяха да са много по-добри ако бях дал 2000 лв за Д90 едно време. Сега един Д3100 нов е само 385 евро и ще изкара по-чисти снимки при слаба светлина от Д90 дето е бил 2000 лв. Та наливането на хилядарки във скъпи играчки е добре, ама за търговците и японците дето ги правят в китайски фабрики. Тука на този форум има един потребител който си е купил на старо Д7000, ама снима с него предимно цветенца и хотели. Неговия Никон една готина кака не може да хване в кадър, щото задапаратното устройство е с странна ориентация. Аз хотели и цветенца спокойно мога да ги щракна с моя Д40 и въобще няма да познаеш че не са снимани с Д7000 от снимките в интернет широки 880 пиксела - просто няма никакъв начин. На един френски форум един белгиец си призна че, колкото и да се взира в снимките които качва по форумите, разлика между Д7000 и Д40 не виджа при размер от 950 пиксела. Ама никаква !!! Оня ги има и двата фотоапарата. И аз като си купя втори ДСЛР, сегашния ми Д40 няма да го продавам, ще му сложа китака 18-55мм и ще си го нося да снимам на 18 - 24мм когато ми трябва, без да сменям обективи.

Sony Alfa чисто нов с китака се продаваше това лято в кварталната ми бакалия за 214 евро само.

Мрънкай им че няма видео да свалят цената.

Иначе аз снимам с Д40 и не си купувам друг заради това че нямал копчета.

Можеш да разгледаш внимателно снимките ми в раздела фотография, едва ли щяха да са много по-добри ако бях дал 2000 лв за Д90 едно време. Сега един Д3100 нов е само 385 евро и ще изкара по-чисти снимки при слаба светлина от Д90 дето е бил 2000 лв. Та наливането на хилядарки във скъпи играчки е добре, ама за търговците и японците дето ги правят в китайски фабрики.

Тука на този форум има един потребител който си е купил на старо Д7000, ама снима с него предимно цветенца и хотели. Неговия Никон една готина кака не може да хване в кадър, щото задапаратното устройство е с странна ориентация. Аз хотели и цветенца спокойно мога да ги щракна с моя Д40 и въобще няма да познаеш че не са снимани с Д7000 от снимките в интернет широки 880 пиксела - просто няма никакъв начин.

На един френски форум един белгиец си призна че, колкото и да се взира в снимките които качва по форумите, разлика между Д7000 и Д40 не виджа при размер от 950 пиксела. Ама никаква !!! Оня ги има и двата фотоапарата. И аз като си купя втори ДСЛР, сегашния ми Д40 няма да го продавам, ще му сложа китака 18-55мм и ще си го нося да снимам на 18 - 24мм когато ми трябва, без да сменям обективи.

Остави каките настрани. Те не са за теб. Остави и хората да си снимат с това, с което са си купили.Много работи знаеш и както се вижда, май не другите, а ти гледаш да се дразниш с хората. Но това не е най важното. Най важното се оказа, ЧЕ не знаеш, Че ПРЕД съюза се поставя запетаята, а не след него. Провери в колко поста си я поставил точно дето не трябва!

Остави каките настрани. Те не са за теб. Остави и хората да си снимат с това, с което са си купили.Много работи знаеш и както се вижда, май не другите, а ти гледаш да се дразниш с хората. Но това не е най важното. Най важното се оказа, ЧЕ не знаеш, Че ПРЕД съюза се поставя запетаята, а не след него. Провери в колко поста си я поставил точно дето не трябва!

Обещавам като почне да не ми става, да ги оставя каките. Само че нищо не мога да ти обещая за коя година ще е, щото сега с тия модерни работи дето ги измислят ... не му се вижда края. Тамън ше стана дядка и ще се окаже че са измислили още нещо дето помага на пенсионерите, да не се пенсионират един вид по отношение на каките. Ще поживеем, ще видим.

А иначе каките виж как ги избират по фотофорумите, да ги пускат в отделна страница, вчерашната кака се уреди с местенце в страницата на избраните от редактора снимки.

Публикувано изображение

Има си то бъдеще в каките за снимачите, на които стрелката на вътрешния им компас е ориентирана да сочи в правилната посака, щото има и други дето нещо са с неправилно ориентирани компаси.

п.п.

за запетайките ще ти отговоря по-късно, щото трябва да ходя да пресичам границата сега.

Редактирано от Мес (преглед на промените)

Аз хотели и цветенца спокойно мога да ги щракна с моя Д40 и въобще няма да познаеш че не са снимани с Д7000 от снимките в интернет широки 880 пиксела - просто няма никакъв начин.

На един френски форум един белгиец си призна че, колкото и да се взира в снимките които качва по форумите, разлика между Д7000 и Д40 не виджа при размер от 950 пиксела. Ама никаква !!! Оня ги има и двата фотоапарата.

Това изобщо не е вярно, пишеш пълни глупости както винаги.

1) D7000 има 16MP, срещу 6MP при D40. Това означава много по-детайлни снимки при снимане при равни други условия. Естествено, ако преоразмериш еднакви снимки от двата апарата до 950 пиксела, раликата ще изчезне! :) Обаче ако се налага да кропваш? Спомни си онази размазана снимка на лястовичка, снимана на 300 мм, и после кропната на 100%, за да запълниш кадъра. Как мислиш - ако беше снимана на 16MP, дали нямаше да има разлика, а? :D

2) Автофокусната система на D7000 е много по-добра от тази на D40. Това означава - автофокус и с безмоторните обективи, като например 50/1.8D; 39 AF точки, избираеми по различни начини, срещу 3; бърз и следящ автофокус, също и в LiveView (за което D40 не е и чувал :) ) , и дори при снимане на видео!; фина настройка на фокуса - на тялото, и за отделни обективи.

Представи си колко снимки, които с твоя апарат не са станали на фокус, са могли да бъдат спасени с D7000.

3) 6 кад/сек срещу 2.5 в RAW - няма смисъл да обяснявам значението му.

4) 14-битов NEF срещу 12 - също.

5) Въпреки 16-те си MP, матрицата на D7000 вади много по-чисти откъм шум снимки на високо ISO, в сравнение с D40. На практика няма конкурент сред APS-C матриците за момента. Също така има и чувствително по-голям динамичен обхват - повече уловен детайл в прекалено осветените или тъмни части от кадъра.

6) Екстрите - няма да ги изброявам. В това отношение двата модела са на двата противоположни полюса сред никонските кропки. Може те пряко да не влияят на качеството на снимката, но улесняват правенето й, а в много случаи го правят изобщо възможно.

Всички тези неща, драги ми Мецко, оказват ГОЛЯМО влияние върху техническото качество на снимката. Пък кой каквото ще да разправя.

Sony Alfa чисто нов с китака се продаваше това лято в кварталната ми бакалия за 214 евро само.

Мрънкай им че няма видео да свалят цената.

Иначе аз снимам с Д40 и не си купувам друг заради това че нямал копчета.

Можеш да разгледаш внимателно снимките ми в раздела фотография, едва ли щяха да са много по-добри ако бях дал 2000 лв за Д90 едно време. Сега един Д3100 нов е само 385 евро и ще изкара по-чисти снимки при слаба светлина от Д90 дето е бил 2000 лв. Та наливането на хилядарки във скъпи играчки е добре, ама за търговците и японците дето ги правят в китайски фабрики.

Тука на този форум има един потребител който си е купил на старо Д7000, ама снима с него предимно цветенца и хотели. Неговия Никон една готина кака не може да хване в кадър, щото задапаратното устройство е с странна ориентация. Аз хотели и цветенца спокойно мога да ги щракна с моя Д40 и въобще няма да познаеш че не са снимани с Д7000 от снимките в интернет широки 880 пиксела - просто няма никакъв начин.

На един френски форум един белгиец си призна че, колкото и да се взира в снимките които качва по форумите, разлика между Д7000 и Д40 не виджа при размер от 950 пиксела. Ама никаква !!! Оня ги има и двата фотоапарата. И аз като си купя втори ДСЛР, сегашния ми Д40 няма да го продавам, ще му сложа китака 18-55мм и ще си го нося да снимам на 18 - 24мм когато ми трябва, без да сменям обективи.

Белгиец, да ти дам моето 6 годишно Sony, да те видя какви снимки ще направиш :) Няма снимка, дето да не се налага обработка. Да не ти говоря и за петната, излизащи на всяка снимка. Казваш, че парите нямали значение...Ами аз моята сапунерка я взех за близо 700 лева навремето, което е съизмеримо с някой стар DSLR сега. Интересно ми е, кой ще се представи по-добре. И давай, нека ги пуснем на 950, ама без обработка.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Най важното се оказа, ЧЕ не знаеш, Че ПРЕД съюза се поставя запетаята, а не след него. Провери в колко поста си я поставил точно дето не трябва!

Когато някой няма смислени аргументи по някой въпрос, почва да се лови за запетайките и правописа.

Аз съм те виждал да пишеш пълен член където не трябва, ама не се заяждам за дреболии.

Понеже имам ето тази тухла:

Публикувано изображение

взех та я отворих и там от 66 до 87 стр. пълно с правила, правила, правила ... за една нищо и никаква запетайка, която в английския например, я няма пред тяхното ЧЕ ( that ).

В интернет пък намерих ето това:

Ако пред изискващите запетая съюзи "че" и "как" има уточняващи думи, запетаята отпада.

( и пример са дали ) - Тя разказа само че съм ходил да ги търся.

Тук има нещо по-ясно и кратко:

http://bglog.net/Obrazovanie/5790

За някои хора запетайките са им от най-важните неща в живота. Когато пишех в темата за Скайпан, там един от потребителите имаше линк в подписа си - "Грамотен ли си" - или нещо в тоя смисъл беше. Човекът има нужда някой да пише правила и той да ги спазва, без да мисли дали има полза от тях. Например пълният член в мъжки род е една ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ, ама даскаличките по литература многооооо държат на него. Нищо че във френски и английски подобна излишна глупост няма.

Аз пари от спазване на правописни правила не изкарвам, та не ми е особено интересно да си блъскам главата на 4 езика в кой, къде, какви правила се спазват.

Белгиец, да ти дам моето 6 годишно Sony, да те видя какви снимки ще направиш ;) Няма снимка, дето да не се налага обработка. Да не ти говоря и за петната, излизащи на всяка снимка. Казваш, че парите нямали значение...Ами аз моята сапунерка я взех за близо 700 лева навремето, което е съизмеримо с някой стар DSLR сега. Интересно ми е, кой ще се представи по-добре. И давай, нека ги пуснем на 950, ама без обработка.

Ако живееш като мен, сред хора на който не можеш да им се изфукаш че си си купил Мерцедес ( понеже е пълно с нови такиви ), почваш да гледаш по различен начин на потребителските стоки. Отсяваш същественото от излишното.

В случая с фотоапаратите, същественото е АПС-Ц матрицата и обектив с бленда на Ф1.8.

Преди два дена ( на бг фотофорум ) един пусна една снимка на биволици правена с Никон Д700 ( фулфрейм ) и там динамиката не е била достатъчна, та е прегоряло по гърбовете им. Като знаем че няма съвременен фотоапарат който да снима така както човешкото око е способно да види дадена сцена, що да пълниме само джбовете на търговците с хилядарки?

Положението е малко по-различно за хората които имат огромни "празнини" в живота си. Например, не са като другите им връстници с жена и деца, та се опитват да търсят щастието в притежаването на НЕСЪВЪРШЕНА ТЕХНИКА . И се самоубеждават че смисълът на живота им не е свързан с жените.

На жена ми баща й беше областен директор в една администраниция. Един път отишъл в друг град нещо по работа и там подчинените му се избъзикали с него, че не са разбрали че е пристигнал понеже е бил взел малката кола на жена му. И от тогава, човека си смени малката кола с по-голяма, да не му се подиграват така. Та за него е било важно да стане директор, имал е пари за Мерцедес с директорската му заплата, ама техниката не му е интересна по никакъв начин.

Та не им вярвайте като четете по фотографските форуми, какво било трябвало "задължително" да си купите, за да можете да снимате добре. Ония хора там са "влюбени" в играчките за щракане и на тях им прави кеф да си ги галят и да им се радват.

А иначе, за твоята сапунерка, не знам !

От недостиг на пари не разбирам, гледам да не се изказвам щото не е прилично да ви дразня излишно.

...

Toва че е белгиец не го прави по-малко тъпанар. Защо не качи суровия формат и после да пули и цепи такива мъдрости? И повече от ясно е, че и телескоп Хъбъл да си купи до никоновските му чукачки е гламар.

Формат jpeg/jpg е японско творение създадено преди всичко за целите на интернет. Защото в онези години пълноценен беше формат BMP, но при онези скорости на трансфер с телефонен модем, изтеглянето на обикновена снимка в BMP формат костваше една цигара време.

Формат jpeg/jpg набрал популярност се пренася по-късно в цифровата фотография с уговорка на всичките му кусури. Важното е че става, нищо че не става.

Нека този белгиец се светне колко фотоапарата снимат в gif или пък png? Николко! Да не изброявам останалите формати.

jpeg/jpg е куц формат. По време на заснемането има постобработка на процесора. Първа резачка. Втора е намеса на всякакви графични редактори, които за капак пак съхраняват в jpeg/jpg. Поредна загуба на качество!

Абе аз имам очи на главата си, за да видя какво ми е нужно, още повече че фотографията е за гледане. И притежаването на нови неща не е само до фукане. Когато съм си купувал нови коли, никога целта ми не е била да се покажа на някого. Защото ако исках да се покажа, нямаше да си взема базова Фиеста, а сам се сещаш какво. За мен новата техника не е свързана с фукането, а необходимост, за да не изоставаш от света. А и старото се чупи и трябва да се подмени рано или късно. Специално за фотографията не мога да кажа нищо, защото и аз все още снимам с Зенита на баща си отпреди 40 години. Даже в момента е зареден отново с филм. Но както навсякъде, новото си е ново.

Абе аз имам очи на главата си, за да видя какво ми е нужно, още повече че фотографията е за гледане.

И какво е то ?

И какво е то ?

п.п.

за сведение на съфорумците, да не се чудят що изглежда леко "нелогично" начина по който отговарям, тези не ги виждам и съответно не им отговарям:

Публикувано изображение

Най-обикновеното - качеството на изображението. С моята сапунерка излизат мъгляви всички снимки и освен това с няколко тъмни петна, които си личат най-вече при зум. Те затова не мога да карам с тоя фотоапарат. Единствено може да се ползва за някоя семейна сбирка или запечатване на спомен. Но за нещо по-добро, като например да се изфукаш с някоя мацка, не става. Току виж черното петно се появило на гърдата и и корекциите биха предизвикали някои предположения.

Съгласен съм, че еднакъв резултат може да се получи с различни тела, още повече, че примерно D7000 и D3100 са с еднаква матрица, като изключим двата мегапиксела по-малко за по-малкия модел. От функционална гледна точка обаче нещата стоят по-различно - както Mr. McPherson вече каза, D7000 има доста по-изпипан автофокус и още един куп функции, които могат само да помогнат при снимане. D7000 е и много по-корав като сглобка - сигурно има разлика между магнезиево и пластмасово тяло. Честно, ако имах възможност, щях да скоча директно на него.

В крайна сметка стигам до извода, че по-добре да взема апарат с по-нова матрица, но по-нисък клас, отколкото по-стар и по-висок клас, но и с кофти матрица - по-конкретно например D3100 срещу D70/D80/D200. Наистина и нисък клас DSLR би ми бил достатъчен като за начало, но пък и усещам как бързо ще ми залипсват отделни копченца примерно за метод на фокуса и мерене на експонацията, каквито D200 има, да не говорим пък за ISO и баланс на бялото и двете врътки вместо една, каквито има на по-сериозните тела.

Благодаря на Mr. McPherson за съветите. Отказвам се от онази алфа и продължавам да се оглеждам и ослушвам за оферти, пък дано ми излезе скоро късмета.

P.S. На Pentax телата ли бяха съвместими с обективи за Зенит? Баща ми има един такъв с Helios 58 f/2, бих ползвал обектива с кеф.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Съгласен съм, че еднакъв резултат може да се получи с различни тела, още повече, че примерно D7000 и D3100 са с еднаква матрица, като изключим двата мегапиксела по-малко за по-малкия модел. От функционална гледна точка обаче нещата стоят по-различно - както Mr. McPherson вече каза, D7000 има доста по-изпипан автофокус и още един куп функции, които могат само да помогнат при снимане. D7000 е и много по-корав като сглобка - сигурно има разлика между магнезиево и пластмасово тяло. Честно, ако имах възможност, щях да скоча директно на него.

В крайна сметка стигам до извода, че по-добре да взема апарат с по-нова матрица, но по-нисък клас, отколкото по-стар и по-висок клас, но и с кофти матрица - по-конкретно например D3100 срещу D70/D80/D200. Наистина и нисък клас DSLR би ми бил достатъчен като за начало, но пък и усещам как бързо ще ми залипсват отделни копченца примерно за метод на фокуса и мерене на експонацията, каквито D200 има, да не говорим пък за ISO и баланс на бялото и двете врътки вместо една, каквито има на по-сериозните тела.

Благодаря на Mr. McPherson за съветите. Отказвам се от онази алфа и продължавам да се оглеждам и ослушвам за оферти, пък дано ми излезе скоро късмета.

P.S. На Pentax телата ли бяха съвместими с обективи за Зенит? Баща ми има един такъв с Helios 58 f/2, бих ползвал обектива с кеф.

Не знам кво те съветват тези другарчета които не им виждам постовете, но не е баш така.

От Никон имат един много лош навик да правят нещата нарочно да са по-лоши , ако не стува скъпо.

Ето от тука се вижда че нарочно са смъкнали надолу динамиката на 14 МП сензора срямо другия на 16 МП, за да те накарат да дадеш 900 евро вместо 385 евро. От което свледва че трябва да се скача на Д5100 който е със подобни параметри като Д7000 но струва под 600 евро. Като изчакаш до пролетта и ще стане 500 евро.

Публикувано изображение

Значи не трябва да настройваш баланса на бялото - щото ще снимаш в RAW и после на на компютъра си го слагаш какъвто ти харесва. На апарата си го сложил на автоматечен и си свиркаш безгрижно, това не е сапунерка с jpeg та да го мислиш баланса предварително.

За меренето натискаш едно копче и го задържаш и със същата врътка го променяш него. Когато не си го натиснал променяш бледата.

А за Пентаксите, тука бяхме свидетели как го зарибиха един ентузиаст да си купи К-х , пък после те същите тарикати от Конон минаха на Никон, за да останат от "готините" Пентакси за бедните.

Този хелиос и аз го имам, ще снимаш на ръчен фокус с него обаче. И на Ф2 ще има да не го уцелваш фокуса - та бързо ще се откажеш. Аз снимах една година на ръчен фокус с 50мм на Ф1.8 и после си купих 35мм Ф1.8 с автоматичен фокус. Ръчният фокус става, ама за спокойна работа и да не мърда обекта назад напред. Общо взето, Пентакс си купуват хората които имат една торба стари обективи и няма да трябва да дават пари да ги купуват. Щото те и старите когато са по-качествени струват повече кинти. А обективите почват да стават скъпи от 85мм Ф1.8 нагоре. Само заради един 50мм, който можеш да го намериш за 150 лв, не си струва да се набутваш с Пентакс.

Имам го Никора 50мм Ф1.8 и знам че е много по-добър от хелиоса 50мм Ф2. Просто са два различни свята.

Ама ти като нямаш кинти, за кви Д200 сънуваш ?????????????????????????

Ако искаш да снимаш на сватби, даваш 520 евро за един чисто нов Д90 и ще ти върши работа.

Те го тука:

http://www.cameranu....257_1010_11715/

Аз лично не виждам никакъв смисъл да се изхвърляш да даваш 2000 лв за Д7000, кво толко ще снимаш с него ? Ако ще са цветенца и пчелички, тогава може и на старо Д60 например.

На Pentax телата ли бяха съвместими с обективи за Зенит? Баща ми има един такъв с Helios 58 f/2, бих ползвал обектива с кеф.

Helios-ът е (почти сигурно) на резба М42. Ползвал съм такъв на Canon 1000D и 550D - с преходник M42-EOS. Резултатите бяха учудващо добри. Естествено, ръчният фокус не ми беше проблем, защото съм снимал със Зенит със същия обектив в продължение на 8 години :D . Дори преходникът ми беше най-обикновен, без потвърждение на фокуса.

С подходящ преходник обективите на M42 могат да се ползват на всички съвременни DSLR-и, както и на повечето компактни апарати със сменяема оптика. С Pentax съвместимостта е може би най-добра - имаш потвърждаване на фокуса и мерене. Освен това и стабилизация, тъй като тя е в тялото. Най-лоша е съвместимостта с Nikon :D . Примерно с D3100 с обикновен преходник ще можеш да фокусираш до няколко метра. За фокус в безкрайността ще ти трябва преходник с оптичен елемент, за който съм чел, че влошавал качеството. Освен това няма да имаш мерене, ще трябва ръчно да си настройваш бленда и скорост и да определяш експонацията по метода на пробата и грешката.

Но, повярвай ми, не си заслужава само заради старите ръчнофокусни обективи да избираш Pentax. Интересно е да експериментираш с някой такъв, но за ежедневна употреба не са много подходящи. И за съжаление, и при тях важи правилото, че евтините не са много добри, а хубавите - не са евтини :D .

Аз лично не виждам никакъв смисъл да се изхвърляш да даваш 2000 лв за Д7000, кво толко ще снимаш с него ? Ако ще са цветенца и пчелички, тогава може и на старо Д60 например.

По принцип е така.

Да разкажа накратко защо съм с D7000:

Снимaх с Canon 550D. Прекрасно тяло, обективи от рода на EF 50/1.4 и EF-S 60/2.8 macro пълнеха душата с кеф :D . Обаче ми липсваше някакъв "туристически" вариообектив. Canon нямат подходящ - 18-135 е кофти, а 24-105L е ужасно скъп и недостатъчно широк. Трябваше ми нещо от рода на никонския 18-105VR. Купих си такъв обектив, и едно употребявано тяло D80 на сметка. Поснимах малко и с тази комбинация. D80 за времето си беше голяма работа, и наистина правеше много добри снимки, но на моменти просто се дънеше - откъм експонация и цветопредаване. Някои снимки от него изглеждат много странно ... Продадох го с минимална загуба, остана ми обективът. Покрай Нова година имаше много изгодна промоция на D5000, и си купих такъв. Много добре се сработи с 18-105VR, после му купих и 35/1.8G . Напролет останах само с него - имах спешна нужда от пари, и продадох канонската си система. В последствие тръгнах да търся макро обектив. От всичко, което тествах, най ми хареса Sigma 70/2.8 - онази, за която показваше графиките от SLRGear, че е много остра още на бленда 2.8. И действително е такава :D .Снимах с нея, направих много прекрасни снимки на цветчета и насекоми. Обаче почна да ми омръзва ръчното фокусиране, нали съм с безмоторно тяло ... В този момент в Базара човек търсеше D5000. Предложих му го на шега на цена с 50 лв по-ниска от тази, за която съм го купил (преди 6 месеца ползване). Той пък взе че се съгласи :D . Така тръгнах да си търся моторизирано тяло - D90 беше най-добрия вариант. Обаче точно в момента нямаше изгодни оферти, за сметка на това ми предложиха D7000 на отлична цена. Стегнах се малко, събрах парите, и - станах негов собственик.

Да видим докога ... :beer:

С D7000 снимам това, което бих снимал и с D60. Само че в много от случаите по-новият и по-скъп апарат дава по-добри резултати.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Здравейте, търся нещо до 250лв. - Държа на минимум 5х оптично приближение, като изключение може 4х ако всичко друго е много добро. - Поддръжка на 720p при 30fps. За всичко останало не съм много претенциозен, но разбира се предпочитам по-доброто

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.