Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Това е не е вярно. Отворът на блендата се дава относителен спрямо моментното фокусно разстояние на обектива (точно затова го дават в F/x), така че зависимостта от обектива вече си е включена. Именно затова на по-лошите вариообективи се променя с увеличаване на фокусното разстояние - защото обектива е твърде малък, за да има толкова широка зеница или лещите му са гадни по краищата.

Кое не е вярно? Някой да е споменал, че отворът не е относителен? Оф. Като казах зависимост от обектива, имах предвид изобщо каква е конструкцията му, какви лещи се ползват и така нататък. Когато ти изнесат голи цифри и когато никой реномиран сайт не се наема да тества сапунерки от тоя тип, какво предлагаш? Снощи нарочно преглеждах други модели до 200 лева в България, но честно да ти кажа, не видях нещо по-добре, освен един-два Canon и Panasonic с оптична стабилизация на изображението, но примерно без HD видео. Ако имаш идея, казвай, че е лесно да се заяжда човек.
  • Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кое не е вярно? Някой да е споменал, че отворът не е относителен?

Отворът на диафрагмата при Canon е по-добър, което предполага по-добри снимки при ниска осветеност, ама тия работи много си зависят от обектива и са си голи цифри, както и максималното ISO.

Не се заяждам, просто уточнявам, че отворът на блендата си е съвсем обективна характеристика за светлосилата а не гола цифра и примерно обектива на Olympus XZ-1 Black, който е F/1.8 - F/2.5 е по-светъл от моя EF-S 17-55 F/2.8 въпреки чe последният е 2 пъти по-голям от цялата сапунерка.

А колкото до предложение - за 200 лева к'вото и да вземе все тая. Вместо да гледа цифри, да търси снимки в нета и което му хареса това да купува. Предложението на Suggs, също е разумно.

Когато ти изнесат голи цифри и когато никой реномиран сайт не се наема да тества сапунерки от тоя тип, какво предлагаш?

Има списания които ги "тестват", ама то си платена хвалба, щото като видиш че същата марка си е платила поне за една страница за реклама и ти става ясно колко са обективни.

Не се заяждам, просто уточнявам, че отворът на блендата си е съвсем обективна характеристика за светлосилата а не гола цифра и примерно обектива на Olympus XZ-1 Black, който е F/1.8 - F/2.5 е по-светъл от моя EF-S 17-55 F/2.8 въпреки чe последният е 2 пъти по-голям от цялата сапунерка.

А колкото до предложение - за 200 лева к'вото и да вземе все тая. Вместо да гледа цифри, да търси снимки в нета и което му хареса това да купува. Предложението на Suggs, също е разумно.

Разбрах те вече. И аз снощи четох предложението на колегата за по-стар модел и се натъкнах единствено на Ixus 105, но освен една оптична стабилизация повече и липса на HD видеоклипове, няма друго съществено. Не съм снимал с двата фотоапарата, но само липсата на HD ме отказва. Затова и смятам, че колегата Heartagram93 се е насочил добре към тия модели на Никон и Канон. Може би там трябва да се включи и Олимпус. Да, все тая е за 200 лева, ама сега за 200 лева може да се вземе фотоапарат, снимащ HD 720 p. , докато преди година не можеше нещо повече от 640х480 30 fps. От тая гледна точка, за предпочитане са новите модели. Лично мнение. 640х480 видеоклип е меко казано отживелица.

Има списания които ги "тестват", ама то си платена хвалба, щото като видиш че същата марка си е платила поне за една страница за реклама и ти става ясно колко са обективни.

Има, да, но тия дни потърсих тестове или поне снимки, но явно на хората не им се занимава с това. И какво да тестват, след като снимките едва стават за публикуване :(

• 2 седмици по-късно...

Мисля да си направя един подарък като си взема горе-долу добър фотоапарат, но евтин.Харесал съм 2 модела и се надявам да видя някое друго мнение :) .

Ето ги и тях (единият е Panasonic, а другия Pentax) :

Pansonic - http://www.technopolis.bg/b2c/details//394916/P11050101/%D0%A6%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82-PANASONIC-DMC-LS5E-K

Pentax - http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productarea=P11050101&detailScenario=??????-??????????-PENTAX-OPTIO-LS-1000&productguid=399156

Ако имате други идеи до 150 лв може да ги споделите :) .Благодаря предварително.

Мисля да си направя един подарък като си взема горе-долу добър фотоапарат, но евтин.Харесал съм 2 модела и се надявам да видя някое друго мнение :) .

Pansonic - http://www.technopol...ONIC-DMC-LS5E-K

Pentax - http://www.technopol...ductguid=399156

Ако имате други идеи до 150 лв може да ги споделите :) .Благодаря предварително.

И как не видяхте първата важна тема в раздела?

Pansonic - http://www.technopol...ONIC-DMC-LS5E-K

Pentax - http://www.technopol...ductguid=399156

За тия пари е въпрос на вкус. Гледам, че се хвърляш на черно. Все пак, за 10 лева отгоре вземаш Pentax RS1500 със сменяеми панели. А ако купиш Panasonic от тоя магазин, ти го дават с 2 GB карта. Така би спестил някой лев, защото гледам, в Технополис не е написано, че се предлага с memory карта. A Пентакса (RS1500) може да го ползваш с такова оптично дистанционо за да снимаш врабченца ;) Е, трябва да се бръкнеш още 45 лева.

Публикувано изображение

Така тук, във форума ще ти се възхищават, как си хванал гарга със сапунерка за 150 лева. Доста се цени това. Ще се появи реална конкуренция на белгиеца :P

Панасоничето е с по-широкоъгълен обектив, притежаващ и по-голяма светлосила. Демек на Слънце и Месечина би трябвало да е по-добър от Пентакса, в което лично аз се съмнявам. Ей тук има някакви снимки с Lumix LS5 : http://www.dpreview.com/galleries/597017778/photos/1567117/palms

Това е моето непрофесионално мнение, без да претендирам и за 10 % достоверност.

Само информативно, днес ми дойде една реклама за зимните разпродажби от 2 януари. Самсунг НХ 100 + 20-50мм обектив, АПЦ матрица = от 369 на 184 евро Олимпус Е ПЛ 1 с 14-42 и 40-150мм обективи, всичкото от 449 на 249 евро Канон 1000Д с 18-55мм от 399 на 249 евро промоцията е в един хипермаркет във Франция ( точно на границата и с Белгия и с Люксембург). Така се пазарува, на сметка, а не като излезе нов модел. Когато купих моя Никон 2008г. , тоя същия Канон го продаваха в същия магазин за 560 евро.

Помощ при избор на първи DSLR, Помогнете със съвет

Kанон Т2i , sony a35 или Никон D3100

Пуснал съм тема подобна на тази в dir.бг както и тука в TV, Видео и Фото техника за съжаление без нито един отговор.

Ще снимам пейзажи, птички, цветенца и така нататък ...всичко,което ми се вижда интересно ..обща употреба....знаете

Освен китовата оптика 18-55 която идва с апарата не смятам да инвестирам в някакви по-скъпи лещи (може би ще купя само 55-200 за да снимам птичките отдалече).

Снимките ще си ги гледам на PC монитора а ако принтирам някоя тя едва ли ще по-голяма от формат A4.

Кроп и Зоом ще има(много рядко) само ако не мога да събера пари за допълнителната оптика 55-200mm.

Въпросът ми е : За нуждите които съм изброил по-горе ще усетя ли някаква разлика в качеството на снимките между въпросните модели ??

Досега съм снимал със сапунерка Канон A550.

Ревютата на www.dp ме объркаха още повече.

Само качеството на снимките ме интересуват(детайлност, контраст) видеото ще го използвам много рядко.

Допълнителни лещи : най много 55-200( и те даже са под въпрос), други нямa да купувам

Благодаря предварително на всеки помогнал макар и малко !!!!!

Редактирано от borislav slavev (преглед на промените)

В Европа не знаем кво е тва Kанон Т2i, да знаеш.

Знам само че Никон D3100 ще ти върши работа

Специално за птиците ти трябва 70-300мм обектив, ама ако ти треперят ръцете, нищо няма да стане без стабилизация на 300мм. Пък стабилизираният 55-300мм е по-скпъп от 55-200мм, а 70-300мм Никкора е още по-скъп. Има по-евтин 70-300мм Тамрон със стабилизация.

С китовия 18-55мм няма да можеш да снимаш вътре на лампи без светкавица. А няма DSLR на който светкавицата му да може да светка по 4 пъти в секунда, за да правиш серийни снимки ( по 3-4 на секунда без да спира ).

Значи вместо китовия 18-55мм е по-добре един 35мм Ф1.8, ако искаш да можеш да ловиш интересни моменти. Ето тази снимка е снимана на бленда Ф2.2 и пак се е размазала едната дама, заради ниската скорост ( заради слабото осветление ).

Публикувано изображение

Та ако се сетиш някога да снимаш деца, нищо няма да става с 18-55м вътре на лампи и даже на светлината от прозореца, ако не е голям южен и да влиза слънцето навътре в стаята. Никон D3100 можеш да го поръчаш да е без китовия му 18-55мм и да вземеш 35мм Ф1.8 вместо него.

Ама то за едни пейзажи и цветенца, не си струва да харчиш пари за DSLR.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Kанон 550D , sony a35 или Никон D3100 Помощ при избор на първи DSLR,

Подновявам въпроса заради разминването в модела на канон.

ЕЕЕЕЕееееиии най после някой(belge) да даде някакъв отговор много блгдр за което.

По принцип бях се ориентирал към сонито(450$), със 100$ по-евтин е от другите два, има стабилизация в тялото, и мислех евентуално по-нататък да взема

Sony DT 55-200mm f/4.5 - 5.6 Telephoto Lens (SAL552002) все още са на коледна промоция 170$

Tа в крайна сметка sony a35 с китовия 18-55 и 55-200 ще ми излезе 650$ колкото е D3100 само с кит 18-55.

Мисълта ми е заслужава ли си да дам още 250$ отгоре за същите неща за никонD3100 или за Canon 550D ?

Ами добре щом за едни пейзажи и цветенца, не си струва да харчa пари за DSLR, предложи ми някоя алтернатива в тоя диапазон(500-600$) max.

Понеже старата сапунерка се счупи а без фотоапарат не става, т.е. така и така ще се купува нещо, а и съпругата ми все мрънка че снимките не били добри та реших да е DSLR, навсякъде пише че правят по-добри снимки от point and shot

Проблема е че нямам познати с такива апарати от които да взема мнение, а като отидеш в магазина знаеш какво става, за които и модел да попиташ веднага става номер 1 според продавача

90% от снимките са ми природата навън(планини, пейзажи), в стая много рядко ще снимам

Eми купи един Sony Nex с един обектив тип палачинка, да не й е тежък на жена ти и сте готови. http://www.cameranu.nl/nl/digitale-cameras/sony/nex-serie/sony-nex-c3-16mm-pancake-kit-zwart/h262_13044_197094/ по-старите модели са още по-евтини. Иначе стабилизацията при 300мм обективите е по-добре да не е в тялото Сони или Пентакс, ами да си е в обектива, за да ти върши свестно работа.

Не че , нещо ,но предпочитай марка която се занимава САМО с производство на фото техника. Истината е в Nikon . Ако си решил да преминеш от сапунерки към DSLR което си е серозна крачка , по-добре вложи повече за нещо качествено отколкото да вземеш Sony ,Casio....снимал съм със Сони алфа А55 - резултатите са идентични със тези от скъпа сапунерка . Виж Никон 3100 и Канон 1100Д http://magazin.photosynthesis.bg/category/21 / http://magazin.photosynthesis.bg/category/21 , за начало 18-55 ти е достатъчен за пейзажи и портрети , може да потърсиш комплекти с 18-105 обектив който е идеалния вариант за начало. Успех !

Абсолютно гол съм на тая тема! Дали бихте могли да ми предложите свестна машинка за 200 лв. Зна, че бюджета е нисък. Държа да прави що-годе свестни снимки. Предпочитания към марка нямам, най-малкото, защото нямам идея коя е добра и коя не... Имал съм Самсуг, доволен бях, имах много одавна Коника Минолта, ставаше. Пробвал съм Сони- изглеждаше много добре. Оставям се във ваши ръце и се надявам на компетентни мнения. Благодаря ви предварително!

Здравейте, решил съм да си купя фотоапарат и съм се спрял на два модела http://www.technomarket.bg/products/09109176/panasonic-dmc-fs16ep-k и http://www.technomarket.bg/products/09070383/panasonic-dmc-fs30ep-a, но не намирам много мнения в нета за тях. Ще съм Ви много благодарен ако ми помогнете с избора на апаратче до 230-240лв.

И ако не панасоник, то каква марка бихте ми препоръчали? :)))

Благодаря предварително!

Привет на всички знаещи и готови да помогнат. Имам племенница на 14 години. Тя от 2 години посещава кръжок за фото-любители. През това време е снимала с моя личен фотоапарат Canon PowerShot S3 IS. Нейна приятелка има Canon 400D, така че има някаква идея и от работата с него.Трябва да избера DSLR апарат от нисък клас и най-необходимите аксесоари за начинаещ - чанта, карта памет, филтри, евентуално допълнителна батерия, дистанционен спусък и каквото с сметнете за необходимо. Спрял съм се на Canon 1100D и Nikon D3100. Като всяко дете обича да щтрака наред каквото и попадне и все още не се е насочила към нещо конкретно, но може би портрети, спорт /баскетбол/, макро и пейзаж. Ще съм благодарен на всички които предложат конкретни марки, модели и по възможност линкове. Лимита за цялата история е 500 паунда. Поръчките ще се правят в ebay.co.uk. Ще се доставят в Лондон и след получаване на всичко необходимо ще се пращат в България.

Привет на всички знаещи и готови да помогнат.

Имам племенница на 14 години. Тя от 2 години посещава кръжок за фото-любители. През това време е снимала с моя личен фотоапарат Canon PowerShot S3 IS. Нейна приятелка има Canon 400D, така че има някаква идея и от работата с него.Трябва да избера DSLR апарат от нисък клас и най-необходимите аксесоари за начинаещ - чанта, карта памет, филтри, евентуално допълнителна батерия, дистанционен спусък и каквото с сметнете за необходимо. Спрял съм се на Canon 1100D и Nikon D3100. Като всяко дете обича да щтрака наред каквото и попадне и все още не се е насочила към нещо конкретно, но може би портрети, спорт /баскетбол/, макро и пейзаж. Ще съм благодарен на всички които предложат конкретни марки, модели и по възможност линкове. Лимита за цялата история е 500 паунда. Поръчките ще се правят в ebay.co.uk. Ще се доставят в Лондон и след получаване на всичко необходимо ще се пращат в България.

1. Как не видяхте първата важна тема в раздела?

2. Не мисля че някой разумен човек ще купува от ebay фотографска техника. Ако ще е втора ръка фотографите искат да видят как снима, да разгледат снимките на компютър, да проверят дали обективите са наред и т.н.

Съжалявам че не погледнах. А що се отнася до ebay - имам намерение да купувам само нова техника от там за момента и мисля че няма да е проблем.

Съжалявам че не погледнах.

А що се отнася до ebay - имам намерение да купувам само нова техника от там за момента и мисля че няма да е проблем.

А има ли смисъл, миля си че има специализирани магазини, в които можете да намерите нещата на същата или даже по-ниска цена

П.П. Примерно:

http://www.technocenterbg.com/p8925_d-slr-fotoaparat-canon-eos-1100d+ef-s18-55dc-iii.html

И цената е по-ниска от тези 1100 (или там някъде) лева

Съжалявам че не погледнах.

А що се отнася до ebay - имам намерение да купувам само нова техника от там за момента и мисля че няма да е проблем.

Тия пращат направо в бг за 20 евро

http://www.cameranu....54_1007_168084/

Значи ти излиза 350 евро апарата. После си намираш на старо и евтино един неупотребяван 18-55 мм обектив, и момичето почва да снима. То и без това ще почне мънка после че й трябва друг обектив, различен от китовия. Та ще го продаде без загуба като й е писнало от него. На мен ми писна от 18-55мм точно след 10 дена и купих 50 мм Ф1.8, за да мога да снимам и вътре без светкавица. Като я викат братовчедките да им снима бебето, няма да го заслепява новороденото.

Ето тука виж как снима светлосилен обектив на бленда Ф2.2

http://www.kaldata.c...dpost&p=2133607

с китовите 18-55мм не може да стане същото. Стабилизацията не стабилизира хората и ще са размазани даже и от едно вдишване само.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

А има ли смисъл, миля си че има специализирани магазини, в които можете да намерите нещата на същата или даже по-ниска цена

П.П. Примерно:

http://www.technocen...8-55dc-iii.html

И цената е по-ниска от тези 1100 (или там някъде) лева

тук става дума за обектив без стабилизация, а в ebay е със и цената там идва 800 лв. Разликата е съществена и си струва.

Редактирано от stancho_75 (преглед на промените)

тук става дума за обектив без стабилизация, а в ebay е със и цената там идва 800 лв. Разликата е съществена и си струва.

Моята оценка на риска е по-различна, но това си ваше решение

Моята оценка на риска е по-различна, но това си ваше решение

Благодаря за предупреждението.

Стабилизацията в 18-55мм обектив е търговски трик, за ловене на рибета.

Ако не ми вярваш на мене, вземи та виж чисто новият Nikkor ( Nikon ) 85 mm F1.8 че е без стабилизация и струва 530 евро.

Най-добрата стабилизация е високата скорост на затвора. А тя се вдига като вдигнеш ИЗО-то.

А стабилизацията в 18-55 мм китовия ще ти върши работа да снимаш само статуи в някой лошо осветен музей.

Жив човек който не мърда, не изглежда естествен. Като му кажеш на някой - да не мърда за да го снимаш и той се сковава като дъска. А пък навън колите мърдат, клоните на дърветата се клатят от вятъра, трамвая и той разписание гони. Значи пак ти повтарям че стабилизацията не стабилизира мърдащите обекти . Стабилизацията е за пенсионери и болни от паркинсоновата болест с треперещите ръце.

Значи кажи й на племеницата ти, че аз съм казал, че не си достатъчно квалифициран за да й даваш съвети точно ти какво да избере.

Сега, ако целта ти е да се изфукаш че си поръчал по интернет нещо и са го доставили в Лондон на твой човек и той после ти го е пратил, тогава може да ги будалкаш колкото си искаш. Ама с това не им вършиш на тях никаква полезна работа. Остави ги да си купят от български магазин нещо за което имат пари, па им се фукай по друг начин с Лондон.

Момичетата обикновено не се заплесват по техниката заради кефа от това да я притежават, както се случва на отрочетата от мъжки пол. Мисля че Никон Д3100 е по-подходящ за женски ръце от Канон. Има си и 35мм Ф1.8 обектив за него и може да снима и вътре така. Вътре означава вкъщи, в МОЛ-а, в зала някаква, в ресторант, в църква ( кръщине, сватба ), на централна жп гара в София и на много други най-различни места. Освен това, с 35 мм Ф1.8 може да снима и в мрачно време с дебели черни облаци, привечер и при всякакви условия на по-слаба осветеност.

А специално за баскетбол в зала, ако отиде с тъмния китов обектив на бленда Ф5.6, само ще гледа как батковците снимат с Ф2.8 обективите 70-200мм. Щото нейните снимки ще излезат всичките размазани, а се опитала да ги снима по време на играта. Ми да, те мърдат спортистите, пък стабилизацията на обектива няма никаква магическа сила да ги спира.

Ето ти тука размазана ръка, щото мърда:

Публикувано изображение

снимано е на Ф2.2 , скорост 1/125 sec, ИЗО 800.

При същото осветление ако блендата е затворена на Ф5.6 скоростта ще падне на само смешните 1/15 sec.

Я сложи сапунерката ти на 1/15 sec и я снимай племеницата докато танцува, да видиш какво мазало ще стане. Вътре на лампа я снимаш, нали.

Фотографите дето снимат сватби по църквите без светкавица ( ми да, попа не дава да светкат ), гледат да си осугулят скорост от 1/160 sec за да имат по-малко брак. А пък прекаленото вдигане на ИЗО-то, води до появата на цветен шум ( става на цветни парцали снимката) и почват да се губат детайлите много неприятно.

И за сведение на племеницата, едно време руските Зенити ги продаваха с светлосилен обектив Ф2. После дойде търговската мода на тъмните китови зумчета на Ф5.6. Теси зумчета служат само за капачка , да има завинтено нещо на апарата. Иначе са пълен боклук.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.