Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

И аз не съм се задълбавал с блендата. Просто насочих моята сапунерка към даден обект и чрез зум докарах приблизително 3.4 бленда, при което фотоапаратът автоматично си изчислява скоростта. Естествено, че и там има закръгления и неточности, но аз и не съм се стара да меря всичко точно.

Интересно ми е да видя какво се получава при максимален зум от фотоапарата на capnemo.

Виж снимките по-горе
  • Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

ДОбре, снимай с твоя двукратен зум тези фигурки

https://picasaweb.go...086137667520434

https://picasaweb.go...086151287457202

И ето ти за да добиеш представа къде се намират

https://picasaweb.go...086034428106338

Благодаря. Публикувал си поста си, докато аз пиша моя :)

Здравейте приятели !!!

Виждам, че върви с широкоъгален обектив 18-55 за пейзажни снимки и т.н. , но съм решил да си купя и допълнителен обектив към него над 70mm и нагоре за да мога да правя и прочутите портретни снимки които всички харесват :).

Здрасти приятел,

ама после на фотографските форуми няма да ти гласуват за портретите, щото те ония там са с изчанчена вкусова система.

Искат да снимаш портрети на ф 1.8 или ти се подиграват че си ги снимал като със сапунерка, щото не ти е излязло яко размазано зад човека. Такиви са там, подигравчии големи са.

Значи за да им угодиш на тях ти трябва това:

Публикувано изображение

от тук

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1480/cat/12

http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/nikon85f18g/tloader.htm

А иначе ако нямаш намерение да им искаш точки, тогава може и като моя евтин тамрон 70-300мм за 139 евро.

Като го сложиш на ф 8 от 70 до 135 мм и ще ти изкарва резки снимки, да им броиш косъмчетата по бузките на хлапетата даже ( да бе, тия дето не се забелязват от 2 м че ги има ).

п.п.

забележи че 85мм Никора е чисто нов модел и няма стабилизация, щото няма файда от нея. А в евтините китови зумчета слагат стабилизация, за да се радват потребителите на които им треперят ръцете като на 90 годишен старец.

Whitewolf@, от Англия ли ще го купуваш? Посоченият от теб апарат е твърде стар модел и е жалък в сравнение с нови апарати като Pentax K-r, който е несравнимо по-добър избор по всички параграфи.Има предимства пред Nikon D3100, например 1/6000 sec и 6 fps.Стабилизирано тяло с много възможности за всякакви обективи, това важи и за К-5, и за К-х, разбира се.Старите, ръчнофокусни обективи се намират на смешни цени, и правят умопомрачителни снимки, например Хелиос 44К-4, който взех за под 50 лв.K-r идва и в комплект с 55-300 на добра цена, ако си избереш този вариант.Не може и дума за сравнение да става между него и архаичния Canon 1100D.Ако имаш желание, ще покажа снимки с Хелиос-а.

Whitewolf@, от Англия ли ще го купуваш? Посоченият от теб апарат е твърде стар модел и е жалък в сравнение с нови апарати като Pentax K-r, който е несравнимо по-добър избор по всички параграфи.Има предимства пред Nikon D3100, например 1/6000 sec и 6 fps.Стабилизирано тяло с много възможности за всякакви обективи, това важи и за К-5, и за К-х, разбира се.Старите, ръчнофокусни обективи се намират на смешни цени, и правят умопомрачителни снимки, например Хелиос 44К-4, който взех за под 50 лв.K-r идва и в комплект с 55-300 на добра цена, ако си избереш този вариант.Не може и дума за сравнение да става между него и архаичния Canon 1100D.Ако имаш желание, ще покажа снимки с Хелиос-а.

Човек, защо си правиш труда да пишеш глупости?... Обичаш да се излагаш ли, какво?

1) " Посоченият от теб апарат е твърде стар модел и е жалък в сравнение с нови апарати като Pentax K-r,"

Pentax K-r е обявен на 09.09.2010 г., а Canon 1100D - на 07.02.2011 г. Кой е по-новият от двата ;) ?

2) "Има предимства пред Nikon D3100, например 1/6000 sec и 6 fps."

Ами да, жизнено важни предимства, без които не може ;) . Не си наясно кога и как се ползват тези възможности, а само си чел за тях, нали?

3) " Стабилизирано тяло с много възможности за всякакви обективи"

Първо - от всички марки, които предлагат стабилизация в телата (Sony, Olympus, Pentax), тази на Pentax е най-слабата. И специално за K-r това е отбелязано в ревюто му в DPreview като един от недостатъците. Второ - стабилизацията в обективите на Canon е отлична (казвам го от опит). Трето - голяма заблуда е, че за Pentax има много обективи! Можеш да ползваш стари ръчнофокусни (както казваш - "архаични") на по 30-40 години. Само че - на ръчен фокус, с някои имаш проблеми с меренето, за други трябват преходници, и т.н. Въобще е мъка. Докато Pentax нямат свестни евтини съвременни автофокусни обективи. Виж се сам - отколко време си с тази марка, а не можеш да си намериш хубав портретен или дълъг обектив. Досега си карал с китака, и една SIgma 18-50/2.8. Какво става, защо не вземеш някой прекрасен марков обектив, дето ги има толкова много ;) ?

За Canon има - много приличен и евтин EF-S 55-250 IS (който единствен става от трите, посочени по-горе); още по-добър EF 70-300 IS, и обективът, който няма аналог при другите марки - EF 70-200/4L. Имаш автофокусни EF 50/1.8 и EF 50/1.4 . Имаш прекрасни портретни 85/1.8 и 100/2. Изобщо - имаш всичко това :) :

Публикувано изображение

Къде си тръгнал да сравняваш с марка с неясно бъдеще, която за последните години се препродаде 2 пъти, и която все още си мечтае за автофокусен 50/1.8 и за фулфрейм тяло :lol6: .

4) " Старите, ръчнофокусни обективи се намират на смешни цени, и правят умопомрачителни снимки, например Хелиос 44К-4, който взех за под 50 лв."

Дрън-дрън. Хубавите стари ръчнофокусни обективи са скъпи. Виж в eBay цайсовете как вървят. Евтини са само руските Хелиоси, които стават, но далеч не са върха на качеството.

Настоявам да покажеш "умопомрачителни" снимки с 44К-4. Какво стана, да не си купил друг? Доколкото си спомням, беше си поръчал 44К-4, ама бяха ти пратили 44М-4, и ми се обаждаше да ме питаш как се завинтва това на тялото :lol6: ? Смех, смех ... Човек, ти не правиш разлика между байонет и резба, къде си тръгнал да даваш съвети за избор на DSLR?

Да не говорим, че същият този Хелиос (само че на М42) може с най-обикновен преходник да се ползва и на Canon. Дори ако преходникът е с платка, ще имаш и потвърждение на автофокуса. Освен това могат да се ползват и всички версии на обектива - от 44М до 44М-7. Докато на К байонет е само 4-тата, а тя не е най-добрата. Аз съм имал 44М-4 и 44М-6, съответно на 1000D и на 550D . Какво да кажа - до 2.8 е доста мазен. Оттам нататък е добре, от 4 до 8 даже е много остър. Но цветовете са бледи, и малко странни. Иска доста постобработка. Но става. Изобщо не може да се сравнява обаче с един EF 50/1.4, да не говорим за "умопомрачителен"...

@ WhiteWolf: Ако можеш, вземи си 550D. Отначало с китовия EF-S 18-55 IS (задължително с IS!) , после можеш да добавиш EF-S 55-250 IS, и за портрети - EF 50/1.8 , 50/1.4 или 85/1.8, според средствата. Не че 1100D прави лоши снимки, но е доста поорязан като възможности, евтин като конструкция, и в перспектива бързо ще ти отеснее.

Човек, защо си правиш труда да пишеш глупости?... Обичаш да се излагаш ли, какво?

1) " Посоченият от теб апарат е твърде стар модел и е жалък в сравнение с нови апарати като Pentax K-r,"

Pentax K-r е обявен на 09.09.2010 г., а Canon 1100D - на 07.02.2011 г. Кой е по-новият от двата ;) ?

2) "Има предимства пред Nikon D3100, например 1/6000 sec и 6 fps."

Ами да, жизнено важни предимства, без които не може ;) . Не си наясно кога и как се ползват тези възможности, а само си чел за тях, нали?

3) " Стабилизирано тяло с много възможности за всякакви обективи"

Първо - от всички марки, които предлагат стабилизация в телата (Sony, Olympus, Pentax), тази на Pentax е най-слабата. И специално за K-r това е отбелязано в ревюто му в DPreview като един от недостатъците. Второ - стабилизацията в обективите на Canon е отлична (казвам го от опит). Трето - голяма заблуда е, че за Pentax има много обективи! Можеш да ползваш стари ръчнофокусни (както казваш - "архаични") на по 30-40 години. Само че - на ръчен фокус, с някои имаш проблеми с меренето, за други трябват преходници, и т.н. Въобще е мъка. Докато Pentax нямат свестни евтини съвременни автофокусни обективи. Виж се сам - отколко време си с тази марка, а не можеш да си намериш хубав портретен или дълъг обектив. Досега си карал с китака, и една SIgma 18-50/2.8. Какво става, защо не вземеш някой прекрасен марков обектив, дето ги има толкова много ;) ?

За Canon има - много приличен и евтин EF-S 55-250 IS (който единствен става от трите, посочени по-горе); още по-добър EF 70-300 IS, и обективът, който няма аналог при другите марки - EF 70-200/4L. Имаш автофокусни EF 50/1.8 и EF 50/1.4 . Имаш прекрасни портретни 85/1.8 и 100/2. Изобщо - имаш всичко това :) :

Публикувано изображение

Къде си тръгнал да сравняваш с марка с неясно бъдеще, която за последните години се препродаде 2 пъти, и която все още си мечтае за автофокусен 50/1.8 и за фулфрейм тяло :lol6: .

4) " Старите, ръчнофокусни обективи се намират на смешни цени, и правят умопомрачителни снимки, например Хелиос 44К-4, който взех за под 50 лв."

Дрън-дрън. Хубавите стари ръчнофокусни обективи са скъпи. Виж в eBay цайсовете как вървят. Евтини са само руските Хелиоси, които стават, но далеч не са върха на качеството.

Настоявам да покажеш "умопомрачителни" снимки с 44К-4. Какво стана, да не си купил друг? Доколкото си спомням, беше си поръчал 44К-4, ама бяха ти пратили 44М-4, и ми се обаждаше да ме питаш как се завинтва това на тялото :lol6: ? Смех, смех ... Човек, ти не правиш разлика между байонет и резба, къде си тръгнал да даваш съвети за избор на DSLR?

Да не говорим, че същият този Хелиос (само че на М42) може с най-обикновен преходник да се ползва и на Canon. Дори ако преходникът е с платка, ще имаш и потвърждение на автофокуса. Освен това могат да се ползват и всички версии на обектива - от 44М до 44М-7. Докато на К байонет е само 4-тата, а тя не е най-добрата. Аз съм имал 44М-4 и 44М-6, съответно на 1000D и на 550D . Какво да кажа - до 2.8 е доста мазен. Оттам нататък е добре, от 4 до 8 даже е много остър. Но цветовете са бледи, и малко странни. Иска доста постобработка. Но става. Изобщо не може да се сравнява обаче с един EF 50/1.4, да не говорим за "умопомрачителен"...

@ WhiteWolf: Ако можеш, вземи си 550D. Отначало с китовия EF-S 18-55 IS (задължително с IS!) , после можеш да добавиш EF-S 55-250 IS, и за портрети - EF 50/1.8 , 50/1.4 или 85/1.8, според средствата. Не че 1100D прави лоши снимки, но е доста поорязан като възможности, евтин като конструкция, и в перспектива бързо ще ти отеснее.

Здравей !!!

Мерси за инфото, ако може да ми дадеш и някой линкчета за обективите ще съм ти много благодарен :)

Здравейте, колебая се между 2 апарата: Sony slt-a55 и Sony DSC-H100. Кой от двата да си избера. Благодаря предварително.

Аз пък се колебаех между Д3200 и Д5100 и тази сутрин сложих край на мъките, съмненията и терзанията :

Публикувано изображение

Сниимки на високо ИЗО и с двата :

http://www.chip.de/bildergalerie/Fotostrecke-Nikon-D3200-inkl.-Testfotos-Galerie_55485241.html?show=8

примери на снимки с Д3200

http://www.chip.de/bildergalerie/Nikon-D5100-Galerie_48243333.html

и с Д5100

Ако искате, можете да си проверите фотоапаратите дали не ви правят Back focus или Front focus ( питайте гугъл какво е ).

Моят Никон Д5100 дето го купих на 20 април, днес го занесох в магазина да го пратят в сервиза на Никон да му настроят фокуса, калибрация да му направят. Щото снима ето така:

Публикувано изображение

за по голям размер на 100% кликни на този линк

http://img688.images...3226/bigone.jpg

Значи спрямо вертикалната ос по средата на червения правоъгълник, левият край е приближен към фотоапарата, а десният е отдалечен. Гледано отгоре, вестника е на 45 ° спрямо остта от фотоапарата до центъра на червения правоъгълник.

Значи в този случай Никона е фокусирал зад мястото което е мерил.

Ако снимате от близо човек и фотоапарата фокусира уж по очите, на снимката ще са на фокус ушите, пък предната част на лицето ще е мътничка и ще има да се ядосвате що не са резки картинките.

Всъщност, май повечето фотоапарати ги правят тези номера, в различна степен. Когато са в гаранция ги връщайте да ги настроят безплатно. В модела на Никон дето го дават за по 2000 лв, има функция в менюто на фотоапарата позволяващо да си настрои сам човек обективите, ама на по-евтините модели не искат да я слагат тази функция производителите.

Пари искат, пари !!!

Наблъскали му хиляди излишни тъпотии на фотоапарата, ама полезната функция "fine tuning" не искат да я сложат.

Нищо, сега нали им го върнах те да се занимават да го настроят , да им дойде акъла в главите.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

"Fine tuning" при Canon се води под термина "microadjust" и го има в апаратите от клас 7D и нагоре, но той далеч не е в състояние да коригира проблеми с фокуса, особено ако се касае за зуум обективи. Евентуално може да се направи да снима прилично на някакви фиксирани мм, 100, 135 и.т.н, но не може да покрие целия диапазон. Преди време се мъчих с едно разстроено 7D и резултатите не бяха никак добри.

"Fine tuning" при Canon се води под термина "microadjust" и го има в апаратите от клас 7D и нагоре, но той далеч не е в състояние да коригира проблеми с фокуса, особено ако се касае за зуум обективи. Евентуално може да се направи да снима прилично на някакви фиксирани мм, 100, 135 и.т.н, но не може да покрие целия диапазон. Преди време се мъчих с едно разстроено 7D и резултатите не бяха никак добри.

Т.нар. focus breathing може би?

Става дума за финна настройка на AF (аутофокуса на апарата), която може да се направи за различни обективи, като апарата запазва настройките и при смяна на обективи, автоматично зарежда предварително зададените настройки. За твърди, фиксирани обективи, на теория този метод следва да помага, но не и за зуум обективи, понеже няма как да се намери оптимална стойност по целия диапазон на зуум обектива..

Редактирано от proletsearch (преглед на промените)

Преди време се мъчих с едно разстроено 7D и резултатите не бяха никак добри.

Абе те марките си имат граници на толерантност на отклонинията спрямо перфектната настройка.

Например ако речем че диапазона е от минус 3 до плюс 3, като 0 е точния фокус, тогава става следното:

7Д разстроено на - 1 комбинирано с твърд обектив разстроен ама на + 1, дава точен фокус = 0

7Д разстроено на - 2 комбинирано с твърд обектив разстроен ама на + 2, дава точен фокус = 0

7Д разстроено на - 3 комбинирано с твърд обектив разстроен ама на + 3, дава точен фокус = 0

Проблемите почват когато и обективът и фотоапаратът, са с отклонения в една и съща посока, например 7Д на - 2 и обектива на -3 и става кофти, щото общият сбор на абсолютната стойност е числото 5, което е повече от приетия толеранс от 3 едининци.

Та би било добре ако фотоапаратът е настроен перфектно, за да може човек спокойно да си купува обективи с надеждата че няма да са прекалено разстроени и ще може да снима в границите на допустимите отклонения, без много чести ядове.

В случая с моя твърд 35 мм с Д40 дава лек фронт фокус, а с Д5100 бек фокус. Което ще рече че обективът е по-скоро или добре настроен или с минимално отклонение.

Абе техниката е непресъхващ извор на ядове.

И на всичкото отгоре трябва да си блъска главата човек да чете по форуми какви ядове са си имали други хора, та да се сети че може да се оправи нещо.

Като го занесох новия ми Д5100 в магазина вчера и там шефа ( собственика ) накара по-младия продавач да ме изпита да видят дали съм си научил добре урока за Back focus и Front focus. Правят се на ударени че не виждали какъв е проблема на снимките. Пък и никонския безплатен софтуер нямали инсталиран на компютъра на който ги гледаха, та не се вижда по коя точка е фокусирал апарата и на каква бленда. Дърдият рече че те били само продавачи на фотоапарати и от софтуери и компютри не били длъжни нищо да разбират. Това отношение означаваше, че ако не знаех за какво говоря, нямаше да ми пратят новата щракалка да я калибрират в сервиза. Аз бях снимал даже и постановката на теста, да видят че е правилно наклонена плоскоста на вестника ( на 45° ) и Д5100 е точно където трябва по остта и т.н. И му обясних на младия колко е лесно да сгъне лист хартия и да получи триъгалник с ъгли от по 45° , като този който се виждаше на снимката на постановката. И за лилавото на 300 мм при фронт фокуса и зеленото при бек фокуса му обясних. Изобщо "научи" младока от мене много ценни знания. Като си "изпях" урока без грешка и той рече: - добре ще го пратиме да го калибрират.

То е ясно че на търговците не им се разправя да пращат в сервиза често чисто нови стоки, ама ние потребителите трябва да им "досаждаме" по-редовно, та да се осетят японците да си затегнат контрола на качеството, а не само пари да искат.

• 3 седмици по-късно...

Здравейте!

Някой може ли да ми каже каква е разликата между Nikon Coolpix S2600 и Nikon Coolpix 3100 ?

Разликата май остава само в...цвета на сапунерката!

Момчета помагайте. Колебая се между Olympus SZ30 и Nikon S9200. На кой от двата да се доверя?

Здравейте,вече ми дадоха съвет в чата,но видях темата и реших и тук да питам.Спрях се при избора си(но може и други да препоръчате)на следните модели:Nikon S2200;S2500;S3000. Canon PowerShot A2200.От чата колеги ми препоръчаха Канон-а.Ще се радвам и да чуя и други мнения.Мерси

Модели за под 200 лв е безсмислено да се обсъждат. Опитът ми показва, че каквото и да говорим, хората правят крайния избор в магазина при покупката. Гледай поне да има стабилизация.

Модели за под 200 лв е безсмислено да се обсъждат. Опитът ми показва, че каквото и да говорим, хората правят крайния избор в магазина при покупката.

Гледай поне да има стабилизация.

Ами предложи нещо,макар че разполагам с 150-160лв и затова се насочих към тези модели.И предполагам,че разликата от тези модели с някой от 200лв няма да е огромна.

П.П.Само да вметна,че не търся нещо професионално.Предимно за любителски снимки.

Редактирано от bojoviki (преглед на промените)

Тоя Канон няма стабилизатор.Някой може ли тези да погледне-http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/fn:sravnenie-na-produkti:nikon-coolpix-s2500-p46013489,nikon-coolpix-s3100-p46081640/.Или други предложения за що-годе добър апарат.

• 2 месеца по-късно...

Доколкото знам, на тяло Pentax ще стане даже без преходник, но иначе точно към Nikon съм се насочил. Миналата година бях питал в темата за апарати какво да си купя, но тогава така и не стигнах до покупка. Сега твърдо ще си купя нещо и съм се ориентирал към D90 и 50 f/1.8 като за начало, после и разни други работи.

Бях чел, че за Nikon ще трябва оптичен преходник, но това за резбата и байонета ми е убягнало. Както и да е, исках просто да знам как евентуално бих могъл да ползвам въпросния обектив, понеже знам, че е хубав. Само че е на резба, не на байонет (а байонетът е както разбирам подобен на никонския маунт - с пинове и т.н., а не е на маунта на резба?)

Както и да е, не ми е чак толкова за единия обектив, по-скоро ще събирам никонска система. Просто ми стана интересно - загледах се примерно в Pentax K-30, който ми хвана окото като го обявиха, а сега видях, че струва доста по-малко, отколкото очаквах. Най-вероятно ще си взема сега D90, ще събирам обективи и т.н., а след годинка-две може да сменя тялото с по-хубаво.

Здравейте пак, колеги. Събрах аз все пак едни пари за нова система и се оказа, че не знам какво точно е най-добре да купя.

Искам DSLR по няколко причини:

• заради качеството на картинката
  • за да не ми "пречи" да снимам (относно бързодействие, ергономия и т.н.)
  • заради много по-директния и широко застъпен контрол спрямо сапунерка

Спрях се общо взето (както съм писал горе) на два варианта: Nikon D90 (на старо) и Pentax K-30 (нов). Обмислях D5100 като вариант заради по-новата матрица, но когато го пробвах вчера в един магазин, по-скоро не ми хареса - със сравнително големи длани съм и въпросният едва ли не ми се губи в ръката. Освен това малко бяга от третата точка, написана по-горе - не твърдя, че познавам модела, но ми трябваха може би 10-15 секунди, за да намеря от къде да сменя режима на автофокус - не искам да ми се налага да щракам по менюта, за да променя супер основна настройка. За сравнение - играх си скоро и с D90 и много ми харесва как има две врътки, копченца за AF, мерене и drive mode, горен дисплей, а визьорът му е много по на ниво, сравнен с най-ниския клас Nikon. Има и мотор, поради което бих си взел тънко-тънко Nikkor 50 f/1.8D като за начало, вероятно после 18-105 като по-универсален, а след още една заплата това лято - 70-300, с който да гоня птички. Мисля евентуално и за широк панорамен обектив тип Tokina 11-16 или по-широк твърд Nikkor - 35 f/1.8 или 24 f/2.8

Другия вариант, който обмислях (Pentax K-30) - пробвах вчера и него, много добре ми застана в ръката и сравнен с D5100, ми харесва и визьора, и по-директния контрол - с две врътки се борави доста по-лесно, харесват ми и режимите, които са в повече на P-A-S-M (доколкото знам само при Pentax е така), като цяло сякаш много добре е измислена системата. Единствено биха ми липсвали примерно копченцето за AF като на K-5 и горният дисплей. Иначе ми е вариант да си го купя с дъждоустойчивия кит (18-55), да ползвам за на тъмно един ръчнофокусен Хелиос 58 f/2 и по-нататък да си купя Pentax-кия 55-300 или Tamron 70-300. Мнения за последните два като "алтернатива" на Nikkor 70-300? Относно K-30 - чета, че има страхотна матрица, що-годе сравнима с тази в D7000 - в това отношение K-30 е една стъпка пред D90. Няма да броя пиксели, 4 мегапиксела повече не са много, но откъм ISO и динамика разликата я има в полза на K-30. Предимство на K-30 доколкото знам е и AF сензора. Не знам как се сравняват никонския и пентакския 18-55, но с Pentax-а сякаш фокусът беше по-отзивчив. Може и да съм се объркал, всъщност, и двата фотоапарата са ми непознати. Впрочем има ли разлика в автофокуса на D90 и D5100?

Как стои въпросът с осветлението? Ако купя Nikon, вероятно ще си взема SB-600, която с по-висок клас тяло мога да командвам безжично (чрез IR от вградената светкавица), нали така?

Като цяло май клоня повече към Nikon като по-перспективна система за ъпгрейд в бъдеще - сега по-нисък клас тяло (D90), но пък след годинка-две - ново, примерно D7000 (или D7100, когато излезе) - и по-голям избор на обективи втора ръка, понеже Nikon се ползва повече от Pentax.

P.S. Някъде четох, че се очаквало намаление на D90, но май е по-скоро защото на някого така му се иска. Впрочем имам приятел, който скоро се връща от Щатите - някой знае ли как са тънките оферти там, понеже гледам, че в магазини като BHphotovideo и Adorama цените са същите като тук?

P.S. 2 Бюджетът засега е около 1500 пари, колкото за тяло и какъв да е обектив, а по-нататък през лятото и още малко за дългофокусен зум.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Добре разсъждаваш, и си запознат с много неща Публикувано изображение .

Дилемата "Nikon vs. Pentax" е всъщност "Нови автофокусни vs. стари ръчнофокусни обективи" . Не може да се каже кое е по-добро, въпрос на избор.

Аз лично съм малко резервиран към телата Pentax. Като технически данни са много добре. Но на практика се установяват някои бъгове. Не съм запознат много с тях, и няма да говоря в подробности, просто, ако аз мислех дали да си купувам K-30, щях да изчакам известно време. Нов модел е, и все още няма много отзиви от негови собственици.

Tamron 70-300 чета, че е добър обектив (не съм снимал с него) - само че по-новата стабилизирана версия :) . И тъй като при Pentax има стабилизация и в телата, не знам каква ще е съвместимостта.

Иначе D90 е много добро тяло, едва ли ще ти липсва нещо с него. Освен ако не си маниак на снимане със стари ръчнофокусни обективи от лентови тела - за тях Nikon е може би най-неподходящата система. Не чакай да му падне цената - вече е спрян от производство, и се разпродават останалите налични количества. Заменен е от D7000.

Автофокусната система на D90 и D5100 е еднаква. Управлението - въпрос на вкус. На мен тяло с по-малко бутони ми е по-удобно. Това беше една от причините да сменя D7000 с D5100. Матрицата на D5100 също е по-добра от тази на D90. Но пък по-добрият визьор и моторът за автофокус в тялото са безспорни предимства за последния.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Добре разсъждаваш, и си запознат с много неща Публикувано изображение .

Дилемата "Nikon vs. Pentax" е всъщност "Нови автофокусни vs. стари ръчнофокусни обективи" . Не може да се каже кое е по-добро, въпрос на избор.

Аз лично съм малко резервиран към телата Pentax. Като технически данни са много добре. Но на практика се установяват някои бъгове. Не съм запознат много с тях, и няма да говоря в подробности, просто, ако аз мислех дали да си купувам K-30, щях да изчакам известно време. Нов модел е, и все още няма много отзиви от негови собственици.

Tamron 70-300 чета, че е добър обектив (не съм снимал с него) - само че по-новата стабилизирана версия :) . И тъй като при Pentax има стабилизация и в телата, не знам каква ще е съвместимостта.

Иначе D90 е много добро тяло, едва ли ще ти липсва нещо с него. Освен ако не си маниак на снимане със стари ръчнофокусни обективи от лентови тела - за тях Nikon е може би-най-неподходящата система. Не чакай да му падне цената - вече е спрян от производство, и се разпродават останалите налични количества. Заменен е от D7000.

Автофокусната система на D90 и D5100 е еднаква. Управлението - въпрос на вкус. На мен тяло с по-малко бутони ми е по-удобно. Това беше една от причините да сменя D7000 с D5100. Матрицата на D5100 също е по-добра от тази на D90. Но пък по-добрият визьор и моторът за автофокус в тялото са безспорни предимства за последния.

За стария обектив - както писах и в другата тема - един е, едва ли ще си купувам други, но ако мога да го ползвам, ще го ползвам, което по-скоро не трябва да ми влияе на преценката.

Относно D5100 и D7000 - знам, че ползват една и съща матрица и сходна електроника, и по принцип ако имам възможност, ще скоча директно на D7000, но няма как - за да си купя него, трябва да се лиша от други работи (особено обективи) - пък кел файда от хубаво тяло, ако няма какво да му завинтя отпред. Затова исках да се пробвам с D5100, който на теория трябва да изкарва почти същата картинка като D7000, само че, както казах, по-скоро не е за мен. Има потенциал в него, но сякаш е насочен към друга група потребители.

При D90 сякаш единствено (но сериозно) притеснение ми е шумът при дълги експонации - един познат ми прати разни кадри - няколко 20-30 секундни при ISO 600-800 и резултатът беше меко казано не особено впечатляващ. Вярно, че са правени с кит 18-55, но шумът няма нищо общо с обектива, нали? Имам и други снимки от същия апарат от преди това - 1-2-секундни експонации (без NR), на част от които даже и за толкова кратко време почва да избива един горещ пиксел. Знам, че това опира и до конкретна бройка, но както и да е. Помолих го да щракне няколко снимки при същите условия (20-30"), но при ISO 100-200, за да видя как е, понеже точно с такива работи ми се иска да си играя, особено в града. Ясно е, че няма как 4-годишна кропка да изкара качество като от средноформатен апарат, но все пак. Ясно ми е и че все пак снимките подлежат и на пост обработка, но по-скоро няма да ми се занимава прекалено много да си играя след това, особено докато съм все още със стар бавен компютър.

Иначе кой да е DSLR ще е на светлинни години от "обикновен" фотоапарат, това ми е ясно, но въпреки това не искам да се хвърля и да купя нещо и после да ме е яд. Хубаво е обаче, че техниката си държи цената - според мен ако сега си взема D90, спокойно ще мога си върна 70-80 процента от цифрата, която съм дал, ако след годинка реша (и ми се отвори възможност) да го сменя.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

"За стария обектив - както писах и в другата тема - един е, едва ли ще си купувам други" Това решава въпроса в полза на Nikon :) . Много е глупаво да избереш система с оглед да можеш да ползваш точно Helios 44M 58/2. По-добре го продай за 20-ина лева, някой с NEX ще го хареса :) . Имай предвид, че с която и кропка да снимаш дълги експонации през нощта - шум ще има. На каквото и да е ISO. Единственият шанс да го намалиш реално е ... да пренапишеш законите на физиката :cool: . Липсата на светлина си е липса на светлина. Някои марки и модели подхождат към проблема,като подтискат шума софтуерно. Обаче това води до загуба на детайл. По-добре е да няма такова подтискане (при снимане в RAW, естествено), а после при обработката ти да решаваш как и колко да го чистиш. И не знам дали си наясно, че точно дългите експонации водят до появата на горещи пиксели, които понякога стават постоянни, и се виждат и на нормални снимки. Нямат премахване, освен да бъдат ремапнати в сервиз. И ако очакваш след година да продадеш такова тяло на добра цена - очаква те неприятна изненада. Аз така си съсипах първия Canon 1000D, и трябваше да го дам на безценица, като реших да ъпгрейдвам. Забрави да изкараш добри резултати без обработка, особено с Nikon :) . JPEG-ът му е мек, ако усилиш шарпенето от апарата, се получава ... е, не точно каквото очакваш. Отделно обективите, към които си се насочил, имат дефекти, които е нужно да бъдат оправени. Дори да имаш създаден готов профил в конвертора, и само да отвориш и запишеш снимката - пак ще има голям ефект. А в много случаи са необходими и допълнителни корекции - експонация, бял баланс, и т.н.. ПП. "Затова исках да се пробвам с D5100, който на теория трябва да изкарва почти същата картинка като D7000." Поне при мен D5100 изкарва по-добрa картинка :) . Не мога да го обясня, просто си гледам снимките.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.