Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Вземи си който ти харесва най-много на външен вид. То за тия пари, няма кой знае какво значение, какво взимаш. И ти абсолютно сигурно няма да видиш разликата...

Ами тогава да взема нещо по-евтино?

Редактирано от Ragnarous (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз пак да пиша тук: все още нищо не съм купил с това мое колебаене... в крайна сметка се отказах от втора ръка и ще купувам ново. В момента чакам доставка на D5100 и D7000 (и двата ги няма никъде) и евентуално D5200. Та... ако си взема D5100, най-вероятно ще е с китовия 18-55 и 35 1.8G. Ако ще е D7000, може би ще е с 50 1.8 D, понеже е най-евтиното, което има (с 18-105 ми идва скъп, а и ако ще купувам кит, ще е по-скоро 18-55), а D5200 по-скоро е извън сметките, понеже се очертава да струва колкото D7000, даже и малко повече. В първия случай (D5100) вероятно след годинка-две ще надграждам тялото до D7100/D400 или нещо такова (ще видим какво ново ще се е появило), във втория (D7000) по-скоро няма да има нужда. Не че двата не са с подобни матрици, ама D5100 ми е компромис с ергономията, считам го като вариант заради изгодната цена. Във всички случаи обаче ще се събират още стъкла - следващото, което искам да си взема е примерно AF-S 70-300 (а може и "същия" Tamron). В тази връзка 55-200 (който може да се вземе и като кит още сега) хубав ли е?

Ама те с тия 16 МП даже с твърдия 35мм на Ф4 пак не става картинката както ти се иска, ако няма силна светлина. Значи аз сега съм му намислил на Д5100 да го сложа да снима на 4 МП в jpeg след две седмици в една зала. Ще му вдигна и ИЗО-то до 3200 за по висока скорост. После шума ще го чистя избирателно, само там където го има и дразни. Ако ти се дават пари за един Д7000 и ако ти се носи по-тежко, тогава най-добре него си го купи. Следващите с по 24 МП просто няма да имаш кинти за скъпи обективи за тях. п.п. аз си нося най-често моя Д40 + 18-200мм сега, понеже не сменям обективи така.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Ама те с тия 16 МП даже с твърдия 35мм на Ф4 пак не става картинката както ти се иска, ако няма силна светлина.

Значи аз сега съм му намислил на Д5100 да го сложа да снима на 4 МП в jpeg след две седмици в една зала. Ще му вдигна и ИЗО-то до 3200 за по висока скорост. После шума ще го чистя избирателно, само там където го има и дразни.

Ако ти се дават пари за един Д7000 и ако ти се носи по-тежко, тогава най-добре него си го купи.

Следващите с по 24 МП просто няма да имаш кинти за скъпи обективи за тях.

п.п.

аз си нося най-често моя Д40 + 18-200мм сега, понеже не сменям обективи така.

Кои следващи? D3200 и D5200 са по нисък клас от D7000 и обективите са същите. А и по-голямата матрица, не означава задължително по-добро качество.

Удобството от ергономонетрията и изнесените менюта на бутони си е друга работа...

Обективите са разлика при фулфрейм апаратите. Всичко останало е ЗАУ.

Eми и Д7100 и Д400 може да са с по 24 МП кропки матрици. При мене обективите дават различни резултати даже и с Д40, а па при големите професори и доктори на теоретиката, може и да няма разлика. Ти с кво снимаш ?

Здравейте! Искам да си купя фотоапарат (евтин) в рамките на 150 лв., който да прави долу-горе добри снимки. Ясно ми е, че за тези пари не може да се вземе кой знае какво или апарата да има възможност за някакви опции и настройки, но аз така или иначе не искам засега. В техномаркет и технополис ( гр. Сливен) разглеждах апаратчетета. В Технополис ме посъветваха за Fuji JX520 http://www.technopol...NEPIX-JX520-BLK или Samsung EC-ES90 http://www.technopol...AMSUNG-EC-ES90B

Личното мнение на продавача беше, че Fuji-то е по-добро. Фотоапарата може и да е по-евтин или малко над 150 лв. ако наистина си заслужава.

Апаратчето може да се купи и от София, тъй като в сряда и четвъртък ще бъда там, но трябва да бъде в наличност защото след това заминавам в командировка в чужбина.

Ще съм благодарен на всеки разбиращ от такава техника да даде мнение и да каже какво би избрал той (или тя) за тези пари.

Здравейте! Искам да си купя фотоапарат (евтин) в рамките на 150 лв., който да прави долу-горе добри снимки. Ясно ми е, че за тези пари не може да се вземе кой знае какво или апарата да има възможност за някакви опции и настройки, но аз така или иначе не искам засега. В техномаркет и технополис ( гр. Сливен) разглеждах апаратчетета. В Технополис ме посъветваха за Fuji JX520 http://www.technopol...NEPIX-JX520-BLK или Samsung EC-ES90 http://www.technopol...AMSUNG-EC-ES90B

Личното мнение на продавача беше, че Fuji-то е по-добро. Фотоапарата може и да е по-евтин или малко над 150 лв. ако наистина си заслужава.

Апаратчето може да се купи и от София, тъй като в сряда и четвъртък ще бъда там, но трябва да бъде в наличност защото след това заминавам в командировка в чужбина.

Ще съм благодарен на всеки разбиращ от такава техника да даде мнение и да каже какво би избрал той (или тя) за тези пари.

Добре, но какво не ви хареса в първата важна тема на раздела?

За тези пари,бих купил по стабилна фирма например...http://www.technopol...RSHOT-A1200-SIL или http://www.technopol...SHOT-A810-BLACK

На Fuji-то му сравнявам характеристиките с двата Canon-a и уж бие по характеристики + има някаква Дигитална стабилизация в графата в която при другите просто пише Не + 1 година в повече е гаранцията. Не знам и аз :(

Добре, но какво не ви хареса в първата важна тема на раздела?

Сори, директно натиснах нова тема бутона...

На Fuji-то му сравнявам характеристиките с двата Canon-a и уж бие по характеристики + има някаква Дигитална стабилизация в графата в която при другите просто пише Не + 1 година в повече е гаранцията. Не знам и аз :(

За тези пари който и да вземете ще е все едно

Допълвам мнението,че е все едно за тези пари.Те всичките ще снимат еднакво и няма да се открие разлика в снимките.Останалото с характеристиките е само за реклама.Затова просто бих заложил на по популярна марка.

Купих Fuji-то, има доста настройки за снимките (пейзаж, нощ, портрет, плаж, стая и т.н.). Засега още са ми интересни настройките и ги разглеждах до последно. Общо взето съм доволен от апаратчето, пък и така или иначе след няколко месеца ще го подаря на родителите си... :ph34r:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте.Решил съм да си закупя цифров фотоапарат марка"Канон".Изчетох доста по темата,но така и не ми стана ясно

каква е разликата между моделите"IXUS" и "PowerShot".Ще съм много благодарен ако някой ми обясни разликите.

Спрял съм се на следните модели:

1.PowerShot SX260HS-http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx260_hs_review/

2.PowerShot SX500IS-http://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx500_is_review/

3.IXUS 500HS-http://www.photographyblog.com/reviews/canon_ixus_500_hs_review/

Кой от тези трите модела бихте ми препоръчали?

Смятам да закупя апарата от Великобритания и ме интересува дали ще бъде обслужван гаранционно и в България.

Благодаря

Здравейте, взех си Олимпус VR-360. Понеже имам предишен олимпус Camedia C-480 zoom от 2005 г. който правеше много хубави снимки нищо, че бяха 4 Mpx и апарата с до 3 оптичен зум. Наместих олимпуса VR-360 на 5 Mpx и установих, че при сравнение със старият, прави по-лоши снимки, по-бледи и са леко размазани. Бихте ли ми казали, може ли да се коригира от някъде, че пробвах всички варианти, които се сетих от менюто, не не намерих ефект. Включително махане на автоматичен фокус, намаляне компресия, промяна светлочувствителност и ISO настройките за качество. Възможно е и да съм направил грешна комбинация от настройките. Но и на автоматичен режим е все тая. Вероятно съм пропуснал още някоя настройка. Някой има ли такъв апарат, и моля за съдействие.

Редактирано от miroki (преглед на промените)

Здравеите ,моля да ми помогните в избора на фотоапарат в рамките до 400лв.Спрял съм се на следните модели: http://www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-h100 http://www.nikon.bg/bg_BG/product/digital-cameras/coolpix/life/coolpix-l310 http://www.olympus.bg/site/bg/c/cameras/digital_cameras/traveller/sp_720uz/index.html http://www.panasonic.bg/html/bg_BG/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/DMC-LZ20/overview/10245566/index.html Благодаря предварително и ако имате предложения моля споделети ги

miroki, нулирай си всички настройки, дай го на фабрични. И пробвай пак. Да беше дал някакви линкове към снимките, но с EXIF (http://en.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format), за да има някакъв шанс да отгатнем какво не е наред с твоите настройки и начин на снимане.

И не се лъжи по търговските трикове с многото мегапиксели. Апаратчето има по-нов 16 мегапиксела сензор... обаче е 1/2,3 '' CCD, т.е. пак си е микроскопичен и чудеса от него не бива да очакваш. Обективът е малко по-тъмен от стария ти, но по-широкоъгълен и с повече зуум (38 - 114 мм, F 2,8 - 4,9... срещу 24 - 300 mm, F 3.0 – 5.9). Ако кликнеш на http://test.photosynthesis.bg/offer/280104000241.html и отвориш "Характеристики", ще прочетеш повече.

Апаратчето обаче прави прилични снимки за цената си, поне доколкото разгледах по разни ревюта. Определено може да се справи по-добре от предишния ти. Тъй че има надежда, нулирай настройките и пробвай пак. Съжалявам, че ще прозвуча назидателно, но прочети малко за основните принципи на фотографията или си намери приятел с известни познания, за да ти помогне... По-бледи и леко размазани снимки казваш. Сега ще погадая малко - това често говори за неточен фокус, бленда, скорост... или и трите заедно. На "автомат" причината най-вероятно е слаба осветеност на обекта (и/или по-светъл фон зад него).

И аз съм в дилема... NIkon D5100 или Canon EOS 650D? Заслужава ли си да се хвърля направо в дълбоките води с Nikon D7000 или Canon EOS 60D? Какви са предимствата на безмоторните тела на Nikon?

Здравейте! Търся да закупя фотоапарат с възможност за геопозициониране - gps. Бюджетът не е определен към момента , не търся най- скъпото, нито най-евтиното. Фотоапаратът трябва да е компактен с увеличение до 5х и мегапиксели не повече от 12, светлочувствителност до 3200 и апертура в нормални граници 1/2000 до 5 , GPS -ът да е с относителна прецизност до 5-10м , Предимство е батерията да издържа поне една седмица като среден брой направени снимки на ден е 25 без светкавица, тъч скрийн за по-лесно преименуване на снимки.

Благодаря предварително за съвета и отделеното внимание!

И аз съм в дилема... NIkon D5100 или Canon EOS 650D? Заслужава ли си да се хвърля направо в дълбоките води с Nikon D7000 или Canon EOS 60D? Какви са предимствата на безмоторните тела на Nikon?

650D е по - добрият фотоапарат за мен. По - хубав автофокус и по - добра картина, стига да не се налага да се оправят сенките, защото там никона е по - добър. Предимствата са, че са леки, но до там. Вече почти всички обективи са им с мотор, но има и стари, които са без мотор, а си заслужават да се погледнат. D5100 и д7000 имат един и същ сензор, като д7000 шуми съвсем малко по - малко. Канона (60д) също не лош, лично на мен jpg ми харесва повече на канона, но снимам аз най - често в роу формат така, че разлика голяма няма. Зависи какво ще снимаш, можеш да погледнеш също и пентакс к-5, който също е много добър вариант.

650D е по - добрият фотоапарат за мен. По - хубав автофокус и по - добра картина, стига да не се налага да се оправят сенките, защото там никона е по - добър. Предимствата са, че са леки, но до там. Вече почти всички обективи са им с мотор, но има и стари, които са без мотор, а си заслужават да се погледнат. D5100 и д7000 имат един и същ сензор, като д7000 шуми съвсем малко по - малко. Канона (60д) също не лош, лично на мен jpg ми харесва повече на канона, но снимам аз най - често в роу формат така, че разлика голяма няма. Зависи какво ще снимаш, можеш да погледнеш също и пентакс к-5, който също е много добър вариант.

Мерси, Но ще бъде нещо май между Nikon D5100 и EOS 650D

miroki, нулирай си всички настройки, дай го на фабрични. И пробвай пак. Да беше дал някакви линкове към снимките, но с EXIF (http://en.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format), за да има някакъв шанс да отгатнем какво не е наред с твоите настройки и начин на снимане.

И не се лъжи по търговските трикове с многото мегапиксели. Апаратчето има по-нов 16 мегапиксела сензор... обаче е 1/2,3 '' CCD, т.е. пак си е микроскопичен и чудеса от него не бива да очакваш. Обективът е малко по-тъмен от стария ти, но по-широкоъгълен и с повече зуум (38 - 114 мм, F 2,8 - 4,9... срещу 24 - 300 mm, F 3.0 – 5.9). Ако кликнеш на http://test.photosynthesis.bg/offer/280104000241.html и отвориш "Характеристики", ще прочетеш повече.

Апаратчето обаче прави прилични снимки за цената си, поне доколкото разгледах по разни ревюта. Определено може да се справи по-добре от предишния ти. Тъй че има надежда, нулирай настройките и пробвай пак. Съжалявам, че ще прозвуча назидателно, но прочети малко за основните принципи на фотографията или си намери приятел с известни познания, за да ти помогне... По-бледи и леко размазани снимки казваш. Сега ще погадая малко - това често говори за неточен фокус, бленда, скорост... или и трите заедно. На "автомат" причината най-вероятно е слаба осветеност на обекта (и/или по-светъл фон зад него).

Здравей, благодаря за отговорът, след тестовете с него го ресетнах.

Мисля, че проблемът е във фокусирането и размазването точно. Единствено на статив и също ръчно около ISO 800 стават горе долу прилични.

В ръка със спрян или пуснат стабилизатор няма разлика, на старият са по-ясни според мен като не разбиращ. Снимките и от двата са jpg формат.

Ще вършат ли работа?

Иначе в свойствата в експлорер се виждат снимачните настройки.

за пример, понеже ги пращах веднъж и ги имам приготвени:

c-480

Публикувано изображение

vr-360

Публикувано изображение

Ако има къде да ги причака, че не знам дали настройките се запазват при изтегляне от снимка.бг

Абстрахирайте се от светещата област и снимката на цвете в саксията е сходна и с мъгливи краища по листата.

И двете са без светкавица.

Разчертах на един лист почти всички комбинации от настройки и се захванах да снимам и променям докато умалях, най-хубави бяха на авто и на снимка животни. С ръчната смяна на iso и баланс бяло и зум ( само чрез зум  се променя f ) и фокусиране в центъра, нищо не постигнах.

Според вас замазана ли е снимката? ( по-светлата е на VR-360)

Здравейте, Дядо Коледа ще носи на 6-годишния ми син първия фотоапарат. Представям си го с обикновени батерии(тип АА) и цена някъде до около 170 лв. Посъветвайте ме според Вас Какъв фотоапарат да донесе дядо Коледа? PS:Дядо Коледа засега разглежда: -Фотоапарат Nikon Coolpix L25 + калъф Nikon + зарядно у-во Varta + 2 AA X 2100 mAh  -  119лв. -Фотоапарат Nikon Coolpix S30 + зарядно у-во Varta + 2 AA X 2100 mAh  -  159 лв. -Фотоапарат Nikon Coolpix L26 + калъф Nikon L-series + зарядно устройство Varta с 2бр. батерии 2100mAh - 169лв. Но приема всякакви други предложения, за които благодари предварително.

Здравейте,  Посъветвайте ме според Вас Какъв фотоапарат да донесе дядо Коледа? .

Най-добре е да не носи никакъв.

При мен на 6 декември ги носи и на моето хлапе му донесе един такъв боклук, на майка му от службата подарък де.

Тая вечер се направил на индианец с едни пера от хартия и вика мамо айде да ме снимаш ( с неговото боклуче ).

А па тя играчката на светло не може да ги уцелва снимките, па на лампа ... нищо не става.

Извадих аз тежкия и го щракнах един пък да се радва.

Друг проблем е после със снимките като почне да иска да ги слага в компютъра и няма да иска да ги трие.

На моя син му викам че не знам как се слагат снимките от играчката му в компютър, а пък той ме учи че имало кабел ( USB ), понеже ме гледа как какчвам снимките от другите фотоапарати и разбрал номера.

После и компютър ще трябва да носи дъртия старец, мани мани ... 

Най-добре е да не носи никакъв.

При мен на 6 декември ги носи и на моето хлапе му донесе един такъв боклук, на майка му от службата подарък де.

Тая вечер се направил на индианец с едни пера от хартия и вика мамо айде да ме снимаш ( с неговото боклуче ).

А па тя играчката на светло не може да ги уцелва снимките, па на лампа ... нищо не става.

Извадих аз тежкия и го щракнах един пък да се радва.

Друг проблем е после със снимките като почне да иска да ги слага в компютъра и няма да иска да ги трие.

На моя син му викам че не знам как се слагат снимките от играчката му в компютър, а пък той ме учи че имало кабел ( USB ), понеже ме гледа как какчвам снимките от другите фотоапарати и разбрал номера.

После и компютър ще трябва да носи дъртия старец, мани мани ... 

Е, нали дядо Коледа е за това - да носи подаръци. На сина му е голям мерак да щрака, че после ти носи фотото и ти показва какво е снимал.

Мисля си за Nikon Coolpix S30 че е удароустойчив, пък и уж под вода е можел да снима(не мисля да го пробваме). От друга страна пък другите два май дават по-добри снимки...Та не знам...

Кажи му на стареца да го настрои този дето ще го донесе, да не прави снимки на 16 мегапиксела, ами на само 4 мегапиксела.

Така разочарованието при гледане на компютъра ще е точно два пъти по-малко. Освен това повече снимки ще се събират на същата карта.

После кажи на хлапето да не ползва много зума , демек да не приближава на 3 или 5 пъти оптичен зум, щото няма да са резки снимките ( ами ще са мътнички), ако снима от ръка без е подпряно апаратчето на нещо стабилно. 

Като снима човек в цял ръст, да не оставя много празно отгоре и отдолу на кадъра, приближава се така че да е добре запълнена снимката. И ако може да не им реже краката ... че ... не е готино.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.