Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

За първи път ще си купувам DSRL апарат и знам, че си нямам много на понятие от тези апарати, но се надявам да стана вещ с времето.

Спрял съм се на Canon EOS 1100D, но виждам, че се предлага с два различни обектива - KIT 18-55DC и EF-S 18-55 мм IS II

Каква е разликата между двата обектива? Ще ме удовлетворява ли този апарат за пейзажни снимки и такива в градска среда като за начало?

Kit значи комплект - апарат + обектив(и). Оттам идва и термина "кит-ов". В момента доколкото ми е известно 1100D се предлага само с един китов обектив и това е Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Евентулано може и да има някъде останали със някоя от старите версии на обектива, но мисля че са спрени от производство вече. Обектива е сравнително универсален, става за всичко без макро и телефото.Само че като качество е много посредствен. Естествено имай предвид, че промяната на увеличението му е (зуум) е 3 пъти - да не очакваш да е като някоя суперзуум сапунерка.

Редакция - все пак обърни внимание за обектива да има буквичките IS в името си. Оптичната стабилизация е полезно нещо. :)

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Kit значи комплект - апарат + обектив(и). Оттам идва и термина "кит-ов". В момента доколкото ми е известно 1100D се предлага само с един китов обектив и това е Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II. Евентулано може и да има някъде останали със някоя от старите версии на обектива, но мисля че са спрени от производство вече. Обектива е сравнително универсален, става за всичко без макро и телефото.Само че като качество е много посредствен. Естествено имай предвид, че промяната на увеличението му е (зуум) е 3 пъти - да не очакваш да е като някоя суперзуум сапунерка. Редакция - все пак обърни внимание за обектива да има буквичките IS в името си. Оптичната стабилизация е полезно нещо. :)

А моделите на НИКОН D 3100 / D3200 по-добри ли са в тоя клас? Защото много ревюта четох и вече взех сериозно да се колебая, то е ясно, че до 1000лева не мога да получа нещо свръх качествено, а и то зависи от притежателя й... но все пак... препоръчайте ми нещо, което за напред ще мога да допълвам, щото подозирам, че ще се зарибя... за момента ще го ползвам само за пейзажни и градски снимки и ми се иска HD видео да си имам :D до 1000 лв. някъде.

А моделите на НИКОН D 3100 / D3200 по-добри ли са в тоя клас? Защото много ревюта четох и вече взех сериозно да се колебая, то е ясно, че до 1000лева не мога да получа нещо свръх качествено, а и то зависи от притежателя й... но все пак... препоръчайте ми нещо, което за напред ще мога да допълвам, щото подозирам, че ще се зарибя... за момента ще го ползвам само за пейзажни и градски снимки и ми се иска HD видео да си имам :D до 1000 лв. някъде.

Според мен там качеството повече зависи от допълнителните неща, не толкова от тялото (докато не стигнем до фул фрейм естествено) Моят Canon 400D струваше под 1000 когато си го купих и все още си снимам с него. Е няма да казвам колко пари съм дал за обектив и светкавица де... И не планирам смяна на тялото докато не се счупи :) Има толкова много обективи филтри и други такива работи които имам планирани за купуване (но някак си са извън бюджета :) ) Дали ще е канон или никон е все тая - втората марка сякаш е по-популярна в БГ. А и като модел 3100 сякаш стои по-добре. Обаче, се замисли за нещо мъничко по-добро. Може би 5000D.

Според мен....

Добре, мерси много за напътствията. Като че ли клоня към Nikon D3100, но тук http://get.bg/product_info.php?products_id=118601 като гледам обектива не завършва на IS. това пробле ли ще е, като имаш предвид, че съм съвсем начинаещ с този вид апарати... И какво ще рече това, че нямат мотор в тялото?

Редактирано от pacho_r (преглед на промените)

Добре, мерси много за напътствията. Като че ли клоня към Nikon D3100, но тук http://get.bg/product_info.php?products_id=118601 като гледам обектива не завършва на IS. това пробле ли ще е, като имаш предвид, че съм съвсем начинаещ с този вид апарати...

IS (Image Stabilization) e означение специфично за Canon. Еквивалентното означение на Nikon е VR (Vibration Reduction)

Е тука малко по евтин и с подаръци и аз май към него клоня. Ама гледам сега обективите с 18-55VR и 55-200VR на една цена  с 18-105 VR малко по скъп.

П.П. ако се вземе с 55-200VR и отделно се вземе 18-55VR излиза по евтино от 18-105 VR :)

Редактирано от tERROR85 (преглед на промените)

Ако се разтършуваш назад из темата непременно ще прочетеш коментари по тоя въпрос. 18-105  според мен, а и според други, е за предпочитане от гледна точка на удобството. Няма да сменяш постоянно обективи за различни ситуации. Според мен това е важно в града, където ще ти се иска  и да зумваш и да обхващаш повечко детайли. Представи си сега, че се разкарваш с два обектива в чантичката и искаш да снимаш нещо интересно набързо, но пък поставения обектив не е подходящ. 

Да и това го има даже вчера като си поиграх с симулатора на никон за обективите стигнах до извода че по добре да се вземе 18 -105 а после допълнително някакъв по мощен теле като паднат средства :) Впрочем макро режим с нормалния обектив може ли или трябва специален?

Впрочем макро режим с нормалния обектив може ли или трябва специален?

Може да постигнеш "нещо", но за истинско макро ти трябва специален.

Макро способността на даден обектив се определя от максималното съотношение на размера на проекцията на обекта върху сензора към размера на самия обект. С "нормален" обектив, това е около 0.1 - 0.3. Както виждаш разликата от обектив до обектив е значителна.  Фирмите рекламират като макро обективи, които могат да постигнат 0.5. "Истински" макро обективи са тези, постигащи 1:1. Има и специални такива които могат и повече, но са единици.

Обмислям да си закупя фотоапарат с бюджет около 200-250 лв (може и малко повече) . Бихте ли ме посъветвали/ориентирали към нещо.

Погледнах няколко оферти,ако може и да ми дадете мнение за тези модели - http://www.emag.bg/foto-video-optichni/kompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digitalen-fujifilm-finepix-s4200-14mp-black-product , http://www.emag.bg/foto-aparat-digitalen-nikon-coolpix-l310-14-1mp-cheren-product?gclid=CNu4t6rR6LYCFYJb3god3AoAwg , http://www.emag.bg/foto-video-optichni/kompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digitalen-fujifilm-finepix-s4000-black-product :P

Обмислям да си закупя фотоапарат с бюджет около 200-250 лв (може и малко повече) . Бихте ли ме посъветвали/ориентирали към нещо.

Погледнах няколко оферти,ако може и да ми дадете мнение за тези модели - http://www.emag.bg/foto-video-optichni/kompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digitalen-fujifilm-finepix-s4200-14mp-black-product , http://www.emag.bg/foto-aparat-digitalen-nikon-coolpix-l310-14-1mp-cheren-product?gclid=CNu4t6rR6LYCFYJb3god3AoAwg , http://www.emag.bg/foto-video-optichni/kompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digitalen-fujifilm-finepix-s4000-black-product :P

И какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

Добавям вашата там!

Купи си фотоапарат от истински магазин, а не от emag.

И трите модела, които си написал, не струват.

Kaто марка Никон е за предпочитане.Данните за фото,са еднакви на трите модела.Формата за видео запис е най-добър на Канона (MOV (Video: H.264/MPEG-4 AVC).

Ха сега и аз съм пред абсолютно същата дилема, пък колегата RudeBoy уби всичко детско в мен.Освен тези 3 модела дето колегата ги е избройл аз се заглеждам и по още няколко: http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/l/l320/

или http://www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-h200

Иначе казано от този вид и в ценовия клас 300-400 лв.А и още нещо:пълен аматьор съм и няма изгледи да стана професионалист.

Редактирано от tonikost (преглед на промените)

... пък колегата RudeBoy уби всичко детско в мен..

Ами - съжалявам за което. Ако не ти харесва мнението ми - излез от темата, и си купи какъвто апарат ти попадне. Но щом искаш мнение, ще го получиш, независимо дали ти харесва.

Тези модели са нисък клас, с малко фотографски възможности, и не особено добро (меко казано) качество на снимките. От друга страна са натъпкани със софтуерни екстри, повечето от които безсмислени, но пък  иначе впечатляват неразбиращите. "Face Detection", "Blink Detection", "Panorama sweep" ... Дрън-дрън. Нямаш полза от тях, ако снимките са ти шумни, с размазани детайли и бледи странни цветове.

Не е нужно и задължително да си професионалист, за да научиш някои основни понятия за един фотоапарат. Какво е матрица и обектив, какво означават параметрите им, какви са различните режими на снимане, каква е зависимостта между осветеността на сцената и основните параметри на апарата - бленда/скорост/ISO, какво е значението на необработения формат и как може да се работи с него. Като знаеш тези неща, вече ще можеш да си избереш нещо по-добро.

А ако все пак не ти се занимава - хващаш един модел, търсиш в нета примерни снимки с него (но в пълен размер и необработвани), и ако ти харесат - купувай.

Успех.

ПП. Относно emag ... Преди два дена си купих уред оттам. Получих го без касова бележка и оригинална гаранционна карта. Фабричната лепенка беше абсолютно ненужно скъсана, и след това залепена друга отгоре й. "Гаранционната карта" е просто един бял лист, на който е написано, че уредът има 2 години гаранция към магазина...  :ohmy:

Е, това което купих, е евтино, и мога да го прежаля. Но нещо по-скъпо не бих си взел.

ПП2. За апарат до 400 лв - все още може да се намери Canon SX130/150 за около 250 лв. Като за начало ще ти е напълно достатъчен.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Ами - съжалявам за което. Ако не ти харесва мнението ми - излез от темата, и си купи какъвто апарат ти попадне. Но щом искаш мнение, ще го получиш, независимо дали ти харесва.

Тези модели са нисък клас, с малко фотографски възможности, и не особено добро (меко казано) качество на снимките. От друга страна са натъпкани със софтуерни екстри, повечето от които безсмислени, но пък  иначе впечатляват неразбиращите. "Face Detection", "Blink Detection", "Panorama sweep" ... Дрън-дрън. Нямаш полза от тях, ако снимките са ти шумни, с размазани детайли и бледи странни цветове.

Не е нужно и задължително да си професионалист, за да научиш някои основни понятия за един фотоапарат. Какво е матрица и обектив, какво означават параметрите им, какви са различните режими на снимане, каква е зависимостта между осветеността на сцената и основните параметри на апарата - бленда/скорост/ISO, какво е значението на необработения формат и как може да се работи с него. Като знаеш тези неща, вече ще можеш да си избереш нещо по-добро.

А ако все пак не ти се занимава - хващаш един модел, търсиш в нета примерни снимки с него (но в пълен размер и необработвани), и ако ти харесат - купувай.

Успех.

ПП. Относно emag ... Преди два дена си купих уред оттам. Получих го без касова бележка и оригинална гаранционна карта. Фабричната лепенка беше абсолютно ненужно скъсана, и след това залепена друга отгоре й. "Гаранционната карта" е просто един бял лист, на който е написано, че уредът има 2 години гаранция към магазина...  :ohmy:

Е, това което купих, е евтино, и мога да го прежаля. Но нещо по-скъпо не бих си взел.

ПП2. За апарат до 400 лв - все още може да се намери Canon SX130/150 за около 250 лв. Като за начало ще ти е напълно достатъчен.

Не се обиждай де, казах го с добри чуства.Ама виж, като написа нещата по-подробно ми светна.Относно emag никой не е казал,че ще се пазарува от там.

Относно canon sx150 има го в фотопавлион на цена 239,00 лв.

Не се обиждай де, казах го с добри чуства.Ама виж, като написа нещата по-подробно ми светна.Относно emag никой не е казал,че ще се пазарува от там.

Имам 130 и съм доволен от него :)

Изобщо не се обиждам :) . Просто и аз съм минал през това. Без да разбирам, си бях купил апарат от такъв клас. След като поснимах малко с него, ми се отвориха очите за някои неща, и реших да го сменя с по-добър. Но успях да го продам едва за 250 лв, а бях го купил за 600. 

Затова се опитвам да спестя на другите хора подобна набутвация.

Изобщо не се обиждам :) . Просто и аз съм минал през това. Без да разбирам, си бях купил апарат от такъв клас. След като поснимах малко с него, ми се отвориха очите за някои неща, и реших да го сменя с по-добър. Но успях да го продам едва за 250 лв, а бях го купил за 600. 

Затова се опитвам да спестя на другите хора подобна набутвация.

За 600 лева навремето се купуваше сносен фотоапарат или сапунерка, както искаш я наричай. За любителски снимки бе напълно достатъчна. Ей на, аз от 2005 година съм със Sony DSC W5  и качеството според мен е по-добро от актуалните днес модели за около 200-250 лева. В днешно време обаче искат понякога и по 1000 лева за пълни боклуци, поне според моите виждания за съотношението цена/производителност. Цените се качиха, нашите заплати не и по тая причина се предлагат все по-големи боклуци за малко пари. Вместо напред и нагоре, тая техника се движи назад и надолу. Вече трябва да извадиш камара пари, ако искаш да имаш що годе добра техника. 

"За 600 лева навремето се купуваше сносен фотоапарат или сапунерка, както искаш я наричай. За любителски снимки бе напълно достатъчна. Ей на, аз от 2005 година съм със Sony DSC W5 и качеството според мен е по-добро от актуалните днес модели за около 200-250 лева."

Вярно е. Но все пак матрицата му е с диагонал 1/1.8", което е малко над стандарта на съвременните компактни апарати за 250 лв. Като сложим и втората най-добра оптика, която се поставя в този клас, тази на Carl Zeiss, и то с прилична светлосила в широкия край, и няма за какво да се учудваме, че снимките са добри.

От друга страна, моделът няма ръчни настройки, което много ограничава в някои случаи. И "широкото" на обектива не е достатъчно. Неща, с които предложеният от мен Canon превъзхожда.

В днешно време за 600 лв може да се купи Olympus XZ1, който по качество на снимките не отстъпва на твоето Sony, а по възможности е много по-напред. Да не говорим, че има и модели с по-големи матрици (Оли PEN-овете) за същите пари. Все пак техниката се развива.

"Вече трябва да извадиш камара пари, ако искаш да имаш що годе добра техника."

За съжаление, това винаги е било в сила :) . Просто критериите за "добра техника" се променят с годините. 

Да де, ама в днешно време матрици с подобна големина са  скъпички. Че се развива техниката, развива се. Сонито има достатъчно ръчни настройки за любителя, да си направи нормални снимки. Миналата година сравнявах в една тема, не се сещам дали не бе тук, снимки направени със Sony DSC W-5  и  нов модел Canon  за 160 лева. Не се сещам точното име. Ами разликата беше огромна, макар Канона да имаше 5 пъти повече програми, какви ли не щуротии. Дори на светло не можеше да снима като хората и малко светлина и сянка да има, се получаваха огромни аберации, с които човек трябва да се занимава доста време, за да ги намали до поносимо дори за любителя ниво и снимката да не прилича на такава от GSM. Новите модели на Sony  от същата серия обаче  са с по-малки матрици, а цените същите. Ей това не мога да го разбера. Явно искат хората да се насочват към компактните им модели със сменяема оптика и голяма матрица за хиляда и кусур лева. Има някакъв вакум между малките матрици и големите. От 1/2.33"  се минава директно на 1:2.7. Значи, за да получим някакво качество, трябва да се изръсим 1300 лева за RX100.   За мен това е ненормално. Ако сравним фотографската техника с компютърната се вижда, че при компютрите всички ниши са плътно заети от всякакви продукти, предлагани на всякакви цени . Примерно от 80-100 лева за видеокарта до 1000 лева всичко е плътно и то с продукти, предлагащи увеличващи се възможности с повишаване на цената. Как е при фотоапаратите? Имаме 2-3 матрици и всичко друго се завоалира с малко екстрички или обективи. Вярно, обектива е много важен, ама тия матрици предлагани за близо 1000 лева при някои модели...Лично аз не бих си купил нещо подобно. Всъщност, затова и не съм сменил още техниката. Няма добри продукти под 1000 лева или ако има, то те са много стари модели DSLR. То лошо няма, че са стари, само дето вече искаме и Full HD  да има, че сменихме вече CRT-тата. 

Може и да не съм прав, но обясних защо аз не купувам фотоапарат. Със сигурност, ако тоя сдаде багажа ще търся нещо подходящо, но в никакъв случай няма да е с тия смешни матрици. 

Като му дойде времето, ще обсъдим подробно какъв нов фотоапарат да си вземеш ;) . Дотогава ще ти кажа, че грешиш за някои неща.

Няма граница между различните размери на матриците, няма такава и в цените. Дори напротив - смесват се. Има апарати за по 1000 лв с матрица 1/2.3". Наскоро ТМ разпродаваше Nikon J1 с китов вариообектив за 375 лв, матрицата му е същия размер като на Sony RX100. Мой познат си купи Sony NEX-C3 (APS-C матрица) за 400 лв.

Просто не само матрицата определя цената. Оптиката също е от значение.

А и пак ще кажа - технологията се развива. Съвременните малки матрички успяват (в някои случаи) да изкарат по-добри снимки от такива от преди няколко години. Вярно, че основната заслуга е на процесора и софтуера на апарата, но все пак има резултат.

След два дена четене по форумите вече съм наясно с това,че НИЩО не ми е ясно.Не знам дори какво е шумна снимка :) (за мене всички за безшумни щото нямат звук :D )да не говорим за матрици и обективи.Ааааа обаче знам какво са аберации ама това е от другаде.Но понеже колегата спомена canon sx150 сега като разглеждам апарати ги сравнявам с неговите данни.Имам още два дена да се мисля и посля скачам да се давя....

След два дена четене по форумите вече съм наясно с това,че НИЩО не ми е ясно.Не знам дори какво е шумна снимка :) (за мене всички за безшумни щото нямат звук :D )да не говорим за матрици и обективи.Ааааа обаче знам какво са аберации ама това е от другаде.Но понеже колегата спомена canon sx150 сега като разглеждам апарати ги сравнявам с неговите данни.Имам още два дена да се мисля и посля скачам да се давя....

Ей това е шумна снимка

Публикувано изображение

Погледни този линк, дори и да не знаеш английски, само по снимките можеш да се ориентираш

http://en.wikipedia.org/wiki/Image_noise

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.