Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Хора, харесал съм си Canon EOS 550D.

Споделете впечатления? :)

Любителски ли ще го ползваш или за нещо по-специално?

Не е сметнато охлаждането на тялото при снимането на HD филми

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Любителски ли ще го ползваш или за нещо по-специално?

Не е сметнато охлаждането на тялото при снимането на HD филми

Колко да е по-специално... не планирам да правя пари от това, така че по-скоро любителски.

Колко да е по-специално... не планирам да правя пари от това, така че по-скоро любителски.

Не става въпрос да се правят пари :)

Би ти свършил чудесна работа, а като дойдат специалните желания, просто отиваш и си взимаш съответният обектив.

С яденето идвал апетита казват. Добър избор за първи SLR според мен

Здравейте приятели.Искам предварително да уточня ,че нищо не разбирам от фотоапарати.Наскоро започнах да пиша из една медия и реших ,че ми трябва едно обикновенно фотоапартче с хубава резюлиция и добри пиксели за да мога да качвам снимки в сайта.В момента имам възмоност да отделя 150 лева за фотоапарат.Искам фотоапарата да има възможност да прави видео клипове,и да е възможно с най-много пиксели за тези пари. Благодаря Предварително !!!

Здравейте приятели.Искам предварително да уточня ,че нищо не разбирам от фотоапарати.Наскоро започнах да пиша из една медия и реших ,че ми трябва едно обикновенно фотоапартче с хубава резюлиция и добри пиксели за да мога да качвам снимки в сайта.В момента имам възмоност да отделя 150 лева за фотоапарат.Искам фотоапарата да има възможност да прави видео клипове,и да е възможно с най-много пиксели за тези пари.

Благодаря Предварително !!!

Използувайте търсачката! Има важна тема, в която се помага за такъв избор.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Смея да кажа, че мегапикселите далеч не са всичко, особено пък в този ценови клас. Така или иначе за тези пари според мен каквото и да се вземе, ще е почти все едно. Ако се съберат обаче малко повечко пари, примерно 300-400, може да се вземе Nikon D40 (скоро го гледах в обява на около 250 лв) и 18-55 (100-150). Клиповете отпадат, но на снимки ще издуха всяка сапунерка до 500-600 лева.

Може ли да прави видео клипове ?

Разбира се, че може :) . Съобразил съм се с изискванията ти.

Смея да кажа, че мегапикселите далеч не са всичко, особено пък в този ценови клас. Така или иначе за тези пари според мен каквото и да се вземе, ще е почти все едно. Ако се съберат обаче малко повечко пари, примерно 300-400, може да се вземе Nikon D40 (скоро го гледах в обява на около 250 лв) и 18-55 (100-150). Клиповете отпадат, но на снимки ще издуха всяка сапунерка до 500-600 лева.

Принципно си прав, но човек трябва да снима определено време с достатъчно количество сапунерки, за да стигне до идеята за DSLR.

А на мен ми се струва, че авторката на темата е още в началото.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Благодаря за изчерпателния отговор. След като поразгледах още един ден и не намерих нещо по-добро включващо се в бюджета (500-550лв.) , нагледах се на снимки, описания и т.н. , и се реших да рискувам, защото според мен апарата покрива моите нужди, че даже има опции които все още не знам как да ползвам. А за останалите пари от бюджета (80лв.) си поръчах и чанта, резервна батерия и бърза карта, че даже ще останат и за по бира ;)

... според мен апарата покрива моите нужди, че даже има опции които все още не знам как да ползвам.

Абсолютно.

Ами - честито, винаги на фокус :camera2: , и да покажеш снимки ;) .

Малко извън темата, но все още не мога да скрия възмущението си от съвременните сапунерки. Навсякъде матрици 1/2.33", навсякъде по 15-20 мегапиксела и навсякъде шумове, аберации и каквото се сети човек. Определено си заслужава да се вземе нещо по-скъпо, колкото и да няма пари човек. Или пък да кажем нещо на старо, но качествено. Гледам разни снимки от разни ревюта и се възмущавам. Какви боклуци само почнаха да ни предлагат фотокомпаниите напоследък и то за много повече пари отпреди.

Абсолютно.

Ами - честито, винаги на фокус :camera2: , и да покажеш снимки ;) .

Благодаря, но за съжаление апарата ще пристигне при мен чак след месец - тогава ще ми го донесат, така че до тогава ще чакаме.

Малко извън темата, но все още не мога да скрия възмущението си от съвременните сапунерки. Навсякъде матрици 1/2.33", навсякъде по 15-20 мегапиксела и навсякъде шумове, аберации и каквото се сети човек. Определено си заслужава да се вземе нещо по-скъпо, колкото и да няма пари човек. Или пък да кажем нещо на старо, но качествено. Гледам разни снимки от разни ревюта и се възмущавам. Какви боклуци само почнаха да ни предлагат фотокомпаниите напоследък и то за много повече пари отпреди.

Не гледаш където трябва :) .

Целта на производителите на апарати не е хората да правят хубави снимки, а ... да си дават парите за произведенията им ;) . Те просто произвеждат това, което се търси. Не са виновни, че за обикновения клиент "хубав апарат" означава: с много мегапиксели и много зуум (а напоследък - и с "хубаво" видео). И тъй като и двете неща е желателно да са джобен размер - оттук идват малките евтини обективи с оптични дефекти, и съответно малките матрици (я си представи обектив с 20-30-40 кратен зуум за APS-C матрица ;) ).

А пък за който разбира - има къде да се спре :) .

Не гледаш където трябва :) .

Целта на производителите на апарати не е хората да правят хубави снимки, а ... да си дават парите за произведенията им ;) . Те просто произвеждат това, което се търси. Не са виновни, че за обикновения клиент "хубав апарат" означава: с много мегапиксели и много зуум (а напоследък - и с "хубаво" видео). И тъй като и двете неща е желателно да са джобен размер - оттук идват малките евтини обективи с оптични дефекти, и съответно малките матрици (я си представи обектив с 20-30-40 кратен зуум за APS-C матрица ;) ).

А пък за който разбира - има къде да се спре :) .

Добре, а защо изчезнаха малко по-големите матрици? Вече рядко се среща нещо като 1/1.8" И какъв е смисъла от многото мегапиксели след като шумовете не позволяват кой знае какво крупване? Ето, отварям някой сайт за продажба на фотоапарати и всичко живо с матрици 1/2.33". Имам усещането, че искат да ни пренасочат към малко по-високия клас компактни безогледални фотоапарати, които дори доста често бият по цена ( в лошия смисъл) някой базов DSLR. A за суперзума...това за мен е поредната глупост. Щом се търси обаче, явно скоро ще стигнат и х100 увеличение :) Ще снимаме марсохода на американците с тия сапунерки. Какво по-хубаво от това?

Добре, а защо изчезнаха малко по-големите матрици? Вече рядко се среща нещо като 1/1.8"

И защо да ги има, след като: първо, не дават кой знае колко по-добро качество, и второ, масовият потребител не ги оценява, и не ги предпочита пред другите.

А хората, които ги оценяват, имат и други претенции - качествена и светлосилна оптика, ръчни настройки, RAW формат, повече контроли. Така че се обособи един клас High-end "сапунерки" - Canon G10/11/12, S90/95/100, Panasonic LX серията, Olympus XZ-1, някои модели на Nikon и Samsung. Съответно и цените им са по-високи.

И какъв е смисъла от многото мегапиксели след като шумовете не позволяват кой знае какво крупване? ..... A за суперзума...това за мен е поредната глупост. Щом се търси обаче, явно скоро ще стигнат и х100 увеличение :) Ще снимаме марсохода на американците с тия сапунерки. Какво по-хубаво от това?

И за мен е безсмислено това. Но пазарът го иска.

Имам усещането, че искат да ни пренасочат към малко по-високия клас компактни безогледални фотоапарати, които дори доста често бият по цена ( в лошия смисъл) някой базов DSLR.

Явно хора като теб, които искат нещо по-добро, не са малко. Затова, не го смятам като пренасочване, по-скоро се предлага алтернатива - компактен апарат с голяма матрица, и високо качество на снимките. Естествено, за сметка на обхвата на фокусни разстояния на обектива ("зуум") . И като всяка нова разработка, цените са високи. С течение на времето и появата на сериозна конкуренция нещата ще се уравновесят.

А пък и - дали са високи? ;) Имаше моменти, когато Sony NEX-3 и Olympus PEN PL-1 с китовите обективи се продаваха за по 600 лв. И специално Sony-тата се разграбиха :) .

И защо да ги има, след като: първо, не дават кой знае колко по-добро качество, и второ, масовият потребител не ги оценява, и не ги предпочита пред другите.

А хората, които ги оценяват, имат и други претенции - качествена и светлосилна оптика, ръчни настройки, RAW формат, повече контроли. Така че се обособи един клас High-end "сапунерки" - Canon G10/11/12, S90/95/100, Panasonic LX серията, Olympus XZ-1, някои модели на Nikon и Samsung. Съответно и цените им са по-високи.

И за мен е безсмислено това. Но пазарът го иска.

Явно хора като теб, които искат нещо по-добро, не са малко. Затова, не го смятам като пренасочване, по-скоро се предлага алтернатива - компактен апарат с голяма матрица, и високо качество на снимките. Естествено, за сметка на обхвата на фокусни разстояния на обектива ("зуум") . И като всяка нова разработка, цените са високи. С течение на времето и появата на сериозна конкуренция нещата ще се уравновесят.

А пък и - дали са високи? ;) Имаше моменти, когато Sony NEX-3 и Olympus PEN PL-1 с китовите обективи се продаваха за по 600 лв. И специално Sony-тата се разграбиха :) .

Пропуснал съм тоя момент със Сонитата, иначе бих теглил заем и бих си купил :) Обаче за мен е необяснимо защо се предлагат фотоапарати, предлагащи лошо качество на снимки и техника на висока цена. ПОгледни само какво се взема за 800 лева:

http://magazin.photo...0103000247.html

Това е една огромна сума за микро матрица. Не мога да си обясня това. Ние ли сме прости, търговците ли ни правят на луди или и двете?

А за тия, дето се чудят какво искам да кажа, избрах две подобни снимки. Едната от dpreview.com, другата моя. И двете съм ги крупнал до еднакъв размер. Целта ми бе да покажа аберациите. Не претендирам за добро качество, просто взех една средна снимка от моите, която по някакъв начин да прилича на тая от Nikon Colpix P510, свалена от dpreview.com. Всъщност, моят фотоапарат бе купен за около 650 лева с лихвата ( взех го на изплащане през 2005 година), докато на тоя боклук Nikon му искат 800 лева!!! Егати! За какво ми е тоя въртящ се дисплей и 42 зум като не може една нормална снмимка в планината да направи?

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Пропуснал съм тоя момент със Сонитата, иначе бих теглил заем и бих си купил.

Ти направо ме учуди яко, с това теглене на заем за 600 лв.

Стресна ме даже.

Аз се опитвам да си самовнушавам че се пооправя положението в бг, ама ти ми прецакваш илюзиите.

какво е мнението ви за Canon Power Shot SX220 HS като за начинаещ любител?

ора имам следния проблем - предстои ми покупка на фотоапарат но работата е там , че не разбирам нищо. Спрял съм се на тези двата

http://www.bestbuy.c...5&skuId=4861063

или

http://www.bestbuy.c...4&skuId=5430135

МОЛЯ НЯКОЙ ,който е компетентен по темата да се изкаже да ми посочи + и - на моделите или да ми предложи нещо по-добро за 300 долара максимум ! Благодаря предварително !

Ти направо ме учуди яко, с това теглене на заем за 600 лв.

Стресна ме даже.

Аз се опитвам да си самовнушавам че се пооправя положението в бг, ама ти ми прецакваш илюзиите.

Може и да се оправя някъде положението ( особено в тефтерте на Дянков), но не и тук.

ора имам следния проблем - предстои ми покупка на фотоапарат но работата е там , че не разбирам нищо. Спрял съм се на тези двата

http://www.bestbuy.c...5&skuId=4861063

или

http://www.bestbuy.c...4&skuId=5430135

МОЛЯ НЯКОЙ ,който е компетентен по темата да се изкаже да ми посочи + и - на моделите или да ми предложи нещо по-добро за 300 долара максимум ! Благодаря предварително !

Споко, тук всички сме компетентни. Поне ведбъж сме снимали със Смена - някои с 8, други със Simbol...

ПП: А по темата...на предната страница дадох една снимка от най-новата измишльотина на Nikon. Ако не те мързи погледния и кажи, дали ти харесват дърветата. Ако ти харесват, купувай каквото и да е, няма да сбъркаш. Гледай само да ти е по мярка и да има това, което си мислиш, че искаш да има. Или на по-разбираем език - това са пълни боклуци. Лично мнение. Никога не бих си взел тия твари.

ПП2: А за начинаещите...начинаещи или не, ще им се наложи да се учат. Техен е избора дали ще търпят някоя сапунерка 5-10 години или ще предпочетат нещо по-качествено. И в двата случая времето за обучение ще е едно и също, но времето за търпение не. И докато при качествената техника обучението е интересно и ползотворно, при евтината се получава обратно - мъчиш се да направиш снимка, но не става. Лошото е не че не става, а че не знаеш как да накараш проклетия апарат да снима, защото той си знае своето. Не можеш да му въздействаш почти по никакъв начин или ако все пак го направиш, не знаеш защо точно така се получават нещата. Пак се налага да разгръщаш дебелите книги, да си представяш, че твоята сапунерка е фотоапарат и най-накрая да стигнеш до заключението, че вълка е най-добре сам да свърши работата си, както и любовника. Иначе става лошо и за единия и за другия.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Майка ми хареса фотоапарат с марка "Canon".Ето и всичко за него :Мегапиксели : 12.1 MPx,Оптично увеличение (мм) : 28 mm обектив ,Оптично увеличение : 4,Дигитално увеличение : 4,Фокусно разстояние MOV е : 5,0 – 20,0 mm (35 mm еквивалент: 28 – 112 mm),ISO : АВТО, 80, 100, 200, 400, 800, 1600,Макро (см) : 3,Формат на снимка : JPEG компресия, MOV,Видеоклип със звук : HD видео (720p),Големина на дисплей : 6,8 cm (2,7”) LCD дисплей,Вградена памет : Слот за SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HCMMCplus карти памет ,Батерия : 2x AA алкални или Ni-MH батерии (Алкални в комплекта),Тегло (гр) : 185 ,Гаранция : 2 ГОДИНИ.Надявам се да ви хареса :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.