Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Спести си коментарите, и се научи каква е разликата между термин и чуждица.Аз си имам супер-система и не скачам от марка на марка, имам си всичко от най-висок клас, ти му мисли.Злобей колкото искаш, твоя воля.Абсолютно всеки фотограф ще се свие да се хили на препоръката ти на компактен апарат пред DSLR, с 14х по-малък сензор.С тая малка матрица ще има размазване не само като дефокус...Спирам всякакви дискусии с такива като теб.То, затова от некомпетентни хора страдат тези, които нищичко не разбират...Не, че нямам как да те оборя, но целта на темата не е мерене на... от разстояние, нито размиване и дървена философия.Хардуерът си е хардуер, и никакви магийки не могат да променят това, особено, след като става дума за 14х разлика.Шегаджия..Практиката си е практика.Достатъчно е да се разглеждат sample gallery от двата апарата, за да се добие ясна представа, ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКА ГЛЕДНА ТОЧКА.И не е необходимо да даваш снимки на някакви каруцарски боклуци, защо изобщо пльосна тук тази грозотия ?! http://kimletkeman.blogspot.com/2010/11/pentax-k5-versus-nikon-d7000-great-low.html

Публикувано изображение

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

За хартия става всеки фотоапарат. Това не е критерий за избор. Естествено, без фототапети. За целта хората измислиха Nikon D800 :speak:. Разбира се и тук има едно "но", ако снимаш комшийката в отсрещния блок и искаш да и се види... като я крупнеш. Що се отнася до спора стар DSLR или малка сапунерка, не ми се взема страна. Лично аз съм за стар DSLR, но като втори след сапунерката, понеже мразя да нося нещо голямо на врата си или в ръцете си. Всеки си знае. Ако не го бърка да мъкне тухла, нека си взема на старо DSLR. За семейното огнище обаче и една евтина сапунерка върши работа. Няма смисъл от изхвърляния за 950 лева от рода на Nikon P7100. Като качество не се доближава и до най-калпавия и евтин DSLR, но като цена дори е отгоре. Скоро нямах работа и разглеждах ревюта на сапунерки, та да видя докъде е стигнала техниката. До никъде бих казал. Взела е да се развива в грешна посока - HD видео. Като качество е същата скръб,като моето Sony DSC W-5 от 2005 година. Дори бих казал, че Сонито вади доста по-добри снимки понякога, стига разбира се да се абстрахирам от износената вече оптика и зацапан сензор. Например, при него колкото и да се кьориш, никога не може да видиш шум при външни снимки дори при максимално ISO, което все пак е 400. Само, че като погледнете някое ревю, тия новите сапунерки вадят шум и при ISO 100, което не ми е ясно, как постигат. Вероятно гадните пиксели са виновни, разположени на матрици дори с по-малка големина от тая на DSC W-5. От друга страна има някакви супер зумове, без ни най-малко практическо приложение заради все същите скапани обективи. Изобщо, пълна трагедия, ако човек иска поне малко да се занимава с фотография. Определено изборът пада на нещо по-сериозно, макар и там като гледам, да е подобна трагедия. Гледам ревюта и се мая. Как така при огромен шум още при ISO 400 примерно се прави заключение, че ISO 3600 било използваемо! Трябва да си мазохист и да си се примирил със загубата на пари за скъпа фототехника, за да кажеш подобно нещо. Навремето се сдобих с една "Смена Симбол" за 20 лева + една светкавица Фил16 за 42 лева. Един Зенит вървеше около 250 лева, а баща ми, лека му пръст, бе закупил Зенита заедно с фотоувеличителя и всички анджеклами на подобна цена. Какви са тия хилядарки за които иде реч, не ми е ясно. Една проста сапунерка не би трябвало да струва повече от 30-40 лева, колкото и екстри да има. Тя си остава боклук за сериозна фотография и единственото и приложение е като на Смена Симбол или Смена 8. Тоест, ако стане нещо, стане. Така, че хващайте една за ушите и това е. Ако не ви мързи да четете и разбирате чужди езици, ето ви един два линка.

http://www.dpreview.com/

Нещо на руски за тия, дето все още смятат, че това е по-разбираемият език:

http://www.ferra.ru/ru/digiphoto/

Нещо и по темата:

http://www.cameras.co.uk/reviews/canon-powershot-sx130-is.cfm

http://www.dpreview.com/products/canon/compacts/canon_sx130is

Все си мисля, че трябва да има една тема, обясняваща същността на сапунерките. Нека препоръки се дават там и нещата да се разграничат от сериозната фотография и техника. Това е все едно да даваме препоръка за стари и нови автомобили на едно място. Е, няма как да стане, нещата са коренно различни.

Семейни снимки могат да се правят и на открито, не само в помещение. Там големият зуум е много полезен. И не само да снимаш отдалечени обекти. Нали знаеш, че дефокусът зависи освен от всичко друго, но и от фокусното разстояние? Така че можеш да го използваш, за да постигаш размазване на фона, дори и с малка матрица и тъмен обектив. Да не говорим, че понякога наистина може да се наложи да се снима нещо на голямо разстояние.

"Дисторсии" и "хроматични аберации" са понятия. Естествено са чуждици, мястото им в българския език е редом до "овърклок", "детоксикация", и др. подобни.

Заблуждаваш човека, и затова се намесвам в темата. За 300 лв не може да се купи пълнофункционален DSLR апарат! Това е простата истина. За да има същите възможност като компактен апарат, трябват много повече пари, вложени в оптика.

ПП. Представям си с какво си се набутал пак ... :)

ПП2. "Равномерна осветеност на кадъра" - какво ли значи?... :shy11: Ама така е, като не съм давал няколкостотин лева за курсове, и не знам основни понятия. Дали няма да е нещо такова:

Публикувано изображение

В помещение, ISO 100, без светкавица. Апаратче с малка матрица - любимите ти Панасоници :wink12: .

Между другото, разрешавам ти да свалиш снимката в цял размер, за да си я разпечаташ някъде (ако искаш, разбира се). Извади я в А4, и виж колко шум ще има.

Защо бе? Апаратчето му не е хич лошо. Какво не ти харесва? Я го погледни сега.

http://www.dpreview....pentaxk5preview

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Остави го, съвсем злобее напоследък - всички сме малоумни, само той е прав и на неговото да стане, и всички факти са смешни в неговите очи.Не мога да го позная...Налага ми се и него да добавя в игнор-листата.В края на краищата, авторът ще дава 300 лв, а не ние, не е нужно да се караме.Съветвам автора да не избързва и нетърпението да не го кара да действа припряно, тип " мъж искам - сега го искам ". Днес това коментирахме за сапунерките, че откакто излязоха с APS-C, новите модели вече не са компромис.Само да не бяха абсурдните цени, като на NEX 7...Вместо някой с DSLR да даде 1300 или повече за APS-C компактен апарат, може да си вземе обективи за тия пари.Защото нивото на детайл на компактните апарати с такива малки сензори е ПЛАЧЕВНО.А това е основното...Всичко друго - зуумове, светлосила, макро и прочие глезотийки, е на заден план. P.S Къде е уважаемият Profruit, той обикновено дава най-точните и изчерпателни съвети в такива дискусии :newspaper:

Здравейте, ще се купува фотоапарат но се нуждая от вашата помощ защото последният апарат, който съм купил е със лента и след всяка снимка превъртам лентата. Разглеждайки сегашните апарати, нещо не им разбирам и искам да ви попитам за модела Canon PowerShot SX130 IS Black.

Парите които съм отделил са 300 лева, заслужава ли си този апарат парите или има по-добър и кой. От апарата искам да прави хубави снимки някои ще се дават във фотото да ми ги отпечатат на фотохартия, да имат хубави цветове и по-малко шум. Апарата ще го ползвам като семеен, ако си харесам някоя калинка ще се снима задължително, ще снимам и природа от време на време. Ами общо взето това е, ако има нещо питайте.

Аз имам тази камера и съм доволен, можете да видите някои снимки в галерията ми :)

За хартия става всеки фотоапарат. Това не е критерий за избор. Естествено, без фототапети. За целта хората измислиха Nikon D800 :speak:...

Да, 3к USD за тяло... Мерси :)

Аз имам тази камера и съм доволен, можете да видите някои снимки в галерията ми :)

Да, 3к USD за тяло... Мерси :)

Е, човек да не се пошегува малко :) Тук е двойно, ама в левове. Иначе, това е моят фаворит засега. Не, че ще си го купя, но бих го направил при определени обстоятелства.

Е, човек да не се пошегува малко :) Тук е двойно, ама в левове. Иначе, това е моят фаворит засега. Не, че ще си го купя, но бих го направил при определени обстоятелства.

И аз бих си го купил, но ако имам получавам поне толкова в долари като заплата :)

И аз бих си го купил, но ако имам получавам поне толкова в долари като заплата :)

Ако не си женен... То тяло ли е само да ги прежалиш... Ми обективи, ми светкавици, ми филтри, ми статив...

Гледам, че докато аз съм умувал какво да пиша, тук се е разразил страшен спор - DSLR срещу сапунерка. Място за сравнение няма, но нека и аз си кажа мнението за двата велосипеда на снимките. Канончето да, прави хубава снимка, но според мен не в целия кадър. В тъмната зона е гадно. Може причината да е в моя CRT монитор, но се забелязват шумове. За Пентакса няма какво да кажа, освен това, че ако нещо не бе наред при слънчево време и ISO 100, бих дал съвет на тая фирма да спре да се занимава с фототехника. Това в рамките на шегата. А сега какъв е смисълът от един качествен "домашен" или семеен фотоапарат. На всеки му се е налагало да снима нещо, но после да му се иска мааалко да крупне. Със сапунерка става гадно в повечето случаи, да не кажа направо, че нищо не става. Примерно си снимал някоя гарга и искаш да я увеличиш. Не става. Или поне не се получава това, което човек иска. А сега за 20, че и 40 кратния зум ( Nikon). Лично аз не съм успявал с моята сапунерка, която е с по-голяма матрица от повечето продавани днес сапунерки, да постигна ясна снимка при максимален или близък до максималния зум. А той е трикратен и се равнява на 114 мм . Затова избягвам да правя снимки при зум, по-голям от 1.5, колкото и да ме изкушава това. Никога не се получава контрастна снимка. Същото е положението и ако се опитвам да ползвам тоя зум за снимане на портрет. Не става. Сигурно техниката ми е такава, но преди малко гледах снимка с цитираната сапунерка Canon SX130 при 52.35мм. Същата работа. Всичко е размазано и стои гадно. Тая снимка за нищо не става. Поне аз никога не бих я погледнал. Всъщност, ето я:

Публикувано изображение

Всъщност, ето я:

Ами какво очакваш? М/у другото е на 250ISO, което е дозакопало "качеството" - съвсем ненужно в случая, не мога да си представя, защо не е на 1/640 и 100ISO...

Ами какво очакваш? М/у другото е на 250ISO, което е дозакопало "качеството" - съвсем ненужно в случая, не мога да си представя, защо не е на 1/640 и 100ISO...

Ами това е в галерия на dpreview. Всеки качва каквото реши за добре. И на 100 ISO да е, при 336 мм еквивалентни ( ако не греша), какво друго да се получи? Ето това е резултата от суперзума. Сега си представете, че искаме да снимаме лицето на някой по тоя начин. Не искам да съм манекен в тоя случай ;)

Ама то която и снимка да хвана от сапунерка с много мегапиксели, виждам, че небето винаги излиза с доста шумове. Това автоматично означава, че и грам орязване не може да се направи. Не знам за вас, ама аз мразя снимката да е с шумове. По-лошото обаче е, че тия шумове ги има дори и при D800. Гледам и не вярвам. Вярно, че там нещата са съвсем различни, но фактът си е факт.

много яко се получава като харесаш нещо за снимане и извадиш DSLR от джоба и почваш да щракаш... и сапунерките си имат плюсове, които DSLR нямат и обратното... не върви да трепеш мухи с базука нали? така, че ако не ти трябва за професионална работа вземаш сапунерка и наместваш останалите пари за по важни неща... много ме е яд като харесам нещо за снимане, а не съм си взел фотоапарата, че е доста по обемист от сапунерките, макар да не е DSLR... а и както са написали по горе - за формат А4 4 мегапиксела са предостатъчни... и за сравнение на майка ми взех самсунг 12 мегапиксела и се оказа че моя 4mpix дето го взех 2005 година прави по добри снимки от самсунга (липсва му фокус)... но стъклените лещи и японската механика си казват думата... има и апарати при които за да няма шум се ползва яко софтуера (при сапунерите на сони... ) така обаче снимката няма нищо общо с действителността... аз със моя снимам самона iso 100 (имам и 200 и 400 обаче на повече от 200 само вкарва шум така че 200 ползвам много рядко когато е тъмно...)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Ами това е в галерия на dpreview. Всеки качва каквото реши за добре. И на 100 ISO да е, при 336 мм еквивалентни ( ако не греша), какво друго да се получи? Ето това е резултата от суперзума.

Ми 300тачката на Canon e 3к...

Сега си представете, че искаме да снимаме лицето на някой по тоя начин. Не искам да съм манекен в тоя случай ;)

Между другото, това е много дълго за портрети. 100-120мм...

Ама то която и снимка да хвана от сапунерка с много мегапиксели, виждам, че небето винаги излиза с доста шумове.

Синьото и сивото са си традициноно слабо място за BAYER сензорите. Няма как. не може да те лъжат, че имаш 3 пъти повече цветове отколкото са и да няма цена това...

много ме е яд като харесам нещо за снимане, а не съм си взел фотоапарата, че е доста по обемист от сапунерките, макар да не е DSLR...

Размерът не е аргумент - аз си нося моя с мен винаги. Който иска да му е удобно да не снима...

Редактирано от flare (преглед на промените)

За цена до 300 лева ти препоръчвам Sony DSC-W570. Имам го от година и съм страшно доволен от всичко - от качеството на снимки и видео, през функциите, та чак до батерията. Има 16.1 мегапикселов CCD (Super HAD) сензор, 5 кратен оптичен зуум (оптика Carl Zeiss Vario-Tessar), Bionz процесор за обработка, снима видео в HD 720p с 30 кадъра в секунда, прави и панорамни снимки. Най-голямото му предимство е размера - почти колкото кутия цигари. Има го в черно, сиво, бяло и розово, струва към 250 лева, а до 300 си взимаш една SD карта за памет. В комплекта идва с USB и TV-Out (чинч) кабели, и зарядно. Връзва се към компа без никакви драйвери и програми, директно ти излиза в My Computer като Removable Disk. Автоматичния му режим е идеален, винаги разпознава какво точно снимаш, така че няма да ти се налага да се човъркаш по настройките в ръчен режим. EDIT: За бюджета от 300 лева се връзва една SD карта 8 гигабайта, което са си около 2000 снимки. Бачка и с microSD и SD адаптер, моя е с тази комбинация, защото microSD с адаптер ми излезе по-евтина от пълноразмерната SD.

Редактирано от extreminator (преглед на промените)

...

Размерът не е аргумент - аз си нося моя с мен винаги. Който иска да му е удобно да не снима...

това ми се струва опашата лъжа (въпреки че като гледам и ти си със сапунерка) - не е като да изкараш телефона и да снимаш, макар телефона да снима по калпаво... гледам - съседа като влезе в магазина, снима модела (дали е флашка, телевизор, миялна) и после в къщи си го проверява. та съм 1000% сигурен че не влизаш всеки път в технополис/техномаркет или в практикер с апарата че и на много други места... така че ако имаш фотоапарат дето тежи 350-400 нямаше да пишеш така, щото моя не се събира в джоб, освен на шуба...

Weight :

• Loaded: 375 g (13 oz)

• Unloaded: 330g (12 oz)

Dimensions:

•73 x 59 x 104 mm

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Я на Fixt00l май му е дошъл акъла в главата относно сапунерките. Сега като пуснат през април новото Д3200 с 24МП и цената на Д3100 с 14МП ще стане многооооо народна. Трябва да се смъкне някъде между 300 и 350 евро с китака ВР. Пък и Д5100 ще трябва да поевтинява яко, предишния Д5000 го имаше за 399 евро в Германия в един техно-супермаркет. Очертава се да стане интересно. Тука май ви бях пускал сезоните намаления на АПЦ Самсунг , беше от 200 до 250 евро. Няма смисъл просто от тия сапунерки за по 300 лв. За сведение, на жена ми сапунерката ходи един път до Францата и оттогава си почива в едно чекмедже. Още не съм й разучил скоростите и не знам да я "карам", ха ха ха ...

Видеото не е за подценяване, аз често го използвам, и си взех DSLR, който и на снимки, и на видео направо блести.Ако някой често снима животни, спортни състезания и прочие, може и със сапунерка да мине.А снимката от тая сапунерка наистина е ужасна, размити и ненаситени цветове, критика отвсякъде...Това имах предвид аз, че преди да сме стигнали ISO 400, новите сапунерки вече са за боклука.Да напомня, че 350D няма видео, това дълго време ме спираше от покупката на DSLR.Може да сравняваме много различни неща, с техните + и -, но когато парите са еднакви, си струва човек да се замисли.Иначе, у нас професори има много, че и неграмотни - никъде в чужбина не съм виждал толкова агресивна намеса и остър език ( да не кажа по-силна дума) в нечия покупка, само у нас има такава ниска култура и липса на възпитание.Колкото до Full-grame DSLR, там има едно просто правило - колкото струва тялото, подходящите обективи струват 3х повече, мен това ме спира да скоча нагоре.И все пак, наистина примерът ми с разглеждането на галериите на двата апарата е бил полезен, за което се радвам.

До утре, отивам да изпращам племенника си на екскурзия в чужбина.Когато го питах дали има апарат, той сподели как лелята му дала модерен апарат с touch-screen... 15 mpix... Пфффхахаха, свих се да се хиля, и ще му дам F31fd назаем.Особено като знам как батерията ще го изкара спокойно...Лично за мен, единствено Fuji от серия F си заслужават парите, и то, моделите от F10 до F31 включително, в краен случай F50, ако се намери на добра цена.Да сложиш двойно повече мегапиксели на двойно по-малка матрица си е жива подигравка.За съжаление, не виждам как ще паднат цените на APS-C компактните апарати, до нива от около 400-500 лв.Някои евтини модели апарати са толкова зле, че и GSM прави по-добра снимка.Нали като един познат си взе Olympus Т 100, ги сравнихме...Мацаница на ISO 100, сякаш с F31 си снимал на ISO 3200...

P.S Поздрав за фанатизирания " белгиец " - не виждам кой глупак ще си купи компактен апарат с APS-C, на цената на Pentax K-5 или Niko D7000.Нека видим как се представя F31 срещу старите DSLR, и то - с твърд обектив, като разликата в цената е в... стотици проценти.

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/15

това ми се струва опашата лъжа - не е като да изкараш телефона и да снимаш, макар телефона да снима по калпаво... гледам - съседа като влезе в магазина, снима модела (дали е флашка, телевизор, миялна) и после в къщи си го проверява. та съм 1000% сигурен че не влизаш всеки път в технополис/техномаркет или в практикер с апарата че и на много други места...

Ако искаш вярвай пука ми. А за изкарването - печелил съм не един бас по въпроса. Чантата ми е особено удобна за отваряне, капачката на филтъра ми се маха много бързо и повечето телефони ти дават 1 кафе време докато запалят камерата...

Белгиец, тук гледам D3000 за 750 лева с китовия обектив. Наистина, по-малко е и от доста сапунерки, но нещо не ми се дават тия пари за толкова остаряла техника. Иначе, ако търсех нещо за тия пари, определено щях да си го взема пред коя да е сапунерка. А що се отнася до размерите на фотоапарата... ами аз предпочитам в движение да го нося в ръката си. Не за друго, а защото като ме зърнат с фотоапарат на шия, рискувам да ме сметнат за турист и всички лоши последствия от това. А и представям си някой приятел или комшия да ме види с тая тухла. Та в тия случаи предпочитам като се разхождам, просто да съм с малката сапунерка в джоба или ръката, без никой да ме гледа подозрително. На работа също не мога да вляза с тухла. Обаче сапунерката си я скривам в чантата и след това никой не ме забелязва като снимам. Иначе, ако е за някой друг случай, не ме бърка да го овеся на шия тоя SLR, както и правя със Зенита - рожден ден, природа, пътуване с автомобил...

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

... не виждам кой глупак ще си купи компактен апарат с APS-C, на цената на Pentax K-5 или Niko D7000.

Не знам ква е цената на Пентаксите, не ми миришат на сериозни хора, много често ги купува някой.

Значи, АПЦ матрица в кампактно тяло имаше за по 250 евро, а Нексове за по 350 евро си има редовно с палачинка даже.

Това са нищо пари.

За сравнение,

зъболекарят ми ми каза да си приготвя 300 евро за ремонта на само един зъб, да му умъртвява нервите и да го затвори после ( бяла пломба ).

Фотографията е майтап работа за 95% от нормалните хора - щракачи.

Значи най-добрият начин да се пазарува, е когато поевтинеят етнри-левъл щракалките на някоя марка.

Не знам ква е цената на Пентаксите, не ми миришат на сериозни хора, много често ги купува някой.

Значи, АПЦ матрица в кампактно тяло имаше за по 250 евро, а Нексове за по 350 евро си има редовно с палачинка даже.

Това са нищо пари.

За сравнение,

зъболекарят ми ми каза да си приготвя 300 евро за ремонта на само един зъб, да му умъртвява нервите и да го затвори после ( бяла пломба ).

Фотографията е майтап работа за 95% от нормалните хора - щракачи.

Значи най-добрият начин да се пазарува, е когато поевтинеят етнри-левъл щракалките на някоя марка.

Как не Ви омръзна да се самоизтъквате...

Той си е такъв, явно искаше да каже, че тия пари се дават и за други неща. Но в Белгия цените са по-народни от родните, в България.За Белгия може и тъй да е, но нас това не ни засяга...Не можем на тия пари да купуваме.

Замислям се дали някой не трябва да забранява на лаици да си приказват наизуст...Абе, Димитре, ти чете ли за размера на сензорите и съотношението им за максимален брой мегапиксели ?! Този има 16 мегапиксела на същата големина ( 1/2.3 " ), отколкото предния модел компактен, как ще е много добър ?! Бас държа, че трудно ще има по-лош апарат.Иди в някой магазин да видиш Pentax K-5, или пък Sony NEX, да видиш колко трябва да е голям един апарат, за да е с реални 16 mpix...Аман, бе, как смеете така да набутвате човека с лека ръка...Това е, като първокласник да дава акъл за университет... :angry: В някои форуми за такива небивалици хората ги банват...

Замислям се дали някой не трябва да забранява на лаици да си приказват наизуст...Абе, Димитре, ти чете ли за размера на сензорите и съотношението им за максимален брой мегапиксели ?! Този има 16 мегапиксела на същата големина ( 1/2.3 " ), отколкото предния модел компактен, как ще е много добър ?! Бас държа, че трудно ще има по-лош апарат.Иди в някой магазин да видиш Pentax K-5, или пък Sony NEX, да видиш колко трябва да е голям един апарат, за да е с реални 16 mpix...Аман, бе, как смеете така да набутвате човека с лека ръка...Това е, като първокласник да дава акъл за университет... :angry: В някои форуми за такива небивалици хората ги банват...

А в този форум банват за постоянно хейтърство и обиди към съфорумците. Да ти напомня, ако си забравил ... ;) .

Какво значи "реални" мегапиксели, наясно ли си? Това е физическият брой пиксели върху матрицата. И гореспоменатият Canon A3300 има реални 4608х3456 пиксела (15.9 МР) . "Нереални" са, когато от малък брой пиксели чрез софтуерна екстраполация се получава по-голяма снимка. Прилага се в някои менте апаратчета и GSM-и.

Въпросът в момента е за апарат до 300 лв. Откъде-накъде препоръчваш К-5? Освен ако не си решил да продаваш твоя за толкова :cool: . Което не е лоша идея, и без това не го ползваш като хората. Снимките ти с него са по-зле от тези с Fuji-то ти. Поне това, което съм виждал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.