Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Бях се зачел по въпроса за горещите пиксели преди време, когато си правех такива едни експерименти с Minolta Z10 - оставен на Bulb, експонираше до 30 секунди. Ще обърна внимание на това - мерси, че ме хвърли в размисъл. Кой знае дали пък няма по някое време да ме изперат лимките и да си взема аналогово тяло специално за такива простотии.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Кой знае дали пък няма по някое време да ме изперат лимките и да си взема аналогово тяло специално за такива простотии.

Това е добра идея :) . Намират се разни Зенити за 10-20 лв, тъкмо ще можеш да си ползваш и обектива. Имат Bulb, има и варианти с TTL мерене. Аз преди време бях купил един (заради обектива) , който даже беше с фокусен екран с клин, фокусирането с такива е елементарно.

Здравейте, бих искал да ми помогнете с избора, че доста труден се оказа... Бюджета е около 300 лв. , което автоматично значи, че ще е клас компактен. Първо се спрях на един Олимпус VR-360, но в едно ревю тест снимки и не ми хванаха окото много, доста бледи ми се видяха... Също четох, че Олимпус правят хубави апарати, но не били добър избор при компактните такива... От към функции нямам претенции, стига да са стандартни в този ценови клас. По-важно ми да прави добри снимки, понеже сега използвам камерата на телефона ми (n95), която прави хубави снимки и искам фотоапарат, който би трябвало да прави в пъти по-добри снимки.

От пентакси не искам да разбирам. Стари модели като Д90 не купувам. Купих един Д5100 и вече три пъти го пращах да му настройват проблемите с Back Focus и "майсторите" посления път го настроили та дава пък Front Focus, въпреки че им пратих и един 35мм Ф1.8 обектив заедно с фотоапарата. Сега трябва пак да правя тестове и да им го пращам пак, за четвърти път. Той е в гаранция и не плащам нищо, ама трябва да се разкарвам ( с колата ) до магазина на 22 км, да го нося и да си го взимам. Та ако си купиш някаква играчка от щатите, колко пари ще ти струва да го пращаш после до там за настройки, не ми се мисли ... Тия японски "боклуци" ги правят без никакъв сериозен качествен контрол в завода, защото им излиза по евтино така. Ако изписка някой клиент после, го разиграват като маймуна, надявайки се че ще му писне и ще се откаже да иска да го оправят да работи както трябва. Значи купувай само нов, в гаранция от магазин където можеш да го пробваш с обективи отварящи блендата на Ф1.8. Искаш да снимаш с твърди 35мм и с 50мм и с 85мм. После си гледаш снимките вкъщи и ако няма проблеми с фокуса на най-отворена бленда, чак тогава се връщаш в магазина и го купуваш този апарат който си пробвал. Записал си си номера му отдолу, когато си го пробвал. Продавачите се правят на ударени по главата с тухла и не били виждали къде имало проблем. Та платиш ли го и излезеш от магазина с него, после си трошиш главата сам да се оправяш със сервизните "майстори". Продавача ще ти каже че не е негова работа той да го оправя, а само ще го праща до сервиза, гледайки те накриво че му досаждаш. Това е положението по цял Свят с японските боклуци, ама като няма други ... Единствения начин да си сигурен че няма да ти бяга фокуса с Д5100, е да го пробваш и купиш едновременно с обективите с които мислиш да го ползваш. Защото няма финна настройка на фокуса като Д7000. Другия вариант е да го връщаш много пъти, като мен, надявайки се че ще се засрамят и ще го оправят. п.п. ще взема да пусна една фокус чарт ( мишена ), ама от другия компютър по-късно, че сега му правя едни "магии" ...

Има мноооого голяма тема по твоя въпрос. И то важна, демек най-отгоре на раздела, макар точно за фототехниката нещата са объркани и съществуват в два съвсем различни раздела. http://www.kaldata.com/forums/topic/2174-помощ-за-избор-на-цифров-фотоапарат/ И едно мнение набързо. Интересувам се от фотография, но от 2005 година не съм купувал нов фотоапарат. Тогава взех едно Сони за около 650-700 лева и така досега. Каква бе изненадата ми, когато преди седмица направих сравнение на моя фотоапарат с един чистак бърсак нов Canon тип "абсолютна сапунерка". Тоя Canon просто не може да снима. По-точно снима като GSM - огромни аберации, трудно избиране на сцена в автоматичен режим, трудна настройка дори в ръчен режим. Твърде много автоматика, която само пречи на фотографа. Така от 20 снимки нито една не се получи както аз искам или поне така, че да става за показване. Не вярвам, че ще намериш добър фотоапарат дори за 300 лева. Това са пълни боклуци.

Значи ето я моята собственоръчно направена мишена:

Публикувано изображение

малка е и лесно може да се занесе в магазина и да се пробва с нея нов фотоапарат.

Ето и пример за Back Focus с Никон Д5100 :

Публикувано изображение

вместо да фокусира фотоапарата по мишената и да е чисто числото нула 0,

фокуса е избягал 10 см назад и се вижда много по-ясно и отчетливо горното 90.

Такъв резултат означава например, че като снимаш портрет ще са ясни и на фокус ушите, пък очите ще са мътни и ще си мислиш че ти не можеш да снимаш.

Ето така работят китайците за мизерни заплати по японска поръчка.

Бълват некачествена продукция и я пращат по цял Свят.

После търговците на дребно я продават всичката , с ясното съзнание че има кофти бройки.

Моят Никон Д5100 съм го купил само тялото в специализиран магазин за фототехика в гр. Люксембург.

Значи не е кит с 18-55мм купен от някой супермаркет.

Та така с покупките, всеки гледа да те прекара и да си трошиш после главата с боклука който ти е пробутал. То аз заради това предпочитам да купувам техника от големите магазини като Auchan.fr , където ти връщат парите първата седмица, ако не си доволен от закупената стока. Ама като не продаваха само тяло на Никон Д5100, та го купих от специализиран магазин.

В магазина дето го купих тоя кофти настроен Никон Д5100, им казах че следващия път ще купувам само след проба с мишената.

То проба с мишената е хубаво, ама те като имат само по една бройка от артикул и докато не я пробутат на някого не поръчват нова, та трябва да се обикаля по няколко магазина, докато се уцели качествена бройка.

А при купуване на старо, няма гаранция и си плащаш в сервиза като поп, за настройките после. Или се опитваш на твой ред да го пробуташ разцентрованото Д90 на някой друг мераклия.

Голяма част от хората не обичат да си признават публично, че им се е паднала кофти бройка и се опитват да се отърват от нея продавайки я на следващия прекаран.

С обективите пък е още по-кофти положението.

На един френски форум един потребител даже беше писал че ще си купи новия моторизирания Тамрон 70-300мм от интернет магазин, заради възможноста да го върне и си вземе парите обранто ако има проблеми с фокуса. При такъв вариант губи само парите за изпращането по пощата на стоката обратно и се притеснява докато не си е получил парите. Като за една проба става, ама ако трябва да връща човек 5 пъти обективи, то не си е работа разправията. Та май най-сигурно си е на място и тестване, ако не е както трябва, не купува човек и така.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Значи спрях се на този Олимпус - http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280104000174.html, понеже е на промоция... Гледах снимки от него и пак не са нищо особено, но стават спрямо телефона. Чудя се заслужава ли си или мога да намеря някой за тази цена, който да прави по-добри снимки ?

Здравейте, бих искал да ми помогнете с избора, че доста труден се оказа...

Бюджета е около 300 лв. , което автоматично значи, че ще е клас компактен.

Първо се спрях на един Олимпус VR-360, но в едно ревю тест снимки и не ми хванаха окото много, доста бледи ми се видяха...

Също четох, че Олимпус правят хубави апарати, но не били добър избор при компактните такива...

От към функции нямам претенции, стига да са стандартни в този ценови клас.

По-важно ми да прави добри снимки, понеже сега използвам камерата на телефона ми (n95), която прави хубави снимки и искам фотоапарат, който би трябвало да прави в пъти по-добри снимки.

И с какво не ви хареса първата тема в раздела?

И с какво не ви хареса първата тема в раздела?

Всъщност, има два раздела за фотографска техника. Лично аз доста се затрудних, докато открия точно тая тема за избор на цифров фотоапарат, защото има два раздела. Единият е " TV, Видео и Фото техника " при "Битова техника", а другият "Фотография и фотографска техника" в "Изкуство". Думичката "техника" е двусмислена и объркваща. Един път имаме предвид техника като хардуер, а вторият път имаме техника като начин на фотографиране. Добре би било да се промнени името на раздела "Фотография и фотографска техника" на да кажем " Фотография и техника( начини) за фотографиране ( снимане)" . Много си патим от тия чуждици май. Ако си говорим на български, ще избегнем много проблеми специално в тия раздели. И не е само заместването на фотография със снимане или заснемане, а и много други навлизащи и объркващи термини в тая област.

Редактирано от Кирилов (преглед на промените)

Всъщност, има два раздела за фотографска техника. Лично аз доста се затрудних, докато открия точно тая тема за избор на цифров фотоапарат, защото има два раздела. Единият е " TV, Видео и Фото техника " при "Битова техника", а другият "Фотография и фотографска техника" в "Изкуство". Думичката "техника" е двусмислена и объркваща. Един път имаме предвид техника като хардуер, а вторият път имаме техника като начин на фотографиране. Добре би било да се промнени името на раздела "Фотография и фотографска техника" на да кажем " Фотография и техника( начини) за фотографиране ( снимане)" . Много си патим от тия чуждици май. Ако си говорим на български, ще избегнем много проблеми специално в тия раздели. И не е само заместването на фотография със снимане или заснемане, а и много други навлизащи и объркващи термини в тая област.

А нима това че в единия раздел ("Битова техника") се дискутират перални и бойлери а в другия ("Изкуство") музика и картини не е достатъчен индикатор?

Освен това горната тема беше пусната в ТОЗИ раздел в който текущата тема е първа в списъка

А нима това че в единия раздел ("Битова техника") се дискутират перални и бойлери а в другия ("Изкуство") музика и картини не е достатъчен индикатор?

Освен това горната тема беше пусната в ТОЗИ раздел в който текущата тема е първа в списъка

Така е, но понеже исках да дам линк към тая тема на колегата ( както и направих в затворената му тема), доста време позагубих да търся къде точно е тая важна тема. Но заглавието "Фотография и фотографска техника" в раздел "Изкуство" лично на мен говори едно - това е място, където се обсъжда техниката и заснетите материали. Едва след намиране на втората тема в раздел "Битова техника" загрях, че всъщност ( може би) се има предвид не фотографска техника, а техника или начин на снимане с тая фотографска техника. Признай, че е двусмислено словосъчетанието "фотографска техника". Това не го казвам за да се заяждам, а за бъдещо улеснение и на други хора. Има и друго нещо. Това е важна тема, но рядко някой пише тук. Почне ли обаче да пише, намесват се още двама-трима с техните проблеми и става една прескочи кобила. Всеки отговаря на някого за нещо и накрая нищо. Не е ли по-добре, както е при компютърните конфигурации всеки да си пуска отделна тема с конкретните си изисквания? А и фотографската техника е като компютърната. Минат не минат 6 месеца или година. моделите се сменят( особено при сапунерките).

Не, не е правилно да отъждествявате ИТ и фотографската техника. При ИТ технологиите се сменят всяка година, при фотографията принципите на които е заложена на възраст 13.5 милиарда години, малко след големия взрив, когато е имало първата светлина. Освен това при ИТ имате гъвкавост, можете да комбинирате различни елементи, при фотографската можете да сменяте обектива и да добавите светкавица. И точно в тази тема има доста полезни дискусии и разсъждения, които са общовалидни, независимо дали иде реч за 2 или 200 мегапикселна камера

Чудя се заслужава ли си или мога да намеря някой за тази цена, който да прави по-добри снимки ?

E на тази цена май няма да прави добри снимки.

Потърси един SONY NEX някъде останал стар модел на по-ниска цена и ще ти прави добри снимки.

Това е добра идея :) . Намират се разни Зенити за 10-20 лв, тъкмо ще можеш да си ползваш и обектива. Имат Bulb, има и варианти с TTL мерене. Аз преди време бях купил един (заради обектива) , който даже беше с фокусен екран с клин, фокусирането с такива е елементарно.

Имам Зенит (т.е. баща ми има), имам и Смена Символ и точно Смената бих пробвал. Иначе си мислех ако тръгна да събирам никонска система, да си взема и никонско филмово тяло - не знам дали се бъркам, но май бях гледал да се продава някакво за 100-150 лева, а като ще имам някакви обективи за цифра, ще мога да ги ползвам и на филмово тяло (ест. само тези, които покриват FX).

Белгиец, и ти ме хвърли в размисъл. Сега като разгледах книжката на D90, май и той не подлежи на софтуерни корекции на фокуса. А причината да не искам D5100 съм описал няколко поста по-назад...

Впрочем като поразгледах по въпроса, май кой да е апарат подлежи на калибрация с подръчни средства, но това не се и съмнявам как би повлияло на гаранцията. Иначе никонски сервиз само в София ли има, до него ли опираме?

Впрочем като поразгледах по въпроса, май кой да е апарат подлежи на калибрация с подръчни средства, но това не се и съмнявам как би повлияло на гаранцията. Иначе никонски сервиз само в София ли има, до него ли опираме?

А, не се притеснявай, не е само в София :D . Всъщност той е за по-леките ремонти. По-сложните случаи отиват в Гърция ...

Един познат варненец ми беше разказал за един D5000, пращан така в южната ни съседка. Върнали му го след около месец, ремонтиран, но пълен с прахоляк и изподраскан.

Така че - моли се да не ти се налага да опираш до сервиз ;) .

А относно Nikkor AF-S 35/1.8 G , чел съм оплаквания от негови собственици, че не се разбира добре с D5100, и има проблеми с точността на фокуса. Не знам, при мен не съм забелязал такова нещо. Имал съм 3 различни екземпляра на този обектив, ползвал съм ги общо на 4 тела. Ама както беше казал един друг варненец - номерът е да снимаш с техниката, а не само да си правиш тестове по разни таблички.

Ако мислиш, че толкова ти е важно да имаш микронастройка на фокуса - има я в тела като D300,D300s и D7000. Само че това е решение само за твърдите обективи, тъй като корекцията е някаква постоянна величина в едната или другата посока, за всеки един обектив, или за тялото. А при варио обективите отклонението може да е различно в зависимост от фокусното разстояние.

600Д или 650Д ? Гледам в dpreview снимките на последния не са много по-добри. някои дори искат да бъде направано повторно ревю. вие какво ще кажете ?

Belge, френския магазин извършва ли доставка до България и на какви пари, че съм зле с езика ?

Белгиец, и ти ме хвърли в размисъл. Сега като разгледах книжката на D90, май и той не подлежи на софтуерни корекции на фокуса. А причината да не искам D5100 съм описал няколко поста по-назад...

Впрочем като поразгледах по въпроса, май кой да е апарат подлежи на калибрация с подръчни средства, но това не се и съмнявам как би повлияло на гаранцията.

Винтчето дето е под огледалото ако го въртиш, ще прецакаш фокуса по горните и долните точки, оправяйки го по средната ( кръстосаната).

Иначе тоя разправя за Д90 как го е човъркал:

http://101tema.ru/co...bek-fokus-u-d90

и дава линка към repair manual на Д90 ( сервис мануал също му викат някои)

http://dl.dropbox.co...4611/D90_SM.pdf

като го прочетеш този технически учебник и вероятно ще предпочетеш да го настроят както трябва със специалната им техника с която разполагат ( в твоя случай вероятно в Гърция).

Да, ама ако не е в гаранция, май ще ти кажат че ще ти струва 200 лв калибрацията и ако пак не е както трябва, тогава не знам.

Абе, един Д7000 щом като си съгласен да ти е по-тежко и си готов.

Обаче, то си трябва пак да е настроен правилно фотоапарата, ЗАЩОТО като гледам, моя Д5100 като прави преди бек фокус, го прави със всичките обективи. Отначалото беше повече изразен по крайните дължини на зумовете ( варио ). После като го калибрираха по техния 50мм твърд "еталонен" обектив, се смали бек фокуса по крайните дължини на зумовете. Всъщност, на единия край стана точно ( на горния 200 или 300мм според обектива), а в долния продължаваше да е с бек фокус. А 18 - 55мм беше почти добре, ама не съвсем. Сега пък като е на фронт фокус, дава различни отклонения от коректното, което ме накланя на мисълта, че си трябва фотоапаратът да е точно настроен, за да са минимални ядовете с зумовете. Щото калкото повече се отдалечава от точната настройка (самият фотоапарат), май толкова повече става трудно да се вкара зума в някакви приемливи граници.

Тази хипотеза ще я изследвам с тестове, ама и тука беше жега пък ги правя до един двуметров прозорец с цяло стъкло ( няма колони вертикално), та трябва сега да се поразхлади с облаците. Светлината е най-подходяща при облачно време за тестовете до прозореца.

Значи по разни фотографски сайтове като ги чета как си имат ядове с Никонски зумове ( Nikkor) някои хора, пък други с друг фотоапарат със същите зумове си няма ядове и все повече си мисля че и Д7000 трябва да се тества да е правилно калибриран още в завода, нищо че има финна настройка после.

На мен ми искаха да им пратя фотоапарата с никонските ми обективи, ама аз го пратих само с един. Други хора гледам че разправят, че като са ги пратили всичките обективи заедно с фотоапарата и са били настроени да работят добре, ама без никаква гаранция после при следваща покупка на нов фотоапарат, че ще продължат и с него да са правилно калибрирани.

Ще трябва да си помисля как да го пратя следващия път, щото аз пък имам и два Тамрона, върху които вероятно не могат да настройват нищо. Като го пратих с единия обектив Никор, им писах да не настройват обектива към фотоапарата, а да мръднат на Д5100 настройките да почне да работи както трябва. Щото иначе като ти настроят никонските обективи по разцентровано тяло и гледай после какъв ужас става при смяна на тялото , когато обективите вече не са в гаранция и ще ти искат да си плащаш за всеки един от тях за нова калибрация.

Абе мошеническа работа е тая фотографската. Трябва сам да се сетиш как ще те прекарват и да ги предупредиш да не го правят.

Нещо като в такси, трябва да му кажеш предварително на "колегата" БАКШИШ, да не пуска прекалено яко помпата, иначе после трябва да се ловите за гушата като ти е надписал 300%.

п.п.

само за протокола да отбележа, че са ми писали че на 35мм твърдия никор нищо му няма, бил си работел нормално.

Belge, френския магазин извършва ли доставка до България и на какви пари, че съм зле с езика ?

Не знам от кой магазин беше, ама то нали има едни големи които са и на английски и на немски и на френски. Например завършват на .fr или .de пък името им е същото. Не ги знам тези дали пращат до бг.

Аз не купувам от интернет, само гледам цените в холандските магазини за да си преценя в кой момент в магазините около мен са се доближили до приемливи стойности. Ако бях в бг, вероятно щях да купувам от интернет магазини, но не и обективи и фотоапарати. Прекалено е капризна тази техника, за да се излъжа да я купя от интернет за 50 евро по-евтино.

Е, това лято самолетния билет с Уизер го купих от сайта им и го платих с банков превод, ама те тези "сладури" нямат офис в който да продават билети в района в който съм. Но, нали се сещаш че самолетния билет не се поврежда като фотоапарат, та са различни рисковете.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

От новата и по-добра автофокусна система, новият процесор, тъчскрийнът е всъщност много удобен, и т.н.

ето това е друго нещо. мерси

Колеги препоръчайте ми някой фотоапарат който преди всичко да снима добро видео ! Ще го купувам от eBay и ако може да не ми давате линкове с магазини в Бг. Нещо до 300 - 350 долара. Ще снимам най вече видео в движение ако е от значение.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте колеги,

От доста време се каня да си сменям сапунерката но все не се решавам. В момента съм собственик на Panasonic Lumix DMC-TZ2 който за времето си - 2007г. за мен бе нелош избор.

Харесал съм си Panasonic DMC-FZ47K който в момента мога да си закупя от Щатите за около 400лв. и понеже не съм специалист по темата се надявам на вашите мнения по въпроса. Модела е от миналата година, но за моите нужди - любителски снимки, е просто перфектен. Ще се радвам на всякакви коментари по темата. ето няколко ревюта на които попаднах в интернет:

http://www.imaging-r.../FZ47/FZ47A.HTM

http://www.video-dir...-dmc-fz47k.html

http://www.digitalcamerainfo.com/content/Panasonic-Lumix-FZ47-Digital-Camera-Review.htm

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

FZ серията на Panasonic винаги е била на върха в тази категория, заедно с S/SX серията на Canon. Така че откъм възможности няма да ти липсва нищо. Забелязвам единствено, че са орязали възможността за снимане в RAW, което в много случаи би било полезно. Но ако няма да се занимаваш със сериозна постобработка, това няма да ти липсва.

Проблемът е малката и шумна матрица. Ако снимаш на дневна светлина, и не вдигаш ISO-то повече от 100, проблеми няма - ще имаш резки снимки с хубави цветове и малко дефекти, причинени от оптиката.Но при снимки на слаба светлина нещата са по-зле. Примерче:

Публикувано изображение

Трябва да си призная, че откакто снимам с DSLR, не следя вече толкова подробно компактните модели. Въпреки това съм чел по форумите, че от тази серия моделите FZ45, FZ48 и FZ100 са сравнително неуспешни. Просто броят на мегапикселите надвишава възможностите на матрицата, и това се отразява на качеството на снимките. За предпочитане са по-старите - FZ28 и FZ38, както и новите - FZ150 и FZ200. Последният е уникален с постоянната светлосила f/2.8 на обектива си по цялата дължина. Но е още нов модел, което означава, че не е добре тестван, и цената му е висока.

Препоръчвам ти да разгледаш примерни снимки в този и този сайт, преди да купуваш.

Хора, харесал съм си Canon EOS 550D. Споделете впечатления? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.