Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Здравейте имам едни стари обективи вкъщи и се чудя дали има начин да се използват с някой от новите модели цифрови камери?

За някои има начин да се ползват на някои марки от новите, ама няма автофокус, трябва на ръчно да се мъчиш да го нацелваш. Слагат се преходници, но освен ако нямаш някой 400 мм или 500мм та да му се мъчиш понеже новите са скъпи на такиви дължини, другите не си заслужава да им се мъчиш. Някои се заплесват по стари светлосилни обективи за мазни бокета, ама на бленда Ф2 докато уцелиш да е точен фокуса при портрет и ще си скъсаш нервите. Новите ДСЛР-и си идват с един смотан 18-55мм зуум, като му прибавиш един евтин 70-300мм Тамрон с вграден мотор за автофокуса и покриваш 18 - 300мм , без да се мъчиш със старите ти обективи.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Обективите са от фотоапарат Зенит или Коника. Винтово захващане стъклени лещи. Баща ми на времето се е занимавал с фотография и аз гледам да ползвам каквото е останало стативите ги подкарах ако намеря начин и обективите да използвам :).Качествени са за това питам вслучаи че ми се отдаде възможност да си взема ново фото на къде да се ориентирам.  Сега съм с едно Fujifilm S5700 което вече издъхва.

Обективите са от фотоапарат Зенит или Коника. Винтово захващане стъклени лещи. Баща ми на времето се е занимавал с фотография и аз гледам да ползвам каквото е останало стативите ги подкарах ако намеря начин и обективите да използвам :).Качествени са за това питам вслучаи че ми се отдаде възможност да си взема ново фото на къде да се ориентирам.  Сега съм с едно Fujifilm S5700 което вече издъхва.

Еми покажи ги на снимка де и напиши милиметрите.

Може да се окаже че не си струват разправията да им купуваш преходници и да се мъчиш с тях.

Гледай тука колко струва един 70-300мм

http://www.cameranu.nl/nl/objectieven/tamron/telezoom/tamron-af-70-300mm-f-4-0-5-6-di-ld-macro-nikon-built-in-af-/h131_534_9172/

някакви си 125 евро барабар с ДДС-то, кво му плащаш?

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!

Откраднаха ми едни наркомани фотоапарата, бях имал на канон а4200 ис. Нека се пържат от кеф, нека се друсат... Още съм в траур.

Та, сега ще си купувам нещо друго. Максимум 100 лв. втора употреба. Разглеждам някакви оферти в продавалник.

Критерии: хд видео и добра батерия.

Моля дайте и вие вашето мнение и ""предложения"". Спрял съм се на следните модели:

Panasonic DMC-FX37

Samsung TL105

Fuji finepix Z70

Panasonic lumix LS5

Canon powershot a2200

Отворен съм към други ваши предложения, с критериите и бюджета.

Благодаря предварително.

Здравейте!

Откраднаха ми едни наркомани фотоапарата, бях имал на канон а4200 ис. Нека се пържат от кеф, нека се друсат... Още съм в траур.

Та, сега ще си купувам нещо друго. Максимум 100 лв. втора употреба. Разглеждам някакви оферти в продавалник.

Критерии: хд видео и добра батерия.

Моля дайте и вие вашето мнение и ""предложения"". Спрял съм се на следните модели:

Panasonic DMC-FX37

Samsung TL105

Fuji finepix Z70

Panasonic lumix LS5

Canon powershot a2200

Отворен съм към други ваши предложения, с критериите и бюджета.

Благодаря предварително.

И какво не ви хареса в тази тема?

http://www.kaldata.com/forums/topic/2174-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82/

Здравейте ,от скоро с майка ми решихме да закупим фотоапарат от магазин на Германос ,но все още се чудим ,кой да изберем.Преди това ,искам да ви напомня ,че фотоапаратът ще се използва ,предимно за качване на снимки в интернет (в една медия)(ако това е от значение).Желая да мога да си качвам снимките в една спортна интернет медия ,и да са с горе-долу добро качество ,също така и да може да снима видеоклипове.Разполагаме с бюджет от 150 лева ! Очаквам предложения !

Благодаря Предварително !!! :)

Здравейте ,от скоро с майка ми решихме да закупим фотоапарат от магазин на Германос ,но все още се чудим ,кой да изберем.Преди това ,искам да ви напомня ,че фотоапаратът ще се използва ,предимно за качване на снимки в интернет (в една медия)(ако това е от значение).Желая да мога да си качвам снимките в една спортна интернет медия ,и да са с горе-долу добро качество ,също така и да може да снима видеоклипове.Разполагаме с бюджет от 150 лева ! Очаквам предложения !

А защо не провериш във Фотосинтезис и Фотопавилион за фотоапарати?

Там хората са професионалисти и съвет ще ти дадът ценен и ще можеш да щракнеш с машинките на които се спреш

Здравейте ,от скоро с майка ми решихме да закупим фотоапарат от магазин на Германос ,но все още се чудим ,кой да изберем.

В Германос,според бюджета 150 лв.,няма много голям избор,защото са малко моделите с такава цена.Все пак,това са модели от най-ниския клас,от които не може да се очаква някакво чудо.От тези,които предлагат,бих препоръчал поне утвърдената марка http://www.germanos.bg/catalogue/photo-audio-video-gps/canon-a2200 или http://www.germanos.bg/catalogue/photo-audio-video-gps/canon-a2200 .

Който и да изберете все тая. Особено в този ценови диапазон

И с какво не ви хареса първата важна тема в раздела?

• 1 месец по-късно...

Здравейте ще попитам и тук понеже съм начинаещ. Интересува ме добър фотоапарат за конкретен бюджет около 500лв. Трябва да прави добри стабилизирани снимки, до сега имах един стар самсунг и много е трудно да се направи снимка която да не е леко размазана. Апарата по възможност трябва да прави и макро снимки. След много разглеждане на форуми харесах един модел на сони и два модела на други производители. До колкото знам ако е с 25мм обектив става за макро снимки, така ли е?

вариант 1, вариант 2, вариант 3

благодаря!

Ще правя подарък и гледам едни оферти  на Nikon Coolpix L310 ( http://www.emag.bg/foto-aparat-digitalen-nikon-coolpix-l310-14-1mp-cheren-product ) и на Fujifilm FinePix S4000 (http://www.emag.bg/foto-aparat-digitalen-fujifilm-finepix-s4000-black-product?utm_source=nl_04_02&utm_medium=mail&utm_campaign=header_foto). Клоня повече към Nikon-a. Струва ли си за тези пари или може да се намери нещо по добро?

Редактирано от tERROR85 (преглед на промените)

Здравейте ще попитам и тук понеже съм начинаещ. Интересува ме добър фотоапарат за конкретен бюджет около 500лв. Трябва да прави добри стабилизирани снимки, до сега имах един стар самсунг и много е трудно да се направи снимка която да не е леко размазана. Апарата по възможност трябва да прави и макро снимки. След много разглеждане на форуми харесах един модел на сони и два модела на други производители. До колкото знам ако е с 25мм обектив става за макро снимки, така ли е?

Никона или Канона.

Апаратът не може да ти спаси снимката от "размазване", ако светлината не е достатъчна, а обектът не е неподвижен. Все пак стабилизацията помага за пейзажи и сгради - по-добре, да не е сони - те по принцип я реализират, като местят сензора (не съм сигурен за конкретния модел). Никон и Канон местят леща в обектива, което е по-ефективно. Фокусното разстояние на обектива, само по себе си не показва, дали става или не за макро. Колко подходящ е един обектив за макро, се определя от комбинацията фокусно разстояние (което изразява увеличението) + минимално разстояние на което обектива може да фокусира обекта върху сензора(т.е. колко можеш да приближиш обектива до обекта). При DSLR, трябва да може да се получи размер на обекта, върху сензора поне 1:2 (1:1 за "истински" макро обектив) от реалния му размер. При компактните е доста по-разширено понятие (разбирай, допускат и по-малко от това)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте, искам да попитам за съвет при закупуване на фотоапарат. Коя е най-важната характеристика, която трябва да се гледа при  закупуването на цифров фотоапарат. Ще се ползва за любителски снимки предимно на открито. Имам и въпрос: Възможно ли е да се направи достатъчно добра снимка (разбирайте като любителска) вечерно време след като е залязло слънцето на светлините на града. Бюджета е около 700-800 лева. Допустимо ли е да се поръчва фотоапарат от интернет магазин след като няма възможност за проба на фотоапарата? То аз не че бих разбрал нещо дори и да го пробвам де :) Благодаря предварително.

Здравейте, искам да попитам за съвет при закупуване на фотоапарат. Коя е най-важната характеристика, която трябва да се гледа при  закупуването на цифров фотоапарат. Ще се ползва за любителски снимки предимно на открито.

Няма такава. Все едно да питаш, коя е най-важната характеристика на компютър...

Имам и въпрос: Възможно ли е да се направи достатъчно добра снимка (разбирайте като любителска) вечерно време след като е залязло слънцето на светлините на града.

Има невероятни такива снимки и то професионални, не само любителски, така че - естествено, че е възможно. Оттам нататък зависи от уменията ти, техниката, с която разполагаш, сцената, която снимаш и т.н.

Бюджета е около 700-800 лева. Допустимо ли е да се поръчва фотоапарат от интернет магазин след като няма възможност за проба на фотоапарата? То аз не че бих разбрал нещо дори и да го пробвам де :) Благодаря предварително.

За тази сума имаш 3 възможности: нов бюджетен DSLR кит - Предимствата са качеството на снимките, можеш в бъдеще да си купиш допълнително обективи/аксесоари. Недостатък - тегло, размери (по-добре да си носиш апарата и да правиш гадни снимки, отколкото да ти седи в къщи и да не правиш никакви) по-малка универсалност без допълнителни обективи/аксесоари). Ако мислиш да се учиш сериозно - това е начина. Ако си падаш по нощни снимки - пак - разликата със сапунерките на тъмно е астрономическа. DSLR на старо. - Като горното, но може да уцелиш нещо малко по-сносно - или обратното. Компактен от по-висок клас - леко, малко, голям зум - и това е. Шумни снимки, оптични изкривявания и т.н.

Бюджета е около 700-800 лева. 

Влизай у Saturn.de магазин и излез с един евтин Никон Д3100 например.

или точно за бюджета ти

http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-1100D-18-55-IS-II-grau,48352,241271,243033.html?langId=-3

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Влизай у Saturn.de магазин и излез с един евтин Никон Д3100 например.

или точно за бюджета ти

http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-1100D-18-55-IS-II-grau,48352,241271,243033.html?langId=-3

Не че имам нещо против сатурна, но си мисля, че там цените са малко по-завишени отколкото трябва :) ,  а и в амазон го има този апарат и то с 50 евро по-евтин. Благодаря все пак.

Редактирано от wickerman (преглед на промените)

Не че имам нещо против сатурна, но си мисля, че там цените са малко по-завишени отколкото трябва :) ,  а и в амазон го има този апарат и то с 50 евро по-евтин. Благодаря все пак.

Не мисля че в Амазон цените са по-ниски. Ето ви едно сравнение на Canon 550D

http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-550D-18-55III-75-300III,48352,241271,281691.html?langId=-3

http://www.amazon.de/Canon-SLR-Digitalkamera-Megapixel-LiveView-Double-Zoom/dp/B003922YYQ/ref=sr_1_5?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1366552385&sr=1-5&keywords=Canon+550d

По принцип преди да купя нещо,сравнявам всички цени тук  http://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/1362.html

Canon EOS 1100D Kit 18-55 mm за 327 €   http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/2645021_-eos-1100d-kit-18-55-mm-canon.html

Nikon D3100 Kit 18-55 mm за  345 http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/2365381_-d3100-kit-18-55-mm-nikon.html

Ако можеш да си позволиш  Canon EOS 600D Kit 18-55 mm http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/2645068_-eos-600d-kit-18-55-mm-canon.html

Редактирано от YRE (преглед на промените)

Абе купувай от магазин близо до теб, че моя Никон Д5100 ходих на го връщам няколко пъти да му настройват фокуса. 

Големи боклуци правят японците.

И за Д7000 четох че имало лоши серии и така.

Ако трябва да плащаш за изпращане по пощата като нещо не е наред, ти излиза по-скъпо.

Angebot gilt nur heute :) Не мисля, че е удачно да се сравняват нормална цена и таква с отстъпка. Освен това тази оферта пише че е само за днес. Така или иначе от амазон има по-голяма вероятност да намериш нещо по-евтино тъй-като портала работи с достатъчно голям брой магазини и има по-голям набор от места от които може да се закупи дадена стока. Друг е въпроса, че наистина както каза колегата Belge ако магазина е далеч и се наложи да го пращаш при възникване на проблем може да отнеме повече пари или повече време или и двете :) Но да се върнем на въпроса: Има ли някакво значение от към спецификация на фотоапарата коя марка ще избера? За сега съм се спрял на Никон или Канон. Някакви препоръки или няма голяма разлика между двете?

Angebot gilt nur heute :) Не мисля, че е удачно да се сравняват нормална цена и таква с отстъпка. Освен това тази оферта пише че е само за днес. Така или иначе от амазон има по-голяма вероятност да намериш нещо по-евтино тъй-като портала работи с достатъчно голям брой магазини и има по-голям набор от места от които може да се закупи дадена стока. Друг е въпроса, че наистина както каза колегата Belge ако магазина е далеч и се наложи да го пращаш при възникване на проблем може да отнеме повече пари или повече време или и двете :) Но да се върнем на въпроса: Има ли някакво значение от към спецификация на фотоапарата коя марка ще избера? За сега съм се спрял на Никон или Канон. Някакви препоръки или няма голяма разлика между двете?

Може би, но продължавам да виждам същата цена (499) :)

Но да се върнем на въпроса: Има ли някакво значение от към спецификация на фотоапарата коя марка ще избера? За сега съм се спрял на Никон или Канон. Някакви препоръки или няма голяма разлика между двете?

Разликата ще я усетиш после, ако се запалиш да почнеш да си купуваш обективи. При Никон може да ти излезе по-евтино. Ама всичко е относително.

Повечето мегапиксели не вършат никаква работа.

Някакво наблюдение на този модел http://www.nikon.bg/bg_BG/product/digital-cameras/slr/consumer/d3200 ? Първо се бях спрял на Д3100 обаче като се разрових и видях че Д3200 има 24.2 МП сензор та сега се двоумя да дам ли 300лв повече :) 

няма точно никакъв смисъл да купуваш 

Д3200 

ако ти се харчат повече пари, вземи си Д5100 щото може да снима и на 14 бита и има въртящ се екран, пък и междинните стоиности на настройките са му много

Моя Д5100 съм го сложил да снима на само 4 мегапиксела, а ти ако искаш да снимаш на 24 МП ще трябва да си приготвиш една торба с пари за скъпи никонски обективи, щото с евтините Тамрони, няма да ти харесат снимките на 24 МП.

За първи път ще си купувам DSRL апарат и знам, че си нямам много на понятие от тези апарати, но се надявам да стана вещ с времето.

Спрял съм се на Canon EOS 1100D, но виждам, че се предлага с два различни обектива - KIT 18-55DC и EF-S 18-55 мм IS II

Каква е разликата между двата обектива? Ще ме удовлетворява ли този апарат за пейзажни снимки и такива в градска среда като за начало?

Редактирано от pacho_r (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.