Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

P.S. 2 Приемам и други идеи за "обектив за всичко" - търся бърз фокус, светлосила, фокусна дължина грубо около 50. Старите никонски D-та по-скоро отпадат - все имам чувството, че бих счупил нещо с тия въртящи се с фокуса пръстени. 

:ohmy:

Би ли пояснил - какви са тези въртящи се пръстени?...

Имай предвид, че AF обективите на D7000 фокусират по-бързо, отколкото AF-S. Говоря конкретно за AF 50/1.8D.

И честното ми мнение е, че проблемите ти с фокуса са по-скоро от задапаратното устройство, а не от тялото или обектива. И си мисля, че щом с 35/1.8G имаш проблем, ще го имаш и с 50/1.8G. Просто двата обектива като конструкция, механика, а в голяма степен и оптика много си приличат. Основната разлика е фокусното разстояние.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Четох, че доста други хора имат проблем точно с този обектив. Може проблемът да е и в мен, но все пак. За пръстените - не са ли всички AF-D обективи така? Като задействаш автофокуса (дали с полуспусък, дали с AE-L копченцето отзад, ако е настроено за това), се завърта пръстенът, който иначе ти служи за ръчен фокус, нали? Твоят не е ли така? AF-S стъклата са май всички точно обратно на този принцип - пръстенът е със съединител и не се върти по време на фокус и можеш по всяко време да задействаш ръчен фокус, като завъртиш пръстена, без да щракаш други копчета. И да, знам, че AF-D са по-бързички, ама доколкото знам, ако хвана пръстена по време на фокус (както съм свикнал), ще се счупи я обективът, я моторчето в тялото.

Четох, че доста други хора имат проблем точно с този обектив. Може проблемът да е и в мен, но все пак.

Да, и аз съм чел за такива проблеми. Но интересно, защо аз съм нямал ... А съм ползвал 4 различни бройки от този обектив, на 4 различни тела.

Като задействаш автофокуса (дали с полуспусък, дали с AE-L копченцето отзад, ако е настроено за това), се завърта пръстенът, който иначе ти служи за ръчен фокус, нали? Твоят не е ли така? AF-S стъклата са май всички точно обратно на този принцип - пръстенът е със съединител и не се върти по време на фокус и можеш по всяко време да задействаш ръчен фокус, като завъртиш пръстена, без да щракаш други копчета.

Сигурно е така, щом казваш. Моя 50/1.8D го продадох отдавна, след като реших да сменя тялото. За D5100 мислех да взема 50/1.4G или 50/1.8G (затова ги и тествах в Синтезиса). Но в крайна сметка се оказа, че като имам 35/1.8 и 70/2.8, не изпитвам нужда от 50 мм :) .

ПП. При тези изисквания, които си написал, AF-S 50/1.8G е най-смисленият избор.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Здравейте начинаЕщ съм във фотогравството и искам да се занимaвам със това по скоро като хоби, искам да ми помогнете със избор на първо апаратче търся нещо читаво втора ръка за предпочитане защот сега започвам, нещо примерно до 150-170 лева, за сега имам малък опит съc Panasonic DMC-FZ50

Благодаря!

Здравейте начинаЕщ съм във фотогравството и искам да се занимaвам със това по скоро като хоби, искам да ми помогнете със избор на първо апаратче търся нещо читаво втора ръка за предпочитане защот сега започвам, нещо примерно до 150-170 лева, за сега имам малък опит съc Panasonic DMC-FZ50

Благодаря!

За тези пари който и да изберете ще е до голяма степен едно и също

Здравейте начинаЕщ съм във фотогравството и искам да се занимaвам със това по скоро като хоби, искам да ми помогнете със избор на първо апаратче търся нещо читаво втора ръка за предпочитане защот сега започвам, нещо примерно до 150-170 лева, за сега имам малък опит съc Panasonic DMC-FZ50 Благодаря!

Вземи си Зенит :)

Не се бъзикай с човека ... и с фотоапарата.

Въпреки, че съм сменил една купчина цифрови апарати, най-ценните ми снимки са правени точно със Зенит.

Не се бъзикай с човека ... и с фотоапарата.

Въпреки, че съм сменил една купчина цифрови апарати, най-ценните ми снимки са правени точно със Зенит.

До голяма степен съм сериозен - баща ми, преди да купи цифра, снимаше със Зенит и Helios 58 f/2, и много от проявените снимките са страхотни.

Имам намерение и аз, като си взема статив, да нащракам няколко ленти пейзажи на тъмно.

А за 150 лева според мен трудно ще се купи хубав цифров апарат, което ми беше и основната мисъл.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Защо пък не? Някой Canon SX или Panasonic FZ не е проблем да се намери за тези пари.

ПП. Ще съм любопитен да видя снимките ти със Зенита и Хелиоса. Ето го обектива, как се справя на кроп тяло Canon:

Публикувано изображение

Жалко, че Nikon-ите не са толкова съвместими с M42 обективи. Можеш да го го сложиш и на D7000, но или губиш фокус в безкрайността, или трябва да ползваш преходник с оптичен елемент, което се отразява на качеството.

Защо пък не? Някой Canon SX или Panasonic FZ не е проблем да се намери за тези пари.

ПП. Ще съм любопитен да видя снимките ти със Зенита и Хелиоса. Ето го обектива, как се справя на кроп тяло Canon:

http://picbg.net/u/29353/55366/708689.jpg

Жалко, че Nikon-ите не са толкова съвместими с M42 обективи. Можеш да го го сложиш и на D7000, но или губиш фокус в безкрайността, или трябва да ползваш преходник с оптичен елемент, което се отразява на качеството.

Да, четох за това преди време - преди да купя. Даже по този повод бях залитнал за малко към Pentax.

Идеята ми е да не тормозя D7000 с прекалено дълги експонации на тъмно. Доколкото знам, филмчето е точно обратно на цифровата матрица - при дълга експонация чувствителността на филмчето се притъпява, а на матрицата почват да избиват горещи пиксели заради нагряване и т.н.

Здравейте, изчетох много, но май се пообърках вече от всичко прочетено. Моля да ми помогнете в избора на апарат. Искам нещо евтино, което да може да прави добри снимки. Аз се занимавам с компютърна обработка, така че мисля че така ще мога да си дообработвам снимките. Исках огледално-рефлексен, но не смятам че за момента мога да заделя такива пари. Та въпросът ми е можете ли да ми препоръчате апарат, който със сигурност да може да замъглява задния фон и да има много добро качество на снимките. Спрях се на този заради цената и смятам, че е добър. http://www.emag.bg/foto-video-optichni/k­ompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digita­len-fujifilm-finepix-s4000-black-product­ Вие какво мислите? Като цяло мисля, че се доближава до огледално-рефлексните..ако може въобще така да се каже? Или можете ли да ми препоръчате някой по-добър апарат на подобна цена? И искам да попитам към него не трябва да се купуват допълнителни обективи нали? Предварително ви благодаря!

Спрях се на този заради цената и смятам, че е добър. http://www.emag.bg/foto-video-optichni/k­ompaktni-foto-aparati/foto-aparat-digita­len-fujifilm-finepix-s4000-black-product­

Вие какво мислите? Като цяло мисля, че се доближава до огледално-рефлексните..ако може въобще така да се каже? Или можете ли да ми препоръчате някой по-добър апарат на подобна цена?

И искам да попитам към него не трябва да се купуват допълнителни обективи нали?

Предварително ви благодаря!

За доближаване до огледално рефлексните,не може и дума да става.Просто защото сензорчето му е малко,колкото на обикновенните сапунерки!Може да се каже,че е леко по-добро,от обикновенните джобни фотоапаратчета.По добрите са огледално рефлексните Canon,Nicon ,но те започват от 600лв. нагоре.

Добре мерси за отговора. Имам само още един въпрос - апарата заслужава ли си според вас?

Добре мерси за отговора. Имам само още един въпрос - апарата заслужава ли си според вас?

За тази цена не можете да очаквате кой знае какво. Просто суперзум сапунерка

А какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

За тази цена не можете да очаквате кой знае какво. Просто суперзум сапунерка

А какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

извинявам се трябваще да пиша в тази тема сапунерка? води се полупрофесионален или не е така  

"Полупрофесионален" фотоапарат и "полукрасива" жена не съществуват.

А дали един фотоапарат е "професионален", се определя от това за какво се използва, а не от качествата му.

Разгледай тук примерните снимки, правени с Fuji S4000, и ще се убедиш, че не си заслужава.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

извинявам се трябваще да пиша в тази тема сапунерка? води се полупрофесионален или не е така  

Не, сапунерка е. Не го приемайте като обида, и моя фотоапарат е сапунерка със суперзум :)

Не, сапунерка е. Не го приемайте като обида, и моя фотоапарат е сапунерка със суперзум :)

:)  не се обиждам, но щом разбираш освен да те попитам  какъв е твоя?

поогледах и още няколко модела, това е сравнението
като определено по-експерти от мен моля кажете кой е най-добър

http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/fn:sravnenie-na-produkti:olympus-sp-620-uz-p71045570,olympus-sp-720-uz-p71045568,sony-dsc-h100-p124534134,sony-dsc-h200-p140595002,fujifilm-finepix-s4000hd-p46689806/

http://www.pazaruvaj.com/cifrovi-fotoaparati-c40/samsung/wb100-p35258333/opisanie.html#properties

или пък този
всъщност основният ми въпрос е какво точно да гледам за да ги сравнявам и да разбера кой е най-добрият, защото суперзуума е страхотно нещо, но ако снимките се получават размазани .. :/

Ако искаш "суперзуум" за около 300 лв, най-добре е да потърсиш някой Panasonic FZ или Canon SX втора употреба.

Всички модели, към които си напускала линкове досега, са един дол дренки.

искам да попитам с този fujifilm S4000 могат ли да се правят студийни фотосесии на хора или сред природата. Въобще за фотосесии става ли и сигурно ли е че размазва задния фон, защото гледах примерни снимки с размазан, но по разни чуждестранни сайтове чета и хората казват, че не иска да им размазва?

Редактирано от simplew (преглед на промените)

искам да попитам с този fujifilm S4000 могат ли да се правят студийни фотосесии на хора или сред природата. Въобще за фотосесии става ли и сигурно ли е че размазва задния фон, защото гледах примерни снимки с размазан, но по разни чуждестранни сайтове чета и хората казват, че не иска да им размазва?

Това е суперзум сапунерка, какви студийни снимки очаквате да направите?

Размазаният фон зависи от три неща - фокусната дължина на стъклото, отвора на блендата, разстоянието до обекта, който е на фокус; косвено зависи и от четвърто нещо, размера на светлочувствителния елемент (матрицата) - колкото е по-голям, толкова по-дълго фокусно разстояние се иска, за да се постигне един и същ зрителен ъгъл при еднакви други условия. Фонът се размазва от дълго фокусно разстояние, отворена бленда, късо предметно разстояние, или по-скоро от подходящата комбинация от трите. С този апарат в широкия край на зума на теория почти всичко ще ти е на фокус даже и на най-отворена бленда - за да замажеш фона, ще трябва да крачиш назад и да увеличиш зума.

Колкото до студийните снимки - ако във въпросното студио осветлението е хубаво, даже и с такъв по-непретенциозен апарат би трябвало да се постигнат задоволителни резултати.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.