Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Еми снимките като ги правиш вместо от по  6 016 x 4 000  (пиксели) на  3 008 x 2 000  (пиксели) и няма да има проблеми с обектива.

Значи от 24 МП си минал на 6 МП.

Ама няма точно никакъв смисъл да се харчат толкова пари, ако има по-евтино Д3100.

Китовия на 3100 е същия, така че там трябва да намаля от 14 на 3.5 :)

Обектива е същия, само че в другия магазин в комплекта влиза чанта и бърза флаш памет. И човек като ги сметне разликата не е много голяма

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако някой си търси евтин фотоапарат, който да има поне минимални ръчни настройки и приличен оптичен зуум, мога да му препоръчам

FujiFilm FinePix S4500 

Купих си го преди няколко седмици и за момента съм доста доволен. Сега само трябва да си купя и триножник/стойка че при по-голям зуум много си личи треперенето на ръцете ми...

Еми снимките като ги правиш вместо от по  6 016 x 4 000  (пиксели) на  3 008 x 2 000  (пиксели) и няма да има проблеми с обектива.

Значи от 24 МП си минал на 6 МП.

Не подвеждай capnemo. Това, което си написал, е пълна глупост. 

От значение е не на колко MP снимаш, а физическият размер на отделния пиксел. От него зависят качества като детайлност на снимката, цветопредаване и динамичен обхват. Като свалиш от настройките резолюцията от 24 на 6 MP, ти просто елиминираш 1/4 от матрицата си. И това не подобрява качеството. 

Вижда се и по снимките ти - откакто снимаш с D5100, станаха по-размазани, в сравнение с D40. Личи си даже и след като ги смаляваш за качване във форума.

Здравейте, някой може ли да изкаже мнение за тази камера и обектива

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&product=10590&show=additional (не е реклама на сайта)

Или да предложи нещо с близка цена и близки параметри

Captain, известно ти е, че с Belge/Mec/Gizmoto имаме разногласия по фото-темите във форума. Обаче - избрали сме едно и също тяло Nikon (D5100) . Това какво ти говори?  :cool:

Препоръчвам ти да го обмислиш като възможност. От една страна, има някои малки екстри в повече спрямо D3100, най-вече въртящият се дисплей, които според мен си заслужават разликата в цената. От друга страна, на по-новият D3200 пикселите в матрицата му идват в повече. Виждаш ли, детайлността в една снимка зависи не само от MP на матрицата, но и от оптиката. Трябват ти наистина остри обективи, за да се "изпълнят" тези MP. Ако снимаш с китовия, или подобни на него, няма да видиш разлика в снимките. Дори на 100% увеличение ще ти се струва по-зле, отколкото от D3100 или D5100 например. И изобщо, тази матрица излезе не особено удачна. Не случайно в другите 24MP модели на Nikon (D5200 и D7100) тя е заменена с друга.

За година и половина работа с D5100 съм много доволен - от качеството на снимките, удобството на работа, функционалността. Имам две забележки. Първата е липсата на мотор за автофокус, който позволява и ползването на обективи без вграден такъв. При Nikon това разделение на със/без-моторни тела/обективи е всеизвестно, и много досадно. Но ... така стоят нещата.

Втората ми забележка е относно здравината на изработка. Въпреки, че гледам да го пазя, и по принцип седи в чантата, като не снимам, от леки удари и сътресения съм имал сериозни проблеми. Два пъти е ходил в сервиз - за откачено огледало, и проблеми със захранването, един път беше блокирал и затворът (но се самооправи :) ) . Според техникa в сервиза всичките D 3100/5000/5100 са проблемни, конструкцията им не е особено здрава.

Та, с оглед на забележките - доскоро и в двата магазина се продаваше D90, което бих ти предложил по принцип. Дори и да се потърси втора употреба, пак ще е добре. То е по-висок клас тяло, по-здраво, и с много чисто фотографски предимства. Вече идеалният вариант би бил D7000, но надвишаваме бюджета :) .

Ниският клас на Canon също не е лош. От Коледа имам за второ тяло един 1100D, справя се учудващо добре. Много хубави снимки съм правил с него (включително и онези, които ти ми скри от снукър темата ;) ). В цялата работа е по-важно какви обективи имаш, а не какво тяло. То е следствие. В рамките на бюджета може да се търси и Canon 600D с EF-S 18-55 IS , също добър вариант.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Не подвеждай capnemo. Това, което си написал, е пълна глупост. 

От значение е не на колко MP снимаш, а физическият размер на отделния пиксел. От него зависят качества като детайлност на снимката, цветопредаване и динамичен обхват. Като свалиш от настройките резолюцията от 24 на 6 MP, ти просто елиминираш 1/4 от матрицата си. И това не подобрява качеството. 

Аз пък твърдя обратното, че това което ти си написал е пълна глупост ( това дето съм го пуснал в червено).

А сега де ???

Фотоапаратът използва цялата площ на матрицата и софтуерно намалява броя на пикселите. И когато ги дели точно на две по хоризонталната страна и по вертикалната, се получава че от сигнала за 4 пиксела ти записва само един нов пиксел. От което печелиш многоооооо по отношение на намаляването на шума, снимките изглеждат по-резки и по-бързо се прехвърлят на компютъра. Да бе, 600 снимки ако са на NEF RAW се прехвърлят много по-бавно, отколкото 4 МП джипег.

А пък даже драги ми варнецо дето не знаеш да снимаш голи цици на плажа, ти си искал да кажеш че ще загубя 34 от матрицата, ама като си зле с математиката и си се оплел като пиле в кълчища.

Ако фотоапаратът ползваше само една четвърт от матрицата при 6 МП, то тогава 55 мм от китовия обектив щяха да станат изкуствен зум от 110 мм. Ама ти не ги разбираш тези работи, защото се вглеждаш повече в провописа и се учиш на акъл от оня админ дето е учил българска филология, пък сега се прави на майстор фотограф. Вече съм го критикувал яко един път оня Гошко, тука на този форум, за глупостите които той пише на неговия фотографски форум.

Обектива е същия, само че в другия магазин в комплекта влиза чанта и бърза флаш памет. И човек като ги сметне разликата не е много голяма

Това за чантата и СД картата е маркетингов трик на продавачите.

Моите фотоапарати не ги нося във фотографска чанта.

За видео камерата ми имам специална чанта по същата маркетингова уловка , плюс и една футболна топка гратис ми дадоха, ама тази чанта просто не я ползвам. 

Ама ако ти е кеф да имаш по-новия модел, паричките са си твои, ти ги даваш.

А като даваш акъл че не трябва да се краде софтуер, ще трябва да ползваш ГИМП, щото никонския е за пари и фотошопа също. С леките безплатни софтуери не става за качествена обработка на снимките от подобни фотоапарати.

Ето този резултат:

http://4coolpics.com/photo/aanton/656449.html

няма да можеш да го постигнеш с разни малки безплатни софтуерчета.

Там мътната снимка на човека съм я оправил да изглежда резка.

Така че в цената трябва да броиш и часовете загубени по усвояването на ГИМП. 

Ох, разубедихте ме за тази камера.... ще си карам със сапунерката :) Така се получава като има несъответствие между желания и възможности... :D

Ох, разубедихте ме за тази камера...

Леле колко сме лоши !

Един запазен Д40 на старо знаеш ли как хубаво си снима. Е, не може да снима като Д5100 на слаба светлина и серията му е по-бавна, ама си върши работа. Аз моя Д40 си го нося с мен като пътувам до бг. Хич не ми пука да се фукам с Д5100 или че някой щял да забележи че Д40 е от ерата на динозаврите.

Леле колко сме лоши !

Един запазен Д40 на старо знаеш ли как хубаво си снима. Е, не може да снима като Д5100 на слаба светлина и серията му е по-бавна, ама си върши работа. Аз моя Д40 си го нося с мен като пътувам до бг. Хич не ми пука да се фукам с Д5100 или че някой щял да забележи че Д40 е от ерата на динозаврите.

Неее, защо. Благодарен съм за разясненията и мненията. И разбрах че няма смисъл от подобна камера (за мен в този момент), ако искам добра ще трябва да се бръкна по-надълбоко :)

И разбрах че няма смисъл от подобна камера (за мен в този момент), ако искам добра ще трябва да се бръкна по-надълбоко  :)

В момента снимаш с Canon SX130 IS, доколкото знам. Повярвай ми - има смисъл да си вземеш дори и Nikon D3100 или Canon 1100D с китов стабилизиран обектив. Няма да имаш толкова зуум, разбира се, но като качество на снимките разликата ще е сериозна. 

Е, вече ако финансите не позволяват - това е друг въпрос.

ПП. Гледам, Gizmoto пак е ръсил бисери, но тъй като смятам за загуба на време да споря с форумен трол, няма да му обяснявам публично във форума къде му е грешката. Ако мога да ти бъда полезен с някаква информация - моля, на ЛС.

Здравейте. Харесали сме си любителски фото апарат за домашна употреба - OLYMPUS SZ-14. Жена ми ще го ползва основно. Тъй като не сме професионалисти ще задам един въпрос, който може би е малко глупав за знаещите. Стария апарат е с 2 батерии АА. Имаме зарядно и 4 бр. презареждаеми батери и няма никакъв проблем. Олимпуса е с литиево йонна батерия мисля че е 925 мА/ч. Може ли макар и много приблизително да ми кажете с напълно заредена батерия колко снимки могат да се направят горе-долу. Това с времето ще се установи, но за сега ми трябват някакви ориентировъчни данни. Да не стане така, че още при първата екскурзия на най-интересния обект да светне индикатора за празна батерия.

Може ли макар и много приблизително да ми кажете с напълно заредена батерия колко снимки могат да се направят горе-долу. ..... Да не стане така, че още при първата екскурзия на най-интересния обект да светне индикатора за празна батерия.

А ти можеш ли да кажеш, докато снимаш - колко време ще зуумваш напред-назад; ще фокусираш, без да снимаш; ще ползваш стабилизацията; ще ползваш светкавица; ще ровичкаш из менютата; ще преглеждаш направени снимки; ще снимаш клипчета? Защото всички тези дейности също хабят от батерията.

Ако не искаш да се окажеш с празна батерия, купуваш си 1-2 резервни, и ги носиш със себе си, заредени.

А ти можеш ли да кажеш, докато снимаш - колко време ще зуумваш напред-назад; ще фокусираш, без да снимаш; ще ползваш стабилизацията; ще ползваш светкавица; ще ровичкаш из менютата; ще преглеждаш направени снимки; ще снимаш клипчета? Защото всички тези дейности също хабят от батерията.

Ако не искаш да се окажеш с празна батерия, купуваш си 1-2 резервни, и ги носиш със себе си, заредени.

Извинявай, ако много съм те ядосал с моя въпрос. Все пак гледам при описанието на някои фотоапарати пише ПРИБЛИЗИТЕЛНО колко снимки могат да се направят, но за жалост на този не пише. На друг Олимпус със същата батерия и подобни показатели в указанията е написано, че с едно зареждане могат да се направят около 300 снимки. Предполагам, че и за този горе-долу ще са толкова, да кажем плюс/минус 50.

Благодаря все пак, че някой реши да отговори.

Извинявай, ако много съм те ядосал с моя въпрос. Все пак гледам при описанието на някои фотоапарати пише ПРИБЛИЗИТЕЛНО колко снимки могат да се направят, но за жалост на този не пише. На друг Олимпус със същата батерия и подобни показатели в указанията е написано, че с едно зареждане могат да се направят около 300 снимки. Предполагам, че и за този горе-долу ще са толкова, да кажем плюс/минус 50. Благодаря все пак, че някой реши да отговори.

Това, което RudeBoy се опита да ти каже е, че при компактните апарати, броят на снимките не е основния фактор, от който зависи, колко ще ти изкара батерията. При тези апарати, почти цялата електроника - от сензора, през процесора, та до дисплея работи непрекъснато докато е включен, не само, когато снима. Производителите наистина дават приблизителна бройка снимки, но и те трябва да ядат, та бройката най-вероятно е изкарана като всичките снимки са направени през 1 секунда примерно. Обаче при нормално положение, никой не прави така. Нагласяш сцената, чакаш момент, т.н. И тия работи хабят повече ток от самата снимка. Единственото, което е в твой плюс е, че обикновено в бройката снимки, които дават определен процент - примерно 50 - са със светкавица, а тя е направо хищник за батерията, така че ако снимаш без, може пък и да ги направиш колкото са дадени...

Извинявай, ако много съм те ядосал с моя въпрос. Все пак гледам при описанието на някои фотоапарати пише ПРИБЛИЗИТЕЛНО колко снимки могат да се направят, но за жалост на този не пише. На друг Олимпус със същата батерия и подобни показатели в указанията е написано, че с едно зареждане могат да се направят около 300 снимки. Предполагам, че и за този горе-долу ще са толкова, да кажем плюс/минус 50.

Благодаря все пак, че някой реши да отговори.

Метода за смятане на тези бройки е следния: включване на камерата,  зум напред, зум назад, снимка, след малко време пак зум, зум, снимка. Така че ако не снимаш повече от минута и си изключиш камерата ще спестиш енергия. Но ако си играеш с настройки преди снимка ще е наполовина

Да не стане така, че още при първата екскурзия на най-интересния обект да светне индикатора за празна батерия.

Точно от това не трябва да се притеснявате,защото този фотоапарат използва стандартни батерии.От всякъде могат да се купят допълнителни батерии за еднократна употреба.Те издържат почти 50% повече,от тези зареждащите...

Извинявай, ако много съм те ядосал с моя въпрос.

:ohmy:

Не си ме ядосал. 

Това, за което предполагам, че питаш, е животът на батерията, измерен по CIPA стандарта. Обикновено това се дава в техническите данни. Не е трудно да се намери (с Гугъл :) ), стойността е 300 кадъра.

Опитвах се да ти обясня, че това число реално ще е много различно. Зависи изцяло от начина, по който ползваш апарата. Аз мога да ти разредя напълно заредена батерия, без да направя и една снимка :) . И обратно, ако само снимаш, без други дейности, сигурно ще изкара повече от теоретичното.

А бях чел някъде какво включва тестът по CIPA, но не мога да го намеря. Обаче освен нормално снимане, има и известен процент снимки със светкавица, както и зуумване, прегледи, и работа с менютата. Явно целта е максимално приближаване до реалността.

Точно от това не трябва да се притеснявате,защото този фотоапарат използва стандартни батерии.От всякъде могат да се купят допълнителни батерии за еднократна употреба.Те издържат почти 50% повече,от тези зареждащите...

В грешка си. Според упътването Olympus SZ-14 работи с Li-Ion батерия Li-50BA/Li-50BB. Която може да се зарежда и в апарата.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

....

А бях чел някъде какво включва тестът по CIPA, но не мога да го намеря. Обаче освен нормално снимане, има и известен процент снимки със светкавица, както и зуумване, прегледи, и работа с менютата. Явно целта е максимално приближаване до реалността.

..

Ето го стандарта: http://www.cipa.jp/english/hyoujunka/kikaku/pdf/DC-002_e.pdf

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, бихте ли предложили цифров фотоапарат за около 300-350 лв. Нямам си никаква идея какво да гледам. Знам че Канон са добра марка, но дотам. 

Апаратчето ще се ползва за снимки по купони, излетчета и тем подобни. 

Ще се радвам ако ме насочите към някой изпробван апарат. Също така не бих се разсърдил ако ме насочите кое е главното нещо което трябва да се гледа при покупка на такъв вид устройство. Мегапиксели, обектив, зуум или?

Здравейте, бихте ли предложили цифров фотоапарат за около 300-350 лв. Нямам си никаква идея какво да гледам. Знам че Канон са добра марка, но дотам. 

Апаратчето ще се ползва за снимки по купони, излетчета и тем подобни. 

Ще се радвам ако ме насочите към някой изпробван апарат. Също така не бих се разсърдил ако ме насочите кое е главното нещо което трябва да се гледа при покупка на такъв вид устройство. Мегапиксели, обектив, зуум или?

Канон SX серията ще ви свърши добра работа

FUJI FINEPIX S2960 BLACK EE  

Мнения ? 

Суперзум сапунерка, нито повече нито по-малко :) Интересно е наличието на ниско ИСО, при повечето фотоапарати започва от 100, което ви дава възможност да снимате при силно осветление с по--ниски скорости и/или диафрагна. Но не е ясно при по-високи стойности как стои въпроса с шума

Друга марка обективи освен Nikkor съвместима с D-LSR фотоапаратите на Nikon има ли? (600лв. за Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR много ми се виждат :) )

Друга марка обективи освен Nikkor съвместима с D-LSR фотоапаратите на Nikon има ли? (600лв. за Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR много ми се виждат :) )

Tamron, Carl Zeiss, Sigma

П.П. При обективите получавате това, което плащате. И цените на горните може да ви се сторят още по-"неприемливи" :)

600 лв са малко пари за телеобектив. И ужасно малко за хубав варио-телеобектив (пример)... Мнозина недооценяват факта, че средствата за купуване на DSLR тяло са само началото... В общия случай трябва да дадеш минимум 4-5 пъти повече пари за обективи, светкавица/и, аксесоари и т.н. (за оптимално приложение).

Аз пък снимам с такъв:

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/211220130001.html

за 139 евро купен и нищо му няма.

Ама не съм пияница и не ме е хванала болестта на Паркинсон, та не ми треперят ръцете.

На който са му "игриви" лапите и не могат да се успокоят, му трябва стабилизация, иначе снимките ще са мътни на 300 мм.

От същата марка имам и 18 - 200мм, който позволява да не се сменят обективи. Ама понеже имам два фотоапарата, та ми случва да ги нося и двата, единия с 18-55 мм а другия с 70-300 мм. И пак не сменям обективи.

Тамрона 70 - 300 мм като го сложи човек на бленда Ф8 и прави снимки неразличими от разни други скъпи обективи за по 3000 лв.

Неразличими като ги гледа човек на екран на компютъра или на телевизор или на снимка на хартия от 20 на 30 см.

На обикновените хора не ни трябва да правим снимки за билбордове от по 3 на 4 метра, та тия харчове от по няколко хиляди лева, са си за запалените по кефа от притежаването на скъпа техника, а не че нещо ще имат реална полза от супер професионални обективи. Техничарски снобизъм един вид, аз му викам техномастурбаторство.

И още нещо, съвременните фотоапарати позволяват да се вдига ИЗО-то и може спокойно да се снима на бленда Ф8.

Снимките от панаира в Люксембург са на ф8, а на пеперудата чак на Ф11.

Та така, зарежете ги скъпите Никори за Никон, да си ги ядят. Има ефтини Тамрони.

С парите които ще спестите от скъпите обективи, ще можете по-често да си купувате нов фотоапарат, щото те тези играчки остаряват прекалено бързо. Като компютрите са. Тамън го купиш и хоп излязъл нов модел, още по-супер качествен.

...

Като те слуша човек, ще реши, че и една сапунерка суперзум е перфектна. А обясненията ти за F/8+ са просто смешни... Направо да им се зачуди човек защо изобщо слагат променлива бленда на тия обективи... да я забият на 8 и толкова. Тогава и за 100лв обективи щяха да ти продават

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.