Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Точно Canon имах предвид - в периода примерно 2008-2009 никоните са масово с 10-12-мегапикселови матрици даже и във Fullframe (като изключим D3X), а Canon вече в началния клас слагат 15 мегапиксела (500D), а в средния-висок клас кроп имат 7D, който е с 18. Още повече, че за Canon APS-C означава кроп фактор 1.6 (за Nikon е 1.5), т.е. по презумция са им една идея по-нагъсто пикселите.

Да, но ако се загледаш в Никон-ските предложения ще видиш че сега те се изхвърлят (при АРС сензор), скачат над 18 мегапиксела :)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мисълта ми беше, че по-скоро Nikon се подведоха по Canon за голямата резолюция, а не обратно. За D7100 примерно смятам, че в момента е абсолютният убиец в този клас - 24-те мегапиксела не му "пречат", понеже няма AA филтър и с подходящия обектив показва чудеса. Бих ги преглътнал тези мегапиксели някак си :) Интересно ми е иначе какво ще представлява D400, когато (ако) се появи - ако не е 24 мегапиксела, ами е да кажем не повече от 16, и ако го няма това ограничение за буфера от 10-15 кадъра в RAW, ще е още по-убиец. А, и още нещо, което забравих да добавя в отговор на белгиец

Точно сапунерките не могат да затварят блендата на Ф16 например, заради многото им мегапиксели и ситните им матрични сензори.

Точно сапунерките нямат и нужда от много затворена бленда заради по-късите реални фокусни дължини, произтичащи от идеята да имат използваеми ъгли на видимост при ситните им матрични сензори. Така нещата в някаква степен се компенсират.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Ще се появи, повече от сигурно е !

Тоя Д7100 със смешно малкия му буфер и с неудобната за хващане ръбеста кутия, за никъде не е.

Канон 70Д е много по-удобен за държане, за моите лапи де, не знам за другите размери и дължини на пръсти как им харесва.

Аз си направих едно удобство, готово го купих де, за 5 евро:

Публикувано изображение

.

В продължение на темата - Какъв фотоапарат да избера:

Какво мислите за този кит: http://brosbg.com/NIKON-D5100-+-obektiv-NIKON-18-105mm-VR-+-8GB-karta-product-4997

или това: http://brosbg.com/63/fotoaparati/5617/NIKON-D5100-body

+ ако е съвместим този: http://brosbg.com/TAMRON-AF-18-200mm-f-3.5-6.3-XR-Di-II-LD-Macro-za-Nikon-product-6298

В продължение на темата - Какъв фотоапарат да избера:

Какво мислите за това: http://brosbg.com/63/fotoaparati/5617/NIKON-D5100-body

+ ако е съвместим този: http://brosbg.com/TAMRON-AF-18-200mm-f-3.5-6.3-XR-Di-II-LD-Macro-za-Nikon-product-6298

Ами фокусира по-бързо с 18- 200мм отколкото с 70 - 300мм.

Обаче ако пуснеш твоя снимка тука с датата ти на раждане, може да ти врачувам за без пари и да ти кажа кой е най-подходящият за теб. Щото трябва все пак да си паснете с играчката, за да ти е кеф да снимаш с нея. Пък то това правилният избор на щракалка е божа работа. Трябва си специалист човек да те упъти, според твоите личностни качества, темперамент, очаквания и потребности, коя комбинация ще е най-подходяща за най-пълноценното ти творческо развитие. Защото ти като си нормална , уравновесена по характер дама, въобще няма да се интересуваш да се фукаш с техническите характеристики на покупката, ами ще показваш после на приятелки  резултатите от снимането и тяхното вещо мнение ще е най-важното за теб. 

• 2 седмици по-късно...

Имам си нов апарат и обектив и всички аксесоари!!! Благодаря на всички ви за перфектите и всеотдайни препоръки.

Все пак избрах по-висок клас, а по-натам ще видим.

Всичко добро и до нови срещи  :whist:

Имам си нов апарат и обектив и всички аксесоари!!! Благодаря на всички ви за перфектите и всеотдайни препоръки.

Все пак избрах по-висок клас, а по-натам ще видим.

Всичко добро и до нови срещи  :whist:

Честито :) И какъв е избора ви?

Искам да питам имащтите този фотоапарат дали са доволни.

И какви минуси му откривате (въпросът е към всички).

Отнася се за Olympus VR 340 .

Искам да питам имащтите този фотоапарат дали са доволни.

И какви минуси му откривате (въпросът е към всички).

Отнася се за Olympus VR 340 .

Евтина сапунерка и то с CCD матрица, големи времена между отделни кадри, добри параметри на вариото с доста късо разстояние на (24 мм)

Имам си нов апарат и обектив и всички аксесоари!!! Благодаря на всички ви за перфектите и всеотдайни препоръки. Все пак избрах по-висок клас, а по-натам ще видим. Всичко добро и до нови срещи  :whist:

Честито и със здраве!!! Очакваме снимки в темата за авторски снимки :) М/у другото, какъв апарат е закупен? С какъв обектив?

Здравейте! Искам да си взема фотоапарат, който да прави прилични снимки и на изкуствена светлина, но не разбирам абсолютно нищо от фотоапарати. Можете ли да ми препоръчате малък и компактен модел около 500 максимум 600лв.

Здравейте! Искам да си взема фотоапарат, който да прави прилични снимки и на изкуствена светлина, но не разбирам абсолютно нищо от фотоапарати. Можете ли да ми препоръчате малък и компактен модел около 500 максимум 600лв.

Разбира се, заповядай - Olympus E-PM1 .

Каква изкуствена светлина и колко мощна?

Разбира се, заповядай - Olympus E-PM1 .

Обектива  е хубав, ама с 3.5 (и предполагайки какво има предвид питащия) силно ме съмнява да се различи много от сапунерките

Благодаря за бързите отговори. Просто този, който имам, ако си направя снимка вкъщи косата ми е червена например. Незнам как да го обясня по-друг начин и по-точно, понеже наистина нищо не разбирам, просто искам като се вкл светкавицата да не са много наситени и ярки цветовете

Благодаря за бързите отговори. Просто този, който имам, ако си направя снимка вкъщи косата ми е червена например. Незнам как да го обясня по-друг начин и по-точно, понеже наистина нищо не разбирам, просто искам като се вкл светкавицата да не са много наситени и ярки цветовете

А каква е камерата, която имате? Защото ако настроите (ако е възможно) цветната температура (когато снимате в къщи) на примерно 2500-2700 К снимките ще са много по-добри (от към цветове)

Nikon Coolpix s3100 и не ми харесва, а и дъщеря ми успя да го докопа и понякога не му се отваря обектива, затова и съм се решила да си вземам нов

Обектива  е хубав, ама с 3.5 (и предполагайки какво има предвид питащия) силно ме съмнява да се различи много от сапунерките

О, различава се :) . Не по обектива, а по размера на матрицата:

Публикувано изображение

Но все пак, ако се сещаш за модел около 500 лв, с не по-малка матрица, но с обектив с добра светлосила - предложи го, нямам нищо против.

О, различава се :) . Не по обектива, а по размера на матрицата:

Но все пак, ако се сещаш за модел около 500 лв, с не по-малка матрица, но с обектив с добра светлосила - предложи го, нямам нищо против.

За матрицата се съгласих. Но точно този проблем (с цветната температура) може да бъде решен с настройка :) И няма нужда от 4/3 матрица за целта :P

Ако все пак решите да останете с Никон-а ето ръководството: http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/kie88335f7869dfuejdl=-cww2/S3100_EN.pdf страница 40

Мен ако ме питате, може да мине и с някой по-евтин апарат...  като моя например :)

FujiFilm S4500...

Мен ако ме питате, може да мине и с някой по-евтин апарат...  като моя например :)

FujiFilm S4500...

Всяка съвременна камера, която има опция за управление на баланса на бялото ще свърши работа :)

За матрицата се съгласих. Но точно този проблем (с цветната температура) може да бъде решен с настройка .

Ако все пак решите да останете с Никон-а ето ръководството: http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/kie88335f7869dfuejdl=-cww2/S3100_EN.pdf страница 40

Я пак помисли?... :)

На стр. 40 от ръководството, най-отдолу пише: "At white-balance settings other than Auto or Flash, turn the flash off." Което ще рече - при снимане със светкавица има два режима на белия баланс - Авто, и Светкавица. Ако те не вършат работа, няма решение на проблема.

Не е въпрос само до голямата матрица. Oly PM1 е апарат от доста по-висок клас - с много настройки, ръчни режими, по-точно мерене на светлината, сменяеми обективи, RAW формат ... Точно такива неща са нужни за хубави снимки при по-сложни светлинни условия.

Пък и споменатата сапунера има механичен дефект. И щом собственичката ѝ е решила да я смени, и може да отдели парите - не виждам защо да не си купи нещо хубаво, на добра цена. PM1 вече се води по-стар модел, излязоха доста негови наследници. Спрян е от производство, затова остатъчните количества са на такава хубава цена. Нека се възползва от намалението.

FujiFilm S4500...

Не се сърди, ама това Fuji е голямозуумест боклук. Просто не струва.

Нищо лично.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

А понеже преди да ви пиша бях се ориентирала към тези 2 модела. Какво е мнението ви Canon IXUS 1000 HS CANON POWERSHOT SX240HS

Я пак помисли?... :)

На стр. 40 от ръководството, най-отдолу пише: "At white-balance settings other than Auto or Flash, turn the flash off." Което ще рече - при снимане със светкавица има два режима на белия баланс - Авто, и Светкавица. Ако те не вършат работа, няма решение на проблема.

Не е въпрос само до голямата матрица. Oly PM1 е апарат от доста по-висок клас - с много настройки, ръчни режими, по-точно мерене на светлината, сменяеми обективи, RAW формат ... Точно такива неща са нужни за хубави снимки при по-сложни светлинни условия.

Нищо лично.

E (за баланса), няма пълно щастие. Освен това в къщи обикновено хората снимат със светкавици. А за по-високия клас - да, РМ1 е по-висок клас, въпроса е дали питащия има желание да научи още 20-30 настройки и колко от тях ще ползва активно. Освен това сам знаеш че колкото е хубава опцията за смяна на обективи толкова може да  е опасна. В момента на смяната матрицата е открита и освен прах някой може от любопитство да пипне и т.н.

А понеже преди да ви пиша бях се ориентирала към тези 2 модела. Какво е мнението ви Canon IXUS 1000 HS CANON POWERSHOT SX240HS

Аз лично бих ви препоръчал SX240IS

Първо - смяната на обективи не е задължителна. С китовия могат да се правят достатъчно добри снимки. Във всяка една ситуация ще са по-добри, отколкото с Nikon S3300.

Второ - страхът ти от прах върху матрицата е силно преувеличен. Обективи не се сменят постоянно. Дори и така да е, с малко сръчност и бързина рискът се намаля до минимум. И за да се види прашинка на снимката при нормални условия, трябва да е доста едра.

Трето - матрицата се чисти лесно. За разлика от компактните апарати, в които (говоря от опит) също може да влезе прахоляк.

Четвърто - всички тези настройки не са задължителни за ползване. Нужни са само понякога, но тогава е добре да ги имаш. Не случайно препоръчвам този модел, неговият софтуер е много добре оптимизиран за максимално добро качество точно при снимане в автоматичните режими.

Canon SX240 и IXUS 1000 HS са малко по-добри от Nikon S3300. Но все пак мисля, че щом има финансова възможност, покупката на апарат с по-голяма матрица е по-добра идея. Особено ако целта е да се правят снимки на слаба светлина.

Нищо лично.

Съгласен съм че не може да се мери с олимпуса, но за парите си е добра покупка. Дадох го като пример от друга гледна точка - повечето хора не разбират от фотография и идеята им за фотоапарат е point&shoot...

Аз съм доволен от фуджи-то, защото автоматичния режим прави доста прилични снимки, а когато имам време и търпение имам достатъчно опции, с които мога да се "наиграя"...

Ако искаш, мога да кача още снимки в темата за авторските снимки и да видиш какви ги прави... ако се разровиш, можеш да намериш такива, които вече съм качил там :)

ПП: не го приемам лично... даже на доста места срещнах мнението, че бил сапунерка с голям зуум... ама аз нали съм си доволен от него, та не ми пука особено :)

едит: http://www.kaldata.com/forums/topic/209990-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/page-38#entry2651202

и

http://www.kaldata.com/forums/topic/209990-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/page-31#entry2631750

(извинявам се... продължавам да имам проблеми с тагването на линковете...)

Редактирано от ScD (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.