Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Първо - смяната на обективи не е задължителна. С китовия могат да се правят достатъчно добри снимки. Във всяка една ситуация ще са по-добри, отколкото с Nikon S3300.

Второ - страхът ти от прах върху матрицата е силно преувеличен. Обективи не се сменят постоянно. Дори и така да е, с малко сръчност и бързина рискът се намаля до минимум. И за да се види прашинка на снимката при нормални условия, трябва да е доста едра.

Трето - матрицата се чисти лесно. За разлика от компактните апарати, в които (говоря от опит) също може да влезе прахоляк.

Четвърто - всички тези настройки не са задължителни за ползване. Нужни са само понякога, но тогава е добре да ги имаш. Не случайно препоръчвам този модел, неговият софтуер е много добре оптимизиран за максимално добро качество точно при снимане в автоматичните режими.

...

Всички тези неща са верни, но целта на обикновените хора е да правят снимки, не да се занимават с настройки, не да внимават дали не са завъртели колелцето на селектора на ръчен режим, дали случайно не са натиснали бутона за освобождаване на обектива и т.н.

Аз като човек, занимаващ се понякога с оценка на риска може би мисля в посока worst case scenario, но всички тези неща по-горе се случват и после следват благословии на техниката и даже физическа саморазправа с нея. За това е по-разумно да се предложи именно сапунерка :)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Първо - смяната на обективи не е задължителна. С китовия могат да се правят достатъчно добри снимки. Във всяка една ситуация ще са по-добри, отколкото с Nikon S3300.

Второ - страхът ти от прах върху матрицата е силно преувеличен. Обективи не се сменят постоянно. Дори и така да е, с малко сръчност и бързина рискът се намаля до минимум. И за да се види прашинка на снимката при нормални условия, трябва да е доста едра.

Трето - матрицата се чисти лесно. За разлика от компактните апарати, в които (говоря от опит) също може да влезе прахоляк.

Четвърто - всички тези настройки не са задължителни за ползване. Нужни са само понякога, но тогава е добре да ги имаш. Не случайно препоръчвам този модел, неговият софтуер е много добре оптимизиран за максимално добро качество точно при снимане в автоматичните режими.

Canon SX240 и IXUS 1000 HS са малко по-добри от Nikon S3300. Но все пак мисля, че щом има финансова възможност, покупката на апарат с по-голяма матрица е по-добра идея. Особено ако целта е да се правят снимки на слаба светлина.

С този фотоапарат Olympus E-PM1 ще има ли нужда от допълнителни настройки всеки път или снимките ще са добри и с автоматичните? Просто искам да го включвам и да снимам;))) Ако е така го поръчвам

С този фотоапарат Olympus E-PM1 ще има ли нужда от допълнителни настройки всеки път или снимките ще са добри и с автоматичните? Просто искам да го включвам и да снимам ;))) Ако е така го поръчвам

Аз лично смятам че Е-РМ1 не е такава камера, в конкретни случаи (като снимане на изкуствено осветление) ще има нужда от допълнителни настройки. Но това е вярно за всяка от камерите, които споменахте :)

С този фотоапарат Olympus E-PM1 ще има ли нужда от допълнителни настройки всеки път или снимките ще са добри и с автоматичните? Просто искам да го включвам и да снимам ;))) Ако е така го поръчвам

Снимките са много добри и с автоматичните настройки, обяснявах го по-горе. За любител ръчните настройки много рядко са нужни.

Все пак, за да правиш хубави снимки при всякакви условия, ще трябва да прочетеш малко за фотоапаратите и фотографията. Както каза и capnemo, трябва да знаеш какво е например бял баланс, и в кои случаи трябва да го регулираш.

Не е много сложно :) . И е хубаво да имаш повече настройки, и да не ги ползваш, отколкото да ти трябват, и да ги няма.

ПП. Това е примерна снимка със свткавица, правена с този апарат. Според мен е доста добре.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

А съществува ли вариант за това което искам?

Ясно, благодаря за отговорите. Всичко добро;)

Съгласен съм че не може да се мери с олимпуса, но за парите си е добра покупка. Дадох го като пример от друга гледна точка - повечето хора не разбират от фотография и идеята им за фотоапарат е point&shoot...

Аз съм доволен от фуджи-то, защото автоматичния режим прави доста прилични снимки, а когато имам време и търпение имам достатъчно опции, с които мога да се "наиграя"...

Ако искаш, мога да кача още снимки в темата за авторските снимки и да видиш какви ги прави... ако се разровиш, можеш да намериш такива, които вече съм качил там :)

О, аз съм гледал снимки от този и подобните на него модели на Fuji. Точно затова мнението ми за него е лошо. Иначе не съм предубеден към никоя марка.

Виж си сам снимките, и ги сравни с другите в темата, на Белгиеца например. Ще видиш как твоите са с по-размазани детайли, по-шумни, и с по-бледи цветове. Това е следствие от малката матрица и ниския клас оптика. Просто Fuji в момента не е това, което беше едно време.

О, аз съм гледал снимки от този и подобните на него модели на Fuji. Точно затова мнението ми за него е лошо. Иначе не съм предубеден към никоя марка.

Виж си сам снимките, и ги сравни с другите в темата, на Белгиеца например. Ще видиш как твоите са с по-размазани детайли, по-шумни, и с по-бледи цветове. Това е следствие от малката матрица и ниския клас оптика. Просто Fuji в момента не е това, което беше едно време.

е ти намери с кое да сравняваш fuji-to... белгиеца снима с мноооого по-хубав фотоапарат, който като цена е далеч над фуджито...

Но да не влизаме в задочен спор. Прав си че има какво повече да се желае като качество, но както казах, за тия пари - толкова.

• 2 седмици по-късно...

Искам да си купя нов фотоапарат, изискванията са ми;

да не размазва образа при движение

да снима на по слабо осветление

добро видео

и да може да прави панорамни снимки

И това всичкото при бюджет до 400лв. :)  Можете ли да помогнете с предложения?

Пробвах  в един магазин  Canon sx260 hs  и ми хареса, но не прави панорамни снимки, но като ку разглеждам ха-те го хвалят с добра стабилизация и добри снимки на слабо осветление. Какво ще кажете за този модел?

Искам да си купя нов фотоапарат, изискванията са ми;

да не размазва образа при движение

да снима на по слабо осветление

добро видео

и да може да прави панорамни снимки

И това всичкото при бюджет до 400лв. :)  Можете ли да помогнете с предложения?

Пробвах  в един магазин  Canon sx260 hs  и ми хареса, но не прави панорамни снимки, но като ку разглеждам ха-те го хвалят с добра стабилизация и добри снимки на слабо осветление. Какво ще кажете за този модел?

Няма сапунерка, която да покрива вашите изисквания. Или увеличете лимита или ограничете изискванията си (панорамните снимки не влизат в бройката, а и се правят по-добре със софтуер на компютър)

П.П. И какво не ви хареса във важната тема в раздела, свързана с избор на фотоапарат?

Няма сапунерка, която да покрива вашите изисквания. Или увеличете лимита или ограничете изискванията си (панорамните снимки не влизат в бройката, а и се правят по-добре със софтуер на компютър)

П.П. И какво не ви хареса във важната тема в раздела, свързана с избор на фотоапарат?

Добре, ако изключим панорамните снимки др.изисквания покриват ли се?

Какво друго предложение може да дадете  близко до тази цена

Също гледах и

Panasonic Lumix TZ18

Nikon L810 , но май се отказвам от него добра оптика, но май за сметка на видеото? Така ли е? Аз хич не разбирам то сигурно е ясно и търся помощ

Добре, ако изключим панорамните снимки др.изисквания покриват ли се?

Какво друго предложение може да дадете  близко до тази цена

Също гледах и

Panasonic Lumix TZ18

Nikon L810 , но май се отказвам от него добра оптика, но май за сметка на видеото? Така ли е? Аз хич не разбирам то сигурно е ясно и търся помощ

Общо TZ18 е по-добър, освен това е по-малък и два пъти по-лек. Никон-а е предназначен по-скоро за снимане при добро осветление, но качеството на изображението е по сравнения на експерти по-добро от това на Панасоника. Видеото на Панасоника е HD720 и е добро, но не очаквайте чудеса и гладко видео при по-бързи движения

А за друго предложение - за толкова пари много трудно, особено за гладко видео и снимане при ниска осветеност

Здравейте,

обмислям да си взема нов фотоапарат като преди това искам да махна стария ми апарат и камера. Тези с които разполагам са FUJIFILM и Canon. На каква цена мислите, че ще мога да ги продам ? И апарата и камера нямат ни най-малък дефект или следа от употреба като и двете си имат нови чантички като апарата има и акомулаторни батерии. Искам да използвам темата, за да прочета няколко съвета, за това какъв фотоапарат да взема с бюджет около 850 лева.

Редактирано от GoodfeIlas (преглед на промените)

За какво ще го използваш ? Желаеш ли да има сменяеми обективи , или не ? Размерите имат ли значение (ДСЛР , компактен със сменяеми обективи, сапунерка) ? Ако е ДСЛР - бюджета за тяло + обектив ли е или само за тяло ?

Ами от това, което гледах DSLR-те ми изглеждат по-сериозни. С обектив не разполагам, така че бюджета е за тяло и обектив.

С парите от продажбата на апаратчето (100-тина лева) и камерката (може би още 50-100, ако се намери кой да я купи) бюджетът става около 1000 лева, които ще са достатъчни за един Nikon D5100 и стъкълце 18-55 VR например. Сега погледнах, този комплект е около 930 лева. Не е най-най нов модел, но по-новите от този клас са с прекалено много мегапиксели, което по-скоро пречи. На мен лично като вече не съвсем начинаещ 16 мегапиксела са ми напълно достатъчни за почти всичко, което снимам.

Ако видеото е приоритет, може би по-добре да се вземе Canon, но не мога да помогна с конкретен модел.

Аз съм доста начинаещ и не особено запознат по темата. Ще трябва да огледам доста модели и да прочета доста информация докато се спра на конкретен модел.

... по-новите от този клас са с прекалено много мегапиксели, което по-скоро пречи. 

И защо мислиш така? Снимал ли си с някое от по-новите тела? 

Аз пробвах D5200, и смея да твърдя, че с 35/1.8G дава прекрасна картина :) . Изобщо не са му проблем мегапикселите.

По тази логика по-добре е D3100, че е 14MP. Тъкмо ще останат повече пари за по-хубав обектив.

Към автора на темата - вземи си най-евтиното тяло, което намериш. Може и втора употреба, даже е желателно, стига да е в добро техническо състояние. Към него един китов обектив 18-55 със стабилизация (а ако се спреш на Nikon - направо 18-105 VR). Снимай с тази комбинация, и същевременно чети и се образовай. И след като си наясно какво ти трябва - тогава купувай и други обективи.

ПП. И беше хубаво да напишеш какво точно смяташ да продаваш. Не всички виждаме подписа ти.

ПП. И беше хубаво да напишеш какво точно смяташ да продаваш. Не всички виждаме подписа ти.

Промених си първия пост.

Един познат ми препоръча Canon 550d или 650d. Той има 550d и казва, че е доста доволен. Не си е вземал отделен обектив. Всъщност каква е ползата от отделния обектив. Ако въпросите ти се струват глупави .. фотоапарат съм ползвал само, за да направя някоя снимка и до тук, така че не съм запознат с тези технологии все още.

И защо мислиш така? Снимал ли си с някое от по-новите тела? 

Аз пробвах D5200, и смея да твърдя, че с 35/1.8G дава прекрасна картина :) . Изобщо не са му проблем мегапикселите.

По тази логика по-добре е D3100, че е 14MP. Тъкмо ще останат повече пари за по-хубав обектив.

Към автора на темата - вземи си най-евтиното тяло, което намериш. Може и втора употреба, даже е желателно, стига да е в добро техническо състояние. Към него един китов обектив 18-55 със стабилизация (а ако се спреш на Nikon - направо 18-105 VR). Снимай с тази комбинация, и същевременно чети и се образовай. И след като си наясно какво ти трябва - тогава купувай и други обективи.

Добре, де, резолюцията не е 100 на 100 недостатък, но 24 мегапиксела са някак ангажиращи, особено за начинаещ. Предимствата на резолюцията биха си проличали с хубав обектив. 35 f/1.8 G е страхотен за парите си (сякаш отстъпва само на 50 f/1.8 G), но далеч не е като да няма какво да се иска от него.

А файловете в 24 мегапиксела ще са големички, особено в RAW, което поне за мен също е фактор.

Щракал съм с D3200, но съвсем малко - не до там, че да си докарам впечатления от него. От другите нови тела D5300 и D7100 ми хващат окото заради махнатия AA филтър.

Промених си първия пост.

Един познат ми препоръча Canon 550d или 650d. Той има 550d и казва, че е доста доволен. Не си е вземал отделен обектив. Всъщност каква е ползата от отделния обектив. Ако въпросите ти се струват глупави .. фотоапарат съм ползвал само, за да направя някоя снимка и до тук, така че не съм запознат с тези технологии все още.

Имал съм 550D, добър е. Но е стар модел, трябва да го търсиш втора употреба.

При огледално рефлексните апарати си купуваш отделно тяло, и обектив по избор. Обективите са специализирани за различни фотографски задачи. 

Ако не разбираш какво ти пиша :) - казах ти, вземи си за начало тяло с 18-55 IS (или 18-55VR/18-105VR) , и снимай така.

Добре, де, резолюцията не е 100 на 100 недостатък, но 24 мегапиксела са някак ангажиращи, особено за начинаещ. Предимствата на резолюцията биха си проличали с хубав обектив. 35 f/1.8 G е страхотен за парите си (сякаш отстъпва само на 50 f/1.8 G), но далеч не е като да няма какво да се иска от него.

А файловете в 24 мегапиксела ще са големички, особено в RAW, което поне за мен също е фактор.

Щракал съм с D3200, но съвсем малко - не до там, че да си докарам впечатления от него. От другите нови тела D5300 и D7100 ми хващат окото заради махнатия AA филтър.

За обема на файловете си прав, иска се сериозен компютър за съхранение и обработка.

Дори и с лош обектив няма как 24MP матрица да изкара по-малко детайл от 16MP :) . Това е заблуда, идва от това, че зуумваш снимките на 100%, и така сравняваш.

А D3200 е зле, наистина. Неговата 24MP матрица е на Sony, и не се оказа сполучлива. Затова я махнаха, и следващите D5200, D7100 и D5300 са с матрица на Toshiba. Усеща се подобрение, особено при последните два модела, които са без АА филтър.

Здравейте,

обмислям да си взема нов фотоапарат като преди това искам да махна стария ми апарат и камера. Тези с които разполагам са FUJIFILM и Canon. На каква цена мислите, че ще мога да ги продам ? И апарата и камера нямат ни най-малък дефект или следа от употреба като и двете си имат нови чантички като апарата има и акомулаторни батерии. Искам да използвам темата, за да прочета няколко съвета, за това какъв фотоапарат да взема с бюджет около 850 лева.

А какво не ви хареса в първата важна тема в раздела?

Май ще избирам апарат между марките  soni  и  canon  конкретните модели са:

sony DSC-H200

sony DSC-WX200 

canon SX- 260 HS  ИЛИ 240 те освен GPS  не виждам други разлики.

Като сравнявам soni wx200, много екстри много нещо, панорамни снимки, серийни снимки, артистични ефекти, снимки в режим на видео, но те като качество май няма да са добри? Но в един магазин ги пробвах неги и canona, еми сонито много се бавеше,  canona снимаше май по-добре. Дайте съвет кой да избера?

Май ще избирам апарат между марките  soni  и  canon  конкретните модели са:   sony DSC-H200   sony DSC-WX200    canon SX- 260 HS  ИЛИ 240 те освен GPS  не виждам други разлики. Като сравнявам soni wx200, много екстри много нещо, панорамни снимки, серийни снимки, артистични ефекти, снимки в режим на видео, но те като качество май няма да са добри? Но в един магазин ги пробвах неги и canona, еми сонито много се бавеше,  canona снимаше май по-добре. Дайте съвет кой да избера?

Сравнявайки Canon SX260 HS и Sony DSC-H200: Канона е по-малък и два пъти по-лек, може да снима видео с по-голяма разделителна способност и може да снима при много силна осветеност и може да снима макри снимки от по-близо

Сонито има малко по-отворена апертура (може да прави снимки на по-тъмно :) )  е по-евтин (не много)

Като цяло което и да изберете е все едно :)

П.П. А бавенето на сонито при запис може да е от бавна карта, това (обикновено) не е критерий

П.П.П. И сонито няма много режими за ръчни настройки

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Сравнявайки Canon SX260 HS и Sony DSC-H200:

Капитане, в случая с тези двата фотоапарата Canon-а е с CMOS сензор, а Sony-о е с CCD

Поне до колкото разбрах от другата тема е по-добре да е CMOS отколкото CCD сензора!

п.с.Между другото, колегата за който споменах в другата тема си е взел FZ38

Капитане, в случая с тези двата фотоапарата Canon-а е с CMOS сензор, а Sony-о е с CCD

Поне до колкото разбрах от другата тема е по-добре да е CMOS отколкото CCD сензора!

п.с.Между другото, колегата за който споменах в другата тема си е взел FZ38

Признавам си че не съм задълбавал по темата. Но обещавам да го направя и да докладвам :)

Това мисля е вярно за камерите с малки сензори, защото камерите на Хаселблад и задниците на ФейсУан са базирани на CCD. Спекулирайки по темата вероятно CCD предлага по-голяма дълбочина на цветовете. Но имай предвид че г0рните две фирми предлагат камери с размер на сензора примерно 40х30 мм, което сравнено с 6х4.5 мм на сапунерките е много сериозна разлика :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.