Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

. Вярно, че основната заслуга е на процесора и софтуера на апарата, но все пак има резултат.

Това е много вярно. Гледам аз тестове и сравнения на една от канонските сапунерки от G серията и да му се не види, на пръв поглед изглеждаха по-добре от на трицифрен DSLR. После се сетих да сравня RAW и там нещата стояха по съвсем различен начин.  

Не знам дори какво е шумна снимка :) (за мене всички за безшумни щото нямат звук :D )

Това е, защото ти асоциираш "шум", само с частния случай, когато се отнася за аудио сигнал. А шумът е характеристика на всеки сигнал.

Но понеже колегата спомена canon sx150

На мен много ми хареса представянето на този модел, за цената му. Обаче твърдят че държал само 100 снимки с едни батерии

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

След два дена четене по форумите вече съм наясно с това,че НИЩО не ми е ясно.Не знам дори какво е шумна снимка :) (за мене всички за безшумни щото нямат звук :D )да не говорим за матрици и обективи.Ааааа обаче знам какво са аберации ама това е от другаде.Но понеже колегата спомена canon sx150 сега като разглеждам апарати ги сравнявам с неговите данни.Имам още два дена да се мисля и посля скачам да се давя....

Ако ще е суперзум по-добре хвърлете едно око на Panasonic FZ62, вярно че струва малко по-вече, но е с Лайка обектив и е 2.8, за разлика от 95% от другите суперзумове

Ако ще е суперзум по-добре хвърлете едно око на Panasonic FZ62, вярно че струва малко по-вече, но е с Лайка обектив и е 2.8, за разлика от 95% от другите суперзумове

Малко заблуждаващо е това. Всъщност е f/2.8-5.2. Освен това въпросът е какво става с оптични аберации/острота в ъглите и винетинг на 2.8

Малко заблуждаващо е това. Всъщност е f/2.8-5.2. Освен това въпросът е какво става с оптични аберации/острота в ъглите и винетинг на 2.8

Съгласен, макар че това, което виждам е доста ниско ниво на аберации. И сравнено с другите суперзум този има обектив а най-голяма апертура, което за сапунерка си е преимущество. А и като намалиш размера (оригинално те са 16 мегапикселни) отклоненията се позамазват :)

Бяхме с един познат на Зоологическа градина.Аз снимах с една сапунерка Canon IXUS 220 HS, той с друга Sony Cyber-scot DSC.Двамата снимаме на автоматик.После от любопитсво копирах неговите,за да сравня разликата,понеже Сонито беше 16мп. ,а Канона 12мб.В качеството на снимките нямаше разлика!Разлика имаше само в процента на излезналите добре снимки.Например при Канона,на средно 10 щракания една най много една снимка да е размазана или без фокус.С една дума за триене,заради качеството.При сонито се оказа,че половината от снимките,са размазани като при движещ обект или пък по някаква причина разфокусирани.Останалите бяха добри.

Има апарати за по 1000 лв с матрица 1/2.3".

Имах предвид конкретно този: 

Публикувано изображение

"Турбозуум" с 24х оптично увеличение, и постоянна светлосила f/2.8 по цялата дължина. Прави доста прилични снимки, и е сериозна алтернатива на DSLR за хора, които не гонят професионално качество и не им се занимава със сменяне на обективи.

Celui du FZ200 propose une ouverture constante : à 600 mm, il ouvre toujours à f/2,8, alors que celui du FZ62 "glisse" jusqu'à f/5,2.

Уточнение, трябва да е модела FZ200 за да е постоянна блендата на Ф2.8

Celui du FZ200 propose une ouverture constante : à 600 mm, il ouvre toujours à f/2,8, alors que celui du FZ62 "glisse" jusqu'à f/5,2.

Уточнение, трябва да е модела FZ200 за да е постоянна блендата на Ф2.8

според мен е 200, защото 62 няма превключватели от дясната страна на обектива (на самия обектив). Но и цената му е с 50% отгоре (на 200)

Този PanasonicFZ62 ми е с много над бюджета.

Аз днес минавайки покрай Технополис влезнах вътре и за малко да се сдобия с Panasonic DMC LZ20, за 299,00 има си обектив 25-525,оптичен стабилизатор O.I.S (каквото и да значи това),светлочуствителност ISO 100-6400, ами то завалйчето чисто голо.Няма си карта памет,няма батерии(има обикновенни дето са по 50-60 ст за бр)за зарядно и чанта въобще да не става дума.

Та си викам: ако ще да е така по-добре Nikon coolpix L320, за 399,00 той поне си върви в комплект с чантичка,карта,зарядно с 4 батерии.Да ама там характеристиките други обектив 22,5-585,ISO 80-1600,за стабилизатор пише:(VR)чрез изместване на оптичния елемент и разни там други неща.Незнам кое е по-доброто.Давам линк към двата модела та ако може по-знаещите да кажат, кое е по-добрия вариант.

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=10862&show=additional  тук е с карта и 10,00лв по-евтин

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&product=11711&show=additional

ще чакам с интерес коментарите Ви.

Редактирано от tonikost (преглед на промените)

... ами то завалйчето чисто голо.Няма си карта памет,няма батерии(има обикновенни дето са по 50-60 ст за бр)за зарядно и чанта въобще да не става дума.

Малко си в грешка. Panasonic LZ20 не работи с обикновени АА батерии (като Nikon L320), а с Li-Ion-на. Която е включена в комплекта, също и зарядното за нея.

Не съм снимал с този модел. Но съм фен на марката, и следя изделията, които пуска на пазара. Честно казано - този ми изглежда фалшив. Просто не е типичен Panasonic. Стабилизация - O.I.S  :ohmy: (което между другото е съкратено от Optical Image Stabilization). E, Lumix-ите винаги са били с Mega O.I.S , или в по-новите модели - Power O.I.S . На предната гривна на обектива пише "25 mm WIde" . Няма такова нещо при друг модел на марката. Но пък е много характерно за аналогичните Nikon-и. Бутоните за управление са нетипични, пластмасата, от която е изработен корпуса, се усеща евтина ... Изобщо, имам чувството, че е правен в някакви безименни китайски заводи по поръчка на Panasonic, и накрая просто са му лепнали марката отгоре. И в същите заводи се правят и други евтини модели, но им лепят марки като Sony, Nikon и Fuji. Това не е нищо ново в производството на техника по света, просто е гадно, когато марки, символ на качество от десетилетия, почват да го прилагат ...

Аз лично не бих купил нито един от двата. Но ти - постъпи както искаш. Вземи си някаква SD карта (не може да нямаш :) ) , отиди в Павилиона, пощракай малко и с двата, виж снимките у дома на компютъра, и вземи този, който ти хареса повече.

Ето виж какво включва комплекта на Panasonic-a в фотопавлион

- 4 броя алкални батерии размер АА
- USB кабел
- AV кабел
- ремък за рамо
- капачка за обектив с връзка
- CD-ROM

Там поне пише +Памет SDHC Transcend 8GB (Class 6)

А в Технополис и това няма.Лошото при мен е ,че павлионите ми са далече, най-близкия е в Пловдив но там поне това което ми харесва и което мога да си позволя май не е налично.

Ама съм и аз, какво толкоз съм се впрегнал да се мисля като, че ли булка ще избирам :D Стигнал съм до извода, че когато много мислиш и смяташ накрая все си набутан.

Ето виж какво включва комплекта на Panasonic-a в фотопавлион

- 4 броя алкални батерии размер АА

Да, вярно ... Гледах в dpreview.com, там пише, че е с литиево-йонна батерия. Явно са се объркали. В официалния сайт на Panasonic пише, че е с 4хАА.

Фото Павилион май предлагаше безплатна доставка за цялата страна :cool:

Благодаря на всички колеги, който се включиха в дискусията.Вече имам нов фотоапарат.Специални благодарности и на колегата RudeBoy въпреки, че той нехареса нищо от мойте предложения :D писанията му бяха полезни за мен.

Благодаря на всички колеги, който се включиха в дискусията.Вече имам нов фотоапарат.Специални благодарности и на колегата RudeBoy въпреки, че той нехареса нищо от мойте предложения :D писанията му бяха полезни за мен.

И от мен едно благодаря :rolleyes:

И така аз още се двоумя (и повече -умя :)) кой апарат да избера. Имаше известно свиване в бюджета и в момента максималната сума е около 350 евро. Харесал съм си за тази сума няколко апарата. И така:

1. Sony HX200V

2. Panasonic Lumix FZ62

3. Nikon D3100

4. Canon EOS 1100D

Въпроса ми е следния: Тези последните два DSLR китове заслужава ли си при положение, че се намирам в този ценови клас да ги купувам, като не знам точно кога ще мога да си позволя нов обектив? Както изглежда нямам намерение да се занимавам толкова сериозно с фотография, но пък ми се иска снимките на тъмно да са с по-добро качество.

Гледам, че сензорите на двата DSLR кита са по-големи от тези на супер зуумовете. Струва ли си за тези пари да си взимам DSLR кит? Идеята ми е след това евентуално да взема нещо от сорта на един 18-105мм обектив и да го сложа него или нещо подобно за да не сменям постоянно обективи.

И така аз още се двоумя (и повече -умя :)) кой апарат да избера. Имаше известно свиване в бюджета и в момента максималната сума е около 350 евро. Харесал съм си за тази сума няколко апарата. И така:

1. Sony HX200V

2. Panasonic Lumix FZ62

3. Nikon D3100

4. Canon EOS 1100D

Въпроса ми е следния: Тези последните два DSLR китове заслужава ли си при положение, че се намирам в този ценови клас да ги купувам, като не знам точно кога ще мога да си позволя нов обектив? Както изглежда нямам намерение да се занимавам толкова сериозно с фотография, но пък ми се иска снимките на тъмно да са с по-добро качество.

Гледам, че сензорите на двата DSLR кита са по-големи от тези на супер зуумовете. Струва ли си за тези пари да си взимам DSLR кит? Идеята ми е след това евентуално да взема нещо от сорта на един 18-105мм обектив и да го сложа него или нещо подобно за да не сменям постоянно обективи.

Ако мислите да снимате разнообразни (отдалечени и близки) обекти суперзума на Панасоник е много добър избор

Струва ли си за тези пари да си взимам DSLR кит? Идеята ми е след това евентуално да взема нещо от сорта на един 18-105мм обектив и да го сложа него или нещо подобно за да не сменям постоянно обективи.

Взимай Никона, кво се чудиш ?

Аз имам един евтин Тамрон 18-200мм на Д40 и не сменям обективи.

Криви повечко от китовия на 18мм , ама това се изправя софтуерно. 

Съседката има един супер зум Пентакс. Ама блендата до Ф8 само се затваря. Аз й показвах моята играчка Д5100 с 70-300мм обектив и тя остана очарована. Ако й го подаря, няма да го откаже.

п.п.

а пък обективите на супер зумовете колко кривят, само древногръцкият бог на фотографията го знае , ха ха ха ...

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Някой може ли да каже мнение за Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM ?

Интересува ме тъмница ли е или си е прилично светлосилен обектив? 

Става ли за нощни градски снимки и портрети?

И другото което ме интересува е TAMRON SP AF17-50MM F/2.8 XR Di II LD

Някой може ли да каже мнение за Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM ?

Интересува ме тъмница ли е или си е прилично светлосилен обектив? 

Става ли за нощни градски снимки и портрети?

Блендата му е 2.8 ,затова не може да се нарече „тъмница„Обектива е добър,ще може да прави нощни снимки и портрети.Което зависи повече от фотографа.

Блендата му е 2.8 ,затова не може да се нарече „тъмница„Обектива е добър,ще може да прави нощни снимки и портрети.Което зависи повече от фотографа.

Остави ти таз песен любовна... Това за блендата и сам го виждам. Интересува ме мнението някой който се е докосвал до такъв обектив. Парите му не са малко

Остави ти таз песен любовна... Това за блендата и сам го виждам. Интересува ме мнението някой който се е докосвал до такъв обектив. Парите му не са малко

Не са и много за това, което искаш. А и портрети на 17мм*1.5/1.6 ли мислиш правиш? Щото още на 28 става 3.5, а като качиш на 50+ и отиваш 1 стоп надолу, което за нощни снимки си е много...

Не са и много за това, което искаш. А и портрети на 17мм*1.5/1.6 ли мислиш правиш? Щото още на 28 става 3.5, а като качиш на 50+ и отиваш 1 стоп надолу, което за нощни снимки си е много...

Портрети на 17мм не мисля да правя. Може би за портрети ще си взема 50/1.8 в крайна сметка. А за нощни няма ли да е добре?

А за нощни няма ли да е добре?

Според мен ще е идеален ако те устройва фокусното.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.