Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Sony A35 може би е още по-добър вариант от Nikon-а. Има стабилизация в тялото, добър дисплей с LiveView, добро видеозаснемане (It's a Sony ;) ), по-добро качество на снимките, разни интересни екстри. И най-хубавото е, че могат да му се намират прилични обективи. 35/1.8 е просто задължителен :) . За "универсален" - не знам ... Има един Sony 18-200, но нямам информация за него как се представя. 16-105 не е добър. Естествено, има и Zeiss 16-80, но цената му е сериозна. За туристически цели може да се потърси и някой Tamron или Sigma.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

И какво сега, излиза, че няма приемлив компромис, дори и да ми излезе не съвсем разумно като цена?

Най-доброто от класата на сапунерките е Nikon Coolpix L120 - http://www.digicam.bg/models-Nikon-coolpix-l120.html

Не зная какви ти са плановете за снимане но за мен това е оптималният избор за безгрижно аматьорско цъкане с отлично качество. Е, ако си мераклия за DSLR кажи точния лимит в лева и да поизмилим нещо като апарат и обективи. Но ще надхвърлим лимита на "гаргата", това е почти сигурно. С предложения Никон с малко късмет и опит ще правиш снимки с предоволно качество. Но всеки сам си знае, успех в избора.

Sony A35 може би е още по-добър вариант от Nikon-а. Има стабилизация в тялото, добър дисплей с LiveView, добро видеозаснемане (It's a Sony ;) ), по-добро качество на снимките, разни интересни екстри. И най-хубавото е, че могат да му се намират прилични обективи. 35/1.8 е просто задължителен :) . За "универсален" - не знам ... Има един Sony 18-200, но нямам информация за него как се представя. 16-105 не е добър. Естествено, има и Zeiss 16-80, но цената му е сериозна. За туристически цели може да се потърси и някой Tamron или Sigma.

Естествено бягаш от въпросите с въпроси :) Нали вече го обсъждахме тоя DSLR. Твоята да бъде. Сега ако ме питаш мен, не бих препоръчал на никой стар автомобил, щото два пъти си купувах нов. Ти съгласен ли си ако ти кажа, че примерно твоето 3 годишно Ауди, купено на старо е боклук? Примерно говоря. Изобщо не знам какво караш. Така е и с апаратите. За човек, незанимавал се професионално с фотография, дори една сапунерка от горен клас ще му се стори супер добър фотоапарат, макар за теб да е най-голямата набутвация. И аз искам да карам Porsche Boxter, ама карам Ford Fiesta. И да ти кажа честно, когато човек скочи от стара кочина на модел, последна мода, се чувства все едно е взел Nikon D4 да го кажа по фотографски. Пробвай и ще разбереш, че е така. Айде, няма да карам kmvasilev да сменя Жигулката си, ама нищо не пречи да опита ;)

Сега минахме вече на NIkon D3100. И аз май бях на тая вълна, преди да се хвърля към D5100, след като разбрах колко недостатъци има D3100, а малко по-късно ми просветна, че след като ще се дават толкова пари, още по-добре е D7000. Ти какво ще кажеш? Сега съм се навил като нацеля някой джакпот, да зарежа и D7000 и да мина направо на NIkon D4. Хубави сънища сънувам понякога. Май тук се избира фотоапарат без ясни критерии. Значи, каквото и да напишете, все ще бъде недостатъчно.

За човек, незанимавал се професионално с фотография, дори една сапунерка от горен клас ще му се стори супер добър фотоапарат, макар за теб да е най-голямата набутвация.

Много си далеч от истината :) . Върни се няколко поста по-назад, и ще видиш, че един от вариантите, които предложих, е точно " сапунерка от горен клас ", даже писах и конкретни модели. Смятам, че за пътувания и екскурзии е идеален вариант. Дори съм собственик на такъв :) .

Не е въпросът аз какво мисля, а дали човекът, който ще си избира апарат, го устройва такъв вариант.

И аз май бях на тая вълна, преди да се хвърля към D5100, след като разбрах колко недостатъци има D3100, а малко по-късно ми просветна, че след като ще се дават толкова пари, още по-добре е D7000. Ти какво ще кажеш?

Любопитен съм - защо мислиш, че D7000 е по-добър вариант от D5100? :) Напиши си мнението, а аз после ще напиша защо смятам обратното.

И според мен е грешка фотоапаратите да се делят на "добри" и "лоши". За мен те са подходящи, или не - за това, за което ще се ползват, и за човека, който ще снима с тях.

Най-доброто от класата на сапунерките е Nikon Coolpix L120 - http://www.digicam.b...olpix-l120.html

Не зная какви ти са плановете за снимане но за мен това е оптималният избор за безгрижно аматьорско цъкане с отлично качество. Е, ако си мераклия за DSLR кажи точния лимит в лева и да поизмилим нещо като апарат и обективи. Но ще надхвърлим лимита на "гаргата", това е почти сигурно. С предложения Никон с малко късмет и опит ще правиш снимки с предоволно качество. Но всеки сам си знае, успех в избора.

Очевидно ще трябва да поясня още нещо. Да, пълен лаик съм във фотографията, но съм се занимавал няколко години с видео, включително и професионално, макар че не аз бях зад камерите. Не, не сме снимали нито сватби, нито музикални или рекламни клипове, а в областта на документалистиката, публицистиката и репортажи, където имаме и награди. Казано накратко - аз бях човекът, който обясняваше на операторите "искам да кажем и покажем това и това, трябват ми такъв и такъв тип кадри, ракурси", а основно си снимаха те. После участвах и в процеса на монтажа. Всъщност покрай колегите оператори се запалих да снимам видео и от две години го правя - снимам, монтирам... предимно случки, събития, импресии. За целта си имам камера, която минава за semi-pro (взех я втора ръка от колега, който си купи нещо по-добро), но още ми върши чудесна работа. Сега ме гложди идеята да започна и с любителска фотография, но не за "безгрижно аматьорско цъкане". И понеже се познавам, ако взема нещо "безгрижно", само след три месеца ще съжалявам, защото вече ще ми се струва с безкрайно орязани възможности. На това се дължи постепенната еволюция при въпросите ми към по-скъпи, но и по-качествени варианти, задължително с възможност за прилично видео. Когато тръгна с идеята да снимам видео, ще си взема видео камерата, но често ще ми се случва да съм само с фотоапарата и в някакъв момент да си кажа: Ей, това го искам и като видео!

Сега мога да си позволя да отделя 1500, максимум до 2000 лева, но после да допълвам с още обективи и т.н. Отначало си мислех да мина с половината от парите, но нали се познавам - ще съжалявам само след три... чети по-горе. ;)

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

Така си и мислех. Минаваш по моя път. Отначало смятах да отделям около 1500 лева, но в последствие ми е все тая, стига да се вземе нещо добро. Отказах се от D3100. Твърде орязан ми се стори. D5100 е друга работа, а обективите съвсем друга. Щом ще даваш толкова пари, разгледай DSLR-ите. Сега...има хора тук дето твърдят, че всички ревюта в нета са нагласени, че трябва да се хване и снима, та да се види какво излиза, че трябва да се разгледат снимки с фотоапарата, че е по-добре да се поръча нещо от Белгия на половин цена и то на старо, че тук има подставени лица от NIKON, че няма начин човек, дето не е учил фотография да дава съвети и какво ли още не. Затова не мисля, че точно тук ще получиш правилните отговори на въпросите. Хващаш, четеш ревюта и си правиш сам заключенията. Не ти трябват мнения на хора като мен, защото се вижда, че моите нужди са малко по-различни от нуждите на колегата или твоите. Наистина, качествената стока струва доста пари и моето мнение е, че трябва да се снабдиш с тяло + някакъв универсален обектив, както казва колегата. След това търсиш останалото като схванеш, какво точно ти трябва.

Сега...има хора тук дето твърдят, че всички ревюта в нета са нагласени, че трябва да се хване и снима, та да се види какво излиза, че трябва да се разгледат снимки с фотоапарата, че е по-добре да се поръча нещо от Белгия на половин цена и то на старо, че тук има подставени лица от NIKON, че няма начин човек, дето не е учил фотография да дава съвети и какво ли още не.

Не е от Белгия, ами е от Холандия и чисто ново, с две години холандска гаранция или 1 година европейска = софийска.

А подставените другари продавачи са от КаНикон.

Има начин човек, който е учил за даскаличка по литература, да пише големи глупости на форума на който е админ.

А иначе аз знам че с ентри левъл ДСЛР може да си снима човек цици на плажа на воля. А който го е срам и с професионален Д4 пак няма да ги снима, ами ще се заглежда по цветенцата в някоя градинка, тях да ги снима.

Не е от Белгия, ами е от Холандия и чисто ново, с две години холандска гаранция или 1 година европейска = софийска.

А подставените другари продавачи са от КаНикон.

Има начин човек, който е учил за даскаличка по литература, да пише големи глупости на форума на който е админ.

А иначе аз знам че с ентри левъл ДСЛР може да си снима човек цици на плажа на воля. А който го е срам и с професионален Д4 пак няма да ги снима, ами ще се заглежда по цветенцата в някоя градинка, тях да ги снима.

Хаха :) Добър отговор. Тук си много прав. За циците де.

... Затова не мисля, че точно тук ще получиш правилните отговори на въпросите.

За съжаление колегата е прав. Този форум вече не е място, където човек може да получи компетентен съвет, особено за избор на фотоапарат. Тук се толерират безсмислените изказвания, личните нападки, и откровената простащина от хора, покровителствани от някои админи и модератори (мога да си представя в замяна на какво).

Така че, stoyanivanov, ако наистина ти трябва мнение по същността на въпроса, потърси другаде.

Окей. Впрочем не съм питал само тук, ами и в други наши и чужди форуми. Пък и наистина активно чета и пробвам. Засега съм увлечен от сонито (камерата ми е такава и явно имам слабост към марката), но ще питам и пробвам още малко... и ще си купя каквото реша. Благодаря ви, момчета, а вие си спорете за вашите си неща! ;)

• 1 месец по-късно...

Имам желание, а нямам възможност да си закупя фотоапарат. Съответно следва закупуването на сапунерка :( . Търся преложение за добра сапунерка в най-ниския клас - 200 лева. Благодаря на всички, които се включат!

Имам желание, а нямам възможност да си закупя фотоапарат. Съответно следва закупуването на сапунерка :( . Търся преложение за добра сапунерка в най-ниския клас - 200 лева.

Благодаря на всички, които се включат!

Има една голяма важна тема, която дискутира именно този въпрос. Премествам вашата там!

Има една голяма важна тема, която дискутира именно този въпрос. Премествам вашата там!

Благодаря, очаквам отговори!
  • 4 седмици по-късно...

Здравейте аз също търся любителска "сапунерка за 100-200 лева.Предложете нещо добро в тази категория с добро съотношение цена-качество.Каква е разликата в моделите за 100 лева и тези от 200 лева? http://www.technomarket.bg/products/09109708/samsung-digimax-es-9-black http://www.technomarket.bg/products/09107663/canon-powershot-a3200-is-silver Разбира се бих отделил и нещо отгоре над 200 лева ако си заслужава.

Здравейте аз също търся любителска "сапунерка за 100-200 лева.Предложете нещо добро в тази категория с добро съотношение цена-качество.Каква е разликата в моделите за 100 лева и тези от 200 лева?

http://www.technomar...imax-es-9-black

http://www.technomar...a3200-is-silver

Разбира се бих отделил и нещо отгоре над 200 лева ако си заслужава.

Ще се опитам да отговоря философски на философски зададения въпрос. Разликата в цената може да се дължи на много фактори. Първо, всеки нов модел е на малко по-висока цена от предходния, за да има все пак някаква разлика. Второ, цената на стария модел пак може да е висока, защото е стар и е купен на стара цена ;) Трето, типично за хипермаркетите е да мотаят клиента с някоя по-ниска и по-висока цена. Има типове като мен, дето биха взели по-скъпото, само защото е по-скъпо. Нищо, че може да е същия боклук като евтиното, а и по-зле. Има други, дето винаги биха грабнали евтиното, а заедно с него и нещо на "пиримоция". Що се отнася до сапунерките, ако сравняваме все пак модели, излезли долу горе по едно и също време, за да се абстрахираме от старите цени, разликата е в някои нещица или екстрички, които предлага дадения модел. Често обаче нещо от по-евтиния модел е отрязано, а в по-скъпия е сложено друго. Така обърквацията става още по-голяма и човек почва да се пита какво точно му трябва. Та и аз те питам, какво ти трябва? Пример: Някои искат Full HD. Друг иска 20х зум, за да снима комшийката отсреща. Трети пък му се ще на купона вечер да запети всички пияни физиономии. Четвърти е влюбен в пчеличките, а пети гони каките с DSLR-a. Общото между всички е, че искат да снимат. Защо и те не знаят, но да приемем факта за даденост. Та хващаш някой сайт със сапунерки и четеш коя какво има. Не, че има сметка от файдата, ама ей така за информация. Лично аз скоро не съм се заглеждал в новите сапунерки, ама доскоро трудно се намираше например HD под 200 лева. Сега под път и над път. Някои ще те привлекат със запечатването на усмивки и разни стабилизации със сложни абревиатури. Това е добре, но честно да ти кажа, нямам си на представа тяхното реално предназначение. Щрак и хващам зъбите на някой. Изглежда добре. Хм. Има хора, дето не обичат да им снимаш зъбите. Сигурно си имат причини за това.

Абе...хващай една за ушите. Ако има и нещо към нея като карта памет, калъфка... още по-добре. Отиваш на 2-3 сайта и гледаш цените. Хванал си се за Техномаркет, ама по-добре е да провериш цените и на други места, за да видиш дали не те мамят. Доста често тия големи вериги лъжат с цената.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Благодаря за изчерпателния и философски отговор :) Наистина има напредък и при "сапунерките".Понякога ми се е налагало да взема за няколко дни апаратче от колега или познат и като знам,че техните са на поне 2-3 години и като гледам възможностите на новите модели за горе-долу същите пари получаваш доста неща отгоре.Лично за мен е достатъчно оптичния зум да е минимум 5, мегапикселите да са над 10, да снима HD поне 720р ......от този клас техника...толкова.Трябва ми за банкети, купони, семейни снимки, заснемане на "подвизите" когато сме на риболов и лов...ей тавива обикновенни и тривиални неща.Нищо професионално.До сега както казах взимах за по няколко дни апаратче от накой познат, но за 8 март стана голяма издънка.Взех от една позната нейната "сапунерка" да снимам на служебния банкет и като се прибрах и го вързах към лаптопа се оказа, че има и нейни снимки които тя е забравила да делне.А какво беше снимала тази...малеее... не ми се коментира дори :) Сега все ме гледа подозрително защото не ми вярва, че не съм свалил нещо от нейната "фотосесия".Та затова реших, че е време за си купя една такава машинка.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, ще се купува фотоапарат но се нуждая от вашата помощ защото последният апарат, който съм купил е със лента и след всяка снимка превъртам лентата. Разглеждайки сегашните апарати, нещо не им разбирам и искам да ви попитам за модела Canon PowerShot SX130 IS Black.

Публикувано изображение

Парите които съм отделил са 300 лева, заслужава ли си този апарат парите или има по-добър и кой. От апарата искам да прави хубави снимки някои ще се дават във фотото да ми ги отпечатат на фотохартия, да имат хубави цветове и по-малко шум. Апарата ще го ползвам като семеен, ако си харесам някоя калинка ще се снима задължително, ще снимам и природа от време на време. Ами общо взето това е, ако има нещо питайте.

Здравейте, ще се купува фотоапарат но се нуждая от вашата помощ защото последният апарат, който съм купил е със лента и след всяка снимка превъртам лентата. Разглеждайки сегашните апарати, нещо не им разбирам и искам да ви попитам за модела Canon PowerShot SX130 IS Black.

Публикувано изображение

Парите които съм отделил са 300 лева, заслужава ли си този апарат парите или има по-добър и кой. От апарата искам да прави хубави снимки някои ще се дават във фотото да ми ги отпечатат на фотохартия, да имат хубави цветове и по-малко шум. Апарата ще го ползвам като семеен, ако си харесам някоя калинка ще се снима задължително, ще снимам и природа от време на време. Ами общо взето това е, ако има нещо питайте.

Вземай смело! Ще върши работа. Ако го намериш с 2 години гаранция, изобщо не се колебай :)

Чакай, чакай, спри се, преди да препоръчваш на човека така смело да се набутва с боклуци...За 300 лв има и далеч по-добри компактни апарати, но най-вече, как очаквате от нов модел компактен апарат да има добри снимки за отпечатване на фотохартия с хубави цветове и малко шум ?! За 300 лв много лесно има от ръка Canon EOS 350D, който със сигурност ще унищожи който и да е компактен апарат за същите пари, ако ще да пуснат 112 Mpix, тези мегапиксели са доста нереално нещо...Особено пък за семеен апарат е чисто престъпление да се вземат някакви боклуци.Че компактните апарати издъхват още на ISO 200, и следобед вече е трудно да се снима с такъв, да не говорим за вечерта и нощно време...Повече информация за мегапикселовата мания - тук http://computerworld.bg/15435/ А снимкова галерия с 350D, за да се види как стар модел професионален апарат размазва последен модел компактен :

http://www.dpreview....canoneos350d/29

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Чакай, чакай, спри се, преди да препоръчваш на човека така смело да се набутва с боклуци...За 300 лв има и далеч по-добри компактни апарати, но най-вече, как очаквате от нов модел компактен апарат да има добри снимки за отпечатване на фотохартия с хубави цветове и малко шум ?! За 300 лв много лесно има от ръка Canon EOS 350D, който със сигурност ще унищожи който и да е компактен апарат за същите пари, ако ще да пуснат 112 Mpix, тези мегапиксели са доста нереално нещо...Особено пък за семеен апарат е чисто престъпление да се вземат някакви боклуци.Че компактните апарати издъхват още на ISO 200, и следобед вече е трудно да се снима с такъв, да не говорим за вечерта и нощно време...Повече информация за мегапикселовата мания - тук http://computerworld.bg/15435/ А снимкова галерия с 350D, за да се види как стар модел професионален апарат размазва последен модел компактен :

http://www.dpreview....canoneos350d/29

Човека не е казал, че смята да се вманиачва на темата фотография. Тела, обективи, стативи, светкавици, филтри и т.н. Не пише, че обича да си гледа снимките на компютъра на 100%. Така, че това апаратче си е добро. Мегапикселите никой не гледа, но обективчето е добро, зум си има, макро си има, видео 720р си снима със зум и стерео звук, шума си е с нормални нива за такъв апарат(даже по малък от конкуренцията), а и си е Canon, все пак. Дано и да е надежден.

Тоест, 350D не е Canon, тъй ли?! В момента, в който каза " Canon си е, все пак ", автоматично доказа, че си пълен лаик.Съжалявам, но НИКОЯ марка няма стопроцентови апарати, и всяка от тях има крайно неуспешни модели, които са набутвация.Разликата в детайла между двата е умопомрачителна, и е абсурдно изобщо да се споменава който и да е компактен апарат.Как ще сравняваш 1/2.3 " vs APS-C ? ! !Човекът е казал СЕМЕЕН апарат, никакви макрота, зуумчета и прочие лъскави играчки не се вписват в това. " Дано и да е надежден " ?! Това отново показва как само се намираш на обща приказка и говориш наизуст.Да даде човекът 300 лв заради експерименти, не си струва и да се обсъжда даже.Обективчето на такъв смешен crop-factor да е добро...Тцтцтцт...Колко мъка има по тоя свят, боже...Ако сензорът е по-малък от 1/1.7" - изобщо не си заслужава, и подарък даже.В заключение - семейният апарат е за семейни, ценни спомени, и качеството им е сред най-важните приоритети.А не за някаква модерна мазня, да пълни човекът джоба на големите компании, които всяка година вдигат цените, и намаляват качеството.

P.S Сензорът на 350D е над 10х по-голям спрямо SX130 IS. Достатъчно ли съм ясен, или да ти купя букварче? Нищо лично, не се сърдете.Ето табличка с размерите на сензорите :

http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg

1) Canon 350D за 300 лв втора ръка е трудно да се намери. Ако все пак има, много е вероятно да е здраво експлоатиран. Има части в огледално-рефлексния апарат, които не са вечни и се износват. 2) Дори и да има за 300 лв, то ще е само тяло. А обективите? Най-евтиният е 18-55 за 50-60 лв, който не става кой знае за какво. С него нямаш: големият зуум, който предлага SX130; нямаш макро възможности, а SX130 има, и то много прилични; нямаш стабилизация; нямаш светлосила. За да постигнеш същите възможности, които дава обективът на SX130, трябва да накупиш още няколко обектива, и да дадеш 4-цифрена сума. Освен това - да ги носиш със себе си, и да ги сменяш непрекъснато. 3) "Шумът" в снимките се вижда само на екрана на монитора, и то ако снимката се гледа увеличена на 100%. При разпечатки до А4 не е проблем. Дефакто снимката на екрана на 15.4" лаптоп като размер почти се припокрива с нормален лист А4, така че може да се види как ще изглежда на практика. Дефектите се скриват от интерполацията. 4) Само некадърниците снимат постоянно на високо ISO, защото не разбират смисъла му :cool: . На практика в 90% от ситуациите спокойно може да се мине с ISO до 200. А така снимките са достатъчно качествени, дори и при малките апаратчета. Към конкретния модел имам следните забележки: 1) Липса на достатъчно широк ъгъл - 24 мм (екв) е нещо много полезно понякога. 2) Оптиката на Canon от този клас не е толкова добра, както на Carl Zeiss или Leica например - съответно в Sony и Panasonic. Има повече дисторсии и хроматични аберации, които дразнят. 3) Все пак Li-Ion батериите според мен са за предпочитане. Но като цяло е добър избор.

Тоест, 350D не е Canon, тъй ли?! В момента, в който каза " Canon си е, все пак ", автоматично доказа, че си пълен лаик.Съжалявам, но НИКОЯ марка няма стопроцентови апарати, и всяка от тях има крайно неуспешни модели, които са набутвация.Разликата в детайла между двата е умопомрачителна, и е абсурдно изобщо да се споменава който и да е компактен апарат.Как ще сравняваш 1/2.3 " vs APS-C ? ! !Човекът е казал СЕМЕЕН апарат, никакви макрота, зуумчета и прочие лъскави играчки не се вписват в това. " Дано и да е надежден " ?! Това отново показва как само се намираш на обща приказка и говориш наизуст.Да даде човекът 300 лв заради експерименти, не си струва и да се обсъжда даже.Обективчето на такъв смешен crop-factor да е добро...Тцтцтцт...Колко мъка има по тоя свят, боже...Ако сензорът е по-малък от 1/1.7" - изобщо не си заслужава, и подарък даже.В заключение - семейният апарат е за семейни, ценни спомени, и качеството им е сред най-важните приоритети.А не за някаква модерна мазня, да пълни човекът джоба на големите компании, които всяка година вдигат цените, и намаляват качеството.

P.S Сензорът на 350D е над 10х по-голям спрямо SX130 IS. Достатъчно ли съм ясен, или да ти купя букварче? Нищо лично, не се сърдете.Ето табличка с размерите на сензорите :

http://en.wikipedia....SensorSizes.svg

:yanim: Нямам намерение да споря с маниаци. Букварчетата отдавна съм ги прочел. Не всички обичат да носят фото-раници, да дават луди пари за стъклария и техника, за да могат да си гледат снимкте в мащаб 1:1 на монитора. Все пак основното е умението на фотографа ! :wink12: Хората вече и с телефоните си правят чудесни кадри, които други не успяват и с ФФ.

За 300 лв си има тяло с китов обектив.Не виждам как се връзва семеен апарат с голям zoom, след като в затворено помещение, например семейни снимки у дома, в заведение, детска градина и прочие, и 55mm даже са много.За светлосила не може да се говори при такъв нищожен сензор.Та, въпросните " некадърници " отлично знаят защо е по-добре снимка на високо ISO без вградената светкавица, отколкото обратното.Май има други " некадърници ", които не знаят простите правила за осветеност по целия кадър.Въпросните " дисторсии " (че откога има такава дума в родния език, има си точен превод, за който го знае ), и " хроматични аберации " (отново има точен превод ) също не се виждат на разпечатки.Май някой е решил тая вечер да си приказва наизуст, и този някой не съм аз.Аз не съм маниак, за мен маниаци са онези, които снимат с FULL FRAME камери за удоволствие.Но след като говорим за два апарата на еднаква цена, си струва да се помисли.Криза е, никой не хвърля лекомислено 300 лв в днешно време. Говорейки за маниаци - днес във " Фотопавилион " си избирам нов обектив и си блъскам главата и се колебая, и идва един маниак с Nikon D700, и гледа много скъпи обективи и се колебае дали да даде тия пари, след като му е хоби и не изкарва пари с апарата си.Аз имам Pentax K-5, който е уникален апарат, особено в ценовия клас под 2 000 лв, но в сравнение с който и да е Full Frame...Та човекът си каза - тоя обектив може утре и да го няма, какво му плащаш, вземай го, и така и направих.

Семейни снимки могат да се правят и на открито, не само в помещение. Там големият зуум е много полезен. И не само да снимаш отдалечени обекти. Нали знаеш, че дефокусът зависи освен от всичко друго, но и от фокусното разстояние? Така че можеш да го използваш, за да постигаш размазване на фона, дори и с малка матрица и тъмен обектив. Да не говорим, че понякога наистина може да се наложи да се снима нещо на голямо разстояние.

"Дисторсии" и "хроматични аберации" са понятия. Естествено са чуждици, мястото им в българския език е редом до "овърклок", "детоксикация", и др. подобни.

Заблуждаваш човека, и затова се намесвам в темата. За 300 лв не може да се купи пълнофункционален DSLR апарат! Това е простата истина. За да има същите възможност като компактен апарат, трябват много повече пари, вложени в оптика.

ПП. Представям си с какво си се набутал пак ... :)

ПП2. "Равномерна осветеност на кадъра" - какво ли значи?... :shy11: Ама така е, като не съм давал няколкостотин лева за курсове, и не знам основни понятия. Дали няма да е нещо такова:

Публикувано изображение

В помещение, ISO 100, без светкавица. Апаратче с малка матрица - любимите ти Панасоници :wink12: .

Между другото, разрешавам ти да свалиш снимката в цял размер, за да си я разпечаташ някъде (ако искаш, разбира се). Извади я в А4, и виж колко шум ще има.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.