Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат

Featured Replies

Както си и мислех :D .

Добре, в настоящия момент, какво печели човек, ако си купи безогледален апарат? Единствено намаленият размер на тялото (и то не винаги разликата е сериозна). Така или иначе качествените обективи (особено варио) за APS-C матрица ще са със значителни размери. А "палачинки" има и за други марки - Pentax е най-добрият пример.

А цените в магазините са същите, както за "нормално" DSLR тяло. Даже и по-високи - при Sony NEX. Това обезсмисля покупката им, поне засега.

Бъркаш. Печелиш това че може да му закачиш почти всеки обектив, та даже и да имаш автофокус с стари ръчни стъкла. Сони некс не ми допада като ергономия, но пък за сега води убедително по качество на картината. А имай пред вид, че това е само началото, след няколко години само професионалистите ще снимат с ДСЛР. А цените ще падат, при това доста. За сега ги задържат изкуствено високи, иначе ще им останат много непродадени ентри левъл ДСЛР-и. :speak:

Вижте само тази тема в фото форума.

• Отговори 2k
  • Прегледи 230,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Бъркаш. Печелиш това че може да му закачиш почти всеки обектив, та даже и да имаш автофокус с стари ръчни стъкла. Сони некс не ми допада като ергономия, но пък за сега води убедително по качество на картината. А имай пред вид, че това е само началото, след няколко години само професионалистите ще снимат с ДСЛР. А цените ще падат, при това доста. За сега ги задържат изкуствено високи, иначе ще им останат много непродадени ентри левъл ДСЛР-и. :whist:

Вижте само тази тема в фото форума.

Две неща не са ми ясни в твоето изказване:

1) Откъде-накъде Samsung ще държат цените на безогледалните апарати високи, за да се разпродадат entry level телата на Canon и Nikon? Те нямат свои (освен една забравена и от Бога мостра в Техномаркета :speak: ). И как ще стане това, при положение че непрекъснато се пускат нови модели?

2) Как става номера да имам автофокус със "стари ръчни стъкла"? Някакво моторче ли им се слага, или?... Ако си искал да кажеш "потвърждение на фокуса" - то е друго.

Кажи ми поне едно предимство на безогледалните тела, в сравнение с класическите, освен малко по-малкия размер. Това, че с преходник може да се ползват обективи от други марки, важи и за DSLR-ите.

А даже и за iPhone :ph34r: - виж тази тема от Фото форума.

... Canon 1000D, Nikon D5000 , Canon 550D, Nikon D80, Nikon D7000. В момента съм само с последния, с 3 обектива - туристически зуум (18-105 VR), универсален твърд (35/1.8 G), и макро (Sigma 70 2.8).

Леле боже, колко много си се лутал и колко кинти си потрошил ...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

по въпроса на питащия какво да си купи

Значи сега има Никон Д3100 с китов обектив 18-55мм , на добри цени по холандските сайтове, някои от тях пращат до бг за по 20 евро и си важи 1 година европейската гаранция и в София.

Гугъл пък знае да превежда от недерландски ( холандски ) на английски страниците на сайтовете.

Тука при мен, в хипербакалията www.carrefour.eu началото на юли ги бяха намалили с 30% ДСЛР-ите и безогледалните Нексове и Самсунги и т.н. Само за 4 дена ДСЛР-те бяха продадени, остнаха да събират прах безогледалните.

Имаше един Никон 3000 с 18-55мм и с 55-200мм нестабилизирани, за само 280 евро. Имаше и други ДСЛР-и на тази цена но само с китовия обектив.

Е, при това положение се е оказало че никой от изкупилите ДСЛР-ите не е бил луд да се мине с безогледално недоразумение.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Значи сега има Никон Д3100 с китов обектив 18-55мм , на добри цени по холандските сайтове, някои от тях пращат до бг за по 20 евро и си важи 1 година европейската гаранция и в София.

Гугъл пък знае да превежда от недерландски ( холандски ) на английски страниците на сайтовете.

Тука при мен, в хипербакалията www.carrefour.eu началото на юли ги бяха намалили с 30% ДСЛР-ите и безогледалните Нексове и Самсунги и т.н. Само за 4 дена ДСЛР-те бяха продадени, остнаха да събират прах безогледалните.

Имаше един Никон 3000 с 18-55мм и с 55-200мм нестабилизирани, за само 280 евро. Имаше и други ДСЛР-и на тази цена но само с китовия обектив.

Е, при това положение се е оказало че никой от изкупилите ДСЛР-ите не е бил луд да се мине с безогледално недоразумение.

Много благодаря за съветите, сега остава да дадеш някои примерни сайтове с такава техника и ще е супер.

За доставка от чужди сайтове съм малко против, понеже от e-ay си поизпатих мъничко и затова малко се дърпам, но няма значение.

Две неща не са ми ясни в твоето изказване:

1) Откъде-накъде Samsung ще държат цените на безогледалните апарати високи, за да се разпродадат entry level телата на Canon и Nikon? Те нямат свои (освен една забравена и от Бога мостра в Техномаркета :beer: ). И как ще стане това, при положение че непрекъснато се пускат нови модели?

2) Как става номера да имам автофокус със "стари ръчни стъкла"? Някакво моторче ли им се слага, или?... Ако си искал да кажеш "потвърждение на фокуса" - то е друго.

Кажи ми поне едно предимство на безогледалните тела, в сравнение с класическите, освен малко по-малкия размер. Това, че с преходник може да се ползват обективи от други марки, важи и за DSLR-ите.

А даже и за iPhone ;) - виж тази тема от Фото форума.

Гледай и линковете, Съгс, не почвай и ти да се превръщаш в чукч. Леко не можеш да схванеш някои работи, нали? Спезиално ти с Никона нямаш никакви шансове да ползваш други обективи освен предназначените специално за никон...за домашно ти оставям да мислиш защо е така. Така че чети преди да пишеш, ама чети с разбиране. :handshake:

Това че инерцията е голяма работа ми е ясно и без твоите примери. Аз ти разказвам какво ще стане в близко бъдеще, а ти ми обясняваш колко са задръстени европейците, ами нищо ново не ми казваш.

Добър ден, на всички ! =) Имам проблемче! Харесала съм си 2 фотоапарата но немога да реша, кои да е, и кои е по-добър! Ако някои може да помогне, ще съм много благодарна! Единият е CANON EOS 1000D BLK+EF 1855 KIT ,а другият е FUJIFILM FinePix HS10 ! Благодаря предварително !!! =)

Добър ден, на всички ! =) Имам проблемче! Харесала съм си 2 фотоапарата но немога да реша, кои да е, и кои е по-добър! Ако някои може да помогне, ще съм много благодарна! Единият е CANON EOS 1000D BLK+EF 1855 KIT ,а другият е FUJIFILM FinePix HS10 ! Благодаря предварително !!! =)

Ами зависи какво точно очакваш и какво ти трябва. Искаш да сравняваме чушки с домати, доста е сложно. С канона ще имаш по бърз автофокус и при слабо осветление ще имаш може би по-добри попадения. Но няма да имаш много други неща, като видеоклип в висока резолюция, 30 кратен зум равняващ се на 24-720мм, за сравнение Канона с този обектив е 28,8-88мм приравнено фокусно разстояние. Това разбира се лесно се преодолява като си вземеш съответните обективи, но трябва да си приготвиш няколко хиляди, за да покриеш обхвата на фуджито.

Ето ти и сравнението в дпревю.

Гледай и линковете, Съгс, не почвай и ти да се превръщаш в чукч. Леко не можеш да схванеш някои работи, нали? Спезиално ти с Никона нямаш никакви шансове да ползваш други обективи освен предназначените специално за никон...за домашно ти оставям да мислиш защо е така. Така че чети преди да пишеш, ама чети с разбиране. :D

Аз идеята я схванах, но ми се искаше да я опишеш тук. Така че всеки да разбере за какво става дума, без да се бори със сума ти видео и текстова информация на английски. Като не искаш - аз ще се опитам.

rlaguna, идеята е следната - на съвременните цифрови апарати със сменяеми обективи могат да им се слагат и стари обективи, предназначени за лентови апарати. Такива понякога се намират на много ниски цени, и дават учудващо добри резултати. Само че, тъй като всяка марка има собствен начин на поставяне на обектива (байонет), и не са съвместими една с друга, налага се да се ползват преходници. Ако искаш да ползваш такива стари обективи на DSLR Canon, ти трябва преходник на цена между 10 и 100 лв (приблизително), в зависимост от вида. А това, което предлага Нео за Samsung NX, е да си купиш обектив за това тяло (който в България нов не знам да се продава, а в ebay гледам, че му искат $300), да го изтърбушиш, и да го преработиш в преходник.

Кое от двете те устройва, ти си решавай :cool: .

Нео, Nikon имат толкова много стари ръчнофокусни обективи, че едва ли ще ми се наложи да ползвам от други марки. Но дори и за това си има начини. Има преходници, има го и slav61 ;) . Но лично за мен не си заслужава. Ако толкова го исках, щях да си остана на Canon.

Зададох ти три въпроса не заради мен, а заради другите, четящи темата. Не получих отговор ... Жалко. Ще ми е много неприятно, ако и ти станеш поредният хейтър, който предпочита да плюе, вместо да помага.

Ами зависи какво точно очакваш и какво ти трябва. Искаш да сравняваме чушки с домати, доста е сложно. С канона ще имаш по бърз автофокус и при слабо осветление ще имаш може би по-добри попадения. Но няма да имаш много други неща, като видеоклип в висока резолюция, 30 кратен зум равняващ се на 24-720мм, за сравнение Канона с този обектив е 28,8-88мм приравнено фокусно разстояние. Това разбира се лесно се преодолява като си вземеш съответните обективи, но трябва да си приготвиш няколко хиляди, за да покриеш обхвата на фуджито.

Ето ти и сравнението в дпревю.

Еми искам, по-хубави снимки,с по-добро качество, хубава резолюция,хубаво макро, дорби клипове..! Общо взето искам по-по !! Имам един Canon Power Shot SX 130 IS, но искам нещо по-добро, спрях се на тези двата, но пак ми е трудно да реша !!! =(

Еми искам, по-хубави снимки,с по-добро качество, хубава резолюция,хубаво макро, дорби клипове..! Общо взето искам по-по !! Имам един Canon Power Shot SX 130 IS, но искам нещо по-добро, спрях се на тези двата, но пак ми е трудно да реша !!! =(

Вземи си и двата. Няма да съжаляваш.

Определено Fuji HS20 е по-добрият апарат. Виж това сравнение - 81 точки! Срещу само 35 за Canon-а.

1000D изобщо няма видео, а с този обектив не става и за макро снимки.

Редактирано от Mr. McPherson (преглед на промените)

Определено Fuji HS20 е по-добрият апарат. Виж това сравнение - 81 точки! Срещу само 35 за Canon-а.

1000D изобщо няма видео, а с този обектив не става и за макро снимки.

Дам, аз и от парвото сравнение което ми пратихте, останах с впечатлението, че Fuji-to е по- добрия вариант!! =) Благодаря, много за помоща и информацията !!! =)

Като качество на снимките Fuji-to няма да е много по добро от твоя Canon SX130IS. Единственото предимство ще е по големия зум. Така, че ако искаш по добро качество решението е DSLR или безогледален и подходящи обективи, т.е повечко пари :D

Като качество на снимките Fuji-to няма да е много по добро от твоя Canon SX130IS.

Същото важи и за 1000D - със стария нестабилизиран китак, в ръцете на неопитен собственик.

rlaguna, идеята е следната - на съвременните цифрови апарати със сменяеми обективи могат да им се слагат и стари обективи, предназначени за лентови апарати. Такива понякога се намират на много ниски цени, и дават учудващо добри резултати. Само че, тъй като всяка марка има собствен начин на поставяне на обектива (байонет), и не са съвместими една с друга, налага се да се ползват преходници. Ако искаш да ползваш такива стари обективи на DSLR Canon, ти трябва преходник на цена между 10 и 100 лв (приблизително), в зависимост от вида. А това, което предлага Нео за Samsung NX, е да си купиш обектив за това тяло (който в България нов не знам да се продава, а в ebay гледам, че му искат $300), да го изтърбушиш, и да го преработиш в преходник. Кое от двете те устройва, ти си решавай :rolleyes: . Вече си реших да е Nikon D3100 с по-хубав обектив от китовия, трябва само да събера още малко средства за него. Можеш ли да ми препоръчаш обектив подходящ за варио зум или както се нарича там, но да е с автофокус, понеже като начинаещ надали ще се справя с механичния.

Вече си реших да е Nikon D3100 с по-хубав обектив от китовия, трябва само да събера още малко средства за него.

Можеш ли да ми препоръчаш обектив подходящ за варио зум или както се нарича там, но да е с автофокус, понеже като начинаещ надали ще се справя с механичния.

Ако искаш по-добър обектив от китовия - вземи си 18-105 VR. Като за начало е идеален. После, като поснимаш известно време, че се ориентираш дали ти трябват и други обективи, и какви точно.

В момента има промоция на тялото и обектива в комплект - >>> тук <<<. Дано да ти стигнат парите. Ако не - взимай този комплект, и след време ще ъпгрейдваш.

Много благодаря за съветите, сега остава да дадеш някои примерни сайтове с такава техника и ще е супер.

За доставка от чужди сайтове съм малко против, понеже от e-ay си поизпатих мъничко и затова малко се дърпам, но няма значение.

google.nl знае всичките магазини, като го питаш за някой фотоапарат ще ти ги изкара всичките страници от Холандия ( ако му кажеш само от тях да ти показва резултати )

иначе за цената трябва да е около тази

http://www.kamera-express.nl/product/nikon-d3100-af-s-18-55mm-vr/

този магазин приема и плащане по банков път, съществуват реално и отговарят по телефона на английски ако искаш и и-мейл можеш да пишеш и т.н.

този пък е пращал вече до бг

http://www.cameranu.nl/nl/Digitale-Cameras/Nikon/Spiegelreflex/Nikon-D3100-18-55-VR/H257_1010_118554/

даже може да го гледаш на английски ( не всичко де ), нищо не ти пречи да се пазариш по и-мейл да ти предложат по-добра цена. Те ще видят в хедърите на и-мейла че ИП-то ти е българско и може да ти се уреди въпроса.

Обаче ако не можеш да говориш на английски по телефона, по-добре не се захващай. Те магазините са коректни, ама си е друго да можеш да се разбереш с тях каквото ти трябва по телефона ( през интернет за по 1 цент на минута, например). Например не ти е ясно нещо от формуляра за поръчката и звъниш и питаш.

Добре е да си помислиш при избора първия път на магазин, щото винаги е по-добре при следващите покупки да си бил вече клиент при тях. Ще имат още по-сериозно отношение и ще ти обръщат още повече внимание. Особено като дойде време да искаш да си купиш обектив от там, щото в бг цената му не ти харесва, ще можеш да го връщаш и да ти пращат друг. При вариообективите на Тамрон наприме, можеш да се пазариш по телефона да не е от някаква серия за която си чел в интернет че има проблеми при експозицията. Казваш искам 70-300 ама да не правен за Америка и да не 001.04 версия например. 

На някои продукти в бг никога не им пада цената като при холандците.

Ако си намериш човек регистриран по българското ДДС, няма да плащаш даже холандското, ако го поръча той и го получи на адреса на фирмата му. Тарикатлъци има много, ама трябва да знаеш английски и да се спазариш предварително за условията на покупката. Нещо което струва 500 евро с ДДС, като не го платиш тоя данък и то става 400 евро. В български магазин няма как да стане да не го платиш ДДС-то при покупката. Може после фирмата да си го приспада, ама може да му дойдат на провека българските данъчни да видят дали той го ползва фотоапарата. Докато холандските данъчни няма да се надигнат да дойдат до бг никога, щото не им е това работата. 

Цена без ДДС се пише така на холадски - Prijs excl. BTW

на www.cameranu.nl не случайно ти я пишат и цената бед ДДС, за да се сетиш да си го купиш от тях, чаткаш ли ?

Здравейте отново :rolleyes:

Преди няколко седмици бях писал, че си търся апарат (сапунерка) около 200-300 лева макс.

След дълго мислене и разглеждане на ревюта и тестове, реших лееееееееееко да дигна летвата.

На въпроса. Колебая се между Canon Powershot SX30 IS, Nikon P500 и Fujitsu SH10. Както се вижда от примерите съм се спрял на лидерите (доколкото разбирам) в суперзуум нишата. Не е сапунерка, не е професионално. Имат си ръчни настройки (повече или по-малко). Едните имат CCD, другите CMOS сензори (които явно са по-добри ако са в ДСЛР машинка). Едните могат да снимат в RAW, другите не. Май и трите не се справят добре на тъмно.

Та, кое от трите ще ми препоръчате? И трите използват някаква стабилизация на изображението, и трите не могат да се сравняват с DSLR-ите като качество, но отново - избрал съм ги главно заради суперзуума.

От друга страна има ли DSLR, макар и любителски за тези пари и съответно какви обективи могат да му се намерят? Защото явно да можеш да сменяш обективи е много по-блага работа от това да работиш само с едни вградени. Там вече предполагам едва ли мога да очаквам за подобни пари такъв зуум, но пък качеството на изображението би трябвало да е по-добро.

п.п. Честно казано засега избора ми клони към Канончето и предполагам, че след някой друг месец ще излезе новата версия SX40, за която чувам се очаква 40+ оптичен зуум.

Редактирано от Rapsio (преглед на промените)

google.nl знае всичките магазини, като го питаш за някой фотоапарат ще ти ги изкара всичките страници от Холандия ( ако му кажеш само от тях да ти показва резултати )

иначе за цената трябва да е около тази

http://www.kamera-express.nl/product/nikon-d3100-af-s-18-55mm-vr/

този магазин приема и плащане по банков път, съществуват реално и отговарят по телефона на английски ако искаш и и-мейл можеш да пишеш и т.н.

този пък е пращал вече до бг

http://www.cameranu.nl/nl/Digitale-Cameras/Nikon/Spiegelreflex/Nikon-D3100-18-55-VR/H257_1010_118554/

даже може да го гледаш на английски ( не всичко де ), нищо не ти пречи да се пазариш по и-мейл да ти предложат по-добра цена. Те ще видят в хедърите на и-мейла че ИП-то ти е българско и може да ти се уреди въпроса.

Обаче ако не можеш да говориш на английски по телефона, по-добре не се захващай. Те магазините са коректни, ама си е друго да можеш да се разбереш с тях каквото ти трябва по телефона ( през интернет за по 1 цент на минута, например). Например не ти е ясно нещо от формуляра за поръчката и звъниш и питаш.

Добре е да си помислиш при избора първия път на магазин, щото винаги е по-добре при следващите покупки да си бил вече клиент при тях. Ще имат още по-сериозно отношение и ще ти обръщат още повече внимание. Особено като дойде време да искаш да си купиш обектив от там, щото в бг цената му не ти харесва, ще можеш да го връщаш и да ти пращат друг. При вариообективите на Тамрон наприме, можеш да се пазариш по телефона да не е от някаква серия за която си чел в интернет че има проблеми при експозицията. Казваш искам 70-300 ама да не правен за Америка и да не 001.04 версия например. 

На някои продукти в бг никога не им пада цената като при холандците.

Ако си намериш човек регистриран по българското ДДС, няма да плащаш даже холандското, ако го поръча той и го получи на адреса на фирмата му. Тарикатлъци има много, ама трябва да знаеш английски и да се спазариш предварително за условията на покупката. Нещо което струва 500 евро с ДДС, като не го платиш тоя данък и то става 400 евро. В български магазин няма как да стане да не го платиш ДДС-то при покупката. Може после фирмата да си го приспада, ама може да му дойдат на провека българските данъчни да видят дали той го ползва фотоапарата. Докато холандските данъчни няма да се надигнат да дойдат до бг никога, щото не им е това работата. 

Цена без ДДС се пише така на холадски - Prijs excl. BTW

на www.cameranu.nl не случайно ти я пишат и цената бед ДДС, за да се сетиш да си го купиш от тях, чаткаш ли ?

Златни сте приятели, като за последно да обобщя, искам да правя ето такива снимки и мисля че се правят с хубави макро обективи нали...? Или може да се направи и с друг фотоапарат, който да не е DSLR?

post-144265-0-71389900-1310477055_thumb.

Вече си реших да е Nikon D3100 с по-хубав обектив от китовия, трябва само да събера още малко средства за него.

Можеш ли да ми препоръчаш обектив подходящ за варио зум или както се нарича там, но да е с автофокус, понеже като начинаещ надали ще се справя с механичния.

Еми купи си отделно тялото и 55-200 . Има си мотор за автофокуса и стабилизация, ако ти трябва да снимаш в метрото.

http://www.cameranu..../H126_523_6312/

повече от 200мм трудно ще ги управляваш да гониш мърдащ се обект. За снимки на хора отдалече ще ти е достатъчен. 

А под 55мм ти трябват само за снимки вътре в стая когато искаш да хванеш цялата маса с 7- 8 човека. Но спокойно можеш да ги снимаш гостите навън преди да седнат на масата или пък със съпунерка. То и без това на светкавица снимките стават едни такиви никакви.

Златни сте приятели, като за последно да обобщя, искам да правя ето такива снимки и мисля че се правят с хубави макро обективи нали...? Или може да се направи и с друг фотоапарат, който да не е DSLR?

Ето ти моя евтин тамрон 70-300 с мотор, без стабилизация

Публикувано изображение

струва 139 евро и снима макро 1:2 от 95 см от осите и пчелите и особено пеперудите, които не те пускат да се доближаваш близо. 

В темите в които пускам снимки можеш да гледаш, почти всички са с него.

Макро темата е тази

http://www.kaldata.c...1

в подписа ми е темата за хора

а за птици е тази

ще трябва само да не ти треперят ръцете като на пияница и старец, щото иначе над 200мм ще ги размазваш яко снимките.

За да не ти треперят ръцете не се стягат мускулите , ами се отпускат, представяш си че дършиш празна найлонова торбичка и снимаш снимки в серия по 3 в секунда и ще станат като моите. Ако не ти треперят ръцете от някакво заболяване и не си пенсионер, трябва да можеш да снимаш като мен без проблеми. Трябва само да си спокоен докато снимаш. Викаш си - я да го щракна тва маце там от другата страна на шрокия булевард и снимаш в серия, без излишни притеснения и нервно напрежение че можела да те види и разбере че я снимаш. Ако си притеснителен и изпадаш в паника, си купи 55-200мм стаблизирания, ама няма макро режим.

Редактирано от Белгиец (преглед на промените)

Еми купи си отделно тялото и 55-200 . Има си мотор за автофокуса и стабилизация, ако ти трябва да снимаш в метрото.

http://www.cameranu..../H126_523_6312/

повече от 200мм трудно ще ги управляваш да гониш мърдащ се обект. За снимки на хора отдалече ще ти е достатъчен. 

А под 55мм ти трябват само за снимки вътре в стая когато искаш да хванеш цялата маса с 7- 8 човека. Но спокойно можеш да ги снимаш гостите навън преди да седнат на масата или пък със съпунерка. То и без това на светкавица снимките стават едни такиви никакви.

Ето ти моя евтин тамрон 70-300 с мотор, без стабилизация

Публикувано изображение

струва 139 евро и снима макро 1:2 от 95 см от осите и пчелите и особено пеперудите, които не те пускат да се доближаваш близо. 

В темите в които пускам снимки можеш да гледаш, почти всички са с него.

Макро темата е тази

в подписа ми е темата за хора

а за птици е тази

ще трябва само да не ти треперят ръцете като на пияница и старец, щото иначе над 200мм ще ги размазваш яко снимките.

За да не ти треперят ръцете не се стягат мускулите , ами се отпускат, представяш си че дършиш празна найлонова торбичка и снимаш снимки в серия по 3 в секунда и ще станат като моите. Ако не ти треперят ръцете от някакво заболяване и не си пенсионер, трябва да можеш да снимаш като мен без проблеми. Трябва само да си спокоен докато снимаш. Викаш си - я да го щракна тва маце там от другата страна на шрокия булевард и снимаш в серия, без излишни притеснения и нервно напрежение че можела да те види и разбере че я снимаш. Ако си притеснителен и изпадаш в паника, си купи 55-200мм стаблизирания, ама няма макро режим.

Все още съм млад, за да ми треперят ръцете ;) и предполагам че ще мога да снимам без да мърдам много обектива. Тъкмо гледах темата от подписа ти и се канех да те питам с какво снимаш и ме изпревари, само не можах да разбера какъв модел е никона. Между другото страхотни снимки, браво. Именно на мен ми е на сърце обектива да има макро режим и автозуум.

Не знам с какво е снимано това, но с DSLR със сравнително добър обектив може да се правят доста по-добри снимки.

Идеята да си купуваш тяло само с 55-200 е абсурдна. Милиметрите между 18 и 55 са най-използваните, не случайно китовите обективи на всички марки са в този обхват.

Поръчката на скъпа техника от друга държава е рисковано, особено ако не знаеш езика, и не си запознат с технологията на покупко-продажбата. Рискуваш - да не получиш точно това, което мислиш, че си купил, да платиш повече, отколкото си си мислел, да се повреди стоката при транспорта, и т.н. Ако си купувал от ebay - мисля, че разбираш ;) . Вярно, че в нашите магазини се продава със сериозна надценка, но поне аз предпочитам да пипна и изпробвам това, тоето купувам, да го платя на място, и да го взема веднага. И ако Белгиеца не се хване да ме уреди с една 50-тица на 1.8 от Холандия на по-тънка цена ;) , ще трябва в скоро време пак да спонсорирам нашите търговци на фототехника.

Можеш да помислиш и за покупка на апарат от ръка. Пак е рисковано, но много по-малко, ако внимаваш. В Базара на Фотофорума понякога има много изгодни предложения.

Не знам с какво е снимано това, но с DSLR със сравнително добър обектив може да се правят доста по-добри снимки.

Идеята да си купуваш тяло само с 55-200 е абсурдна. Милиметрите между 18 и 55 са най-използваните, не случайно китовите обективи на всички марки са в този обхват.

Поръчката на скъпа техника от друга държава е рисковано, особено ако не знаеш езика, и не си запознат с технологията на покупко-продажбата. Рискуваш - да не получиш точно това, което мислиш, че си купил, да платиш повече, отколкото си си мислел, да се повреди стоката при транспорта, и т.н. Ако си купувал от ebay - мисля, че разбираш ;) . Вярно, че в нашите магазини се продава със сериозна надценка, но поне аз предпочитам да пипна и изпробвам това, тоето купувам, да го платя на място, и да го взема веднага. И ако Белгиеца не се хване да ме уреди с една 50-тица на 1.8 от Холандия на по-тънка цена ;) , ще трябва в скоро време пак да спонсорирам нашите търговци на фототехника.

Можеш да помислиш и за покупка на апарат от ръка. Пак е рисковано, но много по-малко, ако внимаваш. В Базара на Фотофорума понякога има много изгодни предложения.

Снимката ковято публикувах е пример за това, че искам да снимам в макро режим. Китовия обектив на никона има ли го този режим?

Снимката ковято публикувах е пример за това, че искам да снимам в макро режим. Китовия обектив на никона има ли го този режим?

Не, няма такъв режим. Нито пък 55-200 VR. Но със 18-105 VR на 105 мм могат да се правят такива снимки:

Публикувано изображение

Не, няма такъв режим. Нито пък 55-200 VR. Но със 18-105 VR на 105 мм могат да се правят такива снимки:

Публикувано изображение

Нещо по-скромничко като цена, долу горе на това ниво, като обектив..?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.