Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правец 64М, да вярваме или не?

Featured Replies

"Правец ОС"??? Какво по дяволите трябва да бъде това??? :eek: 

• Отговори 351
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не забравяй, че тия снимки вече ги гледахме от линк от по- предните постове.

Вече казах в предния си пост, че не съм ги чел всичките страници на тази тема! Сори за линка, но сега преглеждам EXiF инфото им! А дали е нещо реално или не - времето ще покаже (факт е обаче, че го казаха и по телевизията)! Колкото до тази "Правец ОС" - ако въобще има такова нещо ще е интересно да се види, но едва ли ще е като боза 8 ;)

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Ето на какво инфо попаднах в нета (може да го има в предните постове, но в него пише, че щял да се прави в Тайван по поръчка на собственика на "Правец"):

Цитат:

София. Промо сайт на ултрамодерен лаптоп с марка "Правец" предизвика огромен интерес в социалните мрежи. Сайтът съдържа и поредица от снимки на новия български компютър с уточнението, че това е прототип, а продуктът ще излезе на пазара скоро(вижте снимките в галерията). Реакциите във Фейсбук варираха от "Не ми се вярва да е наистина от "Правец" до "Как мога да го поръчам?". Стотиците споделяния на линка подбудиха дискусии за възраждането на българската индустрия, копирането на чужди технологии и носталгични спомени за първите компютри "Правец". 

Характеристиките на родното технологично чудо включват собствена 64-битова операционна система "Правец ОС", офис пакет, напълно съвместим с Microsoft Office, плейър за филми, обработка на снимки, хиляди безплатни приложения, възможност за тунер за цифрова телевизия, слот за сим-карта за мобилен интернет и още много екстри. Според рекламата, "можете да го притежавате със следните операционни системи: Правец ОС, Android, Chrome, Solaris, Windows 7, Windows 8".

Собственик на сайта pravetz.bg е Бойко Вучев. Той е компютърен специалист и управител на сервиз за лаптопи. Роден е в Дупница през 1972 г. и е завършил Техническия университет в София. Още миналата година подал документи за марката "Правец", която от 1991 г. не е защитена от "Микропроцесорни системи" и тя вече е негова. Лаптопът ще се прави от производители от Тайван, но по поръчка и дизайн на Вучев.

Ето на какво инфо попаднах в нета (може да го има в предните постове, но в него пише, че щял да се прави в Тайван по поръчка на собственика на "Правец"):

Цитат:

Знаем, не ни казваш нищо ново :)

Не ви трябва никакво SEO или подобни.

Няма значение дали ще внасят китайски лаптопи със българско лого или просто си направи реклама на сервизчето!

Просто хващаш някаква човешка слабост -като носталгията на някои по миналото - и те сами кълват!

Особено малките сайтове ,които се чудят какво да пуснат!

Малко се чудя за участието на "Дневник"-ама ще видим!

Та така де-силната маниакалност на някои по комунистическото минало ,беше използвана!

Дали неволно или организирано като рекламна кампания беше направено -ще видим!

Каквото и да е -хубав пример !

Та така де-силната маниакалност на някои по комунистическото минало ,беше използвана!

:offtopic_s: Истината е, че дори тогава всички са били лъгани (както и до днес), че комунизма е съществувал!!! А сега, както и тогава под капака на наименованието "Демокрация", или тогава "Комунизъм" си остава (макар и под друга форма и изява) "Тоталитарния режим" - с тази разлика, че тогава всичко беше (метафорично казано) като завързано куче, а сега като развързано!!! Който както иска така да си ги представя нещата, но положението наистина не е цветущо, както мнозина се самозаблуждават и си вярват на наивността (особено управляващите)! Сега по темата - дали ще се казва "Правец" или ще е с друго име например "Вежен", "GA т.е. Георги Аспарухов", "Левски", "ЦСКА", "Балканче" или "BG" (просто България) и т.н. е без значение - важното е да има нещо българско!

Абе просто им се чудя на големите производители и вносители защо не използваха толкова години тази марка!

Без значение дали за реклама или производство или внос на сглобени елементи и т.н.

Става въпрос за принципите на рекламата и маркетинга ,които както виждаме, ако използват някои човешки слабости, въобще не се нуждаят от много пари или еди си какво!

Случая е много емблематичен!

Ако бях от редакторите на Калдата може би бих попитал за коментар например Кафтанджиев!

• Автор

"Правец ОС"??? Какво по дяволите трябва да бъде това??? :eek: 

Елементарно. Това ще е някоя Линукс дистрибуция, вероятно форк на Ubuntu или даже още по-лесно е да се стъпи на друга българска операционна система - УСУ. Няма да родят нищо ново под слънцето, ще пипнат дизайна, логотата, ще пише на всякъде Правец, ще направят нещо като Правец Стор, което ще е хранилището, библиотеката.

В България има специалисти, които лесно могат да направят това. Нека си припомним и друга българска операционна система - Tilix.

Тааа, няма да е някакъв прецедент. Няма какво да му се чудиш. Ако я поддържат както УСУ, то системата ще работи добре и надеждно. Друг е въпроса като дизайн дали ще успеят. И ми е интересно на коя графична среда ще се спрат...

Абе просто им се чудя на големите производители и вносители защо не използваха толкова години тази марка!

Защото на никого не му е минало през главата.

На мен не е, на теб не е... Чак като се заговори и всички се светнаха... Иначе още докато мислехме, че е шефа, споделих, че не е толкова сложно да се намери ОЕМ производител и да се брандира с Правец, което в последствие се оказа, че точно така са действали.

Ама къснооооо...

За мен е 100% сигурно, че лаптопите с марка Правец ще излезнат на пазара. След този интерес няма как да не се възползват, дори и да нямат пари, то 100% ще има банка, която да е готова да инвестира в подобен бизнесплан.

Също така не мисля, че лаптопите ще са по-зле от редица други марки. както казах, процесорите дали ще са в HP, Dell, Asus или който и там да вземете производител, то те се правят от Intel (и AMD, ама до колкото разбирам Правец с АМД за сега няма да има). Хард дисковете то избора е WD, Seagate и евентуално Hitachi. Пак няма някаква изненада. Не мисля, че някой се притеснява и за RAM-та. Корпуса е на Клево, уж доказан производител. Очакванията са да е ОК и той. Остава дъното, но пък какво толко да го мислим... Батерията изглежда ОК, но и за нея имам резерви. Охлаждането ми е някак си най-интересно. И, разбира се, след като ще го сглобяват българи, дали няма да си оставят ръцете...

И цената, ще е лошо ако тръгнат да търсят големи и бързи печалби само заради името. Цената трябва да е обоснована, а не безумна.

Като се замислим, то и HP и Dell работят на този принцип. Реално погледнато е вероятно лаптопа да излезне читав, но все пак да го видим!!!

Може да е прост компютър но и той си има някаква символна и емоционална стойност!

Аз не бих си купил български бранд не заради качеството а заради лошия за мене символ!

Но за други това ще породи безусловна привързаност !

Така или иначе се икономисаха доста пари за реклама!

Нека да служи за урок на много хора-СЕО и тем подобни!

Наистина показателен пример !

• Автор

пък по бнт говореха с човека зад новия правец

Добре, какво разбрахме? Не е майтап, видяхме го на видео и то от сериозна медия. Разбрахме също, че ще е под 1000 лв. Най-вероятно. Разбрахме също, че мелодията при включване, ще е българската песен Притури се планина. Предполагам при Правец ОС :) Аз мисля, че това са добри новини, не сте ли на същото мнение?

E това Clevo W550EU ще му лепят лепенките Правец64. Да не си помислите, че е нещо различно от Turbo-X на Плесио. ;) Същото шаси, ама ще му турат и некво моднато дистро. Ако ги дават на ниска цена и с дълга гаранция да се замисли човек, ама надали...

Жив майтап е българската журналистика- не случайно я класират на нивото на Бурунди!

Да не говорим за сайтчета !

Да му правиш реклама без да е платил!

Всичко е възможно във България!

Ама -Браво -така трябва-със техните камъни по техните глави!

Просто много на място се случиха нещата във сегашната политическа ситуация!

Но да споделя  нещо -както на наркотик бързо му минава действието -така ще трябва бързо да хванат вълната и да реализират  печалби -иначе със сигурност няма  да има дългосрочен ефект!

Без значение дали е реално или просто е  неволна или нарочна реклама на сервиза

• Автор

E това Clevo W550EU ще му лепят лепенките Правец64. Да не си помислите, че е нещо различно от Turbo-X на Плесио. ;) Същото шаси, ама ще му турат и некво моднато дистро. Ако ги дават на ниска цена и с дълга гаранция да се замисли човек, ама надали...

Ще видим... Да се надяваме, че няма да е излагация! Аз сериозно съм оптимистично настроен и се надявам да стане нещо. Защото, макар и не наше производство реално, то ще е яко да кажеш "Имам лаптоп Правец". И защото ще се отворят работни места за не знам колко човека, но все пак, ще се отворят, нали трябва да ги сглобяват, да се осчетоводява това, да се транспортира. И 20 човека да са, но ще са наши хора :) Може и да е прашинка в един цял океан. Но пък ще се залъгваме, че е "българско" и съм сигурен, че който го вземе, то той ще казва, че е "българско" и ще му се радва. И знаете ли, може би, просто може, да имаме нужда от това. като мотиватор, като катализатор. В един мнооого розов свят ще се намери някой, който да инвестира. Може да се измисли нещо и като за нас. Хард дискове надали ще произвеждаме, процесори абсурд, но все нещичко, нашенско, може и да се зароди. Дали да е някой корпус, дали да е, де да знам... А всички знаем, че имаме умове, имаме хора, които могат да мислят в/у нещата. Имаме програмисти, имаме човешкият капитал. Нямаме самочувствие, капитал, имаме мързел. Не говоря за нещо грандиозно. Няма как да сме конкуренция на водещи фирми, нямам как да произвеждаме ключови компоненти сами, но можем да се борим! Ами иска ми се, знам, че граничи с лудост, ама ми се иска :) Размечтах се....................

И защото ще се отворят работни места за не знам колко човека, но все пак, ще се отворят, нали трябва да ги сглобяват, да се осчетоводява това, да се транспортира.

Аз съм 90% сигурен, че ще поръчват от Клево направо сглобени конфигурации, най-много тук хардовете и RAM да слагат според предпочитанията на клиента. А и няма да имат толкова много продажби, че да не се справят 3-ма човека да инсталират Линукс, пардон Правец ОС и да лепят лепенки на капаците. Абе то и стария Правец едно време си беше краден Apple, ама поне се произвеждаха в България. Не искам да им кобя, ама не вярвам да продават достатъчно, че оцелеят дълго. 90% съм сигурен че до две години ще сме ги забравили.

Ще видим... Да се надяваме, че няма да е излагация! Аз сериозно съм оптимистично настроен и се надявам да стане нещо. Защото, макар и не наше производство реално, то ще е яко да кажеш "Имам лаптоп Правец". И защото ще се отворят работни места за не знам колко човека, но все пак, ще се отворят, нали трябва да ги сглобяват, да се осчетоводява това, да се транспортира. И 20 човека да са, но ще са наши хора :) Може и да е прашинка в един цял океан. Но пък ще се залъгваме, че е "българско" и съм сигурен, че който го вземе, то той ще казва, че е "българско" и ще му се радва. И знаете ли, може би, просто може, да имаме нужда от това. като мотиватор, като катализатор. В един мнооого розов свят ще се намери някой, който да инвестира. Може да се измисли нещо и като за нас. Хард дискове надали ще произвеждаме, процесори абсурд, но все нещичко, нашенско, може и да се зароди. Дали да е някой корпус, дали да е, де да знам... А всички знаем, че имаме умове, имаме хора, които могат да мислят в/у нещата. Имаме програмисти, имаме човешкият капитал. Нямаме самочувствие, капитал, имаме мързел. Не говоря за нещо грандиозно. Няма как да сме конкуренция на водещи фирми, нямам как да произвеждаме ключови компоненти сами, но можем да се борим! Ами иска ми се, знам, че граничи с лудост, ама ми се иска :) Размечтах се....................

E поне дънните платки ако им правят ще е страхотно ! 

Май и аз се размечтах...

Пълен абсурд е цялата работа !

Дълбоко уважавам мечтите ти -но защо например Русия не е лидер във този сектор!

Това е отговора и за България !

Просто само хардуер и софтуер не са достатъчни!

затова съседа ми Л.  след като се занимаваше със софтуер за банкиране и медицински софтуер и хардуер от доста години е в Америка и печели 5 пъти повече

Ко да ти кажа..

Редактирано от IN-VISIBLE (преглед на промените)

Преди 5 години не можехме  и  да  си  мечтаем за някакво  автомобилостроене. Сега имаме завод и се  оказа ,че 80% от колите  в Европа имат  вградени  части произведени у нас.

... нямам как да произвеждаме ключови компоненти сами, но можем да се борим!...  

И защо да няма как JO.С риск да стана досаден ще кажа----освен в Правец сме живяли и в Ботевград (а и на доста други места,но няма значение) Та...Още по ,,Татово,, време знаеш ли какъв завод имаше там (в Ботевград). В ЗПП (завод за полупроводници) имаше нещо като подраздел (или нещо такова) -казваше се ЗИС (завод за интегрални схеми).Баща ми и там е работил и произвеждаха още тогава много ,,електроника,,(общо казано) и всякакви компоненти от такъв тип...Спомням си,че ми е разкавал,че преди да се влезе в помещението се минавало през някакви камери,после се преобличали като нинджи и само очите им се виждали :) -,,Наште,, си правели експерименти като махнат мохасините (сори ако бъркам,но така май им викаха на тези белите ,,шапки,,и ако някои има пърхот блокирали системите)-такава безупречна среда е било.Беше изграден изцяло с Японска технология и беше бъкано с Японци-не само работници,а инженери и т.н.т. Та...мисля и ние Българите сме способно да правим такива ,,части,, Е  може да е с някаква друга техника-не Българска,но съм сигурен,че има такива фирми,които са способни да правят това :)  Важното в случая както казваш е ,,престижа,, и това да има работна ръка :)

Да живее Правец-а :)

How to make a Motherboard - A GIGABYTE Factory Tour Video

В България(и изобщо извън някой части на Азия) не вижда кой би инвестирал в подобен завод. Дали ще са дъна за PC или лаптоп все едно.

Редактирано от Людмил (преглед на промените)

Тя веднъж като е разработена технологията-можеш да сложиш нискозаплатена китайка да дърпа ръчките и да сглобява!

И аз съм програмирал на правец във началото на 80 те години -тогава СИВ беше решил електрониката в соц лагера да се произвежда във малки страни като България и Балтийските републики

Да не вземат някои работници да скачат от покрива на фабриката-както в китай

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.