Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правец 64М, да вярваме или не?

Featured Replies

Все едно всеки друг "производител" си прави всичко сам?

Навремето всичко е било правено тук.

И по-важното, поне част от стойността ще остане в нашата икономика, все пак и 10 да са, но ще се създадат работни места.

Търговията не води до прираст в БВП. Това е просто обмен на парично/стокови потоци. БВП се закрепя от производство, не от търговия. Не може само да внасяш и да продаваш. Никой няма да може нищо да си купи, ако нещо не е произведено и изнесено, та да има пари насреща, с които да си купиш нещо, което е внесено.

А да си сложа розовите очила. Представете си, че потръгне бизнеса. Представете си, че се направи бизнес план и някой реши да инвестира. Дали пък не може пак да се появи малко предприятие, което да произвежда част от детайлите (по-простите), тук, в нашата страна?

Трудно ми е да си представя. Няма никакъв интерес ние да сме производител, а просто да сме вносител. Отдавна се унищожи и разграби сите що има.

Научна фантастика, към този момент е точно научна фантастика, но пък защо да не помечтаем?

Мечтите са хубаво нещо, но не се ядат. Нито може да се мечтае на гладен корем.
  • Отговори 351
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Навремето всичко е било правено тук.

Търговията не води до прираст в БВП. Това е просто обмен на парично/стокови потоци. БВП се закрепя от производство, не от търговия. Не може само да внасяш и да продаваш. Никой няма да може нищо да си купи, ако нещо не е произведено и изнесено, та да има пари насреща, с които да си купиш нещо, което е внесено.

Трудно ми е да си представя. Няма никакъв интерес ние да сме производител, а просто да сме вносител. Отдавна се унищожи и разграби сите що има.

Мечтите са хубаво нещо, но не се ядат. Нито може да се мечтае на гладен корем.

На 4-те цитата, 4 отговора, всеки в отделен ред:

На времето... Да, на времето... все това време... Колко е правено тук, колко не. А сега имаме ли ресурс и възможности за това? Не! Но в световен мащаб сега се работи така, изнася се производството. Знаеш много добре. Търси се евтината работна ръка.

Аз за приръст за БВП ли говоря, или, че може част от оборота да остане в България. Виж, че и не говоря за някакви големи суми... Казах за евентуални 10-тина работни места. Те не са панацея за икономиката.........

От тук идва израза, който използвах, именно "розови очила"... Много добре знаеш какво означава.

Последния коментар е перифразиране на казаното от мен. А аз отразявам реалността, съгласен ли си? Самия израз "научна фантастика" засилва предишния "розови очила".

На 4-те цитата, 4 отговора, всеки в отделен ред:

"Оборотът" всъщност просто ще е разликата между цената на производителя и прекупвача. И ще отиде вероятно за също толкова вносни стоки, понеже сме известни с липсата на адекватно производство. И тока да си плати с тях, парите от ЕРП се изнасят в чужбина.

Като няма прираст - нула лева полза за България. Нищо не сме произвели->нищо не сме изнесли->тънем също така в мизерия. Следователно ми е безинтересно, ако някой ще и задника си да нарисува като лого на шаси, идващо от Китай. Такива Майк, Адибас и т.н не са ми интересни.

И още нещо - в Световен мащаб не знам, но в европейски сме най-големите мизерници в ЕС. Има продукти, производството на което не се специализира в Китай толкова или има и в други държави възможности да се произвеждат, че и пазари. Има и китайски припой, но аз взимам полски и немски, нищо че е по-скъп.

Проблема не е кой произвежда и кой продава, той и Plesio си продава лаптопи с Clevo шасита и надпис Turbo-X.

Проблема е каква ще е поддръжката, да не стане като лаптопите на бурканкомпютри дето още не им беше минала гаранцията и се оказа че резервните части за тях са свършили и никой не ги произвеждал вече.

Проблема не е кой произвежда и кой продава, той и Plesio си продава лаптопи с Clevo шасита и надпис Turbo-X.

Проблема е каква ще е поддръжката, да не стане като лаптопите на бурканкомпютри дето още не им беше минала гаранцията и се оказа че резервните части за тях са свършили и никой не ги произвеждал вече.

Е точно това имам предвид.

Правец ентусиаста няма да е първия, вероятно няма и да е последния опитал се. Въпроса е че доста по-големи фирми са правили подобни не особено успешни опити, но тях никой не ги разнасяше по медиите като осмото чудо на света.

Тъжното е, че историята е с предизвестен тъжен край а с тая кампания ще има разочаровани потребители и то доста.

1000 лаптопа все ще се продадат. Гаранцията им важи само при профилактика 2 пъти в годината (платена). Човека ще си избие инвестицията. Може и да не продаде втори хиляда бройки, но тия предполагам, че ще се продадат.

1000 лаптопа все ще се продадат. Гаранцията им важи само при профилактика 2 пъти в годината (платена). Човека ще си избие инвестицията. Може и да не продаде втори хиляда бройки, но тия предполагам, че ще се продадат.

Силно се съмнявам, че ще има 1024 ентусиаста който да предплатят тия лаптопи и да чакат да дойдат надписани с имената им. То май и първите бройки не са налични а се продават на зелено. 

ВАЖНО: В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ КОМПЮТРИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАЯВЕНИ САМО НА ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОДАЖБА. ПЪРВИТЕ 100 ПИЛОТНИ БРОЙКИ ОТ ПРАВЕЦ64М ЩЕ БЪДАТ НАЛИЧНИ ЗА ДИРЕКТНА ПРОДАЖБА СЛЕД 15.01.2015 Г. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА ПРИТЕЖАВАТЕ ЕДИН ОТ ТЯХ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРЕДПЛАТИТЕ НА ЩАНДА НА ПРАВЕЦ (РИНГ МОЛ - ДО ИКЕА ОТКРИВАНЕ 20-ТИ ДЕКЕМВРИ) ИЛИ ПО БАНКОВА СМЕТКА НА ПРАВЕЦ КОМПЮТРИ ООД, ОБЯВЕНА ПО-ДОЛУ В СТРАНИЦАТА. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВКАТА СА НЕОБХОДИМИ МИНИМУМ 20% ОТ ЦЕНАТА НА ЛАПТОПА.

Ха , то на банки да няма човек доверие , та на някакъв си щанд :) тия като са решили да се занимават с нещо , клиентите ли ще им правят изкуствено дишане . Предварително пари за нещо ....божеее :no-no:

Малеее тоя човек не се спира.

"Голяма част от това което виждате е направено тук (има се предвид в България) клавиатура(освен да е надписана с кирилица не се сещам какво друго), лога и заден капак." Ако това е голямата част от лаптопа какво ли да се очаква да има вътре. 

Добре, че си е пренесъл и музея щото иначе щеше да е доста голичък "щанда"(май преди се говореше за магазин, а не за щанд в столичен МОЛ).

Както чухме почти половината от пилотната серия са предплатени демек капарирани. А тая серия е от 100 бройки.

В момента произвеждаме 100 пилотни бройки, които ще бъдат предложени за продажба в нашия рекламен щанд в SofiaRing МОЛ(до ИКЕА) в началото на януари 2015 г..

Вече е факт.Правец на пазара до месец.

TV7

Факт ама само за Софиянци. кой от провинцията ще си го купи и ще го носи на профилактика в сервиза за да се възползва от 4 годишната гаранция. 

Ай стига вече с това.Колко от големите компании за лаптопи си правят хардуера сами.Нали все от някъде се започва.

Ай стига .....

Ми нема стига щото това е един от основните мотиви на PR кампанията български та български. Да никой не си прави всичко сам дори и Samsung но поне аз не съм чул никой да парадира с националността на изделието си. В случая става дума за откровена лъжа разчитаща да привлече непросветени клиенти.

Ама верно тя цялата държава ни е менте кво семе се огледали в един лаптоп дето е оригинално менте. 

Бойко Вучев и неговият екип работят повече от година по създаването му

И кое създадоха освен логото тоя екип?

По-малко от месец остава до пускането на сто пилотни бройки от първите български лаптопи.

Откровена лъжа. Jar доста отдавна пуснаха също толкова български лаптопи. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

То и за това сме в такова положение.Някой да пробва нещо и всички скачат отгоре му.

нали създателя на тези машини е от нашата страна!това може да нашата малка икономическа революция!пожелавам им успех!аз лично бих си купил!

Никаква икономическа революция не е. Човека се опитва да пробие и толкова. За българската икономика няма голяма файда. Всички чарколяци са в Тайван (или нещо подобно) произведени.

Единственият плюс е че парите дето се дават за сглобяването на чарколяците остават в България, а не са например включени в ценообразуването на някоя друга компания като Ейсър например.

нали създателя на тези машини е от нашата страна!това може да нашата малка икономическа революция!пожелавам им успех!аз лично бих си купил!

Не та знам от къде си, но ако си от Тайван - да от вашата страна е.

Абе вие се хващате за едно нещо и всички нататък си доизвъртат нещата.Нестава въпрос дали е българско или не.Става въпрос за това че една стара марка се възражда наново.Някой е закупил лиценз за нея,някой е направил хардурната конфигурация,някой е конфигурирал да има софтуер за нея.А сега го оплювате.След като сте толкова можещи и знаещи направете го вие.То по лесно е да се оплюе всеки който е направил нещо,и търси начин да си го популяризира.Никой още не го е изпробвал за да говорите.Естествено и аз съм в това число.

Редактирано от Iliyan Georgiev (преглед на промените)

Като стана въпрос за софтуера - кога ще го видим тоя "ПРАВЕЦ ОС"? 

А някъде да е споменавано за такава ОС.

Преди година на сайта им пишеше че лаптопа ще е с Правец ОС, ама сега като гледам сайта им

са променили годината на 20d245777abca64ece2d5d7ca0d19fddb6.png (две хиляди и безкрайност ли да го чета?)

http://www.pravetz.bg/

Редактирано от ined (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.