Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Правец 64М, да вярваме или не?

Featured Replies

Здравейте, извинявайте за снимките и видеото. Не съобразих, че съм сложил само сух текст. Мой пропуск. Премахнал съм само лични данни, серийни номера и PINs. 

Снимки:

http://dox.bg/files/dw?a=6e10cfc9bb

Видео:

http://dox.bg/files/dw?a=3983e59dbb

Благодаря за снимките, ако не възразяваш ще ги преоразмеря и кача в снимка БГ за да са видни директно в темата. 

Дизайна не ми допада, като цяло леко евтин,пластмасов ми седи. Клавиатурата за мен е огромен минус държа на пълноразмерна.

Харесва ми обаче че има възможност да се сваля целия капак с цел лесно почистване на охладителя.

Огромен минус е и липсата на обещаната в първите статии ОС, толкова ли нямаше кой да пипне един Линукс или поне една тема за уйн. да направи.

Евентуално ако в бъдеще пуснат модел с цена под 800 дори 700лв. бих се замислил, но на този етап си имам лаптоп който не е използван от месеци и втори ми е излишен.

Редактирано от П.е.т.ъ.р (преглед на промените)

• Отговори 351
  • Прегледи 46,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте,..............

Здравей.

Като начало благодарности,че си направихте труда да ни запознаете с живи впечатления относно въпросната машина.

Да започнем с окомплектовката. Разбирам, че ви е впечатлило наличието на флашка с драйвери, но ако се замислите няма от къде другаде да ги вземете. Всеки друг производител има сайт който нито можете да счупите нито да изгубите ивинаги можете да достигнете за даси вземете нужните драйвери докато тука май не е точно така.

Корпуса.

Сам сте установили недостатък, а има и други в сравнение с аналогични машини на други марки.

Стартиране.

Идва с инсталиран лицензиран Windows 8.1, като лиценза може да се увеличи безплатно до 12 месеца. 

Това е леко непонятно за мене. Как хем е с лицензирана ОС хем лиценза може да се удължи безплатно за 12 месеца. Поне аз не съм чувал за такова животно. Ако получиш лицензиран Windows то той е лицензиран за винаги. Преди имаше един опит за годишни абонаменти, но Майкрософт отдавна го изоставиха.

Но за хората, които имат бизнес и им се налага да използват лицензиран софт

Интересно какъв друг ЛИЦЕНЗИРАН софтуер има качен който отбелязвате като предимство? Май става дума за безплатен софтуер. Цитираният от вас офис пакет е такъв освен ако не разполагате с Professional версията.

Портове.

Сам сте установил че са леко оскъдни но като цяло при подобен клас лаптопи е така, въпреки че модел с който по късно ще направя леко сравнение има повече.

Конфигурация.

Като цяло няма да я коментирам, само неща който правят странно впечатление.

Наличието на SSD с такъв размер още повече при наличието на конвенционален диск буди леко недоумение. SSD дисковете дават бонус в скоростта при изпълнимите файлове или иначе казано там където са инсталирани ОС и програмите. При липсата на по-прилично видео на тази машина нямам как да говорим за тежки(обемни) игри и сериозен софтуер. та иначе казано в случая и 128GB SSD щеше да върши същата работа а цената би трябвало да слезе с едни 300-400лв поне. 

Леко недоумение буди Seagate ST500LT012 500GB, SATA-II предполагам става дума за правописна грешка.

Също така Samsung SSD 840 EVO 500 GB, SATA-III въпросното SSD е с mSATA интерфейс а не с SATA III.

И не на последно място с какво смятате да натоварите тези 16GB памет?

За българите и китайците

Понеже аз съм един от изказалите се доста негативно до момента смятам за нужно малко да ви осветля, защото явно не сте схванали идеята на постовете. Не няма нищо лошо в това някой да се опитва да възроди дадена марка или да наложи нова такава. Напротив е повод за уважение, но когато яхането на носталгичната вълна и експлоатирането на стара слава за да се трупат дивиденти и малоумието на тези дето се водят за IT журналисти в България позволи правенето на невероятно мащабна и безплатна PR кампания, а мен лично подобни тарикатлъци ме дразнят.

Сега за брандирането. Това че ябълките били брандирани фокскони просто не знам как да го коментирам. Това, че ябалката са измислили устройство което са проектирали и след това са си избрали кой да го произведе не е брандиране. Когато отидеш в някой завод и ти дадета нещо което произвеждат стандартно за други марки и ти дадат възможност да сложат твоето лого върху него това се нарича брандиране. В те тоя случай ти си си спестил едни средства за разработка и проектиране а взимаш нещо измислено от друг и го представяш за свое......

Сега относно покупката.

Ето един пример 

Toshiba Satellite S50-B-150, 

Core i7-5500U (up to 3GHz),

8GB, 

1TB, 

15.6" FullHD, 

AMD Radeon R7 M260 2GB, 

no ODD, 

HD Webcam, 

BT 4.0, 

USB 3.0, 802.11ac, 

Windows 8.1, 

S ilver, 2 yr

та това нещо е с препоръчана от вносителя крайно-клиентска цена от 1739лв с и ДДС.

Да има само 8 рам и няма SSD но ако се добавят цената става съизмерима с тази на Правеца. Даже си има и не лошо видео, клавиатура с подсветка и гравирана кирилица която също свети. Ос е лицензирана за винаги. Няма да коментирам гаранцията на Тошиба която дава възможност за замяна при открадване, счупване и заливане вероятно неща който Правеца няма как да си позволи да поеме.

Та в крайна сметка с тази цена това не е лаптоп който бих препоръчал на който и да е от моите клиенти. Даже и не ме интересува дали и колко дилърска отстъпка ще получа. По важното е клиента да получи нещо което си заслужава за парите който дава. Бюджет от 2000+лв е доста сериозен за 98% от населението иначе нямаше да се роят боклуци за по 500лв каквито Правец не предлага, не защото не искат и не защото държат на качеството и името си а просто защото нямат сили.

В България има няколко големи фирми които се занимават с внос от 15-20 години и тези фирми разполагат с ресурс с който ако подобно начинание имаше смисъл много отдавна щяха да го реализират, но там има хора който анализират, че за нашия пазар това е изгубена кауза.

Същото беше и с Мултидрама. Решиха да правят IT супермаркети е видяхме да къде я докараха. При технобакалиите е друго там между телевизорите, печките и хладилниците лъзгат и по някое лаптопче, но това не им е основната дейност. 

Искрено се надявам да съм лош пророк но за съжаление очаквам подобна съдба и за начинанието на господин Вучев. Народа отдавна го е казал "На гол тумбак, чифте пищови."

Здравейте, аз също Ви благодаря за отделеното време (Ние се познаваме, но ще продължа на "Вие"). От части зная, защо е такова мнението Ви и някога беше такова за други проекти. Знаете, че не е свързано с някакви технически аспекти, а с начина по който Вие разбирате бизнеса. Няма да Ви отговарям или да споря с Вас, защото не ми е такава целта, още по-малко да хваля колко е отличен Правеца, при положение, че не е. Пък и една такава полемика, ще се превърне в реклама, а целта беше просто хората да имат информация. Във съвсем друга сфера съм и реклама на Бойко Вучев не ми е приоритет. Ще съм Ви благодарен за нещо друго и то е наистина важно за мен, дайте вашето мнение къде според Вас се намира Правеца на бойното поле. От поста Ви съдя, че е на дъното, пълен боклук. Смятам, че едва ли мнението Ви е толкова крайно и няма нищо по-лошо на българския пазар от този продукт. Но дори така да е, ще съм Ви благодарен да го категоризирате някъде. Споменахте клиенти, простете ми за искреността, но точно това е проблема, уви... Баницата не е безкрайна, а информирани клиенти никой не обича (Тези думи не са мой, едва ли помните...но все пак   :) ). Останете със здраве! 

Редактирано от Todorov PL (преглед на промените)

Защо не направите сравнителни синтетични тестове с други хардуерносъизмерими машини. От това по-добро предстаяне - здраве.

А като казват - "пред фактите и боговете мълчат"

..........

Не помня да съм казвал такова нещо за Правеца :) Най-малкото нямам такова право след като не съм го виждал на живо. Определено цената не ми харесва. Влиза в категорията не особено качествени изработка и материали компенсирани с набутването на висок клас части. 

Мога да изкажа мнението си за този който дадох за сравнение. Специално познат иска да си взима от същата серия не с i7 а нещо още по бюджетно в ценовия диапазон от 1300-1400лв и съвета ми е да не рискува. Определено не е от машините който да препоръчам.

На дъното на класацията за лаптопи са едни смешни машини от по 500лв с толкова умрели процесори, но пък с 4GB памет и 500gb-1T дискове и хората се лъжат. Даже мобилен оператор с план за интернет ги раздаваше за по 200лв по едно време. Няколко такива машини са минали от различни марки и всичките са нямам думи и няма как да е друго яче. Нямам как да се очаква нещо повече от лаптоп струващ на половината на приличен смартфон. За съжаление и уважаваната от мен марка Dell и тя има такава машина и също така въпреки уважението ми към марката не съветвам никого да си купува нещо подобно на който и да е производител. 

Конкретно на вашето питане къде го поставям Правеца. Отново да подчертая субективно мнение при положение че съм го пипал е, че не е нищо повече от масово предлаганите бюджетни решения. В този кюп са сходните предложения на всички марки за който се сетите и за да има някакъв шанс да се бори в тази категория при положение че няма сервизна мрежа която може да се конкурира с когото и да е от останалите играчи би следвало да се опита да блесне поне с цена, но и това не се случва. Единствения плюс е персонализирането с име и номер и светещото лого, но това някак си не ми е достатъчно поне лично на мен. 

Относно информираните клиенти твърдението ви не е съвсем вярно, аз ги харесвам и не само това държа аз да ги информирам в достатъчна степен и да направят своя избор по този начин. Предизвиквал съм доста изненадани погледи и в мой служители когато имах такива, и у клиенти в опита си да не им похарча всичките предвидени за покупка средства. Винаги се опитвам да предлагам най-оптималното решение. Точно в предния си пост изтъкнах две неща който са меко казани странни като решения в точно тази конфигурация на Правеца. Оставам с впечатлението за поредния маркетингов трик да се напишат някакви неща като параметри за да се впечатли клиента от големи цифри, а реално да са пари хвърлени на вятъра който така или иначе в тази конфигурация не са от особена полза. В случая с Правеца това е големината на SSD-то обема на рам-а. В случая по някаква причина са ви върнали 100лв заради по малкия диск, ако икономисат още толкова от рама и около 500 от SSD-то, то това означава че тази машина ще влезе в ценови клас около 1500 и с наличието на такъв процесор и матрица би била по-лесно преглъщаема хапка.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Здравейте, аз също Ви благодаря за отделеното време (Ние се познаваме, но ще продължа на "Вие"). От части зная, защо е такова мнението Ви и някога беше такова за други проекти. Знаете, че не е свързано с някакви технически аспекти, а с начина по който Вие разбирате бизнеса. Няма да Ви отговарям или да споря с Вас, защото не ми е такава целта, още по-малко да хваля колко е отличен Правеца, при положение, че не е. Пък и една такава полемика, ще се превърне в реклама, а целта беше просто хората да имат информация. Във съвсем друга сфера съм и реклама на Бойко Вучев не ми е приоритет. Ще съм Ви благодарен за нещо друго и то е наистина важно за мен, дайте вашето мнение къде според Вас се намира Правеца на бойното поле. От поста Ви съдя, че е на дъното, пълен боклук. Смятам, че едва ли мнението Ви е толкова крайно и няма нищо по-лошо на българския пазар от този продукт. Но дори така да е, ще съм Ви благодарен да го категоризирате някъде. Споменахте клиенти, простете ми за искреността, но точно това е проблема, уви... Баницата не е безкрайна, а информирани клиенти никой не обича (Тези думи не са мой, едва ли помните...но все пак   :) ). Останете със здраве! 

От 15 октомври до момента единствено вие твърдите че притежавате подобна машина (вижте първия пост). Това за мен е силно съмнително

Вие споменавате някакъв шоурум в който вероятно има няколко демонстрационни машини. И до тук с наличните бройки.

Освен това с 4Г памет и 1300 точки дисплей този лаптоп за мен директно минава в ниския клас независимо от процесора си и т.н.

• 1 месец по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Не мога да изтегля снимките и видеото. Иначе за тошибата, съмнявам се че има такава гаранция, имам същия модел, можеш ли да ме светнеш?

............ Иначе за тошибата, съмнявам се че има такава гаранция, имам същия модел, можеш ли да ме светнеш?

Само, че има една подробност. Регистрацията на продукта трябва да се направи онлайн да 14 дена от покупката. Тази гаранция би трябвало да е за всички лаптопи на Тошиба е освен онези дето, ако се счупи хем ще ти го поправят, хем ще ти дадат още един нов.

"NO MATTER WHAT GUARANTEE"

• 3 месеца по-късно...

IPS екран, матов? Не виждам да с нещо по-добър от Zenbook серията, но за сметка на това е по-скъп. http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=ASUS+ZenBook

Има ssd и то 512гб.

• 5 месеца по-късно...
преди 2 часа, ined написа:

Всички компоненти за устройствата се доставят от Тайван, а самото им сглобяване се случва в България. през сайта на компанията ще може да се поръчва и нов геймърски компютър, който ще е със завишени параметри. Той ще разполага с 8-ядрен процесор на Intel, а на самия уебсайт ще има конфигуратор, така че купувачите да могат да изберат компонентите, които предпочитат за него. Те и у София сглобяват с вносни части от Тайван. Що няма компютър София? Голяма реклама, че е сглобен у Правец. После какви драйвери ще му търсиш? В сайта на Интел или в сайта на Правец?

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 10 минути, nikolela написа:

Всички компоненти за устройствата се доставят от Тайван, а самото им сглобяване се случва в България. през сайта на компанията ще може да се поръчва и нов геймърски компютър, който ще е със завишени параметри. Той ще разполага с 8-ядрен процесор на Intel, а на самия уебсайт ще има конфигуратор, така че купувачите да могат да изберат компонентите, които предпочитат за него. Те и у София сглобяват с вносни части от Тайван. Що няма компютър София? Голяма реклама, че е сглобен у Правец. После какви драйвери ще му търсиш? В сайта на Интел или в сайта на Правец?

На колко годни беше? Компютър София може да няма, но има автомобил София и дори повече от един модел. Има кораб София и Русе, които са базирани във Виена или някъде там, доколкото знам, а само лятото щъкат насам с германоезични туристи. А стига с тая София. И аз като много други съм почнал с Правец 82 и 8Д. Мога да кажа, че навремето компютъра не бе това, което е днес. В смисъл, че се сливаш с машината. Днес се сливаш с Windows,  в миналото просто трябваше да бъдеш и програмист, за да може да работиш. Днес и сульо ще ти подкара писито. Навремето малко трудно :) Те затова Правец е марка, а не град или някакво измислено име. Ще я обърна н аполитика, но по времето на Правец, България имаше по-голяма индустрия от Гърция и Турция, взети заедно! Подигравките не са уместни!

Те вече правиха стационарни за Vivacom. Казват се BelTel. Който не ги е пробвал- той не е изревал :D

• 2 седмици по-късно...
преди 2 минути, pconline написа:

Правец" пуска геймърски "звяр"

бързайте да не свършат.

Пак ли, те и телефон, геймърски лаптоп... Пък досега не съм видял нищо на живо :)

Явно тоя си поръчва по 1-2 шасита колкото да зарибява хората  и с това му се изчерпва асортимента :) Със същия успех може да се направи лаптоп с име Калдата  64  и да са налични 2  бройки  за реклама. Нито някъде се продават нито пък  реклама има на тия продукти.

pconline - ти си най-големият критик за всичко,и най вече в тази тема.Защо разлалваш кучетата ,та пак да се почне.

„Правец” планира да произвежда продуктите си в България

Някога, но не сега...

Цитат

суперкомпютър, вместен в 14-инчов екран, тежи два килограма. Той е с 6 GB видеокарта, 6-то поколение i7 процесор, който е 8-ядрен. Поддържа до 32 GB RAM и 3 TB SSD. Това е доста голяма машина, която е за геймъри. Става и за видеообработка.

Цитат

Много сме доволни от продажбите. Направихме много продажби на телефона. Въобще не сме очаквали такъв бум.

Ъ?

Цитат

Имате ли амбиция един ден да произвеждате в България?

Да, това е един от проектите ни – и софтуерно, и хардуерно производство. Все още това са само планове. Имаме планове и за лаборатория, която да тества, да прави иновации.

Цялата статия:

https://money.bg/business/pravets-planira-da-proizvezhda-produktite-si-v-balgariya.html

на 27.02.2016 г. at 22:11, Iliyan Georgiev написа:

pconline - ти си най-големият критик за всичко,и най вече в тази тема.Защо разлалваш кучетата ,та пак да се почне.

А нещо не вярно да съм казал? Или може би съм сбъркал в прогнозите който съм дал? Ще се радвам да ме опровергаеш ти или който и да е. Дразня се от спекулирането с "българското" в което няма нищо българско, а се разчита на ловене на ....... И най-вече неграмотни "ИТ" журналисти правещи безплатна реклама на "българското" разбирай китайско. Сега пък и телефон! Всеки ден се цитират кой от големите фирми какви загуби реализира а нашия с чифте пищови на гол тумбак ше изтепа всичките. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• 1 година по-късно...
на 22.06.2017 г. в 23:11, pconline написа:

Е айде пак :)

Първият в света „направи си сам“- смартфон е български „Правец“

Евала на господин Вучев..... няма спирка 

Странно ми е, ако някой въобще вярва все още в подобни глупости. И лаптопа и телефона никой не ги купува. Да не говорим, че като качество и цена са просто пълни боклуци.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.