Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Тук има нужда от лека поправка.

[*]от ISO100 до ISO1600 e 4 стопа разлика в експозицията, не 5. т.е. Ф22, 1/100s ИСО 1600 е еквивалентно на F/5.6, 1/100s, ISO 100.

[*]между 4 и 8 са 2 стопа тоест F/4,1/100s ИСО100 = F/11, 1/25s, ISO200 или F/8, 1/25s, ISO100

Аз съм зле с математиката, простено ми е :)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

То странното е, че с абсолютно еднакви настройки и на двата фотоапарата (и на двата исото са го направили ръчно на 100), показва на неговия F2.8, а на другия F8.0

А още по-странното е,че това е без зуум, а при максимален оптичен този с F8.0 показва F4.0 което според мен е някаква грешка в софтуера?! Ще го накарам да прати снимки и от двата да видите в Exif-а дали не са пропуснали някоя настройка?!

Грешка в софтуера едва ли има. По-скоро вие нещо сте се объркали.

• Автор

Грешка в софтуера едва ли има. По-скоро вие нещо сте се объркали.

А колегата и неговия приятел са тествали! Аз нямам в момента достъп до фотоапаратите да видя какво са правили :)

Между другото за този модел турбо сапунер не му ли даваха от F2.8 до F4.4 по документи: http://www.dpreview.com/news/2009/7/27/panafz38

• 18x optical zoom 

• 27 - 486mm (35mm equiv.)

• f=4.8-86.4mm 

• F2.8 - 4.4 

• LEICA DC VARIO-ELMAR

• 11 elements in 8 groups (3 Aspherical Lenses / 2 ED lenses)

Пък и е много странно, че без зуум показва F8.0 а при макс оптичен F4.0 - не би ли трябвало да е обратното, като се има в предвид, че са задали исото ръчно на 100?!

Здравейте купих нов фотоапарат от  тъй наречените сапунерки canon powershot sx 240 hs   но имам чувството че прави снимките леко мъгливи сякаш не са фокусирани добре снимам на режим auto. съдя по това от стария фото апарат който е canon powershot a 430 при него снимките стават по добре от новия и той на режим auto. Дали е от фотоапарата или просто толкова си може.

Здравейте купих нов фотоапарат от  тъй наречените сапунерки canon powershot sx 240 hs   но имам чувството че прави снимките леко мъгливи сякаш не са фокусирани добре снимам на режим auto. съдя по това от стария фото апарат който е canon powershot a 430 при него снимките стават по добре от новия и той на режим auto. Дали е от фотоапарата или просто толкова си може.

Направете една проба, намерете светло място с голям контраст между обектите, насочете камерата към обекта, натиснете наполовина бутона за снимка и не го пускайте (иска малко тренировки) и след като видите контрастна картина на екрана натиснете бутона до края. И кажете какъв е резултата

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Покажи някоя снимка да видим. Но в пълен размер, и необработвана.

Направете една проба, намерете светло място с голям контраст между обектите, насочете камерата към обекта, натиснете наполовина бутона за снимка и не го пускайте (иска малко тренировки) и след като видите контрастна картина на екрана натиснете бутона до края. И кажете какъв е резултата

точно така снимам, не говоря само една снимка да е мъглива а всички са еднакви, за момента не мога да снимам защото съм го върнал в магазина за рекламация, сега ще сложа снимки.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

точно така снимам, не говоря само една снимка да е мъглива а всички са еднакви, за момента не мога да снимам защото съм го върнал в магазина за рекламация, сега ще сложа снимки.

Пълен размер и без никакво редактиране. Какво мислите можем да ви кажем по малката снимка?

а това е от А430

Публикувано изображение

Пълен размер и без никакво редактиране. Какво мислите можем да ви кажем по малката снимка?

как в пълен размер? копирам URL  на снимката от снимка бг и го слагам тук нищо не съм редактирал.

а това е от А430

как в пълен размер? копирам URL  на снимката от снимка бг и го слагам тук нищо не съм редактирал.

а това е от А430

Не знам как става на този сайт, но за да можем да ви кажем повече ни трябва оригинала

мисля че тук се виждат в пълен размер

на линка в снимка бг

Ами имате предвид сайта - не, поне аз не мога да ги видя в пълен размер

като отвориш снимка сайта има едно плюсче над снимката като го натиснеш и се вижда мисля в пълен размер

като отвориш снимка сайта има едно плюсче над снимката като го натиснеш и се вижда мисля в пълен размер

Мисля че мога да се ориентирам в един сайт :) Не, това не са оригиналите. И за да сте сигурен снимайте навън, слънчево, контрастна картина. В мола трудно може да докарате такава тестова постановка

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Извинявай ако съм те обидил но не е нарочно. ок като ми го върнат от рекламация ще пробвам пак и ще видим но ми прави впечатление че А430 и на закрито прави снимките по добри

Извинявай ако съм те обидил но не е нарочно. ок като ми го върнат от рекламация ще пробвам пак и ще видим но ми прави впечатление че А430 и на закрито прави снимките по добри

Това зависи от много неща. Като начало в какъв режим снимате, с какви настройки на ИСО, скорости, компресия на файлове и т.н.

и на двата апарата снимам в режим авто при еднакви настройки

Не, щом снимате на автоматично оставяте процесора на фотоапарата да прецени. И в 99% от случаите настройките не са еднакви. Да не говорим че и камерите са различни, което прави нещата още по-различни. Освен това за да можете поне малко да ги сравнявате трябва да снимате една и съща сцена с двете камери, в едно и също време

като го взема ще снимам един и същ обект по едно и също време и пак ще коментираме

Винаги, с всеки нов фотоапарат (а съм сменил доста :) ), съм правел в началото по-лоши снимки, отколкото с предишния. Докато му свикна.

Canon A430 е най-ниския клас, и е оптимизиран за снимане в Авто режим. Докато SX серията има и ръчни режими, и се предполага, че собственикът му ще е запознат с тях, и ще ги ползва.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор

Така да си дойдем на думата за фотоапарата на колегата и този на приятеля му! Днес ги донесе и набързо направих снимки на вр.Червен преди да се скрие съвсем слънцето. Преди това прегледах настройките и на двата в режим "А" и са еднакви, но наистина на тоя новия (дето е на приятеля му) пише на дисплея F8.0

Ето снимки:

Тези двете са без зуум (отляво е снимка от фотоапарата на колегата, а отдясно е на приятеля му):

Публикувано изображение     Публикувано изображение

А тези са с максимален оптичен зуум т.е. 18х (пак отляво е от фотоапарата на колегата, а отдясно на приятеля му):

Публикувано изображение     Публикувано изображение

Прегледах EXIF-а на снимките и на тези двете дето са от фотоапарата на колегата пише Aperture F3.2 и FNumber 3.2 на тази без зуум, а на другата с макс оптичен пише Aperture F4.4 и FNumber 4.4

До като при снимките от фотоапарата на приятеля му пише съвсем друго: Aperture F8.0

FNumber 8.0 (на снимката без зуум) и Aperture F8.0 и FNumber 8.0 (на снимката с макс оптичен)! Странно е но при този на приятеля му тези стойности не се променят! Надявам се от EXIF-а да се открие дали има разлика в настройките между двата, защото в менютата им е абсолютно еднакво настроено?! И въпреки това между снимките почти не виждам разлика освен малко по-тъмно и по-светло между тях! За фокусирането няма нужда да споменавам, че не е както трябва, защото бързах заради скриващото се слънце, пък и снимах от ръка!

...

Доколкото видях от EXIF-а и на двата сте били на Aperture Priority. Това означава, че вие изрично сте нагласили блендите на 3.2 и 8 съответно. И да подчертая изрично не значи съзнателно. Съответно обаче ти като зумваш, апарата  ти не може да подържа 3.2 на целия рейдж и апарата го променя. Докато 8 може и си го оставя.

• Автор

Там е работата, че в менюто не видях настройка на Aperture Priority в режим "А" и нищо не съм нагласял! Пък още по странното е, че и двата са с еднакви настройки (поне като сравнявах менютата им всичко е едно към едно)?! Не знам защо е тогава разликата между двата - нали всичко им е едно към едно и като апарат, и като настройки в менюто?!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.