Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Като стана на въпрос за сенници - този ще стане ли за моя 18-55 IS ii Цък ? Гледах и във Фотосинтезис, но не видях такъв там!

щото е особено китайски. Би трябвало да стане... ама при 5-6 пъти по-евтин от оригиналния, знам ли...

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

щото е особено китайски. Би трябвало да стане... ама при 5-6 пъти по-евтин от оригиналния, знам ли...

Бе той че ще се навие е ясно, но да не слага разни сенки..

Пламене, парите не са много, но така по картинка никой не може да ти каже дали няма да прави винетки

Бе той че ще се навие е ясно, но да не слага разни сенки..

Пламене, парите не са много, но така по картинка никой не може да ти каже дали няма да прави винетки

Аз това имах предвид. Другото е - сега не знам специално за този, ама моя сенник отвътре е с велур против отражения, а ментетата му са си пластмаса и лъщи. И не на последно е здравината - а сенниците като се слагат в чанти и т.н се деформират и тогава може да почне да влиза в кадър - но този за щастие е малък, а и кръгъл - т.е. конструктивно трябва да е по-малък от нужното. Още една причина да не харесвам обективи дет се въртят отпред...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Е то този по име трябва да е оригиналния, но пишат, че е за обектив 28-80 http://magazin.photosynthesis.bg/offer/243901027001.html

прочети целия текст, пише и 18-55

• Автор

Значи трябва да е този оригиналния! Дано лятото като има повечко работа да се сетя да си взема един, но първо ще гледам да си взема комплекта с градиентни филтри плюс още един държач и адаптер за апарата на дъщеря ми!

Значи трябва да е този оригиналния! Дано лятото като има повечко работа да се сетя да си взема един, но първо ще гледам да си взема комплекта с градиентни филтри плюс още един държач и адаптер за апарата на дъщеря ми!

Можеш да го вземеш по-късно. И какви са тези филтри? Вземи си един х6 или х10 и си в бизнеса, по-рядко ще ти се налага са спираш само 4 или 16 пъти светлината

О, да, иначе става кофти, аз както съм с изрязан..... :)

Ти си с изрязан точно щото не се върти. За широк лалето е правилната форма, но няма как да сложиш лале на въртящ. Така че видиш ли широкоъгълен с конус а не лале - значи се върти отпред :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

... И какви са тези филтри? Вземи си един х6 или х10 и си в бизнеса, по-рядко ще ти се налага са спираш само 4 или 16 пъти светлината

За тези става въпрос: Стартов пейзажен комплект за Cokin-P  но сега е изчерпана промоцията, но може пак да има такава след време!

За тези става въпрос: Стартов пейзажен комплект за Cokin-P  но сега е изчерпана промоцията, но може пак да има такава след време!

СПоред мен от тях ще имаш нужда само от един - от сив, х4. И градиентни филтри не се ползват толкова често, по-добре се замисли за поляризационен. Според мен има по-голямо приложение.

Макар че до момента имам почти 7к кадъра с новата камера без филтър и са доста редки случаите в които смятам че един филтър би бил полезен

Попаднах на тази тема:  Неутрални градиентни филтри, и за това се замислих за такива филтри! :)

Пламене, задай си въпроса колко пъти ще снимаш такива кадри. 1 от 100, 1 от 500... помисли си зали си заслужава в този момент такъв разход

• Автор

Не съм тръгнал да купувам, но е хубаво да имам поне един два! Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Не съм тръгнал да купувам, но е хубаво да имам поне един два! Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Не точно. За сенника има една едра резба и се завива на (обикновено) около четвърт оборот отвън на обектива. Филтрите се навиват на една много фина резба, която е от вътрешната страна на обектива. Тези квадратните се ползват като се навива на мястото на филтър един преходник, за него се монтира държача в който се слагат обективите

• Автор

Мисълта ми беше ако се завърти при фокусиране (или е само при промяна на милиметрите) да не се налага пак да го нагласям филтъра! И кои са по за предпочитане тези квадратните или кръглите с резба?

Мисълта ми беше ако се завърти при фокусиране (или е само при промяна на милиметрите) да не се налага пак да го нагласям филтъра! И кои са по за предпочитане тези квадратните или кръглите с резба?

Ще се налага. Не знам дали твоя обектив е с външно фокусиране т.е. се движи напред-назад при фокусиране, но принципа е че поне зума трябва да го направиш предварително. Иначе казват че правоъгълните, защото били по-качествени, но има проблем с примерно поляризационните, които се въртят за да нагласиш подходящото подтискане на поляризирана светлина

Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Няма как градиентен филтър да е кръгъл на резба, защото очевидно хоризонта винаги ще ти е на различно ниво, в зависимост от избрания кадър. Те затова са правоъгълни да можеш да си го нагласяш нагоре-надолу - иначе е по-гадно да е далече, защото е по-податлив на вътрешни отражения и други проблеми.

Сенника (за повечето обективи, вкл за твоя) не се навива на резба, а на отделен байонет на външната част на обектива, за разлика от резбата дето е на вътрешната.

Адаптера на градиентните филтри е на резба.

Това че предната част на филтъра ти се върти е гадно, защото и филтъра ще се върти с него, независимо как е закрепен.

Ще се налага. Не знам дали твоя обектив е с външно фокусиране т.е. се движи напред-назад при фокусиране, но принципа е че поне зума трябва да го направиш предварително. Иначе казват че правоъгълните, защото били по-качествени, но има проблем с примерно поляризационните, които се въртят за да нагласиш подходящото подтискане на поляризирана светлина

Външно фокусиране и то с въртене...

Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него)

http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camera-with-a-1458x-zoom-lens/

Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него)

http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camera-with-a-1458x-zoom-lens/

Да се има предвид, че: "Published on April 1, 2015" :cool:

На линия съм. Определено щях да избера този модел, стига да беше истина.

• Автор

На линия съм. Определено щях да избера този модел, стига да беше истина.

Е, пак 83х оптичен си е изкушение, но лично аз предпочитам да си взема един дълъг стабилизиран обектив за Канона ;)

п.с.Капитане, във Фейсбук бяха написали, че 1-ви Април е най-големия празник на всички политици! :D

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Аз това имах предвид. Другото е - сега не знам специално за този, ама моя сенник отвътре е с велур против отражения, а ментетата му са си пластмаса и лъщи. И не на последно е здравината - а сенниците като се слагат в чанти и т.н се деформират и тогава може да почне да влиза в кадър - но този за щастие е малък, а и кръгъл - т.е. конструктивно трябва да е по-малък от нужното. Още една причина да не харесвам обективи дет се въртят отпред...

Да и на мен ми направи впечатление, че китайските са твърде лъскави, а оригиналните на Канон са по матови. Но разликата в цената е 8-10 лв. за китайски и 40лв. за оригинал. :)

Ти си с изрязан точно щото не се върти. За широк лалето е правилната форма, но няма как да сложиш лале на въртящ. Така че видиш ли широкоъгълен с конус а не лале - значи се върти отпред :D

Не са ли конусни и за дългите зумове. До колкото си спомням за моя 55-250, който не се върти при фокусиране и зумиране,  също е конус. Или греша?

п.с.Капитане, във Фейсбук бяха написали, че 1-ви Април е най-големия празник на всички политици! :D

Ако питаш мен, той празника за политиците е целогодишен. :D

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Да и на мен ми направи впечатление, че китайските са твърде лъскави, а оригиналните на Канон са по матови. Но разликата в цената е 8-10 лв. за китайски и 40лв. за оригинал. :)

Всеки си решава за себе си. Аз просто посочих, какво получаваш за тия 5х пари отгоре, освен примерно надписа Made in Japan. За моя основен обектив цената на сенника е по-друга и пак не се замислих за миг. Би било и смешно, предвид на какво го слагам.

Не са ли конусни и за дългите зумове. До колкото си спомням за моя 55-250, който не се върти при фокусиране и зумиране,  също е конус. Или греша?

Точно затова споменах "широк" няколко пъти :) При телеобективите просто геометрично няма смисъл от лале, щото сенника може да се направи достатъчно дълъг. Ако е лале щеше да е гигантски, а допълнителната полза никаква. Лалетата имат смисъл до към 50мм на фулка или съответно зум лещи, чието начално фокусно почва от преди това. А твоя обектив е AF-S тоест 55мм = 88mm, което е доста дълго и сенника е проектиран съответно за него.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.