Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Властта опорочава ли...?

Featured Replies

Казват, че властта опорочава хората.

Как точно опорочава властта ? Всеки, който има власт ли е опорочен?

• Отговори 117
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Как точно опорочава властта ? Всеки, който има власт ли е опорочен?

Малко хора, придобили власт, остават некорумпирани, справедливи  и благоразумни.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Малко хора, придобили власт, остават некорумпирани, справедливи  и благоразумни.

Това ми е пределно ясно, затова и зададох въпрос - как точно опорочава впластта?Над какво човек трябва да има власт, за да бъде опорочен.  

• Автор

Това ми е пределно ясно, затова и зададох въпрос - как точно опорочава впластта?Над какво човек трябва да има власт, за да бъде опорочен.  

Независимо дали над хора или над животни, когато човек има власт, той показва най-добре своята същност и пороци.

Независимо дали над хора или над животни, когато човек има власт, той показва най-добре своята същност и пороци.

Демек, няма не опорочени хора... всъщност никога не е имало. Така го разбирам аз. ;)

• Автор

Демек, няма не опорочени хора... всъщност никога не е имало. Така го разбирам аз. ;)

Казах, че малко  от хората, придобили власт, остават неопорочени.

Можеш да поровиш в миналото, или да се огледаш около теб, за да се увериш дали е така или не.

Казах, че малко  от хората, придобили власт, остават неопорочени.

Можеш да поровиш в миналото, или да се огледаш около теб, за да се увериш дали е така или не.

Щом караш дубитъка да се мъчи, значи го товариш със своята власт. Когато кажеш на кучето да седне, това е заповед и то прави това, което властващия му казва. Изниква въпросът - властта е зла или добра дейност?

Над какво човек трябва да има власт, за да бъде опорочен.

Задай въпросът наопаки и отговорът ще дойде от само себе си, т.е.: Над какво човек трябва да има власт, за да НЕ бъде опорочен?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Автор

Щом караш дубитъка да се мъчи, значи го товариш със своята власт. Когато кажеш на кучето да седне, това е заповед и то прави това, което властващия му казва. Изниква въпросът - властта е зла или добра дейност?

Да, в общи линии ...ДА.

Ако чрез властта която имаш, правиш добро, тогава е добра дейност. Ако властта ти води до насилие, е зла дейност.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Да, в общи линии ...ДА.

Ако чрез властта която имаш, правиш добро, тогава е добра дейност. Ако властта ти води до насилие, е зла дейност.

Спамите във форум, модератор Ви отнема правата за публикуване - той прави добро. Ами тогава? ;) - неизбежно той е опорочен от своята власт. А ние чрез спам в дадена тема, помогнем на някого.Как да отсъдя, че именно даден модератор е опорочен.Мога да дам и друг пример, но мисля, че това не граничи с правилата на форума.

Аз лично съм наясно.

1. Жребий

2. Избори

3. Насилие

Хм, за това дали някой и колко е наясно, ще спорим в нова тема, която може да наречем: "Егото - самозаблуда преди всичко, дори и преди себе си".

1,2,3...В никое от изброените, не се намесва разумът и обективността, доколкото хората сме в състояние да постигнем такава, чрез науката.

• Автор

Спамите във форум, модератор Ви отнема правата за публикуване - той прави добро. Ами тогава? ;) - неизбежно той е опорочен от своята власт. А ние чрез спам в дадена тема, помогнем на някого.Как да отсъдя, че именно даден модератор е опорочен.Мога да дам и друг пример, но мисля, че това не граничи с правилата на форума.

Да се обсъждат модераторите, също е против правилата на форума. ;)

Да се обсъждат модераторите, също е против правилата на форума. ;)

Да съм визирал даден “модератор“, или просто дадох за пример, било то и форум. Не виждам нищо грешно. Но май отговор няма. :P

• Автор

Да съм визирал даден “модератор“, или просто дадох за пример, било то и форум. Не виждам нищо грешно. Но май отговор няма. :P

Модераторите също са хора и нищо човешко не им е чуждо. От тях има и добри и не толкова добри, справедливи и не толкова справедливи, като всички хора, притежаващи власт.

Как да отсъдя, че именно даден модератор е опорочен.

Понеже съм модерирал (не тук, а другаде) ще обясня накратко. Един добър модератор има по-глобален поглед над форума от редовия потребител. Той гледа не само формално да се спазват правилата, но и какъв е приноса на потребителите към форума. С други думи, при мен имаше един малко заядлив потребител, който често се движеше по ръба на позволеното, но беше много начетен и компетентен по темите, в които пишеше. Тъй че аз формално го толерирах, което не харесваше на някои други потребители. Да де, но тяхните мнения бяха шаблонни и често безмислени... Тъй че нещата не са така прости, както изглеждат на пръв поглед.

Модераторите също са хора и нищо човешко не им е чуждо. От тях има и добри и не толкова добри, справедливи и не толкова справедливи, като всички хора, притежаващи власт.

Колегата може да не е видял, така че му слагам очила. Давайте сега по темата :)

Властта не само опорочава, тя също така и унизява, и унищожава.

Дай му власт и му гледай сеира - да ама... на чужд гръб и сто тояги са малко нали

:(

Аз мисля, че не е правилно да говорите за властта, като за някаква черна бездна. Човекът е склонен винаги да критикува...този срещу него, още повече, ако отсрещният е властимащ.. Тук масово критикувате властта. Зададох въпроса и по напред в страниците, ще го задам отново - Ами ако властта беше във вашите ръце ? Тогава, какво ? Пак ли щеше да е толкова черна и порочна ? 

Това до колко властта ще опорочи един човек, зависи само и единствено от него / както казах в една друга тема /, от неговата съвест и самосъзнание. Ние не сме такива, каквото ни правят другите, ние сме резултат от нашите избори.

Това до колко властта ще опорочи един човек, зависи само и единствено от него / както казах в една друга тема /, от неговата съвест и самосъзнание. Ние не сме такива, каквото ни правят другите, ние сме резултат от нашите избори.

И аз мисля така. Затова по-назад в темата питах: Над какво човек трябва да има власт, за да НЕ бъде опорочен?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Над себе си ?!

Да. Ако човек зададе правилния въпрос, отговорът обикновено идва от само себе си.

...

Аз лично за себе си, бих казала същото, защото справедливостта е моя самоцел. Откакто се помня, винаги съм я търсила. Друг е въпроса, колко често съм стигала до нея.

Тук идва и другата страна на нещата, за която ти спомена - субективността ! Вярно е и това, че моята справедливост, може далеч да не се припокрива с твоята, с тази на останалите и прочие. 

...

Аз мисля, че не е правилно да говорите за властта, като за някаква черна бездна. Човекът е склонен винаги да критикува...този срещу него, още повече, ако отсрещният е властимащ.. Тук масово критикувате властта. Зададох въпроса и по напред в страниците, ще го задам отново - Ами ако властта беше във вашите ръце ? Тогава, какво ? Пак ли щеше да е толкова черна и порочна ? 

И

Пак ли щеше да е толкова черна и порочна ?

Разбира се, само да не се налага да даваме точните примери, може и да не е опорочен някой си. Нали тъй? ;)

И аз мисля така. Затова по-назад в темата питах: Над какво човек трябва да има власт, за да НЕ бъде опорочен?

От много мислене, се погрознява, мисля си аз. За да не бъде опорочен, трябва да няма власт над тези без власт. Друг е въпроса, че колкото и често да търсим справедливостта, се стига до висшата власт. И за да не му падне репутацията, просто действа така, както му е отредено.

Разбира се, само да не се налага да даваме точните примери, може и да не е опорочен някой си. Нали тъй? ;)

Нали тъй, какво ? 

И, какво им е на точните примери ?

Човек сам опорочава себе си. Не даденостите около него. Когато контролираш себе си, собствените си щения и възможности, няма как да нагазиш в дълбокото. Когато обаче, очите ти са големи, възможно е и проблемите да станат такива. Възможно е да опорочиш не само себе си, а и хората около себе си. Самоконтролът е този, който пречи на опорочаването.

Нали тъй, какво ? 

И, какво им е на точните примери ?

Човек сам опорочава себе си. Не даденостите около него. Когато контролираш себе си, собствените си щения и възможности, няма как да нагазиш в дълбокото. Когато обаче, очите ти са големи, възможно е и проблемите да станат такива. Възможно е да опорочиш не само себе си, а и хората около себе си. Самоконтролът е този, който пречи на опорочаването.

Самоконтролът е хубаво нещо, но когато не зависи само от един. А именно присъства и висша власт. Тогава някой си може да бъде пионка. т.е., висшата власт да си каже тежката дума и нисшата власт да прави това, което му се казва. В противен случай си губи властта. За какъв самоконтрол говорим?  Собствени щения ? - няма ли някакви примери!?

От много мислене, се погрознява, мисля си аз.

Това мотото на кифлите ли е?

И за да не му падне репутацията, просто действа така, както му е отредено.

Не те разбрах съвсем, но ще дам пример с най-свестния шеф, който съм имал. Да не кажа, че е единствения свестен. Освен, че идваше пръв и си тръгваше последен, той беше окачил на видно място в стаята си следното: "Оногова, който тайно клевети против ближния си, ще изгоня... (Псалом 100:5)". Това е цитат от Псалтира на пророк цар Давид. Няма да преразказвам историята по повод, на която е казано това, но смисъла е ясен, нали? След това, обаче, дойде друг шеф, който беше мързелив, нарцистичен и склонен към интриги. Цялата колегиалност и екипност, която съществуваше по-рано се разпадна и накрая теглих една майна и напуснах. Харизматичният лидер, който е овладял егото си, който е добронамерен и мисли в песпектива е като скъпоценен камък изпълняващ желания. Друг въпрос е, че такива се срещат рядко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.