Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Властта опорочава ли...?

Featured Replies

Аз пък не мога да разбера защо властта се разглежда единствено и само като сила, а упражняването на властта непременно се свързва с репресия, а от там и изваждане от упражняващия я най-лошите черти от характера му и евентуална несправедливост. Източник на една власт може да бъде дори обикновената физическа красота, с която човек несъзнателно покорява околните и дори не се възползва от нея. А нима изборът на народни представители примерно пак не е наш начин доброволно да дадем властта, просто защото трябва все пак да я делегираме на някого да ни представлява. Обществото има нужда от механизми, с които да бъде контролирано. И като казвам контролирано, нямам предвид непременно репресивен апарат или диктатура, а отговорността за взимането на решения. Май много се стеснява темата, като се правят непрекъснати препратки по подразбиране и само под сурдинка единствено към форума и модерирането му.

• Отговори 117
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

А именно присъства и висша власт.

Кой контролира висшата власт? Още по-висша? Така попадаш в безкрайна редукция...

Аз пък не мога да разбера

Аз пък не разбирам що не си на тръстиката. Няма ли власт, която да те репресира? <ahttps://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_laugh.gif' alt=':D'>

Май много се стеснява темата, като се правят непрекъснати препратки по подразбиране и само под сурдинка единствено към форума и модерирането му.

Форумите не са демократична общност по начина, по който го разбират някои. Форумите си имат собственици, които определят политиката им, както и одобряват модовете. Който не е доволен си създава свой форум и проблемът му се решава.

.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Обществото има нужда от механизми, с които да бъде контролирано. 

Обществото ли има нужда или тези които го контролират (или искат да го контролират) ?

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Кой контролира висшата власт? Още по-висша? Така попадаш в безкрайна редукция...

....

Форумите не са демократична общност по начина, по който го разбират някои. Форумите си имат собственици, които определят политиката им, както и одобряват модовете. Който не е доволен си създава свой форум и проблемът му се решава.

Само една могъща власт има, без значение кой поред е по-голям висшист. Май това трябваше да го докладвам. Както и да е. Мотото на кифлите важи с пълна сила. Повече няма какво да коментирам!  

Всеки обществен строй има нужда от своите механизми за контрол. Всяка държава осъществява управлението на обществото и отношенията в него чрез съответните органи, а в тях е съсредоточена съответно законодателната, изпълнителната и съдебната власт. В този смисъл казвам, че властта е и начин на управление на едно общество, а не само репресия и махане с гегата след овцете. Властта е и отговорност. Властта е взимане на решения. Властта е управляване, понякога и манипулиране, но най-вече отговорност с възможност за контрол и ревизия.

Обществото ли има нужда или тези които го контролират (или искат да го контролират) ?

Това, според мен, е много хубав въпрос... По душа съм анархист, но по не мисля, че мнозинството е узряло за това. Такъв тип отношения ще доведе до стуацията описана от Хобс - "война на всеки срещу всеки". Виж, че даже форумът не може без модериране. Нали знаеш какво представляват разговорите, при които няма модератор, който да съблюдава за правилата и да играе ролята на "лошото ченге"? Под новините на инфо-агенциите в нета можеш да видиш какво се случва.

Бе, личи си класата. 

Библиотекарка била... :D

Май това трябваше да го докладвам.  

Да докладваш? :ohmy:

Ма, ти лично ли го прие? Значи не визирах теб. Писа, че "мисленето водело до погрозняване". Реших, че се шегуваш и затова написах за кифлите.

И не само. Не съм чула някой да задържа тук някого насила... Просто малко са хората, които успяват да си дадат сметка, че това е форум с стотици хиляди потребители и ако някой го няма повече от три дни, едва ли някой друг /освен двама-трима от най-близкото му обкръжение/ дори ще забележи липсата.

Значи пак опираме до невъзможността на повечето хора да се отърват от детинската си необходимост от 15 минути слава, която може да бъде дори Херостратова... Както и да е.

В крайна сметка и това е власт, ако се замислим по-дълбоко. Властта над самите себе си. Да успеем да се държим с останалите така, както изискваме от тях да се държат с нас... Не лесно. Понякога много трудно. За някои - непосилно.

Аз не съм юрист, но от обща култура. Съдилищата в САЩ имат голям авторитет. Хората се съдят за щяло и не щяло. Разчитат на справедливост. Защо. Мисля, че първо защото по въпроса за вината или за това кой прав кой крив решава журито чрез гласуване. А самото жури се определя чрез жребий. Това не води до хаос, а напротив създава доверие в системата.

Жителите на Куна се самоуправляват. Не желаят никой да ги контролира и да ги краде. И нещата вървят. Няма кой да ги краде. Не са всеки срещу всеки. 

Обществото на Куна няма нужда от механизми по които да бъде контролирано. И желание няма. Предпочита да се самоконтролира и го прави добре.

В крайна сметка и това е власт, ако се замислим по-дълбоко. Властта над самите себе си. Да успеем да се държим с останалите така, както изискваме от тях да се държат с нас... Не лесно. Понякога много трудно. За някои - непосилно.

Това беше поантата на темата.

–––––––––––––––––––––––––––––

Nosce te ipsum - Познай себе си. (по Мерил и Талес)

Когато си в мир със себе си установяваш мир с другите (по Ауми, Ошо, Буда и Лао Дзъ).

Съгласието е форма на харесване, която произтича от емотивната сфера. Всеки проектира себе си през другите. Това е само мнения от някой си, някъде си... (по Рамус).

Еsse est percipi - да съществува, значи да се възприема. Няма обективна истина. Всичко е субективно. (по Реджеп и Джордж Бъркли).

Бира, спам  и рокендрол (по мен и Мик Джагър, примерно). :D

Жителите на Куна се самоуправляват. Не желаят никой да ги контролира и да ги краде. И нещата вървят. Няма кой да ги краде. Не са всеки срещу всеки. 

Обществото на Куна няма нужда от механизми по които да бъде контролирано. И желание няма. Предпочита да се самоконтролира и го прави добре.

Може... Не съм чувал за тази общност. Може ли линк или повече инфо?

Това, обаче, е частен случай, който потвърждава правилото. Уви...

Когато започнеш да приемаш самоконтрола като висша форма на контрол, а не липса на такъв, ще си отговориш на много неща, покрай които в момента само задираш.

Бира, спам  и рокендрол (по мен и Мик Джагър, примерно). :D 

И аз искам в тази секция да застана... Найш кви работи съм чувала за Мик Джагър... :shy11:

Ахам... да си дойдем на думата...

само малка част от линка ти

"Общ Конгрес на Куна, която се събира веднъж на всеки 6 месеца. Всяка общност и всеки населен остров имат свои вътрешни правила и наредби и е напълно независим от другите; единственото изискване е да пращат четирима делегати на Общият Конгрес, за да координират и изработват решения, които засягат всички в района."

Има и правила, и наредби и координаця и те така... Както и да е.

Много интересен блог... Чомски, самоуправление и други такива. Все неща, които ми допадат. Ще го разгледам внимателно по-късно. Мерси!

Има и правила, и наредби и координаця и те така... Както и да е.

Е, то няма как инак. И утопичните селения си имат правила, координация и субординация. И в райските селения също има ангелска йерархия.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Да добавя (за протокола). Трите източника на власт (по Вебер) са: традицията, харизмата и бюрокрацията (закона). В модерните общества преобладава третото, но другите две също не са за пренебрегване.

Аз от една страна, съм анархист-утопист, а от друга - почитател на просветената монархия. При читав елит, последното работи най-добре, защото (на относително ниво) хората не са равни. В смисъл, че са надарени с различни дарби и имат различни нагласи. Тъй че не може без лидери, както и без модове, освен ако всички са съвършено осъзнати, просветлени същества.

Да добавя (за протокола). Трите източника на власт (по Вебер) са: традицията, харизмата и бюрокрацията (закона). В модерните общества преобладава третото, но другите две също не са за пренебрегване.

Аз от една страна, съм анархист-утопист, а от друга - почитател на просветената монархия. При читав елит, последното работи най-добре, защото (на относително ниво) хората не са равни. В смисъл, че са надарени с различни дарби и имат различни нагласи. Тъй че не може без лидери, както и без модове, освен ако всички са съвършено осъзнати, просветлени същества.

Вебер греши, но според мен. Гледа много повърхностно на нещата. Или поне от това, което ти си написал.

Има само една мотивация за властта. И една мотивация за свобода.

И тя е презследването на личното щастие. Когато тази мотивация не е изродена - човек търси свободата. Когато се изроди - търси властта.

Вебер греши, но според мен.

Вебер не греши. Иде реч за източника на властта, а не за мотивацията на този, който упражнява властта. Става дума за това какъв е механизма, т.е. отговор на КАК, а не на ЗАЩО. Вебер е социолог и не изследва психологичните мотиви в дълбочина.

С другото, което си написала съм принципно съгласен с някои корекции, но те не са важни.

"Достоен е само този живот, който е преживян заради другите хора."   А.  Айнщайн

Властта  може  да  се  разглежда  от  две  позиции.

1/ Властта  е  служене  на  зависимите  от  теб.  Възможностите  които  са  ти  дадени  просто  те  правят  лидер,  но  и  същите  възможности  те  правят  слуга  на  онези  които  нямат  тези  дарби  и  нагласи.   В  този  смисъл  даже  Бог  се  явява  като  господар  и  в  същото  време  слуга  на  творенията  си.  Родителската  обич  не  ни  ли  прави  слуги  на  децата  ни?   Радваме  се  когато  те  успеят  и  ни  боли  от  провалите  им.

2/ Другата  власт  е  властта  на  тъмните  сили!   Тя  не  дава,  тя  изисква  подчинение.  И  при  нея  е  необходимо  да  мачкаш,  защото  власта  която  имаш  е  средство  да  скриеш  комплекса  си  за  малоценност.  "Сиромах  човек  -  жив  дявол"  Тяхната  цел  и  да  ни  държи  в  бедност  -  материална  и  духовна  за  да  не  застрашаваме  власта  им. 

Тези тъмни сили материализирани ли са в някой или в нещо, че ми убягва конкретността. 

Тези тъмни сили материализирани ли са в някой или в нещо, че ми убягва конкретността. 

Нов  световен  ред,  тайни  общества,  световното  правителство,  единият  процент,  религии,  съвременната  политика,  четвъртата  власт,  няма  нужда  да  изброявам. 

Целият  обществен  живот  е  подчинен  именно  на  тези  сили!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.