Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Поздравления за китайците. Работили са здраво, което си е характерно за този народ. Това не е поредната Ubuntu с подменен тапет. Малко са екипите, които могат да си позволят собствен десктоп (Qt5 базиран).

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Погледнах я ,добре изглежда вече и на български

Руска дистрибуция, базирана на Дебиан. Има платена и безплатна версия. Astra Linux, се ползва от ФСБ, и останалите силови структури, на Русия. За жалост, достъпна е само на руски и английски език.

Цитат

Astra Linux («А́стра Ли́нукс», от лат. astra — звезда) — операционная система специального назначения на базе ядра Linux, созданная для нужд российских силовых ведомств и спецслужб. Обеспечивает степень защиты обрабатываемой информации до уровня государственной тайны «совершенно секретно» включительно. Сертифицирована в системах сертификации средств защиты информации Минобороны, ФСТЭК и ФСБ[3] России.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Astra_Linux

И самият сайт, за Astra Linux

http://www.astralinux.com/products/alse.html

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 1 час, бат'начо написа:

Последната версия на Deepin има Локализация на Български език. Недостатък на Deepin, е че в хранилището му има пет програми на кръст. Скайпа от хранилището му не работи. От хранилището се свалят програми с 5kb  за минута. Но пък инсталацията му, като предимство е много лесна, но недостатък е , че Kylin и Deepin инсталират китайската клавиатура SH, която и при последваща инсталация на няколко Линукса си остава и в новите следващи Линукс автоматично и не може да се премахне. Като напишете Deepin в търсачката, ще ви излезнат няколко сайта с коменден ред Copy/ Paste, който код ако го въведете в терминала например на Mint, Fedora, Ubuntu и др. Линукс дистрибуций, то външният им става, като на Deepin. Хранилището на Deepin e с много малко, амо изключително малко софтуер и скоростта на теглене и инсталиране от хранилището е трагично невероятно бавна.

Редактирано от bozho76 (преглед на промените)

преди 41 минути, bozho76 написа:

Недостатък на Deepin, е че в хранилището му има пет програми на кръст. Скайпа от хранилището му не работи. От хранилището се свалят програми с 5kb  за минута. Но пък инсталацията му, като предимство е много лесна, но недостатък е , че Kylin и Deepin инсталират китайската клавиатура SH, която и при последваща инсталация на няколко Линукса си остава и в новите следващи Линукс автоматично и не може да се премахне. Като напишете Deepin в търсачката, ще ви излезнат няколко сайта с коменден ред Copy/ Paste, който код ако го въведете в терминала например на Mint, Fedora, Ubuntu и др. Линукс дистрибуций, то външният им става, като на Deepin. Хранилището на Deepin e с много малко, амо изключително малко софтуер и скоростта на теглене и инсталиране от хранилището е трагично невероятно бавна.

Много пъти си споменал думата "хранилища". В собствените хранилища на Deepin, вероятно, приложенията са малко. Но, в тези на Debian Sid (main, contrib, nonfree), пакетите са към 50 000. И, ако зададеш европейски сървър, приложенията изобщо няма да се свалят бавно. Хранилищата на Deepin ще ти трябват само за актуализацията на десктопа. Доколко видях, те са качени на сървъри в почти всички европейски държави и не е необходимо да ползваш китайските. http://www.deepin.org/mirror.html?language=en

П.П.: Изобщо не са малко пакетите и в хранилищата на Deepin.

преди 16 минути, cybercop написа:

Много пъти си споменал думата "хранилища". В собствените хранилища на Deepin, вероятно, приложенията са малко. Но, в тези на Debian Sid (main, contrib, nonfree), пакетите са към 50 000. И, ако зададеш европейски сървър, приложенията изобщо няма да се свалят бавно. Хранилищата на Deepin ще ти трябват само за актуализацията на десктопа. Доколко видях, те са качени на сървъри в почти всички европейски държави и не е необходимо да ползваш китайските. http://www.deepin.org/mirror.html?language=en

П.П.: Изобщо не са малко пакетите и в хранилищата на Deepin.

Не желая да влизам в конфликт. Пакетите в хранилището на Deepin са не повече от 30 пакета, а колко от тях работят е Божа работа. Аз не съм чел сайта. Изтеглих и инсталирах Deepin и говоря от личен опит. Покажи със снимка как и къде да въведа допълнителни хранилища и с, какво и как да си настроя звуковата карта при Deepin  и веднага минавам на Deepin. Нищо лично. Просто търся помощ как да настроя Deepin.

Редактирано от bozho76 (преглед на промените)

преди 1 час, bozho76 написа:

Не желая да влизам в конфликт. Пакетите в хранилището на Deepin са не повече от 30 пакета, а колко от тях работят е Божа работа. Аз не съм чел сайта. Изтеглих и инсталирах Deepin и говоря от личен опит. Покажи със снимка как и къде да въведа допълнителни хранилища и с, какво и как да си настроя звуковата карта при Deepin  и веднага минавам на Deepin. Нищо лично. Просто търся помощ как да настроя Deepin.

Не ми се разбива настоящия десктоп. Провери, дали в etc/apt/sources.list са добавени хранилищата за Debian Unstable (main, contrib и nonfree).

deb http://ftp.bg.debian.org/debian unstable main contrib non-free

Не те агитирам да минаваш на Deepin, защото аз самия не го правя. Предпочитам базови дистрибуции. Deepin Desktop (DDE) може да бъде инсталиран в стандартна Ubuntu или Debian.

Здравейте, Бях си истеглил Linux Debian x86. Пробвах да Boot-на файловете със Unetboot, след като преключи всичко, реатртирах и ми излезе сетупа. Обаче не искаше да зареди data файловете на Линукса? На какво може да се дължи тази грешка.

преди 5 часа, DDR4 написа:

Здравейте, Бях си истеглил Linux Debian x86. Пробвах да Boot-на файловете със Unetboot, след като преключи всичко, реатртирах и ми излезе сетупа. Обаче не искаше да зареди data файловете на Линукса? На какво може да се дължи тази грешка.

На много неща, най-малкото от което е несъответствие на хеш-сумата (md5, sha-1,sha-256 ...), демек - не си свалил напълно това , което си свалял. И ако дадеш още някакво инфо, за да не гадаем - ами по-добре и лесно ще е.

преди 4 часа, бат'начо написа:

На многI soеща, най-малкото от което е тветствие на хеш-сумата (md5със, sha-1,sha-256 ...), демек - не си свалил напълно това , което си свалял. И ако дадеш още някакво инфо, за да не гадаем - ами по-добре и лесно ще е.

Какво не съм свалил...... свалил съм "iso" файла от сайта на Linux Debian. След това свалих Unetboot, приключи със задачата, рестартирах и ми излиза че не може да зареди data файловете. Все пак за първи път тегля Линукса и не съм наясно с някои неща.....

Излиза ми this is not an bootable USB.

Редактирано от DDR4 (преглед на промените)

Сваляш това и го стартираш като администратор HP USB Disk Storage Format Tool

След като си форматираш флашката сваляш  това Universal USB Installer  и си записваш с него дисрибуцията на флашката

преди 11 минути, DDR4 написа:

Какво не съм свалил...... свалил съм "iso" файла от сайта на Linux Debian. След това свалих Unetboot, приключи със задачата, рестартирах и ми излиза че не може да зареди data файловете. Все пак за първи път тегля Линукса и не съм наясно с някои неща.....

Имаше някакъв бъг в официалния дебиански инсталатор. При инсталация от usb носител, упорито търси инсталационен диск (CD/DVD) и без диск не продължава инстлацията.

Свали Live CD изображения и опитай от него. Връзка

Добре е да имаш директна кабелна връзка (от рутер) за да изтегли системата някой (евентуално) липсващ пакет по време на инсталацията.

преди 12 минути, AlkatrazBG написа:

След като си форматираш флашката сваляш  това Universal USB Installer  и си записваш с него дисрибуцията на флашката

преди 12 минути, AlkatrazBG написа:

И със този софтуер съм пробвал нестава, явно имат бъг на програмата .

преди 11 минути, cybercop написа:

Имаше някInse в официалния дебиански инсталатор . При инсталация от usb носител, упорито търси инсталационен диск (CD/DVD) и без диск не продължава инстлацията.

Свали Live CD изображения и опитай от него. Връзка

Добре е да имаш директна кабелна връзка (от рутер) за да изтегли системата някой (евентуално) липсващ пакет по време на инсталацията.

Благодаря за линка, обаче програмата Linux Pendrive installer, имат бъг, и не са си го оправили. Позволява ми да избееа каква OS, да сложа и по-нататък нереагира.

Изпробвал съм с Rufus, Linux Pen drive, Unetboot, нищо не се получава.

Явно имаш ядове и с нещо друго  щом при мен  работи а при тебе забива. Какво ли би се случило ако избереш дебиан и посочиш исото ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Току що, AlkatrazBG написа:

Явно имаш ядове и с нещо друго  щом при мен  работи а при тебе забива.

При мен Linux Pendrive не работи, не съм казвал че ми забива.

Утре ще пробвам да истегля iso файла като, DVD, защото потребител cybercop, ми написа че Linux Debian, има проблем със USB файла. 

Моя лаптоп винаги е работил със windows 7 Starter. И се затормозява, защото вече е на 6г, От както съм го взел. И тази OS  го "състарява".

на 1/30/2016 at 20:42, cybercop написа:

Не ми се разбива настоящия десктоп. Провери, дали в etc/apt/sources.list са добавени хранилищата за Debian Unstable (main, contrib и nonfree).

deb http://ftp.bg.debian.org/debian unstable main contrib non-free

Не те агитирам да минаваш на Deepin, защото аз самия не го правя. Предпочитам базови дистрибуции. Deepin Desktop (DDE) може да бъде инсталиран в стандартна Ubuntu или Debian.

Малко са ми съмнителни дистрибуции, зад които (вероятно) стои намесата на чужда държава. Дали ще е Китай, Русия или нещо друго - все някой ще търси начин да си вре носа в чуждите нули и единици. Просто съмнение, не го натрапвам ...

преди 8 часа, vmonev написа:

Малко са ми съмнителни дистрибуции, зад които (вероятно) стои намесата на чужда държава. Дали ще е Китай, Русия или нещо друго - все някой ще търси начин да си вре носа в чуждите нули и единици. Просто съмнение, не го натрапвам ...

Ами, чисто българска нямаме. Наличните са клонове на чужди дистрибуции. Debian е международен проект, Canonical е регистрирана в офшорна зона. И, все пак, кодът на свободния софтуер е свободен за преглед и проверка.

• 2 седмици по-късно...

Днес излезе StotinkaOS 7. Ето кратък списък на промените и връзка:

• Извлича се от CentOS 7.2
  • GNOME 3.14 десктоп среда.
  • Предназначена главно за българските потребители.
  • Десктоп фокусирана.
  • Конфигурирана така, че дистрибуцията да бъде максимално удобна още като стартирате.
  • Лесна за новите потребители, като в същото време и полезна за експерти.
  • Софтуер и инструменти от трета страна източници, които не са включени в CentOS.
  • Собствено хранилище за пакети (StotinkaOS).
  • Графично приложение разработено от екипа за инсталиране на софтуер и настройки на системата - sOS Easy Install
  • Медийни кодеци и DVD поддръжка на възпроизвеждане.
  • Adobe Flash плъгин.
  • Предлага се под формата на жив образ (Live CD) за 64 битови системи.

Допълнителни хранилища

• StotinkaOS
  • Epel
  • Elrepo
  • Google Chrome
  • Adobe Flash
  • Playonlinux

Минимални системни изисквания

• Препоръчителна минимална физическа памет (RAM) - 2 GB.
  • Препоръчително минимално свободно пространство на твърдия диск - 20 GB.

http://stotinkaos.net/download.html

Поздрави на екипът!

:)

на 31.01.2016 г. at 16:57, DDR4 написа:

Излиза ми this is not an bootable USB.

Не знам, дали ще помогне, но аз също съм имал проблем с програми за "печене" на образи на флашка. С една програма не съм имал: Fedora Live USB Creator - https://fedorahosted.org/liveusb-creator/.

А в инсталатора на Дебиан, не знам как е със сиди, но при мен има много странен бъг, който не е от вчера. Буутва флашката и след това ми изписва нещо, като not a com32 image - нещо подобно. И до там - нищо. От Мрежата разбрах решението, натискаш табулацията и излиза възможности за инсталация. Много lol бъг. И засяга много Линукс дистрибуции. Имаше и някакво още по-странно решение, при което влизаш в исо-то и редактираш някакъв ред в един текстови файл, о с табулацията е по-простичко.

https://www.google.bg/search?q=linux+not+a+32image+bug+tab&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=UhfCVrG4MMX9swG8yq7gBQ#q=linux+%22not+a+com32+image+bug%22

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

На теория последната версия на нещо си трябва да е "най" и да поддържа възможностите на предните версии. Обаче ... Накратко - не е така. И обикновено е добре да се потърси/прочете какво може да стане. И обикновено (при добро желание) се намира лесно търсеното. И обикновено нещо, дето работи с едно,две или три неща (максимум) - работи по-добре от нещо, дето работи с много. Отделно , като има проблем още с инсталирането, то после ще е  ...

И, ако проявим малко логика, ако искам да инсталирам на ново (или старо) "желязо" - на ново ще избера по-последна версия на софтуера за запис (ако не се ползва олдис-бът-голдис dd) и по-ново дистро, на старо - версията от неговото време (от времето на излизане +- няколко версии, тогава нямаше уефита и други гяволии). Е, как ще е от Уйн, ... чесно казано не знам там как е (фалят руфус, уж).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 16 часа, Методи Дамянов написа:

А в инсталатора на Дебиан, не знам как е със сиди, но при мен има много странен бъг, който не е от вчера. Буутва флашката и след това ми изписва нещо, като not a com32 image - нещо подобно. И до там - нищо.

Хвърлих един поглед, изглежда проблемът е свързан с размешване на файловете. Тоест смесват се файлове от различна версия на syslinux. Би трябвало да е свързано с програмата, която прави флашката.

Като се има предвид, колко е объркан процеса на стартиране в PC, трябва да си много доволен щом си го инсталирал с толкова малко проблеми.

Странно е, че само с Дебиан и не помня каква друга дистрибуция съм имал тази грижа. Използвам само една програма, както споменах Fedora Live USB. С Убунту, Линукс Минт, ЕлементариОС го няма този проблем.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.