Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 3 часа, .Alex&Vanko. написа:

То на прости думички се отговаря с възвишени слова. И щом са такива значи е истина. И Будизма е религия как да няма вяра било то и в пустотата. Осъзнавали пустотата. И какъв анализ и направихте?

Щастието е в пълната бутилка уиски не в празната. Но не пустотата ни е любима и при празна бутилка уиски ще лекуваме страданието вместо да я напълним?! Ма то верно Будизма стои на неправилни методологични или идеологически позиции.

Добре. Ще се опитам за последен път да ти обясня с "прости думички", макар че най-вероятно ще ме разбереш колкото празната лейка на двора, с тази разлика че празната лейка след това няма да ръси глупост след глупост, понеже е наистина празна (не е пълна с глупави представи за "живота", които се лансират за абсолютни истини), както при някои индивиди.

Буда е осъзнал нещо което всеки може да осъзнае, ако приложи определени усилия, отхвърляйки погрешните представи и анализирайки и осъзнавайки какво се случва в действителност.

Всички физични и психични явления, които са обект на нашия опит са зависими от други физични и психични явления. Това се отнася за всяка съставна форма: дърво, облак, човешко същество, мисъл, молекула, вселена и тн. Всички конструирани феномени са зависими, обусловени, не са вечни, защото са непостоянни и нямат постоянна и независима същност. 

Следователно всяка представа, вяра, анализ, методологична и идеологическа позиция ще бъде субективна. Затова след просветлението Буда е мислел да не учи никой, защото е бил възпрепятстван да формулира обективна представа за света. Същото се отнася и за пустотата и останалите учения.

Тъй като една пълна бутилка с уиски няма реална същност и е непостоянно пълна, тя не може да бъде надежден източник на удоволствие. Има и много други причини, разбира се.

Разбирането на зависимия произход и празнотата от реална същност на физичните и психични явления в света се нарича мъдрост.

Последните думи на Буда са:

"handa'dāni bhikkhave āmantayāmi vo, vayadhammā saṅkhārā appamādena sampādethā ti."

All compounded things, all experiences (mental and physical), all phenomena by their very nature decay and die, and are disappointing: it is through being not-blind-drunk on, obsessed by, or infatuated with, the objects of the senses that you succeed in awakening, or obtain liberation.

И по-накратко и по-бавно:

Всичко конструирано (обусловено) е преходно (непостоянно);
Положете усилие, за да се освободите!

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 21 минути, Śūnyatā написа:

Буда е осъзнал нещо което всеки може да осъзнае, ако приложи определени усилия, отхвърляйки погрешните представи и анализирайки и осъзнавайки какво се случва в действителност.

Всички физични и психични явления, които са обект на нашия опит са зависими от други физични и психични явления. Това се отнася за всяка съставна форма: дърво, облак, човешко същество, мисъл, молекула, вселена и тн. Всички конструирани феномени са зависими, обусловени, не са вечни, защото са непостоянни и нямат постоянна и независима същност.

Какво се случва в действителност може да осъзнае всеки с изключение на няхой мечтател или хахо! А споменатите неща не са обект на Будисткото знание и няма за предмет той да ги обяснява. Вмъквате понятията и си правите философията.

А аз ако страдам от нещастна любов или безпаричие трябва да направя нещо да намеря друга любов да заместя болката и начин да изкарвам пари. А не пасивна роля да почна да се занимавам с Будизъм, да изкоренявам болката щото трябва да ми притъпи сетивата и да се моля на паметника на Буда. То и в църква палиш свещи и се молиш някой да оздравее па да не умре но той умира. И после се появява култовото " Той отиде на по-добро място" за успокоение.

Все си мисля, че наука се обяснява с наука. А вие си приобщавате всичко и го обяснявате с Будизъм. Психология и психиатрията я нямате за нищо а това са науки. Дайте всички болни с Будизъм да ги лекуваме.

преди 18 часа, .Alex&Vanko. написа:

Психология и психиатрията я нямате за нищо а това са науки. Дайте всички болни с Будизъм да ги лекуваме.

Не съм психиатър, може би ти трябва помощ от специалист. Може да помогнат, но може и да не успеят, понеже психичните отклонения и лудостта са си съвсем адекватни реакции на "реалността". Конфликтите в психиката се натрупват от разминаването на желанията с действителността, а това се случва непрестанно. Будизма решава тези конфликти елегантно с различни практики, доста преди да се роди съвременната психиатрия през последните два века като наука.

Нищо не решава. То като станеш апатичен към щастието, ще станеш такъв и към страданието. Тоест да не се стремиш към щастието. Аз да питам Будизма за чустващи същества ли е или за деб***?

преди 17 часа, .Alex&Vanko. написа:

Тоест да не се стремиш към щастието.

Ти като се стремиш непрестанно към щастието, напълно и постоянно щастлив ли си? Или нещо не ти се получава така както го желаеш?

Подхода в будизма е коренно различен. Не желаеш страстно разни неща, за които се предполага че ще те направят щестлив, не се луташ и разочароваш непрекъснато, не се излагаш на постоянен стрес в гонене на недостижимото и изведнъж осъзнаваш че вече си щастлив. 

Щастието било в мъдростта, в теб и в целия свят, но зависело от ума ти, от настройката на вътрешната ти реалност, за да можеш да го видиш навсякъде.

Парите ги обичат и ринпочета и попове и т.н. За какво са тия възвишености?

Защо всички ринпочета и попове не последват пътя на Буда и Исус?

преди 41 минути, Anjel Dimitrov написа:

Парите ги обича всеки ,защото дават възможности.Има една приказка,,раждаш се беден -умираш тъп".В контекста тук,ако нямаш пари за комп и интернет ,няма да научиш и обсъдиш нищо за религиите и няма да узнаеш нищо от истината...

И да имаш пари пак не е гаранция че ще узнаеш или научиш нещо. Някои хора просто не обичат възвишеностите, защото ги карат да се чувстват незначителни, илюзорни, нереални, докато в калта и ... усещането си е бая реално :D

Будизма е за мечтатели. Реалността в която сме няма място за тези възвишености. Какво е феномен по будистки и ноумен? Къде науката говори за зависим произход и присъщо съществуване? Тя ни движи а не недоказани красиви приказки, които от никой не се споделят. Да само от будистите. И те ли са движещата сила в света? Да се занимаваш с това цял живот си е загуба на време. Тука колегата достигнал имагинерни и илюзорни тайнствености, водещи го до заблудите. Но не Будизма е света вода ненапита и там всеки който е писал е свят и чист. А на таргета трябва се пробутва нещо се пак. Да е интересно да е сложно. То и исляма и християнството са измислени със същите помисли. Но не те били измишльотина.

За да повярваш че има зависим произход науката ли трябва да ти го каже? Не можеш ли да мислиш сам? Всяко нещо е зависимо от друго, няма независими неща, това всеки може да го изследва сам с разума си, нарича се естествена наука. Например частите на тялото ти са зависими една от друга, за да можеш да живееш, мислиш или просто да ръсиш глупости по форумите, защото нямаш какво друго да правиш. Тялото и ума ти зависят от въздух, вода, храна и един куп други вещества, причини и условия. Следователно нищо не обладава независимо присъщо съществуване. Глупаците си мислят че имат такова, но това е само илюзия.

Хората които работят в сферата на науката не са глупави, но са бизнесмени, които правят пари от глупаците. Много от тях са запознати с будистката философска класика от Нагарджуна насам, с пратитя самутпада - зависим произход и шунята - празнота. Но науката не се интересува от фините обяснения на будизма, защото така се размиват понятията които ползва за обяснение на теориите си, данните си, това което наблюдава и това което не наблюдава, например теорията за Големия взрив, която емпирично няма как да се наблюдава, но хората които вярват на науката вярват в нея както вярващите вярват в Бог, няма разлика. И едното и другото е измислено, обозначено от мисълта, именувано. Учените много добре знаят, че поради зависимия произход на всички явления и процеси във вселената няма нито една двойка думи, които точно да изразяват някаква двойка определения в реалността. Има статии по проблема от учени. 

Какъв е извода? Ако съвременната наука признае фините обяснения открити от будистките учени в университета Наланда (които не са преследвали користни цели), ако премахне илюзията у хората за конкретни граници и твърди определения, тя на практика ще се самоубие. Тогава кой ще експлоатира материалния ресурс на милиардите тъпаци на планетата, които си мислят че са умни, независими, уникални, неповторими и тн. Науката не търси истина, тя не е бизнес за милиарди долари, а за много повече.

Образец за критично мислене и живеене:

Do not believe in anything 
simply because you have heard it.

simply because it is spoken and rumored by many.

simply because it is found written in your religious books.

merely on the authority of your teachers and elders.

Do not believe in traditions 
because they have been handed down for many generations.

But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.

~ The Buddha [Kalama Sutra]

Мда - айде ся новата конспирация. На будистите науката им пречи. Значи, ако за  сефте чувах за будизъм от тази тема - както най- вероятно Ванко - щях да си помисля, че това е кръчма на тибетски.

Това и за теб важи Шуная дето си го цитирал! Особено от самообучението ти по интернет.

Как една сутра не си критикувал братче?

Феномен - Необичайно, свръхестествено явление или същество със свръхестествени способности. явление, събитие, случка
(същ.) чудо, рядкост, изключение.

Невиждам как облака може да е феномен.

Аз съм ръсил глупости? Ти се занимаваш с глупости щот нищо не влиза в употреба в реалността. Тя е такава и ти не си този който ще я оспорва.

Как може да оспори нещо което няма същност и непрестанно се променя? По същата логика не може да се каже че реалността е такава или онакава. То може, но в момента в който дадеш определение, което мислиш за устойчиво, неизменно или вечно, то започва да се променя, трансформира и един ден спира да съществува. След много кратък период от време всички които живеят днес на планетата ще бъдат мъртви, ще се променят идеите и концепциите, а когато изчезне цялото човечество няма да има и идея що е то реалност на планетата, както не е имало и преди появяването на човеците. 

"Твоят" живот Ванко, както и на всички писатели по темите е рядкост, изключение, неустойчива илюзия, която и в момента дори не съществува действително (няма нищо устойчиво в него, зависим е, не е и наш). Между теб и облака няма разлика, един ден ви има, на другия се разсейвате в небето или под земята. 

Променя се защото няма непроменлива същност. Хайзенберг е забелязал: "Атомите нямат същност, а само тенденции". Затова някои вярващи изобщо не са в тази реалност, защото мислят за някаква вечност, докато напълно изключват вероятността да не са вечни, което е доста едностранчиво, ограничено и неадекватно с това което се случва. 

Квантовата физика има постижения които хармонизират с будизма. Всички частици от които са съставени атомите , молекулите и органите ни вземат енергия от Zero Point Field или така нареченото Поле от което извират тенденциите. Спрямо него материалната реалност се явява илюзия. Материалния свят е призрачен образ, проекция на друго ниво на реалността, което е не само отвъд нашето възприятие и концепции, но и отвъд пространството и времето. Това отвъд се загатва и в Сърдечната Сутра.

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Променя се защото няма непроменлива същност.

Материалния свят е призрачен образ, проекция на друго ниво на реалността, което е не само отвъд нашето възприятие и концепции, но и отвъд пространството и времето. Това отвъд се загатва и в Сърдечната Сутра.

Първото не е отговор. Аз съм висок щот не съм нисък. Един филм Матрицата и вече симулации,проекции,някой ни направлява, айде стига! Просто догадки и предположения. Няма смисъл да мислиш за много неща за които никога няма да намериш доказателства и отговори.

преди 50 минути, Anjel Dimitrov написа:

.....той ни кара да мислим ......... Хайзенберг  ви кара да мислите за....

Бе този Хайзенберг да не е боса на елюминатите ......

преди 51 минути, .Alex&Vanko. написа:

Първото не е отговор. Аз съм висок щот не съм нисък. Един филм Матрицата и вече симулации,проекции,някой ни направлява, айде стига! Просто догадки и предположения. Няма смисъл да мислиш за много неща за които никога няма да намериш доказателства и отговори.

Защо да няма доказателства? Можеш ли да отречеш че всичко се променя? Дори и това което ни изглежда постоянно на микро ниво се променя. Ако имаш микроскоп ще забележиш и невидимите процеси. Една молекула от стаята отлита нанякъде, появява се невидима пукнатина която след още промени става видима. Всичко се променя, трансформира се, разпада се, после от енергията му се създава друга илюзия.

Доказателства за непостоянството, което е първата характеристика на съществуването, според будизма, са навсякъде. Ако не ги виждаш, значи съзнанието ти е на ниво амеба.

Амеба (Amoeba, на гръцки: αμοιβή„промяна“) е организъм от родедноклетъчни — подтип Sarcodinamia. Има неправилна, постоянно променяща се форма.

Ми аз какво казвам? Че всичко се променя. Говори ми за реалност. Щот като й знаеш значението знаеш и значението на илюзия. Къде има реалност? Може би в другото измерение където е Бог и където е отишъл Исус щото на небето Божие царство няма.

преди 12 минути, .Alex&Vanko. написа:

Ми аз какво казвам? Че всичко се променя. Говори ми за реалност. Щот като й знаеш значението знаеш и значението на илюзия. Къде има реалност? Може би в другото измерение където е Бог и където е отишъл Исус щото на небето Божие царство няма.

Ако наблюдаваме че всичко се променя и не наблюдаваме постоянна и неизменна реалност, какъв е смисъла и защо те лъжа че такава съществува. Под различни нива на реалност разбирам различни илюзорни нива, просто използвам думата реалност, защото някои като чуят илюзия и се шокират. 

Ако си съгласен с това че всичко се променя може да разгледаме и останалите две характеристики на съществуването: липсата на същност и страданието, защото те са свързани концептуално.

ще ви кажа каква е връзката между този герой от Библията и Историята и престанете да си пълните главите с глупости: когато всички повярвали, календара започнал да отброява от 0 това е чудото и доказателството. 

на 7.05.2018 г. в 14:24, Śūnyatā написа:

Ако наблюдаваме че всичко се променя и не наблюдаваме постоянна и неизменна реалност, какъв е смисъла и защо те лъжа че такава съществува. Под различни нива на реалност разбирам различни илюзорни нива, просто използвам думата реалност, защото някои като чуят илюзия и се шокират. 

Ако си съгласен с това че всичко се променя може да разгледаме и останалите две характеристики на съществуването: липсата на същност и страданието, защото те са свързани концептуално.

Чакай за да има илюзия трябва да има и реалност. Ми да ги разгледаме. Илюзията има ли същност? Ако липсва а реалността има същност. Да и любимото страдание разбира се.:)

Да тука зависи какво разбираш под илюзия по будистки. Един илюзионист ти прафи фокус пред теб. Самият фокус има същност метод и т.н. и илюзиониста го прави реално и има същност. А това което ти виждаш няма същност ти не можеш си го обясниш.

преди 58 минути, .Alex&Vanko. написа:

Чакай за да има илюзия трябва да има и реалност. Ми да ги разгледаме.

Добре. Да се концентрираме върху първото изречение, като за начало. Съгласен съм че илюзията трябва да има причина, това е логично, съвсем от нищото не може да се появи нещо. Приемаме че трябва да има реалност зад илюзията. Но как да я разгледаме? В ЦЕРН използват най-модерната техника, разполагат с пари и още не са я открили. Дотук имат частици които се образуват от непрестанно променяща са енергия, която се взима незнайно от къде, като самите частици ту се появяват, ту изчезват. Ако човешкото възприятие дори с помощта на технологиите и парите не успее да открие никога тази реалност? Ако е отвъд възможностите ни да я възприемем? И ако сега не можем да я видим и не я виждаме, то какво виждаме в момента? Нашите представи за това което не виждаме и не разбираме реалност ли са или илюзия?

За това ще мисля. А за страданието ти го казах преди. Губиш жена си незнам дали страдаш но я заменяш с друга. Колата ако ти откраднат взимаш друга. Пак заместител. Защо не се отдадеш на страданието? Без жена и без кола? Така че страдание се лекува с щастие а любов нещастна за да не страдаш с омраза. Тоест противоположното.

Силна вяра май имаш още от исихазма развита и вече с тия илюзии и други неща на база вяра ги приемаш. Аз ти казах как се приема на база вяра. Бог е сътворил света и точка. Ама как изглежда и какво представлява и обяснения как е станало няма. Така и Буда се просветлил и точка. Обяснения какво е просветлението няма. И мисля в реалност живееме. Ти ако получиш илюзия,мираж или сън се картина от релността получаваш. Главата ти е реална и вътре може да станат тези неща. И един компютър или смартфон,таблет е реален и чрез него влизаш във виртуалния свят който е нематериален както и сънищата, илюзиите, миража. Но без материя истинска тези неща не стават. Илюзиите са обгърнати от реалност.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.