Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 3 часа, realno написа:

Не сме в позицията да поставяме условия.

Допуснал си една малка грешка - пишеш в множествено число.

• Отговори 6k
  • Прегледи 400,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 10 часа, Śūnyatā написа:

Но сме в позиция да задаваме въпроси и да се усъмним в една такава "справедливост". Нито пътя, нито съществуването на вечна душа са ясни. Крайно глупаво е да вярваме на нещо такова, защото по този начин можем да повярваме във всяка произволна глупост, която някой ни предложи. Или в друга крайност, че демиурга изобщо не е разумен, а е безумен и ирационален например, което също е възможно и в този ред на мисли не може да се изключи просто така, защото ни се иска обратното. То и да умираме не ни се иска, но не умираме защото сме сгрешили, а защото сме родени. И да не бъркаш изобщо пак ще умреш. Следователно греха не е причина за смъртта.

Те са възможни "благодарение" на неведението ни, докато неведението ни относно божието всеведение не отменя предопределението, нито ни дава свободна воля. Но неведението и в двата случая се явява илюзия изфабрикувана от системата ни на възприятие. Тази илюзия мога да допусна като вариант, но не и Калвин.

"Но сме в позиция да задаваме въпроси и да се усъмним в една такава "справедливост".

В християнството трябва да се задават въпроси, да се търсят отговори, за да знаеш в какво вярваш и вярата ти да не бъде сляпа. Когато се чете Библията винаги трябва да се задава въпроса "защо". Със сигурност ще има въпроси, на които няма да намерим отговор, тогава просто трябва да повярваш, че написаното е истина. Затова се наричаме вярващи.  Евреи 11:6  А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят.

Чрез вяра са ходили всички библейски герои, които са обичали Бог. Като почнеш от Авраам, че до апостолите. 

преди 26 минути, realno написа:

Със сигурност ще има въпроси, на които няма да намерим отговор, тогава просто трябва да повярваш, че написаното е истина. Затова се наричаме вярващи. 

Аз също съм вярващ. Вярвам че утре слънцето ще изгрее, че ще се събудя, че ще има какво да ям и тн. Но имаме и разум, за да мислим и да намираме отговори, защото ако пораженчески се откажем да търсим отговори на сложните въпроси и приемем нещо написано за истина, то вече няма да има нужда да мислим, тъй като вече знаем истината в която сме повярвали. Следователно отказвам да повярвам в каквото и да било, докато имам разум. Ще повярвам в дадена истина, когато бъде доказана емпирично така, че никой да не се съмнява в нея. Ако Бог беше толкова очевидно съществуващ (за човешките сетива), като слънцето например, то никой нямаше да се съмнява в него. Но с напредване на технологиите и развитието на разума се наблюдава обратното в момента, все по-малко хора вярват на нещо за което нямат лична опитност. Не е практично, нито полезно, нито води до развитие на съзнанието.

преди 20 минути, Śūnyatā написа:

Аз също съм вярващ. Вярвам че утре слънцето ще изгрее, че ще се събудя, че ще има какво да ям и тн. Но имаме и разум, за да мислим и да намираме отговори, защото ако пораженчески се откажем да търсим отговори на сложните въпроси и приемем нещо написано за истина, то вече няма да има нужда да мислим, тъй като вече знаем истината в която сме повярвали. Следователно отказвам да повярвам в каквото и да било, докато имам разум. Ще повярвам в дадена истина, когато бъде доказана емпирично така, че никой да не се съмнява в нея. Ако Бог беше толкова очевидно съществуващ (за човешките сетива), като слънцето например, то никой нямаше да се съмнява в него. Но с напредване на технологиите и развитието на разума се наблюдава обратното в момента, все по-малко хора вярват на нещо за което нямат лична опитност. Не е практично, нито полезно, нито води до развитие на съзнанието.

Както казах, важно да се мисли и да се задават въпроси. Това, че вярваш в Бог без да си Го видял, не означава, че спираш да мислиш. Дори Библията казва, че никой не е виждал Бог: Йоан 1:18'"Никой кога да е, не е видял Бога,Единородния Син, който е в лоното на Отца. Той го изяви"

Но е записано, че Исус Го е изявил. Остава да избереш, да повярваш ли в думите Му или не. 

Бог се изявява днес не само, чрез Исус, но и по различни други начини. Писал съм и преди за чудесата, пророчествата и.др. Те потвърждават, за съществуването на разумна духовна Личност, която наричаме Бог.Йоан 4:48 "Тогава Исус му рече: Ако не видите знамения и чудеса никак няма да повярвате. " Йоан 13:19 
Отсега ви казвам това нещо преди да е станало, та когато стане да повярвате, че съм Аз това, което рекох."

Ето един кратък текст от Стария Завет.

Еремия 29 :11-13  Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисля за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда. space.gif
12 Тогава ще извикате към Мене, и ще отидете та ще Ми се помолите; и Аз ще ви послушам. space.gif
13 И ще Ме потърсите и ще Ме намерите като Ме потърсите с цялото си сърце.

Не Го намираме и няма да Го намерим, ако не Го потърсим с цялото си сърце. Не че Бог се крие, напротив, а защото не искаме да го видим. 

"Ще повярвам в дадена истина, когато бъде доказана емпирично така, че никой да не се съмнява в нея. Ако Бог беше толкова очевидно съществуващ (за човешките сетива), като слънцето например, то никой нямаше да се съмнява в него. "

Например, както казваме, че има вятър без да сме го видели, защото виждаме действието му, така можем да се убедим в съществуването на Бог, чрез всичко това, което е направил или прави. Има много други неща от живота ни на земята, които не виждаме, но сме убедени, че съществуват, защото виждаме действието им.

Убеден съм, че има повече доказателства за съществуването на Бог, без да сме Го видели, отколкото обратното. 

"вече няма да има нужда да мислим, тъй като вече знаем истината в която сме повярвали"

Когато не вярваш в Бог (пак е вид вяра), спираш ли да мислиш? Защо като повярваш в Бог и си убеден в съществуването Му, спираш да мислиш? 

"Следователно отказвам да повярвам в каквото и да било, докато имам разум. "

Това означава ли, че си в неутрално положение т.е. нито вярваш, че има Бог, нито не вярваш?

преди 34 минути, realno написа:

Това означава ли, че си в неутрално положение т.е. нито вярваш, че има Бог, нито не вярваш?

Естествено. 

преди 30 минути, Anjel Dimitrov написа:

http://www.catholic-rk.com/bible/5602.htm

СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ИАКОВА

2

14. Каква полза, братя мои, ако някой казва, че имал вяра, а дела няма? Може ли го спаси вярата?
    15. Ако един брат или сестра са голи и нямат дневната храна,
    16. а някой от вас им рече: идете си смиром, грейте се и насищайте се, пък не им даде, що е потребно за тялото, - каква полза?
    17. Тъй и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва.

Ето и противоречието на твоят цитат ,за опрощението на греховете с вяра в Исус.Казал той ,,Исус е велик" или ,,Исус е такъв и такъв" и всички грехове са опростени(да ама не). Може ли да не заблуждавате вярващите ,че в пустинята ,ще намерят вековни борови гори при условие ,че не сте мърдали по далеч от родните си места?. Тези заблуди отдавна са ми ясни ,и затова се върнах от оня свят ,защото на много такива като теб ще им се стъжни доста след смъртта(най-малкото заради навеждане на заблуда ,и то от такова сериозно естество ,,вечност,Господ,грехове).Но нищо ,попаднал си на правилното място,където много откриха заблудите и сега работят по отстраняването им.Задачата е трудна ,но не и невъзможна.

Като нямаш грехове -нямаш какво да изкупуваш ,а имаш само да трупаш благодат.Пак да повторя ,ако си чел по нагоре за проекциите ,правиш нещо добро и получаваш още една проекция или допълнително приятно усещане и  то за цяла вечност.

100 процентова свободна воля няма, но има свободна воля.

Още едно противоречие,което поставя писанията в новия завет в позиция на лъжи.В старият завет поне 10 са го видяли и говорили с Него.

Ще добавя още два стиха към тези,които цитира.

Яков2:19,20 Ти вярваш, че има само един Бог, добре правиш; и бесовете вярват и треперят. space.gif
20 Обаче искаш ли да познаеш, о суетни човече, че вяра без дела е безплодна?

Спасителната вяра, задължителни изработва в човека добри плодове (дела), това, за което говори Яков. Не разбирайки тези стихове, доста хора, смята, че има противоречие между Яков и Павел, който казва,

Рим 4:2-5 Защото ако Авраам се е оправдал от дела, има с какво да се хвали, само не пред Бога. space.gif
3 Понеже какво казва писанието: "Авраам повярва в Бога, и това му се вмени за правда". space.gif
4 А на този, който върши дела, наградата му се не счита като благодеяние, но като дълг; space.gif
5 а на този, който не върши дела, а вярва в Онзи, Който оправдава нечестивия, неговата вяра му се вменява за правда.

Няма противоречие . Сравни Римляни още 3:28, 5:1 и Галатяни 3:24 с Яков 2:24. . В действителност Павел и Яков въобще не си противоречат. Единственото разногласие, което някои хора твърдят, че има, е свързано с отношението между вярата и делата. Павел догматично казва, че оправданието е единствено чрез вяра (Ефесяни 2:8-9), докато Яков като че ли казва, че оправданието е чрез вяра плюс дела. Този привиден проблем може да се разреши, като се изследва какво точно казва Яков. Яков опровергава вярването, че човек може да има вяра без да произвежда никакви добри дела (Яков 2:17-18). Той набляга, че истинската вяра в Христос ще произведе променен живот и добри дела (Яков 2:20-26). Яков не казва, че оправданието е чрез вяра плюс дела, а че човек, който наистина се оправдава чрез вяра, ще има и добри дела в живота си. Ако човек твърди, че е вярващ, но в живота му няма добри дела, тогава, по всяка вероятност, той няма истинска вяра в Христос (Яков 2:14, 17, 20, 26).

Същото казва и Павел в посланията си. Елементите на добрия плод, който вярващите трябва да имат в живота си, се изброяват в Галатяни 5:22-23. Веднага след като ни казва, че сме спасени чрез вяра, а не чрез дела (Ефесяни 2:8-9), Павел ни информира, че сме създадени за добри дела (Ефесяни 2:10). Павел очаква от променения живот на вярващия точно толкова, колкото и Яков: “Затова, ако е някой в Христос, той е ново създание; старото премина; ето [всичко] стана ново” (II Коринтяни 5:17)! Няма различия в поученията на Яков и Павел върху спасението. Те разглеждат една и съща тема от различни перспективи. Павел набляга, че оправданието е само чрез вяра, докато Яков поставя ударение върху факта, че вярата в Христос произвежда добри дела.

Виж какво казва Павел, който говори основно за спасението, чрез вяра. Да ли се е объркал или ние не го разбираме?

Рим 2:6 Който ще въздаде на всеки според делата му: space.gif
7 вечен живот на тия, които с постоянство в добри дела търсят слава, почест и безсмъртие;

Павел не отрича добрите дела, а далата, чрез които се опитаме да се самооправдаем и самоспасим, заобикаляйки вярата в Исус.

Нека да не забравяме, че "нашата праведност (добри дела) е като омърсена дреха". Нашия стандарт за морал е различен от Божия. 

Ако имаше възможност да се спасим сами с добри дела, Бог не би изпратил Исус да ни помогне.

преди 2 часа, Anjel Dimitrov написа:

100 процентова свободна воля няма, но има свободна воля.

Как преценяваш колко процента са? Ако имаме 100% божие всеведение, то имаме и 100% предопределение. Или Бог не е Всезнаещ?

преди 1 час, realno написа:

Нашия стандарт за морал е различен от Божия. 

Очевидно. Но ако света е създаден от божествен разум, откъде се взимат всички неразумни последствия? Престъпления, насилие, кръвопролитие (за него Бог прави изключение според Библията, дори го насърчава понякога). Изобщо след всички ужаси които сме сътворили от началото на света и продължаваме да творим, се чудя, как изобщо можем да се наречен разумни, човеците? И нима този свят в който са възможни предателства, войни, убийства не е (както личи) неразумен, ирационален и безумен? Или разума не е единствената характеристика на света, а само една малка част, незначителен елемент?

преди 53 минути, Śūnyatā написа:

Как преценяваш колко процента са? Ако имаме 100% божие всеведение, то имаме и 100% предопределение. Или Бог не е Всезнаещ?

Очевидно. Но ако света е създаден от божествен разум, откъде се взимат всички неразумни последствия? Престъпления, насилие, кръвопролитие (за него Бог прави изключение според Библията, дори го насърчава понякога). Изобщо след всички ужаси които сме сътворили от началото на света и продължаваме да творим, се чудя, как изобщо можем да се наречен разумни, човеците? И нима този свят в който са възможни предателства, войни, убийства не е (както личи) неразумен, ирационален и безумен? Или разума не е единствената характеристика на света, а само една малка част, незначителен елемент?

Причината е в греха. Света е създаден съвършен от Бог , но поради греха, всичко е опорочено. Греха е обхванал цялата  същност на човека, включително и ума. И най - важното, поради греха са нарушени взаимоотношенията между човека и Бог. Не само взаимоотношенията между хората, но и между хората и Бог. 

Когато ума е обладан от греха,  естествено е човек да върши всички лоши неща, които изброи, за които дори обвиняваме Бог. 

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Що Йехова беше малко момченце със злобен поглед и какви поразии направи в Египет не е истина.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Естествено. 

Тоест аз нито съществувам нито несъществувам. Ма това си е мантра на база вяра. А логиката и здравия разум какво казват?

Нищо логично не е изведено и доказано в светите книги! И нещата само се рецитират на база вяра. Сигурно просветлението е отвъд нашата логика. И там същата работа на база вяра.

Причината е в греха. Света е създаден съвършен от Бог , но поради греха, всичко е опорочено. Греха е обхванал цялата  същност на човека, включително и ума. И най - важното, поради греха са нарушени взаимоотношенията между човека и Бог. Не само взаимоотношенията между хората, но и между хората и Бог. 

Когато ума е обладан от греха,  естествено е човек да върши всички лоши неща, които изброи, за които дори обвиняваме Бог. 

Не обвинявам никой, разсъжденията са ми  чисто концептуални. Но ако, той ги е видял и допуснал кой друг да виним? Било е предопределено тази ябълка да се изяде. Ако ми докажеш как свободната воля е изиграла ролята си, въпреки божието всеведение и воля ще повярвам в Бог. Но без цитати, прочел съм внимателно Библията няколко пъти.

преди 57 минути, .Alex&Vanko. написа:

Тоест аз нито съществувам нито несъществувам. Ма това си е мантра на база вяра. А логиката и здравия разум какво казват?

Съществуващ колкото един мираж или илюзия, просто си малко или много по-плътен :D

Но ако някой те подложи на обстоен анализ, приближи с микроскоп или друг уред, ще се види че в теб няма нищо, както миража се разсейва когато се приближим. Концептуалната илюзия за собствено и независимо съществуване се разсейва.

преди 1 час, .Alex&Vanko. написа:

И там същата работа на база вяра.

Не съвсем, щото всеки от онези учители ще ти каже, че и да вярваш, и да не вярваш в просветлението, това с нищо не те облагодетелства. Разликата с теистичните школи в това отношение ...... е буквално диаметрално противоположна.

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Не обвинявам никой, разсъжденията са ми  чисто концептуални. Но ако, той ги е видял и допуснал кой друг да виним? Било е предопределено тази ябълка да се изяде. Ако ми докажеш как свободната воля е изиграла ролята си, въпреки божието всеведение и воля ще повярвам в Бог. Но без цитати, прочел съм внимателно Библията няколко пъти.

Съществуващ колкото един мираж или илюзия, просто си малко или много по-плътен :D

Но ако някой те подложи на обстоен анализ, приближи с микроскоп или друг уред, ще се види че в теб няма нищо, както миража се разсейва когато се приближим. Концептуалната илюзия за собствено и независимо съществуване се разсейва.

""как свободната воля е изиграла ролята си, въпреки божието всеведение ""

Бог предварително знае, но ние, не. Замислял  ли си се, че Бог допуска нещо да се случи били то добро или зло, заради нас? Да промени нас? Да ни накара да се замислим или осъзнаем, ако грешим? Да ни научи да Му се доверяваме или нещо друго?

""как свободната воля е изиграла ролята си, въпреки божието всеведение ""

Бог предварително знае, но ние, не. 

Явно не схващаш. Ще опитам още веднъж. Например, Бог знае че след една година ще съгрешиш по точно определен начин, ти не знаеш, когато дойде момента на събитието, свободната ти воля ще промени ли нещото което не знаеш че ще направиш или ще се случи точно това което Бог е предвидил че ще направиш?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Явно не схващаш. Ще опитам още веднъж. Например, Бог знае че след една година ще съгрешиш по точно определен начин, ти не знаеш, когато дойде момента на събитието, свободната ти воля ще промени ли нещото което не знаеш че ще направиш или ще се случи точно това което Бог е предвидил че ще направиш?

Подчертах предвидил зщото “знае” и “предвидил” се различават малко по смисъл. “Предвидил” е по-скоро като “предопределил”. Бог знае какво ще ти се случи след една година и ти не можеш да промениш или избегнеш това събитие, нямаш в случая свободна воля. Но през останалото време имаш свободна воля да действаш или мислиш в съгласие с всемирните закони/ или да ги нарушаваш, което е “грях” т.е грешно. Бог следи :D как си използвал свободната си воля и ако си натрупал грехове т.е. ако не си живял според всемирните/природните закони пак ти предопределя някаква случка за в бъдеще за да разбереш най- накрая, че не трябва да грешиш. Сега, значи имаш и нямаш свободна воля. Но, като се има пред вид, че със свободната си воля ти трябва да спазваш Неговата воля, защото природните закони са Божия план, имаш ли всъщност? Майче нямаш...

преди 9 часа, Śūnyatā написа:

Явно не схващаш. Ще опитам още веднъж. Например, Бог знае че след една година ще съгрешиш по точно определен начин, ти не знаеш, когато дойде момента на събитието, свободната ти воля ще промени ли нещото което не знаеш че ще направиш или ще се случи точно това което Бог е предвидил че ще направиш?

Извинявай, ако не съм те разбрал. Разликата между нас и Бог е, че Той знае предварително какво ще направим,  а ние, не. Вземаме решения според това, което виждаме в момента.  Това, че Бог знае как ще постъпим или какво ще кажем или дори какво мислим, това не отнема свободната ни вола. Когато Бог предвижда делата ни, той предвижда как ще използваме свободната си воля и до какво ще доведе това, а не че Той ни кара да правим едно или друго нещо, защото тогава няма  да имаме свободна воля. Ако бяхме Богове и знаехме какво ще се случи в бъдеще, щяхме да използваме свободната си воля да променим събитието, но не знаем. Освен това, свободната воля ти разрешава да промениш мнението си  и да поправиш едно или друго събитие или решение, което няма как предварително да знаеш, до какво ще доведе. 

преди 6 часа, Sleda написа:

Подчертах предвидил зщото “знае” и “предвидил” се различават малко по смисъл. “Предвидил” е по-скоро като “предопределил”. Бог знае какво ще ти се случи след една година и ти не можеш да промениш или избегнеш това събитие, нямаш в случая свободна воля. Но през останалото време имаш свободна воля да действаш или мислиш в съгласие с всемирните закони/ или да ги нарушаваш, което е “грях” т.е грешно. Бог следи :D как си използвал свободната си воля и ако си натрупал грехове т.е. ако не си живял според всемирните/природните закони пак ти предопределя някаква случка за в бъдеще за да разбереш най- накрая, че не трябва да грешиш. Сега, значи имаш и нямаш свободна воля. Но, като се има пред вид, че със свободната си воля ти трябва да спазваш Неговата воля, защото природните закони са Божия план, имаш ли всъщност? Майче нямаш...

Бог знае какво ще ти се случи след една година и ти не можеш да промениш или избегнеш това събитие, нямаш в случая свободна воля.

Предварително не можеш да го избегнеш, но можеш да вземеш решение да го поправиш. Това е свободната воля.

преди 7 часа, Sleda написа:

Мислиш и ти е трудно да нарушиш естествените закони, това е хубаво. Както писах не отричам появяването на света в следствие на по-висш разум, но не мога да се съглася с атрибути които му се приписват в нарушение на същите тези закони. Законите на разума, формалната логика са изведени от естествените закони, които ги е имало преди написването на Библията, има ги и в момента, ще ги има вероятно във вселената дори и когато изчезне човека. Те са изведени от практиката, опита и гарантират воденето  на разумен диспут, още преди 2500 години. Ако не се спазват разумния разговор е невъзможен. Например "имаш и нямаш свободна воля" се отхвърля от закона за непротиворечивостта - две взаимно отричащи се твърдения не могат да бъдат едновременно истинни в едно разсъждение. До този извод си стигнала в края на разсъждението си. Пред нас има само два варианта, да мислим, говорим и действаме съгласно законите на разума или въпреки тях. В Библията системно се нарушават всички логически закони и форми най-свободно, като аргумен често се явява вярата, който пък нарушава закона за достатъчното основание. Греха е просто липса или недостатъчно разум, така ние унищожаваме и себе си и планетата в момента. Ако се допусне обаче влиянието на един могъщ демон, за когото пише в Библията, който е по-могъщ от всеки един от нас, задачата ни се усложнява неимоверно, относно това какво е правилно и какво е грешно, защото той явявайки се "господар на мира сего" диктува правилата.

http://studia-analytica.blogspot.bg/2014/04/blog-post_18.html?m=1

Свободната воля ти разрешава да промениш мнението си  и да поправиш едно или друго събитие или решение, което няма как предварително да знаеш, до какво ще доведе. 

Но Бог го знае, значи ти можеш да промениш това което той знае, защито си решил да постъпиш по различен начин от този, който е видял той. Пита се, за какво му е това всезнание и всевидение, ако го хвърляш в недоумение всеки път след всяка приумица на свободната си воля?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Но Бог го знае, значи ти можеш да промениш това което той знае, защито си решил да постъпиш по различен начин от този, който е видял той. Пита се, за какво му е това всезнание и всевидение, ако го хвърляш в недоумение всеки път след всяка приумица на свободната си воля?

Може би не ме разбра. Свободната ни воля или  решенията, които вземаме е следствие на това, което виждаме, представяме си или очакваме да постигнем, защото не сме Богове за да знаем предварително резултата, а подобни на Него /по Божий образ и подобие/.  Не означава, че Бог не знае как ще използваме свободната си воля втория или третия път в опит да поправим грешка или да постигнем друг резултат. Защото иначе, ако Бог не предвижда нещата ще си задаваме други подобни въпроси като например, защо като Бог предвижда не ме предпази или ако мога  да изненадам Бог  с решението си то тогава какъв е този слаб Бог, който заявява, че е Всезнаещ, а не е? И това отново би било пречка на някои да повярват в Него. Както Бог така и ние като хора , използваме свободната си воля според знанието и способностите си,  ако щеш и в средата, която сме поставени.  Бог е с предимство, защото знае следващия момент и това е нормално, защото е Бог. Мисля, че нещата са си на местата.  Дано съм те разбрал правилно какво ме питаш и да съм ти отговорил. 

преди 27 минути, realno написа:

И това отново би било пречка на някои да повярват в Него.

Пречките са много, затова тези които ги виждат се занимават с наука, а не с религия. А науката използва логиката и най-вече закона за достатъчното основание. Той е един от главните принципи на науката. Той предпазва от правенето на прибързани изводи, използване на недоказани мисли (фикции),  голословни утвърждения и приемането на каквото и да било на основание изключително на вярата. Под вяра тук се разбира суеверие, защото и аз съм вярващ, но вярвам на неща за които мога да имам някакъв сетивен опит или усещане. Ако искаш да ме разбереш трябва да знаеш как да мислиш правилно. Затова дадох линка, който не си прочел най-вероятно.

преди 11 минути, Anjel Dimitrov написа:

Процентите са между 5% и 95% (това съм го описал в писанието си,, До отвъдното и обратно",което съм качил тук за свободно сваляне),за всеки е различно.Колкото е по малко свободната воля ,толкова е по голямо предопределението,  и естествено и от там и по малко благодат.Колкото е по голям процента на свободната воля толкова по добре се чувства един човек.Добре е докато се възползваме от свободната воля ,да съгласуваме действията ,желанията и целите си с Господ -(например: искаме да се чувстваме добре, и не само за един човешки живот ,но и за цяла вечност.Появяват се въпроси от сорта ,,какво да правя за да се чувствам добре?" ,и тук идват търсенията на ,които едни обръщат повече други по-малко внимание.Затова сега сме тук в този форум и обсъждаме всъщност този въпрос ,,какво да правя за да се чувствам добре за цяла вечност?".В наши дни е по лесно разполагаме с много информация благодарение на интернет ,а преди години беше много трудно ,защото имаше малко книги и беше наложено статуково и хората се страхуваха да обсъждат по същество.)

Не знам точно ,,какво имаш предвид под ,,Бог"?" ,защото Богове много ,но Господ е друго.

Опитах се два пъти да отворя сайта,но не мога.

преди 6 минути, Anjel Dimitrov написа:

Тук в Калдата съм го качил като прикачен файл на две места. Сайта - няма пари за хост и домейн, а и тук в Калдата е по добре да даря,и по-лесно нищиме материята...

Опитах от същия прикачен файл, но не стана.

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

Например "имаш и нямаш свободна воля" се отхвърля от закона за непротиворечивостта - две взаимно отричащи се твърдения не могат да бъдат едновременно истинни в едно разсъждение.

Аууу верно ли? Къде е Реджепа?

А да вярно зависи от контекста.

Какъв е смисъла да тикаш съзнанието в друга посока като до никъде няма да те доведе? Реалността като е заблуда как различаваш хубавото уиски,жена или кола?

на 19.04.2018 г. в 13:43, Anjel Dimitrov написа:

Прочетох книгата ти. Радвам се, че си убеден в съществуването на живот след смъртта. Радвам се че искаш да помогнеш и на родителите си и на други да бъдат там. Аз също съм убеден, но от други опитности с Бог и изучаване на Библията. Но другите ти размишления са на база на твоята опитност,  а не на основата на Библията, което е опасно, защото така са възникнали доста лъжливи религии и учения, някои от които се  представят за християнски. Казвам това , защото Исус се е явявал на много хора, откривал им е ада и рая, но това са други лични опитности различни от твоите. Ти си искал Бог да ти убеди в живота след смъртта и Го е направил, но ако искаш да бъдеш сигурен, че ще бъдеш там и близките ти, трябва да вярва на Библията. Там е записано как човек да получи този живот, за който говориш.  

1 Коринтяни 6:9 Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците,
1 Коринтяни 6:10 нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.

Галатяни 5:21 зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство.

Споменаваш, че си видял Господ, и той е нямал име . 

Деяния 2:21 И всеки, който призове името Господно, ще се спаси".

Този Господ в Библията си има име - Исус Христос. 

Деяния 4:12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма  под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.