Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 7 часа, Anjel Dimitrov написа:

Не само съм убеден аз бях там ,,в живота след смъртта, във вечността..."  Не искам да помагам на никого да отиде там ,а да си заслужат повече блага и то за цялата вечност -(например повече проекции и възможности ,и по-малко печал и щестлавие" Значи Исус е Бог за теб и много хора,но аз го игнорирам ,защото е поредният пророк.И Исус за мен е като назидание за изпълняването на справедливост от страна на Господ,или при християните ,,Отец"-(отеца на Исус).В библията ясно се вижда ,че Господ наказва дори обявения за син Исус(наказанието на Исус ,ако беше нещо си от сорта на изкупление за всички Исус нямаше да се моли на Господ за друго развитие на събитията)Един от геховете на Исус е ,че казва,,щом сте познали мене ,познали сте и Отца" и от там като се почнат едни заблуди и ,равносилно да видите на картата на света Франция, и се заблудите ,че сте се разходили из Лувъра .Другите ми размишления са на базата на моята опитност,,Да ,която опитност и логика ме отведоха в отвъдното и се върнах от там,защото положението на християние е много зле(особенно на тези ,които счтат Исус за Господ принизявайки Господ)и  след смъртта ще има много въпроси от сорта ,,защо не мога това и това?", ,,защо той има хиляди проекции а аз една?".

Значи имаше една песен и в нея се пееше ,,мислейки ,че вървим към ада се оказахме в рая".Специално за блудниците и прелюбодейците- доста от тях ще наследят повече от божието царство ,отколкото един ревностен християнин,защото ревностния християнин навежда на заблуда и насажда чувство за виновност без виновност. И за пировете ,да пируваш -това е дар от Господ а не грях.Сребролюбците също не правят нищо лошо.Или пък четох за митарствата(иначе казано греховете) Та там пише ,,червени устни"-било голям грях да се червира с червено червило,е става ми смешно ,но това с червилото са го измислили християните .Е затова не ми харесва Павел и Христос _(объркват хората и с истините пробутват техните си възгледи и лъжи , и християнските служители така ти изкарат нещата,че пращат 95 % от хората в ада ,включително и тях самите си).И сега на деянията 2 :21  ,4:12 ако името на Господ е Исус Христос ,това е равносилно на пълно отрицание на старият завет.

Пак казвам това е твоя опитност, но други хора имат различни  опитности с Господ. Коя опитност е по  истинска или вярна? 

"Един от греховете на Исус е ,че казва,,щом сте познали мене ,познали сте и Отца""

Исус казва това, защото Бог се разкрива на човечеството чрез Исус. В Иоан 1 гл. Бог ни разкрива Исус като неговото Слово.

"В библията ясно се вижда ,че Господ наказва дори обявения за син Исус"

Ако Бог трябваше да постъпи справедливо с Исус, Той не трябваше да умира,  а ние. Но Отец пожертва Сина си, от любов към нас. Ако искаш, Бог Отец да постъпи справедливо с Теб, а не по милост, трябва да бъдеш наказан за греховете си. Вместо да упрекваме Отец, трябва да сме му благодарни.

"има хиляди проекции а аз една"

В Библията не се говори за проекции. В опитностите на други хора също не се говори за проекции. На кого да вярваме? Трябва база или истина с която да сравняваме опитностите си. Това е като истинска банкнота, с която да сравняваме другите за фалшификати. 

Аз съм избрал Библията, защото е изпитана през вековете, пророчествата и словото се сбъдва. И всяко друго "слово" или опитности ги сравнявам с нея. Така вярвам, че няма да бъда заблуден от "фалшиви банкноти". 

Псалми 18:30 
Колкото за Бога, Неговият път е съвършен; Словото на Господа е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него.

Притчи 30:5 
Всяко слово Божие е опитано; Той е щит на тия, които уповават на Него.

Има опитности, които са от Бог , но и такива, които не са от Него и когато човек няма база за сравнение, лесно може да се заблуди. 

Както си поискал от Бог да ти открие да ли има живот след смъртта, така му се помоли да ти открие, кое е Словото му тук на земята.

Ето няколко  разказа за опитности след смъртта:

Ето още нещо интерсно:

Ето още една опитност: 

Има и други. Можеш сам да провериш. 

За някои съфорумци , това нищо не доказвало. Но това не е мой проблем. Дано само като получат доказателството, за което копнеят,  да не е вече късно. 

space.gif
  • Отговори 6k
  • Прегледи 393,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 часа, realno написа:

Аз съм избрал Библията, защото е изпитана през вековете, пророчествата и словото се сбъдва. И всяко друго "слово" или опитности ги сравнявам с нея. Така вярвам, че няма да бъда заблуден от "фалшиви банкноти". 

За някои съфорумци , това нищо не доказвало. Но това не е мой проблем. Дано само като получат доказателството, за което копнеят,  да не е вече късно. 

space.gif

Я сравни някои факти и опитности с Библията. Колко милиона са загинали по време на религиозните войни в света? Къде в Библията е предсказано това и каква е ползата от ужасната смърт за стотици милиони души, като преки и косвени жертви на тези конфликти.

http://6nine.net/2015/01/13/зверства-в-името-на-бог/

https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/1975396

преди 36 минути, Śūnyatā написа:

Я сравни някои факти и опитности с Библията. Колко милиона са загинали по време на религиозните войни в света? Къде в Библията е предсказано това и каква е ползата от ужасната смърт за стотици милиони души, като преки и косвени жертви на тези конфликти.

http://6nine.net/2015/01/13/зверства-в-името-на-бог/

https://www.google.bg/amp/s/www.24chasa.bg/amp/1975396

Този упрек няма как да бъде към християните и Новия завет. За една религия се говори по учението й, а не по това, кой какво казвал или направил. 

Ето какво казва Новия завет:

2 Коринтяни 10:3 Защото, ако и да живеем в плът, по плът не воюваме.

2 Коринтяни 10:4 Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне крепости.

Ето какво казва Исус:

Йоан 13:35 По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

Йоан 15:13  Никой няма по-голяма любов от това щото да даде живота си за приятелите си.

Друга свещена книга казва точно обратното на това, което казва Исус. 

Ако някой убива, воюва или върши подобни неща си е негов проблем, но не хвърляй вината върху библията, защото тя учи друго.

"Къде в Библията е предсказано това и каква е ползата от ужасната смърт за стотици милиони души, като преки и косвени жертви на тези конфликти."

Исая 57:21 Няма мир за нечестивите, казва моят Бог.

На много места е предсказано от Бог, но е не е от Него. Предсказано е, че дори по - лошо ще става. Но Исус дойде не да сее смърт , а да дава живот. Друг сее смърт и насърчава това. 

space.gif
преди 43 минути, realno написа:

Този упрек няма как да бъде към християните и Новия завет. За една религия се говори по учението й, а не по това, кой какво казвал или направил.

Не си прав, не четеш Библията. Или ако я четеш един Бог знае какво разбираш :D

И какъв ти е критерия кое е от Дявола и кое от Бога? Изобщо може ли да се говори за критерий от твоя гледна точка, спрямо такива сили? Те могат да те заставят да видиш или да си помислиш това което искат те и ти, рибко, изобщо няма да се усетиш. ;)

Матей 7:16-18 

16 По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи?

17 Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

18 Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове.

преди 15 часа, Śūnyatā написа:

Не си прав, не четеш Библията. Или ако я четеш един Бог знае какво разбираш :D

И какъв ти е критерия кое е от Дявола и кое от Бога? Изобщо може ли да се говори за критерий от твоя гледна точка, спрямо такива сили? Те могат да те заставят да видиш или да си помислиш това което искат те и ти, рибко, изобщо няма да се усетиш. ;)

Матей 7:16-18 

16 По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репеи?

17 Също така всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.

18 Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове.

Точно това е критерия, който цитираш. Много ти благодаря за тези стихове. Но пропускаш предния стих Там се казва: Матей 7: 15 Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.  

И след това Исус дава критерий по който да ги разпознаем. "ПЛОДОВЕТЕ". Ти сам го цитира, Пак ти благодаря. 

И сега да видим какви са плодовете на Исус и Мохамед: 

Исус казва:

Мат 5: 38 Чули сте, че е било казано: "Око за око, зъб за зъб". space.gif
39 А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.

43 Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си".

space.gif
44 Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят;

Сега Мохамед:

Сура 2, ая 191:  
И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

Освен това, отговори ми на въпросите: 

Как влиза Исус в Ерусалим и как е влезнал Мохамед е Мека и след това каксе разпространява християнството и как исляма?

Какво е било отношението на Исус към децата и какво е били отношението на Мохамед към тях? 

Библията не насърчава Кръстоносни походи, войни и тем подобни поради една много проста причина. Исус говори за нея: Йоан 18:36 Исус отговори: Моето царство не е от този свят; ако беше царството Ми от този свят, служителите Ми щяха да се борят ..." 

Ако Исус няма за цел да завладее земята, а просто за спасява хора измъквайки ги от греха и възстановявайки взаимоотношенията им с Бог, сега си задай въпроса, кой иска да завладее цялата земя и да я владее като царство на Бог?  И какви методи използва? Пише го в една свещена книга. 

След като си отговориш на тези въпроси, пак се върни на стиховете от Библията , които говорят за доброто и злото дърво и плодовете им. И сам си отговори на въпроса може ли зад двете дървета да стои един и същ Бог? И тогава ще си отговориш на фундаменталния въпрос , ЗАД БИБЛИЯТА И КОРАНА, ЗАД ИСУС  И  МОХАМЕД ЕДИН И СЪЩ БОГ ЛИ СТОИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПЛОДОВЕТЕ ИМ СА РАЗЛИЧНИ. НА ЕДИНИЯ ДОБРИ, А НА ДРУГИЯ ЛОШИ (СПОРЕД КРИТЕРИЯ КОЙТО ТИ ЦИТИРА)? 

ДА, МОЯ КРИТЕРИЙ Е БИБЛИЯТА И ВСИЧКО, КОЕТО Е ЗАПИСАНО ВЪТРЕ. КАКЪВ Е ТВОЯ КРИТЕРИЙ? 

Лука 19

27 А ония мои неприятели, които не искат да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

преди 11 минути, Aumi написа:

Лука 19

27 А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

Това се опитвах да му покажа, че и в Библията са заложени корените на злото и че текстовете си противоречат. Следователно, съгласно здравия разум, няма как и два противоречащи си текста да са истина. Но за нездравия или неразвития разум е напълно възможно, нормално и естествено.

преди 31 минути, realno написа:

ДА, МОЯ КРИТЕРИЙ Е БИБЛИЯТА И ВСИЧКО, КОЕТО Е ЗАПИСАНО ВЪТРЕ. КАКЪВ Е ТВОЯ КРИТЕРИЙ? 

Критерият е разума ми. Защото ако не развиеш разума си до едно по-високо ниво (не говоря да си завършил училище) няма как да разсъждаваш адекватно върху абстрактни и метафизични концепции. 

Едно е да четеш Библията, друго да разбираш какво означават понятията, трето да градиш правилни концепции, които да не се срутят при първия повей на разума. Иначе никой няма да те вземе насериозно.

А концепцията на този свят, според Библията, ще се срути по време на апокалипсиса. Пита се, ако Бог е създал тази перфектна конструкция, наречена вселена, тази катедрала на Любовта и Разума, защо е пуснал после в нея змията и безумието?

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Това се опитвах да му покажа, че и в Библията са заложени корените на злото и че текстовете си противоречат. Следователно, съгласно здравия разум, няма как и два противоречащи си текста да са истина. Но за нездравия или неразвития разум е напълно възможно, нормално и естествено.

Критерият е разума ми. Защото ако не развиеш разума си до едно по-високо ниво (не говоря да си завършил училище) няма как да разсъждаваш адекватно върху абстрактни и метафизични концепции. 

Едно е да четеш Библията, друго да разбираш какво означават понятията, трето да градиш правилни концепции, които да не се срутят при първия повей на разума. Иначе никой няма да те вземе насериозно.

А концепцията на този свят, според Библията, ще се срути по време на апокалипсиса. Пита се, ако Бог е създал тази перфектна конструкция, наречена вселена, тази катедрала на Любовта и Разума, защо е пуснал после в нея змията и безумието?

"Критерият е разума ми."

Разума е бил критерий най - вероятно и на Хитлер или на "християните", които са организирали кръстоносните походи и днешните конфликти.  Попитай ме пак  от къде произлизат войните? Хора, на които критерия не е Библията, а техния разум, са причина за  войните, глада, мизерията, и всичко лошо , за което се сетиш. 

ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО СТИХОВЕТЕ, ЩЕ ТИ БЪДАТ ИНТЕРЕСНИ.

Псалми 14:2  Господ надникна от небесата над човешките чада За да види, има ли някой разумен, Който да търси Бога.

Псалми 53:4 Без разум ли са ония, които беззаконствуват. Които изпояждат людете ми както ядат хляб, И не призовават Бога?

Исая 5:21  Горко на ония, които са мъдри в своите очи, И които са разумни пред себе си!

Това е оценката на Бог към Асирийския цар:

Исая 10:13  Защото той казва: Със силата на своята ръка извърших това, И с мъдростта си, понеже съм разумен; И преместих границите на народите, Разграбих съкровищата им, И като силен свалих седящите на високо;

Това е свързано с Исус:

Исая 11:2  И духът Господен ще почива на него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;

"А концепцията на този свят, според Библията, ще се срути по време на апокалипсиса."

А за апокалипсиса не аз, ти трябва да се притеснявш:

Еремия 4:9 В оня ден, казва Господ, Разумът на царя ще се изгуби, И разумът на първенците, ..."

Още един цитат:

Осия 14:9 Кой е мъдър та да разбере тия неща? Кой е разумен та да ги познае? Защото пътищата Господни са прави, И праведните ще ходят по тях, А престъпниците ще паднат в тях"

И накрая:

2 Петрово 2:12 Тия, обаче, като животни без разум, естествено родени, за да бъдат ловени и изтребвани, хулят за неща, които не знаят, и ще погинат в своя разврат,

ТВОЯ РАЗУМ ТИ ГОВОРИ ДА НЕ ВЯРВАШ, НО МОЯ РАЗУМ  МИ КАЗВА ДА ВЯРВАМ В ИСУС И СЛОВОТО МУ. ТВОЯ РАЗУМ НЯМА КРИТЕРИЙ, НО МОЯ ИМА

АЗ СЪМ СПОКОЕН , ЗАЩОТО ВЯРВАЙКИ В ИСУС,  СЪМ  НА СИГУРНО МЯСТО. 

Притчи 3:5  Уповавай на Господа от все сърце, И не се облягай на своя разум.

space.gif
space.gif
преди 38 минути, Anjel Dimitrov написа:

Последните писания в библията са от преди 2000 години.То на днешният човек е трудно да разбере това с проекциите(при толкова много филми),а ти очакваш на хората отпреди 2000 години и повече да им обясниш начина по ,който ще имаш в пъти повече усещания. 

Има ли  проекции или не ще видим като отидем на небето във вечността. Не искам да споря за това. Това сега не е важно. Хората днес имат нужда от прошка на греховете си и да възстановят взаимоотношението си с Бог, което беше нарушено при грехопадението в Едемската градина.  Покажи им пътя към Бог. За мен той е ясен, Исус. Той казва: Аз съм ПЪТЯ, ИСТИНАТА И ЖИВОТА.  

преди 21 минути, Anjel Dimitrov написа:

Последните писания в библията са от преди 2000 години.То на днешният човек е трудно да разбере това с проекциите(при толкова много филми),а ти очакваш на хората отпреди 2000 години и повече да им обясниш начина по ,който ще имаш в пъти повече усещания. 

Да бе да,политиката и делата нямат значение .О да забравих ,правиш добра реклама на Христос ,и всичко е опростено(е затова бозя в този свят,,Господи доста работа имам, при все толкова заблудени но нещата вървят на добре според мен")

"Да бе да,политиката и делата нямат значение ."

Цитирай един път, когато Исус се е занимавал с политика? 

Разбира се че делата имат значение, както добрите, така и лошите.

"О да забравих ,правиш добра реклама на Христос ,"

Аз да считам ли, че ти правиш реклама на проекциите? 

преди 1 час, realno написа:

ТВОЯ РАЗУМ НЯМА КРИТЕРИЙ, НО МОЯ ИМА.

Притчи 3:5  Уповавай на Господа от все сърце, И не се облягай на своя разум.

Критерий на Разума е самия Разум. А критерий на твоя са нечии други фантазии. Не ми пречиш, наслаждавай се, но и няма как да ми повлияеш, нямаш разумни аргументи. Няма Логос. 

В начало беше Словото; и Слово то беше у Бога; и Словото беше Бог.

То в начало беше у Бога.

Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.

В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.

И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана.

Думата логос на старогръцки означава слово, разказ, число, сметка, мяра, отношение, смисъл, понятие, разум, определена дума, думата.

"Логос" у елините често се наричал Хермес. У Аристотел "логос" е израз (изречение). Елините считали, че мислителят, който може да дава дефиниции, има връзка с божеството. Логосът може да открива/разкрива на човека. Мислителят е този, който схваща, разсъждава.

Ако не се облягаш на разума си, с какво четеш, с какво осмисляш, с какво даваш съвети, какво ще се спаси след смъртта, краставици и домати? :D

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Критерий на Разума е самия Разум. А критерий на твоя са нечии други фантазии. Не ми пречиш, наслаждавай се, но и няма как да ми повлияеш, нямаш разумни аргументи. Няма Логос. 

В начало беше Словото; и Слово то беше у Бога; и Словото беше Бог.

То в начало беше у Бога.

Всичко това стана чрез Него; и без Него не е станало нищо от това, което е станало.

В Него беше животът и животът беше светлина на човеците.

И светлината свети в тъмнината; а тъмнината не я обхвана.

Думата логос на старогръцки означава слово, разказ, число, сметка, мяра, отношение, смисъл, понятие, разум, определена дума, думата.

"Логос" у елините често се наричал Хермес. У Аристотел "логос" е израз (изречение). Елините считали, че мислителят, който може да дава дефиниции, има връзка с божеството. Логосът може да открива/разкрива на човека. Мислителят е този, който схваща, разсъждава.

Ако не се облягаш на разума си, с какво четеш, с какво осмисляш, с какво даваш съвети, какво ще се спаси след смъртта, краставици и домати? :D

Уж не вярваш в нищо, но подкрепяш тезата си с божество. 

"Логос" е и слово от Бог. Но разума ти отхвърля Бога. 

Мисля, че спора е безмислен. Кой каквото има да каже, го каза. Лек ден. 

преди 2 минути, valkiria1 написа:

За да можеш да критикуваш , трябва да си напълно уверен в знанията си. Прекалено си самоуверен  че знаеш всичко.

При древните елини, Хермес е наричан „Logios Хермес“ , което ще рече ораторът Хермес или Хермес ораторът, с което са обозначени някои негови специфични служебни отговорности на Олимп. Логос като понятие означава точно това" слово"    , така е до ден днешен в гръцкия език. От там има и много производни , като например логорея.

В писанията  на иудеите е «мемра»  или «маамар» , което означава слово като творческо начало с което е визирана дейността на Бог при създаването на света.

Да ли разума ( на който се обляга ) не  му изневери?

преди 51 минути, realno написа:

Уж не вярваш в нищо, но подкрепяш тезата си с божество. 

"Логос" е и слово от Бог. Но разума ти отхвърля Бога. 

Мисля, че спора е безмислен. Кой каквото има да каже, го каза. Лек ден. 

Да ли разума ( на който се обляга ) не  му изневери?

Колега, не подкрепям тезата си с цитати от Библията, защото не вярвам че представлява Абсолютната Истина. Показвам противоречията в твоята теза и в Библията. Нали Бог е Разум, тогава откъде са се взели толкова кухи индивиди? Никога не съм твърдял че зная всичко, но знам че когато има противоречия в едно писание, то не е Истина. 

Ако Бог не причинява на никого зло, откъде са се взели болестите, болката, незаслужените страдания, смъртта? Ако не произхождат от Бога откъде произхождат? Но как може нещо да се появи не от Бога? Съществуват два Бога ли? Или част от Вселената не е под контрола на Бога?

Будизма отговаря на този въпрос ясно и точно. Невежество-желание-страдание. Когато виждаш само това което желаеш и не виждаш това което не желаеш, няма как да не страдаш, психиката ти страда от противоречията. Лек ден и на теб и не се пъни излишно да обясниш необяснимото ;)

преди 53 минути, valkiria1 написа:

За да можеш да критикуваш , трябва да си напълно уверен в знанията си. Прекалено си самоуверен  че знаеш всичко.

Напротив, никога и никъде не съм твърдял че зная всичко, нито съм напълно уверен в знанията си. Просто ми доставя удоволствие да оборвам с разумни аргументи такива като теб и Реално, които си мислят че са напълно уверени в знанията си. Това е невъзможно, осъзнайте го или продължавайте да ставате за смях като ръсите акъл как другите трябва да напълно уверени в знанията си, визирайки себе си :D

преди 10 минути, valkiria1 написа:

Библията също има точен отговор на този въпрос. Това, че ти не го знаеш, не е повод да правиш неверни  и обобощаващи заключения. Да лансираш будизма, като стъпваш на главата на Библията/  образно казано/ , не е най-добрия начин да рекламираш своите вярвания. Бъди по-скромен.

Може да има отговор, но за мен не е разумен. Темата е и за будизъм, така че няма нищо лошо в това да се разобличават противоречиви и лъжливи концепции в търсене на истината. Ако съм написал нещо противоречиво (въпреки че не винаги критиката е адекватна), винаги мога да си взема поука и да продължа напред, което е и целта на подобен род дискусии (според мен), за което съм ви благодарен. Хубав ден и на теб.

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Не е проява на здрав разум да се схващат притчи и метафори буквално, тъй като предназначението им е да водят косвено до разбиране. Когато няма друг начин да се изрази истината за нещо. Но, но, но, тъкмо неразвитият ум иска сдъвкана храна и се гордее с намирането на противоречия където ги няма. Гледай сега: 

преди 5 часа, Aumi написа:

Лука 19

27 А ония мои неприятели, които не искат да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

Ауми, изобщо не се гордея от неумението си да обясня (както аз я разбирам, според собственото си нахалство и донякъде по линия на Гурджиев) значението на тази притча, когато съм опитвала. А съм се опитвала поне два пъти в този раздел. Тя наистина не е лесна за разбиране, като повечето неща в Библията и особено притчите от евангелията. Трябва да се чете в светлината на определен възглед за човешкото устройство и въпроса за човешките дух и душа, заложен в християнството, който е -  че духовната душа не е налична у всеки. Тя се ражда от свръх-усилията на човека на базата на рождените дадености по време на земния живот. Това разделение между душевни и духовни хора е изразено ясно от ап. Павел, например. 

преди 12 минути, valkiria1 написа:

Ще останеш изненадан, но отговора , който дава Библията по въпроса за произхода на болестите е точно такъв, какъвто  дава и будизма. Затова писах ,че си самоуверен и ненужно саркастичен и ,че ти липсват основни познания за библейските текстове.

На Библията и на вярата в Бог съм отделил 4-5 години от живота си. Учил съм се от дипломирани духовници, подготвях се да кандидатствам в академията, давал съм от времето и живота си за каузи свързани с вярата, вярвал съм искрено и всеотдайно като не съм нарушавал нищо от това което е забранявано в тази книга. Постил съм без да се храня и да пия вода дори. Имам статии отнасящи се за сектите, които са публикувани в няколко поредни броя в Църковен вестник, с продължения, поради обема си. Всичко е било подкрепено с текстове от Библията и одобрено от редакторите. Това е самата истина. Спрях да вярвам когато започнах да виждам ясно противоречия, които никой не можеше да ми обясни, когато осъзнах че май съм единствения балък, който спазва написаното, а огромна част от "вярващите" (духовници включително) си правят каквото си искат и каквото им изнася на момента, водени от егоистични подбуди. Не съжалявам за това че бях вярващ, защото придобих маса опит, също разбрах че много по-лесно се живее когато си искрен и честен, защото много усложнения автоматично отпадат. Това бе преди повече от 20 години. Ако все още мислиш че ми липсват основни познания ще се съглася с теб, защото основни е относително понятие. 

Радвам се че си запозната и с будизма. Но в него също има много секти и лъжи, затова Буда е казал да не се доверяваме нито на него, нито  на който и да е светец или експерт, а да се осланяме на опита, преценката и разума си. Успехи ти желая!

преди 34 минути, valkiria1 написа:

Ще останеш изненадан, но отговора , който дава Библията по въпроса за произхода на болестите е точно такъв, какъвто  дава и будизма. Затова писах ,че си самоуверен и ненужно саркастичен и ,че ти липсват основни познания за библейските текстове.

Бог е Наказващ и същевременно Опрощаващ. Наказва с болести и смърт египтяните, но наказва с болест и сестрата на Моше-Мириам.

Числа 12:10 След като облакът се оттегли от шатъра, ето, Мариам беше прокажена, бяла като сняг; Аарон, като погледна Мариам, ето, тя беше прокажена.

Наказва  избрания   народ с плен и изгнание за векове наред, заради нарушение на сключения завет. Наказва населението на градовете  Содом и Гомор , но наказва и потомците на племеника на Авраам-Лот, амонити и моавци,които са потомци на синове  заченати в грях. След време снема от тях наказанието и повелява те да бъдат пощадени.

Въпроса за това,че Бог е само Любов или само жесток тиранин и страховита сила, която само дебне да наказва  и заповядва   е насадено от двуличния морал на Църквата , която отдавна е натъкмила сюжет за лично ползване, взела под аренда Библията. Но разбира се всеки един човек  има право да почне откъдето иска. Някои почват от нулата, някои от двете нули. После всеки получава според заслуженото.

хубав ден на всички в дискусията.

""насадено от двуличния морал на Църквата""

Не е правилно да се поставят църквите под един знаменател.  Други  църкви приемат Бога на библията такъв какъвто е -  Любов, но и Огън Пояждащ. 

Все едно е кажеш, че всички църкви приемат хомосексуализма, ,защото на запад имало такива църкви. 

преди 25 минути, valkiria1 написа:

двуличния морал на Църквата , която отдавна е натъкмила сюжет за лично ползване, взела под аренда Библията. Но разбира се всеки един човек  има право да почне откъдето иска. Някои почват от нулата, някои от двете нули.

Начало на църквата не са двете нули, а Христос. Макар че... от някаква гледна точка всички започват от нула, а усилията на някои ги водят само до двете нули. Тъкмо се опитвах да обяснявам нещо по този въпрос. Който засяга всички ни, разбира се.

преди 3 минути, realno написа:

Не е правилно да се поставят църквите под един знаменател.  

Църквата е само една. 

преди 6 минути, witness написа:

Начало на църквата не са двете нули, а Христос. Макар че... от някаква гледна точка всички започват от нула, а усилията на някои ги водят само до двете нули. Тъкмо се опитвах да обяснявам нещо по този въпрос. Който засяга всички ни, разбира се.

Църквата е само една. 

Прав си. По света има много църковни общества. Но за Исус истинската  църквата  е една, съставена от всички вярващи по целия свят, живеещи по библията.  

преди 23 минути, realno написа:

Прав си. По света има много църковни общества. Но за Исус истинската  църквата  е една, съставена от всички вярващи по целия свят, живеещи по библията.  

Имах една позната, силно вярваща в Бог. Ходеше редовно в някаква протестантска църква и усилено четеше и живееше по Библията. Един хубав ден ми каза че би искала да преспи с мен, стига да останело тайна от мъжа й. Имаше малко детенце. Попитах я: "Но това няма да остане тайна за Бог. Как можеш хем да си убедено вярваща, хем да нарушаваш божиите заповеди?" Съзрях противоречие. Тя със съвсем спокоен, хладнокръвен тон, който изразяваше убеденост и логика ми отговори: "Съгрешавам, защото всички сме родени грешни. Вярвам че Исус ще ми прости, защото го обичам". След това бях напълно свободен вече да не вярвам в Бог :D

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Колега, не подкрепям тезата си с цитати от Библията, защото не вярвам че представлява Абсолютната Истина. Показвам противоречията в твоята теза и в Библията. Нали Бог е Разум, тогава откъде са се взели толкова кухи индивиди? Никога не съм твърдял че зная всичко, но знам че когато има противоречия в едно писание, то не е Истина. 

Ако Бог не причинява на никого зло, откъде са се взели болестите, болката, незаслужените страдания, смъртта? Ако не произхождат от Бога откъде произхождат? Но как може нещо да се появи не от Бога? Съществуват два Бога ли? Или част от Вселената не е под контрола на Бога?

Будизма отговаря на този въпрос ясно и точно. Невежество-желание-страдание. Когато виждаш само това което желаеш и не виждаш това което не желаеш, няма как да не страдаш, психиката ти страда от противоречията. Лек ден и на теб и не се пъни излишно да обясниш необяснимото ;)

Напротив, никога и никъде не съм твърдял че зная всичко, нито съм напълно уверен в знанията си. Просто ми доставя удоволствие да оборвам с разумни аргументи такива като теб и Реално, които си мислят че са напълно уверени в знанията си. Това е невъзможно, осъзнайте го или продължавайте да ставате за смях като ръсите акъл как другите трябва да напълно уверени в знанията си, визирайки себе си :D

"които си мислят че са напълно уверени в знанията си."

Пак разума ти изневерява. Къде съм писал, че съм уверен в знанията си. Винаги ли така тълкуваш библията? Не се учудвам, че намираш противоречия в нея. 

Ще ти го кажа пак и не изкривявай казаното. Сигурен съм във вярата  си в Исус и Неговото Слово. Това е различно от това да знаеш всичко в и за  Библията. 

преди 1 час, valkiria1 написа:

...

Бог е Наказващ и същевременно Опрощаващ. Наказва с болести и смърт египтяните, но наказва с болест и сестрата на Моше-Мириам.

Числа 12:10 След като облакът се оттегли от шатъра, ето, Мариам беше прокажена, бяла като сняг; Аарон, като погледна Мариам, ето, тя беше прокажена.

....

Наказва самия Моше никога да не стъпи на обетованата земя защото е допуснал брат му Арон да издигне златния Телец...

преди 44 минути, Śūnyatā написа:

Имах една позната, силно вярваща в Бог. Ходеше редовно в някаква протестантска църква и усилено четеше и живееше по Библията. Един хубав ден ми каза че би искала да преспи с мен, стига да останело тайна от мъжа й. Имаше малко детенце. Попитах я: "Но това няма да остане тайна за Бог. Как можеш хем да си убедено вярваща, хем да нарушаваш божиите заповеди?" Съзрях противоречие. Тя със съвсем спокоен, хладнокръвен тон, който изразяваше убеденост и логика ми отговори: "Съгрешавам, защото всички сме родени грешни. Вярвам че Исус ще ми прости, защото го обичам". След това вече бях напълно свободен да не вярвам в Бог :D

Това, че някой ходи на църква или чете библията, а му харесва да живее в грях, правили библията по малко Божие слово? Защо, когато някой си живее както си поиска, хвърляш вината върху Бог и Библията? Това разумно ли е? На ли се облягаш на разума си , а постъпваш неразумно. Греха на жената не е противоречие в библията, а грях на жената. Според мен, не знаеш какво искаш. Противоречията не са библията, а в Разума ти.

преди 17 минути, realno написа:

Това, че някой ходи на църква или чете библията, а му харесва да живее в грях, правили библията по малко Божие слово? Защо, когато някой си живее както си поиска, хвърляш вината върху Бог и Библията? Това разумно ли е? На ли се облягаш на разума си , а постъпваш неразумно. Греха на жената не е противоречие в библията, а грях на жената. Според мен, не знаеш какво искаш.

Разумно е. По делата им ще ги познаете пишеше май. Цар Давид е перфектния пример, макар че има изобилие от подобни примери. Написал 3000 псалми и духовни песни. Божият инструмент съсичащ враговете на Израел. Следват прелюбодейна афера и смърт на един от най-добрите му войни. След това грехът му е изобличен и свързан с името на Бог.

„Ти си човекът... презря ти словото на Господа... Ти уби с меч хетееца Урия и си взе за жена неговата жена“ (12:7, 9).

„Защото аз признавам престъпленията си и грехът ми е винаги пред мен. На Теб, само на Теб съгреших, и извърших това, което е зло в очите Ти... Очисти ме... Сътвори ми чисто сърце... Не ме отхвърляй от лицето Си и не отнемай Светия Си Дух от мен“ (Псалм 51:3-11).

Ей такава ви е цялата работа на вярващите в Бог. Да убиваме и насилваме, после ще се разкаем и Бог ще ни прости. Бог ще ви прости, но унищожения ви психически ландшафт никога няма да се възстанови. Бог прощава - природата (кармата) не ;)

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Разумно е. По делата им ще ги познаете пишеше май. Цар Давид е перфектния пример, макар че има изобилие от подобни примери. Написал 3000 псалми и духовни песни. Божият инструмент съсичащ враговете на Израел. Следват прелюбодейна афера и смърт на един от най-добрите му войни. След това грехът му е изобличен и свързан с името на Бог.

„Ти си човекът... презря ти словото на Господа... Ти уби с меч хетееца Урия и си взе за жена неговата жена“ (12:7, 9).

„Защото аз признавам престъпленията си и грехът ми е винаги пред мен. На Теб, само на Теб съгреших, и извърших това, което е зло в очите Ти... Очисти ме... Сътвори ми чисто сърце... Не ме отхвърляй от лицето Си и не отнемай Светия Си Дух от мен“ (Псалм 51:3-11).

Ей такава ви е цялата работа на вярващите в Бог. Да убиваме и насилваме, после ще се разкаем и Бог ще ни прости. Бог ще ви прости, но унищожения ви психически ландшафт никога няма да се възстанови. Бог прощава - природата (кармата) не ;)

Това е Бога на библията, който наказва, но е и готов да прости. Един ден, като имаш деца (ако все още нямаш) като съгрешат, не им прощавай. Това е според твоята разумна логика.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.