Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За Иисус, Мохамед, Буда или да поговорим за религия

Featured Replies

преди 44 минути, Anjel Dimitrov написа:

Още много може да се изпише по темата ,Но ако някой иска лично за него си нещо по така и личен разговор с мен да пише на лични и след това може да си уредим среща в Дупница,за едно по добро,, Просветление" по темите ,,ГОСПОД ,отвъдното ,отношения Господ -човек" и лично да ви давам насоки ,,как да се развивате и устройвате вечността?"

Лично никой на никого не може да дава насоки, защото личния ти опит, опита на Ванко, Драганко и моя опит са коренно различни. Всеки има своя версия за реалността, която не се покрива с напълно с версията на друг. Личния опит не може да се предаде, затова Буда не е искал да лъже и заблуждава никой че това е възможно. Човек сам трябва да положи усилие, да развие съзнанието си и да експериментира, защото опита е не само най-добрият учител, опитът е единственият учител на човека.

• Отговори 6k
  • Прегледи 393,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 46 минути, Śūnyatā написа:

Лично никой на никого не може да дава насоки, защото личния ти опит, опита на Ванко, Драганко и моя опит са коренно различни. Всеки има своя версия за реалността, която не се покрива с напълно с версията на друг. Личния опит не може да се предаде, затова Буда не е искал да лъже и заблуждава никой че това е възможно. Човек сам трябва да положи усилие, да развие съзнанието си и да експериментира, защото опита е не само най-добрият учител, опитът е единственият учител на човека.

Чакай ти от опит ли говориш или какво си прочел в Будизма? И аз от опит говоря и не трябва да имаме разминаване. Философстването не е от опит реален! Там във философията са илюзиите,заблудите кото щеш! Каква практика е медитацията? Седиш неподвижен и размишляваш? Така и не разбрах ти не ме научи. Поне щеше е нещо полезно от участие в една безкрайна говорилня.

Айде само от опит да си говориме? Може ли да седне някой под дърво и да се просветли? Без да премине информация през сетивата? Може ако е мистика отгоре дошло и трябва да повярваш в Бог или нещо подобно. Че Буда го е заслужил. Реално обаче научно няма как да стане това. Един Питагор е бил и философ и математик. Ей така да му светне за потагоровата теорема. Това просветление трябва да почива на нещо,някаква база данни и да сглобиш нещо изведнъж. Айнщайн може се е просветлил ама е чел и много се е занимавал.

А най ми е чудно защо Християнската религия те мята по пързалката а Будизма не?

Като страдаш трябва да предприемеш нещо! Това казва опита и ти си го направил. И две чаши уиски си е активно действие. Незнам как с размишления се изкоренява страданието или с медитиране. Ти действаш, работиш и получаваш парички и си удовлетворен нали? Занимавката с Будизма ако те прави щастлив това е илюзия. Ти до краен резултат няма да стигнеш, както Питагор или Айнщайн и т.н. и да си щастлив или удовлетворен. Пустотата постлана на плаващи пясъци.Що си категоричен че нещо е пусто?:PС Реджепа се некаде до края ще се опрете. Искам да си я представя тая пустота и не мога. Кат кажеш пусто се разбира няма движение, няма хора или де да знам пустиня.

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

Като ви гледам правописа и словореда учители няма как да ми станете ;)

Ние приятели не можеме да станеме ти пък учител? Тука сме врагове, прикрили сме се зад аватари и никове и спориме.:D

Шуня една тревка? О да ти си непорочен! Ма те индийците са я измислили. Опитай всичко Будистко не само манджите.:D

преди 4 часа, .Alex&Vanko. написа:

Шуня една тревка?

„Фактът, че вярващия е по-щастлив от скептика, не звучи по-логично от това, пияницата да е по-щастлив от трезвеника“.

Джордж Бърнард Шоу 

Разбира се че трябва да ме заковеш с цитат мъдра мисъл! Ще дискутираме ли или кораба потъва? Връзваме те на мачтата тогава.:D

И незнам тука от какъв опит ми говориш само цитати сутри мъдрости. Наученото от Будизма и изплюто. Опит с пустотата имаш ли? Не ама ги редиш думичките.

Аз като уча Счетоводство и почна да медитирам върху него мога ли да кажа,че имам практика? Каква практика е медитацията?

преди 31 минути, Anjel Dimitrov написа:

Правилно.Медитацията - не само ,че не е практика , а дори не е и научаване на нещо.Медитацията е пълна загуба на време и абсолютна глупост...

Абсолютна глупост по дадена тема може да напише само този който изобщо не е запознат с нея. Загуба на време ли е да разбереш как работи съзнанието ти, как се формират мислите, как отминават? Когато ума не е спокоен, подобно мътно езеро, той не може да отрази правилно информацията постъпваща в него. Когато е спокоен може да работи в дълбочина която е невъзможна сред хаоса от неконтролирани мисли. Например в състояние на гняв или друг неконтролиран афект човек може да каже и извърши един куп абсолютни глупости, които дори да му костват живота. Медитацията е средство за повишаване концентрацията и ефективността на ума. Затова преди четене и анализиране на някоя сутра е добре да се медитира. Опита е установил че утрото е по-мъдро от вечерта, защото със спокоен и отпочинал ум се взимат по-лесно правилни решения. Медитацията е средство с помощта на което можем да имаме такъв ум денонощно на наше разположение.

преди 3 часа, Anjel Dimitrov написа:

Правилно.Медитацията - не само ,че не е практика , а дори не е и научаване на нещо.Медитацията е пълна загуба на време и абсолютна глупост...

Не може да го убедиш. Той е вярващ. В живота Будизма с нищо няма да му помогне. В реалността са други принципи,правила,норми и т.н. Аз и затова не разбрах защо е толкова важен. А медитацията я наречи симулация.

Като дава различен мироглед, светоглед възползваш ли се Шуня? Някакъв имагинерен и живее в съзнанието. В реалността опита вече чертае друг светоглед.

на 11.05.2018 г. в 12:01, Śūnyatā написа:

Абсолютна глупост по дадена тема може да напише само този който изобщо не е запознат с нея. Загуба на време ли е да разбереш как работи съзнанието ти, как се формират мислите, как отминават? Когато ума не е спокоен, подобно мътно езеро, той не може да отрази правилно информацията постъпваща в него. Когато е спокоен може да работи в дълбочина която е невъзможна сред хаоса от неконтролирани мисли. Например в състояние на гняв или друг неконтролиран афект човек може да каже и извърши един куп абсолютни глупости, които дори да му костват живота. Медитацията е средство за повишаване концентрацията и ефективността на ума. Затова преди четене и анализиране на някоя сутра е добре да се медитира. Опита е установил че утрото е по-мъдро от вечерта, защото със спокоен и отпочинал ум се взимат по-лесно правилни решения. Медитацията е средство с помощта на което можем да имаме такъв ум денонощно на наше разположение.

Така е. Умът не може да е спокоен като мътно езеро, защото размътената вода е в следствие от неспокойствие. При успокоение на водата мътилката се утаява и водата става бистра, прозрачна. Така и ума.
Човек в медитация може да прозре основната същност на ума, изначалната му природа на Яснота/Бистрота, която е Пуста от замърсявания, от мътилки (самсара/дхарми).
Има ли утайка обаче, не можем да имаме претенции за пълна трансформация и пречистване.
Утайката, тинята на дъното предполага, че във всеки един момент водата може да се размъти. Така и с ума и отпечатъците му (васани/самскари).

Само че, не става с контролиране, защото контролирането е пак вид напрежение и желание.

Медитацията няма нищо общо с контрола.

на 11.05.2018 г. в 11:30, Anjel Dimitrov написа:

Правилно до някъде. Медитацията не е практика и не е правене на нещо, защото първо няма какво да бъде правено (няма нещо си там) и второ няма кой да го прави (няма реален "аз"). И двете са пусти. Те са просто представи, обусловености.

За загуба на време също не може да се говори, защото времето е относително и даже не съществуващо в реалността нещо. Нито пък е адекватно да се говори за глупаво и умно, защото от една страна това е дуализъм, а от друга засяга само и единствено т.н. Самсара и обусловеното съзнание.

преди 6 часа, Anjel Dimitrov написа:

За загуба на време може да се говори ,защото примерно има хора ,които мислят само за правене на пари и ,,как да направят повече пари?" и не се замислят върху духовното изобщо и се остават непросветени и в тъмнина .Тези хора след смъртта си ще получат като плод от земният си живот щестлавие и  печал(като се има предвид ,че на никого не му е приятно да чувства щеславие и печал  и то за цяла вечност,спокойно можем да говорим ,че даденият човек останал се в тъмнина и непросветен в името на земно богатство ,всъщност си е изгубил времето през ,което е могъл да се просветли и да намери пътя към Господ и да си устрои вечността по-добре).Тук е добре да се отклоня от темата за времето-(астрономическото) и да вметна ,че при изследванията си върху религиите открих ,че колкото и да се различават в обичаите си всичките имат едно общо нещо и то е това ,че всичките религии и религиозни течения препоръчват да действаме такаче да си устроим не само земният ни живот и поколението след нас ,а и вечността след смъртта и всички духовни учители препоръчваме да се действа  и мисли за бъдещето след смъртта ,което се оказва много трудно за повечето хора тъйкато не сме толкова много тези ,които сме се завръщали от там-(вечността,живота след смъртта,отвъдното...).

За времето(астрологическото) е по добре да не се замисляме ,,какво точно представлява?" а просто да го ползваме,както например ползваме самолет ,но не знаем точното му устройство и действие(все пак ,нито ще ставаме пилоти ,нито конструктори на самолети).,,,Глупаво" е пресилена дума за медитацията ,но си представих как някои хора медитират до толкова ,че се уморяват от медитацията.

Ама разбира се, че може да се говори за загуба на време. Не може да забраниш на лудите в лудницата да се смятат за Елвис...
Всичко, това, което описваш е относителната, а не абсолютната реалност. Относителната реалност е сянка, сиреч илюзия.
Дори самия факт, че времето е различно за всеки, пък да не говорим, че е различно за всичките измерения..., но дори и това е илюзия. Ето защо не може да се говори.
Времето не може да се губи.
От къде си се завръщал и от къде не - това може да твърди човек само за себе си.
По-добре не си представяй такива неща, защото това не е медитация, щом има умора.

преди 2 часа, .Alex&Vanko. написа:

Дали нещо е пусто или не е се тая. Или го има или го няма. И материално и акъл.

Да. Дали ще те убия или не, също е все тая.
Дали ще ядеш акита, или не, пак така.
Дали ще си идиот или не, също е все тая - и в двата случая ще умреш и ще те боли докато умираш, ще си в ужас.
Дали ще съществуваш или не - пак е все тая. Файда никаква.

Редактирано от rurk (преглед на промените)

преди 14 минути, rurk написа:

Да. Дали ще те убия или не, също е все тая.
Дали ще ядеш акита, или не, пак така.
Дали ще си идиот или не, също е все тая - и в двата случая ще умреш и ще те боли докато умираш, ще си в ужас.
Дали ще съществуваш или не - пак е все тая. Файда никаква.

Хаха егати будисткото изказване! Благодаря Николайчо!

Отсъствието на емпатия е показателно за изчезването на човека като биологичен вид и появата на изкуствения му заместител. Преди години тази липса е забелязана първо при болните от шизофрения и аутизъм, но сега вече е масова.

Каква емпатия прояви ти като ни дразнеше с Konig? Прекрати ли ни страданието? Българска работа аз го казах!

На теб и Буда не може да ти помогне сега. Аутизма ти е много тежък в този живот. Кофти карма пич.

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

На теб и Буда не може да ти помогне сега. Аутизма ти е много тежък в този живот. Кофти карма пич.

Ето и това не е Будиско изказване. Съжалявам просто! Много сте далече просто. Не че се загрижиш за мене.

От целия рецитал тука няма никакъв смисъл! Хората се вижда какви са.

Ти не знаеш кое е будистко изказване и кое не, защото не си практикуващ будист. Все едно да се изказваш какво е или не е авокадо или друг плод без да си го опитал на вкус. Съжалявам просто, че не виждаш. Не мога да помогна на някой сляп, ако вече се е родил сляп. Не съм Исус ;)

Рурки за теб дали си идиот е важно, някаква качествена свойствена характеристика отличителен белег. Каква такава придава пустотата? Какво значение има дали нещо е пусто? Етикет без съдържание. И може ли да стане непусто? Незнам кое е противоположното. Нали сме в дуална рамка?

Аз какъв съм ти е все тая.:D

преди 18 часа, Śūnyatā написа:

Ти не знаеш кое е будистко изказване и кое не, защото не си практикуващ будист. Все едно да се изказваш какво е или не е авокадо или друг плод без да си го опитал на вкус. Съжалявам просто, че не виждаш. Не мога да помогна на някой сляп, ако вече се е родил сляп. Не съм Исус ;)

Аз имам понятие от това което се пише тук. Акцентира се на страданието но не и на загриженост. Всеки да е егоист и да се спасява поединично от страданието?

Цитат

Аутизмът е разстройство на социалното развитие, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят.

По-скоро ти живееш в свой свят. Аз с социалните контакти проблем нямам.

преди 4 часа, Anjel Dimitrov написа:

Ето затова не ми харесва ,,будизма" и напътствам моите ученици да не се вглъбяват в ,,будизма" ,защото в един момент започва да отсъства ,,логиката" и започва да се говори за ,,относителност" ,която относителност е загуба на време .2+2=4 а не относително 4 в цикличност или с вероятност за  друго число-(този прост резултат е доказан във времето от незапомнени времена)Така и резултатите на въпросите ,,има ли вечност?",, ,,какво е Бог?", ,,как се заслужава отлична вечност?" и така на татък ,се постигат точно и ясно по пътя на логиката ,но това ,че на някои им е сложно с решенията на тези въпроси си го отдавам на факта ,че не искат да приемат учители -(аз примерно съм приел много учители и съм провел много беседи по божията промисъл и затова сега съм спокоен за това ,,какво ще ми се случва след смъртта?" и тъйкато съм открил истината и това спокойствие за бъдещето съм склонен да приемам ученици(преди не бях склонен ,защото исках да си запазя знанието за себе си по различни причини),които искат да постигнат максимални резултати-примерно да имат много повече  проекции , възможности ,умения и хубави чувства за вечността - не ,че нещо но както моите учители се занимаваха с мен и отделяха от времето си ,така и аз просто съм склонен да върна жеста за други(дори и непознати,всички ,които търсят истински духовен учител с постигнати резултати са добре дошли при мен) .  Времето не е различно за всеки ,просто всеки си има различни възможности , (един отива на почивка със самолет друг пътува два дни с рейс ,и този със самолета има 2 дни повече почивка,което не означава ,че времето е различно за двамата ,а означава ,че двамата се възползват по различен начин от времето си),това ,че някои ще имат 2 проекции а други 20  и ,че едни ще чувстват 10 пъти повече удоволствие за цяла вечност ще бъде резултат от различни положени усилия и действия.

Времето може да се губи.Постоянно виждам ,че хората си губят времето по всевъзможни начини.

Моето отиване и завръщане в отвъдното са резултат от правилни действия години наред.

Не плаши хората-(смъртта е като преминаване през врата,нищо болезнено за праведните,виж ако си бил глупава гад,която не се е поправила-лошо ,,ужас безкрай"

Ще съществуваш на 100% -безкрайно важното е ,,как?"

Не си запознат достатъчно с будизма и затова, понеже ти е мътилка, ти се вижда нелогичен.

Аз лично не съм виждал по-логично и по прагматично учение. :-)

Просто не го разбираш. Проблемът е в теб.

Останалото, което описваш за смъртта и отвъд не е извън Самсара.

Всичко описано от теб е лутане в различни сфери. Нищо повече. И забележи - всичко то е страдание, макар че още ти е трудно да го схванеш.

Реално още не си угасвал, не си различим и зърнал Абсолютната реалност.

преди 4 часа, Anjel Dimitrov написа:

...

Тъй както те гледам виждам, че си все още недодялано индиго, от стария тип. :-)

Учител още не си, пък камо ли просветлен.

Е, разбира се, че може някои хора да се подмамят и да те приемат за учител, респективно да приемат "истините", дето ще им поднесеш за тотално верни, но те реално са врели-некипели, относително верни.

Ето защо не ти е ясно още, че времето не може да се губи.

Четейки описанието за смъртта виждам, че още не ти е ясно същинското.. :-)

Пак ти пиша - не си напускал Самсара.

Още не ти е дадено.

преди 1 час, .Alex&Vanko. написа:

Рурки за теб дали си идиот е важно, някаква качествена свойствена характеристика отличителен белег. Каква такава придава пустотата? Какво значение има дали нещо е пусто? Етикет без съдържание. И може ли да стане непусто? Незнам кое е противоположното. Нали сме в дуална рамка?

Ако трябва да съм искрен, ти си лигоч, който има голям дефицит от към то приятели, просто защото си лепка и имаш психически проблеми - страх от самота, остра нужда от внимание и взаимоотношения с други хора, но реално ти не си нормален и участието ти във форума го онагледява.

На твое място бих потърсил специалист и бих се изправил срещу страховете си.

преди 1 час, .Alex&Vanko. написа:

Относно идиотизмът - засегнаха въпросното, поради изкривената ти логика, иронизирах те.

Направих го за да схванеш изкривения си възглед, но изглежда това не ти е свършило работа, и ти отново зацикли в това да заливаше форума с глупостите на болното си за внимание и близост, съзнание.

За теб изглежда е по-важно да имаш общение с някой, а не какво точно ще общуваш.

Имаш психически проблеми, човече.

Наистина потърси помощ от специалист.

За пустотата нямам какво да обяснявам на теб, защото първо ти е рано, не го схващаш и второ теб реално не те интересува въпросната пустота, а те интересува лафа, независимо, че той е нищо повече от дрънкане на глупости през повечето случаи.

Според мен, за теб ще е най-полезно някой да те натрепа едно хубаво.

Другия вариант е да имаш някъде в залеж натрупване от положителна карма, и да се реализира да срещнеш истински реализиран учител, който да ти помогне да транформираш.

Но като гледам просто се мъчиш. Нямаш натрупване на достатъчна заслуга.

Потърси специалист да ти помогне.

Не виждам смисъл на този етап да ти отговарям на глупостите и да имам взаимоотношения с теб.

И нещо като за финал :-) аз не съм будист!

Не съм християнин, не съм даос, не съм юдеин, не съм хиндуист, не съм мюсюлманин и пр.

Ако те срещна някъде ще ти резна кратуната. Ей тъй, да не се мъчиш.

Жалко е, че форумите, особено тези дето са слабо модерирани, се напълниха с идиоти.

Но... Карма!

А след като и аз съм в тях... Почвам да се замислям, дали и аз не съм идиот!

По-скоро съм точно такъв, щом си комуникирам с такива.

Даже и заплашваш? Няма смисъл да продължавам тази дискусия! Благодаря за милите думи!

Много злоба има в тебе! Нямаш сърце. И Шунята също. А почнал от сърдечната сутра.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.