Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Лош пример. От Мангладеш никой, нищо не иска и по скоро геополитическите интереси там са свързани с това, как никой да няма нищо общо с тях. САЩ също са лош пример за нас, защото те продължават експанзационната политика на Британската империя и се бутат навсякъде. Вместо да гледате в другият край на света, поогледайте се около нас. Кой наш съсед, дори и балканска държава, не поддържа армия, въоръжение, наборна служба? Ние ли сме най хитрите, та да си спестим тия ненужни разходи, я колко добре ще ни пази ценният ни съюзник в НАТО - Турция? Те ли са най глупавите да изостават от еврогейските ценности и защо? И до къде ще я докараме така, дори и при най дребен конфликт, който всеки може да ни спретне, във всеки един момент, дори и да е от ранга на Косово?

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, язе написа:

Викаш,то като та праскат наред, гащи не ти трябват. Ама то пък... праскат те щото нямаш гащи.

Сигурно някъде в твоята глава това сравнение звучи много подходящо.

Нещата са простички- нямаме армия, щото сме безгласна буква. Що сме безгласна буква- щото нямаме армия.

преди 3 часа, RagnerBG написа:

Лош пример. От Мангладеш никой, нищо не иска и по скоро геополитическите интереси там са свързани с това, как никой да няма нищо общо с тях. САЩ също са лош пример за нас, защото те продължават експанзационната политика на Британската империя и се бутат навсякъде.

И от САЩ никой нищо не иска. :)

Вместо да гледате в другият край на света, поогледайте се около нас. Кой наш съсед, дори и балканска държава, не поддържа армия, въоръжение, наборна служба?

Само и единствено Черно море не поддържа армия. И само и единствено то не е имало и няма каквито и да било териториални претенции към България.

не  ми отговорихте кой от 100000 армия ще кара 10 танка и 10 самолета в държавната лотария ли ще разиграят водачите 

преди 23 часа, RagnerBG написа:

Кой наш съсед, дори и балканска държава, не поддържа армия, въоръжение, наборна служба? 

И като поддържат какво? - дойдоха натовците и ги пръшнаха, като .....гласна буква. 

преди 19 часа, Yvan Sergeev написа:

не  ми отговорихте кой от 100000 армия ще кара 10 танка и 10 самолета в държавната лотария ли ще разиграят водачите 

Има кирки и лопати за всички :P

Всъщност, точно кирките и лопатите говорят в полза на армията ни. Няма смисъл от 100 000 самолета или танка. Смисълът е, да се направят 5-6 магистрали и 5-6 завода. А това армията може. Или поне можеше. 

Аз мъж де не е ходил в казарма, не смятам за мъж. Не че той е виновен за това си положение, но това е ПОЛЖЕНИЕТО.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Да имаме армия, чиято задача е да строи магистрали ((((((((: - че защо ни е армия, за да строим магистрали, на запад хората ги строят без армия. Проекта за една магистрала да включва и армия, става хептем златен. 

преди 2 часа, sound написа:

И като поддържат какво? - дойдоха натовците и ги пръшнаха, като .....гласна буква. 

Щото сме идиоти. И ние, и съседите... Малките нямат друг избор освен да се съюзяват, когато са заплашени от голям. Независимо какви различия имат и колко са се клали един друг. Аз обаче виждам от тях, най- глупавия възможен подход- присламчват се към някой голям и се заблуждават, че той вече не е заплаха. Да ама не! Ега малко огладнее и първо теб ще изяде,щото си му подръка. Всички големи, по някакъв начин са заплаха за всички малки- природен закон.

преди 2 часа, bildera_ написа:

Аз мъж де не е ходил в казарма, не смятам за мъж. 

Нещо ни се разминават разбиранията за "мъж" и какво точно му се подобрява след като 2 години вместо да ебе, работи и се образова, той копае, марширува и търпи/причинява извращения с други мъже.

Войниците бяха повредена стока. Момичетата страняха от тях (освен някой закъсала за бърз секс), гаджетата никога не дочакваха "любимия си", за старите ойници бяхме удобни жерти, за нообранците бяхме насилници...

Не знам какви са ти спомените от казармата, но ако са хубави значи си социален инвалид, или много късопаметен.

Или просто си си давал сметка, че си в армията а не на курорт. Я кажи на теб какви извращения са ти причинявали- караха те да миеш чинии ли?

на 5/17/2017 в 22:35, язе написа:

Нещата са простички- нямаме армия, щото

Няма с кво да се издържа тази Армия, нямаме икономика., разчитаме само на Проекти от ЕС за тези цели, които ''Я се одобрят я не''.. И какво да очакваме със нашето Бг население от 7мил., 178 хил. по разчет от 2015? За да имаме хубава  Армия трябва 50% от наслението ни, да ходи в казарми- А нали знаем че на сила хубост не става.

Редактирано от NBS 9322 (преглед на промените)

преди 13 часа, язе написа:

Или просто си си давал сметка, че си в армията а не на курорт. Я кажи на теб какви извращения са ти причинявали- караха те да миеш чинии ли?

Сам. По 600-700 чинии на ден. Отделно тенджерета, тави, вилици, лъжици. От 06:00 сутринта до 24:00 вечерта. Лягаш да спиш върху маса, върху която е сложен един дюшек, без чаршафи. Завиваш се с две "войнишки" одеала. Отвън е -20 до -25 градуса(караула спи в караулното, за да не мръзне по постовете). Миячното е вкопано на 1,5 м в земята. Половината стъкла на прозорците ги няма и си наредил кашони. Обаче част от кашоните изкарват докато котките не ги съборят, за да влязат да търсят остатъци от храна. Ставаш в 03:00 за да сложиш готовите пици(подарък от братска Германия) във фурните, за да може в 6ч да са готови за караула, а в 7:30 да са готови за останалата част от военослужещите. Какво като си мияч. Готвиш, защото на готвача, който е на смяна не му се идва толкова рано. Така 2 седмици. И никога не съм си мислил, че това е извращение. През останалата част от казармата - други "извращения".

Да миеш лоени чинии, вилици и тенджери през зимата със студена вода (който не е пробвал да знае, че само се размазват, бе за се мият) също беше ужасно, но не беше извращение.

Извращение е да миеш 3 пъти камиона с четчица, да дойде шофьора с бяла кърпичка, да бръкне и намери мърсотия от вътрешната страна на джантата и да те накара да бягаш 5 км преди да го измиеш пак целия. И това с ясното съзнание, че на сутринта пак ще го изкаля.

Момчета, а мога ли да ви попитам, защо сте били на такива долнопробни служби- единия "туба", другия "мияч".

преди 19 минути, язе написа:

Момчета, а мога ли да ви попитам, защо сте били на такива долнопробни служби- единия "туба", другия "мияч".

Ами основно понеже така си ги разпределили , по показани качества основно , или изкарани връзки уж като по лека служба ;)

Все пак военните комисии не бяха от прости хора съставени само, и гледаха качествата и изксванията за дадена специалност също така ... Разбира се, изключения винаги имаше... Но поне по моя опит като наборен, да вкараш за сефте турци в строго секретно поделение, си беше явно оценка на качествата им, и недостиг на такива от основния етнос ( а най вероятно имаше глас и демокрацията, изискваща равноправие и всекиму спиоред качествата ) ... 

Мога само да кажа че бяха шашнати не само комаднирите в съответните поделения, но и ние , които ни изпратиха да служиме там ( мога да кажа че с показахме на какво сме способни с чест и достойнство, помня реплика на един командир от друго поделение на общи занятия, който нахока своите че ги бият някакви турчоля от делиормана по всички поакзатели, за което евала му  ) ... мдам, ех спомени спомени....

Общо взето комплексите от комунизма, взеха да се размиват и изоставят в началото на демокрацията, 90-те години,и взеха да се гледат наистина качествата на хората ... Но това беше до време, за кратко, после пък почна негативизма на така наречената демохрация... мдам..

П.С А и още, в миячното пращаха поне по мое време като наказание основно, или ако някой сам пожелае да отиде в него ... Аз поне никога не съм пожелавал, или не съм бил наказван да бъда в кухнята ....И това се отнася и в началните 3 месеца, и последващите .. Иначе като наряд във военното сме миели понякога посуда, част то задълженията ( и то само когато чистачките миячки бяха заети или нещо друго ги възпрепятстваше да дойдат, което беше много рядко явление ) .. А в караул имахме достатъчно чинии за яденетата, връщахме направо мръсните за миене в кухнята, това си беше в реда на нещата навсякъде ...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

То май и в казармата е като в живота- както си го направиш...

преди 11 минути, язе написа:

То май и в казармата е като в живота- както си го направиш...

Да, и дори там можеш по честно да печелиш и доказваш  за разлика от живота... или поне можеше навремето, защото и там нещата се промениха точно в съответствие с  живота извън армията... На мен лично това ми харсваше навремето там, че закона си беше наистина закон, еднакъв за всички и еднакво за всички ( с много малко изключения това се спазваше буквално до точка ) Вътре бяхме по равни отколкото навън, и всеки зависеше от своите собствени способности и качества главно  , а не от друго  .. Но както споменах, нещата се промениха точно както се промениха  и извън армията....

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

преди 1 час, язе написа:

За мен всичките са долнопробни - и офицерите масово бяха долнопробни. 

А едно от най- големите извращения - тъй като ми е трудно да преценя кое от всичките заема първото място - което са ми причинявали е да посрещам президента П. Стоянов на някакъв си празник там, в града насред площада ......... все още сънувам кошмари, повредиха ми психиката завинаги: Сталин поне ги е пращал на сигурна смърт.

Tи пък и ти, ква казарма по бат Петьово време- жив ташак. Аз ти говоря за истинска казарма по комунизма.

преди 9 часа, zemonti написа:

Да миеш лоени чинии, вилици и тенджери през зимата със студена вода (който не е пробвал да знае, че само се размазват, бе за се мият) също беше ужасно, но не беше извращение.

Извращение е да миеш 3 пъти камиона с четчица, да дойде шофьора с бяла кърпичка, да бръкне и намери мърсотия от вътрешната страна на джантата и да те накара да бягаш 5 км преди да го измиеш пак целия. И това с ясното съзнание, че на сутринта пак ще го изкаля.

Мил съм и аз лой, белил съм картофи чистил съм риба, клозети, метеш и т.н. Това не съм го смятал за извращение, това е работа, която трябва да се върши. Като ти се падне наряд, вършиш си работата. И не си мисли, че в хамериканската, или друга армия е различно. Там може да си имат и миялни и т.н., но пак военнослужещите трябва малко да се поизцапат. Виж втората ти част е от извращенията, с които някои са запомнили казармата. Аз такива неща не съм виждал (по-скоро съм имал късмет), но мога да кажа, че тези неща си идват от самите военнослужещи и ги няма никъде по кодекса и правилата, съответно ако има контрол, няма да ги има. Съгласен съм, че такива неща не трябва да се допускат, но и те не са част от военно обучение, разбира се.

Колкото до разходите по армията. Това не е нещо, което можеш просто да съкратиш. Като дойде турчинът, няма да пита дали имаш пари за армия. А дали можем да им се противопоставим, то за това са военните съюзи. Но да вдигнеш ръце и да чакаш на милостта на чуждите армии, това е ясно до къде ще доведе в един момент, със съседи като нашите и военни конфликти през една граница. Накрая ще си платиш с горница. Това си е част от суверенитетът и независимостта на една държава. Тези неща трябва да се опазват, а не просто да се споменават като кухи фрази. Така, че на нас ни трябва мобилизационен потенциал в случай на нужда, от момчета, които са обучени да боравят с оръжие и имат основно, военно обучение. Обикновенната служба може да си я поема и професионална армия, щом е по-евтино. Колкото до това, колко танкове сме имали, това е просто пример за безхаберието последните години. Не е непоправимо обаче. Калашници още има достатъчно, колкото и складове да ни взривиха. А и в случай на нужда, винаги има кой да ти продаде оръжие, нуждата дори за това се създава, ако много се ослушваш. Това си е доста стара схема, която не ми се обяснява сега.

преди 4 часа, язе написа:

В така наречения "черен полк" в Гоце Делчев, през миячното се минаваше на ротационен принцип. От всяка рота по двама души за по две седмици. По трима да помагат на готвачите като белят картофи, кромид, вечер правят сапунка на кухнята. Понеже моята рота(инженерно-сапьорна) беше най-малобройна ме изпратиха само мен(бях на 1 седмица служба в поделението, прехвърлен от новобранския център в Белене). В предпоследния ден разбрах, че трябвало да сме двама(заместник-командира на поделението дойде на проверка и вдигна скандал, че съм бил сам, а не трябвало). От друга страна, на нашата рота районите за почистване бяха тоалетните и цигарниците(фасниците). Та... весело беше. :)

Начи сапьорите в подводницата а? :)  Сетих се, че така му викахме на миячното...

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 7 минути, язе написа:

Начи сапьорите в подводницата а? :)  Сетих се, че така му викахме на миячното...

Бойлерът, на който му трябваха 12 часа за да стопли водата и 2 часа за да я изхарча цялата, си беше цяла подводница. :)

преди 1 час, RagnerBG написа:

Мил съм и аз лой, белил съм картофи чистил съм риба, клозети, метеш и т.н. Това не съм го смятал за извращение, това е работа, която трябва да се върши. Като ти се падне наряд, вършиш си работата. И не си мисли, че в хамериканската, или друга армия е различно.

Анджък де! И аз това пиша.Гадно е, но някой трябва да го свърши. Не е извращение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.