Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Голяма "необходимост" беше задължителната военна служба едно време! Затова всеки гледаше как да скатае детето си,да не ходи..Дали по здравословни причини,доктора да го изкара дюстабанлия,или с язва,дали някой познат полковник да го уреди на някоя по блага служба.Там се правеше всичко друго но не и затова за което си отишъл.Бачкаш без пари,гаврят се с теб някакви тъпанари,миеш чинии,спални,кухни,а калашник може и да не видиш.А бе много хубаво беше.По ми е чудно как в днешно време има още някакви хора дето си живеят в 80-те години и си мислят ,че още е на власт правешкият бастун.Не вече е банкянската тиква......ма това е друга тема.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 41 минути, RagnerBG написа:

Май просто са те държали на място, където не си искал да бъдеш

Знаеш ли, смешното е, че отидох напълно доброволно да служа. Просто бях преценил, че трябва да го направя преди да започна висше. Сам можеш да видиш на снимките ми колко съм горд от това, че съм станал войник.

Обаче съдбата ме подхлъзна на динена кора и минах през излишно голяма мизерия, която с нищо не бях заслужил.

преди 4 минути, Beldin84 написа:

Дали и в онези времена правителството е било съставено от мафиоти и далавераджии, чиято единствена мисия в живота е да окрадат максимално българския народ?.

Почти си прав. Преди време бях поставил една статия за първите кметове на София и как са се скъсвали да крадат. Спомням си, че algor ми направи забележка, че от сайта, от който я бях копирал не разрешавали копиране без изрично съгласие. Един от монарсите ни така се обогатил от България(разбирай народът ни) и това, че ни е въвлякъл в една война, че след като абдикирал се отдал на пътувания из света и разни други хобита.

преди 4 минути, Beldin84 написа:

Та това за честта е малко относително, защото отново опира до хората около теб.

Така е.

преди 8 минути, miroslavm написа:

Затова всеки гледаше как да скатае детето си,да не ходи.

За това въобще не си прав.

преди 37 минути, A.com написа:

...ще видиш, че да се служи е било чест, а не заточение. Да си офицер е било и призвание и награда и най-вече отговорност.

Къде е честта в това да си използван за безплатен работник, експлоатиран? И ако ти се плати нещо, то то е мизерно.

преди 23 минути, A.com написа:

Пожелание е. И Спартак преди 2000 години си е мислил, че няма да работи ангария, че и за римляните е работил(срещу заплащане)...Ако знаеш колко гол бях, когато излязох.

Не е пожелание. Не знаеш колко са ми твърди убежденията.
Няма други, освен онези пияници. Никой друг не иска да става военен.  Освен ако не е там да краде или да живурка на държавна работа и ранно пенсиониране.
Мен господ не ме интересува. Плюем ти на църквата, съставена от Тартюфофци. Аз съм атеист. Не вярвам в господ.
Аз имам право на мнение. Засяга се бъдещето на младежите. Явно искаш да се гаврят с тях.
Бил си гол. Освен ако майка ти и баща ти не са били богати. С 65лв заплата не се купува апартамент и кола. И никоя жена няма да те чака 2 години в казармата. Ще си намери друг тъпкач.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 9 минути, simtech написа:

Освен ако не е там да краде или да живурка на държавна работа и ранно пенсиониране.

Във втората половина на службата командира ни бе един майор. Той не бе пияница, но ни обърна в нелегални дървосекачи. Избора бе или да режеш дърва или да копаеш окопи. Що кубици му насякохме с момчетата... Накрая обаче един от старшините го издаде пред щаба и му свиха сърмите.

Същия бе и голям ловец. Уви точно заради това когато едно от двете кучета (бездомни но добри пазачи), които гледахме на кпп-то му гепи от плячката (ловуваше в горите наблизо) го застреля пред очите ни. Беше мъжко, смесена немска овчарка. Разпиля му мозъка с пистолета. Никога няма да му го простя. Той е единствения човек, който съм мразил истински.

преди 1 час, Beldin84 написа:

както и да се минава през сериозен тест преди изобщо да те допуснат покрай другите.

За това съм абсолютно съгласен. Трябва сериозен подбор и сериозен контрол. И около мен имаше момчета, които основно на психическа основа, просто не бяха за там. Случаят ти с гранатата и при мен го имаше почти същият, точно от такъв "военнослужещ". Командирът на подделението се хвърли на него в окопа и после си беше запазил осколка за спомен. За щастие, нямаше последствия. Трябва и сериозен подбор и контрол и на кадровите военнослужещи, за да няма пияници и боклуци, отишли за злоупотреби и избиване на комплекси. Чест ти прави, че си отишъл без дърпане и тръшкане, жалко, че си видял най лошата част.

Аз за кой ли път ще напиша в темата, че не съм за връщане на казармата, такава, каквато беше. Аз съм за обучение, не за служба. А и темата е дали е необходимост, или безсмислица. Определено е непобходимост, въпросът е да се реализира правилно.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

За "правилното" най- напред трябва да не е задължителна. :Д

преди 54 минути, RagnerBG написа:

За това съм абсолютно съгласен.

Ти май тъгуваш за сапунката, а?

когато служех в поделение 32990 дисциплината беше закон. Всички бяха различни по характер но при стаден начин на живот и дисциплина, се превръщаха като юмрук когато се правеше нещо общо.

преди 1 час, simtech написа:

Къде е честта в това да си използван за безплатен работник, експлоатиран? И ако ти се плати нещо, то то е мизерно.

Като не можеш да разбереш какво съм написал по-добре не отговаряй.

Не е пожелание. Не знаеш колко са ми твърди убежденията.

А ти сигурен ли си, че знаеш колко са ти твърди убежденията? Отивах да работиш за ЦРУ, Мосад, ФСБ. И да те хванат противниците нищо няма да изкопчат от теб.

Няма други, освен онези пияници. Никой друг не иска да става военен.  Освен ако не е там да краде или да живурка на държавна работа и ранно пенсиониране.

Айде пак. Обобщения, етикети. Интелигент. Ти на някаква мисия ли си? Аз исках да стана военен. Не за да крада и да живуркам и да се пенсионирам рано. Ама, това едва ли някога ще го разбереш.

Мен господ не ме интересува. Плюем ти на църквата, съставена от Тартюфофци. Аз съм атеист. Не вярвам в господ.

Плюй където и върху каквото си искаш. Една проста метафора не можеш да схванеш, седнал си акъл да ни даваш.

Аз имам право на мнение. Засяга се бъдещето на младежите. Явно искаш да се гаврят с тях.
Бил си гол. Освен ако майка ти и баща ти не са били богати. С 65лв заплата не се купува апартамент и кола. И никоя жена няма да те чака 2 години в казармата. Ще си намери друг тъпкач.

Какво искам, явно или тайно, не ти е по силите да разбереш. Ти на 18 г. апартамент и кола ли си купи?

преди 56 минути, RagnerBG написа:

Аз за кой ли път ще напиша в темата, че не съм за връщане на казармата, такава, каквато беше. Аз съм за обучение, не за служба. А и темата е дали е необходимост, или безсмислица. Определено е непобходимост, въпросът е да се реализира правилно.

На същото мнение съм.

преди 5 минути, simtech написа:

Ти май тъгуваш за сапунката, а?

Ти май продължаваш с глупостите, а?

преди 22 минути, A.com написа:

Като не можеш да разбереш какво съм написал по-добре не отговаряй.

На 18 кола си купих . А аз и да бях военен, пак щях да гледам с лошо око на останалите такива.
Нито за ЦРУ, нито за Мосад имбецилите ще работя. Няма как да разбереш, че аз работя за себе си.
Не ми казвай, че е метафора. Много съм наясно, че се опитваш да втълпиш, че нищо не зависело от мен. И че нямало проблем друг да решава. Ама има. Да работя с някого и да го сложа като отговорен - трябва да си заслужи уважението. Не просто да е поне умен колкото мен, ами да е гений. От простаци  заповеди не приемам.
Аз ли не разбирам какво си писал? Бил си затворен, без възможност да излезеш свободно и ти е плащано мизерно за това.
Баси кефа.
Пък относно етикетите - сарказмите не са ми нетипични. Всъщност - обичайни са ми.. Животът е гаден, свиквай...

преди 2 часа, simtech написа:

На 18 кола си купих .

Това коя година беше и на колко струваше колата ти ?  Ако си си купил нещо за 1000-1500€ много ще се смея ако го охарактеризираш като кола.
Може да кажеш в прав текст че на 18 години си видял 1000€ на куп и ще е все същото като да си си купил "кола".

преди 14 минути, BMW Маниак написа:

Това коя година беше...

Комплексарю, не е важно коя година е колата. Има коли, много по-стари от твоята, които са много по-коли и много по-скъпи.
Аз нова кола няма да си взема, не и каквато повечето. Защото изглеждат женствени.

преди 4 минути, simtech написа:

Комплексарю, не е важно коя година е колата. Има коли, много по-стари от твоята, които са много по-коли и много по-скъпи.
Аз нова кола няма да си взема, не и каквато повечето. Защото изглеждат женствени.

Питам коя година купи колата.  То за рождената дата на колата ти ми е ясно че е ти е била минимум набор. Но едно е да си купиш кола на 18 години през 88 година а съвсем друго е през 2010 година.  Ти ако ми беше набор на мен кола щеше да си купиш едва кога навършиш  поне  35 години като минимум.
Че то сега всеки има кола ве Симка. Тоест се дрънка в някакви 1000-2000 лева и си мисли че е голямата работа.

преди 33 минути, BMW Маниак написа:

ако ми беше набор на мен кола щеше да си купиш едва кога навършиш  поне  35 години като минимум.

Грешка. За сметка на това от казармата излизаш голтак.
След едното порязване, ся направо да си отсечеш и другата глава ли... :D
п.п Представяш ли си как се купува кола за 2 бона с 60лв месечна заплата?!

преди 10 часа, simtech написа:

На 18 кола си купих .

И аз! Ферари от Мачбокс- голема гъзария! Даже и се отваряха вратите и капаците.  :)

преди 2 часа, язе написа:

И аз! Ферари от Мачбокс- голема гъзария! Даже и се отваряха вратите и капаците. 

Много забавно. Ха...-ха?!

преди 13 часа, simtech написа:

Няма как да разбереш, че аз работя за себе си.

Аз нали ти казах, че си вълк единак.

Не ми казвай, че е метафора. Много съм наясно, че се опитваш да втълпиш, че нищо не зависело от мен. И че нямало проблем друг да решава. Ама има.

Разбирам, че ти си БОГ в собствения си свят и всичко зависи от теб. Каквото си наумиш това става, защото...нали си божество.

Нищо не втълпявам. Казвам ти една житейска истина, до която, явно, все още не си достигнал. Много неща зависят от теб и още повече не зависят от теб. Питах те, ако утре някой нов Ставийкси те помете с колата си какво ще правиш? Ако някой реши, че му мътиш водата и му пречиш на бизнеса и вземе че те потроши от бой какво ще правиш? Друг ли е решил вместо теб? Имам приятел, който вече 8-га година се съди с кмет и приятели, защото им пречи да си въртят бизнесите. И той тръгна с големите мечти и надежди и успяваше, в България, докато някой друг не реши, че така не може(нещо, което може да ти се случи навсякъде по света).

Та, имай си принципи, отстоявай ги, бори се за мечтите си, но не се заричай.

Да работя с някого и да го сложа като отговорен - трябва да си заслужи уважението. Не просто да е поне умен колкото мен, ами да е гений. От простаци  заповеди не приемам.

Нали ти казах, че познавам хора на по над 80 години, които в много области са на светлинни години пред теб и като знания и като умения. Ако става въпрос до електроника ти си на светлинни години пред тях. И след като спомена, че трябва някой да е умен, то би ли казал, кой в случая е по-умен: ти или някой 80 годишен дядо? Питам, защото една от най-големите глупости, които често чувам е, че някой е по-умен от друг.

Аз ли не разбирам какво си писал? Бил си затворен, без възможност да излезеш свободно и ти е плащано мизерно за това.
Баси кефа.

Да, не разбираш. И едва ли ще разбереш. Да не мислиш, че съм отишъл в казармата за да ми плащат. Или че съм искал да стана военен заради заплащането. Ама, като всичко го гледаш през призмата на собствената си облага и печалба.

Пък относно етикетите - сарказмите не са ми нетипични. Всъщност - обичайни са ми.. Животът е гаден, свиквай...

Този живот го живея малко повече от теб. Да си саркастичен е едно, да твърдиш, че си интелигентен и да обиждаш хора, които не познаваш е съвсем друго.

преди 21 минути, A.com написа:

Аз нали ти казах, че си вълк единак.

Не ми ли плащат - пръста не си мърдам. Няма ли свобода - няма да ме убедиш никога. За по-малко от 10,000евро заплата няма да ме навиеш. И въобще няма, освен ако не реша така.
Армията е паразит в мирно време. Само точи пари, които могат да отидат за здравеопазване и образование.
Аз не съм вълк единак, просто аз си избирам какъв ще бъда. Никой няма да ми казва.
Няма какво да ми казваш ако друг бил решил вместо мене. Явно ти искаш все някой да решава вместо теб. Така не ти се налага да поемаш отговорност за действията си. Не само едното няма общо с другото, ами примерът ти не оправдава да търпиш още такова в армията. Две лоши неща не правят едно хубаво, нито едното оправдава другото.

преди 57 минути, simtech написа:

За по-малко от 10,000евро заплата няма да ме навиеш.

Ти кога си виждал 10 хил. евро на куп ? Че почна да мечтаеш за такива заплати!

преди 5 минути, BMW Маниак написа:

Ти кога си виждал 10 хил. евро на куп ? Че почна да мечтаеш за такива заплати!

Тва е! Няма 10,000евро, среден пръст на армията й показвам. Ще си извадя ТЕЛК и пак няма да отида. Всичко става с пари.

преди 4 минути, simtech написа:

Тва е! Няма 10,000евро, среден пръст на армията й показвам. Ще си извадя ТЕЛК и пак няма да отида. Всичко става с пари.

Така е Симка и аз навремето си платих и ме писаха НГВС. Добре си изкарах в цивилизацията ...

Не ми ли плащат - пръста не си мърдам.

Нито си първият, нито си последният, който си мисли това. И няма да си първият, нито ще си последният, който ще остане с пръст в устата.

Армията е паразит в мирно време. Само точи пари, които могат да отидат за здравеопазване и образование

И резервната ти гума е паразит, ама си я държиш в багажника нали? А ако не знаеш, мирът е времето между две войни. Ако не вярваш почни да четеш.

Явно ти искаш все някой да решава вместо теб. Така не ти се налага да поемаш отговорност за действията си. Не само едното няма общо с другото, ами примерът ти не оправдава да търпиш още такова в армията. Две лоши неща не правят едно хубаво, нито едното оправдава другото.

Ти пак ли реши, че знаеш какво искам? Казвай числата от тотото де.

И като чета какво си написал се убеждавам, за пореден път, че не разбираш какво ти пиша. За момент забравих, че си божество, на което никой друг не може да повлияе по какъвто и да било начин.

преди 1 час, A.com написа:

Нито си първият, нито си последният, който си мисли това. И няма да си първият, нито ще си последният, който ще остане с пръст в устата.

Резервната гума на 100км ми добавя разход от 0,00001лв.  За да имаш боеспособна армия, с нашето БВП, ще трябва да даваме половината от него, за да купим техника. Години наред. Това ще парализира държавата и здравеопазване, образование ще стигнат до нивата на държава от четвъртия свят. Нямаме финансовият капацитет, нито имаме човешките ресурси да се противопоставим на някоя голяма нахлуваща армия.
Войни в голям мащаб вече едва ли ще има. Не е изгодно. По-добре да завладееш икономически една страна, отколкото физически.
Аз каквото казвам, наистина го мисля. Не знам - друго ли очакваш? Да кажа, че ще се предам в живота? А между другото и да едни шапкари?
Винаги ще ненавиждам йерархични структури. Защото там липсва самокритичност и коректив в достатъчна степен.
Винаги на човешкият ресурс в армията се е гледало като на пушечно месо. Историята показва, че на никого от военноначалниците не му е пукало за хората му наистина. "Допустими загуби" да си го чувал като понятие? Няма допустима загуба.
Аз с пръст в устата няма да остана. Имам пред мен цял свят.
А хора като теб, които все се готвят за война...и все си я търсят..ще я намерят. Съжалявам, хора с твоето мислене трябва да бъдат обезвредени, за да може да напредва света. Никоя война но се води от един човек. Но се почва от един човек, а много параноици и шовинисти се водят по акъла му.
Друг може да ми повлияе. Но аз ще отвърна. Разликата е, че в живота го можеш. в КАЗАРМАТА НЕ.
Ако ме питаш мен какъв съм, все повече съм анархист. Властта е порочна. А аз няма да изляза да се бия и да умирам, за да може някой на когото не му пука за мен да припечели на мой гръб.

Резервната гума на 100км ми добавя разход от 0,00001лв.  За да имаш боеспособна армия, с нашето БВП, ще трябва да даваме половината от него, за да купим техника. Години наред. Това ще парализира държавата и здравеопазване, образование ще стигнат до нивата на държава от четвъртия свят. Нямаме финансовият капацитет, нито имаме човешките ресурси да се противопоставим на някоя голяма нахлуваща армия.

Ще покажеш ли изчисления за това колко от БВП-то ще трябва да даваме за боеспособна армия. Абсолютно никаква представа нямаш как се купува оръжие ама си на ясно колко години ще даваме половината от БВП-то си. Кажи сега, тежи ли ти мнението? А? И човешки ресурс нямаме. Абе, ти да не се казваш Бойко Борисов?

Войни в голям мащаб вече едва ли ще има. Не е изгодно. По-добре да завладееш икономически една страна, отколкото физически.

Например, ИД са тръгнали да завладяват Сирия икономически. САЩ и те така с Ирак и Афганистан. Като се готвиш за война е добре да се готвиш и за такава, каквато не очакваш, за да не останеш изненадан.

Аз каквото казвам, наистина го мисля. Не знам - друго ли очакваш? Да кажа, че ще се предам в живота?

За пореден път потвърждаваш, че не разбираш какво ти пиша. Казах ти вече, като те удари мокрия парцал по главата ела пак да пишеш колко неотстъпчив си в принципите си и други такива работи.

Винаги ще ненавиждам йерархични структури. Защото там липсва самокритичност и коректив в достатъчна степен.

Ако някой ден основеш собствена фирма и наемеш работници - няма ли да има йерархична структура? Работниците ти ще са на равно с теб, така ли? Или ще я ненавиждаш тази структура ама ще я ползваш?

Винаги на човешкият ресурс в армията се е гледало като на пушечно месо. Историята показва, че на никого от военноначалниците не му е пукало за хората му наистина. "Допустими загуби" да си го чувал като понятие? Няма допустима загуба.

Божеее... ти си атеист де. Като си неук по темата защо въобще се обаждаш? Да си чел полковник Дрангов? Не си? И пак врачуваш - на кой какво наистина му пукало.

Аз с пръст в устата няма да остана. Имам пред мен цял свят.

Ами, дано. Светът е пред теб и зад теб.

А хора като теб, които все се готвят за война...и все си я търсят..ще я намерят. Съжалявам, хора с твоето мислене трябва да бъдат обезвредени, за да може да напредва света. Никоя война но се води от един човек. Но се почва от един човек, а много параноици и шовинисти се водят по акъла му.

За огромно твое учудване, светът е напредвал най-много по време и след войни(горещи или студени). Запиши си го някъде. Ако не ми вярваш - провери.

Друг може да ми повлияе. Но аз ще отвърна. Разликата е, че в живота го можеш. в КАЗАРМАТА НЕ.

Ти си бил в казарма, те знаеш какво може и какво не. До кога ще продължаваш с измислиците?

Властта е порочна. А аз няма да изляза да се бия и да умирам, за да може някой на когото не му пука за мен да припечели на мой гръб.

Пак се отнесе.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.