Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

преди 7 минути, simtech написа:

И не, не съм мрежар. Инженер съм.

Като се знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор.

Ох той милия за писарушка се гласял щото според себе си бил квалифициран !!!

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 минути, simtech написа:

Не, история. По това, което се е случило, ако не се премахнат всички стари лица, които рушат морала, новата казарма ще е същата пародия.

Най-после нещо по темата. Каква ще е новата казарма, ако въобще я има, няма как да знаем. И затова е добре да обсъждаме как трябва да бъде, а не какво е било. И ако имаме възможност да се опитаме да повлияем върху целия процес.

преди 8 минути, simtech написа:

Аз лично както съм перспективен и си върша работата нямам никакво желание някой да не прати принудително някъде без причина, а ако не отида да ме щампова предател и да ме прати в затвора.
Ако твоето военно обучение е от 9 до 5 и се прибирам у дома...и ми плащат..може и да си помисля.

Ами, в казармата, колкото и да ти е чудно, имаше(не винаги) разделение на труда. Гледаше се кой какво образование има и се разпределяше според нуждите. Инженерите и завършилите техникуми(зависи от специалността) - в инженерни войски, или някъде, където се изискват съответните знания и умения. Някой от завършилите курсове към ОСО - според това което са завършили и т.н.

преди 33 минути, BMW Маниак написа:

Ох той милия за писарушка се гласял щото според себе си бил квалифициран !!!

Квалификацията и знанията си съм ги доказал пред хората, пред които трябваше. Иначе нямаше да съм инженер.

преди 24 минути, A.com написа:

Най-после нещо по темата. Каква ще е новата казарма, ако въобще я има, няма как да знаем.

Ако не се плаща и държат като затворник - забрави.

преди 6 часа, simtech написа:

Ако не се плаща и държат като затворник - забрави.

В казармата се плащаше. И не са ни държали като затворници. Нормални отношения от страна на командващия състав, при положение, че получаваха същите нормални отношения и спазване на устава от военнослужещите. Това беше в миналото. Какво ще е в бъдещето тепърва ще научим.

преди 9 часа, A.com написа:

В казармата се плащаше. И не са ни държали като затворници

Колко? 1000лв? 2000лв? 5000лв? 10000лв? Или 12 лева и пийсе стотинки на месец?
Какво не са те държали като затворник - можеш ли да отидеш когато поискаш някъде?
Ти кого лъжеш? Безплатна работна ръка, роби, затворници.
Защото аз нямам сведения и статистики за заплащането, когато я е имало.
По-добре да бачкам чистач, отколкото да бачкам наборник.
Нормално отношение от командния състав? Ако не ти минат през главата с камион и не правиш сапунки, защот просто не ги кефи каква ти е физиономията? Те сведенията за произвол в казармите още гърмят.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 часа, simtech написа:

Какво не са те държали като затворник - можеш ли да отидеш когато поискаш някъде?
Ти кого лъжеш? Безплатна работна ръка, роби, затворници.

Тъкмо реших, че си станал сериозен и ти пак започна. Плащаше се повече от 12 и пийсе на месец и по-малко от 1000. Кажи сега, ти като си на работа можеш ли да отидеш където поискаш? М? Решаваш в 10:30 сутринта, че вече не ти се работи, вдигаш си багажа и отиваш на плаж. Работодателят ти, разбира се, няма нищо против и в края на месеца пак ще ти плати заплатата.

Защото аз нямам сведения и статистики за заплащането, когато я е имало.

И как искаш да имаш като никога не си бил там. А? И на база незнанието си пишеш глупост след глупост.

По-добре да бачкам чистач, отколкото да бачкам наборник.

Ами бачкай, кой те спира. И да не забравиш, че можеш по всяко време да ходиш където си поискаш.

Нормално отношение от командния състав?

Да. Нещо, което няма как да знаеш, защото никога не си бил там. Но, незнанието ти не ти пречи да си фантазираш.

Ако не ти минат през главата с камион и не правиш сапунки, защот просто не ги кефи каква ти е физиономията?

Поредните глупости.

преди 35 минути, A.com написа:

Плащаше се повече от 12 и пийсе на месец и по-малко от 1000. Кажи сега, ти като си на работа можеш ли да отидеш където поискаш? М?

Аз работя за себе си. Аз решавам кога ще работя, колко ще работя, дали ще работя и какво ще работя.
Аз работя сериозно, но и сам си разпределям работата. Ако не си разбрал, аз не искам да работя на заплата.
Ако някой смята да ме върже, трябва аз да имам сериозен финансов стимул.
Някой да ме върже в казарма като в затвора и да не мога да се прибера у нас, да спя на едно място с още 50 полуграмотни прасета с противоречива лична хигиена и да бачкам като роб, докато някакъв шапкар не каже, че трябва да спра - НЯМА да стане, ясно? Живял съм по квартири, живял съм и с други хора, но аз си решавам какво ще правя. Никой няма да ми взима правото да решавам.
А ти ми кажи - знаеш ли едно работно място, където те арестуват за самоотлъчка?
По исторически доказателства вашата казарма е било място със съмнителна лична хигиена, съмнително пране на дрехите, ангария - безплатен труд, мизерно до никакво заплащане, длъжен си да стоиш цял ден в мизерията на поделението като в затвор и някакви шапкари, които да си избиват комплексите за малката им пишка върху теб.
В цивилният живот аз няма да позволя някой да си избива комплексите върху мен. Или ще си замина и ще го оставя да си води монолог или ще яде рамото, което ползвамда си развивам болтовете на колата - ще го яде в главата.

преди 20 минути, simtech написа:

Аз работя за себе си. Аз решавам кога ще работя, колко ще работя, дали ще работя и какво ще работя.
Аз работя сериозно, но и сам си разпределям работата. Ако не си разбрал, аз не искам да работя на заплата.
Ако някой смята да ме върже, трябва аз да имам сериозен финансов стимул.

И ако някой ден се наложи да работиш за заплата, която не е сериозен финансов стимул, какво ще правиш?

Някой да ме върже в казарма като в затвора и да не мога да се прибера у нас, да спя на едно място с още 50 полуграмотни прасета с противоречива лична хигиена и да бачкам като роб, докато някакъв шапкар не каже, че трябва да спра - НЯМА да стане, ясно?

Определено нещо не ти е в ред.

А ти ми кажи - знаеш ли едно работно място, където те арестуват за самоотлъчка?

Знам. Ще познаеш ли кое е това работно място?

По исторически доказателства вашата казарма е било място със съмнителна лична хигиена, съмнително пране на дрехите, ангария - безплатен труд, мизерно до никакво заплащане, длъжен си да стоиш цял ден в мизерията на поделението като в затвор и някакви шапкари, които да си избиват комплексите за малката им пишка върху теб.

По лични данни моята казарма не е била това, което описваш. Та, до кога ще продължаваш с глупостите?

В цивилният живот аз няма да позволя някой да си избива комплексите върху мен. Или ще си замина и ще го оставя да си води монолог или ще яде рамото, което ползвамда си развивам болтовете на колата - ще го яде в главата.

Как ще си трошиш главата си е твой проблем.

преди 25 минути, A.com написа:

И ако някой ден се наложи да работиш за заплата, която не е сериозен финансов стимул, какво ще правиш?

Ами на мен няма да ми се наложи да работя за заплата, която не е финансов стимул. Защото като не ми харесва, сменям работата. И съм учил достатъчно, за да имам повече избор.
Аз няма да си троша главата, а няма да позволявам на комплексари, независимо от шапката да ми тровят живота. Винаги съм бил мирен човек и съм се опитвал да разрешавам проблемите иначе. Но няма да ми се качват на главата.
Знам кое е това работно място. На затворниците...о, извинявай - те вече са затворени.
Твоите лични данни и непотвърдени истории от човек, който стои зад ник и не се е идентифицирал с име, снимка с не означават много, като сложим всичката изнесена информация в медиите, зад която стоят хора с имена, адреси, снимки.
И дори и при теб да не е било така, ти си само един, информацията е много. И много хора в тая тема написаха, че са охранявали порутени складове, окрадени от техните висшестоящи.
И да, не искам да спя в хангар с 50 непознати, освен ако няма много добра причина за това. Не си жертвам комфорта без причина. И няма да работя ангария по кефа на някой шапкар.

преди 36 минути, simtech написа:

Ами на мен няма да ми се наложи да работя за заплата, която не е финансов стимул. Защото като не ми харесва, сменям работата. И съм учил достатъчно, за да имам повече избор.

Дано да не ти се наложи. Познавам хора, които си мислеха същото като теб, ама живота така ги завъртя, че вече имат други мисли в главата си и работят не това, което им харесва.

Знам кое е това работно място. На затворниците...о, извинявай - те вече са затворени.

Това работно място е професионалната армия. В България имаме такава. Наборната армия също е такова работно място.

Твоите лични данни и непотвърдени истории от човек, който стои зад ник и не се е идентифицирал с име, снимка с не означават много, като сложим всичката изнесена информация в медиите, зад която стоят хора с имена, адреси, снимки.

На снимката съм аз. В профила ми пише истинското ми име(не знам дали е видимо за останалите потребители). И споделям личния си опит без да лъжа. Дали ми вярваш или не е отделен въпрос.

И дори и при теб да не е било така, ти си само един, информацията е много. И много хора в тая тема написаха, че са охранявали порутени складове, окрадени от техните висшестоящи.

Питай баща ти дали е охранявал порутени складове. Ще имаш информация от човек, на когото можеш да вярваш и който няма да те излъже. Аз съм охранявал складове, които, при взрив, можеха да изринат половината град. И съм влизал във въпросните складове и знам какво е имало вътре.

И да, не искам да спя в хангар с 50 непознати, освен ако няма много добра причина за това.

Ама там всички ще се познавате. :) Виждаш ли как пак пишеш ей така, колкото да кажеш нещо.

преди 1 час, A.com написа:

Дано да не ти се наложи. Познавам хора, които си мислеха същото като теб, ама живота така ги завъртя, че вече имат други мисли в главата си и работят не това, което им харесва.  Това работно място е професионалната армия. В България имаме такава.

Не искам да ги познавам. А в професионалната армия се влиза по избор - ако искаш.
Как ще ме завърти живота... Носиш от 9 кладенеца вода, само и само да оправдаеш безумието наречено наборна служба.
И тоя с премазаната глава, тоя с компресора и всичките над 10,000 военноинвалида и убити в мирно време също имат опит. И те имат много за споделяне.

Цитат

Общият им брой е 6149. Военноинвалидите са 2951, а военнопострадалите – 3198.  С всяка година те намаляват. Една от причините е отмяната на наборната военна служба.  Над 90 на сто от нашите военноинвалиди са загубили здравето си като наборни военнослужещи.

.......

Цитат

Сигурен съм, че ако имахме наборни военнослужещи, армията щеше да има много по-видимо присъствие и щеше да свърши много повече работа при ликвидиране на последствията от наводненията в Североизточна България. За съжаление, сега не е така.

Защото армията е ангария. Аз не съм длъжен нищо да ликвидирам и на никого не съм длъжен да помагам без заплащане. Всички могат да си гледат работата, мой личен избор е дали искам да помогна.

преди 16 часа, A.com написа:

В казармата се плащаше. И не са ни държали като затворници. Нормални отношения от страна на командващия състав, при положение, че получаваха същите нормални отношения и спазване на устава от военнослужещите. Това беше в миналото. Какво ще е в бъдещето тепърва ще научим.

Вярно ни плащаха. По мое време бяха 38лв. и някакви стотинки.

Относно нормалните отношения - явно теб не са те изкарвали посред нощта на дъжда заедно с всички легла и мебели а покрай теб и всички от същия етаж, щото дежурния лейтенант си е пийнал в повече и му било скучно. Или ефрейтора да те млати с шише по главата щото не си "завладял" хълма със скоростта, която той си представял. Мога много да приказвам за отношение на командири, но не ми се иска да си припомням лошите спомени. От целия команден състав, който бе над нашия набор ставаха само капитана ни и един лейтенант от щаба който нонстоп го нинджосваха да върши работата на останалите щото бе безкрайно по-добър от тях но не можеше да казва не и това е.

А се водехме едва ли не привилегировани, все пак бяхме във "великото" 52010... Вярно имаше малко цигани в сравнение с това, което се чуваше за другите поделения, но гаври имаше колкото щеш. Имахме и случай на изнасилване, за който няма да намериш информация никъде, познай защо...  Имахме и случай на изчезнал калашник с муниции, но бе в друга рота и така и не разбрахме какво стана след това.

Цитат

Както казах вече към 40на лв. И да, общо взето бяхме затворници. Преди да се потроша имах 4 дни отпуск. Другите, които бяха довлечени от по-големите градове и бяха свикнали с нощния живот бягаха през оградата като подкупваха дневалните с каквото искаха да им донесат, тъй като в лафката се продаваха 10на неща на кръст. Не се притесняваха от инспекциите на дежурния лейтенант, защото в 99% от случаите бе пиян като мотика и си висеше в стаята. Макар, че един път имаше внезапна инспекция от щаба и му припалиха макарите, та удържа трезвен цели 4 дни.

Похвата за роботизиране бе изключително мощен. Телевизията бе забранена, нищо че на всеки етаж имаше зала с телевизор. Телефоните бяха прибрани още първия ден и се правеха редовни инспекции. Бог да те прости ако те хванеха с радиоапаратче - дни наред завладяваш хълма докато почнеш да повръщаш. И на книгите не гледаха с добро око. Няма значение жанра - имаш ли книги ставаш човека правещ редовни сапунки. Като цяло на всеки проявяващ интелект над орангутан се въздействаше с гавра докато стигне ниво на автомат за напитки. Въпроси и отговори различни от да/не бяха позволени само ако са в пряка релация с роботизирането на ума ти.

Та такива ми ти работи. Явно масата защитници на наборната служба наистина са случили на свестни хора, но далеч не всички сме били така.

Редактирано от Beldin84 (преглед на промените)

преди 32 минути, Beldin84 написа:

Похвата за роботизиране бе изключително мощен. Телевизията бе забранена, нищо че на всеки етаж имаше зала с телевизор. Телефоните бяха прибрани още първия ден и се правеха редовни инспекции. Бог да те прости ако те хванеха с радиоапаратче - дни наред завладяваш хълма докато почнеш да повръщаш. И на книгите не гледаха с добро око. Няма значение жанра - имаш ли книги ставаш човека правещ редовни сапунки. Като цяло на всеки проявяващ интелект над орангутан се въздействаше с гавра докато стигне ниво на автомат за напитки. Въпроси и отговори различни от да/не бяха позволени само ако са в пряка релация с роботизирането на ума ти.

Та такива ми ти работи. Явно масата защитници на наборната служба наистина са случили на свестни хора, но далеч не всички сме били така.

Наистина е гадно, че тези неща ги е имало в нашата казарма. Както писах в първият си пост тук - макаренковска система, прилагана и в затвори и трудови лагери. Това трябва да бъде забравено и дори подсъдимо. Още повече, че това не са обичайните гаври между самите войници - стари, нови и т.н., за което, разбира се, също трябва да се следи и да не се допуска. Винаги може да има камери и кадровите и ВКР-тата да си изпълняват задълженията, а не както е било. Това е било възможно и по-устав.

Конкретно при мен си имаше и телевизия и видео, телефоните, разбира се са забранени, особено в секретните подделения. Не, че някои не внасяха, но това трябва да бъде забранено, естествено. Имаше си стационарни телефони, с фонокарти. Радиоапарати, всеки си имаше, беше забранено да го носиш само на плаца. А това за книгите дори ми звучи като пародия. Не знам в какво подделение си бил, даже според заплатата, си служил след мен. Определено такива неща никога повече не трябва да се допускат и малоумните пияници-шапкари (имаше ги и при мен, но не толкова разпасани), на удобна, държавна, кадрова служба, не трябва да припарват до военна служба и досег до военнослужещи.

Може би дори е за добре, че старото формирование, само гълтащо средства и приютяващо комплексари и неудачници, без никаква полза от тях, при реални, бойни условия, беше закрито. Лошото е, че доста от техниката, складовете, провизиите и инфраструктурата, бяха унищожени също. Но сега може да се изгради отново, по съвсен нов и ефективен начин.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

преди 23 минути, RagnerBG написа:

Но сега може да се изгради отново, по съвсен нов и ефективен начин.

От кого - от тези, които 20+ години се чудят как да се справят с бездомните кучета?  Те са още на ниво "как да строим пътища" - за армия не трябва въобще да им се дава правото да решават, да имат, да командват и изобщо .... в никакъв случай!!! Тези некадърни, крадливи, безскрупулни шматки за два лефа, не трябва да им се разрешава, дори да сънуват за армия - все едно да дадеш на новородено да си играе с остър нож. За армия ще говорим, когато се подобри образованието, здравеопазването и съдебната система - това на първо време, защото с тази корупция (все пак сме номер едно в ЕС) ми е ясно колко шуробадженаци ще се накачулят на клона и не стига това, ами ще бъдат некомпетентни, прости и безхаберни, точно такива, каквито бяха сигурно около 80-90% от офицерския състав в нашето поделение: майор под 150 килограма живо тегло почти нямаше. Тюфлеци и авантаджии - тъкмо и номенклатурчиците да организират някоя по- арна далаверка в трафика на оръжие. 

преди 46 минути, RagnerBG написа:

А това за книгите дори ми звучи като пародия.

Направих грешката като пристигнах да си донеса 6 книги с мен. Още по-лошото бе, че носех и очила. (с такива съм от 2г. възраст) Почнаха ме с гаврите още от началото. Как ще оставят човек лъхащ на интелигентност над тяхното ниво да диша въздуха им и недай си боже да ги пита за неща, които те не разбират и не могат да дадат отговори... Що наряди съм изблъскал само аз си знам. По едно време думата сън се превърна само в абстрактна концепция.

Впрочем аз пак бях добре, имахме един пич в нашата стая, на който разбиха живота. Човека бе на 29, семеен, от години живеещ и работещ в Канада в банка (на някакъв висок пост беше), имаше две висши образования и ума му режеше като бръснач. Та по стечение на обстоятелствата същия го спрели на летището и го върнали да си кара отложената служба. Беше дошъл да види родителите си. Вместо да си отпътува с добри спомени го заточиха с нас. Междувременно разбра, че е загубил работата си а жена му едвам смогвала да плаща ипотеката на дома им. Направиха го на маймуна тоя човек. Колкото на мен ми взимаха тока той страдаше двойно повече. Направо не знам как издържа.

преди 3 часа, simtech написа:

Не искам да ги познавам. А в професионалната армия се влиза по избор - ако искаш.
Как ще ме завърти живота... Носиш от 9 кладенеца вода, само и само да оправдаеш безумието наречено наборна служба.

Как ще те завърти животът ли? Ти явно си имаш планове. Нали знаеш приказаката - Ако искаш да разсмееш Господ, кажи му, че си имаш планове. Утре, да не дава господ, ако някой нов Ставийски, те блъсне с колата си и те осакати какво ще правиш? Уж претендираш да си умен човек ама...

преди 3 часа, simtech написа:

Защото армията е ангария. Аз не съм длъжен нищо да ликвидирам и на никого не съм длъжен да помагам без заплащане. Всички могат да си гледат работата, мой личен избор е дали искам да помогна.

Вълк единак. Това си ти. Ама нали знаеш, че в природата вълците единаци не живеят дълго.

преди 1 час, Beldin84 написа:

Вярно ни плащаха. По мое време бяха 38лв. и някакви стотинки.

По мое бяха по-малко. :)

Относно нормалните отношения - явно теб не са те изкарвали посред нощта на дъжда заедно с всички легла и мебели а покрай теб и всички от същия етаж, щото дежурния лейтенант си е пийнал в повече и му било скучно. Или ефрейтора да те млати с шише по главата щото не си "завладял" хълма със скоростта, която той си представял. Мога много да приказвам за отношение на командири, но не ми се иска да си припомням лошите спомени. От целия команден състав, който бе над нашия набор ставаха само капитана ни и един лейтенант от щаба който нонстоп го нинджосваха да върши работата на останалите щото бе безкрайно по-добър от тях но не можеше да казва не и това е.

Ми, виждаш ли, аз разказвам личните си спомени, ти твоите. При мен такова нещо нямаше. Телевизора беше достъпен 24 часа в денонощие. Имахме си радиоприемници и си слушахме музика, когато нямахме друга работа. Книги можеше да се четат. От военния клуб даже даваха на когото си поиска. Един от войниците го освободиха от всякакви задължения, за да се готви за кандидат-студентски изпити. На изпитите го пуснаха отпуска, която обаче не му я приспаднаха от полагаемата му по закон.

Явно масата защитници на наборната служба наистина са случили на свестни хора, но далеч не всички сме били така.

Може би си прав. Но, аз не защитавам наборната служба, защото съм случил на свестни хора и командири. Наборната служба си има точно определена цел -"Повече пот в учението, по-малко кръв в боя". Веднъж България си е позволила да се откаже от наборната армия и да разчита на професионалната. Резултата е известен.

преди 35 минути, RagnerBG написа:

Наистина е гадно, че тези неща ги е имало в нашата казарма. Както писах в първият си пост тук - макаренковска система, прилагана и в затвори и трудови лагери. Това трябва да бъде забравено и дори подсъдимо. Още повече, че това не са обичайните гаври между самите войници - стари, нови и т.н., за което, разбира се, също трябва да се следи и да не се допуска. Винаги може да има камери и кадровите и ВКР-тата да си изпълняват задълженията, а не както е било. Това е било възможно и по-устав.

Нали и аз това обяснявам на simtech от няколко страници на сам. Да се обсъди каква трябва да е бъдещата наборна военна служба, или бъдещото военно обучение. Какво е било в миналото може да ни служи само за поука.

преди 35 минути, RagnerBG написа:

Но сега може да се изгради отново, по съвсен нов и ефективен начин.

А дано simtech те разбере. Аз явно му говоря на танганайски.

преди 14 минути, sound написа:

От кого - от тези, които 20+ години се чудят как да се справят с бездомните кучета?  Те са още на ниво "как да строим пътища" - за армия не трябва въобще да им се дава правото да решават, да имат, да командват и изобщо .... в никакъв случай!!! Тези некадърни, крадливи, безскрупулни шматки за два лефа, не трябва да им се разрешава, дори да сънуват за армия - все едно да дадеш на новородено да си играе с остър нож. За армия ще говорим, когато се подобри образованието, здравеопазването и съдебната система - това на първо време, защото с тази корупция (все пак сме номер едно в ЕС) ми е ясно колко шуробадженаци ще се накачулят на клона и не стига това, ами ще бъдат некомпетентни, прости и безхаберни, точно такива, каквито бяха сигурно около 80-90% от офицерския състав в нашето поделение: майор под 150 килограма живо тегло почти нямаше. Тюфлеци и авантаджии - тъкмо и номенклатурчиците да организират някоя по- арна далаверка в трафика на оръжие. 

Може би не ти се вярва, но днес, в армията ни има достатъчно кадърни и оправи хора, които знаят какво правят. Жалко, че нямаме нито един такъв политик.

преди 25 минути, A.com написа:

Вълк единак. Това си ти. Ама нали знаеш, че в природата вълците единаци не живеят дълго.По мое бяха по-малко.

Май не разбираш какво говоря, въпреки че пиша на Български.
ПЛЮЕМ ти на 38-те лева. Това не е заплащане и що м твърдиш че се е плащало и не е било малко, а са били 38лв, значи си лъжец! Аз имам образование и се опитвам да се развивам и мога да получавам пари, която никоя наборна служба няма да даде. Ако аз вляза някъде, това е губене на време и пари. Мамка им тогава на шапкарите.
Теб не те вълнува аз какъв съм. Никой няма да ме праща на ангария,  без да ме пита. Аз съм правил много неща без пари и дори за почти непознати. Но съм ги правил, защото АЗ така съм РЕШИЛ. Ако аз искам, не някой да ми казва.
Няма какво да обсъждаме бъдещето, след като призразците от миналото още бродят. Ако си мислиш, че 2 пъти ще направиш едно и също и ще получишп различен резултат - трябва да си глупав. Или наивен. Да, в армията има оправни хора. Като онзи генерал, източил милион лева?
Аз ще съм винаги против наборната армия. Защото знам, че винаги всяка идея в България се опорочава.
Ти ми казваш обучение, аз казвам ангария. Ти му казваш отговорност, аз ти казвам сапунка.
Съжалявам, няма да висят животите на младите на някакви твои добри пожелания, че можело да бъде различно.
Аз имам опасения не толкова за едното служене, колкото за опорочаването му. Ти видял ли си едно нещо в България някой да не го опорочи?
По твое време нямало вълци единаци? Стадният, глутническият инстинкт знаеш ли кои го имат? Хора от прослойката, която аз наричам скотове.Интелигентните хора могат да съставят колектив, за да постигнат общи цели, но нямат нужда да са част от стадо. И не са конформисти, които се водят по стадния инстинкт.
Ти хубаво разказваш, но има такива като Beldin84. Не ми пука на какъв курорт си бил ти, а че на някои други хора им е бил съсипан живота. Дай да си правим томбола с живота на хората - кой ще ходи на курорт, кой ще мре и ще бъде изнасилен, така ли? Ама щом не е било на теб, не е важно.

преди 45 минути, A.com написа:

Може би си прав. Но, аз не защитавам наборната служба, защото съм случил на свестни хора и командири. Наборната служба си има точно определена цел -"Повече пот в учението, по-малко кръв в боя". Веднъж България си е позволила да се откаже от наборната армия и да разчита на професионалната. Резултата е известен.

Прав съм естествено. Нямам нищо против да служа покрай кадърни хора, с които можеш да се разбереш с думи.

Но докато гледаш как по време на огнева подготовка командира ти стои до теб със зареден и насочен пистолет към главата ти в случай, че случайно решиш да обърнеш оръжието срещу тези, които те тормозят не е начина да те стимулират да служиш на майка България.

По времето, когато почнахме да се учим как да хвърляме бойни гранати едно турче щеше да ни такова майките. Нареждаха ни на групи на една дълга линия, като до всеки имаше старшина или лейтенант а целта бе да метнем гранатите в дерето срещу нас. Всичко ок нали, обаче това турче разбираше български колкото за здравей-здрасти, та като извадил шплента вместо да хвърли гранатата както ни бяха показвали повече от достатъчно пъти идиота я метнал на няма и 5 метра. Ситуацията се развива през двама човека от мен. Даже не разбрах какво стана, само чух едно могъщо "ПАДНИ" и старшината ме метна като чувал с картофи в окопа до нас па той връз мен. След няма и секунда последва гръм и по главите ни се посипаха осколки. Тогава разбрах колко полезно нещо е каската. :D

Инак месеци по-късно докато лежах във военната болница в Плевен пред очите ми докараха един офицерски кандидат пострадал след подобна ситуация. Но човека не бе имал време да реагира, само беше успял да ритне гранатата но тя отнесла крака му и цялото му тяло бе поразено от осколки. Не си спомням дали оцеля.  Видях и виновния войник, как се хилеше като идиот, и той покрит с рани но цял.

Ха, намерих инфо. Значи човека все пак се е разминал от най-лошото.

Цитат

“Кубинка” спасила командир от бомба

Извадиха над 40 осколки от тялото на офицерски кандидат Ивайло Иванов

ПЛЕВЕН. Войнишка кубинка е спасила взводния командир Ивайло Иванов от смъртоносно разкъсване при взрива на учебна бомба в плевенската новобранска школа. Офицерският кандидат предпази с тялото си от експлозия 4-ма души в четвъртък сутринта. На стрелбището край село Николаево в краката на Иванов избухна граната, изпусната от редник Нурай Кюсе (21 г.). Командирът инстинктивно се хвърлил и посегнал да метне надалеч боеприпаса, чийто капсул-детонатор вече бил задействан. Виновникът за инцидента побягнал панически. Изтърваната лимонка се озовала между четирима души. Ако беше бойна, някой от тях щеше да загине, коментираха офицери от най-голямата в страната военна база за обучение на новобранци. От тялото на 38-годишния офицерски кандидат Иванов са извадени повече от 40 осколки, разказа лекар от Военна болница. Състоянието му вече се стабилизира. Най-тежко е пострадал левият крак на командира. "Кубинката" обаче го е спасила от фатално разкъсване. Хирургически е отстранена фаланга на един от пръстите му. Има много рани по ръцете, подбедреницата и слепоочието. Получил ги е, когато протегнал ръце към гранатата.
Според началника на школата бригаден генерал Янко Янев няма нарушение в организацията на занятието по огнева подготовка на полигона Николаево. Причина за станалото е загуба на самообладание от страна на неопитния млад войник в окопа. Командирът герой Ивайло Иванов е женен и има две деца. Завършил е сержантското училище във Велико Търново. Оттогава е кадрови военен в Плевен. За самоортвержената си постъпка той ще бъде награден както подобава, каза ген. Янев.

Та мисълта ми бе, че е важно командирския състав да е свестен, но трябва и войниците да стават за такива. А като събират всякакви хора на практика насила нещата няма как да се получат.

пс. Впрочем въпреки всички л@йна, през които преминах не мога да отрека, че казармата поправи доста от недостатъците в характера ми. Сблъсках се с наистина много хора. Научих се да контролирам гнева си, научих се да работя в екип, както и още няколко други наглед дребни, но съществени неща.

И да, погледнато от този ъгъл казармата ме конвертира от проклето егоистично копеле и частично мамино детенце в мъж, на който може да се разчита. Но пък здравето ми отиде на кино. Малко стана работата от трън та на глог ама какво да се прави. :)

преди 38 минути, Beldin84 написа:

Впрочем аз пак бях добре, имахме един пич в нашата стая, на който разбиха живота. Човека бе на 29, семеен, от години живеещ и работещ в Канада в банка (на някакъв висок пост беше), имаше две висши образования и ума му режеше като бръснач. Та по стечение на обстоятелствата същия го спрели на летището и го върнали да си кара отложената служба. Беше дошъл да види родителите си. Вместо да си отпътува с добри спомени го заточиха с нас. Междувременно разбра, че е загубил работата си а жена му едвам смогвала да плаща ипотеката на дома им. Направиха го на маймуна тоя човек. Колкото на мен ми взимаха тока той страдаше двойно повече. Направо не знам как издържа.

Чакай малко сега. Мога да ти съчувствам ако си попаднал на комплексари. Въпреки, че винаги си можел да подадеш рапорт, да идеш при ВКР-то. Вярно, че ще ти казват, че си "топилка", вярно, че никой не го прави (и аз не съм). Но уставът дава възможности, друг е въпросът, че никой не ги е използвал и с времето системата тотално се е корумпирала и извратила.

Тоя твой боен другар обаче, що за пример е? Освен за чиста глупост. Заминал е в чужбина на времето, скатал е казарма, а балъците са си положили службата, дори семеен и с работа. Толкова ли не знае законите? Не е ли знаел максималната възраст, до която е ДЛЪЖЕН да положи наборна служба? Да си беше стоял в чужбина още някоя година. Кой му е виновен, в случаят? Такива драми поставят под въпрос всичко, което си написал. Май просто са те държали на място, където не си искал да бъдеш и преиграваш. И аз познавам хора, които скатаваха казарма по всякакви начини. Измислени заболявания, връзки. Един се пишеше всяка година висше, плащаше един семестър и повече не се вясваше там. Само за да представи документ в наборнта служба, че е студент. И така, докато не стигна пределната възраст. И при нас имаше човек на 20 и нещо години. Семеен, с частен бизнес. Завършил образование и си полагаше службата, като всеки гражданин на тая държава. Отношението към него беше съвсем друго, отколкото към нас, децата (въпреки, че и това не е много правилно). Излизаше повече отпуска, никой не го юркаше, дори и по устав. Накрая се уволни и предсрочно, не знам как (преди и намалената следстудентска служба). Просто хората му влизаха в положение.

Че старата казарма си имаше кусури е вярно. Но забелязвам тенденция, хората да считат нещо, което е задължение, като наказание. От което произлиза и доста преиграване. В друга ситуация пък започват хубавите спомени от казармата. Такива като @simtech, никога няма да разберат каква ГОЛЯМА тема е това и предимно положителна :).

преди 25 минути, simtech написа:

Май не разбираш какво говоря, въпреки че пиша на Български.

Като пишеш на български да не мислиш, че казваш нещо по темата.

ПЛЮЕМ ти на 38-те лева. Това не е заплащане и що м твърдиш че се е плащало и не е било малко, а са били 38лв, значи си лъжец!

Я посочи къде съм твърдял, че заплащането не е било малко?

Теб не те вълнува аз какъв съм. Никой няма да ме праща на ангария,  без да ме пита. Аз съм правил много неща без пари и дори за почти непознати. Но съм ги правил, защото АЗ така съм РЕШИЛ. Ако аз искам, не някой да ми казва.

Напълно си прав, че не ме вълнува. Това, което си написал в следващото си изречение можеш да си го пожелаеш. И толкова. Сети се защо.

Няма какво да обсъждаме бъдещето, след като призразците от миналото още бродят. Ако си мислиш, че 2 пъти ще направиш едно и също и ще получишп различен резултат - трябва да си глупав. Или наивен. Да, в армията има оправни хора. Като онзи генерал, източил милион лева?

Глупост след глупост. Спирка нямаш.

Аз ще съм винаги против наборната армия. Защото знам, че винаги всяка идея в България се опорочава.
Ти ми казваш обучение, аз казвам ангария. Ти му казваш отговорност, аз ти казвам сапунка.
Съжалявам, няма да висят животите на младите на някакви твои добри пожелания, че можело да бъде различно.

Ти нищо не можеш да му казваш. Спомни си защо нямаш право на мнение.

Аз имам опасения не толкова за едното служене, колкото за опорочаването му. Ти видял ли си едно нещо в България някой да не го опорочи?

Видял съм. Ти не си ли?

По твое време нямало вълци единаци? Стадният, глутническият инстинкт знаеш ли кои го имат? Хора от прослойката, която аз наричам скотове.Интелигентните хора могат да съставят колектив, за да постигнат общи цели, но нямат нужда да са част от стадо. И не са конформисти, които се водят по стадния инстинкт.

Вълци единаци винаги е имало. Това, че си един от тях радва ли те? От никой акъл не искаш, всичко ти е ясно, сам можеш с всичко да се оправиш, партизанин ще ставаш, имаш си планове, които е невъзможно да се променят и т.н.  Интелигентните хора не обиждат и не лепят етикети на останалите.

Ти хубаво разказваш, но има такива като Beldin84. Не ми пука на какъв курорт си бил ти, а че на някои други хора им е бил съсипан живота. Дай да си правим томбола с живота на хората - кой ще ходи на курорт, кой ще мре и ще бъде изнасилен, така ли? Ама щом не е било на теб, не е важно.

Има всякакви. Ти си живей в миналото и си мисли, че бъдещето ти е ясно. Утре, като те удари по главата с мокрия парцал ела пак ми ги приказвай същите работи.

преди 19 минути, RagnerBG написа:

Такива драми поставят под въпрос всичко, което си написал. Май просто са те държали на място, където не си искал да бъдеш и преиграваш.

Нима?

Всичко, което съм написал може да бъде потвърдено от всички, с които съм служил онази година.

Неговата история я споделих като пример, че военните не цепеха басма на никого. Познай дали този човек някога ще се върне тук?

Относно "преиграването" - ако намираш споделянето на случки от живота ми като преиграване - прав ти път. Все ми е тая дали ти и всички, които ме четат ми вярват.

Единствената гледна точка, която защитавам тук е, че гаври поне при мен и в моето време е имало и че събирането насила на хора плюс заточването им за дълъг период от време не е начина да се сътвори силна армия.

преди 7 минути, A.com написа:

Като пишеш на български да не мислиш, че казваш нещо по темата.

Не е глупост, а истина. Оправен генерал открадна милион лева. Само за това става тая сволоч.
В следващото изречение не е пожелание. Никой няма да ми задава тон на живота и няма да стане да ходя на принудителна ангария!
Сам казваш мизерно заплащане - какъв стимул казваш?! Вместо да се развивам по специалността и да си купя мерцедес, ще губя години в казарма, за да работя за 60лв, така ли? А като изляза, да съм гол като пушка, като теб навремето?
Нищо не си видял. Казармата ви е била опорочена. Дори когато я махнаха, краденето в армията продължи.
Интелигентните хора могат да бъдат много подразнени. Знаеш ли?
Не живея в миналото. Но миналото определя настоящето. Престани с утопичните мисли, че ще сложиш същите пияници лейтенанти и ще получиш наборна служба с висок морал и ценности. Кажи ми, при вас пияни имало ли е от ръководния състав?
Аз казвам нещо по темата. Тя е "задължителната военна служба - безсмислица или необходимост". А не "колко хубава ще бъде казармата, като я върнем, нищо че преди е била касапница, която съсипва животи"

преди 5 минути, Beldin84 написа:

Единствената гледна точка, която защитавам тук е, че гаври поне при мен и в моето време е имало и че събирането насила на хора плюс заточването им за дълъг период от време не е начина да се сътвори силна армия.

Напротив. И българската армия от основаването на Третата Българска държава е пример за това. При всичките войни, които България е водила през 20 век армията е била наборна. Винаги. И ако се поразровиш из "старите ленти" ще видиш, че да се служи е било чест, а не заточение. Да си офицер е било и призвание и награда и най-вече отговорност.

преди 20 минути, A.com написа:

Напротив. И българската армия от основаването на Третата Българска държава е пример за това. При всичките войни, които България е водила през 20 век армията е била наборна. Винаги. И ако се поразровиш из "старите ленти" ще видиш, че да се служи е било чест, а не заточение. Да си офицер е било и призвание и награда и най-вече отговорност.

Дали и в онези времена правителството е било съставено от мафиоти и далавераджии, чиято единствена мисия в живота е да окрадат максимално българския народ?

Все още помня как в малкото време, което прекарах у дома носейки гордо военната униформа макар, че не бях задължен търпях подигравки от почти всеки, с който се разминех по улиците. На няколко пъти ми подвикваха обиди дори от преминаващи коли. Въпреки, че в нашия град хора във военни униформи се мяркаха от дъжд на вятър. Та това за честта е малко относително, защото отново опира до хората около теб.

fvOZ1nv.jpg

Отново казвам - нямам нищо против наборната система но трябва да е 100% доброволна както и да се минава през сериозен тест преди изобщо да те допуснат покрай другите.

Ти наистина нямаш спирка.

преди 5 минути, simtech написа:

Не е глупост, а истина. Оправен генерал открадна милион лева. Само за това става тая сволоч.

Лекар открадна милиони. Лекар уби човек от немарливост. Да продължавам ли.  Ако следвам любимата ти логическа индукция - дай да закрием здравеопазването в държавата. Същото може да се каже и за полицаи, магистрати, учители. Да закрием държавата направо. И твърдиш, че не пишеш глупости.

В следващото изречение не е пожелание. Никой няма да ми задава тон на живота и няма да стане да ходя на принудителна ангария!

Пожелание е. И Спартак преди 2000 години си е мислил, че няма да работи ангария, че и за римляните е работил(срещу заплащане), пък какво се оказало. Спомни си за плановете и за Господ.

Сам казваш мизерно заплащане - какъв стимул казваш?! Вместо да се развивам по специалността и да си купя мерцедес, ще губя години в казарма, за да работя за 60лв, така ли? А като изляза, да съм гол като пушка, като теб навремето?

Ако знаеш колко гол бях, когато излязох. :) Продължаваш с лепенето на етикети интелигентни ми човеко.

Нищо не си видял. Казармата ви е била опорочена. Дори когато я махнаха, краденето в армията продължи.

Ти да не си бил с мен, че да знаеш какво съм видял?

Интелигентните хора могат да бъдат много подразнени. Знаеш ли?

Ти явно, като самоназначил се за интелигентен, и знаеш кой от останалите е интелигентен и кой не си наясно с много неща. Етика, морал да не би да са ти чужди? Етикет? Някъде да се споменава, че като се раздразниш трябва да обиждаш непознати, които дори не са участвали в процеса на раздразване и не знаят, че съществуваш?

Не живея в миналото. Но миналото определя настоящето. Престани с утопичните мисли, че ще сложиш същите пияници лейтенанти и ще получиш наборна служба с висок морал и ценности. Кажи ми, при вас пияни имало ли е от ръководния състав?

Ние говорим за бъдещето. Ти ако искаш да сложиш същите пияници аз не искам. А ти защо все за тях си мислиш? При нас, в ръководния състав, пияни не съм виждал. И никой друг не се е оплакал от пиян офицер. Което означава две неща:

- никой не си е позволявал да бъде пиян докато е на работа.

- и да е имало пияни, те не са злоупотребявали с положението си.

Аз казвам нещо по темата. Тя е "задължителната военна служба - безсмислица или необходимост". А не "колко хубава ще бъде казармата, като я върнем, нищо че преди е била касапница, която съсипва животи"

Подчертал съм ти защо нямаш право на мнение. Знам, че никога няма да го разбереш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.