Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за кабинета "Борисов-2"

Featured Replies

Странното е че в последните няколко поста ама абсолютно нищо с РФ не намесвам, но вас пак ви се привиждат вещици :)

Говоря за интересни енергийни проекти за доставки, които наистина бих се радвал това правителство да ги започне със стабилен сериозен старт.

• Отговори 2,9k
  • Прегледи 166,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Странното е че в последните няколко поста ама абсолютно нищо с РФ не намесвам, но вас пак ви се привиждат вещици :)

Говоря за интересни енергийни проекти за доставки, които наистина бих се радвал това правителство да ги започне със стабилен сериозен старт.

Нищо не ми се привижда.Не ли свързано пропадането на "Южен поток" и въобще газовата тема с Русия?Вие точно там заорахте.Коментирайте икономика,бисерите на вожда(напоследък има много),пенсионната "реформа",здравната "реформа",дълга,бюджета,новите скандални назначения.Има толкова много неща вие за газта отново,то за това си има и отделна тема.Тук може само да я вметнете за момент само като се заговори за инвестиции.

Поговорете за ваучерите за море,поредната суперпростотия на това правителство!

"сериозен стабилен старт"-недей,че се просълзих!

Това правитество е способно само на гафове и простотии.

Редактирано от Андрей Георгиев (преглед на промените)

Добре, хайде да говорим и за тях.

Но не ми казвай че големите инвестиционни проекти не са част от темата.

Аз уважавам твоите акценти, заповядай и ги изложи.

КАкъв ти е проблема ? заповядай.

Няма значение, дали колегата ще ги изложи или няма да ги изложи. И така ги знаем. Лошото е, че няма чувство за солидарност у нас. 

Поговорете за ваучерите за море,поредната суперпростотия на това правителство!

Това е предложение на бизнеса, не на правителството. А и е все още предложение.

Това е предложение на бизнеса, не на правителството. А и е все още предложение.

На кой бизнес?Нали такова нещо би натоварило останалите отрасли със загубите на туризма,няма да има пари отвън,а ще се пренасочат пари от вътрешния пазар.Наясно съм,че това няма да се случи,просто го подхвърлиха чрез подставени лица,за да тушират напрежението за момента.В Бургас днес протестират,по обясними причини това няма да бъде подробно отразено от медиите.Това взе да става практика и е доста притеснително.

Ами аз се опитах да го направя на няколко пъти.Иначе проблема ми е като на повечето сънародници,не съм по-различен.Исках да ти кажа,че няма да се случи никакъв голям проект,това е чешене на езици и бърсане на наакани дупета,заради всички провали.Икономиката от криза върви към катастрофа.България въпреки либералната данъчна политика и до преди месеци финансова стабилност не успя да привлече почти никакви инвестиции.Защо?

• Автор

Министър-председателят на страната Бойко Борисов взе участие в провелия се днес в НДК в София форум на „Предприемачи – ГЕРБ“, където коментира актуални въпроси на българската политика и бизнес. Ето по-интересното, цитирано от агенция БГНЕС:

За бизнеса: Проблемът му е в съдебната система

Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика, която генерира корупция.

Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели".

България е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки по Обществените поръчки. Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система.

За КТБ: А а ако нюхът ми не беше дошъл?

Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва за - 1 евро се продават огромни компании, цесии.

Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте.

За финансовото състояние на държавата: Има излишък в бюджета

"Не се гласете да похарчим целия излишък в бюджета към март от 145 млн. лв. - 50 дадохме за Коледа, сега за Великден - 50, а и трябва да пълним дупката в бюджета. Над 820 млн. лв. за тези три месеца са повече приходите в държавата. Това няма да го спираме. Надявам се към края на годината да минем 1,2 -1,3 млрд. лв., което ще бъде огромна помощ за всички нас.

За Румъния: Не се подвеждайте, гледайте Германия и Холандия

Като казват: "Вижте в Румъния какво правят", в България това го правим. Колко министри бяха арестувани, влачени, премиери дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. 

За "Южен поток": Имаше малшанс да попадне на лакомниците от кабинета "Орешарски"

"Южен поток" щеше да стане, просто и неговият малшанс е, че попадна на правителството на Пламен Орешарски, на тези лакомници, които решиха по брутален начин да излъжат руснаците и европейците. Нито едните са лесни за лъгане - хванаха ги, нито другите. Една година се загуби и дойдоха и други времена в момента.

За санкциите срещу Русия: Това е цивилизационен избор

Това е цивилизационен избор, който България е избрала много преди нас. Лоялен член сме на НАТО и ЕС. Винаги моята политика е била двете страни да се разберат и санкциите да отпаднат. Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск това да спре.

Ако ще правим дама президент, мъжете трябва да имаме шанс за смяна на пола

Говорихме си с мъжете министрите, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата.

Видни гости

На форума бяха още председателят на НС Цецка Цачева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова. Всички се обединиха около идеята, че на местните избори през есента ГЕРБ се интересува единствено от победа.

http://presa.bg/article/Ako-shte-pravim-dama-prezident-mazhete-tryabva-da-imame-shans-za-smyana-na-pola/69589/2/48

Да се смее ли човек, да плаче ли...

Нанюхано управление. Ами ако изстине и му се запуши носът, ирландски сетер ли ще ползва, да го води по следата? Или ще мине на ясновидски прогнози?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

На кой бизнес?Нали такова нещо би натоварило останалите отрасли със загубите на туризма,няма да има пари отвън,а ще се пренасочат пари от вътрешния пазар.Наясно съм,че това няма да се случи,просто го подхвърлиха чрез подставени лица,за да тушират напрежението за момента.В Бургас днес протестират,по обясними причини това няма да бъде подробно отразено от медиите.Това взе да става практика и е доста притеснително.

Ами аз се опитах да го направя на няколко пъти.Иначе проблема ми е като на повечето сънародници,не съм по-различен.Исках да ти кажа,че няма да се случи никакъв голям проект,това е чешене на езици и бърсане на наакани дупета,заради всички провали.Икономиката от криза върви към катастрофа.България въпреки либералната данъчна политика и до преди месеци финансова стабилност не успя да привлече почти никакви инвестиции.Защо?

Липса на доверие. Много ясно.

Проблема се крие в управляващия елит.

Така както ние им нямаме доверие, така и инвеститорите им нямат доверие.

Ниските данъци и финансовата стабилност не могат да компенсират липсата на доверие.

• Автор

Нанюхано управление. Ами ако изстине и му се запуши носът, ирландски сетер ли ще ползва, да го води по следата? Или ще мине на ясновидски прогнози?

Ако не беше Той, сигурно и нас нямаше да ни има! :D

Не прави добро впечатление, когато някой постоянно изтъква заслугите си, които всъщност не са негови.

Ако ще правим дама президент, мъжете трябва да имаме шанс за смяна на пола

И тези постни остроумия...

Липса на доверие. Много ясно.

Проблема се крие в управляващия елит.

Така както ние им нямаме доверие, така и инвеститорите им нямат доверие.

Ниските данъци и финансовата стабилност не могат да компенсират липсата на доверие.

Проблема се крие в националните ценности.Винаги съм казвал,че политическия елит е проекция на обществото ни.Проблемът е във вас самите.Кой би инвестирал в държава с народ,при който всичко се продава,но много леко мрънка само тогава,когато не е част от схемата.Народ,който излъчва професионални протестиращи и големи протести срещу заплащане,но никога за убеждения.Кой би имал доверие на народ,който продава историята и честта си,който продава гласовете си на избори,а ако никой не му е платил предпочита да отиде на риболов в деня на изборите?Кой би имал доверие на народ,който търпи какви ли не беди да се стоварват на главата му и да избере накрая човек с тъмно минало за втори път и да разчита на мафията да оправи държавата?Кой би имал доверие на народ,който е толкова малък и беден,а в същото време толкова разединен и апатичен?Кой би имал доверие на народ,който вярва на думите на всеки лъжец "месия"?Кой би имал доверие на народ с такава интелектуална немощ и толкова много комплекси?Тук в този не много активен форум,в който пишещите се броим на пръсти се начетохме на толкова много простотии,видяхме как българи извръщат глави ,за да не видят очевидното,а може би дори и в този вял форум има платени драскачи.Аз,ако бях голям инвеститор щях да се замисля дали да рискувам парите си в тази смрадлива дупка.Проблемът е в нас и докато не го осъзнаем ще дълбаем в тинята.Дано всеки от вас е чист пред съвестта си като мен,аз правих опити да споря с аргументи и да не бягам от въпроси,опитвам се да мисля логично,приемам истинските аргументи и не крия самоличността си,дори да осъзнавам,че в днешните "демократични" времена има известна опасност за мен и семейството ми.Всичко,което правите включително и безучастието е съучастие в престъпленията срещу децата ви.

• 2 седмици по-късно...

Ех защо Лубиц  не беше пилот от Авиоотряд 28 .Колажа е на Георги Дренчев и мисля ,че е много удачен .

post-164354-0-45052100-1428648295_thumb.

НСО първи пробват яйцата на премиера

Диян Николов

Image_4707084_407.jpg

Премиерът Бойко Борисов демонстрира подобаваща за поста му сериозност

във фейсбук, която обаче вдъхнови поетично негови почитателки.

Яйцата и козунакът, които ще консумира премиерът Бойко Борисов, първо ще бъдат опитани от служителите на Националната служба за охрана (НСО). Това е вменено в техните задължения по правилник.

Обикновено за приготвянето на великденската трапеза се грижи сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова. Празничните дни премиерът ще си бъде вкъщи с дъщеря си Венета. Борисов, които е религиозен, ще се черкува в манастира до Банкя.

Премиерът вчера смени профилната си снимка във фейсбук. На новата снимка е той и икона на Исус Христос . Веднага заваляха лайквания и коментари под фотоса. Маргарита Киселкова написа: „Сладур. Да ни е жив и здрав и да оправи България.“ Маргарита Мирчева беше много по-романтична и сподели с Борисов какво мисли за новото му фото: „Две хубави очи, музика (Батальона се завръща!!!), лъчи в очите на Светец !!! А в този поглед смело можеш да потънеш, където ще откриеш доброта, смелост и достойнство ! Това е ЛИДЕР, който управлява с УМ и ръководи със СЪРЦЕ! Пожелавам ВИ светли празници, здраве и благоденствие, г-н Премиер.“ Обикновено по време на празниците премиерът спортува, но след третата операция на менискуса, която му беше направена по Тодоровден, най-вероятно няма да участва във футболни мачове.

Депутатите, които излязоха във великденска ваканция, също се захванаха с празничните ритуали. Най-атрактивна във фейсбук се оказа червената Мая Манолова. Тя публикува в профила си снимка по анцуг и се похвали: „С Ралица и Йорки боядисахме яйцата. Фаберже, декупаж, перлени и седефени“. Манолова е приложила най-модерните техники за външна украса на яйца. Декупаж (decoupage) от френски означава „изрязвам“ или най -общо изготвяне на колаж или хартиена апликация. В случая се изрязват шарени салфетки и се лепят по яйцето с белтък.

„Яйце на Фаберже“ се нарича всяко едно от 68-те бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери, в периода 1885 - 1917 г. Петдесет и четири от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II. 52 от тях са представени като великденски яйца. Седем от яйцата са направени за московската фамилия Келч.

Приятели на Манолова вдъхновено са коментирали снимката й в социалната мрежа. Атанас Кирилов, който е гол до кръста на снимката си в профила, е написал: „Готина си. Много ме кефиш.“ Одисей Спасов е по-обран и е споделил, че намира Мая и Йорки за „много сладки“.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4707078

Този мазен пасквил в първия момент помислих, че е писан от жена и си викам - Нормално е, подмокрила се е авторката и се е втурнала да опише в чувства любовта и сексуалните си мераци към Шефа.
Да, ама не!
Някакво мъжле е авторчето, баси...

Сега ли да пОвърна или да изчакам да прочета още нещо за великия ни премиер и невероятното му семейство, пазено от НСО?!?!

Освен непознаването на протокола и задълженията на НСО (които са длъжни да пробват храните само на обществени мероприятия) се чудя вярно ли сестарата на Борисов може да го отрови, та НСО трябва да пробва неща, направени от семейството му?!?!

НСО първи пробват яйцата на премиера

Диян Николов

Image_4707084_407.jpg

Премиерът Бойко Борисов демонстрира подобаваща за поста му сериозност

във фейсбук, която обаче вдъхнови поетично негови почитателки.

Яйцата и козунакът, които ще консумира премиерът Бойко Борисов, първо ще бъдат опитани от служителите на Националната служба за охрана (НСО). Това е вменено в техните задължения по правилник.

Обикновено за приготвянето на великденската трапеза се грижи сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова. Празничните дни премиерът ще си бъде вкъщи с дъщеря си Венета. Борисов, които е религиозен, ще се черкува в манастира до Банкя.

Премиерът вчера смени профилната си снимка във фейсбук. На новата снимка е той и икона на Исус Христос . Веднага заваляха лайквания и коментари под фотоса. Маргарита Киселкова написа: „Сладур. Да ни е жив и здрав и да оправи България.“ Маргарита Мирчева беше много по-романтична и сподели с Борисов какво мисли за новото му фото: „Две хубави очи, музика (Батальона се завръща!!!), лъчи в очите на Светец !!! А в този поглед смело можеш да потънеш, където ще откриеш доброта, смелост и достойнство ! Това е ЛИДЕР, който управлява с УМ и ръководи със СЪРЦЕ! Пожелавам ВИ светли празници, здраве и благоденствие, г-н Премиер.“ Обикновено по време на празниците премиерът спортува, но след третата операция на менискуса, която му беше направена по Тодоровден, най-вероятно няма да участва във футболни мачове.

Депутатите, които излязоха във великденска ваканция, също се захванаха с празничните ритуали. Най-атрактивна във фейсбук се оказа червената Мая Манолова. Тя публикува в профила си снимка по анцуг и се похвали: „С Ралица и Йорки боядисахме яйцата. Фаберже, декупаж, перлени и седефени“. Манолова е приложила най-модерните техники за външна украса на яйца. Декупаж (decoupage) от френски означава „изрязвам“ или най -общо изготвяне на колаж или хартиена апликация. В случая се изрязват шарени салфетки и се лепят по яйцето с белтък.

„Яйце на Фаберже“ се нарича всяко едно от 68-те бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговия асистент за руските царе и частни колекционери, в периода 1885 - 1917 г. Петдесет и четири от яйцата са направени за цар Александър III и Николай II. 52 от тях са представени като великденски яйца. Седем от яйцата са направени за московската фамилия Келч.

Приятели на Манолова вдъхновено са коментирали снимката й в социалната мрежа. Атанас Кирилов, който е гол до кръста на снимката си в профила, е написал: „Готина си. Много ме кефиш.“ Одисей Спасов е по-обран и е споделил, че намира Мая и Йорки за „много сладки“.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4707078

Този мазен пасквил в първия момент помислих, че е писан от жена и си викам - Нормално е, подмокрила се е авторката и се е втурнала да опише в чувства любовта и сексуалните си мераци към Шефа.

Да, ама не!

Някакво мъжле е авторчето, баси...

Сега ли да пОвърна или да изчакам да прочета още нещо за великия ни премиер и невероятното му семейство, пазено от НСО?!?!

Освен непознаването на протокола и задълженията на НСО (които са длъжни да пробват храните само на обществени мероприятия) се чудя вярно ли сестарата на Борисов може да го отрови, та НСО трябва да пробва неща, направени от семейството му?!?!

"Освен непознаването на протокола и задълженията на НСО (които са длъжни да пробват храните само на обществени мероприятия) се чудя вярно ли сестарата на Борисов може да го отрови, та НСО трябва да пробва неща, направени от семейството му?!?!"

Така беше по Живково време, точно така е и при Бойково - но ако се загледаш в профилите на двамата - ще забележиш колко си приличат. "Старецът" го познавах "лично. С този мушморок не можах да се запозная, щото се беше родил 10-12 години след мен. И дядо Ви Тодор от Правец не знаеше, че ще има наследник! Той вярваше единствено на чичо Боян Радев!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Е как, НСО се натягат :D ... а дали му опитват и другите яйца се питам лично аз, преди да се срещне с поредната "почитателка " тет а тет  :whist:

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Хосе Мануел Гарсия-Маргайо:

Испания и България пострадаха от санкциите срещу Русия

Както Испания, така и България пострадаха от санкциите срещу Русия. Това заяви министърът на външните работи и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил по време на форум "Испания-България", проведен в София. Испанската делегация е тук по покана на българския министър на външните работи Даниел Митов, а на срещата участва и премиерът Бойко Борисов.

Според външния министър на Испания Русия не трябва да бъде неприятел, а стратегически партньор. Той обясни, че здравият разум трябва да води отношенията между Европа и Русия, за да не влезем в сходно положение като Студената война, което не е добро.

Министър-председателят и Хосе Мануел Гарсия-Маргайо обсъдиха развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, както и възможностите за задълбочаване на партньорството между България и Испания.

По време на срещата двамата изразиха общото си мнение, че България и Испания, като външни граници на ЕС, имат сходни проблеми по отношение на миграционните процеси.

На срещата бяха обсъдени и предизвикателствата пред държавите във връзка с предстоящите бежанските потоци.

http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/ispaniia-i-bulgariia-postradaha-ot-sankciite-sreshtu-rusiia

Според външния министър на Испания Русия не трябва да бъде неприятел, а стратегически партньор. Той обясни, че здравият разум трябва да води отношенията между Европа и Русия, за да не влезем в сходно положение като Студената война, което не е добро.

Прав е!

Дано и нашите политици го проумеят най-сетне!

Хосе Мануел Гарсия-Маргайо:

Испания и България пострадаха от санкциите срещу Русия

Прав е!

Дано и нашите политици го проумеят най-сетне!

Ще го проумеят като получат червен картон. Начело с това подобие на президент.

• Автор

Съкрушително за България

Докато се взирахме в подхвърлените тези дни списъци, не видяхме какъв съкрушителен портрет на България нарисува Еврокомисията. Нашата авторка Татяна Ваксберг прочете брюкселския доклад и не намери в него нищо добро.

В България не се прилага данъчното законодателство, не може да се разчита на банковия надзор, а брюкселските разпоредби за стабилност и растеж може и да не се спазят. Това са само част от констатациите на Европейската комисия, публикувани в пакета от индивидуални икономически препоръки за България.

Дефектите на България

В текста няма нищо новинарско - всяка от констатациите е повтаряна и преповтаряна от ЕК десетки пъти. Твърди се същото както и преди пет години, и преди една: че не се финансира адекватно здравеопазването, че има ниско качество на образователната и обучителната система, че твърде много младежи и твърде много роми са извън образователната система и трудовия пазар, че много пенсионери живеят под прага на бедността, че публичната администрация страда от най-разнообразни проблеми: от ниско качество на услугите до недостиг на капацитет.

България трябва да има нерешим проблем със самоуправлението, за да постигне такъв застой в оценките за себе си. Изводът се налага дори преди да погледнем към основния проблем на страната, който е непроменяем от над десет години - нефункциониращата прокуратура и компрометираното управление на съдебната власт. Впрочем, в пакета с препоръките изрично пише, че той няма да засегне темата за съдебната власт, доколкото тази тема е обект на друг документ.

Сред всичките възпроизвеждани през годините забележки на ЕК има поне четири, за които пресата пише със завидна упоритост. Въпреки глухотата, на която се натъква от страна на държавните органи. Това са проблемите, свързани с прилагането на данъчното законодателство, с банковата система, съдебната власт, публичната администрация.

По-сериозните издания от години са пълни с данни за това кои високопоставени чиновници и политици живеят по-охолно, отколкото им позволяват официалните им доходи. Голяма част от тези публикации са разследвания, а не голи твърдения. Но те никога не доведоха до процесуални последици. Вероятно защото в тях не става дума просто за нарушение на закона от конкретен човек, а за оплитане на политическо влияние с банкови и прокурорски злоупотреби, в които контролиращите органи са част от системата за нередности.

Пример първи: Доган

Най-фрапантен е случаят с почетния председател на ДПС Ахмед Доган - човек, чийто начин на живот е немислим дори и при високите му официални доходи, а част от тези доходи пък бяха несъвместими с позицията на депутат, какъвто Доган беше в продължение на близо четвърт век. Но скандалите около имуществото на Доган приключиха безславно. Прокурорите не откриха връзка между политика и обитаваното от него имущество, или поне не стана ясно да са открили такава. А скандалният конфликт на интереси покрай едномилионния хонорар, получен от Доган за консултантска дейност, се сви до заключението, че председателят на ДПС не се е регистрирал навреме по ДДС.

Пример втори: Пеевски

Вторият фрапантен случай засяга депутата от ДПС Делян Пеевски. Неговите официални доходи и неофициални притежания бяха многократно проучени и публикувани от сайта “Бивол” и всички по-сериозни вестници, а след протестите от 2013 година - и в телевизионни репортажи на БиТиВи. От разследването на “Бивол” се разбра, че в трите години преди да стане депутат, Делян Пеевски е разполагал средно с 4 453 лева на месец, а след като е влязъл в парламента - с два пъти по-малко пари. Затова пък камери и фотоапарати показаха къде живее Пеевски, какви автомобили притежава, каква охрана ползва, какво имущество управлява като собствено, в какви сделки е замесен. Но въпреки тези данни и въпреки сигнала, внесен в прокуратурата от Протестна мрежа, магистратите просто отказаха да проверяват Пеевски.

Пример трети: КТБ

Третият и всъщност основен пример е свързан с всичките данни за КТБ - финансов клон на парламент и правителство, построен като пирамида в зората на 1990-те години и накрая съживяван с пари на данъкоплатеца. Пореден случай, който е встрани от вниманието на прокуратурата.

Липсата на адекватни мерки в проблемните сфери все повече се разглежда като цялостен отказ от подобрение на средата в България. В поредния текст на ЕК, фиксиращ все по-непоправимите факти от българската действителност, се посочва директно и това, че страната може и да не спази предписанията на Брюксел за стабилност и растеж: “Съветът е на мнение, че съществува риск България да не спази разпоредбите на Пакта за стабилност и растеж”. Това публично декларирано недоверие е като че ли единствената новина от огласения тази седмица документ.

http://www.dw.de/%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-18451492

П.П. Не е съвсем по темата, но е свързано с нея и то много.

• 5 седмици по-късно...

За енергийните проекти , газта и др :

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/06/12/2552247_kriviiat_put_na_gaza/

......

Най-сериозната пречка за навлизането на нови доставчици е договорът на "Булгаргаз" с "Газпром". По него държавната компания се ангажира през 2012 г. да купува по 2.9 млрд. куб.м газ до 2022 г. Местното потребление за миналата година обаче беше 2.4 млрд. куб.м, т.е. опасно близко до минималното количество, което държавната компания трябва да купи (80% от договорираните количества). Ако "Булгаргаз" вземе по-малко, трябва да плаща горницата (по подобен начин е и договорът на НЕК с т.нар. американски ТЕЦ у нас). Компанията вече беше попаднала в такава ситуация през 2013 г., но успя да прехвърли част от незакупения газ за следващата година. Ако потреблението на газ в България не скочи сериозно (за което няма изгледи), всеки нов доставчик на газ на местния пазар (освен от местен добив) може да доведе "Булгаргаз" до колапс.

...

Проблемът за диверсификацията не е в липсата на връзки, колкото в нежеланието в България да се допуснат алтернативни доставки. Именно затова и Европейската комисия разследва от 2013 г. БЕХ. Според Брюксел дъщерните компании на БЕХ водят съгласувана политика за недопускането на други доставчици. Още преди две години от БЕХ и "Булгартрансгаз" отрекоха да има такова нещо, но ЕК все още не е взела окончателно решение. ЕК съдеше България и за отказа й да позволи виртуална търговия на газ (т.е. суапови сделки, без реален пренос на газа), но Брюксел изгуби делото.

Най-интересното е, че новият договор с "Газпром" беше подписан през 2012 г., когато на теория България вече трябваше да е свързана както с Румъния, така и с Гърция. Двете най-сериозни промени в него бяха, че вече не е забранено "Булгаргаз" да реекспортира газ и че твърдата заявка може да бъде намалена, ако в България се намери местно производство на газ. Тоест изобщо не е предвидено, че преди 2022 г. може да се появи алтернатива и ако газпромовският газ няма къде да се изнася, заявката трябва да може да бъде намалена.

.......

газовата свобода струва пари. Като всяка застраховка диверсификацията на доставките може и да изглежда допълнително харчене на пари до момента, в който не стане наводнението/пожарът или "Газпром" врътне кранчето. Отказът от застраховка може и да е разумно решение, ако стойността на имуществото е много ниска - в България едва 13% от първичното енергийно потребление се покриват с газ. Но това трябва да се каже ясно, вместо да се претендира, че страната е много загрижена да се освободи от руската газова прегръдка. Например Литва наложи допълнителна такса на всички газови потребители в страната, за да може да финансира лизинга на терминал за втечнен газ, който да направи страната независима от "Газпром".

За постигане на по-добри цени на газа с всеки нов договор за доставка "Булгаргаз" си дава неизпълними цели, които поставят компанията в ситуацията на заложник. "Газпром" досега избягва да си търси парите за заявения, но отказан газ. Това обаче винаги може да се случи, ако България изведнъж реши да търси алтернатива. Ясно е, че подписването на по-гъвкав договор е по-скъпо (както знае всеки ползвател на телекомуникационни услуги). Но само при такива условия влизащите в експлоатация нови газови връзки изобщо биха били полезни. Резервирането на капацитет в терминалите за втечнен газ в Турция или Гърция също е скъпо, но само така може да се получава газ на пазарни цени. Но пък пазаруването в последния момент винаги излиза по-скъпо.

В България основно се говори за транзит, който се разглежда като някакво Елдорадо - "Набуко", "Южен поток", "Турски поток", "Азерски поток". Това са големи проекти, с големи поръчки и с привидно лесни печалби. Както се оказа с  "Южен поток" обаче, това не е точно така - дори и да беше построен проектът, при определените му през 2014 г. параметри той нямаше да генерира сериозна печалба. Със сигурност обаче тя би била по-ниска от загубата за българските потребители за това, че плащат с около 20% по-скъп газ от тези в централноевропейските страни.

Съкрушително за България

Докато се взирахме в подхвърлените тези дни списъци, не видяхме какъв съкрушителен портрет на България нарисува Еврокомисията. Нашата авторка Татяна Ваксберг прочете брюкселския доклад и не намери в него нищо добро.

е как така бе душа - я виж наш Плевньо как ни хвали

Постигнатите резултати са по-добри от тези на много държави членки

още глупости и локуми пардон хвалебствия тука

http://bg.b2.mk/news/?newsid=gIVN

• Автор

е как така бе душа - я виж наш Плевньо как ни хвали

Постигнатите резултати са по-добри от тези на много държави членки

още глупости и локуми пардон хвалебствия тука

http://bg.b2.mk/news/?newsid=gIVN

Интересно, дали Плевнелиев си вярва като говори?

Интересно, дали Плевнелиев си вярва като говори?

де да го знам, може да кара на принципа хиляда пъти повторена лъжа накрая става истина та....

• Автор

Световната банка: Чужди инвеститори съветват да се избягват българските правителствени институции

Това, което чуваме от чужди инвеститори, е че ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, трябва да избягвате работа с правителствените институции колкото може повече. Това каза Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, по време на кръгла маса за растеж и заетост в България, цитиран от БГНЕС.

Той изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас. Като първо и най-важно от наученото от частния сектор експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса, аргументира се Томпсън.

Второто правило, извлечено от правещите бизнес е да се минимализират договорите с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор изходът е неясен, посочи финансовият специалист.

"Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците", изтъкна Тони Томпсън.

Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".

Постоянният представител на Световната банка у нас насърчи предприетата реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. "Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.

Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина, завърши Томпсън.

България трябва да продължи борбата с корупцията, за да подобри възможностите за правене на бизнес в страната, заяви на същото събитие анализаторът от Световната банка Сирдхард Шарма, цитиран от БНР. Експертът препоръча и намаляване на зависимостта между политическите сили и фирмите.

Той също коментира проблема с обвързаността между властта и бизнеса, като посочи, че той съществува във всички страни, но най-вече в тези от Източна Европа.

"Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива", обясни той.

Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%.

Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/06/18/2555822_svetovnata_banka_chujdi_investitori_suvetvat_da_se/

Май САЩ са свалили доверието си от правителството на Борисов и от него самия?

Всъщност, кой управлява в момента България?

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.