Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Да се опитаме да го съживим, ако се направи low-level format, по принцип dd може да се ползва за такъв, смарт контролера ще маркира всички лоши сектори като неизползваеми, след това останалата част би трябвало да е функционална и да имаш пак работещ хард :)

той си работи ,става въпрос за това че стърже яко и се готви да излита.иначе и убунтуто си пали .Но този звук си е хардуера и незнам как би помогнало формата?Да пробвам ли все пак?

Редактирано от cikil (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Ако нямаш нищо важно :) Ако само стърже и си работи изпълни

sudo hdparm -M 128 /dev/sda
но ще стане по-бавен :)

Сега ще го сложа и ще го изпълня ,пробвах лайв убунту студио и не ми дава да инсталирам флаша.

В Mint KDE и Cinnamon има флаш, който си е инсталиран предварително. Но всъщност може да се инсталира навсякъде в последствие.

В Mint KDE и Cinnamon има флаш, който си е инсталиран предварително. Но всъщност може да се инсталира навсякъде в последствие.

Благодаря много ,ще сложа една мента с канела,че ми се струва по лека .

Сега ще го сложа и ще го изпълня ,пробвах лайв убунту студио и не ми дава да инсталирам флаша.

Защото ти не го инсталираш. Инсталираш пакета flashplugin-installer и той (инсталатора) сваля и инсталира пакета от източник (сорс) от сайта на Adobe. Същият плеър (не е задължително) с име adobe-flash-plugin/player, но пакетиран в deb. архив се намира в partners хранилищата, ако си ги разрешил.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Не съм начинаещ Линукс потребител, а доста по-надолу и имам един контретен въпрос, предизвикан от конкретна ситуация.

Ползвам Ubunto Live CD (v.14 или 14.04 или нещо подобно) вместо windows Live CD, защото Убунту зарежда много по-бързо, а и като цяло работи по-бързо отколкото Windows XP live CD(Bart) и Win7 Live CD. До преди няколко месеца се мъчех с WinXPLiveCD, ама... започва да омръзва.

По принцип Live CD-та полвам за прехвърляне на данни от един дял на друг(или на флашка) преди преинсталиране.

И конкрето на проблема - с какво, ползвайки Ubuntu, мога да прочета/редактирам .dat, .bat(.ini, .inf) и подобни файлове?

В Windows ползвам Notepad, който си върши работата перкефтно(като изключим, че понякога бавно зарежда големи текстови файлове) и чете/записва голям набор от файлове. Има ли еквивалент на Notepad за Линукс?

Има един милион текстови редактора. При теб е инсталиран gedit.

Да не окаже, че 90% ползват Виндовс, за да си бъгват хардуера и 96% ползват Линукс, за да свършат важната работа :D

Има един милион текстови редактора. При теб е инсталиран gedit.

С gEdit не успях да отворя .DAT файл. Не успях и .LOG да отворя. Затова питам дали има нещо подходящо. И в двата случая ми се предложи да избера приложение, избрах gedit ама нищо не се случи. Или пък грешката е в мен?

bvbfan, аз лично ползвам Уиндоус за работа, а Линукс съм описал кога и защо го ползвам.

Ако не е проблем, дай някой файл, да видим :) Иначе мисля, че в Ubuntu си има hex вюър, но не знам как се казва :)

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

С gEdit не успях да отворя .DAT файл. Не успях и .LOG да отворя. Затова питам дали има нещо подходящо. И в двата случая ми се предложи да избера приложение, избрах gedit ама нищо не се случи. Или пък грешката е в мен?

bvbfan, аз лично ползвам Уиндоус за работа, а Линукс съм описал кога и защо го ползвам.

Повечето редактори спират със съобщение от рода на "Invalid byte sequence in conversion input".

Препоръчвам ти редактора, който е вграден в Midnight Commander. Пуска се през терминал с командата mc. След това само навигираш до файла и избираш "EDIT".

https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Commander

И GVim/Vim/Nano ще свършат работа.

След борбата с Убунту /работи си отлично на онзи лаптоп/. Сега на моя, сложих Linux Mint. Та имам един проблем или въпрос, не знам точно. Как да направя така, че яркостта на екрана да не е на максимум, при стартиране? Всеки път трябва, с бутона да я намалявам. Май имаше подобен въпрос.

След борбата с Убунту /работи си отлично на онзи лаптоп/. Сега на моя, сложих Linux Mint. Та имам един проблем или въпрос, не знам точно. Как да направя така, че яркостта на екрана да не е на максимум, при стартиране? Всеки път трябва, с бутона да я намалявам. Май имаше подобен въпрос.

https://www.kaldata.com/forums/topic/213036-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF-%D1%81-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

Мда, ама аз съм изцяло с АМД. Ще пробвам програмите.

Няма значени каква видео карта ползваш.

Просто се разходи в /sys/class/backlight и като даваш cat <file> от терминала все ще го рабереш кой е точно.

То това му е идеята, че като пишеш съдържанието /в цифри/ по тия файлове, дефакто казваш на драйвъра да промени яркостта.

След това правят скрипт, който се стартира при зареждане на ОС и слага някаква начална стойност.

П.П. А може и направо от графичната среда да отвориш файловете. Само, че ще ти трябват повишени привилегии за да ги редактираш.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Това с формата не даде кой знае какъв резултат,на флашката ментата си работи бързо,но имам същия проблем както с опенсусе.Ютюб пак не се отваря ,незнам какви настройки на мрежата си прави .Но едно е сигурно прави си ги на своя глава без да съм задавал нищо,с уифи съм .Това ми беше основния проблем с опенсусе ,а сега се оказва и с ментата.С убунту и слако нямам такива извращения.Като си взема хард ,ще си сложа убунту та да ми е мирна главата,че става много досадно с тая мрежа.С него поне си работя без проблеми.Поздрави и не правете като мен уин 10 право в кофата иначе нов хард,пак добре че само с това се разминах.

Ако не е проблем, дай някой файл, да видим :) Иначе мисля, че в Ubuntu си има hex вюър, но не знам как се казва :)

Компютъра, с който имах проблеми вече не е при мен. Може и самите файлове да не са си били читави.

Повечето редактори спират със съобщение от рода на "Invalid byte sequence in conversion input".

Препоръчвам ти редактора, който е вграден в Midnight Commander. Пуска се през терминал с командата mc. След това само навигираш до файла и избираш "EDIT".

https://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_Commander

И GVim/Vim/Nano ще свършат работа.

Това ще си го запиша, че се забравя. Благодаря.

Между другото, още два въпроса:

1- като пусна Убунту Live CD(на моя компютър) и нямам само звук. Интернета и всичко останало, от което имам нужда си работи. Предполагам, че е проблем с драйверите. Някаква идея как да се реши въпросния пробнем? Може би драйверите могат да се изтеглят и запишат някъде из твърдите дискове, и когато ползвам Live CD-то само да указвам от къде да се четат/инсталират та да подкарам звука.

2- като трия дайлове, докато ползвам Live CD-то се създава папка, мисля че беше в дял C на твърдия диск. След като премина на Уин пакката е видима и в нея си стоят изтритите файлове. Има ли начин за директно изтриване, без файлвоете да се местят в кошчето и да стоят на твърдия диск? Нещо като Shift+Del в Уин?

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Абре момци, този Linux Mint, как се свързва с телевизор? Чрез HDMI кабел. Имам картина на телевизора, но само десктопа. Нито икони, нито нищо. А филм не може да се гледа. В настройките на дисплея, разпознава телевизора като втори монитор, но до там. Какво се прави, че да го подкарам?

Компютъра, с който имах проблеми вече не е при мен. Може и самите файлове да не са си били читави.

1- като пусна Убунту Live CD(на моя компютър) и нямам само звук. Интернета и всичко останало, от което имам нужда си работи. Предполагам, че е проблем с драйверите. Някаква идея как да се реши въпросния пробнем? Може би драйверите могат да се изтеглят и запишат някъде из твърдите дискове, и когато ползвам Live CD-то само да указвам от къде да се четат/инсталират та да подкарам звука.

2- като трия дайлове, докато ползвам Live CD-то се създава папка, мисля че беше в дял C на твърдия диск. След като премина на Уин пакката е видима и в нея си стоят изтритите файлове. Има ли начин за директно изтриване, без файлвоете да се местят в кошчето и да стоят на твърдия диск? Нещо като Shift+Del в Уин?

Препоръчвам ти да си направиш една флашка с нещо Arch базирано и да пробваш пак. Най-вероятно ще имаш звук.

Препоръчвам ти да си направиш една флашка с нещо Arch базирано и да пробваш пак. Най-вероятно ще имаш звук.

Ще ми отвориш работа като ми остане свободно време. :) Благодаря.

Може да пробваш едно Manjaro с KDE или XFCE, колкото за пробата. Работа за пет минути, колкото да видиш дали ще има звук. Малко е грозновато, да не кажем доста, но пък лесно може да се докара в приемлив вид :)

1- като пусна Убунту Live CD(на моя компютър) и нямам само звук. Интернета и всичко останало, от което имам нужда си работи. Предполагам, че е проблем с драйверите. 

Когато напишеш lsusb и lspci ще ти излязат наличните устройства и от там можем да се ориентираме за драйвъра на звуковата карта.

Имайте предвид, че никой от официалните Ubuntu десктопи не е специализиран за работа от Live CD/USB. Работата от него е само опция, за да разгледате и тествате десктопа преди инсталацията. Не са качени езиковите пакети, декодерите, лиценцираните драйвъри за хардуер. Дори да ги инсталирате, за тяхната работа е необходим рестарт.

Потърсете някой дериват, предназначен за тази цел с всичко необходимо, включено в образа.

Преди години, такава дистрибуция беше Knoppix. Пълна каша от софтуер, но ставаше за работа от диск.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте,

бих искал да знам как се изпълняват multi-line shell команди ?

от рода на :

(curl localhost:1026/v1/updateContext -s -S --header 'Content-Type: application/json' \
    --header 'Accept: application/json' -d @- | python -mjson.tool) <<EOF
{
    "contextElements": [
        {
            "type": "Room",
            "isPattern": "false",
            "id": "Room1",
            "attributes": [
                {
                    "name": "temperature",
                    "type": "float",
                    "value": "23"
                },
                {
                    "name": "pressure",
                    "type": "integer",
                    "value": "720"
                }
            ]
        }
    ],
    "updateAction": "APPEND"
} 
EOF

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.