Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Не, няма това, което търси. Там има проценти само ако е един файл. Ако архивираш папка с множество файлове вътре нито прогрес барът, нито процентите са верни, а стоят там само за парлама. Вземи проверявай преди да списваш, че си станал на всяка манджа мерудия, при това без никакво основание.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 минути, Mozo написа:

Не, няма това, което търси. Там има проценти само ако е един файл. Ако архивираш папка с множество файлове вътре нито прогрес барът, нито процентите са верни, а стоят там само за парлама. Вземи проверявай преди да списваш, че си станал на всяка манджа мерудия, при това без никакво основание.

Моля без обиди.. Той не казва какво търси

@MozoЕто ти снимка на PeaZip

peazip-5-8-0-open-source-archive-manager

B1Archiver Ubuntu

ubadd5.png

преди 5 часа, lainux написа:

Боже каква мъка с тоя Линукс за една икона на десктопа ...

Не става въпрос за икона линк, ами са самата Опера че е невидима, въпреки че е пусната.
Тя явно чака да бъде попълнена паролата, преди да се покаже.
Но, когато съм го махнал gnome-keyring от системата = не е инсталиран, тогава няма къде да бъде попълнена парола и Операта явно като не получава подвърждаващ сигнал за отключване и чака скрита и не се показва, въпреки че е заредена.
Графично не се показва бе.
А когато е инсталиран gnome-keyring, при пускане на Операта тя го извиква, прозорецът му се отваря и чак като попълня паролата в него и натисна ОК, тогава прозореца на gnome-keyring изчезва и на негово място моментално се показва Опера.

Значи, вероятно могат да се пренапишат някъде един два реда в някой файл, който да промени поведнието в Операта.
Но дали това го знае някой разбиращ български, как трябва да стане, еми не знам.
Вероятно ще трябва да се пита на английски или на руски.

преди 7 часа, Mozo написа:

На това и това ли казваш тишина? Че ти се молим да говориш конкретно и ясно, а ти дори не каза за коя игра става въпрос, та трябва да разбираме от тук? Че те питаме като човек за какво точно става дума, че ти даваме варианти, а ти мълчиш и обвиняваш нас в мълчание? Но що за лъжец и интригант?

Добре, за всяка различна игра, проблема е различен ли?

Та черния екран не е ли една и съща болка при всички игри, или за всяка игра е различен проблема?

Mafia 3, Battlefield от 2 до 5 не тръгват- черен екран. BF 1 ми е размазана.

Аз искам да схвана логиката.

Нея ако схвана, другото сам ще си правя.

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Добре, за всяка различна игра, проблема е различен ли?

Аз искам да схвана логиката.

Нея ако схвана, другото сам ще си правя.

За всяка игра е различно.
Но след като търсиш логиката мога да ти я покажа.

За всяка Уиндоуска игра от интерес през Wine:
1. Отваряш AppDB https://appdb.winehq.org/ и я търсиш там.

2. Статусите на работоспособност са  градирани:
Platinium - Gold - Silver - Bronze - Garbage , където естествено при Platinium работи абсолютно всичко.
По принцип игрите са работоспособни до някаква степен до Silver включително, с Bronze и Garbage не си губи времето, освен ако не си много напреднал с конфигурации за Wine.

3. От горния статус  започваш от най-високия и търсиш решение което:
а) да е най-близо до твоята версията на Wine;
b) да описва как я подкарана играта, т.е. с какви библиотеки за конфигурация за Wine;
c) следваш указанията в b) и си инсталираш необходимите неща за Wine през winetricks.

4. (опционно) Нещо друго от значение. Моите субективни наблюдения са, че тестващите използващи Ubuntu/Mint/SUSE/Fedora са съзнателни и описват подробно процеса в AppDB - как, какво работи и какво не, така че да е от полза на търсещите. Докато тези със системи Archlinux и Gentoo са в повечето случаи мърлячи и само декларират работи-не работи без да дават обяснения.

Пример за добре направени обяснения на игра, водещи до просто следване на инструкции:
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=35369&iTestingId=104661

Успех с твоите игри.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Сега остана да разбера с коя версия на WINE съм, и как (или как) да я инсталирам през терминал?

Много са ми неизвестните, и колкото повече чета, толкова по- зле става работата.

преди 9 часа, petie1 написа:

@MozoЕто ти снимка на PeaZip

peazip-5-8-0-open-source-archive-manager

B1Archiver Ubuntu

ubadd5.png

Ползвам PeaZip от години и много добре знам какъв е проблемът и мисля, че съм го описал достатъчно ясно. Нямам представа как е на Говно 10, аз го използвам на Linux. B1 е зарязан отдавна и поддържа само два формата, които имат уникално ниско ниво на компресия и е зле.

преди 17 минути, Mozo написа:

Ползвам PeaZip от години и много добре знам какъв е проблемът и мисля, че съм го описал достатъчно ясно. Нямам представа как е на Говно 10, аз го използвам на Linux. B1 е зарязан отдавна и поддържа само два формата, които имат уникално ниско ниво на компресия и е зле.

Аз също позвам и двата архиватора под Дебиан 8 и са си точно като на снимките даже за теб архивирах една папка само да вида дали си прав еми точно като на снимките са и двата @Mozo Всичко Което съм написал в темата съм го пробвал ЛИЧНО и то под Линукс тоест не говоря теоретично затова преди да ме пратиш в кухнята поинтересувай се кой съм аз и какво знам Б1 между другото не ми изглежда зарязан

преди 1 час, Тодор Андреев написа:

Сега остана да разбера с коя версия на WINE съм, и как (или как) да я инсталирам през терминал?

Много са ми неизвестните, и колкото повече чета, толкова по- зле става работата.

Няма да е лошо да вземеш да четеш и разбираш какво правиш. Липсват ти начални познания. Всяко или почти всяко приложение под Линукс може да му видиш версията с app -v / app -V / app --version или като не знаеш какво да правиш и не си чел - app --help. От там нататък има поне още X+1 индиректни начина: apt-cache policy app; apt list app; dpkg -s app и т.н. и т.н.
За игрите погледни тук https://www.playonlinux.com/en/supported_apps-1-0.html
А въобще да придобиеш знания и да научиш стойностни неща: https://www.cyberciti.biz/faq/
Пак да натъртя - за да работиш с Linux (а и не само) трябва да се научиш да мислиш, с копи-пейст не става нищо, освен да преинсталираш всеки ден. И не ти е виновен нито компютъра, нито OS-а.

ОК, ще се ползва wine. Доколкото знам 7zip е програма със много затворен код, иска пари за активиране на 6 месеца (някой път и по-начесто) и мнoго трудно върви даже на Кросовър (ама трябва да се кракне 2 пъти, за да стане)... , но може да се пробва как ще се справи Виното с нея.:wink12:

В добавка - ползвал съм wine (основно) за 7zip и imgburn докато свикна с нативните. Свикнах - не го ползвам.

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Не става въпрос за икона линк, ами са самата Опера че е невидима, въпреки че е пусната.
Тя явно чака да бъде попълнена паролата, преди да се покаже.
Но, когато съм го махнал gnome-keyring от системата = не е инсталиран, тогава няма къде да бъде попълнена парола и Операта явно като не получава подвърждаващ сигнал за отключване и чака скрита и не се показва, въпреки че е заредена.
Графично не се показва бе.
А когато е инсталиран gnome-keyring, при пускане на Операта тя го извиква, прозорецът му се отваря и чак като попълня паролата в него и натисна ОК, тогава прозореца на gnome-keyring изчезва и на негово място моментално се показва Опера.

Значи, вероятно могат да се пренапишат някъде един два реда в някой файл, който да промени поведнието в Операта.
Но дали това го знае някой разбиращ български, как трябва да стане, еми не знам.
Вероятно ще трябва да се пита на английски или на руски.

Какъв кийринг, какви 5лв, или си инсталирал Опера като root или си тотално от друга планета (копи-пейста отново те прави неадекватен luser ...)
Прикачам скрийрекърд да видиш!
То пък сега няма да можеш да плейнеш .mkv ....

recording.mkv

@Topper той, ако се не лъжа, говореше за някоя версия (и на ОС, и на Опера). По спомен (виждам написаното от него когато не съм логнат).

преди 57 минути, Topper написа:

Какъв кийринг, какви 5лв, или си инсталирал Опера като root или си тотално от друга планета (копи-пейста отново те прави неадекватен luser ...)
Прикачам скрийрекърд да видиш!
То пък сега няма да можеш да плейнеш .mkv ....

Трябва да си водиш преводач с тебе, да разяснява в темата за начинаещи какво си искал да кажеш аджиба на твоя си жаргон.
Acestream го отвори твоят неотворим без родилни мъки файл.
И какво виждам на него ?
Някакво ситно черно прозорче изниква без е ясно как.
После пишеш в него опера и кво става ?
Еми става същото което ще стане, ако преди да пусна операта съм пуснал някоя друга програма която да била  извикала вече  gnome-keyring  и да съм бил попълнил веднъж паролата си. Ако съм пускал Кром преди половин час и съм го спрял , като кликна на линка на операта се отваря без да се мръщи.

Значи ти сега ми внушваш да инсталирам операта като root но не разясняваш какво имаш предвид.
Какъв ще е резултатът от такъв вид инсталиране ?
Как се инсталира като root в GDebi ?
После как ще я извиквам без да трябва дапиша команда опера в прозорче ?
Щото аз съм алергичен към черните прозорци, имам си достйнство на човек живеещ през 2019г. и ерата на МС ДОС е зад гърба ми. Предпочитам си графична среда с по един клик на мишката.

Абе като не си способен да обясняваш разбрано на начинаещи в тема за начинаещи, що въобще се напъваш ?
Минал ми е отдавна меракът за учене на излишно сложни начини за ползване на нещо.
Постоянното писане на команди взеки ден е отживелица за обикновените потребители.
Хорат искат да им е без пари и да им е лесно, те това е целта.
Само когато не може хем без пари хем супер лесно, тогава си слагам зор на душата да вкарвам през FTP клиент нови ключета за Power Vu в oscam-a на правилното място, на три Линукс приемници вкъщи, за да зяпаме десетки канали без пари.

Та това е моята философия, ако няма начин без зор и ако си заслужават усилията, тогава ще ги положа. Ама първо гледам ако може да мина без излишни главоблъсканици. Като мен са огромното мнозинство от потребителите. Трябва да почна да ти искам за това, че се занимавам да те дресирам да се научиш да помагаш на новобранци. 

Win+R известно ли ти е в Windows? Е аз ползвам в 99% от LInux дистрибуциите ALT+F2, ако щеш си го направи Win+R. Там се пише какво искаш да стартираш.
А за теб преставам да говоря - luser-а си остава luser. Чети като те пита нещо OS-а. Ама чети внимателно, не пазя надежда, че ще го разбереш, но все пак.
ПС: Къде съм казал да инсталираш Опера като root, внушава ти нещо само собствената ти ограниченост? Не се напъвай, тези работи не са за теб.

преди 1 час, Topper написа:

Там се пише какво искаш да стартираш.

Аз ти викам че искам нова кола, ти ми викаш да си купя някоя 25 годишна трошка.
През 2019г. кой нормален човек ще тръгне да стартира софтуер пишейки името му в прозорче ???
Ние нормалните кликаме веднъж с мишката ( така съм избрал, да не е двоен клик ) и софтуерът стартира.
Ти просто нямаш решение на описания от мен сериозен и съществуващ проблем и се опитваш да отклоняваш вниманието встрани. Еми сега как да ти повярва някой четящ ( даже и нерегистриран в сайта) че си голям разбирач от 25 години, като не даваш лесно приложимо решение, така че да го разбере и да проработи ?
Потребителите са свикнали на лесно с Уиндоус и шансовете ти да ги покръстиш в някоя мазохистка вяра са минимални.
Или Линукс ще е използваем по лесния начин, или няма да го ползват, те това е.

:D Сещам се за скеч на Аламинут. Табела с надпис :

"Търсим да назначим щатен екстрасенс

Знаете къде да ни намерите"

Естествено, магиите не са в тоя раздел (жалко за което).

И очаквам скоро от тука да мине "някой" с дебела метла...

преди 16 минути, бат'начо написа:

...очаквам скоро от тука да мине "някой" с дебела метла...

Така е най-лесно, като никой не знае защо така се държи Опера, давай да трием всичко наред, за да не си личи че няма майстори.
Да заметем проблема под килима, та да не се излагаме пред гостите, нали.
Леле ако бях дошъл тука в тая тема да ме научите как да ползвам моя софтеур леле ... и до ден днешен да не съм го бил подкарал успешно с ваша помощ.
Добре че братушките обясняват милите ...

Добре, тези програми са писани за Уйндоус, и аз трябва да изчета колкото за още едно висше образование за да ги подкарам на Линукс? Каква е логиката и колко ще спечеля аз като ползвам Линукс вместо Уиндоус? Не се заяждам, още съм нов и още не съм му видял предимствата, за които толкова много пишете. Аз работя на две места, имам три жени в къщи, и даже уча. Нямам много време тепърва да чета много. Има ли вариант да мина между капките с малко, но задоволително четене.

Казвам за какво ползвам един компютър, съответно и операционната му система: Браузер, Филми, Офис пакет, игри. Не пиша софтуер. Ако за всяка нова игра, трябва да се чете поотделно и да се чудя как да я подкарам, или за някоя нова програма трябва да уча като луд, то няма смисъл.

Надявам се не съм ви изнервил, просто съм вече преуморен. 

Но наистина искам да разбера какво печели Линукс пред честобъгясващият се Уйндоус (дори не знам колко често се бъгясва Линукс, но при мен забива често).

Защото игрите не са правени да работят под Linux. Погледни им минималните и препоръчителни изисквания. Искаш да пуснеш игри за Windows под Linux и все пак е възможно. Искаш ли от SP4 или XBox да ги играеш на компютъра? За да си спестиш 500-1000лв за конзола :) Печелиш безплатен обяд на цената на усилията да ги пуснеш, защото и WIndows OS би трябвало да платиш и лиценза на играта. Защо не видиш native Linux игрите.

Апропо, "забил" Линукс не съм виждал :D

Така, още пояснения относно моя проблем.

Ясно е едно, сложих само флашката на Уйндоус в компа да видя дали ще ми тръгне мишката, но пак не тръгна. Ясно ми е, че Бозата не е като Линукс да си джиткаш с него и да си го пробваш.

Така, да се върна на моя проблем. Аз още не знам нито А, нито Б. Искам да знам много, но съм ограничен от към време. Усещам, че имате желание да ми помогнете, но физическото ми време днес приключва, утре се прибират двете малки змиички с майка си и с времето ми е свършено.

Ясно ми е, че не подкарах игрите Battlefield 4 ми тръгна, но много, много ми бави, все едно съм я подкарал с видеокарта не 6гб а с 6мб.

Ясно ми е, че проблема е в моя телевизор, как най- лесно да го оправя, да си го запиша на някой лист и никога повече да не ви питам.

А най- големия проблем ми е, че не знам какъв ми е проблема. Ако науча диагнозата, ще знам какво ще му е лечението.

На кривата ракета космосът ѝ пречи :)

Battlefield 1

Battlefield V

Battlefield: Hardline

Assassin's Creed Odyssey

Hitman 2 Gold Edition

И така можем да продължаваме до утре. Сори, че не всичките са на клипове, но ме мързи всяка една подкарана игра да я снимам на клип.

Иначе вече има над 5000 нейтив игри за Linux, но Windows зомбитата продължават да си намират оправдания, кво да ги правиш.

От софтуерния мениджър мога ли да си инсталирам WINE, VULKAN, DXVK, които уж съм инсталирал?

Е точно тази чашка на WINE не ми се показва, явно не съм го инсталирал.

Бихте ли ми пратили командите за WINE, VULKAN, DXVK за машина с Intel, NVIDIA и ОС Минт?

Знам, че ги има в камината, но явно се опетлах.

Ако ми ги пратите, бихте ли ми ги пратили в точния порядък на инсталация и да напишете коя команда за коя програма е?

Ох само да изклася и този семестър и ще се потопя дълбоко в Линукс. От много време му се точа и се бях навил новата машина да не я цапам с Бози. Смятам, че с първоначална и насочваща ваша помощ ще успея. Даже вече си намерих няколко команди за Линукс, но март месец ще си ги подреждам.

Гледах клипчета, че с WINE тръгват много уйндоуски програми, и смятам да се възползвам от това.

В терминала ми изписа:

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 winehq-stable : Зависи от: wine-stable (= 4.0~cosmic)
E: Неуспех при коригирането на проблемите, имате задържани счупени пакети.

Какво означава това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.