Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

:offtopic_s:

преди 33 минути, Белгиеца написа:

Ами ако са ми платили за да ви потопя ?

Колко много ти иска за нищоправене да гушнеш некоя пара...Не всичко на този свят се измерва с пари! И нали знаеш, че е все едно с колко пари си, след като гушнеш букета.
Да не говорим, че можеш и с купичка ориз на ден.

преди 38 минути, exwol написа:

Дори да направим едно елементарно сравнение в подобните темите от форума. Например темата "Windows 10 Впечатления и проблеми" я следват 144 души към този момент срещу 128, които следват тази тема "Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук", това е разлика от малко над 11% в полза на Уиндоус, което не е толкова съществено, що се отнася до интереса имайки предвид пазарните дялове в десктопа по официални статистки.

Това е абс. субективно, при наличието на хора, следящи и двете теми.

например аз съм един от тях

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 минути, DarkEdge написа:

:offtopic_s:

Да не говорим, че можеш и с купичка ориз на ден.

при мен мазута ( нафтата ) за парното е с пари, оня с цистерната ми взема 1260 евро суха пара преди няколко дена, а навън е студ бе братче

Сега някой от вас "стопли ли" за какво иде реч? Не, забравете, че ще имате актуална версия на Лисика ако не пишете заклинания, забравете що е то мениджър на актуализациите (или както там се нарича), това са шаманизми. Щом се инсталира Мента (точна версия) то тя трябва да е с последна версия Лисик. И кой Лисик е там, в Синаптика се вижда точната версия - 57. Как да стане актуална версия - за това трябва да се чете, чете, чете.

Допълнително, Мента 18.3 не е, ама по никакъв начин, Мента 18, има толкова много разлики, че да се хванеш за главата.

И "сладката констатация" - неуязвима необновена система - за десерт, черешката.

Не, "контра" - ползва се жив диск. "Реконтра" - и там може, сори.

преди 11 минути, Белгиеца написа:

при мен мазута ( нафтата ) за парното е с пари, оня с цистерната ми взема 1260 евро суха пара преди няколко дена, а навън е студ бе братче

И кого го вълнува колко ти струва горивото? Компютърът не върви с нафта, така, че спри да сeрeш, упс - да сипеш никому ненужни офтопици в темата! Че и из целият форум, чичо Скрудж!

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 49 минути, бат'начо написа:

Сега някой от вас "стопли ли" за какво иде реч? Не, забравете, че ще имате актуална версия на Лисика ако не пишете заклинания, забравете що е то мениджър на актуализациите (или както там се нарича), това са шаманизми. Щом се инсталира Мента (точна версия) то тя трябва да е с последна версия Лисик. И кой Лисик е там, в Синаптика се вижда точната версия - 57. Как да стане актуална версия - за това трябва да се чете, чете, чете.

Допълнително, Мента 18.3 не е, ама по никакъв начин, Мента 18, има толкова много разлики, че да се хванеш за главата.

И "сладката констатация" - неуязвима необновена система - за десерт, черешката.

Не, "контра" - ползва се жив диск. "Реконтра" - и там може, сори.

Направих си труда и прочетох много, много внимателно няколко пъти какво се опитва да каже (но това е за последно, наистина) за Лисика. И направих няколко извода:

1. Не може да обясни какво иска да каже, не се изразява правилно.

2. Не се мотивира защо трябва да е така.

3. Не знае що е пакетна система, как се работи с нея, нито пък какво може, разбира се.

4. От горното - твърденията му могат да се тълкуват като на леко заблуден до върл лъжец, в зависимост от гледната точка.

5. :D Губя си времето с глупости.

по принцип софтуера в Лайнокс е или стар или счупен, зависи от дистрибуцията дали е дебилиан или арч базирана

преди 17 часа, Белгиеца написа:

Вие и двамата с Моза един пиклив acestream не знаете да инсталирате, само игричките са ви в главата. 

На мен не ми е потрябвал не  съм го турил капиши? Друго ми е в главата не са игричките,искам да стана Добър с Линукс.. Ти като си толкова оправен що не помогнеш с Виното на Тодор?

преди 42 минути, lainux написа:

по принцип софтуера в Лайнокс е или стар или счупен, зависи от дистрибуцията дали е дебилиан или арч базирана

Счупена ти е на тебе празната кратуна май от 1 година съм с Дебиан и до сега счупен пакет не съм видял

преди 1 час, lainux написа:

Брей колко са назад тези от Линукс и колко са им зле дистротата. Човек спри да говориш глупости, не ти ли омръзна вече. Разбрахме, че не го харесваш, това си е твое право и толкоз. От 10 години имам машина с инсталирано Ubuntu на нея и нямам никакъв проблем. За цялата си практика нито един потребител не е дошъл да иска да му се преинсталира Линукс, но виж за Windows са на опашка. И сега имам два лаптопа при мен.

преди 18 часа, Белгиеца написа:

Вие и двамата с Моза един пиклив acestream не знаете да инсталирате, само игричките са ви в главата.

От много време има Snap пакет, това е най-лесното да инсталираш ACEStream на линукс  :)

Screenshot from 2019-01-29 22-13-44.png

Screenshot from 2019-01-29 22-14-13.png

преди 1 час, lainux написа:

Мозич, който не е фен на деб-а, ще ти даде пример, че пак изоставаш с констатациите... Пич, направо разработчиците те оборват авансово, казано по друг начин - мислят правилно, дори и в твоя случай, и те водят с една обиколка (образно казано).

А, да, ще спра "да те виждам" във форума.

преди 4 минути, sokoban написа:

От много време има Snap пакет, това е най-лесното да инсталираш ACEStream на линукс  :)

Screenshot from 2019-01-29 22-13-44.png

Screenshot from 2019-01-29 22-14-13.png

Мислиш ли че не знаем? Е ма Джокера на форума не знае.....

преди 18 минути, Емил Костов написа:

Брей колко са назад тези от Линукс и колко са им зле дистротата. Човек спри да говориш глупости, не ти ли омръзна вече. Разбрахме, че не го харесваш, това си е твое право и толкоз. От 10 години имам машина с инсталирано Ubuntu на нея и нямам никакъв проблем. За цялата си практика нито един потребител не е дошъл да иска да му се преинсталира Линукс, но виж за Windows са на опашка. И сега имам два лаптопа при мен.

Толкоз са назад от Линукс че М$ се счупиха да крадат идеи за Уиндоуз 10 от там......

преди 10 минути, petie1 написа:

Мислиш ли че не знаем? Е ма Джокера на форума не знае.....

Толкоз са назад от Линукс че М$ се счупиха да крадат идеи за Уиндоуз 10 от там......

Те още от 8 започнаха да крадат. 

Те да не интегрираха Убунту в маркета вече? Да им тръгне най-макрая WAMP-a, не само с емулатори да пускат Линукс сървизи [emoji16]
А, и ейс стрийма [emoji23][emoji23][emoji23]

Изпратено от моят HUAWEI GRA-L09 с помощта на Tapatalk

Лайньо, аз ти казвам за реални политика в БГ фирми, не във виртуалното пространство, не на клипчета. А мога да ти кажа и за адвокатски кантори и нотариуси, които не са виждали 20г M$ продукт, освен Виндовс [emoji33] [emoji23]
Ама излезте от таз матрица, вземете синьото хапче [emoji23] вижте какво се случва.

преди 34 минути, Емил Костов написа:

Те още от 8 започнаха да крадат. 

Да ама с 10 стигнаха апогея,що ли Уин стор ми прилича на хранилищата на Линукс ?

преди 6 минути, Topper написа:

Лайньо, аз ти казвам за реални политика в БГ фирми, не във виртуалното пространство, не на клипчета. А мога да ти кажа и за адвокатски кантори и нотариуси, които не са виждали 20г M$ продукт, освен Виндовс emoji33.png emoji23.png
Ама излезте от таз матрица, вземете синьото хапче emoji23.png вижте какво се случва.

Лайньо и производните му нарочно създадени за генериране на трафик !  Жалко ! Но пък се получи добър дебат .

преди 4 часа, Mozo написа:

Прясно инсталиран и настроен Linux Mint Sara, специално с френска локализация:

29-01-201913-14-13.png

И, о, чудо, без да правя абсолютно нищо, без да отварям терминал, само с една актуализация на системата по графичен път, имам последна версия на Firefox. Няма нужда да обвиняваш ОС за бездарието си. Ама той не можел - е, ние не сме ти виновни, че си индианец и знаеш само да плюеш ;)

Е според него сме гола вида щот видиш ли не може да турим acestream

преди 4 часа, Белгиеца написа:

А дали е така ?

Ами ако са ми платили за да ви потопя ?
Що ми е да разбирам от писане на код ?

Джокер кракер чудо и половина

преди 4 часа, Белгиеца написа:

В разговорният северозападен език си има излезни.

Сега ще им обясним на читателите едно практическо упражнение по пингвистика.
Свалят си Минт Соня и си правят с него буутваща флашка.
Инсталират си Минт Соня  на някой стар диск или на друга флашка, кой както иска. Отварят Синаптик и търсят коя версия на Firefox  могат да си заредят от него, без да отварят терминала. Аз казвам че по-нова от 57 няма да могат да инсталират чрез Синаптик. Ето, всеки може да пробва, най-вече точно тези новобранци които се колебаят дали да слагат Линукс Минт. Така ще се убедят, че като си сложат сега последната версия на Минт, след 18 месеца няма да могат да си зареждат тогавашната последна версия на Firefox посредством Синаптик. А това няма кой от Минт да им го каже предварително, трябва някой като мен, който го е преживял да го изклюкари.

Що ти трябавше да си разгонваш потенциалните клиенти на твоя форум ?
Ти така усърдно си го рекламираш тука, пък сега дали ще четят там, след като пробват това което аз им казвам , а ? Май ще се откажат преждевременно от Линукс. А тамън са се били почти навили хорицата, ама язък, некакъв си от далече издава тайните от кухнята.

Я пак че нещо не разбрах? Та какъв е проблема в Синаптик даз си туриш репото което ти трябва и то без команди?

преди 39 минути, petie1 написа:

Я пак че нещо не разбрах? Та какъв е проблема в Синаптик даз си туриш репото което ти трябва и то без команди?

ГолЕм :D

преди 43 минути, petie1 написа:

Та какъв е проблема в Синаптик даз си туриш репото което ти трябва и то без команди?

Проблемът е че аз като вечен начинаещ не съм длъжен нито да знам какво е репо, нито да знам къде да го намеря това репо, нито пък да знам че било могло да се слага там. На страницата на Минта като си го сваляш няма пояснения, че било трябвало да ходиш сам да си береш рапончета от други сайтове.
Изкаш ли да ти кажа и един друг проблем. Има за операта едно репо, дето ти инсталира версията 12, да бе виси си там някъде из страниците в инернет и можеш да си го копираш, чудо и приказ.

Да уточним за уморените момчета, на предишна страница съм дал линк с репото на Лиско и съм казал че съм му инсталирал 64-та версия. Та аз проблем нямам. Читателите могат да имат яки проблеми, за тях си правя труда да ги предупредя, че може да се чудят как да се справят.

...............................

А за инсталирането чрез Снап е писано още преди да отворя моята тема и да обясня на разбираем език как става и без Снап. Пише го на същият форум от който съм намерил командите сложени в моята тема. И да, не съм длъжен да съм съгласен да ползвам нито Снап, нито Вина разни. Да не кажете сега и във Виното да си го сложат между игричките.

преди 1 час, Topper написа:

Лайньо, аз ти казвам за реални политика в БГ фирми, не във виртуалното пространство, не на клипчета. А мога да ти кажа и за адвокатски кантори и нотариуси, които не са виждали 20г M$ продукт, освен Виндовс emoji33.png emoji23.png
Ама излезте от таз матрица, вземете синьото хапче emoji23.png вижте какво се случва.

ОФТОПИК:: Е ти жив ли си бре! А честита ти нова година. Много здрави, усмивки и много хубави моменти!!! Колкото до Линукс не се ядосва!!! ;)

преди 1 час, Topper написа:

Те да не интегрираха Убунту в маркета вече? Да им тръгне най-макрая WAMP-a, не само с емулатори да пускат Линукс сървизи emoji16.png
А, и ейс стрийма emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

Не знам кой какво е интегрирал, но  убунту си е перфектна ОС. Ползвах и малко Мандрива, но тя много тежка и се отказах. А сега убунту така е направено, че си е пушка и вече е доста клиентски ориентирано. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Проблемът е че аз като вечен начинаещ не съм длъжен нито да знам какво е репо, нито да знам къде да го намеря това репо, нито пък да знам че било могло да се слага там. На страницата на Минта като си го сваляш няма пояснения, че било трябвало да ходиш сам да си береш рапончета от други сайтове.
Изкаш ли да ти кажа и един друг проблем. Има за операта едно репо, дето ти инсталира версията 12, да бе виси си там някъде из страниците в инернет и можеш да си го копираш, чудо и приказ.

Да уточним за уморените момчета, на предишна страница съм дал линк с репото на Лиско и съм казал че съм му инсталирал 64-та версия. Та аз проблем нямам. Читателите могат да имат яки проблеми, за тях си правя труда да ги предупредя, че може да се чудят как да се справят.

...............................

А за инсталирането чрез Снап е писано още преди да отворя моята тема и да обясня на разбираем език как става и без Снап. Пише го на същият форум от който съм намерил командите сложени в моята тема. И да, не съм длъжен да съм съгласен да ползвам нито Снап, нито Вина разни. Да не кажете сега и във Виното да си го сложат между игричките.

Какво сваляш от сайта на Минт? Файърфокс ли? Снап е точно затова да не ходят разни Белгийци да обясняват как ставало с команди....

ISO файла свалям

И очакваш от Минт да ти обяснят че като сваляш външа програма като ФФ трябва да я свалиш от сайта на ФФ? Леле изумителен си

преди 31 минути, Topper написа:

ГолЕм :D

Мали тоя ме разби от хилене

преди 20 минути, petie1 написа:

И очакваш от Минт да ти обяснят че като сваляш външа програма като ФФ трябва да я свалиш от сайта на ФФ?

Е нали изяснихме вече че не дават .deb файл от сайта на лиско.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Е нали изяснихме вече че не дават .deb файл от сайта на лиско.

Добре , от интернет хайде да го кажем та с две думи очакваш от Минт да ти обяснят това?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.