Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 26 минути, tremal написа:

За съжаление продължава да не се получава. Толкова време чакам, ще почакам още малко, докато го оправят.

В гугъл плей пише, че десктоп приложението трябва да е поне версия 1.3.2, за да работи браузването. Моята е 1.3.3

Може да пробваш това. Изчети го до края и чак тогава пробвай.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Въпрос? Как да заменя WINE съдържанието, за да си подкарам играта и WINE да не се "бият"?

Пише, че трябва да сменя WINE от директорията на играта с актуалната инсталирана WINE версия, която имам на своя компютър. Как да го сторя, от къде да ги взема тези файлове, които после да сложа в папката на WINE, която е в директорията на НЕИНСТАЛИРАНАТА ми (разархивирана) игра?

Е това чудо и в ю туб не го намерих.

Горкичкият :) Продължавай да питаш на неправилното място. Вместо да свършиш за две минути, тази елементарна дейност ти ще се балтаеш два месеца. Явно те влече :D

преди 1 час, Mozo написа:

Продължавай да питаш на неправилното място. 

Той правилно си пита тука, щото знае че всички админчета на дребни сайтчета идват да си рекламират техните форумчета с надеждата да си вдигнат посещенията при тях и да припечелят повечко от рекламки.
Пък и на сайтовете на строго пингвинските секти, не се толерира да си начинещ, трябва да си напреднал вече за да можеш да ги разбереш какво ти отговарят. 
Докато тука може да не разбираш нищо и да питаш както си ти идва отвътре, без да се притесняваш.
Ясно е, че ти не искаш да обогатяваш този форум със стойностни съвети, за да не стане привлекателен, щото може да забравят да дойдат да се регистрират на твоя форум. Но не всички разбиращи се занимават да са админи на други форуми, та може и някой да се смили над него и да му помогне.

Да, бе, гледам вече един месец как му помагате и само го мъчите. И дотук нямаше едно мнение, което дори да се доближава в правилната посока. Нищо де, поне е забавно :D

преди 43 минути, Mozo написа:

Да, бе, гледам вече един месец как му помагате и само го мъчите. И дотук нямаше едно мнение, което дори да се доближава в правилната посока. Нищо де, поне е забавно :D

Ако играех игрички съм щял да знам нещо, ама сега не знам нищо, как да му помагам.

преди 6 часа, Тодор Андреев написа:

Въпрос? Как да заменя WINE съдържанието, за да си подкарам играта и WINE да не се "бият"?

Пише, че трябва да сменя WINE от директорията на играта с актуалната инсталирана WINE версия, която имам на своя компютър. Как да го сторя, от къде да ги взема тези файлове, които после да сложа в папката на WINE, която е в директорията на НЕИНСТАЛИРАНАТА ми (разархивирана) игра?

Тези инструкции са някаква пълна простотия.

Инсталирай си wine за дистрото, конфигурирай си играта според изискванията. Коя е играта, за да проверим каква конфигурация и трябва от winehq.
Стартирай от конзола инсталирания на дистрото си wine с параметър главен изпълним файл или скрипт на играта, за да видиш дали ще върви.
Процедурата се повтаря от конзолата докато нагласиш играта да тръгне - чрез ръчкане в winecfg и winetricks на необходимите настройки и библиотеки.
Създай после  десктоп шорткат да я стартираш оттам директно с клик на мишката.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Баси глупостите, то не са конзоли, не са главни файлове, няма такъв смях :D А, ако, съвсем случайно нали, цъкне с дабъл клик на екзето, какво ще се случи? Много неориентирана история...

преди 32 минути, Mozo написа:

Баси глупостите, то не са конзоли, не са главни файлове, няма такъв смях :D А, ако, съвсем случайно нали, цъкне с дабъл клик на екзето, какво ще се случи? Много неориентирана история...

Вземи се скрий, бе смешник.

Откъде да зная коя е играта и какви са изискванията й за конфигурация? Давам абсолютно правилната процедура, по която се запуска всеки един Уиндоус софтуер през wine. Питащият разбере ли принципа ще може да си инсталира за в бъдеще САМ всичко, без да се моли за ВЕЛИКАТА ти помощ.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

Скрии? Това ще да е някаква нова дума:wors: Отпусни нервите, че плямпаш глупости и започна с обидите, без никой да те е обиждал. Просто приеми, че си неориентиран, това е  :D И да, в България няма човек, който да може да му помогне повече от мен в това направление. Имам претенциите да разбирам доста от Wine и това е благодарение на богат опит с хиляди игри, който никога няма да достигнеш, така че се "скрии" ти :D

преди 10 минути, Mozo написа:

Скрии? Това ще да е някаква нова дума:wors: Отпусни нервите, че плямпаш глупости и започна с обидите, без никой да те е обиждал. Просто приеми, че си неориентиран, това е  :D И да, в България няма човек, който да може да му помогне повече от мен в това направление. Имам претенциите да разбирам доста от Wine и това е благодарение на богат опит с хиляди игри, който никога няма да достигнеш, така че се "скрии" ти :D

Наполеоне, ти ли си? Санитарите те търсят.

преди 6 часа, Тодор Андреев написа:

За лесно менкане на версии има playonlinux. Кви са разликите да е wine както е дошло или от хранилище, ПоЛ, пак от хранилище,  steam и т.н. ще схванеш ... най-вероятно от Тубата. Вероятно не питаш с правилния акцент, би трябвало да има и там.

преди 5 часа, whitepixel написа:

Наполеоне, ти ли си? Санитарите те търсят.

Абе с Мозо имаме един спор за архиваторите в Линукс ама той ме минава като пътен знак

Аз мисля, че тук всеки разбира и само ядливи коментари дават. Ако форума е за начинаещи Линукс Linux потребители искат да опознаят този свят на разновидностите на Linux, имам чувството, че хората искат да играят игри. В това няма лошо. Хората, трудно се разделят с Windows заради игрите. Windows формира геймърски навици в зависимост от това един геймър на колко е години и какви игри обича да „цъка”. В Linux - поне дистрибуциите като Mint, Ubuntu имат Steam. Аз вече не се интересувам от игри, но при добро желание мога да „разцъкам” този Steam. По принцип Linux дистрибуциите са създадени от ентусиасти разработчици за ентусиасти, на английски ги наричат hobbyists.

Ето няколко преводни обяснения за ентусиаст:
Човек, който има силна страст, воля, желание, влечение, енергия като влага усилие да научи нещо. Например: Той се увлича по програмиране, това е неговата страст и щом силно иска да се занимава с това, ето това е проява на ентусиазъм.
А Linux предоставя на такива хора да проявят правилния ентусиазъм. Един ентусиазъм трябва да има поставена цел и правилна насока. Самият ентусиаст трябва да си постави цел и да я следва до край. Ако влечението му е временно, той навярно е имал грешни очаквания или впечатления. А това може да се окаже лоша шега за самия начинаещ Linux потребител.
Според мен всеки начинаещ потребител ако мигрира от света на Windows само заради вирусите, всичко зависи от задклавиатурното устройство наречено: обикновен потребител. Това за задклавиатурното устройство е жаргон и мнение на IT спецовете.

Ето моята история как дойдох в света на LINUX:

Аз също съм един обикновен потребител. Аз ползвам Xubuntu заради неговата лека графична среда. А Windows е на virtual box - https://www.virtualbox.org. като ми трябва нещо чета от документацията към сайта на Ubuntu. Има един известен сайт: http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=360040421 Линукс за българи. Първата тема е: Какво е Линукс?. Там всеки начинаещ може да намери това, от което се интересува. История на Linux:
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=history&key=352608315
Но и тук може всеки да намери отговора на своя въпрос. Аз се запознах с Ubuntu на 01.02.2011 г. С Линукс не се свиква толкова лесно, защото като всеки потребител, който е имал Windows навици, аз си мислех, че Linux e Windows. ДА, ама не. LINUX е непозната вселена за потребителя на WINDOWS. ТАМ правилата са други. Първият сблъсък е с т.нар. команден интерпретатор накратко конзола. Аз също се натъкнах на командния интерпретатор, после на софтуерния мениджър, и накрая на пакетния мениджър synaptic. За sudo командата разбрах малко по-късно. Гледах клипове в YouTube, и в продължение на една две години четях от форумите на Ubuntu и сродни сайтове и форуми като linuxquestions, distrowatch.org, linuxhelp и други подобни. Бях и на Linux mint, а тази дистрибуция беше близка до Windows. Ползвах графична среда Cinnamon. След това бях на Kubuntu c KDE графична среда, после на Linux Fedora, Korora, Ubuntu Studio c XFCE графична среда. И отново бях на Ubuntu. Сега вече съм на Xubuntu със същата графична среда XFCE. От 2011 г. се запознах с приложенията, които стандартно си вървят под LINUX, това са следните, които ползвам:
- Gimp - обработка на изображения;
- Inkscape - обработка на векторни изображения;
- Scribus - предпечатна подготовка
- Openshot Video Editor - редактор на клипчета;
- KDEnlive като Openshot Video Editor;
Brasero, K3B - запис на дискове;
- Blender 3D обекти - ползвам я от време на време.
Горепосочените три приложения си ги ползвам за лични нужди. За набор и обработка на текст Libre Office.
Последно, което пропуснах да кажа, че за уебдизайн ползвам Bluefish Editor, той е стандартно приложение за уебдизайн и уебпрограмиране. Само не съм почнал с Python. Преди три години се запознах с LAMPP: Linux, Apache, MySql, perl, php, за да мога да инсталирам WordPress. В началото беше много трудно, бях много разочарован от света на Linux. След известна пауза подкарах LAMPP & WordPress. С няколко опита и упражнения всичко тръгна. Наложи се да уча определени команди за даване на административните права с команди sudo chown -R -c usr/folder през конзолата. Не се считам като голям спец и добър познавач. За мен светът на LINUX си остава загадка, която все още опознавам. По принцип ползвам Windows заради специалността „Графичен дизайн”. Но не ми пречи да ползвам Linux. Linux ползвам за онлайн банкиране, сърфиране в интернет. Инсталирах си Xubuntu и го подкарах. Вече съм доволен от себе си.

Изпратено от моят MYA-L11 с помощта на Tapatalk

преди 5 часа, Rumen Gotsev написа:

По принцип Linux дистрибуциите са създадени от ентусиасти разработчици за ентусиасти, на английски ги наричат hobbyists.

Ама и мързеливи като мен си ги ползват.
Достатъчно е да знае английски човек и да си задава правилно въпросите в гугъл и готово, всичко е описано на този език.
Въобще не ми минава през акъла да чета на български обяснения.

Като си толкова мързелив, как успя да напишеш толкова много, дори как успя да натиснеш копчето за включване на компа, бааа откъде толкова воля събра?

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Ама и мързеливи като мен си ги ползват.
Достатъчно е да знае английски човек и да си задава правилно въпросите в гугъл и готово, всичко е описано на този език.
Въобще не ми минава през акъла да чета на български обяснения.

Да бе и най големия ти успех с Линукс беше да подкараш Acesrteam с които ни наду главите

преди 4 часа, bulljo написа:

Като си толкова мързелив, как успя да напишеш толкова много,

Хватката е да си избирателно мързелив.

Игрите са от Battlefield 1 do 5. Чета, че трябва да заменя WINE в директорията на играта. Играта не се инсталира, само се разархивира. Когато просто заменя WINE, нищо не се случва. От къде да го взема този WINE, че да го заменя с онзи на играта? Това науча ли, може би и проблемите ще си оправя.

Call of duty, още не съм я дърпал.

Как да стартирам Iso file? Последния път като го стартирах и си форматирах диска на който си държа снимки, филми и т.н., ясно е, че проблема е в мен, но съм достатъчно търпелив за да се науча. Търсих из нета, но това, което на мен да ми допадне, не го намерих.

преди 10 минути, Тодор Андреев написа:

Как да стартирам Iso file? 

Знаеш ли че така както го питаш това, трябва да те пита някой какво точно имаш предвид и какъв ИЗО файл си се засилил да изпълняваш.
Ето, сега понеже не е ясно кво искаш, еми в Минт има в менюто едно за правене на УСБ , така го кръстили на френски. Като пуснеш това и избереш един ИЗО файл от PCLinuxOS , който ти е на диска някъде, ще ти направи буутваща флашка и си я ползваш без твърд диск.
Видя ли сега ?
Ти не задаваш правилно въпроса и ти се наложи да четеш нещо, което е пример за ползване на някакъв ИЗО файл в линус среда.

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Знаеш ли че така както го питаш това, трябва да те пита някой какво точно имаш предвид и какъв ИЗО файл си се засилил да изпълняваш.
Ето, сега понеже не е ясно кво искаш, еми в Минт има в менюто едно за правене на УСБ , така го кръстили на френски. Като пуснеш това и избереш един ИЗО файл от PCLinuxOS , който ти е на диска някъде, ще ти направи буутваща флашка и си я ползваш без твърд диск.
Видя ли сега ?
Ти не задаваш правилно въпроса и ти се наложи да четеш нещо, което е пример за ползване на някакъв ИЗО файл в линус среда.

преди 4 часа, Тодор Андреев написа:

Прав си, благодаря, намерих го. Сега остана да си кача пак ISO файла, че да го пробвам.

Не го слушай този профан. ISO се монтира във всеки един Линукс и няма нужда да го записваш където и да е. Същото се отнася за всички image (или почти всички, ще че се намесят М$ глупости) или архиви.
Този Mint не ти ли дава команда с десния клавиш на файла ?

СвÑÑзано изобÑажение

И съм съгласен с колегите - хубаво четеш, ама е редно да почнеш да мислиш точно какво правиш !!!!

@Тодор Андреев
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=18948
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=2424
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=16433

https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=5934
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=8613
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=14675

преди 24 минути, Topper написа:

Не го слушай този профан. ISO се монтира във всеки един Линукс и няма нужда да го записваш където и да е. Същото се отнася за всички image (или почти всички, ще че се намесят М$ глупости) или архиви.
Този Mint не ти ли дава команда с десния клавиш на файла ?

СвÑÑзано изобÑажение

И съм съгласен с колегите - хубаво четеш, ама е редно да почнеш да мислиш точно какво правиш !!!!

@Тодор Андреев
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=18948
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=2424
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=16433

https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=5934
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=8613
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=14675

Видях тези линкове, но какво да правя с тях?

1. Къде да отида?

2. Какво да изтегля (или напиша в терминала)

3. Най- важното, защо се прави?

Благодаря за съдействието!

Ама ти спря и да четеш.
Виж и помисли върху тези неща
https://ualinux.com/en/ubuntu-gamepack
https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/playonlinux-to-play-windows-games-linux/
https://wiki.winehq.org/Winetricks
Защото аз спирам да ти отговарям. Нямам кристална топка, нито фуния.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.