Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Аз на компютъра си имам Ubuntu Linux, a Windows 7 - virtualbox.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 786,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Тодор Андреев написа:

Честита баба Марта на всички!

1. Колко от вас са с две различни О.С. на една машина?

2. Има ли проблеми между тях? (Вървят ли гладко или винаги се боричкат)?

3. Ако си направиш всички дялове NTFS и оставиш само този дял, който е за Линукс ext4, ще бъде ли проблем за Линукс?

4. Нещата с Линукс не ми се получават, но искам да продължа да се боря с него. Ако мина на 2 О.С., по пътя на най- малкото съпротивление ще ползвам Бозата, защото съм и свикнал и нищо няма да науча за Линукс (а ми е любопитно).

5. Определено съм прецакал нещо по време на инсталацията, защото машината не се държи особено бързо, а тя е с доста сериозни параметри. Въпроса е какво може да съм объркал при инсталацията, която не ми се струва особено сложна.

1. Доскоро бях с 2 - Боза 7 и Минт. Сега е само Минт.

2. Никакви.

3. Не.

4. И на мен в началото не ми се получаваха, но накрая му намерих цаката. И сега не мога без него. Ползването на Линукс води до пристрастяване и не се шегувам - напълно сериозен съм. Свободата е като дрога.

5. Не казваш нищо за машината - параметри и т.н. Имам подозрения, че може да не си задал никакъв суап или да е прекалено малко, но, както казах - без хардуерни параметри мога само да хвърлям боб, а той свърши отдавна.

преди 3 часа, Тодор Андреев написа:

Аз ползвам три на този компютър.
1. PCLinuxOS от флашка
2. Линукс Минт на отделен твърд диск.
3. Уиндоус 7 на втори отделен твърд диск.
Не се боричкат защото не знаят за съществуването на другите две.
Когато пускам флашката двата твърди диска не получават ел. ток.
Когато пускам Минт тогава диска на Уиндоус не получава ел. ток и флашката не е забучена.
Когато пускам Уиндоус тогава пък диска на Минт не получава ел. ток и флашката също не е забучена.
Имам и външен твърд диск за проби, на който мога да инсталирам и четвърта ОС ако искам.

Не ползвам дуал бут ни виртуални машини, аз съм много над тези работи.
Сетил съм се че мога да не си усложнявам живота и само да спирам ел. ток към определен( и ) диск (ове).
Просто като дедо владика и работи безотказно без побеляване на косите.

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Аз ползвам три на този компютър.
1. PCLinuxOS от флашка
2. Линукс Минт на отделен твърд диск.
3. Уиндоус 7 на втори отделен твърд диск.
Не се боричкат защото не знаят за съществуването на другите две.
Когато пускам флашката двата твърди диска не получават ел. ток.
Когато пускам Минт тогава диска на Уиндоус не получава ел. ток и флашката не е забучена.
Когато пускам Уиндоус тогава пък диска на Минт не получава ел. ток и флашката също не е забучена.
Имам и външен твърд диск за проби, на който мога да инсталирам и четвърта ОС ако искам.

Сетил съм се че мога да не си усложнявам живота и само да спирам ел. ток към определен( и ) диск (ове).
Просто като дедо владика и работи безотказно без побеляване на косите.

Големи големи големи глупости

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Ти си много встрани от тез работи.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Сетил съм се че мога да не си усложнявам живота

Ти си открил топлата вода...
А и трябва и да знаеш и можеш, за да ползваш мулти буут

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Ползвам три ОС - Дебиан, Минт и Уин.7 на лаптоп .Старичък е , повече от 10 години, но е в кондиция. Всичките са на един твърд диск . На ГРУБ-а най-напред е Дебиан и го ползвам най-често. Уин -а го позвам за някои програми и НАП. Минт от любопитство. И с трите ОС  мога без проблеми да ползвам два външни диска с инфо.Всичко е напълно НОРМАЛНО!

здравейте бихте ли ми дали някой IPTV Simple PVR Client за iptv за коди 18.1 с линукс минт съм

преди 12 часа, Тодор Андреев написа:

Честита баба Марта на всички!

3. Ако си направиш всички дялове NTFS и оставиш само този дял, който е за Линукс ext4, ще бъде ли проблем за Линукс?

4. Нещата с Линукс не ми се получават, но искам да продължа да се боря с него. Ако мина на 2 О.С., по пътя на най- малкото съпротивление ще ползвам Бозата, защото съм и свикнал и нищо няма да науча за Линукс (а ми е любопитно).

5. Определено съм прецакал нещо по време на инсталацията, защото машината не се държи особено бързо, а тя е с доста сериозни параметри. Въпроса е какво може да съм объркал при инсталацията, която не ми се струва особено сложна.

1. Ползвам години наред дуалбуут вариант (Уина ми е по-скоро като fail-safe опция). Преди Линукс ми стоеше експериментално, днес ми е основна система. Влизам в Уин за игри, торентване и тъ нъ.

2. Не съм имал някакви особени грижи. Веднъж само май (може и да е била някаква гадина, но май не беше това), когато копирах файлове от EXT4 на NTFS. Срина се файловата таблица. Беше неприятно. Не успях да я вдигна отново. Използвах една програмка за възстановяване на данни (ZAR, Zero Assumption Recovery) и си върнах данните (те реално никъде не бяха ходили, просто не ги виждах).

3. Виж №2. Това, което съм чел като препоръка за най-добра практика е да създадеш един FAT дял, който да си е общ за двете файлови системи, да не си образуваш ядове.

4. Не знам какво има за борене - за ежедневна употреба. Както свикваш с Андроид-а на тела си и не се чудиш що няма Уин на него, така и с Пингвина. Просто сутрин от GRUB менюто на дуалбуут системата си натискаш ENTER и това е.

5. Малко повече инфо?

преди 8 часа, DarkEdge написа:

Ти си много встрани от тез работи.
А и трябва и да знаеш и можеш, за да ползваш мулти буут

Най-полезното знаене е как да минеш без излишни познания.
Като е на мултибуут някой няма 100% сигурност.
Като си с отделни търди дискове и Сатаната хакер не може да ти влезе в този до който не си пуснал ел. ток.
А по последни публикувани данни от мен, един твърд диск САТА чисто нов е само 15 евро.

преди 17 минути, Белгиеца написа:

А по последни публикувани данни от мен, един твърд диск САТА чисто нов е само 15 евро.

Китайските боклуци, като Seagate i Shitachi, които ще работят 5-6 месеца и ще гушнат букета, са по толкова. Хубавите започват от 40 евро.

преди 4 минути, rado84 написа:

Хубавите започват от 40 евро.

Ето го пред мен, чисто новичък само форматиран и с един кратък текстов файл в него.
Western Digital WD3200AVVS от серията Green Power
Какво му плащаш, некакви си 15 пари ?

Много кофти ви промиват мозъците търгашите в родината, те за тях си са прави искат пари да печелят. Друго си е да ти прибере 40 евро, нали така. А че на теб не ти трябва 1ТВ за 39 евро, това не е негов проблем.

преди 4 минути, Белгиеца написа:

Ето го пред мен, чисто новичък само форматиран и с един кратък текстов файл в него.

Много кофти ви промиват мозъците търгашите в родината, те за тях си са прави искат пари да печелят. Друго си е да ти прибере 40 евро, нали така. А че на теб не ти трябва 1ТВ за 39 евро, това не е негов проблем.

Еми не всички сме близки с партията майка, че да имаме пари да се изселим от тая държава.

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Беше нов до преди малко, сега си преместих Минта на него с помоща на Live CD  на clonezilla -> Expert ->  -k1
без да питам как се прави, щото си знам английски и си чета.

преди 32 минути, Белгиеца написа:

Беше нов до преди малко, сега си преместих Минта на него с помоща на Live CD  на clonezilla -> Expert ->  -k1

Защо не научиш и китайски, че да си в полза в тези теми.Пък може и да се навием да ти пращаме по някой грош за помоща. Да не забравиш да му изключиш захранването на новия диск. Напомням ти са всеки случай.

преди 1 час, Белгиеца написа:

И това за постижение ли трябва да го броим? Ти чак сега откри топлата вода, пардон, Clonezilla, а аз я ползвам от години - още докато бях Уиндоус потребител.

преди 9 часа, Белгиеца написа:

Най-полезното знаене е как да минеш без излишни познания.
Като е на мултибуут някой няма 100% сигурност.
Като си с отделни търди дискове и Сатаната хакер не може да ти влезе в този до който не си пуснал ел. ток.

Най полезно е да се кръстиш Джокера според мен... И къде ги тези хард дискове за по 15 евро?

Вчера купих WD Green 320GB за 30 лева с 6мес. гаранция.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Ако ползваш 3,5 инчови мога да ти пратя 2 броя след 8 март , БЕЗПЛАТНО   WD  Blye  160 гига 7200. Има инсталирани и на двата Win 10 1607  LTSB.  Можеш и сам да си ги форматираш. В абсолютно изрядно състояние са и двата - лично мои.

преди 2 часа, rado84 написа:

... Clonezilla, а аз я ползвам от години - още докато бях Уиндоус потребител.

Аз пък ползвах Нортон Гоуст ( духът призрак бе ) още когато ХП беше млад и се бутваше от дискета, чегърта чегърта бая време докато се зареди. Па намерих начин да кача съдържанието от дискетата на ЦД ( емулация ли беше вече забравих ).
Пусна кийгена да ми изкара ключета, нищо че антивирусната пищи и си ги запиша на листче и после с призрака за 20 минути върната обратно системата както си е била без вируси ни троянци.
Ама по онава време линуксите бяха отвратителни.
Тарикатлъкът е да те мързи и да научаваш в послединя момент, като ти дотрябва нещо.
Ето днес за пръв път инсталирах и Gparted  и K3b, просто си рекох че няма да пускам уиндоуса и ще правя от Минт Live CD.

преди 1 час, petie1 написа:

И къде ги тези хард дискове за по 15 евро?

пусках линк от амазона тази седмица, що не следиш какво пиша, имаш много да научиш от мене ти, младок си

преди 17 минути, DarkEdge написа:

Добре де кажете къде ги намирате та и аз да си взема

преди 5 минути, Белгиеца написа:

Аз пък ползвах Нортон Гоуст ( духът призрак бе ) още когато ХП беше млад и се бутваше от дискета, чегърта чегърта бая време докато се зареди. Па намерих начин да кача съдържанието от дискетата на ЦД ( емулация ли беше вече забравих ).
Пусна кийгена да ми изкара ключета, нищо че антивирусната пищи и си ги запиша на листче и после с призрака за 20 минути върната обратно системата както си е била без вируси ни троянци.
Ама по онава време линуксите бяха отвратителни.
Тарикатлъкът е да те мързи и да научаваш в послединя момент, като ти дотрябва нещо.
Ето днес за пръв път инсталирах и Gparted  и K3b, просто си рекох че няма да пускам уиндоуса и ще правя от Минт Live CD.

пусках линк от амазона тази седмица, що не следиш какво пиша, имаш много да научиш от мене ти, младок си

Това  K3b на коя версия на Линукс Минт го инсталира? При мен на 19.1 се инсталира, но не иска да работи. Иначе се отваря, зарежда, но запис не прави. Благодаря предварително.

преди 11 минути, Белгиеца написа:

Щот пишеш само глупопсти та затова Джокер такъв

преди 7 минути, Колев60 написа:

Това  K3b на коя версия на Линукс Минт го инсталира? При мен на 19.1 се инсталира, но не иска да работи. Иначе се отваря, зарежда, но запис не прави. Благодаря предварително

К3b се ползва най добре с KDE

преди 8 минути, petie1 написа:

Щот пишеш само глупопсти та затова Джокер такъв

К3b се ползва най добре с KDE

Не съм вещ като всички Вас в Линукс, но нали е сложен във хранилището и от там съм го инсталирал. Лошото е, че не ми пише никаква грешка а компютърът замръзва и трябва да го рестартирам. Аз избързах с инсталацията на тази версия, а трябваше да почакам за да я понагласят. Но сега ще почакам. Срешнах по форумите разни коментари и си мисля, че е от новата версия., защото на 17.03 го нямаше този проблем.

преди 5 минути, Колев60 написа:

Не съм вещ като всички Вас в Линукс, но нали е сложен във хранилището и от там съм го инсталирал. лошото е, че не ми пише никаква грешка а компютърът замръзва и трябва да го рестартирам. Аз избързах с инсталацията на тази версия, а трябваше да почакам за да я понагласят. Но сега ще почакам. срешнах по форумите разни коментари и си мисля, че е от новата версия., защото на 17.03 го нямаше този проблем.

По принцип ти трябва KDE за да бачка нормално може да ти липсва някой пакет та затова да се държи така

преди 1 минута, petie1 написа:

По принцип ти трябва KDE за да бачка нормално

Може, но няма да притеснявам никого  с това. Все ще му намерим разрешението. Не ми е спешно.Записи си правя нормално на Win 10. Като написах това, та се сетих, че и двете операционни системи са на един диск. Да не би нещо да му влияе? Информативно и бягам от тук.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.