Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 2 часа, Melmak ® написа:

Чета най-вече за да науча нещо ново, което може да ми е от полза. Интересното е че почти винаги се получава, въпреки разликите в нивото на участниците и непосредствените им цели.

Значи ти на мой гръб богатство трупаш, шокиран съм.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 786,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Обичайно така става - крадеца си мисли, че е най-хитър...а то другите го ползват като опитно зайче :D

преди 9 часа, Melmak ® написа:

Аз съм му го казал.

Радвам се че сте му казал

преди 9 часа, Melmak ® написа:

Без мерак нищо не правя. Резултатът ще е некачествен, пък и никой няма нужда от още пълнеж в мрежата.

И аз съм така ама и Джокера на форум Калдата ака Белгиеца също е прав че като чукнеш в Гугъл ти излиза първо този форум та е хубаво да си имаме тема и за WINE и друг софтуер например ГИМП и други ,така ще се види че има и софтуер извън познатия на М$

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Значи ти на мой гръб богатство трупаш, шокиран съм.

Такъв е живота драги Джокере свиквай

Best Linux Distros for Beginners

Понякога не съм съгласен с Мат за избора на дистрибуции, но този път доста добре ги е заковал. Поредното видео на тема "Актуалните дистрибуции за начинаещи".

преди 12 часа, Melmak ® написа:

Понякога не съм съгласен с Мат за избора на дистрибуции, но този път доста добре ги е заковал. Поредното видео на тема "Актуалните дистрибуции за начинаещи".

MX не би бил първият ми избор, ако някой ден Минт тръгнат по лошия път да режат опции, както правят от Убунту. Не за друго, а защото нормалните дистрота (че даже и Манджарото, което доста недолюбвам) не те карат да избираш разни малоумни таблици по време на инсталацията. Избираш само файлова система и толкова. А МХ иска да избираш и някакви малоумни таблици. И представи си някой Боза юзър, който по някаква причина няма уай-фай или мобилен нет. Иска му да избере таблица, като изборът се свежда до ms-dos и някакви други неизвестни имена. Като няма откъде да разбере, че трябва да избере мс-дос, просто ще си се върне към добре познатата Боза и после ще има теми, каквито пусках и аз навремето - "колко зле е Линукс".

преди 18 часа, Melmak ® написа:

Best Linux Distros for Beginners

Е почнах да го гледам, ама много му е кофти призношението на тоя , не артикулира добре, все едно го мързи да си разтваря устата. 
Я напиши списък на за кои пингвини приказва и от коя минута почва, щото ми е отвратителен тоя тип и не мога да го изтърпя да го сушам, без да знам колко време ще ми бръщолеви тъпотии.

Много трудно ще стигнеш до същото ако си си купил машина със някаква ОС на нея (изключваме EndlessOS от списъка профилактично), защото ще имаш вече MBR или GPT (или друга) схема. Подобно е положението ако е имало/има вече ОС, ръчно инсталирана. Т.е. - "случката" работи само при точно определени "университетски" условия.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Е почнах да го гледам, ама много му е кофти призношението на тоя , не артикулира добре, все едно го мързи да си разтваря устата. 
Я напиши списък на за кои пингвини приказва и от коя минута почва, щото ми е отвратителен тоя тип и не мога да го изтърпя да го сушам, без да знам колко време ще ми бръщолеви тъпотии.

Аз му разбрах всяка дума, какво не ти е ясно не мога да разбера. А за кои говори - почва с MX Linux, после минава на Манджата и накрая споменава Ментата.

Хора кажете как се идентифицира com port под линукс. И как се извършва свързване с суич или хъб през конзолен порт и putty.

преди 6 часа, Колчо написа:

Хора кажете как се идентифицира com port под линукс. И как се извършва свързване с суич или хъб през конзолен порт и putty.

Тука имаш два проблема най-често.

1. Намиране на читав адаптор или най-добре истински COM порт. Ако случайно попаднеш на менте, каквито има, няма абсолютно никакъв шанс да го подкараш и ще се чудиш два месеца какво му е. Защото от към компютъра / драйвъра изглежда ОК.

2. Нямаш права на dev файла. Или програмата трябва да работи като root или да сетнеш адекватни права. Иначе не става.

Като цяло не съм го правил от сто години, за да ти кажа кое-как, но знам че работи добре. Ако пак не върви ще разровим да видим какво не е в ред. Но обикновено, ако има проблеми са от 1 или 2.

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Никакъв шанс. Интересното е точно в разсъжденията му, защото ги е пробвал. Всеки може да ти извади някакъв списък от 5-6, без аргументи и впечетления.

преди 16 часа, rado84 написа:

MX не би бил първият ми избор,

Интересното при MX са няколко неща. Първо това е стабилното "ядро" от апликации и системен софтуер, взето от стабилния Debian, върху което са сложени последно излязли графични приложения. Един вид, някаква смислена комбинация между Roling и LTS. Второ, това е преселектирания избор за среда. Това го прави много близък до MacOS, Android и Windows, където даже и нямаш избор. Съответствено по-лесен за усвояване и поддръжка. Трето, това са графичните програмки за настройка и улеснения, каквито много малко дистрибуции включват в хранилищата си или инсталират по подразбиране.

преди 7 часа, rado84 написа:

какво не ти е ясно не мога да разбера.

Щом го дразни, ОК, мога да го разбера. Но какъв превод търси да му правим? :D

преди 8 часа, rado84 написа:

Аз му разбрах всяка дума, какво не ти е ясно не мога да разбера. А за кои говори - почва с MX Linux, после минава на Манджата и накрая споменава Ментата.

Е той Белгиеца е малко по така. Иска  за всяка команда по един тон обяснения да му пишеш ти за видео го питаш,иначе за мен най добър си е Дебиан

преди 7 часа, Колчо написа:

lsusb май беше

преди 10 минути, petie1 написа:

lsusb май беше

Мне. Това е за usb-тата. Може и да покаже нещо ако ползва usb конвертор. Него май го интересува как се именува устройството в Linux.

преди 7 часа, Колчо написа:

И как се извършва свързване с суич или хъб през конзолен порт и putty.

Просто отвори устройството през PuTTY. Можеш да комбинираш информацията от тези две места:

http://www.omnisecu.com/cisco-certified-network-associate-ccna/how-to-use-putty-to-configure-or-monitor-a-cisco-router-or-switch.php

^ тук се описва, но разликата е че за COM устройство под Win.

^ Тук е показано как се отваря COM устройство под Linux. PuTTY е на 3:20.

преди 4 минути, Melmak ® написа:

Мне. Това е за usb-тата. Може и да покаже нещо ако ползва usb конвертор. Него май го интересува как се именува устройството в Linux.

А да май това иска а не това дето се сетих аз

Ето тук е показан още един начин, използвайки програмата screen. Виждам че я ползват за много различни устройства, така че би трябвало да стане и с Cisco.

https://cumulusnetworks.com/connect-switch-to-console-via-usb/

Отдолу се избира Linux, за да покаже опътването.

Устройството е /dev/ttyUSB0 или нещо от тоя род.

Значи или

screen /dev/ttyUSB0 115200

или

screen /dev/ttyUSB0 9600

като зависи от устройството. Просто трябва да се пробва. Ако скоростта не се уцели, ще почне да пише глупости в конзолата. Това е защото комуникацията не се покрива от протокол и ако скоростта на потока не е точна информацията се поврежда.

Още едно опътване:

https://linuxconfig.org/connect-your-ubuntu-linux-machine-to-cisco-serial-console

RS-232 към USB (поредполагам, че FTDI конвертор) си се показва като USBx устройство:

lsusb

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 004: ID 05e3:0727 Genesys Logic, Inc. microSD Reader/Writer
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 004: ID 148f:5370 Ralink Technology, Corp. RT5370 Wireless Adapter
Bus 006 Device 002: ID 0c45:6340 Microdia Camera
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Optical Mouse
Bus 003 Device 002: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 0403:6015 Future Technology Devices International, Ltd Bridge(I2C/SPI/UART/FIFO)
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
sudo dmesg | grep ttyUSB
[   41.443108] usb 2-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
[   41.446095] usb 3-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB1
[   50.044210] ftdi_sio ttyUSB1: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB1
[ 6129.472331] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
[ 6129.965123] usb 2-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0

преди 3 часа, Melmak ® написа:

Тука имаш два проблема най-често.

1. Намиране на читав адаптор или най-добре истински COM порт. Ако случайно попаднеш на менте, каквито има, няма абсолютно никакъв шанс да го подкараш и ще се чудиш два месеца какво му е. Защото от към компютъра / драйвъра изглежда ОК.

2. Нямаш права на dev файла. Или програмата трябва да работи като root или да сетнеш адекватни права. Иначе не става.

Като цяло не съм го правил от сто години, за да ти кажа кое-как, но знам че работи добре. Ако пак не върви ще разровим да видим какво не е в ред. Но обикновено, ако има проблеми са от 1 или 2.

Комп с хардуерен COM порт? Такова нещо не съм виждал от доста доста години :)
Няма лошо в USB адапторите, дори напротив - всички професионални у-ва са с такива. Все пак се програмират CPU/MCU-та с това, няма как да са "неадекватни"
Лично аз препоръчвам FTDI, много малко дефекти и обичайно дефекта е в задклавиатурното у-во. А и тогава просто спира да работи, няма по-добра грешка ;)

преди 5 часа, Topper написа:

Явно ползваш само лаптопи.
И до ден днешен масово десктопите (ATX/mATX) продължаваме да си имаме COM порт, изключая единствено ITX дъната.
Една планка за 5 лв включена към header-a на дъното и си готов за COM бизнес :)
41ZYuejYyWL._SX425_.jpg

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

преди 6 часа, Topper написа:

RS-232 към USB (поредполагам, че FTDI конвертор) си се показва като USBx устройство:

lsusb

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 004: ID 05e3:0727 Genesys Logic, Inc. microSD Reader/Writer
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 004: ID 148f:5370 Ralink Technology, Corp. RT5370 Wireless Adapter
Bus 006 Device 002: ID 0c45:6340 Microdia Camera
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Optical Mouse
Bus 003 Device 002: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 0403:6015 Future Technology Devices International, Ltd Bridge(I2C/SPI/UART/FIFO)
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

sudo dmesg | grep ttyUSB
[   41.443108] usb 2-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
[   41.446095] usb 3-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB1
[   50.044210] ftdi_sio ttyUSB1: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB1
[ 6129.472331] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
[ 6129.965123] usb 2-1: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0

Няма лошо в USB адапторите, дори напротив - всички професионални у-ва са с такива. Все пак се програмират CPU/MCU-та с това, няма как да са "неадекватни"
Лично аз препоръчвам FTDI, много малко дефекти и обичайно дефекта е в задклавиатурното у-во. А и тогава просто спира да работи, няма по-добра грешка ;)

Гледай сега. При занятия на CISCO академията просто има такива кабели. Влиза в USB и излиза com порт. Това
За това се интересувам.

преди 13 часа, Melmak ® написа:

каквито много малко дистрибуции включват в хранилищата си или инсталират по подразбиране.

Като спомена това, мен ми се ще някой да се сети да направи дистро, което се инсталира само с избрана от потребителя десктоп среда и версия на средата (примерно да може да се избере Cinammon 3.8.8, вместо последната) и драйвъри за хардуер (мрежа, аудио и т.н.), а всичко останало да си инсталираш сам ръчно (терминално или с вече свалени изпълними файлове). Нещо като индийския бодхи линукс, но да е по-стабилно откъм пърформанс. Защото голяма част от вградените програми в Ментата (а и в други дистрота) аз не ги ползвам изобщо, други не ми трябват, трети пък само ми пречат... И ако тръгна да ги махам всичките, накрая все нещо се чупи заради зависимостите.

Тази твоя мечта няма как да стане с готови пакети и версии на програми, от практична гледна няма кой да ти поддържа мулти-вариации на взаимно-свързани компилирани програми/библиотеки.
Единствено е възможно, ако си компилираш почти всичко сам.

Редактирано от whitepixel (преглед на промените)

преди 3 часа, Колчо написа:

Гледай сега. При занятия на CISCO академията просто има такива кабели. Влиза в USB и излиза com порт. Това
За това се интересувам.

И пак казвам. :) 

$ sudo dmesg | grep -i tty

Ще ти отговори нещо такова:

determining-cisco-device-port-ubuntu.png

Това ttyUSB0 е важната част.

След това:

$ sudo screen /dev/ttyUSB0

Ако не стане от раз, добави параметрите за скорост 9600 или 115200.

$ sudo screen /dev/ttyUSB0 115200

И си готов.

Алтернативно, ако искаш през PuTTY ще трябва да оправиш правата на устройството с командата:

$ sudo chmod a+rw /dev/ttyUSB0

и после да му донастроиш параметрите от графичния интерфейс. Ще бъдат същите както описаните в тази статия:

http://www.omnisecu.com/cisco-certified-network-associate-ccna/how-to-use-putty-to-configure-or-monitor-a-cisco-router-or-switch.php

Само че устройството се именува не COM4, а /dev/ttyUSB0.

Абе това CCNA още ли го водят под Windows? Малко малоумно е.... и бъркаш ми се струва кабелите, това че е DB9 хич не значи, че е задължително COM.

И питай на курса, обичайно лекторите са професионалисти, не лабораторни образи.

преди 3 часа, Колчо написа:

За това се интересувам.

Че за какво ти обясняваме двама души по два  пъти - разбрахме те прекрасно и ти обяснихме. Ако не разбираш, задай си конкретния въпрос, защото аз спирам да те разбирам ?

преди 5 часа, whitepixel написа:

Явно ползваш само лаптопи.
И до ден днешен масово десктопите (ATX/mATX) продължаваме да си имаме COM порт, изключая единствено ITX дъната.
Една планка за 5 лв включена към header-a на дъното и си готов за COM бизнес :)
41ZYuejYyWL._SX425_.jpg

В интерес на истината, няколко уъркстейшъна и повечко VM-ки. Но за специализирани нужди съм търсил out of the box машини с COM портове и повечето търговци ме гледат странно. Говоря за маркови машини, не жар мост туумъч и т.н.

преди 10 часа, Topper написа:

Мислех да не повдигам темата, но след като се изписа толкова, май ще трябва.

Да, действително вече COM порта на задния панел обикновено липсва. Също така usb конвертор/кабел е добре, обаче само в конкретния случай - комуникация през терминал с устройство. Ако се флашва фирмуер или се прехвърля повечко информация има възможност за грешки. Обикновено се случва с по-некачествени кабели /prolific PL2303/ или когато компютъра е натоварен и не спазва тайминг-а. Затова реален COM порт е най-добре. Там наистина кернела може да спази тайминг-а, защото не минава през USB и освен това няма как да е менте.

преди 17 минути, whitepixel написа:

Тази твоя мечта няма как да стане с готови пакети и версии на програми, от практична гледна няма кой да ти поддържа мулти-вариации на взаимно-свързани компилирани програми.
Единствено е възможно, ако си компилираш почти всичко сам.

Може да препакетира само графичната среда. Пак ще тежка мисия, но не е невъзможно, ако чак толкова му се иска.

преди 48 минути, rado84 написа:

Като спомена това, мен ми се ще някой да се сети да направи дистро, което се инсталира само с избрана от потребителя десктоп среда и версия на средата (примерно да може да се избере Cinammon 3.8.8, вместо последната) и драйвъри за хардуер (мрежа, аудио и т.н.), а всичко останало да си инсталираш сам ръчно (терминално или с вече свалени изпълними файлове). Нещо като индийския бодхи линукс, но да е по-стабилно откъм пърформанс. Защото голяма част от вградените програми в Ментата (а и в други дистрота) аз не ги ползвам изобщо, други не ми трябват, трети пък само ми пречат... И ако тръгна да ги махам всичките, накрая все нещо се чупи заради зависимостите.

То така и се и прави, обаче това води до 5 различни исталационни образа. И се налага потребителя да избира, което е кофти. Аз самия не мога винаги да избера, ако ме теглят 3 различни среди и се чудя какво може да ми се случи, като тръгна да ги сменям.

Да избираш различна версия в Linux, общо взето лошо ти се пише. Това е от слабите моменти в дистрибуциите и никак не го препоръчвам. А, ако пък ако случайно ти хрумне да сложиш две различни версии едновремнно, тогава вече става тежка ерес. Казаното важи дори и за по-дребните пакети. Въпросният недостатък отдавна е видян и някои се опитват да го решат, но няма решаващ напредък все още.

Драйвъри за хардуер е леко тъпо да се слагат, макар че съм склонен на компромис за най-критичния хардуер. В Mac имат драйвъри за всичките си устройства и инсталацоонния образ е раздут с около 2GB. Два гигабайта с проприетрани шитове, ако трябва да сме по-точни.

Това е много лошо, защото ползвателя няма да знае какво му трябва. Може да се наложи да му се задават въпроси, да следва инструкции и прочие. Вобще лоша идея. Също е много лошо да му се задават въпроси по време на инсталация на които няма да знае какво да отговори. Затова напрактика повечето комерсиални ОС и повечето Linux дистрибуции повече "се наливат", отколкото инсталират.

преди 8 минути, Topper написа:

:D :D :D

Смей се ти, но съм го пробвал лично. По едно време се продаваха само кабели базирани за PL2303, защото FTDI бяха на баснословна цена. Първият който купих се оказа че генерира повреден сигнал и изобщо не ставаше, макaр че изглеждаше приличен. Вторият работеше по спецификации, но в момента в който се опитвах да кача по-дълга програма винаги се дънеше.

И аз не говоря по спомени на очевидци, на ден ми минават 100-тина MCU-та през USB конвертора :D
FTDI на баснословна цена.... двуканален FT232R единична бройка е 4-5$. Пролифик също ползвам, като и STC, проблеми съм имал само (изненада) под Windows ;)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.