Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 27 минути, Melmak ® написа:

Не е вярно за стари игри. Поне не е и докато Wine не изчисти абсолютно всички проблеми, наложени от Win/Lin/Wine/Intel. А това не е лесно. :)

Ловим ли бас :) Не е като да не съм подкарал над 3-4 хиляди игри, та имам някакъв опит :)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, Melmak ® написа:

Могат, могат.

А сега (:D като си вземеш кристалната топка) кажи лесен начин на оправянето на проблема със работещия "скрит" процес на Операта, като тя не се показва. Въ никъкъв случай начинът не трябва да включва използването на терминал (двайс първи век сме, то и в други ОСи тъй диагностицират, вече)  . Т.е. ей така както си стоиш (взе кристала, нали?) кажи - ей от това е. Аз (поне) ще ти повярвам. ;)

преди 17 минути, Mozo написа:

Ловим ли бас :) Не е като да не съм подкарал над 3-4 хиляди игри, та имам някакъв опит :)

Ох, ама и ти не се предаваш. Ясно е че 64 битовия извиква 32 битовия при нужда. Обаче има програми за Win, които са 32 битови, но имат 16 битови компоненти в тях. А по идея, процесора може да слиза от 64 на 32 и от 32 на 16, но 64 -> 32 -> 16 и 64 -> 16 не може. Плюс това Wine имат схващането че не трябва да има никаква емулация, дори и в тези случаи. Интересно че са набутали някаква dosbox интеграция, но тя пък ще свърши работа само ако компонента е чисто DOS-овски. Сега ще питаш, кое няма да тръгне? Например някои версии на Install Shield. Също така на само 64 битовия не можеш да му задаваш Win 98 в опциите за съвместимост.

преди 15 минути, бат'начо написа:

А сега (:D като си вземеш кристалната топка) кажи лесен начин на оправянето на проблема със работещия "скрит" процес на Операта, като тя не се показва. Въ никъкъв случай начинът не трябва да включва използването на терминал (двайс първи век сме, то и в други ОСи тъй диагностицират, вече)  . Т.е. ей така както си стоиш (взе кристала, нали?) кажи - ей от това е. Аз (поне) ще ти повярвам. ;)

Ами знаеш си, предполагам, какво ми е в мнението в тези случаи. :D  Не може да забраняваш конзолата, освен ако не искаш да си отрежеш достъпа до много програми. А и какво значи лесен начин, също е трудно да се каже. Демек, ако начина през графиката е 50 пъти по-шматасфроцан, какво да правим? Даже и в Mac OS нещата редовно се диагностицират и оправят през терминала.

на 27.01.2019 г. в 18:09, Тодор Андреев написа:

Не пиша софтуер. Ако за всяка нова игра, трябва да се чете поотделно и да се чудя как да я подкарам, или за някоя нова програма трябва да уча като луд, то няма смисъл.

Добре, мислиш ли че всички тука са чели като луди или помнят като вундеркини? Нищо подобно. Просто ти трябва малко спокойствие за да разгледаш нещата.

преди 1 час, Mozo написа:

Ооо, жмихар, ти пак излази от селото. macOS е безплатен, поинтересувай се като си тръгнал да се правиш на умен, че тук удари на камък. Това, че го слагат на оувърпрайснати машини не означава нищо. Операционната им система на нагризаните идиоти, колкото и невероятно да е това, всъщност е безплатна, та се нарежда точно до Linux в това отношение. Така че си затвори плювалника и се пръждосвай.

Като е безплатен и си толкова голям разбирач, аре покажи как инсталираш МакОС на компа си/лаптопа си? Не може, ще трябва да се бръкнеш за Макбук, а те са доста скъпички, но въпреки това много по-ползвани от Линукс, щом хората предпочитат да си одерат кожата вместо да ползват Линукс, това говори достатъчно за качествата на тази "ОС". То дори ОС не е, а е сбирщина от програми, събрани от кол и въже, и се получава едно голямо нищо. Нещо като лапетата които си купуват Голф 3 за 2000 лева и почват да го "тунинговат" с лепенки и спойлери, мислейки си че са нещо повече от хората които карат ново БМВ примерно.

на 27.01.2019 г. в 18:09, Тодор Андреев написа:

Надявам се не съм ви изнервил, просто съм вече преуморен.

Ние ли да натиснем спирачките или можеш и сам? Записваш си в тефтера, да го проучиш друг път и това е.

преди 10 минути, Melmak ® написа:

Ами знаеш си, предполагам, какво ми е в мнението в тези случаи.

Затова не трябваше и да му даваш акъл, да си намери и това решение по Руско, а то (е хайде - подобно) е често срещано като идея там. А "превода ти" на реализираната идея не вярвам да е бил нужен, т.е. ще се разбере "криво", т.е. идеята без ключове е по-добра от твоята.

преди 37 минути, Melmak ® написа:

Ох, ама и ти не се предаваш. Ясно е че 64 битовия извиква 32 битовия при нужда. Обаче има програми за Win, които са 32 битови, но имат 16 битови компоненти в тях. А по идея, процесора може да слиза от 64 на 32 и от 32 на 16, но 64 -> 32 -> 16 и 64 -> 16 не може. Плюс това Wine имат схващането че не трябва да има никаква емулация, дори и в тези случаи. Интересно че са набутали някаква dosbox интеграция, но тя пък ще свърши работа само ако компонента е чисто DOS-овски. Сега ще питаш, кое няма да тръгне? Например някои версии на Install Shield. Също така на само 64 битовия не можеш да му задаваш Win 98 в опциите за съвместимост.

16-битовата поддръжка не зависи от Wine, а се осъществява от ядрото. На времето се активираше с echo 1 > /proc/sys/abi/ldt16. Сега това вече не е възможно, ще трябва да си правиш къстъм ядро :) За Win 98 настройката е така, но не си спомням дори да ми е трябвала някога. Все пак в днешно време x64 префикс е далеч по-удачен вариант, още повече за изброените от него игри, които всичките изискват x64 :)

преди 29 минути, lainux написа:

Като е безплатен и си толкова голям разбирач, аре покажи как инсталираш МакОС на компа си/лаптопа си? Не може, ще трябва да се бръкнеш за Макбук, а те са доста скъпички, но въпреки това много по-ползвани от Линукс, щом хората предпочитат да си одерат кожата вместо да ползват Линукс, това говори достатъчно за качествата на тази "ОС". То дори ОС не е, а е сбирщина от програми, събрани от кол и въже, и се получава едно голямо нищо. Нещо като лапетата които си купуват Голф 3 за 2000 лева и почват да го "тунинговат" с лепенки и спойлери, мислейки си че са нещо повече от хората които карат ново БМВ примерно.

Инсталира се без проблеми, но ти отново не си се информирал и само се излагаш. Ходи се поинтересувай на какво е базирано любимото ти гомно macOS и дали може да се инсталира на РС ;)

Освен това Linux е в пъти по-добър както от macOS, така и от Windows, но стоящите зад тях корпорации са го наложили, извили ръцете на потребителите си, които пък от своя страна си мислят, че са супер щастливи, без да осъзнават, че са зомбирани и в каква ситуация се намират. А това, че не им пука е достатъчно показателно за интелектуалния им багаж. С теб сме ги нищили тея проблеми вече поне десет пъти, но ти така и не ми отговори що 500-тте най-бързи суперкомпютри в света използват само и единствено Linux и нито един Windows или macOS. Що Linux се използва в роботиката, в мрежите, в изкуствения интелект, в дълбокото обучение, в IoT, в космоса, в автомобилостроенето, при облачната инфраструктура и къде ли не още, а Windows и macOS хич. Що? Мноу си смотан :D

преди 9 минути, Mozo написа:

Инсталира се без проблеми, но ти отново не си се информирал и само се излагаш. Ходи се поинтересувай на какво е базирано любимото ти гомно macOS и дали може да се инсталира на РС ;)

Освен това Linux е в пъти по-добър както от macOS, така и от Windows, но стоящите зад тях корпорации са го наложили, извили ръцете на потребителите си, които пък от своя страна си мислят, че са супер щастливи, без да осъзнават, че са зомбирани и в каква ситуация се намират. А това, че не им пука е достатъчно показателно за интелектуалния им багаж. С теб сме ги нищили тея проблеми вече поне десет пъти, но ти така и не ми отговори що 500-тте най-бързи суперкомпютри в света използват само и единствено Linux и нито един Windows или macOS. Що Linux се използва в роботиката, в мрежите, в изкуствения интелект, в дълбокото обучение, в IoT, в космоса, в автомобилостроенето, при облачната инфраструктура и къде ли не още, а Windows и macOS хич. Що? Мноу си смотан :D

Ти сега от суперкомпютър ли ми пишеш, от космоса ли? :lol6::lol6:

Абе на вас лайнюксджиите на какъв език да ви се обясни, че говорим за ДЕСКТОП, аз няма да изтрелвам орбитална станция и да ходя на Марс, искам като си пусна лаптопа да имам неща като хардуерно ускорение в браузъра, готина графична среда, пълен набор от софтуер и всичко да става бързо, лесно, приятно, без да си губя половината ден в настройки, четене на уроци за нещо което в Мак става с два клика, редактиране на конфигурационни файлове, праскане на команди в конзолата и компилация на сорс код.

Искам като си пусна лаптопа да си прекарам добре и да си свърша работата, нещо което с Линукс е невъзможно, вие знаете само сървъри, ИоТ, изтрелване на орбитални станции и прочие неща, което е парадоксално защото...ти КОЛКО суперкомпютъра си виждал, колко пъти си ходил в Космоса, колко робота имаш? Нали Линукс е много силен там, взел ли си поне едно такова устройство като си голям фен?

Ааа, това, че ти си Бездарко Тасевски и не можеш да си настроиш компютъра, си е лично твой проблем. Linux работи прекрасно и на десктоп машини, използва се в пъти по-лесно от недоразуменията Windows и macOS, но ти си бездарен и никога няма да го разбереш. А за хардуерното ускорение вече не си актуален ;)

преди 19 минути, Mozo написа:

16-битовата поддръжка не зависи от Wine, а се осъществява от ядрото.

Зависи и то много. Общо взето, работата на Wine е да не се стига до там.

преди 21 минути, Mozo написа:

Все пак в днешно време x64 префикс е далеч по-удачен вариант, още повече за изброените от него игри, които всичките изискват x64 :)

Абсолютно съм съгласен. Целите на Wine са или ретро приложенията или някои от новите игри. Като се има в предвид недостатъците на старите приложения е ясно накъде духа вятъра. За всичко друго може да се намерят нейтив апликации.

преди 24 минути, Mozo написа:

Освен това Linux е в пъти по-добър както от macOS, така и от Windows,

Съгласен съм с теб, но защо изобщо му обръщаш внимание? Да си оправи речника и ника, пък тогава може и някой да го чете.

преди 7 минути, Mozo написа:

Ааа, това, че ти си Бездарко Тасевски и не можеш да си настроиш компютъра, си е лично твой проблем. Linux работи прекрасно и на десктоп машини, използва се в пъти по-лесно от недоразуменията Windows и macOS, но ти си бездарен и никога няма да го разбереш. А за хардуерното ускорение вече не си актуален ;) 

Аз мога да го настроя, но не ми се губи време в глупости, защото хората вече са открили топлата вода.

Точно ти в твоя форум си написал, че няма хардуерно ускорение в Линукс и няма и да има, но не ми се рови темата сега.

преди 5 минути, lainux написа:

...искам като си пусна лаптопа да имам неща като хардуерно ускорение в браузъра, готина графична среда, пълен набор от софтуер и всичко да става бързо, лесно, приятно, без да си губя половината ден в настройки, четене на уроци за нещо което в Мак става с два клика, редактиране на конфигурационни файлове, праскане на команди в конзолата и компилация на сорс код.

E, искаш пълен набор от софтуер, ама платен или безплатен да е ?
За останалото от горния текст , със съгласен с теб.
Линуксът трябва да стане точно толкова лесен за ползване, колкото е и Уиндоус, ако иска да го ползват много хора.
Просто защото маса народ няма акъл да се ровичка да пише команди. И няма да ги пише никога !!!
Абе я да ви го кажа и иначе, в гимназията от 36 ученика в класа, бяхме точно само 6 на които им беше лесна математиката. А трябваше над 5,50 диплома за да влезе някой в нея. Имаше и едни други, които полагайки огромни усилия успяваха с 300 зора да изкарат 6-ца. Обаче на мнозинството им беше мъка на душата тая наука. 
Е, те на това мнозинство как да му наредиш да ползва Линукс в сегашния му вид ?
Ами те няма да могат да се справят, не защото ги мързи като мене да пиша в терминала, ами щото е прекалено сложно и комплексно.
Абе хората не знаят една телевизия да си пуснат без пари и дават луди пари за абонаменти, много повече отколкото за един Уиндоус инсталиран от завода. На тия хора не им пука особено, че давали 50 или 60 евро повече за Уиндоус. Плащат ги и хич въобще изобщо абсолютно нищо не искат да чуят за писане на команди в терминал.

преди 21 минути, Melmak ® написа:

Зависи и то много. Общо взето, работата на Wine е да не се стига до там.

Абсолютно съм съгласен. Целите на Wine са или ретро приложенията или някои от новите игри. Като се има в предвид недостатъците на старите приложения е ясно накъде духа вятъра. За всичко друго може да се намерят нейтив апликации.

Така е, особено ми е комична ситуацията, в която аз играя стари Windows игри абсолютно безпроблемно, а Windows зомбитата вече не могат да ги играят и тихо подсмърчат :D

преди 21 минути, Melmak ® написа:

Съгласен съм с теб, но защо изобщо му обръщаш внимание? Да си оправи речника и ника, пък тогава може и някой да го чете.

Не, бре, просто ми стана интересно как така Linux е бездарен и не става нищо от него, но когато стане въпрос за сериозна работа, всички използват него, а недоносчетата macOS и Windows стоят в ъгъла и гледат жално :)

преди 13 минути, lainux написа:

Аз мога да го настроя, но не ми се губи време в глупости, защото хората вече са открили топлата вода.

Точно ти в твоя форум си написал, че няма хардуерно ускорение в Линукс и няма и да има, но не ми се рови темата сега.

Никога не съм писал подобна глупост, защото е невярна. И бъди сигурен - тези от Fedora и Canonical знаят много по-добре от теб. Така че и по тази точка издишаш, при това здраво.

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Линуксът трябва да стане точно толкова лесен за ползване, колкото е и Уиндоус

Той отдавна е станал много по-лесен и в момента от Редмънд отчаяно се опитват да го наподобят, но не им се удава. Уиндоус е такава ужасна манджа с грозде, че направо не е истина. Абсолютно не ми е ясно как човек с две гънки в мозъка може да изтърси, че Windows е по-лесен от Linux :D :D :D

преди 7 минути, Mozo написа:

Никога не съм писал подобна глупост, защото е невярна. И бъди сигурен - тези от Fedora и Canonical знаят много по-добре от теб. Така че и по тази точка издишаш, при това здраво.

Ти си доста нагъл лъжец! Ето къде си го написал:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?t=119182

99% от хората не знаят какво е "Fedora" и "Canonical" и не ползват нищо тяхно, но всеки знае какво е Гугъл и го ползва всеки ден ;)

преди 9 минути, Mozo написа:

Той отдавна е станал много по-лесен и в момента от Редмънд отчаяно се опитват да го наподобят, но не им се удава. Уиндоус е такава ужасна манджа с грозде, че направо не е истина. Абсолютно не ми е ясно как човек с две гънки в мозъка може да изтърси, че Windows е по-лесен от Linux :D :D :D

Продължаваш да лъжеш!

преди 8 минути, Mozo написа:

Той отдавна е станал много по-лесен и в момента от Редмънд отчаяно се опитват да го наподобят, но не им се удава. Уиндоус е такава ужасна манджа с грозде, че направо не е истина. Абсолютно не ми е ясно как човек с две гънки в мозъка може да изтърси, че Windows е по-лесен от Linux 

На чуждестраните форуми на френски да речем, като питаш как да стане нещо в Линукс и ти отговарят с няколко реда команди които да изпълниш в терминала.
Еми гади ми се от черните екрани, през миналия век като учех МС ДОС бяха черни екраните и се пишеха команди.
Ако не си го разбрал, сложил съм Минт на 3 компютъра вкъщи, ама защото е безплатен.
Обаче никога не бих си вкарал автогол да го препоръчам на някоя съседка да го ползва, защото просто няма да ѝ се получи и ще ми реве на вратата постоянно да ме пита аз как съм направил това или онова.

Да бе, Уиндоуса е по-лесен, всичко става в графична среда. Няма терминал да ти трябва, няма дявол. Сваляш някакъв безплатен софтуер и кликнеш по файла и готово. А при Лунукс ако не знаеш английски става много интересно инсталирането на софтуери разни , дето ги няма в хранилищата. Един Firefox не може да инстарира нормално човек, без безкрайни обяснения.

Windows: 
РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за windows 10 powershell

Много от нещата не можеш да ги направиш по друг начин таковата ...

Firefox

image.thumb.png.cfd39f3098bae3678c02d9a7fd633ac3.pngПод секрет, един Ейс с next>next>finish не те прави способен ;)

преди 26 минути, lainux написа:

Ти си доста нагъл лъжец! Ето къде си го написал:

https://www.kaminata.net/forum/viewtopic.php?t=119182

99% от хората не знаят какво е "Fedora" и "Canonical" и не ползват нищо тяхно, но всеки знае какво е Гугъл и го ползва всеки ден ;)

Продължаваш да лъжеш!

А ти, не е лошо да четеш наистина какво пише, преди да си силен

image.png.f37b84d9de97d04a8f0eab372d61a8b6.png

Въобще, за какво сте тук, с нещо помагате ли или само спам ???

преди 1 час, Белгиеца написа:

E, искаш пълен набор от софтуер, ама платен или безплатен да е ?
За останалото от горния текст , със съгласен с теб.
Линуксът трябва да стане точно толкова лесен за ползване, колкото е и Уиндоус, ако иска да го ползват много хора.
Просто защото маса народ няма акъл да се ровичка да пише команди. И няма да ги пише никога !!!
Абе я да ви го кажа и иначе, в гимназията от 36 ученика в класа, бяхме точно само 6 на които им беше лесна математиката. А трябваше над 5,50 диплома за да влезе някой в нея. Имаше и едни други, които полагайки огромни усилия успяваха с 300 зора да изкарат 6-ца. Обаче на мнозинството им беше мъка на душата тая наука. 
Е, те на това мнозинство как да му наредиш да ползва Линукс в сегашния му вид ?
Ами те няма да могат да се справят, не защото ги мързи като мене да пиша в терминала, ами щото е прекалено сложно и комплексно.
Абе хората не знаят една телевизия да си пуснат без пари и дават луди пари за абонаменти, много повече отколкото за един Уиндоус инсталиран от завода. На тия хора не им пука особено, че давали 50 или 60 евро повече за Уиндоус. Плащат ги и хич въобще изобщо абсолютно нищо не искат да чуят за писане на команди в терминал.

Ей го бе Джокера на Калдата , та кое викаш не му е лесното на Линукс?

На чуждестраните форуми на френски да речем, като питаш как да стане нещо в Линукс и ти отговарят с няколко реда команди които да изпълниш в терминала.
Еми гади ми се от черните екрани, през миналия век като учех МС ДОС бяха черни екраните и се пишеха команди.
Ако не си го разбрал, сложил съм Минт на 3 компютъра вкъщи, ама защото е безплатен.
Обаче никога не бих си вкарал автогол да го препоръчам на някоя съседка да го ползва, защото просто няма да ѝ се получи и ще ми реве на вратата постоянно да ме пита аз как съм направил това или онова.

Да бе, Уиндоуса е по-лесен, всичко става в графична среда. Няма терминал да ти трябва, няма дявол. Сваляш някакъв безплатен софтуер и кликнеш по файла и готово. А при Лунукс ако не знаеш английски става много интересно инсталирането на софтуери разни , дето ги няма в хранилищата. Един Firefox не може да инстарира нормално човек, без безкрайни обяснения.

Лелейй, глей, глей, команда след команда:

Изключително сложно е да цъкнеш два пъти с мишката ;)

До момента по-лесен вариант не е измислен и не напразно от Android си присвоиха тоя подход, а по-късно и Лайнаркрософт. Командите просто са по-лесният начин да изпълниш дадена операция само с копи/пейст. Има го както при Windows, така и при macOS и Linux. Въпрос на личен избор е, нещата могат да се случат и през GUI. Щом не те кефи за една секунда да си свършиш работата само с един копи/пейст, рови си в потребителския интерфейс, никой не спира. Но не ме карай да ти извадя 1000 теми за Windows, където се обяснява как се правят различни елементарни неща с команзи. Не, че не може и през GUI, просто през команден ред е много по-бързо и удобно. Така че престани да се втелясваш и да пееш една и съща песен като развален грамофон, щото хич, ама хич не си прав. И не само на съседката, на всички около мен съм инсталирал Linux и спряха да ме занимават с глупостите на Windows през 2 дни. Сега си ползват с години, без нито един проблем ;)

А при Лунукс ако не знаеш английски става много интересно инсталирането на софтуери разни , дето ги няма в хранилищата. Един Firefox не може да инстарира нормално човек, без безкрайни обяснения

А аз и Мозо как го правим с два клика на мишката? Само нашия Белгиец не може

Много ми е интересно защо разни Уиндоус зомбита са се запънали да пишат в Линукс раздела, за да обясняват кое ставало и кое не. Нали вие сте щастливи и лесно ползвате всичко, що мислите едни 2%, които вас изобщо нещат да ви мислят.

Лесен бил Уиндоуса... Да бе, лесен е, само дето 100%-ов факт е следното: Инсталираш някаква бозица на някой обикновен лузер и след 3-4 месеца машината му става тотален коптор, който цикли и се движи като веган на диета. То не са накачулени 555555 вида софтуер за щяло и нещяло от знайни, и незнайни източници, то не са кешове с гигабайти, вирусляци и още чудеса на софтуерните решения. Нали е много лесно да се управлява тая мега ОС, ми след като е така, защо това явление е при всички обикновени кликачи. На днешно време всеки иска да е технологично модерен, но тая работа не става с ползването на мозъка само за сране, ядене и чукане, иска се минимално усилие, обаче типичния лузер е осакатен, а затова осакатяване допринася в голяма степен именно типикал Уиндоус подхода. Инсталира се нещо, което между другото прави и това, което му трябва на сакатия потребител, само за да го свърши кликайки по разни бутончета, ама че прави още куп други неща, които нашия катил-герои справил се с краковете не разбира, няма никакво значение - биквадрадно съвършенство...

Колкото до камандите в Линукс - ползват се за удобство. Много по-лесно е да напишеш на някого един ред, за да му помогнеш в решаването на даден проблем, отколкото да му снимаш бем ти шотове, за да му кажеш как да стигне до заветната опция през графичния интерфейс. И само още едно пояснение - в Уиндоус командния ред може да се ползва не по-малко ефективно, обаче просто такъв е подхода приет от кликачите, което потвърждава това, което написах отгоре. 

преди 4 минути, exwol написа:

Много ми е интересно защо разни Уиндоус зомбита са се запънали да пишат в Линукс раздела, за да обясняват кое ставало и кое не. Нали вие сте щастливи и лесно ползвате всичко, що мислите едни 2%, който вас изобщо нещат да ви мислят.

Лесен бил Уиндоуса... Да бе, лесен е, само дето 100%-ов факт е следното: Инсталираш някаква бозица на някой обикновен лузер и след 3-4 месеца машината му става тотален коптор, който цикли и се движи като веган на диета. То не са накачулени 555555 вида софтуер за щяло и нещяло от знайни, и незнайни източници, то не са кешове с гигабайти, вирусляци и още чудеса на софтуерните решения. Нали е много лесно да се управлява тая мега ОС, ми след като е така, защо това явление е при всички обикновени кликачи. На днешно време всеки иска да е технологично модерен, но тая работа не става с ползването на мозъка само за сране, ядене и чукане, иска се минимално усилие, обаче типичния лузер е осакатен, а затова осакатяване допринася в голяма степен именно типикал Уиндоус подхода. Инсталира се нещо, което между другото прави и това, което му трябва на сакатия потребител, само за да го свърши кликайки по разни бутончета, ама че прави още куп други неща, които нашия катил-герои справил се с краковете не разбира, няма никакво значение - биквадрадно съвършенство...

Колкото до камандите в Линукс - ползват се за удобство. Много по-лесно е да напишеш на някого един ред, за да му помогнеш в решаването на даден проблем, отколкото да му снимаш бем ти шотове, за да му кажеш как да стигне до заветната опция през графичния интерфейс. И само още едно пояснение - в Уиндоус командния ред може да се ползва не по-малко ефективно, обаче просто такъв е подхода приет от кликачите, което потвърждава това, което написах отгоре. 

Ей най сетне едно свястно мнение

преди 5 часа, Mozo написа:

Лелейй, глей, глей, команда след команда:

зключително сложно е да цъкнеш два пъти с мишката

Твоят проблем мой човек е, че не съм на твоя форум и не можеш да ме баннеш.
Това дето го показваш, в Линус Минт 18 Соня просто не е възможно в Синаптик, поради простата пингвинска причина че последната налична версия на Лисицата е 57.
Разбра ли сега колко е сложно ?
И почва едно ходене по мъките на сайта на лисицата, където те съветват от хранилището на Минт да си инсталираш лиско, ама там го няма 64. Те така.
После ти писали по абсолютно неразбираем от обикновен човек начин команди за инсталиране, ама което не е същинско инсталиране като това в терминала, ами е само като портъбъл програмка.
Та трябва да си служиш с познанията ти по английски ( ако ги има Вуте ) да търсиш на други сайтове как все пак да си я инсталираш тази лисица 64, без да минаваш на последната версия на Минт. Да де, кефа е голям, намираш обяснение ама на половина, щото оня осакатен мозък който го е писал, не е мислил че може и начинаещ да го чете. Не е мислил че може и нещо да не се изпълни до край и новобранецът увисва във въздуха в състояние на безтегловност.
И всичкият тоя излишен зор, само за един браузър, който е инсталиран по подразбиране в Минт.
А ако искам друга програмка, малко по-така ?
Тогава какво правим, а ?
Младото поколение руски не разбира, как да си инсталира acestream , като въпреки че темата в която е описано най-добре как да стане , започва и с текстове на английски, ама после си лафят на руски пичовете там. А сега де !?
Ами 2017г. като го инсталирах за първи път Минт и детето иска програмка за сваляне на видео от Ютюб. Първо не знам коя да избера, после се почва с команди в терминала естествено и стоиш и чакаш със стиснати палци, да не спре по средата процеса с някакво пояснение, че не е било могло да бъде изпълнено, щото не знам си кво си и дрън дрън та пляс.
Абе пак ти повтарям, на 3 компютри съм го сложил Минт и му намирам начина колкото и да ми се дърпа, ама това въобще не е за човек с по-слаби нерви.
Трябва една огромна мотивация да не ползваш Уиндоус, да си ги намразил поради някакви идеологически причини например ония от микрософт, които взимат от мен пари, за да ги дават после в Африка, с цел да ми развъждат бъдещи имигранти при мене, все едно че са ми изтрябвали тука. Трябва да си осъзнал, че те взимат за балък тъпите хамериканци, като нарочно ти спират апдайтите в 7-цата им, та да минеш на 10-ката им, понеже на тях така им е по-удобно.
Без огромната мотивация да не ползваш Уиндоус, Линуск Минт просто не би имал никакъв шанс да бъде инсталиран на компютър при мен. А Убунту още по-малко и от Минт.

Но, тези дето ги пишат Линуксите и те бизнес планове си гонят. И те те взимат за балък, като ти изкарават прекалено често все по-нова версия и спират да поддържат в хранилищата нарочно последните версии например на Лисицата, та да си сложиш последния им Минт и да си трошиш главата с него, това не тръгва, онава се омазало и т.н.
Аз съм си го направил на моя компютър да ми е както на мен ми харесва Минта, няма да почвам на всеки 18 месеца да се мъча с часове наред пак да постигам същия резултат и да ги псувам че са спрели нещо което ми е удобно.
Или викаш да си водя записки и за най-дребното нещо което изменям в Минт, как точно съм го направил, учебник сам да си създавам и да го чета наново на всеки 18 месеца да правя по 3 нови инсталации на три компютъра, щото на ония от Минт бизнеса трябвало да им върви, така ли да правя ?

преди 6 часа, Topper написа:

Въобще, за какво сте тук, с нещо помагате ли или само спам ???

Ще ти отговоря по следния начин.
Като си купих едно лаптопче с Уин8 и трябваше да питам продавача в магазина как се подкарва това животно. Щото то различно от Уин7.
После в цял Свят хора се оплакват от изчезналото традиционно меню в 8-цата и микромеките клекнаха и го върнаха в 8.1.
Та като се разревеме яко потребителите на линукс Минт, че ни правят на идиоти с техните бизнес планове и няма в хранилищата им Firefox 64, може пък нещата да се променят и да почнат да ни угаждат малко повече.
Те това е зора, да ги принудим да се съобразяват с нас потребителите. На мен ми трябва да ми го направят да ми е лесен Минт все едно че е Уиндоус. И ми трябва три пъти на 3 компютъра. Видя ли сега и аз сисадмин вкъщи ехееее ... няма само ти да си перчиш тука. 

преди 5 часа, petie1 написа:

А аз и Мозо как го правим с два клика на мишката? Само нашия Белгиец не може

Вие и двамата с Моза един пиклив acestream не знаете да инсталирате, само игричките са ви в главата.

преди 5 часа, exwol написа:

Много ми е интересно защо разни Уиндоус зомбита са се запънали да пишат в Линукс раздела, за да обясняват кое ставало и кое не. Нали вие сте щастливи и лесно ползвате всичко, що мислите едни 2%, които вас изобщо нещат да ви мислят.

Еми зомбитата надушили безплатна пингвинска мържа и гледат и те да се присламчат да плюскат за без пари, те за това е зора.
Опитват се зомбитата да ви научат да сте културни, да ядете с нож и вилица, а не с пръсти да ровите у канчето.
Искаме постиженията на цивилизацията да стигнат до гениалните пингвини. Искаме да ви освободим от оковите на терминалното ви мислене. Да станете като нас мързеливите и да кликате само веднъж с мишока и да се инсталира сам софтуера свален от неговия сайт. Искаме да ви научим че потребителят е цар и на него трябва да му се угажда до безкрай, иначе не можеш да му продадеш дори и уж безплатен софтуер.

преди 5 часа, exwol написа:

Много ми е интересно защо разни Уиндоус зомбита

прав си за всичко в твоя пост, ама и аз ще ти задам един въпрос
като уиндоса е за зомбита, защо всички предпочитат Андроид на телефоните си?
това Андроид зомбита ли са или истината е в удобствата предложени на потребителите
крайно време е,  разработчиците на дистрибуции, да се вземат в ръце и да създадат удобства за масовия потребител (кликачите)

преди 1 час, дръндю написа:

Андроид зомбита

:offtopic_s:

Дрънди не е така .... Ако на PC-то си по-лесно може да преминеш на Линукс, то при умните телефоните удряш на камък .... и тук говорим за обикновените потребители .... Всичко се свежда до поддръжката Дрънди ....

До колкото ми е известно има и общности които работят в тази област, но за момента на много малко умни телефони можеш да сложиш друга ОС ...

Зомбирани в дадена ОС винаги ще има ... ;) Обикновения потребител взима устройството и изобщо не се замисля какво е това ОС и коя е по-добра ...

ОС е като жената .... жениш се и после взаимно се търпите ... ;)

По дефиниция всичко което е извън ядрото е приложения ....дори може да се каже, че и драйверите са приложение за работа със специфичен хардуер ....

Проблема на Линукс дистрибуциите е в качествените приложения, а не в ядрото ....

преди 20 минути, ДиоиД написа:

но за момента на много малко умни телефони можеш да сложиш друга ОС ...

не става въпрос за подмяна на ОС, а за избор на телефон
например аз бих си взел телефон с Андроид, а не с Уиндос

преди 22 минути, ДиоиД написа:

Обикновения потребител взима устройството и изобщо не се замисля какво е това ОС и коя е по-добра ...

тъй де, аз съм обикновения потребител, дето викат, "кликач"

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.